feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Intolerans och förakt på newsmill


Gå till senaste inlägget#1  Intolerans och förakt på newsmill FumikoFem
2009-10-10 12:38:56

Förra tråden om newsmill spårade ur, så jag tänkte en kan skriva om den misogyni, sexism, rasism, homofobism och transfobism som en anser finns på newsmill i denna tråd istället.

Inte så att en måste skriva in en artikel utan kan ju ta upp det generellt om en känner för det.

Har en artikel, en homofobisk och helt uppåt väggarna sådan som jag först inte tänkte skriva in men så har jag ju redan skrivit in dom andra artiklarna i denna artikelsamling i en annan tråd så det är lite försent nu. Det är i mitt tycke en typiskt vänd upp och ner på allt -retorik, då intolerans likställs med tolerans. Samt att den är typiskt på det sättet att den bidrar än mer till att skapa vi och dom tänkande i samhället.

"debatt" artikeln: http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/07/sve…

Funderingar?

#2  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-10 12:53:03

det lustiga (om det ovh finns ngt) i detta tycker jag är framst "millningen" som liksom rundar av allt pa slutet.

har har vi en artikel dar det propageras for lite varjehanda fortryck mot andra manniskor. "alla far ju saga vad de vill", right?

sen kommer millningen.

"vad tycker vi om ake green?"

artikeln ovan skriver hemska saker om kvinnofortryck, kvinnokontroll, att det finns vettighet i att fader utnyttjar sina dottrar genom kontroll och incest, att man ska fortrycka homosexuella, men man far ju saga vad man vill pa newsmill, absolut, sa vi rundar helt enkelt av kakan med den oerhort intelligenta fragan "jaha. vad tycker vi om ake green da?"

mediasverige 2009, liberalism, "yttrandefrihet 2.0" i sitt absoluta "esse".

?????????????????????????

#3  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-10 12:56:15

...jag sager "nej" och forsoker lapa i mig lite fraschare medial mening pa andra hall, inte i ett ruttet skafferi.

#4  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-10 13:00:45

maste papeka att det ar intr. att en med sa fientliga asikter far komma till tals, eftersom hen skulle ha liknande asikter annars med, bara mer ouppmarksammat. problemet ar ju inte det, utan hur det pa newsmill liksom bara slott sjunker in i det ovriga millandet. se "ake green"-fragan. det är obehagligt som etter.

#5  Sv: Intolerans och förakt på newsmill FumikoFem
2009-10-10 13:03:15

Ja, och den där kvinnoförtryckande kontroll tanken om döttrar och styvdöttrar, typisk konservatism.

#6  Sv: Intolerans och förakt på newsmill fredriktomte
2009-10-11 14:49:17

Att vara homofob är såklart inte att vara tolerant. Men att inte kunna tolerera homofobi (eller fundamentalism eller någon annan åsikt/uppfattning/preferens) är även det uttryck för intolerans.

Därmed inte sagt att absolut tolerans mot allt och alla (vilket är snubblande nära total likgiltighet) är någonting eftersträvansvärt.

Men jag tycker det är bättre att säga det, än att försöka kidnappa begreppet tolerans och få det till att betyda tolerans gentemot de egna åsikterna och avsky gentemot alla som tycker annorlunda.

Sedan tycker jag att artikelförfattaren har en poäng i att många förbud (t.ex. förbudet mot månggifte och äktenskap mellan människor som är nära släkt) och kulturella sedvänjor (t.ex. att kvinnor, men inte män, måste dölja brösten) i vårt samhälle är precis lika irrationella och moralistiska som många av de förbud och sedvänjor i andra kulturer som vi kritiserar.

Felet ligger i artikelförfattarens slutsats, nämligen att vi därför ska tolerera liknande irrationell moralism i andra kulturer/religioner. Som jag ser det är det givna svaret istället att rensa ut allt som är baserat på religiös moralism och kulturell inskränkthet. Tillåt människor att vara nakna och ställ inte olika klädkrav på kvinnor och män. Tillåt månggifte och gifte mellan nära släktingar (men behåll däremot förbudet för ej myndiga att gifta sig).

#7  Sv: Intolerans och förakt på newsmill najs
2009-10-11 22:55:44

"Att vara rasist är såklart inte att vara tolerant. Men att inte kunna tolerera rasism (eller någon annan åsikt/uppfattning/preferens) är även det uttryck för intolerans."

"Att vara nazist är såklart inte att vara tolerant. Men att inte kunna tolerera nazism (eller någon annan åsikt/uppfattning/preferens) är även det uttryck för intolerans."

