feminetik.se feminetik.se

Just nu 36 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Debatten om hederskulturen och allt kring det


Gå till senaste inlägget#1  Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 00:16:57

Har läst några artiklar på senaste tiden som handlar om Islam, hederskulturen och sådant som Burka/Niqab.
Ville alltså diskutera detta samt synen som verkar finnas att "feminister gör inget/säger inget" vilket jag tycker är fel, enligt min erfarenhet så är dock feminister väldigt delade i denna debatt. För det är en väldigt komplex fråga/frågor.

Först några artiklar på newsmill:
"S-kvinnor: Acceptera inte heltäckande slöja" http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/20/s-k…
Sen: "Vi kvinnor i niqab är inte förtryckta och vet vad vi gör" http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/06/vi-…
"Skolor och arbetsplatser måste acceptera heltäckande slöja" http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/21/sko…
"Religionsfriheten är en del av det demokratiska och öppna samhället" http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/24/rel…

Sen artiklar på andra ställen:
"Slöjan är ditt eget problem, Khalifa" http://www.expressen.se/1.1716829
"”Jag kan inte hävda rätten att gå klädd i bikini i moskén”" http://www.dn.se/opinion/debatt/jag-kan-inte-…
"Islamister hör inte hemma i Centern" http://www.expressen.se/1.1733410

Finns det fler artiklar så skriv gärna in dom.

Kommer själv att skriva inlägg efter detta startinlägg om dom olika artiklarna
Så vad tycker ni?

#2  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 00:22:22

Fler artiklar:
"Gemensamt ansvar att motverka förtryck" http://www.qx.se/samhalle/debatt/11840/gemens…
"Förövarens rätt och inte den drabbades?" http://www.qx.se/samhalle/debatt/11860/forova…
"Vi måste tala klarspråk om hederskulturen" http://www.qx.se/samhalle/debatt/11876/vi-mas…

Dessa tre handlar om dokumentären "Sämre än djur" som visas på tv och på biografer, denna har startat en debatt.

#3  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 00:24:26

Och ifall någon undrar så nej ni behöver läsa alla artiklar för att diskutera tråd ämnet. Tänkte bara att artiklarna kan hjälpa till med diskussion, eller debatt kanske en ska säg för detta är ett väldigt debatterat ämne som sagt.

#4  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 00:25:03

"Och ifall någon undrar så nej ni behöver -inte- läsa alla artiklar för att diskutera tråd ämnet." Ska det stå.

#5  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 00:40:37

Okej, angående artiklarna på newsmill. Det första jag kan säga att det är rätt vinklat på newsmill, alltså vilka det är som ges mest utrymme där.

Den första artikeln tar upp flera viktiga poänger: Att det finns en konservativ och religiös fundamentalistisk våg som sköljer över Europa, allt fler konservativa grupper tar allt mer makt och får allt mer makt då fler länder gör undantag för att religion i lagen, istället för att arbeta för att skilja dessa båda åt.

Allt fler använder också sådant som religionsfriheten för att förstärka och återskapa förtryck och intolerans. Jag skulle tillägga att det samma kan sägas hända när sexister, rasister, homofober och transfober försöker att gömma sig bakom yttrandefriheten och skyller på att alla andra försöker att "censurera dom", ofta tillsammans med ett "alla Sverige är så pk!".

Artikeln tar också upp detta med hur fundamentalister anser sig tala för alla muslimer i Sverige, för är det något som en kan märka allt mer tycker jag i debatten så är det att det är allt fler muslimer som själva kritiserar dessa fundamentalister.

#6  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 01:09:30

Den andra artikeln: "Vi kvinnor i niqab är inte förtryckta och vet vad vi gör"

Dom tar upp detta med nunor och hur dom klär sig, men dom missar att kritiken just nu är mot att ansiktet inte ska skylas. Att använda sjal (dölja håret) vad jag vet i alla fall, är inte något direkt ovanligt på skolor. Dom talar om att dom döljer bara ansiktet när dom är utomhus men inte när dom är inne och i kontakt med barnen.

