feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna?


Gå till senaste inlägget#1  När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? 3mms
2009-04-27 23:53:19

Självklart tycker jag att saker som lika lön för samma jobb är viktigt. Självklart tycker jag att kvinnor och män sa kunna utföra samma typ av sysslor i hemmet. Självklart tycker jag att vi lever i ett mansdominant samhälle och att det borde bli mer jämnlikt. Men jag tycker absolut inte att det är det VIKTIGASTE. Och jag tycker absolut inte att vi ska börja i den änden.

Jag tycker att det är respekten det borde handla om. Jag tänker inte gå med på att bli bahandlad på ett annat sätt bara för att jag har en fitta. Jag tänker inte ta på mig mycket kläder bara för att slippa höra någon skrika slampa eller bli tafsad på. Jag vägrar. Jag ska kunna ha hur urringad tröja som helst men det ska fortfarande vara "se men inte röra" som gäller. Det är mina regler på min kropp och det är ingen som ska se ner på mig och behandla mig på ett respektlöst sätt bara för att jag är just kvinna!

Det är nämligen så att kvinnor och män är kapabla att lära sig samma saker, komma ihåg samma saker och uttrycka sig på samma sätt. Och det väl vad man har där uppe i huvudet som borde betyda något?! Hur väl man uttrycker sig och hur mycket man faktiskt har valt att lära sig, det är väl DET som är det viktiga?!

Eller har jag helt fel?

#2  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? SGTallentyre
2009-04-28 00:10:44

Jag håller nog med i stort.

Men det finns ju andra som kallar sig feminister, som tycker att särbehandling är bra, om det görs i feminismens namn.

#3  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? 3mms
2009-04-28 00:24:35

det är sant, och det är lite av min poäng. Att det där ytliga, som tillexempel pengar, inte är så viktigt. självklart skulle jag tycka att det var bättre om det var lika lön mellan kvinnor och män. Jag vill dock inte ha mer pengar för att jag ska hålla tyst sen. Jag vill i så fall ha mer pengar för att den som ska ge med dessa pengar tycker att jag har förtjänat det och för att jag gör ett bra jobb. För att de respekterar mig helt enkelt och det är också det som det handlar om i grund och botten för mig.

Jag tror alltså inte att man kan börja i den änden, att man ber om pengarna först och sedan respekten.

#4  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? Fia2
2009-04-28 09:30:25

varför sätta upp en motsättning där det inte finns nån? vem tjänar på det?
kolla på de feministiska organisationerna – feminister jobbar både för likalön och respekt.

#5  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? SGTallentyre
2009-04-28 10:00:46

Fia2: Läs under rubriken "Likabehandling" och möt feministerna som inte delar den uppfattningen.

#6  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? Blindalina
2009-04-28 10:29:28

det vore underbart om vi kunde borja i den änden. tyvärr funkar det ju ofta inte att bara ställa sig om och säga "nu vill jag ha respekt och tänker inte bete mig pa ngt sätt for att jag är tjej/kille, jag är som jag är!" men tyvärr maste man nog problematisera en hel del for att lyckas.

#7  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? Lilithdemonia
2009-04-28 11:00:57

Det finns så många viktiga frågor att ta itu med inom det feministiska arbetet. Men det är synd att det mest fokuseras kring lön och arbetsfördelning i hemmet och liknande. Det känns som om det inte räcker allas för jag vill mer än det och framför allt andra saker med min feminism. Jag vill att människor ska få uttrycka sin genusidentietet på det sätt som känns bra, ifrågasätta vad som är en riktig "man" och "kvinna" istället för att förstärka skillnader som man gör i den mer mainstrema jämställdheten (feminismen).

#8  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? Blindalina
2009-04-29 09:00:51

jag vill oxo det, är inte sa intr av att prata sakpolitik alls. jag vill prata genus, kultur, konsroller, praktisk "aktivism", berätta om alternativ och fundera runt hur en kan gora istället.

det finns en del sana tradar i arkivet, det var mer prat om sant for ngt ar sen.

#9  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? Blindalina
2009-04-29 09:03:10

vill prata om hur vi uttrycker var identitet och hur vi kan gora istället. hur man borjar bete sig som man vill och inte forvantningar. sant praktiskt.

#10  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? Blindalina
2009-04-29 09:05:56

men nu pratar jag lite om andra saker än #1 kanske.
tycker det var riktigt bra inlägg och forstar lite hur du menar tror jag, och speciellt detta med _respekt_. att vi inte ska behova ursakta feminism i forvag, eller ursakta ngt annat, utan att det ar superkonkreta saker som handlar om respekt i vart liv, och den borde redan finnas dar. respekt for sig sjalv, respekt for att vi borde kunna ta for os s och vara de vi vill och är utan problem.

#11  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? Blindalina
2009-04-29 09:06:53

och respekt fran andra..och samhallet..

#12  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? Fia2
2009-04-29 12:42:44

jag har all respekt för den som helst vill diskutera identitetsfrågor och det ni menar med ”respekt” istället för ”sakfrågor”. alla måste ju få diskutera det dom vill. men jag reagerar mot att formulera det som ”de viktiga sakerna” – till skillnad från t ex kvinnolöner. för den som är icke-akademiker i låglöneyrken är ”sakfrågor” som lönen fan så viktig – nåt en tänker på varje dag. jag kan lova.

att visa respekt kunde kanske vara att även se att andra kvinnor har andra villkor, och att det som är viktigast för mig kanske inte är viktigast för alla andra.

alltså, jag menar verkligen att ni ska diskutera identitetsfrågor och respekt så mycket ni önskar (betydligt fler trådar här handlar ju också om det, jämfört med t ex lönefrågor), bara att det är viktigt att inte oreflekterat ta tolkningsföreträde och gradera vad kvinnor/feminister ska kämpa för eller emot. vi kanske kan få prioritera olika frågor och ist f att tjafsa om viktighetsgrad tycka att vi kompletterar varann i den feministiska kampen?

#13  Sv: När ska vi börja diskutera de viktiga sakerna? 3mms
2009-04-29 14:51:00

Jag håller med Lilithdemonia.

När jag säger "de viktiga sakerna" så menar jag självfallet det som jag bedömder som viktigt. För det är så det är för mig, jag tycker verkligen att det är frågorna om respekt som är de viktigaste.
Sen förstår jag absolut att jag borde uttryck mig annorlunda. Jag förstår att det som är viktigt för mig kanske inte är det viktigste för någon annan. Sorry för det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?