feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Konservatism och biologistiska ideer i media.


Gå till senaste inlägget#1  Konservatism och biologistiska ideer i media. FumikoFem
2009-07-20 13:38:21

http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/…

Jahaja, dom talar om individer och att individen ska få välja men hela artikeln har, förutom deras struntprat om genusforskning och anti-feministiska propaganda, en: "alla är unika individer och har en fri vilja - så länge som dom väljer att vara kvinna eller man!".

Hela artiklen är ett typexempel på när konservatister talar om jämställdhet, i typisk konservativ: "jämställdheten har gått för långt!!".

#2  Sv: Konservatism och biologistiska ideer i media. Escapist
2009-07-20 17:07:38

Jag tyckte artikeln hade några bra poänger, som t.ex. den inledande ursprungliga definitionen på jämställdhet.

Men exemplet på biologiska könsskillnader känns dumt. Att det existerar faktiska skillnader som går att mäta är en sak, men problemet är när enstaka undersökningar presenteras så här ytligt och i en kontext som gör att de tolkas på ett visst sätt.

Ifall vi är helt styrda av omgivningens förväntningar och samhällets strukturer, hur lyckas i så fall de genusvetare som regeringen anlitar som experter kritisera den nuvarande samhällsordningen? Vittnar inte detta om deras förmåga att som individer bryta sig ur rådande strukturer? Man kan fråga sig varför de då inte tillskriver andra samma förmåga att kritiskt analysera sin vardag och göra individuella val.

Också en bra poäng.

#3  Sv: Konservatism och biologistiska ideer i media. FumikoFem
2009-07-20 17:54:12

Flera av problemen med deras egna resonemag och kritik är att dom använder biologistiska argument för att förklara varför så många individer gör val utefter sådant som könsförväntan. Att könsroller, könsrollsnormer är något som är socialt och kulturellt avfärdas av dessa. Dom påstår saker om genusforskning och feminister och gör samtidigt det som dom kritiserar andra för i och med deras konservativa syn på kön.

Alltså, deras biologistiska bild på könsroller går inte ihop med deras argument om fritt val och den unika individen eftersom dom på förhand redan bestämt sig att allt är "biologiskt". Dom motsäger sig själva.

#4  Sv: Konservatism och biologistiska ideer i media. FumikoFem
2009-07-20 17:58:24

Samt att visste dom något alls om hur många barn redan i tidigt ålder uppmuntras att hålla sig till det förväntade könets normer så skulle dom fatta detta med genus på dagis. Men dom avfärdar det istället och ser genusforskning som ett "problem", Dom är alltså uppenbart helt okapabla till att se den konservativa indoktrinering som sker redan i väldigt tidig ålder, eller snarare så förnekar dom det rakt av.

#5  Sv: Konservatism och biologistiska ideer i media. Escapist
2009-07-20 18:33:30

Jag reagerade också på argumenten som byggde på individens fria vilja, som plötsligt fick sällskap av ett vagt argument om biologiska skillnader som framställs som deterministiska.

Men jag tycker att debatten om biologi är onödigt polariserad. Både biologister och deras motståndare verkar ha en agenda som står över den faktiska vetenskapen.

Men utöver det tyckte jag artikelförfattarna hade en bra poäng i att lyfta fram skillnaden mellan lika förutsättningar och lika utfall, och frågan om varför tilltron till individuell förmåga är så låg i vissa kretsar.

#6  Mobil och docka Henrik
2009-07-20 20:33:53

Pinsamt att dom tror att pojkbebisar gillar mobiltelefoner. En mobil är förstås en dinglande bebisleksak. Men ännu mer pinsamt är att dom ser inriktningen mot en exakt jämn könsfördelning i alla yrken som det stora hotet. Vem som skulle förespråka en sådan exakthet talar dom inte om - troligen eftersom dom inte kunde hitta någon enda person som står för upfattningen. Men detta likriktningsspöke är alltså mer värt att angripa än den enorma snedfördelning som finns inom många yrken. Och det som jag tycker är värre, dom könsroller som blivit mer isärhållande på senare år.

#7  Sv: Konservatism och biologistiska ideer i media. Lilithdemonia
2009-07-21 11:24:45

Visst kan det finnas skillnader men man kan ju också fråga sig vad de beror på? är de biologiska elelr inlärda eller både och?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?