Detta är något som jag är rätt delad i, för en känner igen samma struktur som finns i hela samhället och som dom i artikeln talar om. Detta med att kvinna alltid ska hämmas och tvingas in i olika kläd normer beroende på kultur och religion, strukturen finns där hela tiden.
För dom är det uppenbart att det är deras religion, eller syn på deras religion. Att göra det förbjudet att använda det klädesplagg som dom vill skulle ju också kunna få motsatt effekt, då kan det snarare anses vara rebelliskt att använda detta klädesplagg.

Och ja dom har rätt när dom skriver att alla muslimska kvinnor är inte förtryckta, men det brukar ju sällan påstås heller. Det en brukar tala om är muslimska kvinnor i länder som Saudiarabien, Afghanistan, osv. Där inte bara samhället och kulturen förtrycker och hämmar kvinnor utan även lagen i landet.
Det går inte heller särdeles bra, som dom i artikeln gör och andra som gärna försvarar sådant som niqab, att enbart luta sig mot 'fritt va' argumentet då det inte är så svartvitt och alla muslimska kvinnor har inte samma möjligheter till val som dom i artikeln har. Detta är också ett återkommande problem i mitt tycke, att dom som åter gen talar för alla är dom redan privilegierade.
Den norm som säger åt en kvinna att hon ska skyla sig för att män inte kan styra sig, att hon inte ska "fresta" mannen, kommer inte att försvinna bara för att det nu handlar om västvärlden. Normen följer med, samtfinns redan här när en tänker på den sexuella objektifierande norm som hämmar och förtrycker kvinnan, en norm som alltså redan finns i västvärlden.
En behöver bara följa med i debatten som uppstod kring Bara Bröst kampanjen för att se detta, samma förtryckande strukturer alltså.

Varför det är svårt för någon som mig att inte se detta även med något som niqab, det är också väldigt könsnormativt eftersom det enbart är kvinnan som klär sig såhär. Och eftersom könsnormativa aspekter här i Sverige problematiseras och kritiseras så kommer ju även sådant som niqab att problematiseras och kritiseras.

Artikeln "Slöjan är ditt eget problem, Khalifa" ovan är en direkt kritik mot denna artikel på newsmill.
Samt "”Jag kan inte hävda rätten att gå klädd i bikini i moskén”".

#7  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 01:10:59

Okej, kommer att skriva mera om dom andra artiklarna, imorgon, det är sent nu.

#8  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Lilithdemonia
2009-10-09 08:27:16

jag tycker det äre konstig debatt som luktar rasism och sexism lång väg.
1. för att den ger en förenklad bild av islam där all är konservativa, terrorister och liknande och det är långt ifrån sant.
2. det öppnar upp för oss att säga att vi är så mycket bättre än alla andra och att vi minsann är så himla utvecklade.
3. det reproducerar en syn på kvinnor i tredje världen som enbart offer som feministen Chandra Talpade Mohanty skriver och det är en förenkling inte minst när man skapar den genomsnittliga tredje världenkvinnan utan att ha någon direkt kunskap eller statisktik från enskilda länder. eller att det för den delen ser olika ut i olika länder.
4. varför är vi så intresserade av hur kvinnor klär sig? Dessutom tror jag att S-förslaget skapar större problem och segregation för de här kvinnorna än om vi lät dem bära niqab/slöja.
5. det är sexistiskt när vita västerländska feminister pratar i deras ställe och de själva inte får uttala någonting, för att de anses för dumma? det är lika problematiskt när någon från ett muslimskt land utalar sig kritiskt mot islam och muslimer som sådana för att det reducerar enbart en bild till sann. visst man kan ha synpunkter på en del muslimer men det är personens preferenser som skapr religionen och inte tvärtom som folk vill tro.

#9  Sv: #6 ändring. FumikoFem
2009-10-09 08:53:32

"Och ja dom har rätt när dom skriver att alla muslimska kvinnor är inte förtryckta, men det brukar ju sällan påstås heller. Det en brukar tala om är muslimska kvinnor i länder som Saudiarabien, Afghanistan, osv. Där inte bara samhället och kulturen förtrycker och hämmar kvinnor utan även lagen i landet."

