feminetik.se feminetik.se

Just nu 28 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnoperspektiv på historien


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnoperspektiv på historien gruff
2009-10-15 14:52:13

Jag tänkte att det nog finns en och annan här som har ett och annat att svara på följande frågor.
Jag håller på med lite skolarbete och har fastnat i samma tankegångar. Min uppgift handlar om att förklara varför de perspektiv som vi tittar på (världs)historien genom har ändrats. Willhelm Moberg och Malcolm X sägs till exempel ligga bakom ett förändrat synsätt, de gav båda historien ett "underifrånperspektiv" där den "vanliga" människan sattes i fokus, inte bara herrar och kungar.
Alltså vad tror ni om det här:
Vilka förändringar i samtiden tror du låg bakom "kraven att ge kvinnornas perspektiv ett större utrymme"?

Min lärobok svarar på detta: "Kritiken mot den etablerade historieskrivningens ensidiga mansperspektiv har vuxit sig stark under de senaste decennierna, i takt med att en allt större andel av kvinnorna börjat förvärvsarbeta, utbilda sig och ta plats i samhällsdebatten."

Det känns lite lamt tycker jag... har inte kvinnor alltid förvärvsarbetat? Har inte det vanliga varit att kvinnor förvärvsarbetat och utöver det även haft det större ansvaret för hushåll och barn? Jag kan inte tänka mig att en "Svensson" arbetarfamilj i mitten på 1800-talet hade råd att låta hustrun gå hemma som hemmafru? Kan det vara så att föreställningen att kvinnor "börjat förvärvsarbeta" egentligen bara gäller över medelklass och överklass?

FRÅGA 2! Till er som läst Rosalind Miles "Kvinnorna och världshistorien". Där ska visst finnas ett citat som läser "Det finns säkert en hel del överdrifter här och där, men jag ursäktar mig med att eftersom villkoren länge har varit så ojämnt fördelade till den ena sidans förmån så är det nödvändigt att väga över ordentligt på den andra"

Taget ur sitt sammanhang förvisso, men frågan är varför de som argumenterar för ett perspektivskifte (alltså från ett manligt perspektiv till ett kvinno eller genusperspektiv) lätt går till överdrifter för att motivera sin sak?

Åsikter? Tankar? in the meantime fortsätter jag att fundera...

#2  Sv: Kvinnoperspektiv på historien fredriktomte
2009-10-15 17:46:35

Fråga 1:

Det kan nog mycket väl vara så, även om också välbeställd arbetarklass kunde "ha råd med" hemmafru under 50- och 60-talet. Hur vanligt det var vet jag dock inte.

Men om man ser till den feministiska rörelsen idag (och kanske också historiskt?) så är den *extremt* akademikerdominerad (F! var det mest akademikerdominerade partiet av alla vid 2006 års val, värre än alla de borgeliga partierna). Idel ädel medel- och överklass alltså. Eftersom arbetar- och underklasskvinnan fortfarande inte kommer särskilt mycket till tals i den feministiska rörelsen så är det kanske inte så konstigt att arbetarklassens förhållande haft mindre betydelse för feminismens utveckling än t.ex. medelklassens förhållande.

Där har man någonting att arbeta med för övrigt.

#3  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-22 16:39:58

alltsa det ar ju inte precis sa att kvinnor helt plotsligt borjade jobba pa nittonhundratalet pch plotsligt fick rattigheter.....

det har ju en lang och viktig historia som kanske borjade med exempelvis mary wollstonecraft 1780 http://sv.wikipedia.org/wiki/Mary_Wollstonecraft (A Vindication of the Rights of Woman) där hon argumenterar för att kvinnor inte är underlägsna män av naturen, utan bara framstår som sådana för att de saknar formell utbildning. Hon förde fram idéerna om att både män och kvinnor skulle betraktas som rationella varelser och att samhället bör grundas på förnuft. Hon drev bland annat en skola för flickor och skrev Thoughts on the Education of Daughters. "

