feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

kvinnkroppens vara och icke vara


Gå till senaste inlägget#1  kvinnkroppens vara och icke vara Lilithdemonia
2009-08-08 13:32:03

Är det något jag funderar på och har svårt för så är det samhällets syn på kvinnokroppen. Det finns ett stort dilemma för mig som å ena sidan handlar om att det känns som man överdriver ”kroppens hot” i form av hormoner, nästan som något jag ska vara rädd för. Att min kropp på något sätt är en begränsning. Tänk bara på hur kvinnokroppen skildras i boken Den mörka kontinenten av Karin Johannisson. Tänk om det är en förlängning på detta, ett kulturellt mönster där kvinnan alltid är svag. Å andra sidan kan man inte sopa kvinnors problem med kroppen under mattan och infoga kvinnan i den manliga normen där det är fullt och skamligt att visa sig svag. Tänk om det är där problemet ligger.
Hur ska man tänka kring detta?
Inlägget uppskattas av Blindalina

#2  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara FumikoFem
2009-08-15 11:47:23

I samhället finns det ju en överdriven biologistisk syn på individen, sen finns det ju många konservatister och antifeminister som spär på dessa biologistiska tankegångar än mer samt förakt för det som ses som kvinnligt. Macho idealet glorifieras ju dagligen, medans det som ses som feminint föraktas dagligen.

Mainstream kulturen har ju dessa tankegångar också, speciellt dom senaste 10-15 åren eller så, så har det blivit allt tydligare hur dessa konservativa och biologistiska "skillnader" också förstärks, det läggs mera fokus på att försöka göra skillnad mellan det förväntade könet snarare än att acceptera och respektera den unika individen. Det sker en slags återgång.

#3  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Marta
2009-09-09 13:23:47

Detta har jag tänkt på en del. En del verkar tycka att en kvinna bör dölja och förneka om hon påverkas på något sätt av kroppsliga funktioner, annars kan det ses som en orsak till lägre lön åt kvinnor. Mensvärk eller pms ska en inte ha. Alla kvinnor har ju inte dessa problem, men det är fel att de som har ska behöva skämmas över det och fel att det ska ses om en ursäkt för diskriminering. Jag tycker att om en har ryggsmärtor pga graviditet så ska det vara en lika god orsak för sjukskrivning som om en har ryggsmärtor pga någon annan orsak.

Själv skulle jag hellre se att alla oavsett kön får vara svaga utan att föraktas.

Jag har svårt att förstå vissa resonemang om att män kan transcendera sin kropp, medan kvinnor inte skulle kunna det. Män har sina kroppsliga begränsningar. Alla behöver äta, dricka, sova, kissa och bajsa.

#4  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Marulken
2009-09-09 16:48:41

Men män kan aldrig transcendera sin kropps behov när det gäller sex, då är dom tvärtom stolta över att _inte_ kunna stå emot sin kropp.

#5  till Marta fredriktomte
2009-09-09 17:40:32

Marta sa:
Mensvärk eller pms ska en inte ha. Alla kvinnor har ju inte dessa problem, men det är fel att de som har ska behöva skämmas över det och fel att det ska ses om en ursäkt för diskriminering.


Ett problem i sammanhanget är att om en enskild kvinnas mensvärk och PMS leder till att hon faktiskt presterar sämre i samband med detta så är det inte diskriminering om en arbetsgivare t.ex. väljer att befordra en annan medarbetare som presterar lika bra i allmänhet utan några mens- eller PMSrelaterade svackor.

Nu vet jag inte hur vanligt det är (om det alls förekommer) att kvinnor presterar sämre pga mensvärk och PMS, så det kanske är ett ickeproblem.

#6  till Marulken fredriktomte
2009-09-09 17:41:04

Nödvändig kommentar?

#7  #5 fredriktomte Corona
2009-09-09 17:46:42

Ett problem i sammanhanget är att om en enskild kvinnas mensvärk och PMS leder till att hon faktiskt presterar sämre i samband med detta så är det inte diskriminering om en arbetsgivare t.ex. väljer att befordra en annan medarbetare som presterar lika bra i allmänhet utan några mens- eller PMSrelaterade svackor.