Skrev fel i början, det skulle ha stått att förtrycket finns där hela tiden, och försvinner inte bara för att det rör sig om västvärlden.
Som jag skrev senare: "Den norm som säger åt en kvinna att hon ska skyla sig för att män inte kan styra sig, att hon inte ska "fresta" mannen, kommer inte att försvinna bara för att det nu handlar om västvärlden."
Alltså vad hon hade rätt i var just det som jag skrev om, privilegier och fler valmöjligheter men kvinnoförtrycket är utbredd över hela världen.

#10  Sv: Lilithdemonia #8 FumikoFem
2009-10-09 09:01:33

ja hela debatten är förenklad så att det har blivit nästan bara två grupper mot varandra, med en grupp i mitten som även består av muslimer som är trötta på båda grupper.

Och ja 1 och 2 är en bild av båda sidorna, en bild som sprids och det är också detta som allt fler kritiserar för det skapar inte precis bättre debatt.
3 som sagt så hjälper det såklart inte att enbart ha en bild, men det är ju och muslimska kvinnor som kritiserar västvärldens feminister för att inte göra eller kritisera tillräckligt, just alla dom religiösa fundamentalister som styr och ställer i kvinnans liv i så många länder, såsom Saudiarabien, Afghanistan, Iran, osv.
4 så ja, som jag själv skrev tidigare så blir det ju kvinnan som är den som hämmas, och just kvinnor som bär niqab blir det en hel del personer kritiserar mest. Snarare än kritisera själva förtrycket.
5 fast det är ju just muslimska kvinnor som talar och kritiserar andra muslimer, bara att dom kritiserar precis som många västerländska feminister gör. Som flera av länkarna jag visade.

#11  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-09 09:09:09

hmm, fran att tidigare ha tankt " ah, alla far gora som de vill + manskliga rattigheter" ungefar, har jag andrat mig lite.
klart att alla ska fa gora vad de vill, men man kan ju nyansera litet.
detta med kultur. det är skumt. men en delikat och fin sak, i princip, som alla bor respektera.
jag tycker att vi borde forsoka prata mer om varderingar med varandra. istallet for att skygga for kulturkrockar, snacka om saken! antagligen gor vi utvecklingen en stor otjanst om vi resonerar att " alla ska fa ha sin egen kultur, alltid ska fa vaxa ifred" utan att forsoka eller vaga kommunicera. det är fjantigt.

"hederskultur" ser jag som ett fortryck omsatt i daliga ursakter, varfor vi maste forsoka bli av med det. religion är ingen ursakt. fragan är vilka metoder som vi kan anvanda, eftersom respekt for manniskor är a och o.

"sloja" är ju liksom ngt mellanting, helt beroende pa vilken vardering man valjer att lagga i det.
om ngn vill ha sloja och inte vill bli ifragasatt for det, maste den fa ha det, men man kan anda prata om vad meningen med sloja är.

tycker iaf vi ska prata, prata om det, offentligt, men inte over huvudet pa involverade personer utan gemensamt.

#12  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-09 09:10:20

sen är det ju dumt att ga pa tjejen med sloja istallet for att snacka om "hederskultur" som helhet.

#13  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-09 09:11:20

hur kan vi prata om "hederskultur" med manniskor som tror pa det i sverige, med respekt och utan patvingade asikter?

#14  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 09:11:42

"Skolor och arbetsplatser måste acceptera heltäckande slöja"

Tar ju upp något som jag tänkte på en del, att om ett klädesplagg förbjuds på detta sätt så kan det snarare bli så att fler muslimska kvinnor inte ubildar sig alls, vilket skapar mer problem.
Dock så undrar jag över en sak, det brukar sägas att niqab och burka har inget sådant stöd som flera säger att den har i religionen, alltså inte i koranen.
Det låter mer som att dom som anser att den har det anser sig vara mera "sanna" som artikeln: "Vi kvinnor i niqab är inte förtryckta och vet vad vi gör" var inne på, och alla andra muslimer som inte håller med är inte "lika fina och sanna" -typ.

Som dom är inne på så ett förbud kan riskera att öka förtrycket men det gör det åt andra hållet också. Eftersom bilden då förstärks att kvinnor förväntas skyla sig och hur hennes kropp görs till henne, snarare än att hela hon i sig själv är det, samt att det ökar på den sexuella objektifieringen av kvinnans kropp.

