feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

kvinnor som slår


Gå till senaste inlägget#1  kvinnor som slår Ell
2005-01-10 14:35:34

Under en tid har jag umgåts med tjej, ja man kan säga att vi var bästa vänner, och hon har visat ganska många av varningssignalerna. Hon har kallat mej för "fitta"..att jag är dum i huvet, en mobbare, jag luktar tex illa och hon har kritiserat mina vänner. Nyligen på en fest hotade hon mej och sprang efter mej när jag undvek henne...kvällen slutade med att hon buttade till mej så jag tappade balansen och för in en köksspisen. Det är helt klart misshandel. Men överallt när jag söker på misshandel är det bara mäns våld mot kvinnor man skriver om, som om det inte existerar några kvinnor som slår alls. Är det någon som vet var man kan vända sig för att prata om den härsortens våld...nä antagigen inte

#2   Hanna_B
2005-01-10 15:02:12

Det låter väl som ett gott råd att sluta umgås med personen...

#3   Ell
2005-01-10 15:06:45

men snälla du! Det har jag gjort med behöver inget sarkastiskt inlägg från dej. Säg nåt vettigt istället

#4  Hej Ell Alvunger
2005-01-10 15:22:37

Jag är ledsen att du blivit utsatt för detta. Men vart du skall vända dig?

Ja, som med alla brott anser jag att man skall anmäla, alltså skall du vända dig till polisen. Kanske kan de i sin tur hjälpa dig vidare gällande vem du skall kontakta för att bearbeta dessa händelser, som kurator eller terapeut. Är du ung kan du ju vända dig till ungdomsmottagningen, annars kan du ringa närmsta kvinnojour. Det finns väl något som heter brottsofferjouren också?

#5   Veronika
2005-01-10 15:24:52

Jag tycker inte att Hanna_b:s inlägg var sarkastiskt. Det är ett bra första råd att man slutar umgås med personer som misshandlar en. sen till din fråga vart du ska vända dig så finns det manliga nätverk som du kan vända dig till. Ett exempel är:http://www.man-net.nu/
Det finns dessutom mansjourer om du skulle behöva det.
http://www.mansjouren.nu/mansjourer/

#6  #5 EnEm
2005-01-10 15:41:58

Om rådet "sluta umgås med" vore gångbart så skulle vi inte ha några problem alls med att människor blir trakasserade och utsatt för våld av andra.

Det vi absolut inte ska göra när vi ger råd är att förutsätta att det finns en enkel lösning. Oftast är relationer mycket komplicerade i sig själva och lösningarna (råden) måste anpassas därefter.

#7   Ell
2005-01-10 15:50:46

polisanmäla vill jag inte göra. För hur det än är så vet jag att hon inte menade att det skulle bli så här. Hon förnekar säkert det som hände och skyller på mej oxå. Jag tyckert ju om henne ändå. Kanske skulle ringa nån kvinnojour? Jag tycker att det är konstigt att det inte finns några siffror på detta och att detta inte uppmärksammas

#8   Ell
2005-01-10 15:51:28

varför skulle jag vilja ha länkar till mansjourer när det är en tjej som har slagit mej?

#9  Ell Hanna_B
2005-01-10 15:52:02

Det var inte sarkastiskt menat, och jag är ledsen att du tolkade det så. Eftersom du avbrutit kontakten med henne kan jag förstå att du läste mig så. Rätt många fortsätter faktiskt umgås med folk som misshandlar dem, kanske särskilt - men inte enbart, antar jag? - vad gäller våld inom par. Därmed inte sagt (EnEm) att alla problem skulle vara lösta i och med det - men rådet _är_ mycket gångbart.

Brottsofferjour låter som en bra idé.

#10  Ell Hanna_B
2005-01-10 15:52:29

Den som skrev det om mansjourer, trodde nog att du är man.

#11   Veronika
2005-01-10 15:53:33

Självklart är det mer komplicerat än att man bara kan säga åt någon att lämna den personen som misshandlar. Men det är iallafall en början. Dessutom kan man inte göra så mycket annat så här över nätet än att uppmana personen att lämna och ge råd vart man kan vända sig för att få hjälp.

#12   Ell
2005-01-10 15:54:25

hahah nej jag är en tvättäkta brud.

#13   Ell
2005-01-10 15:56:24

jo, min önskan är mest att uppmärksamma att det finns tjejer som slår också...och som slår sina kompisar. Sen behöver jag nog prata med nån kurrator kanske. Tack för tipsen :)

#14   Hanna_B
2005-01-10 15:59:31

Jourhavande kompis, finns det väl nåt som heter? I alla fall på en del ställen.