Hade du resonerat likadant om detta hade gällt en person med pollenallergi?

Eller MS?

Eller andra kroniska sjukdomar som kan komma och gå i skov.

#8  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara FumikoFem
2009-09-09 18:04:09

Jag undrar samma som Corona.

#9  till Corona fredriktomte
2009-09-09 18:04:10

Ja, det hade jag.

Det går ju att ta resonemanget ett steg längre. Bör en person med Down Syndrom ha lika stora chanser att placeras på en position som kräver omfattande analysförmåga som en högintelligent person bara för att det vore orättvist att personen med Downs syndrom inte har samma karriärsklättrarmöjligheter som den som är väldigt intelligent?

Tjänster, befattningar och arbetsuppgifter bör delas ut efter lämplighet och kompetens, eftersom det ger bästa utfall för samhället i stort. Problemet är snarare belöningssystemet. Varför ska en högpresterande person belönas mer för sina prestationer än en lågpresterande person, om skillnaden i prestation beror på en skillnad i förutsättningar?

Eller som man också kan säga: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Men det är knepigt att åstadkomma i praktiken. Särskilt i en kapitalistisk marknadsekonomi...

#10  Fredriktomte Corona
2009-09-09 18:15:25

Men där gör du en felaktig analys.

En person som har pollenallergi kan vara en utmärkt lärare, men måste sjukskriva sig under pollensäsongen, om den är svår.

En person med Downs syndrom har inte sitt syndrom i skov.
En person med Downs syndrom har inte, och kommer aldrig att ha samma förutsättningar som en person utan Downs.
Den personen skulle jag snarare likställa med en blind bilförare.
Det är inte diskriminering att vägra blinda personer körkort.
Personer med epilepsi ska inte heller ha körkort.
Men pollenallergi?

#11  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Blindalina
2009-09-09 18:57:24

fattar inte riktigt.. jag alskar min kropp och kanner mig inte ett dugg "svagare" för att jag har kvinnliga hormoner, varfor skulle man det? är inte den kvinnliga kroppen (alltsa en vanlig kropp med extra mkt gynotyp-hormoner) helt sig sjalv nog? vad ska man jamfora med egentligen?

sen tycker jag bara det är coolt att man kan foda barn, bloder en gang i manaden och blir hormonellt paverkad av mens. jag blir clairvoajant/aggro/eller harligt mjukt kanslig och sublim.
annars är väl allt som vilken vanlig kropp som helst.

#12  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Blindalina
2009-09-09 18:59:09

man kan ju ocksa se det som att man tvartom presterar battre med pms. det beror ju helt pa jobbet. man far bättre insikt och kanslighet alternativt blir mer aggro och driven. pa vilket satt är det daligt med forhojda egenskaper?

#13  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Blindalina
2009-09-09 19:01:37

men haller med #1 om att man ska lagga ner detta att se pa kvinnokroppen som en begransning. t ex kan man sluta saga " sa forandrar du din kropp till det yttre" i varje losnummer av varje tidning som riktar sig till kvinnor, och istallet fokusera pa vad man kan gora for aktiviteter med den, hur den kan vara ens verktyg (och borg).

#14  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Corona
2009-09-09 20:09:16

Men att inte få bli sjukskriven för ryggvärk när man är gravid är helt absurt.

Och tyvärr sant.
Försäkringskassan kommer med sin standardformulering: "Graviditet är ingen sjukdom"

Men det är inte graviditeten man behöver vara sjukskriven för, det är komplikationerna.

Man kan tex få ischias och ryggskott, man kan få foglossning och havandeskapsförgiftning.
Ska man då vara hemma/på sjukhus med ersättning så ska man ta av föräldrapenningen säger FK.

#15  till Corona fredriktomte
2009-09-09 22:03:43

Jag tror du missförstår vad jag menar. Jag påstår inte att pollenallergiker eller kvinnor med menssmärtor/PMS ska uteslutas från vissa positioner per definition (det vore i allra högsta grad diskriminering). Vad jag säger är att dessa personer inte kan förvänta sig en förmånligare bedömning som kompensation för sina besvär.