#15  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-09 09:12:45

ett trick är kanske att borja se "invandrade" som en storre del av samhallet, pa riktigt, ngn gang..

#16  Sv: Blindalina #11 FumikoFem
2009-10-09 09:16:34

Ja och just sådant som dokumentären "Sämre än djur" visar så skapar det massor med problem. Muslimska HBTQ ungdomar som blir förföljda, hotade och även mördade, enbart för att dom älskar någon av samma kön. Och få talar om det.

Och ja problemet är ju att det blivit en så svartvit bild av två grupper att det är uppenbarligen svårt att diskutera alls.

#17  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-09 09:24:01

de manskliga rattigheterna, en av de basta ideer vart decennie uppbringat, är val en bra utgangspunkt.

#18  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 09:27:28

Ja grundläggande rättigheter för alla individer, men så finns det dom som säger sig vara för det men samtidigt säger sig vilja införa sådant som sharia lagar, som artikeln "Islamister hör inte hemma i Centern" talar om.
Det är ju verkligen att tala emot sig själv om en vill införa något sådant och samtidigt tala om grundläggande rättigheter, för dessa "lagar" är kvinnoförtryckande.

#19  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 09:38:41

Sen har debatten blivit allt mer vinklad, från att ha tagit upp mer om kvinnor som inte vill bära sådant som niqab och vill bekämpa ett förtryck och blir förföljda för att dom gör det och flyr sitt land, till att handla allt mer om dom som väljer att bära ett plagg. Som sagt så blir debatten allt mer fokuserad (som vanligt) på dom privilegierade och allt mer på religiösa fundamentalister som tror sig tala för alla muslimer.

#20  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 09:40:02

Och undertiden så tystas allt fler av dom icke-privilegierade som blir förföljda just för att färre lyssnar.

#21  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 10:14:39

Sen så handlar denna debatt som sagt inte bara om två helt skilda grupper, det är komplext, ett exempel: http://www.prospect.org/cs/articles?article=b…

Som handlar om ett förbud i Frankrike mot burka.
Längre ner i artikeln står det: "Likewise, Sarkozy's prospective burqa ban has significant feminist support, including the backing of the feminist group Ni Putes Ni Soumises, or Neither Whores Nor Doormats, which has its roots in France's Muslim ghettos. It's worth taking the position of Ni Putes Ni Soumises seriously, since the struggle against Islamic fundamentalism has been, for them, a matter of life and death. Like the Somali-Dutch feminist Ayaan Hirsi Ali, their activism serves as a crucial corrective to multicultural pieties."

#22  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Ephemeer
2009-10-09 10:45:23

Jag känner att religionsfriheten har förvanskats från "frihet från att tvingas anpassa sig till någon annans religion" till "frihet att göra vad som helst i religionens namn".

#23  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Ephemeer
2009-10-09 10:46:41

Eller med andra ord: religionsfrihet är att tro vad man vill och inte att göra vad man vill.

#24  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 11:20:06

Ville ta upp några citat från artikeln "Vi kvinnor i niqab är inte förtryckta och vet vad vi gör"

Jag fattar inte riktigt saker som:
"Kvinnor från olika trosuppfattningar har genom tiderna täckt hela eller delar av kroppen. Judiska skrifter nämner även att kvinnan ska täcka sitt huvud. Inom kristendomen är det känt att nunnorna går beslöjade. Jesu moder avbildas alltid iförd i en slöja som täcker hennes hår och kropp. Islam avviker inte från dessa två stora världsreligioner i detta avseende. I ren islamisk lära är det obligatoriskt för den muslimska kvinnan att täcka hela sin kropp i en så kallad hijab[en täckande klädsel]. Det arabiska ordet hijab betyder lingvistiskt förhänge eller skydd men enligt den islamiska betydelsen syftar den på den utstyrelse kvinnan är ålagd att bära när hon befinner sig bland främmande män dvs. män hon kan ingå i äktenskap med. Hijab är således inte enbart en islamisk företeelse eller någonting islam har monopol på"

Det är som att: "ja men den delen är förtryckande också, så varför får inte vi förtrycka också?".
Igen så finns det inget stöd i religionen att dom ska täcka hela kroppen och ansiktet, så det har alltså med kulturen att göra och inte det som är deras försvar av detta - religionen.
Och då en kultur som handlar om att kvinnan behandlas som "den andre".