Min bakhjärna påminde mig att det finns något som heter "Tjejjouren". Jag googlade lite och det verkar mest oftast vara "unga" avdelningen av en kvinnojour, som ju har sitt fokus på mäns våld mot kvinnor. Jag vet inte om det är rätt ställe för dig att söka stöd på.

Om du pluggar, kanske din skola/ditt universitet har någon typ av kurator?

#15  Det är klart att det finns tjejer som misshandlar. elinlite
2005-01-10 16:04:55

Du bör definitivt vända dig till en brottsofferjour.
Och du bör avstå från all framtida kontakt med henne, hon trakasserar dig och är inte en kompis på ngt sätt. Om ni umgås i samma kretsar tror jag att det är en idé att dra sig undan ett tag.

#16  Ell UppåtEmma
2005-01-10 16:05:04

Just för att du tycker om personen tycker jag att du ska polisanmäla. Annars blir det väldigt svårt för henne att få upp ögonen för hur desktruktivt hennes beteende är, för jag antar att det inte räckt hittills med att du talat om det för henne? Polisanmäler du kan du även få stöd från brottsofferjouren. Om du inte går i skola kan det bli svårt/dyrt att få kuratorshjälp - då kan brottsofferjouren hjälpa dig med det.

Dessutom är det ju från polisens statistik som vi får siffrorna på vem det är som slår, så då får ju den frågan även uppmärksamhet. Så det finns många anledningar att polisanmäla.

Känns det jobbigt, så tycker jag att du gott kan berätta det för kompisen varför du gör det - för att hon ska få hjälp att sluta med sitt beteende.

#17  Hanna_B Eric
2005-01-10 16:11:53

Hanna_B, OT men i all välmening:
Inlägg som avslutas med ... är ofta väldigt lätta att uppfatta som sarkastiska eller ironiska.

#18  Eric Hanna_B
2005-01-10 16:45:12

Det har du nog rätt i.

#19  UppåtEmma Ell
2005-01-10 16:46:12

Ja, det där med statestiken och så, men en polisanmälan vill jag inte göra. Hon skulle behöva det för jag är lite orolig för henne och det våldsamma bettende hon visar. Misstänker att hon slår sin pojkvän också...viket oxå är djälvigt sjukt eftersom han är invandrare.Inse ironin när hon kommer från ett svenskt borgarhem. men som sagt tycker jag om henne fortfarande och vill inte paja för henne. Hon är feminist hon oxå och de känns onödigt att ge ev antifeministsikapoliser mer vatten på kvarnen...ja vet inte :)

Men kurrator finns på skolan så det ordnar sig nog

#20  tjejjourer josephine
2005-01-10 16:52:15

Tjejjourer drivs ofta i samarbete med en kvinnojour, men verksamheten är ofta inte likadan. Hos tjejjouren kan man prata om nästan vad som helst: våld, sex, kärlek, ätstörningar, föräldrar, kompisar osv osv. De som jobbar på tjejjour är ofta unga tjejer själva och finns där för att lyssna och ge stöd. Oftast är ingen utbildad kurator eller liknande men kan hjälpa till i kontakten med någon att prata med om det behövs.
Jag skulle tipsa dig att kontakta någon som kan hjälpa dig ta dig ifrån din kompis. Hon är inte snäll, och det finns ju så många bättre kompisar att finna! Men det är inte lätt att bryta med en kompis så hitta någon som kan finnas där när det känns jobbigt.
Lycka till.
Kram!

#21  #19 EnEm
2005-01-10 16:52:27

"Hon är feminist hon oxå och de känns onödigt att ge ev antifeministsikapoliser mer vatten på kvarnen...ja vet inte :)".

Antingen är du ett dåligt försök på "låtsas" vara feminist eller så är du ... (jag skriver inte vad).

Antifeministiska poliser?????

#22  Till Ell fredriktomte
2005-01-10 16:57:38

Det har kommit en mängd bra förslag på ställen du förmodligen kan vända dig till. Men jag tänker även påminna om att man kanske inte ens alltid behöver gå till en utomstående organisation för hjälp. Att prata med familjen eller med nära vänner kan faktiskt vara en stor hjälp också. Särskilt om det gäller att bli stöttat i sina beslut och att få prata av sig (har man däremot något man behöver behandling för så kanske det är svårare att få från vänner och familj).