"Att vara fascist är såklart inte att vara tolerant. Men att inte kunna tolerera fascism (eller någon annan åsikt/uppfattning/preferens) är även det uttryck för intolerans."

"Att vara kvinnohatare är såklart inte att vara tolerant. Men att inte kunna tolerera kvinnohat (eller någon annan åsikt/uppfattning/preferens) är även det uttryck för intolerans."

#8  Sv: Intolerans och förakt på newsmill SGTallentyre
2009-10-11 23:51:12

Här borde det handla om att kunna göra skillnad mellan åsikt och handling.

Att tolerera homofoba, sexistiska och rasistiska åsikter, men att ha nolltolerans mot homofoba, sexistiska och rasistiska handlingar, är det enda sättet att bevara ett öppet samhälle.

#9  Tolerera inte rasistiska åsikter! Henrik
2009-10-12 00:28:28

Vad betyder det att tolerera rasistiska åsikter? Lagen om åsiktsfrihet gäller förstås men hur gör man när man tolererar åsikter? Den enda innebörd jag kommer på just nu är att man inte gör någon invändning. Den sortens tolerans tänker inte jag ägna mej åt. Jag tycker tvärtom att man bör vara intolerant mot sådana åsikter.

#10  Sv: Intolerans och förakt på newsmill FumikoFem
2009-10-12 07:08:35

För mig så går det inte att vara tolerant mot misogyna, sexistiska, rasistiska, homofobiska och transfobiska åsikter och annat förakt. Just för att är en det så kan en ju inte ens kritisera det, vilket inte funkar för jag tänker fortsätta att kritisera.

Sen är det så tröttsamt att personer som den bakom artikeln alltid försöker att få det till att hat skulle vara detsamma som kärlek, att "Sverige är så pk!" och att alla bara tycker så utan någon som helst anledning bakom. För dom verkar ha fått för sig att exempelvis en misogyn, sexistisk, rasistisk eller homofobisk åsikt är densamma som att vara emot dessa, att kritisera detta. Dom försöker alltså att likställa allt med allt, som sagt, vända upp och ner på allt -retorik.

#11  Till Najs fredriktomte
2009-10-12 09:43:10

Jag vet inte riktigt vad det är du vill säga, men nej, jag tycker inte att det är inte ett uttryck för tolerans att inte tolerera de åsikter du beskriver ovan.

#12  till Henrik och FumikoFem fredriktomte
2009-10-12 10:22:41

Jag skulle inte kalla det intolerans när någon invänder mot en åsikt de inte håller med om. Tolerans är inte samma sak som att hålla med om allt eller att dölja vilka åsikter man själv har.

Toleransen ligger snarare i acceptansen inför åsikten. Ett sätt att inte acceptera en viss åsikt kan t.ex. vara att behandla människor med den åsikten sämre än andra, att frysa ut och utesluta dem ur gemenskapen, att förolämpa och nedvärdera. Men det kan också vara att undvika personer med den åsikten och avböja alla vänskapliga relationer (t.ex. inte vilja vara vän med någon som uttrycker nynazistiska åsikter).

Jag tycker inte att det är eftersträvansvärt att vara tolerant i alla lägen. Mot homofobi, rasism, osv finns det inget egentligt skäl att vara tolerant (fast nivån på intoleransen kan dock diskuteras, ett för kraftigt avståndstagande och uteslutande resulterar sannolikt bara i att rasisten/homofoben/osv stärks i sin uppfattning). Men jag tycker inte att man ska försöka låtsas som avståndstagandet i sig skulle vara ett uttryck för tolerans (som om intolerans bara är någonting ens politiska meningsmotståndare är kapabla till). Det är intellektuellt ohederligt.

#13  Sv: till fredriktomte najs
2009-10-12 10:28:11

Det var så många "inte" i meningen i #11 att jag inte hängde med. Menar du nu att andra förtryck – som rasism, nazism, fascism och kvinnohat inte ska tolereras – medan homofobi ska göra det?

Du skriver ju uttryckligen: "Att vara homofob är såklart inte att vara tolerant. Men att inte kunna tolerera homofobi (...) är även det uttryck för intolerans."

#14  Sv: Intolerans och förakt på newsmill najs
2009-10-12 10:31:10

Om vi bara diskuterar allt som ”olika åsikter” försvinner kunskapen och insikten om vad makt och förtryck är. Det pga det som liberalismen bara fungerar i teorin, inte i verkligheten.