"Bärandet av hijab är någonting alla lärda inom islam är ense om. Åsikterna om niqab däremot skiljer sig bland våra lärda. En del av de betraktar den som obligatorisk medan andra menar att det endast är en rekommenderad handling som ger stor belöning. Notera att inga av de muslimska lärda benämner niqab som något påfynd utan detta är någonting vissa okunniga och ursäktande muslimer försöker framlyfta. Bevisen för niqab är många. Ingen med en gnutta kunskap om islam eller objektivitet kan undgå det faktum att niqab faktiskt innehar en unik plats. Att påstå det motsatta är intellektuell oärlighet."

Samt:
"Vi båda har burit niqab ett tag nu. Den främsta orsaken bakom vårt beslut är viljan att närma oss vår Skapare. När trons sötma inträder ihjärtat är det naturligt att handlingar i enlighet med tron efterföljer. Allt annat är rent hyckleri. Det man tror på ska man naturligtvis försöka omvandla i handling eftersom tron kräver praktisering, annars vore den inte uppriktigt."

Det väldigt nära "riktigt troende" gentemot "låtsas troende", det om något skapar ju bara större klyftor mellan grupper och stärker religiös fundamentalism.

"Dessa kvinnor hade ledande positioner i det dåvarande islamiska samhället. De var allt från experter i religionen till deltagare i slag och det iförd i niqab. Vår klädsel begränsar således inte oss utan det är människors förutfattade åsikter om oss som gör det."

Men ändå så finns det en konstant: "ja ni får inneha höga positioner, så länge ni anpassar er till konservativa klädregler för kvinnan".

Sen användas ofta en kritik mot dom som ser problem med sådant som niqab, som låter ungefär "men västvärlden har också sina kläd och utseende ideal, så det är inte fritt heller", det brukar en tala om, hur utseende idealen och den sexuella objektifieringen av kvinnokroppen begränsar och förtrycker kvinnan.
Att även i västvärlden så finns en attityd att kvinnan ska skyla sig.
Men om nu dom som använder detta argument, varför försvara sådant som niqab isåfall? Om nu en förstår att det är könsnormativt och samma förtryckande attityd som ligger bakom alltså, det är ju att skapa en dubbelmoral.
Och jag förstår såklart att dom flesta även talar om att det som dom faktiskt försvarar är rätten att bära.

#25  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 11:36:46

Okej ett till inlägg, nu om artikeln: "Religionsfriheten är en del av det demokratiska och öppna samhället"

Kan börja med att säga att religionsfriheten är en sak, men får inte stå över lagen, religion och stat tycker jag ska vara helt skilt.

Ett citat: "Enligt Merit Wager tillhör det inte "vårt öppna och demokratiska samhällssystem att människor höljer sig i heltäckande plagg så att man inte kan se reaktioner i deras ansikten eller identifiera dem". Jag skulle vilja säga precis tvärtom: religionsfriheten är en omistlig del av vårt öppna och demokratiska samhällssystem."

Fast igen, det funkar ju inte att använda religion som ett försvar av detta klädesplagg då det inte har något stöd i själva religionen, stödet kommer ifrån kulturen som sagt.

Sen frågan i slutet "Till de som befarar att bruket av slöja hotar jämställdheten i Sverige skulle jag vilja ställa en motfråga: På vad sätt gagnar det jämställdheten att utestänga kvinnor med slöja från utbildning och arbete?"
Nej det gagnar inte jämställdheten, samtidigt så gör det inte heller det när något könsnorms konservativt som detta stöds heller.

#26  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-09 12:02:00

#23 sant..

#27  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Escapist
2009-10-09 14:05:11

Det är svårt att få ihop liberal syn på religionsfrihet och pluralism, och det faktum att slöjor i grunden är en symbol för sexuellt förtryck. Inte bara av kvinnor, som ska skylas, utan också från män, vars lustar inte ska utlösas. Vissa menar att slöjan ska avsexualisera, men den gör precis tvärtom. Samtidigt är förbud inte liberalt och dessutom kontraproduktivt.