Som Alvunger skriver tycker jag nog också att en anmälning inte är helt fel. Men jag förstår samtidigt om du tycker det är väldigt jobbigt. Om hon skulle slå dig eller förfölja dig igen tycker jag dock definitivt att du ska anmäla.

Ibland kan det ju även hjälpa att prata med personen ifråga. Försöka få henne att inse hur hon sårar dig. Men även detta är ju en avvägning du får göra själv.

#23  Feminist eller inte Alvunger
2005-01-10 17:01:39

det spelar väl ingen roll?

Tjejen behöver hjälp, och om hon slår sin pojkvän så behöver även han det. Vill du inte vara så drastisk som polis så kan du kanske tala med hennes föräldrar, syskon eller närstående vuxen som du tror att hon litar på och ser upp till. Hennes beteende måste få ett slut.

#24   Ell
2005-01-10 17:41:56

Antingen är du ett dåligt försök på "låtsas" vara feminist eller så är du ... (jag skriver inte vad).

Antifeministiska poliser?????

Vissa inlägg är så korkade så de borde inte ens bemötas men jag inte kan låta bli

Jag är antagligen högre utbildad än du som skrev det och har antagligen en hel del mer livserfarenhet än du. Jag jobbar aktivt med feminism och beöter mycket skepitisism i vardagen. Hon som slog mej är även hon aktiv och gör en del bra grejer för feminsm och jämställdhet, där för är det onödigt att polisanmäla. Förstå att jag håller på att ta en beslut som kan påverka en människas framtid. Jag är väl medveten om att hon har problem men av erfarenhet vet jag att det inte går att prata med henne. Hon skulle vända allt till att det bvar mitt fel bland annat. Hon har ingen självinsikt och att ta kontakt med hennes kille skulle inte heller fungera.

#25  Ell UppåtEmma
2005-01-10 19:52:06

Polisen kommer inte att föra statistik på om hon är feminist eller inte, så det behöver du inte oroa dig för.

Saken är det att det är _hon_ som tar beslut som kommer att påverka hennes framtid. Och om du vill kalla dig hennes vän så borde du anmäla henne för hennes egen skull. För vad tror du händer om hon inte får sig ett uppvaknande ur våldsspiralen hon är i? Vad händer om hon en dag kaxar sig och klipper till "fel" person - en person som kanske slår tillbaka eller drar vapen? Det kan hända. Ett felplacerat knytnävsslag kan döda en människa, antingen genom slaget eller som i många fall att personen faller och slår huvudet.

Men okej, jag förstår att polisanmälan känns tungt - även om det är vad jag rekomenderar först. Jag har en till idé och det är en typ av "intervention" ungefär som man gör med alkoholister eller drogmissbrukare. Samla ett gäng människor som du absolut är hundra på bryr sig om henne. Överraska henne och ställ henne mot väggen för vad hon gör. Var väldigt noga med att tala om att ni gör det för att ni bryr er om henne men var bestämda med att det måste få ett slut. Att ni inte går med på att hon slåss längre. Var noga med att ingen börjar skrika eller skälla på henne, ni måste vara helt lugna hela tiden så att ni kan prata sansat.

#26  Ell joshua
2005-01-10 21:18:06

"Vissa inlägg är så korkade så de borde inte ens bemötas men jag inte kan låta bli

Jag är antagligen högre utbildad än du som skrev det och har antagligen en hel del mer livserfarenhet än du. Jag jobbar aktivt med feminism och beöter mycket skepitisism i vardagen."

Gissningar om EnEms utbildningsnivå och livserfarenhet relativt din egna erfarenheter är, minst sagt, ogrundade, för att inte tala om irrelevanta. Sannolikt felaktiga också, att döma av sättet du uttrycker dig på, vilket är allt man har att gå på i ett forum som detta. EnEms kommentar var synnerligen berättigad. Om feminister har nått den punkt när de föredrar att sätta misshandlande kvinnor över lagen för att inte riskera att försämra statistik har vi kommit ett lång väg från vad feminism ska handla om. Statistik bör rent allmänt inte manipuleras, för övrigt, oavsett syfte. Det är en ytterst farlig väg att vandra på.

Sedan ställer jag mig också frågande till om du verkligen vill att de som kämpar för ett mer jämställt samhälle ska vara sådana som slår sina män. Jag tycker absolut inte att det på något vis lindrar att hon arbetar aktivt för jämställdhet, snarare tvärtom. Någon som hävdar sig vara feminist, men samtidigt tycker att det är OK att misshandla folk, är någon som gör rörelsen mer skada än nytta, oavsett hur man vänder på det. Jag vill inte ha en sådan vid min sida.