#15  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-12 10:44:36

word pa det.

#16  till Najs fredriktomte
2009-10-12 11:01:47

Jag menar inte att man ska tolerera vare sig nazism, kvinnohat eller homofobi. Jag menar endast att vi ska vara ärliga med att vår intolerans gentemot dessa företeelser är just intolerans och inte ett uttryck för tolerans. Det finns en tendens att förvanska "tolerans" till att bara innebära tolerans inför företeelser accepterade av mainstreamsamhället (och den politiska, mediala och kulturella eliten).

#17  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-12 11:43:17

men det ar ju inget riktigt samtal. det ar bara asikts-sprayar hit och dit. skrik i hopen. ett samtal kraver att man lyssnar pa varandra, inte skriker.

#18  till Blindalina fredriktomte
2009-10-12 11:51:59

?

#19  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-12 11:54:49

pa newsmill alltsa. menar att det sager inte sa mkt att av princip "fa saga/tycka vad man vill" om det ar oneway-kommunikation, inget riktigt samtal dar tva eller flera parter bryr sig om och kommunicerar med den andre.

#20  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-12 11:56:00

det blir ju mer som att tanka hogt. for sig sjalv.

#21  Hurra för intoleransen! Henrik
2009-10-12 17:31:32

Jag tycker inte att man ska försöka låtsas som avståndstagandet i sig skulle vara ett uttryck för tolerans (som om intolerans bara är någonting ens politiska meningsmotståndare är kapabla till), skrev fredriktomte. Vem åsyftas med det, tro? Så vitt jag kan se är det ingen här som har låtsats detta. Själv skrev jag tvärtom att man bör vara intolerant mot sådana åsikter.

Med det menar jag förstås att man ska avstånd från avskyvärda åsikter och (om förutsättning för samtal finns, som Blindalina skriver) argumentera emot.
Några beteenden som fredriktomte inte anser vara okej är
1 att behandla människor med den åsikten sämre än andra
2 att frysa ut och utesluta dem ur gemenskapen
3 att förolämpa och nedvärdera.
4 att undvika personer med den åsikten
5 att avböja alla vänskapliga relationer
Jag håller verkligen med om nr 3 (och det gäller även på feminetik!) men inte om övriga punkter. Jag hjälper hellre hyggliga medmänniskor än nazister och jag umgås hellre med feminister än med sexister.

#22  till Henrik fredriktomte
2009-10-12 18:09:43

Henrik sa:
Jag tycker inte att man ska försöka låtsas som avståndstagandet i sig skulle vara ett uttryck för tolerans (som om intolerans bara är någonting ens politiska meningsmotståndare är kapabla till), skrev fredriktomte. Vem åsyftas med det, tro? Så vitt jag kan se är det ingen här som har låtsats detta.


Det #6 syftade på var följande passage i trådstarten:

"Det är i mitt tycke en typiskt vänd upp och ner på allt -retorik, då intolerans likställs med tolerans."

Jag skulle vilja påstå att artikeln faktiskt argumenterar för en viss typ av tolerans, nämligen tolerans mot homofobi. Liksom den också pekar ut vanligt förekommande intolerans i det svenska samhället. I den svenska debatten är det inte helt ovanligt att tolerans förväxlas med att "tänka rätt".

Henrik sa:
Några beteenden som fredriktomte inte anser vara okej är
1 att behandla människor med den åsikten sämre än andra
2 att frysa ut och utesluta dem ur gemenskapen
3 att förolämpa och nedvärdera.
4 att undvika personer med den åsikten
5 att avböja alla vänskapliga relationer


Jag har inte påstått någonting om huruvida dessa beteenden i sig är okej. Det var exemplifieringar på hur intolerans kunde yttra sig.

#23  Tolerans av intolerans Henrik
2009-10-13 02:00:02

Beklagar missförståndet om fredriktomtes exempel på intolerans. Men hur ställer ni andra er till beteendena på listan - okej eller inte?

Jag tror väl inte att Fumikofem menade att intolerans mot intolerans skulle kallas tolerans. Det som kritiserades var att tolerans i samma grad bör visas mot intoleransens företrädare. Och det tycker också jag är ett uppochnedvänt resonemang.

#24  Sv: fredriktomte #22 FumikoFem
2009-10-13 10:57:47

Som jag ser det, med tanke på artikeln, så den kritik mot sådant som homofobi i samhället handlar inte om intolerans. Varför jag menade med att intolerans likställs med tolerans. Artikelfärfattaren vill uppenbarligen att folk ska tolerera hans homofobi rakt av. Och till det säger jag som jag sagt hitills - nej.