#28  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det SoStorm
2009-10-09 14:35:05

Egentligen känner jag alltid att jag vet för lite för att debattera det här. Jag tänker iaf lyfta fram några poänger.

1. Jag är verkligen osäker på om förbud är en giltig lösning. Det är klart att man kan motivera förbud på vissa ställen (t.ex. inne på en bank) med att det inte är ok att täcka ansiktet. Detsamma gäller vissa andra samhällsområden. Men om personen ifråga är villig att ta av sig det som döljer ansiktet i de situationerna så kan man inte förbjuda dessa rent allmänt på stan etc.

2. Jag tycker att det blir fel när t.ex. Sarkozy utnyttjar feminismen för att att genomföra främlingsfientliga åtgärder. Visserligen är det fel om det är så att kvinnor inte får gå ut om de inte har burka på sig. Men att tro att det går att komma åt det problemet med att inte göra något grundarbete med fördommar etc utan istället gå direkt på symptomen är helt fel. Om en kvinna inte får gå ut om hon inte har burka, vad kommer med största sannolikhet hända vid ett burkaförbud. A hennes man rycker på axlarna och säger; om det nu finns ett förbud så antar jag att du får gå ut utan... B. Hon kommer inte alls komma ut och då inte alls integreras med samhället.

3. I #18 tog FumikoFem upp sharialagarna som hastigast. Jag har personligen otroligt svårt att se hur man kan ha två rättssystem som gäller olika individer i samhället. Dessutom, som jag förstår det, så handlar sharia mkt om att leva ett "gudsfruktigt" liv och att det även står i anslutning till lagarna (eller om det är en tolkning) att en sann muslim ska göra det inom ramen för det rättssystem som finns i det land den personen befinner sig. Iaf som jag kommer ihåg det lilla vi läste om muslimsk rätt.

Och nej, jag har inte just nu läst några av artiklarna eftersom jag egentligen sitter o skriver uppsats =/

#29  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-09 21:32:51

En till artikel http://www.qx.se/samhalle/debatt/11916/arabis… som är svar på artiklarna "Gemensamt ansvar att motverka förtryck" och "Förövarens rätt och inte den drabbades?" i inlägget ovan http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Ett urdrag: "Det som är problematiskt med filmen är att ett selektivt urval av två berättelser som visserligen är sanna men endast speglar en del av en betydligt mera komplex helhet. Filmen förmedlar det förenklade och underliggande budskapet att extrem homofobi är en exklusivt muslimsk företeelse. I filmen och i media saknas ett fullständigt porträtt av HBT-personer med muslimsk och arabisk bakgrund som lever ett normalt liv och som inte drabbats av motsvarande hedersförtryck. Detta är stigmatiserande och bidrar till att en hel grupp av HBT-personer, förutom homofobi, möter en intolerans baserad på deras etniska tillhörighet."

Och jag förstår inte riktigt, poängen var ju att visa hur dessa två HBTQ ungdomar har det, om dom hade visat på helt andra ungdomar som inte har dom svåra problem som dessa i dokumentären har det så skulle det inte vara just samma sak. För att dom inte har det lika bra eller har samma privilegier så räknas alltså deras efarenheter inte lika mycket, eller vadå?

#30  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det emmaseverin
2009-10-10 12:20:48

FumikoFem #25:
Det här är väl egentligen inget inlägg i debatten, men: religionsfriheten står inskriven i lagen och kan därför varken stå över eller under lagen, den ÄR lagen. Bara för att reda ut begreppen lite. Dock så innebär ju religionsfrihetslagen inte att man inte får kritisera religion eller uttrycken för den. Det verkar vissa personer ha fått om bakfoten (OBS: syftar inte på dig eller någon i den här debatten).

#31  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det FumikoFem
2009-10-10 12:22:58

Okej, ny debatt har blossat upp på newsmill.