(eller kanske t o m http://sv.wikipedia.org/wiki/Hildegard_av_Bingen och alla andra gestalter i historien)

citat; "Willhelm Moberg och Malcolm X sägs till exempel ligga bakom ett förändrat synsätt, de gav båda historien ett "underifrånperspektiv" där den "vanliga" människan sattes i fokus, inte bara herrar och kungar. "

humm de var ju inte forst precis.....det finns ju typ 50 kvinnonamn fran 1500-talet och framat att lagga till dar..

sen undrar jag nagot jag ofta undrar; har folk helt glomt bort suffragetterna?? http://harpymarx.files.wordpress.com/2008/08/…
varfor?

#4  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-22 16:42:03

http://harpymarx.files.wordpress.com/2008/08/…

http://www.museumoflondon.org.uk/learning/who…

http://feministing.com/imageStorage/Suffraget…

ni behover nog lasa pa er genus-historia lite.

#5  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-22 16:45:06

elise ottosen jensen; http://en.wikipedia.org/wiki/Elise_Ottesen-Jensen

liksom..det ar ju de har manniskorna vi har att tacka for rostratt och andra rattigheter.

#6  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-22 16:47:10

du borde fo lasa "kvinnoperspektiv i litteraturhistorien"- kursen i litt.vet pa universitet. :) helt ovardeelig, har aldrig lart mig sa mkt om hur allt gick till nar kvinnor fick rattigheter efter mkt om och men. det borjade med nunnorna.

#7  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-22 16:50:18

"Min lärobok svarar på detta: "Kritiken mot den etablerade historieskrivningens ensidiga mansperspektiv har vuxit sig stark under de senaste decennierna, i takt med att en allt större andel av kvinnorna börjat förvärvsarbeta, utbilda sig och ta plats i samhällsdebatten."

det kanns lite lamt tycker jag. "


kanns liite lamt`? mega lame.

#8  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-22 16:54:05

men det ar ju viktigare att skriva om kungakrig än om mary wollstonecraft enna.

#9  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Corona
2009-10-22 17:56:43

Här hade jag ju tänkt att skriva för länge sedan.

En helt ovärderlig bok, både för nybörjare och det gamla gardet är Nina Burtons "Den nya kvinnostaden".
Finns bland annat på Bokus:
http://www.bokus.com/b/9789100111960.html
och Adlibris:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=…
Och förstås på biblioteken.

Den tar upp exempel på kvinnor som levt och verkat under historien från Hildegard von Bingen till våra dagar.

Framförallt tycker jag att det är intressant att blicka ordentligt bakåt eftersom vissa tycks tro just detta att kvinnans frigörelse började under 1900-talet.

Den har böljat fram och tillbaks och var betydligt större under medeltiden, än under renässansen.
--
Jag håller föredrag om kvinnliga konstnärer och äventyrare verksamma mellan åren 950 och 1950.
Bland dessa räknar jag också kvinnliga sjörövare, soldater och andra som klätt sig i manskläder för att kunna försörja sig och leva ett annat liv än det som förväntats av dem.
Där finner man ofta fattigare kvinnor.
Kvinnor som kanske inte förändrat historien via det skrivna ordet, men som när de avslöjats, vissa först när de dött, har visat att kvinnor kan slåss sida vid sida med män.
Att kvinnor kan bli fältläkare och generaler på exakt samma vilkor, om man ger dem chansen.

Och eftersom de varit rädda att bli avslöjade så har de inte supit loss lika duktigt som sina kamrater, och i många fall varit mer skärpta och betydligt skickligare i sitt värv.

#10  Förvärvsarbete och överdrifter Henrik
2009-10-22 19:35:48

gruff: "... har inte kvinnor alltid förvärvsarbetat?"