Slutligen, du säger att du har tagit avstånd från henne (och att Hanna Bs kommentar är meningslös och sarkastisk), men beskriver samtidigt att du fortfarande tycker om henne, att du inte vill polisanmäla för att det kan påverka hennes framtid, etc. Jag tror att ett mer bestämt avståndstagande är att rekommendera. Jag har nämligen hört det där förut ("jo, jag har tagit avstånd från henne/honom, men jag tycker ju fortfarande om henne/honom, och det skulle vara så dåligt för henne om jag polisanmälde/berättade för hennes föräldrar/sa till i skolan ..") och sedan vips så har allting "blivit bra" igen. Kalla mig cynisk. Det är möjligt att det är annorlunda i din situation -- jag vet naturligtvis inte detaljerna. Allt jag säger är att tidigare liknande situationer inte ger anledning till hoppfullhet.

#27  Ell Rolle
2005-01-10 22:25:28

Antingen går du till polisen, eller så tar du helt enkelt och går lös på henne med ett bollträ, alternativt anlitar någon för att göra det åt dig. Vilket du gör är egentligen oväsentligt, huvudsaken är att du gör någonting som tydligt markerar att du inte tolererar att någon behandlar dig illa. Kompis eller inte, man skall inte acceptera något liknande.

#28  Äh vadå, Alvunger
2005-01-10 22:26:50

du förespråkar väl inte våld nu Rolle?

#29   Pixie
2005-01-10 22:41:39

Jag vet lite om situationen ifråga och har umgåtts med personen ifråga innan hon var våldsam. Hon mår dåligt och det är därför hon gör som hon gör och hon har många orsaker också, blivit mobbad av tjejer och fått problem med relationer till kvinnor pga av det, det är min förklaring. Men våld är ju inte rätt för det. På samma sätt som många män med problem är utåtagerande är den här kvinnan rätt manlig i allmänhet och på det sättet, hon är också utåtagerande. Tyvärr fungerar ju utåtagerande så ofta att det går ut på omgivningen.. Men våld mot henne skulle aldrig hjälpa henne eller ell, det den utåtagerande behöver är att få lite självinsikt, hur det ska ske vet jag inte för efter mobbningen av taskiga "tjejkompisar" är hennes tillit och möjlighet att släppa in folk allt mindre och mindre... hennes skydd är att det alltid är andras fel, för hon litar inte på att folk kan bry sig om henne, respektera henne och kritisera henne samtidigt.

dåligt systerskap, tjejers par-lekar när dom är små som utesluter 3 deltagare är förklaringen till hennes problem i relationer.. sånt kan alla hjälpa till att förebygga.. så kan man slippa en del både utåtagerande och inåtagerande.. men det är ju såklart utopiskt alltihop och naivt..

#30   Ell
2005-01-10 22:46:04

Det är mycket intressant hur detta bemöts här. Ni tror att jag lurar er och skriver här för att jävlas när jag söker stöd hos medsystar och bröder. Hur tror ni då att resten av samhället ser på detta? jag menar, när detta inte går att diskutera på vettigt sätt ens här. Jag känner mej påhoppad ärligt talat. Ni borde skämmas som ger er på en människa som söker stöd. Det här är inte direkt lätt att prata om.

Joshua och EnEm är så långifrån sanningen med sina gissningar.

#31  Ell Alvunger
2005-01-10 22:52:09

Nu hoppas jag att du inte drar alla över en kam. Du har också fått många medkännande svar med råd och tips. Men det är trots allt så att din vän begår brottsliga handlingar, därmed är det ju klart att de flesta här reagerar med att det måste få ett slut och inte bör tolereras. Vi är många som har förståelse för att det är svårt för dig att hantera som vän, att du inte vill förlora din vän eller få henne att må dåligt och så.

#32  Ell Hanna_B
2005-01-10 22:57:14

Nätet är nätet... det är svårt att veta vilken hatt folk har på sig när de skriver. Det är lätt att låtsas vara någon annan. Det är också lätt att vara oförskämd i skydd av anonymitet. Folk blir faktiskt även ofta oförskämda på nätet även om de inte är anonyma, och hamnar i gräl för att en kommunikation där man inte hör tonlägena i rösten och ser ansiktsuttryck bäddar för så många missförstånd.

Om man postar på nätet för att få råd, måste man nog vara beredd att tvätta bort lite skit runt de guldklimpar man eventuellt kan få. Tyvärr.