#25  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Marulken
2009-10-14 19:50:15

Det blir ibland lite som om, _man måste vara trevlig_.

Är man hyfsad, har folkvett, klär sig trevligt, har en fin ton så gör det inget om man är lite sexist, lite rasist, lite osv.

Det är dom trevliga vältaliga välklädda man ska akta sig för, vill jag bara säga, man måste lyssna på _vad_ som sägs inte _hur_ det sägs.

Men den där artikeln i alla fall, det har blivit väldigt vanligt verkar det som, att i empatins och liberalismens anda hävda sin individuella rätt att trycka ner andra.
Det är förtryckarna som är förtryckta för att dom inte får förtrycka. Det är ett rätt bra förtryck i såna fall tycker jag.

Dom går bakvägen och använder retorik som går hem i samhället eftersom tolerans är ett fint ord. Tydligare kan det väl inte bli än hans inlägg där "homofober är förtrycka". Det skulle vara komiskt om det inte vore så deprimerande. Inlägget kanske är ett skämt?

#26  Sv: Marulken FumikoFem
2009-10-15 13:42:01

"Det är förtryckarna som är förtryckta för att dom inte får förtrycka. Det är ett rätt bra förtryck i såna fall tycker jag."

Ja precis, och jag fattar inte hur dom tänker, tror dom att alla ska gå på deras bakvända "argument".

#27  till FumikoFem fredriktomte
2009-10-15 13:55:36

Kritik mot homofobi är väl för det mesta inte ett uttryck för intolerans. Det betyder dock inte att det svenska samhället är tolerant gentemot homofoba åsikter.

#28  till Marulken fredriktomte
2009-10-15 14:00:39

Marulken sa:
Men den där artikeln i alla fall, det har blivit väldigt vanligt verkar det som, att i empatins och liberalismens anda hävda sin individuella rätt att trycka ner andra.


Jag tvivlar starkt på att artikelförfattaren är liberal. Tillhör han någon klassisk politisk ideologi (vilket det kanske är tveksamt om han gör) lär han närmast vara konservativ.

Marulken sa:
Det är förtryckarna som är förtryckta för att dom inte får förtrycka. Det är ett rätt bra förtryck i såna fall tycker jag.


Om man menar att svenska medel- och överklasskvinnor är förtryckta (vilket ju följer av en uppfattning som går ut på att svenska kvinnor är förtryckta) så är det väl inte orimligt att hävda att fattiga män med islamistiska tendenser och arabiskt ursprung? Om man nu överhuvudtaget ska hävda att någon av dessa grupper är förtryckta skulle jag nog rösta på de fattiga invandrarna.

#29  Sv: fredriktomte #27 FumikoFem
2009-10-16 12:17:20

Håller inte med här, eftersom det en hör i samhället är just kritik mot sådant som homofobi, detta är som sagt inte intolerans.

#30  till FumikoFem fredriktomte
2009-10-16 14:21:24

Vad är det du inte håller med om?

Jag påstår ju inte att kritik mot homofobi är samma sak som intolerans gentemot homofobi.

#31  Sv: Intolerans och förakt på newsmill FumikoFem
2009-10-16 14:26:33

Detta menade jag "Det betyder dock inte att det svenska samhället är tolerant gentemot homofoba åsikter. "
Jag menar att det handlar om kritik i samhället mot sådant som homofobi, och tycker då att att samhället inte är intolerant mot homofobi.

#32  till FumikoFem fredriktomte
2009-10-16 15:15:52

Okej, då har vi kanske lite olika definition på vad som menas med "kritik".

Min uppfattning är att det inte accepteras om en politiker, högt uppsatt tjänsteman eller chef i offentlig förvaltning uttryckte homofoba åsikter. Det tolereras inte att barn uttrycker homofoba åsikter på dagis eller i skolan (och självklart får inte heller lärare uppvisa homofoba tendenser). Likaså är jag övertygad om att de flesta större arbetsplatser, åtminstone inom offentlig regi, inte tillåter homofoba stämningar och medvetet motverkar dessa där de uppstår. Och så här kan man fortsätta, kontentan är att homofobi inte tolereras av samhällskroppen.