Exempel: Säg att vi har två kvinnor som konkurrerar om en högre befattning. Båda presterar exakt lika bra under den mensfria delen av månaden, men den ena kvinnan presterar märkbart sämre än den andra kvinnan under mensveckan (pga att hon har så kraftiga mensvärkar att det påverkar hennes arbetsförmåga). I det läget vore det i mina ögon vare sig diskriminerande eller fel att ge kvinnan som inte påverkas av sin mens den högre befattningen, även om det kan framstå som orättvist för kvinnan med menssmärtorna (det är ju inte hennes fel att hon påverkas så starkt).

Samma resonemang kan tillämpas på pollenallergi, PMS eller vad det nu är som försämrar arbetsprestationen (även om det bara är temporärt).

#16  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Corona
2009-09-09 22:16:09

1) Så du insåg att din jämförelse med Downs syndrom haltade?

2) Och om hon istället presterar bättre när hon har mens?

3) Det är inte de bästa prestationerna som ger de högsta lönerna.

#17  till Corona fredriktomte
2009-09-09 23:42:09

1) Jag tycker inte att den haltar, eftersom poängen är densamma. Befattningar bör tillsättas utifrån prestationsförmåga/kompetens, inte utifrån fördelningspolitisk hänsyn.

Fördelningspolitik bedrivs bättre genom progressiv beskattning (hpgre skatt för höginkomsttagare) och miskade inkomstklyftor (skillnad i lön mellan hög och låg bör inte vara så stor som den är idag och kapitalavkastningen borde förmås stå tillbaka till förmån för ökat löneutrymme).

2) I sådana fall bör hon självklart få befattningen istället för kvinnan som inte påverkas av sin mens. Poängen är ju att den bäst lämpade bör få tjänsten, oavsett *varför* personen är bäst lämpad.

3) I teorin borde de göra det i ett meritrokratiskt system, men i praktiken fungerar det såklart långt ifrån alltid så (om ens oftast).

Rent etiskt/moraliskt borde lön egentligen inte utgå efter prestation överhuvudtaget, särskilt inte om prestationen är ett resultat av bättre förutsättningar snarare än ansträngning (fast även förmåga/vilja att anstränga sig är ju ett resulat av förutsättningar, så distinktionen är i längden meningslös). Som jag påpekade tidigare tycker jag att principen "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" är sund. Dvs alla gör sitt bästa och överskottet fördelas efter behov.

#18  Lön bestäms inte av prestation... Henrik
2009-09-10 01:22:11

...utan av tillgång och efterfrågan. Läkarbrist ger höga läkarlöner precis som oljebrist ger högt oljepris. Oljepriset går upp utan att oljan presterar mer.

#19  Corona #14 Ephemeer
2009-09-10 12:28:42

Är det sant!? Det är onekligen helt absurt i så fall.

#20  Ephemeer Corona
2009-09-10 13:47:04

Så här står det i på FK:s sida:

http://www.forsakringskassan.se/nav/8c4b0c8c0…

Men i praktiken får de flesta varken sjukpenning eller havandeskapspenning (havandeskapspenning ska man kunna få de sista två månaderna av graviditeten, men jag känner ingen som fått det, trots tunga jobb).

Så här står det om en ambulanssjuksköterska som höll på att förlora sitt ofödda barn på grund av det tunga jobb hon utförde:
– Graviditet är ingen sjukdom, det fick jag höra minst fem gånger när jag ringde försäkringskassan. Nej, så det kan vi lämna därhän eller hur? Det finns inga andra åkommor där man tittar på bakomliggande orsak. I så fall skulle inte en överviktig stressad vd ha rätt till sjukpenning när han drabbas av kärlkramp, för övervikt är ju ingen sjukdom. Han har sammandragningar i kranskärlen och riskerar att få hjärtinfarkt, jag har sammandragningar i kärlen i livmodern och riskerar att få missfall.


http://nwt.se/karlstad/article43092.ece

För ett år sedan lämnades en motion in till Riksdagen:
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&…

Och enligt DN ska FK se över sina ärenden, olika kassor dömer olika:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-praxis-un…

Men samtidigt har FK ett uppdrag att se till att färre blir sjukskrivna, vilket leder till att människor döende i cancer kan vägras sjukpenning, eftersom: "Vi frågar inte efter vad du inte kan, utan efter vad du kan" och de inte heller accepterar andra läkare än sina egna, som aldrig träffar patienterna.