Med förvärvsarbete menas lönearbete utanför hemmet och det är en nittonhundratalsföreteelse för kvinnor. Men jag tvivlar också på att intresset för "herstory" är grundat i kvinnors förvärvsarbete. Analogin med Vilhelm Mobergs underifrånperspektiv på historien är bättre. Den som plösligt inser vilka historiska hjältedåd som i det tysta utförts av underklassen eller av kvinnorna eller av svarta slavar känner att dom måste dras fram i ljuset. Så känner jag själv ofta.

Just nu läser jag riksdagsprotokoll från 1927 då flera motioner las fram om förbud mot gifta kvinnors förvärvsarbete. Ett citat: "Gifta kvinnor som rätt förstår sin uppgift i hemmet kan för övrigt aldrig bli arbetslösa - det finns alltid strumpor att stoppa."

#11  Sv: Kvinnoperspektiv på historien gruff
2009-10-22 19:55:49

Tack för alla svar, det hjälpte min hjärna att tänka nytt! Jag ska definivt läsa på min genushistoria. det kommer det kommer... ska bara bli av med den här uppgiften först. Det är historia B på gymnasienivå det handlar om, inte genushistoria som ni kanske förstått.

#12  Sv: Kvinnoperspektiv på historien najs
2009-10-22 20:47:22

Kan inte låta bli att skicka mitt svar, som jag skrivit på, fast du redan verkar ha fått för mycket... Ta det som tips och läs mer när du orkar! :-)

Självklart var det så att hemmafrun var en tillfällig period, och dessutom att hon inte ens då (1950-1960-tal) alltid var nån riktig ”hemmafru”, utan ofta arbetade ”extra” på kvällar eller helger. Så det där med att kvinnor ”börjat förvärvsarbeta” är ju inte helt sant.

Och det stämmer inte alls som fredriktomte skriver, att feministrörelsen varit ”*extremt* akademikerdominerad” – varken nu eller historiskt. Däremot är det medelklassens kvinnorörelse som synts mest, både då och nu. Här är en länk till en artikel om arbetarkvinnors strejker i slutet av 1800-talet http://home.swipnet.se/kvinnofronten/Nyhetsbr…. Men den kampen hörde inte bara till 1800-talet. Kvinnor har alltid kämpat. Under 1970- och 1980-talet var större delen av feministrörelsen engagerad i de stora städerske- och sömmerskestrejkerna, som nu är borta ur historieskrivningen. Här kan du läsa om vad Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap skriver om hur arbetarkvinnors kamp har osynliggjorts http://www.fas.forskning.se/fas_templates/Pag…
Arbetarkvinnor har alltid osynliggjorts, men idag kan en väl säga att feminist”rörelsen” öht inte syns alls längre – den lever i det tysta, medan akademiska feminist”tyckare” tar plats i media.

Feministrörelsen har alltid varit bred, och ibland har kvinnor samarbetat över klassgränserna, ibland har det blivit problem. I rösträttsrörelsen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet blev det kanske särskilt tydligt att arbetarkvinnorna kom i kläm mellan den borgerliga delen av kvinnorörelsen och arbetarklassens män. Borgarkvinnorna krävde rösträtt på samma villkor som män hade då (dvs att den som ägde mark skulle få rösta oavsett kön) medan arbetarmännen krävde ”allmän” rösträtt, dvs för alla MÄN oavsett ekonomi.

Däremot verkar det ha blivit annorlunda EFTER att rösträtt för kvinnor infördes. Då startade flera av de mest drivande rösträttskvinnorna en ”medborgarskola” – när nu kvinnor fått rösträtt skulle de lära varann att påverka i sin nya roll som fullvärdiga ”medborgare”. http://www.fogelstad.nu http://www.ub.gu.se/kvinn/portaler/kunskap/fo… Fogelstad var omvittnat dels för att kvinnorna samsades över klassgränserna, vilket ju är och var ovanligt, och dels för att de var de första som började med ekologiskt jordbruk och drev miljöfrågor redan då.