Jämför man med många andra värderingar (t.ex. liberalism, socialism, konservatism, feminism, o.s.v.) så är det en stor skillnad. Även dessa kritiseras i den offentliga debatten, men det finns inga allmänna krav på att människor inte får uttrycka sådana åsikter annat än i situationer där man uttryckligen måste vara neutral (en lärare kan t.ex. inte propagera för en viss ideologi på sina lektioner). Dessa är alltså kritiserade, men ändå tolererade i stort.

#33  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Ephemeer
2009-10-16 15:54:50

Det är väl en hel del gradskillnad också. "Homofobi" kan beskriva allt från "jag tycker inte att kyrkan ska behöva viga samkönade par" till "alla bögar ska dö", liksom "socialism" kan vara från "höj lönerna i den offentliga sektorn" till "alla kapitalister ska dö".

#34  till Ephemeer fredriktomte
2009-10-16 16:28:51

Jag är lite tveksam till att kalla uppfattningen att kyrkan inte ska *tvingas* viga samkönade par för homofob. Men det är väl en definitionsfråga.

#35  Sv: Intolerans och förakt på newsmill najs
2009-10-17 20:59:37

Det där med att alla ska dö - bögar eller kapitalister eller vadsomhelst - är väl ändå så ovanligt att det knappt finns. Åtminstone kan det knappast räknas som tillhörigt nån åsiktsriktning. Den som tycker att alla som inte är klonade av honom ska dö, måste ju vara ganska ensam... ;-)

#36  Sv: Intolerans och förakt på newsmill najs
2009-10-17 21:03:03

Åsikten att "kyrkan inte ska 'tvingas' viga samkönade par" är inte en homfob åsikt i mina öron.
Att inte VILJA viga samkönade par, tycker jag däremot är en homfob uppfattning.
Om ni fattar skillnaden.

#37  Sv: fredriktomte #32 FumikoFem
2009-10-17 21:20:18

Kanske också olika syn på tolerans också, om en läser denna tråd alltså.

"Min uppfattning är att det inte accepteras om en politiker, högt uppsatt tjänsteman eller chef i offentlig förvaltning uttryckte homofoba åsikter. Det tolereras inte att barn uttrycker homofoba åsikter på dagis eller i skolan (och självklart får inte heller lärare uppvisa homofoba tendenser). Likaså är jag övertygad om att de flesta större arbetsplatser, åtminstone inom offentlig regi, inte tillåter homofoba stämningar och medvetet motverkar dessa där de uppstår. Och så här kan man fortsätta, kontentan är att homofobi inte tolereras av samhällskroppen."

Att det inte tolereras är inte så konstigt tycker jag, beroende på vad en menar med inte tolereras. jag tycker inte sådant som homofobi ska tolereras som sagt, och på platser som skolan är det inte konstigt. En elev som blir kritserad och nedtryckt för att denna är homosexuell kommer få det väldigt svårt med ork till livet, folk gör inte detsamma överhuvudtaget när det gäller heterosexuella. Att det kommer liknande kritik då mot homofobi på andra platser är också förståeligt tycker jag.
Att många också förstår varför det finns intolerans mot sådant som homofobi är därför förståeligt, också om en tänker på att det är en persons sexualitet, hens sätt att bara vara på.

"Jämför man med många andra värderingar (t.ex. liberalism, socialism, konservatism, feminism, o.s.v.) så är det en stor skillnad. Även dessa kritiseras i den offentliga debatten, men det finns inga allmänna krav på att människor inte får uttrycka sådana åsikter annat än i situationer där man uttryckligen måste vara neutral (en lärare kan t.ex. inte propagera för en viss ideologi på sina lektioner). Dessa är alltså kritiserade, men ändå tolererade i stort. "

Det beror på vad en tänker på, vad en jämför med. Att det inte gårt att jämföra en ideologi som är rasistisk mot en som handlar om att bekämpa denna rasism, tillexempel. Den som bekämpar kan ses som att den ökar toleransen mot folk, medan den rasistiska kan sägas minska toleransen i samhället.

#38  najs Ephemeer
2009-10-17 23:05:53

Det är väl inte helt ovanligt. Inte jättevanligt här och nu, men det finns.

#39  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-18 11:45:05

det är val klart att intolerans inte ar tolerans?

"du far faktiskt respektera mobbaren, hen har faktiskt ratt att intolerera dig for du har en bla keps och hens vilja att tvinga ner dig i toaletten".

#40  Sv: Intolerans och förakt på newsmill Blindalina
2009-10-18 11:47:26

#25 haller med. varfor ska det ovh behova finnas en "anda" i medier som gar ner pa att trycka ner andra..

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?