feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnor får lägre lön inom samma yrken.


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. FumikoFem
2009-07-10 22:22:46

Kvinnor tjänar mindre än män fast dom har motsvarande utbildning och erfarenhet, inom samma yrken, detta handlar om könsdiskriminering.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_…

http://www.saco.se/templates/Article.aspx?id=…

Kvinnor har ju också i snitt högre utbildning än män. För mig är det inte förvånande, men extremt tröttsamt och tröttsamt att så många förnekar detta och skyller på "kompetens" istället.

#2  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. Escapist
2009-07-11 13:44:03

Sveriges Ingenjörer hade nyligen en undersökning som visade att deras kvinnliga medlemmar fick 1000 kr mindre i månadslön, vilket var ungefär vad de förväntade sig också. http://www.dn.se/ekonomi/kvinnliga-ingenjorer…

#3  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. fredriktomte
2009-07-11 15:25:52

Man kan ju se det positivt också. Rapporten visar att lönegapet krymper kontinuerligt. Det betyder att vi är på väg i rätt riktning.

#4  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. Fia2
2009-07-11 17:14:04

som tjej utsätts jag för lönediskrimineringen varje dag. därför är det förstås lite svårare för mig än för fredriktomte att ”se det positivt” att kvinnor kanske eventuellt skulle kunna få likalön om 100 år eller så, när jag ligger i graven. Sverige beslöt om likalön för 45 år sen, och än har vi inte kommit särskilt långt; det går lite fram ett tag, och så går det tillbaks igen, och så aningens fram igen, men efter i lön befinner jag mig som sagt varenda jävla dag likförbannat.
för att inte tala om att jag, som alla andra kvinnor, får betala riktigt ordentligt för den långsamma "utvecklingen" den dag vi blir pensionärer.

så jag tycker INTE att vi ska finna oss, och försöka ”se det positivt”, TVÄRTOM. jag tycker att vi tjejer borde bli riktigt jävla ordentligt förbannade över den värdelösa "utvecklingstakten", och genomföra ett LÖNEUPPROR nu – och att män borde stödja oss i det istället för att snacka om ”positiv utveckling”.
SLUTA MED SNOPPTILLÄGG – vi kräver stopp för all lönediskriminering – NU!

#5  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. FumikoFem
2009-07-11 17:57:12

Ja! Håller med! FÖRÄNDRING NU!

Sen när en läser kommentarerna till artiklarna som det länkas till så ser en den vanliga dubbelbestraffningen där. Anti-feminister och andra snackar om: "inte tillräckligt kompetans", vilket det finns flera gånger om, kvinnor har ju i snitt högre utbildning också. Men hjälper det? Nej det ursäktas istället och kvinnor skuldbeläggs för att vara orsaken till problemet. Och när en kräver förändring och bekämpar könsdiskrimineringen vad händer då? Jo då får en skit för det med.

#6  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. fredriktomte
2009-07-11 17:59:21

Jag har inte sagt att någono ska "finna sig i" hur dagsläget ser ut.

Jag ser ingen konflikt i att å ena sidan vara missnöjd med de orättvisor som existerar idag och att samtidigt vara nöjd med att utvecklingen går i rätt riktning.

Ett löneuppror låter intressant. Några tankar kring hur det skulle gå till i praktiken?

#7  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. anarkafeminist
2009-07-12 18:34:08

Så sant Fia2!

"...vara missnöjd med de orättvisor som existerar idag och att samtidigt vara nöjd med att utvecklingen går i rätt riktning."

Det är sjukt att kvinnor fortfarande idag får lägre lön än män! Allt är bara ett jävla påhitt och det finns ingenting som säger att det måste se ut så, så varför i helvete ska man vara nöjd för att "utvecklingen går i rätt riktning"

Vi är lika mycket människor som män och förtjänar precis lika mycket lön som män när vi utför samma arbete!

Jag går dock fortfarande i skolan...Men till alla kvinnor som utsätts för denna idiotiska lönediskriminering, gör uppror! Och till alla män: stå och heja på!

#8  Det är rätt att göra löneuppror Henrik
2009-07-13 01:07:36

Det verkar lite blekt att män bara skulle "stödja" eller "heja på". Det är klart att man ska göra nåt också! Ta reda på lönerna på din arbetsplats och avslöja lönediskrimineringen offentligt. Är man aktiv i facket kan man se till att löneförhandlarna gör på samma sätt.

#9  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. anarkafeminist
2009-07-13 03:56:17

jo det är sant.. tänkte mest bara på att kvinnor borde vara så förbannade på lönediskrimineringen så att dom klarar sig själva med sitt uppror.... Och att männen istället för att motarbeta eller ignorera borde stödja oss.. men du har nog rätt.
Ju fler desto effektivare...

#10  till anarkafeminist fredriktomte
2009-07-13 15:42:51

anarkafeminst sa:
Det är sjukt att kvinnor fortfarande idag får lägre lön än män! Allt är bara ett jävla påhitt och det finns ingenting som säger att det måste se ut så, så varför i helvete ska man vara nöjd för att "utvecklingen går i rätt riktning"


Av samma skäl som varför vi skulle vara än mer missnöjda om utvecklingen gick i fel riktning.

Att utvecklingen går åt rätt håll är i alla fall bättre än att den står och stampar eller går åt fel håll.

#11  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. Fia2
2009-07-13 16:46:31

1. utvecklingen går framåt sett till alla de drygt 45 ÅR (!!!) som gått sen beslutet om likalön togs, men den går också bakåt; ett steg fram, ett halvt steg bak osv.

2. och kanske är det tvärtom tragiskt att utvecklingen inte går MER åt fel håll, eftersom det gör att fredriktomte m fl lugnt kan fortsätta att motarbeta tjejers och kvinnors rättmätiga ilska genom sitt skitsnack om att ”se det positivt”, ”det kunde varit värre” och liknande försök att ständigt tysta oss.
...och kunde det verkligen vara så mycket värre – EFTER ETT HALVT SEKEL!?!

henrik har förstås helt rätt i att män borde göra mycket mer än att bara heja på oss kvinnor. problemet är väl att vi är så vana vid att mötas av fredriktomte-typen av män att vi blir så nöjda och glada bara vi slipper DET anti-feministiska skitsnacket!
jag håller alltså med henrik – det ÄR blekt. vi sätter definitivt ribban alldeles för lågt.

#12  Sv: Kvinnor får lägre lön inom samma yrken. anarkafeminist
2009-07-13 17:54:53

Folk ska vara förbannade och missnöjda över dagsläget och att utvecklingen går så lååångsamt framåt.
Ju fler som är missnöjda, desto större motstånd.
Och som henrik sa; avslöja lönediskrimineringen offentligt.
Om fler fattar orättvisan, detso bättre,eftersom fler kommer agera(förhoppningsvis)
Folk måste AGERA inte vara nöjda med att utvecklingen går framåt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?