En annan sak som ”glömts bort” i den manliga historieskrivningen är att rösträttsrörelsen (både i Sverige och i andra länder) också var en rörelse mot mäns sexualiserade våld – för hundra år sen kämpade feministerna ffa mot prostitution. Ur det växte också den feministiska kampen för sexualupplysning i slutet av 1800-talet. Karolina Widerström är nog mest känd för det, hon skrev en uppsats om det redan under sin utbildning 1889.

På Kvinnohistoriska samlingarna i Göteborg finns mycket information, även om det tyvärr mest är de akademiska kvinnornas historia där. http://www.ub.gu.se/kvinn/portaler/historia

#13  Sv: Kvinnoperspektiv på historien najs
2009-10-22 21:09:14

Apropå din fråga om Rosalind Miles, så är citatet mycket riktigt taget ur sitt sammanhang, förmodligen av en sån ”bror Duktig” som Rosalind Miles själv skrev om. Citatet handlar inte om att en SKA, VILL eller BÖR överdriva, utan om att vi som kvinnor oavsett vad vi gör blir anklagade för att överdriva, och då kan en lika gärna svara att jag skiter i det.

I förordet resonerar hon om hur män alltid suddat ut kvinnor ur historien, det stora behovet av kvinnohistoria, och om hur män ändå alltid slår ner på den kvinna som försöker synliggöra kvinnohistorien, men också att vi inte ska – som männens historieskrivning – låtsas att vi kommer med den rätta och enda sanningen. Hon fortsätter:

”Med ett ämne av denna storleksordning kunde det ha funnits lika många olika historiska framställningar som det finns kvinnliga skribenter. Denna bok försöker inte vara allomfattande, inte heller ger den sig ut för att lösa alla problem med att skriva kvinnohistoria. Många kommer att tycka att de kunde ha gjort det bättre själva. Gör det, om jag får be – vi behöver all den kvinnohistoria vi kan få! Den här versionen gör inte anspråk på att vara 'opartisk' som den traditionella historien. Följaktligen kommer någon bror Duktig, liksom alltid när kvinnor åstadkommit något, att protestera och säga att den är orättvis mot männen. Det finns inget bättre svar på det än det kvicka självförsvar pionjären bland kvinnohistoriker, Mary Ritter Beard, kom med: 'Det finns säkert en del överdrifter här och där, men jag ursäktar mig med att eftersom villkoren länge har varit så ojämnt fördelade till ena sidans förmån, så är det nödvändigt att väga över ordentligt på den andra.'”

#14  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-22 22:25:22

#11 aha. :) jag tipsar iaf ocksa om nina burton!

#15  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-22 22:34:26

(och om man ska vara lite mer aventyrlig an vardaglig med tips; cowboyen calamity jane http://writersforensicsblog.files.wordpress.c… http://www.digitaldeadwood.com/digidead/histo… , äventyraren isabelle eberhardt http://suziluz.files.wordpress.com/2009/09/is…, superrebellen george sand http://www.fantasticfiction.co.uk/images/x3/x… http://www.mdc.hr/varazdin/media/6-galerija/s… )

#16  Kvinnorörelsen var inte akademisk Henrik
2009-10-22 23:53:26

Jag kan intyga att najs utmärkta beskrivning stämmer. Det fanns många storartade feministiska gestalter i högre stånd och i akademiska kretsar som Florence Nightingale och Karolina Widerström, men den breda kvinnorörelsen bestod av arbetarkvinnor. Förutom rösträtt och andra mänskliga rättigheter nämnde najs sexualupplysning coh kamp mot prostitution och jag kan lägga till fredsfrågan (att vi inte är en kärnvapenmakt kan vi tacka soc dem kvinnoförbundet för) och barnomsorgen.
Den tredje feministvågen på sextiotalet var mycket mer akademisk och kom illa överens med dom gamla kvinnoförbunden. Den senaste vågen på nittiotalet uppfattar jag som en folkrörelse, men nu känner jag som najs att det är akademiska tyckare som får all plats i media. Det gör mej illa berörd. Men när jag tågar på första maj känns det som om solidariteten ändå finns och en gång kommer att visa sej oemotståndlig...