Skriver in några av artiklarna här:
"Oförmågan att möta hederskulturens våld mot hbt-personer är en brist på kunskap" http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/08/ofo…
"Vi hbt-personer offras på antirasismens altare" http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/07/vi-…
"HBT-barnen har offrats i hedersvåldsdebatten" http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/03/vi-… http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/09/ska…

#32  Sv: emmaseverin #30 FumikoFem
2009-10-10 12:25:15

Jo det är sant, jag skrev fel, den är en del av lagen förstås. De jag menade var att Problem upstår när denna frihet blir ett verktyg att ta ifrån någon annans frihet i en religions namn.

#33  Sv: SoStorm #28 FumikoFem
2009-10-10 12:48:45

Nej detta med förbud är svårt, och då för det du skriver i 2, att det kan leda till att flera muslimska kvinnor inte går ut alls, eller inte vill utbilda sig alls som dom andra artiklarna tar upp det. Det är en komplex fråga tycker jag, en till artikeln som jag fick från: http://www.feministing.com/archives/018244.html för att visa på det: http://www.cbc.ca/canada/story/2009/10/08/can…

Alltså även andra muslimska kvinnor stödjer ett sådant förslag på förbud.

Och 3, jag har inte läst så mycket om detta heller :/ det jag har läst och kommer ihåg dock från exempelvis England som jag tror har infört detta, så innebär det för kvinnor mindre rättigheter eftersom dessa sharia lagar skulle vara samtidigt som den vanliga lagen i samhället.

#34  Analogin med Jehovas vittnen Henrik
2009-10-10 14:35:58

Jehovavittnen vapenvägrar och för det sattes dom förr i fängelse. Deras vägran att ta emot blod respekteras inte alltid. Dom vill inte gå på skolavslutning i kyrkan och inte fira jul. Många tycker att man ska tvinga dom att bete sej normalt, annars ska man ta barnen ifrån dom.

Jag har umgåtts med många jehovavittnen, alla ovanligt hyggliga människor. Deras idéer är helknäppa, men det kan dom inte själva rå för. Det viktiga måste vara att inte avskilja vittnena från oss andra utan visa tolerans och medmänsklighet. Då kan man hoppas på att sekten får mindre makt över sina medlemmar.

På samma sätt känner jag inför muslimer. Varför reta upp sej på att dom firar andra helgdagar med andra knäppa ritualer än våra knäppa ritualer? Varför lägga så stor vikt vid klädsel? För det mesta spelar det väl ingen roll hur man går klädd. Jag hatar naturligtvis det religiösa förtrycket från imamerna likaväl som jag hatar förtrycket från den ledande kretsen i Jehovas vittnen. Men jag tror att det bästa oftast är att uppträda som tolerant medmänniska och inte hänga upp sej på oväsentligheter. I gengäld kunde man vara stenhård när det gäller väsentligheter, som könsstympning av spädbarn. Vår riksdag har i stället bestämt att landstingen ska medverka i omskärelsebarbarit.

#35  Henrik Escapist
2009-10-11 05:28:06

Tolerans borde förstås vara grundläggande, från båda håll. Men tolerans utan ifrågasättande är bara att relativisera förtryck och vidskepligheter, även om de är oväsentliga. Det är inte intolerant att bara ha en åsikt, även om det ibland inte tillåts finnas något vettigt utrymme mellan xenofobi och kulturrelativism. Det gäller speciellt om man kombinerar feminism med sekulär humanism och skepticism.

#36  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-11 14:20:57

klart man ska tolerera eller rattare sagt ratt och slatt respektera och inte bry sig om att vardera om ngn har sloja t ex, absolut.
det ar en helt annan sak och mkt viktigt. det är ett uttryck och alla manniskor har ratt att uttrycka sig och slippa negativa spekulativa uppfattningar pga det.

det är mer sjalva varderingarna en religios person lindar in i sin tro, som man kan prata runt. helst med personen sjalv.

#37  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-11 14:21:29

vilka ocksa ska ha samma respekt, men man kan anda ifragasatta asikter.

#38  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det Blindalina
2009-10-11 14:21:50

forutom rent fortryck som heder da.. det ar svart!

#39  Sv: Debatten om hederskulturen och allt kring det jakobin
2009-10-18 22:00:00

Feminister i muslimska länder slåss ju för att slippa den och sen kommer de hit och så står förvirrade kulturmarxister och försvarar skiten.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?