Så blev det med min kompis M. Så den sista tiden i sitt liv levde hon på lån av kompisar, eftersom hon inte fick sjukpenning och överklagan drog ut på tiden.

#21  #17 fredriktomte Corona
2009-09-10 13:56:20

Jo, jämförelsen haltar, eftersom Downs syndrom är ett kroniskt syndrom. En person med Downs syndrom kommer aldrig någonsin att bli fri från sitt syndrom.

En person med menssmärtor kan anställas när hon aldrig har haft desa besvär. De kan uppkomma i vuxen ålder, efter en graviditet, eller av anledning man inte känner till.
De kan också helt oförklarligt försvinna och aldrig mer återkomma.

#22  Sjukskrivning och havandeskapspenning vid graviditet Henrik
2009-09-10 14:43:26

Jag tror att Corona kanske har fel när hon skriver "i praktiken får de flesta varken sjukpenning eller havandeskapspenning". Cirka tjugofem procent får havandeskapspenning och väldigt många sjukskrivs. Hur många vet jag inte men för några år sen sjukskrevs över åttio procent. Nu är det mycket färre sjukskrivningar men min gissning är att det är en minoritet som varken sjukskrivs eller får havandeskapspenning.

Graviditet är ingen sjukdom och mina kolleger har alla åkt direkt från jobbet till BB. (Man kan väl få ha positiva erfarenheter också?)

#23  Henrik Corona
2009-09-11 02:44:45

Du behöver inte upprepa att graviditet inte är en sjukdom, det har försäkringskassan redan bankat in i mitt huvud när jag hade fruktansvärt ont i ryggen - och det är kul att höra.
NOT!

Jag pratar inte om de som är gravida och inte har problem, jag pratar om de som har problem, men jag ska väl inte behöva vara övertydlig?

Menar du att 25% av de som är gravida får havandeskapspenning, eller 25% av de som begär havandeskapspenning får det?

Förlåt om jag låter tråkig, men har du en länk är du snäll.

Jag kan verkligen inte tro att över 80% sjukskrevs.

Inte under någon av mina tre graviditer blev jag sjukskriven, för andra symptom heller.
Alltså om jag så hade lunginflammation, så var jag gravid och gravida sjukskrevs inte.
Föräldrapenning sa man. Du får ta din föräldrapenning.

#24  Inte kul att höra... Henrik
2009-09-11 12:03:53

Nej förlåt, jag ska inte upprepa det. Graviditet är inte ett musikinstrument heller. Rätt fånigt att tala om vad nånting INTE är.

Cirka 25% av alla gravida får havandeskapspenning. Googlar man havandeskapspenning+statistik blir första träffen en sida från FK som skriver
* Antalet dagar med havandeskapspenning uttaget per kvinna har varit ungefär lika många de senaste tio åren, dvs ca 38 dagar i snitt.
* Andelen av de gravida som har behövt ta ut havandeskapspenning har varit strax under 25% de senaste tio åren.
* År 2006 fick 22 963 kvinnor havandeskapspenning vilket är en ökning med ca 1 000 kvinnor från året innan.
* Under år 2006 utbetalades ca 428 miljoner kronor i Havandeskapspenning.

Riksrevisionens sida skriver
* Sju av tio gravida kvinnor fick under 2006 ersättning från socialförsäkringen någon gång under graviditetens tre sista månader.

Sidan "Graviditet och arbete" skriver
* Idag har graviditet kommit att bli vår vanligaste sexuellt överförda sjukdom. Över åttio procent av Sveriges gravida kvinnor är sjukskrivna under slutet av graviditeten och sjukskrivningstidens längd ökar.