#17  #10 Henrik Corona
2009-10-23 00:36:34

Om förvärvsarbete är lönearbete utanför hemmet så är väl det en 1900-talsföreteelse, både för män och kvinnor?

Att bruka den egna jorden är väl att arbeta i hemmet?
Eller är det bara när man är inomhus som man är hemma?

Drängar och pigor brukar ofta bo hos husbondens familj, så de arbetar inte utanför hemmet.

Hur är det med statarna?
Hela familjen, inklusive barnen brukar arbeta hos arbetsgivaren/hyresvärden.
Kan mjölkerskans arbete hos arbetsgivaren/hyresvärden räknas som förvärvsarbete?
Hon bodde i alla fall inte i ladugården.

Och alla kvinnor som kardat, spunnit, vävt, sytt och broderat, och sålt sina arbeten.
Är det inte förvärvsarbete?
Eller de är egna företagare, inte anställda och alltså inte förvärvsarbetande?

Då gäller samma sak för manliga hantverkare också antar jag.
Skräddare, skomakare, kammakare, bagare, guldsmeder och andra.

Ofta var ju dessa rörelser familjeföretag, där hela familjen arbetade.
Även om skråna under renässansen gjorde allt för att få stopp på det.
Men medeltiden var en tid då alla kvinnor utom adeln arbetade.

Å andra sidan arbetade inte adelsherrar heller.
De adliga som avslöjades med fysiskt arbete förlorade sina privilegier.

Däremot arbetade vissa adlesdamer i större utsträckning än sina män med räkenskaper för gården. Särskilt under krigstid, när männen var bortresta i månader eller år.

#18  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Corona
2009-10-23 00:53:32

För den som är intreserad av medeltiden och kanske fortfarande tror på myten om den mörka medeltiden, eller använder uttrycket rena medeltiden, rekommenderas en bok som helt vänder på begreppet.

"Den dynamiska medeltiden" av Michael Nordberg.
Tyvärr är den slut på förlagen, jag hoppas verkligen att den trycks upp igen, den är en klassiker.
Alla medeltidsälskare känner till den.

En lättläst och mycket bra bok.
Har några kapitel för den som är intresserad av kvinnorna under medeltiden i Europa, ska tilläggas.

Man kan se att situationen var mycket bättre för kvinnor då, än under epoken som sedan följde, renässansen.


Om renässansen kan man läsa här, finns länktips och litteraturtips längst ner på sidan:
http://letaguldkorn.wordpress.com/2007/10/18/…

#19  Förvärvsarbete Henrik
2009-10-23 00:57:19

SAOB: FÖRVÄRVS-ARBETE. arbete som går ut på att förtjäna pängar l. medel för uppe­hället. (1895).
Under den tid under­stödet (från sjukkassan) utgår skall barnaföderskan afhålla sig från allt förvärfsarbete.

NEs ordbok: förvärvsarbeta - vara verksam med yrkesarbete i syfte att tjäna pengar, vanl i mots till att arbeta i hemmet.


Lönearbete utanför hemmet har förstås förekommit i tusentals år. Ordet förvärvsarbete dök inte upp förrän i slutet av artonhundratalet och syftade nog inte bakåt i tiden.

#20  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Corona
2009-10-23 01:23:36

Okej, då är förvärvsarbetet något relativt nytt, både för män och kvinnor i begynnelsen av 1900-talet.

#21  Sv: Kvinnoperspektiv på historien najs
2009-10-23 09:05:51

Henriks inlägg #16 är ett bra exempel på det Rosalind Miles skriver: att det behövs många som skriver om kvinnohistoria. Jag slarvade i hastigheten bort fredsfrågan, som alltid varit en stor och viktig del av feministrörelsen, både historiskt och idag. Som sagt kan en tacka feministrörelsen för kampen mot kärnvapen.

#22  perspektiv på kvinnohistorien Ephemeer
2009-10-23 10:04:42

Jag funderade på frågan om när just kvinnor i historien började lyftas fram på allvar. Enligt gruffs lärobok handlar det om "de senaste decennierna, i takt med att en allt större andel av kvinnorna börjat förvärvsarbeta, utbilda sig och ta plats i samhällsdebatten."

Förvärvsarbetet för kvinnor ur medelklassen tog fart på 50- och 60-talen, och det är framförallt medelklassen som skriver och läser historia, iaf innan 1968. Jag undrar om det kan vara så att kvinnors historieskrivning tog fart i samband med att kvinnor kom in i de historieskrivande korridorerna och om det inträffade först på 50-60-talen.

#23  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-23 11:29:27

men det ar ju anda helt skevt. precis som om om man maste forvarvsarbeta for att ha en plats i historien.

#24  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-23 11:30:38

"idehistorian" maste alltid komplettera historian.

#25  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-23 11:39:16

ien

#26  Blindalina Ephemeer
2009-10-23 11:41:14

Det är ännu mer skevt. Man måste skriva historia för att få en plats i historien.

#27  epheemeer Blindalina
2009-10-23 11:57:54

har har en om punkt hos mig :) (politiskt :) ) . jag sager verkligen emot! jag vet knappt var jag ska borja for jag blir sa upprord att du tycker sa. och det ar en sa ignorant asikt.

i skolan larde jag mig om gustav vasa, och jag har aldrig kant mig mer lurad. en javla kung och hans omogna krig. det star _inget_ som berattar hur ngt _verkligen var_ vilka personer som tankte vad, vilka som hade ngt att saga vid sidan av makten, den patetiska makten, borgarna, alla fubbickar som styrde genom kapitalindrivna maktspel. du vill alltsa att vi ska lasa _deras_ liv??
jag kande mig totallurad genom hela historieboken.

som tur var borjade jag tanka sjalv och laste hela det andra konet tex. och efter skolan har jag last litteraturvetenskap, (_grymt_ som komplettering till historia-skiten,) idehistoria, korta genuskurser plus det jag last till mig sjalv, samt den eminenta "historieboken" (tecknad seriebok om imperialismens historia och just sant har du pratar om http://www.ordfront.se/Bocker/Nyabocker/Histo…)
och det ar fan livsviktigt.

min poäng är mest att den riktiga viktiga historien pagar utanfor maktens historik. jag tycker det ar helt galet att nagon ens vill forsvara den historiken.

jag kanner inte att jag kan uttrycka mig sa bra idag, men jag tycker det har ar mkt viktigt att fatta, skriver det har sa lange, ngn fattar kanske..

"man maste skriva historia for att fa en plats i historien" superdumt resonemang (no offence)

#28  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-23 11:58:52

man fattar hur relativ en historiebok ar nar man laser litteraturvetenskap t e x.

#29  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-23 11:59:57

uppenbarligen ar det aven valdigt tydligt att historieboken i #1 inte tar upp mary wollstonecraft men daremot herrar som moberg, ett pytteexempel i sammanhanget.

#30  Blindalina Ephemeer
2009-10-23 12:04:44

Jag tror att du missförstår mig. Att historien är skriven från historieskrivarens perspektiv är inte en värdering om hur det borde vara, utan en observation om hur det har varit.

#31  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Blindalina
2009-10-23 12:14:01

aha, ok, da fattar jag battre.. :)

#32  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Niklas
2009-10-23 17:10:08

Här http://www.ub.gu.se/kvinn/artal/ finns flera årtalslistor, sammanställda av Göteborgs universitetsbibliotek. Av dem framgår bland annat att ogifta kvinnor tilläts arbeta inom hantverk och handel från 1846.

#33  Sv: Kvinnoperspektiv på historien Corona
2009-10-23 18:46:19

Spinnhusen var visserligen ett straffarbete, men utanför hemmet var det helt klart.
Och huvudparten av de som arbetade var kvinnor.
---

Samt alla mjölkerskor, dejerskor och andra...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?