#25  Men det var åtta år sen! Henrik
2009-09-11 12:07:56

Observera att åttioprocentig sjukskrivning gällde för åtta år sen. Det har halverats sen dess. Graviditet är nämligen ingen sån där, vad det nu inte är....

#26  till Corona fredriktomte
2009-09-11 13:11:20

Corona sa:
Jo, jämförelsen haltar, eftersom Downs syndrom är ett kroniskt syndrom. En person med Downs syndrom kommer aldrig någonsin att bli fri från sitt syndrom.


Vad gör det för skillnad för mitt resonemang?

Corona sa:
En person med menssmärtor kan anställas när hon aldrig har haft desa besvär. De kan uppkomma i vuxen ålder, efter en graviditet, eller av anledning man inte känner till.
De kan också helt oförklarligt försvinna och aldrig mer återkomma.


Vad har det med saken att göra?

#27  Fredriktomte Corona
2009-09-11 17:13:29

Vad det har med saken att göra?

Det är väl rätt uppenbart?
Att en person som fötts med Downs syndrom aldrig någonsing kommer att få ett arbete som en person med ev. menssmärtor kan få.

Så en person med Downs syndrom kommer finns inte i samma yrkeskategori, samma lönegrad, tävlar inte på samma vilkor, har itne samma utbildning, finns öht inte i samma lönelistor som en person utan Downs syndrom.

Men det gör en kvinna.

Alltså kan en kvinna rent teoretiskt vara en så kallad högpresterande person som får hög lön, om det hade stämt att högpresterande fått högre lön.

Men det kan aldrig en person med Downs syndrom.
En person med Downs syndrom vaknar inte upp en dag och upptäcker sitt syndrom.

Men det kan en person med kraftiga menssmärtor eller PMS.
Eller för den delen allergi. Den kan uppkomma i 25-30-års-åldern.

Alltså skulle då dessa personer helt plötsligt halka efter sina kamrater i lön, eftersom de då anses mindre presterande.
Trots att de har samma utbildning och samma yrkeserfarenhet, och trots att symptomen inte är konstanta, och trots att symptomen faktiskt kan försvinna för gott.

Du skrev:
Bör en person med Down Syndrom ha lika stora chanser att placeras på en position som kräver omfattande analysförmåga som en högintelligent person bara för att det vore orättvist att personen med Downs syndrom inte har samma karriärsklättrarmöjligheter som den som är väldigt intelligent?


Och jag frågar dig: Kan en person med Downs syndrom pendla i intelligens, så att han eller hon ibland presterar mer och ibland imindre?
Kan en person med Downs syndrom bli helt kvitt sina besvär och fungera friktionsfritt på ett arbete som kräver analytisk förmåga?

#28  Henrik Corona
2009-09-11 17:15:49

Jag får en känsla av att FK ändå trollat med sina siffror där.

Varför skulle annars politiker skriva motion i ärendet?
Varför skrivs det artiklar?
Varför är min, och mina kamraters erfarenheter inte i överensstämmelse med siffrorna?

Kan det vara så att vissa kassor är generösa, och våra kassor är de snålaste?

Jag var gravid för mer än 10 år sedan, så de senare siffrorna berör inte mig.

#29  till Corona fredriktomte
2009-09-11 18:18:15

Corona sa:
Alltså kan en kvinna rent teoretiskt vara en så kallad högpresterande person som får hög lön, om det hade stämt att högpresterande fått högre lön.


Det här kanske är en parantes, men jag skulle vilja flika in att det finns gott om högpresterande och/eller högavlönade kvinnor.

Corona sa:
Alltså skulle då dessa personer helt plötsligt halka efter sina kamrater i lön, eftersom de då anses mindre presterande.
Trots att de har samma utbildning och samma yrkeserfarenhet, och trots att symptomen inte är konstanta, och trots att symptomen faktiskt kan försvinna för gott.


Men det är här du totalt missar vad mitt resonemang går ut på.

Jag har inte påstått att kvinnor med kraftiga menssmärtor eller PMS ska halka efter i lön bara för att de har kraftiga menssmärtor eller PMS. Inte heller att de nödvändigtvis presterar sämre pga menssmärtorna eller PMS:en (i #5 skriver jag ordagrant att jag inte vet huruvida kvinnor presterar sämre pga detta och att det kanske är ett ickeproblem).

Vad jag har sagt är att *om* en kvinna *de facto* presterar sämre *pga* sina menssmärtor, så bör detta att ligga henne i fatet vid en bedömning av hennes arbetsinsats precis som allting annat som påverkar hennes arbetsinsats negativt. Därmed inte sagt att den totala bedömningen måste bli att hon presterar sämre än andra på sin arbetsplats. Det kan ju mycket väl vara så att det negativa vägs upp av andra positiva egenskaper som är indviduella för just henne (på samma sätt som menssmärtornas inverkan på hennes arbetsinsats är individuell för henne).

För att ytterligare förtydliga:

Om en kvinna inte klarar av att utföra en viss arbetsuppgift tillfredsställande pga hennes PMS-besvär, bör hon ändå ges den arbetsuppgiften av rättviseskäl, eller för att det vore diskriminering att ta hänsyn till det faktum att hon inte klarar av att utföra arbetsuppgiften?

Om du svarar nej på den frågan så finns det egentligen ingenting mer att diskutera.

Corona sa:
Och jag frågar dig: Kan en person med Downs syndrom pendla i intelligens, så att han eller hon ibland presterar mer och ibland imindre?
Kan en person med Downs syndrom bli helt kvitt sina besvär och fungera friktionsfritt på ett arbete som kräver analytisk förmåga?


Nej, men det har ingen bäring på mitt exempel. Jag tog upp Down Syndrom för att illustrera att man måste ta hänsyn till faktisk förmåga, även om det kan upplevas som orättvist gentemot de vars förmåga är sämre pga omständigheter de inte själva kan styra över.

#30  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Corona
2009-09-12 00:31:43

Och eftersom Downs syndrom är ett konstant syndrom är det ett dåligt exempel att jämföra med.

Bättre då att jämföra med en allergi, som är ett övergående symptom.

#31  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Corona
2009-09-12 00:37:44

En allergiker skulle kunna ha en flyttbar tjänst, så att han eller hon inte följer med på utflykter under våren om han eller hon arbetar som lärare.

En kvinna med svåra PMS, eller menssmärtor kan också lägga ett schema, så att hon inte gör sånt som är svårt för henne de dagar hon har besvär.
Jag har inga sådana besvär, men kan tänka mig att lukter kan inverka negativt på PMS, att tunga lyft kan vara jobbigt för den med menssmärtor.
Man kan ju schemalägga och möblera om på många arbetsplatser.
Eller möjligen så småningom hitta andra lösningar. Medicinering och åldrande förändrar dessa besvär, ofta till det bättre.

Och om en människa alltid är högpresterande på sin arbetsplats, men med olika arbetsuppgifter så är detta inget problem.

#32  Lokal generositet Henrik
2009-09-13 00:19:29

"Kan det vara så att vissa kassor är generösa, och våra kassor är de snålaste?", undrar Corona. Ja, just så kan det vara och det påvisas också i en utredning som finns på nätet.

#33  till Corona fredriktomte
2009-09-15 13:38:58

Det går säkert att hitta lösningar på många problem, och ibland är de förmodade problemen inga verkliga problem. Men det går inte att säga att det inte existerar någon form av problem annat än sådana problem som är av konstant och permanent art.

#34  Sv: kvinnkroppens vara och icke vara Marta
2009-11-04 11:25:59

"DO stämmer Försäkringskassan i 18 fall där gravida kvinnor nekats sjukpenning för gravidbesvär. Idag kom domen i fyra av fallen - kvinnorna vann mot kassan.
– Fantastiskt, säger Magnus Jacobson på DO. "
http://www.alltombarn.se/gravid/gravida-forsa…

http://trollhare.wordpress.com/2009/11/03/vi-…

#35  #34 Corona
2009-11-04 15:01:42

Jag är så glad för detta.

Antar att mina fall är preskriberade, men är glad för att dagens gravida inte riskerar att bli diskriminerade på samma sätt.

#36  #34 Ephemeer
2009-11-06 14:01:12

Fint =)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?