#33  Till Joshua och kanske flera Bengt Eurenius
2005-01-10 23:08:00

Den tveksamhet för och emot som Ell visar på tycker jag mig ganska väl känna igen från helt vanliga äktenskap där misshandel förekommer. Det brukar vara den som förvånar många och som ibland resulterar i den klassiska frågan "varför går hon inte"? Vad jag menar är att det ofta finns så många olika trådar emellan kontrahenterna, trots misshandel, att hustrun tvekar länge över att ge sig iväg. Här är väl trådarna kanske färre, men likväl tycker jag mig känna igen dem.

#34   Ell
2005-01-10 23:28:54

exakt vad jag menade. Och jag tackade även tidigare för all tips och råd jag har fått :)
Pixie bland annat är en pärla som vanligt. kram älskling

#35  Bengt, Ell, Hanna B joshua
2005-01-11 00:10:07

Bengt, min poäng var densamma som din, konstigt nog. Det är ju just pga det problem många har med att gå i den här situationen och liknande som gjorde mig skeptisk till Ells försäkran att hon hade tagit avstånd från sin vän. Jag tror inte alls att det är enkelt -- i själva verket vet jag av egen erfarenhet (jag har varit med om en liknande situation) hur svårt det kan vara. Det är därför jag ville poängtera vikten av att verkligen ta avstånd. Jag tycker att detta framgår av min tidigare kommentar.

Ell, jag undrar vad det är jag enligt dig har "fel" i. Mitt inlägg berörde flera aspekter av problemet, så du får gärna svara på dem var för sig och precisera närmare. Jag vill gärna ge dig stöd, och jag tror absolut inte att du skriver "för att jävlas". Men faktum är att du i den här tråden har sagt ett flertal saker som jag finner tveksamma, och jag tycker inte att det är fel av mig att kommentera på dem. Detta är trots allt ett publikt forum. Om du säger att du tycker att det är dåligt att polisanmäla för att hon är feminst, eller någonting liknande, måste du räkna med att du kan få stå till svars för den uppfattningen. Likaså när du förolämpar någon genom att anmärka på deras utbildningsnivå, etc.

Hanna B, jag håller med dig om det du skriver om hur diskussioner på nätet bör hanteras. Rent allmänt tycker jag dock att diskussionerna på Feminetik är märkbart mer civiliserade än annorstädes på internet, den här inkluderad.

#36   Ell
2005-01-11 14:40:01

Det är för jobbigt att diskutera det här. Jag orkade ärligt talat inte läsa igenom ditt inlägg joshua :) Det här är för känslomässigt och jag ingen lust att bli granskad, eller vad jag ska säga, här. Jag ville bara ha tips på var jag skulle kunna vända mej och tänkte att någon här kanske visste. Pixie har talat väl om er och därför chansade jag. Skrev även på QX och fick bra svar även där. Det är hur som helst bra att detta uppmärsammas.

Men jag måste dock påpeka att ni har skrivit att jag ska sluta träffa henne, det har jag, sen skriver ni om en intervention och att jag ska ta kontakt med hennes pojkvän :) Det är ju det samma som att ta kontakt med henne.

#37   Hanna_B
2005-01-11 14:48:54

Intervention osv. är kanske ett jobb för andra kompisar till den här tjejen, än Ell.

Misshandlande män kanske också skulle behöva en intervention av sina kompisar?

#38   Hanna_B
2005-01-11 15:58:28

...eller är de ondare och mer obotbara än Ells kompis?

#39   pixie
2005-01-11 16:15:10

Tycker det skulle vara jättebra om mäns kompisar kunde göra intervention, vet nån när så har hänt?

Jag är för insyltad och har själv tidigare brutit kontakten med den här tjejen, därför kan jag nog inte göra interventionen, då skulle det börja handla om en massa annat.. Dessutom, så har den tjejen en manlig killkompis som var med och såg misshandelsscenen och uppbyggnaden men han verkar inte bry sig om hur hon behandlar andra kvinnor...

Jag vet inte om Ells och min fd kompis är mer obotbar eller inte, jag vet bara att vår fd kompis inte skulle gå och mörda ell eller mig för att det tog slut mellan oss.. som så många misshandlande män gör med sina fd flickvänner.. är det större ondska?
Eller, är det att de tror att de är överlägsna också förutom att de utagerar sina inre smärtor? Tror inte Ell och min kompis tror att hon är överlägsen på det sättet, det har hon inte heller fått lära sig av sin könsroll i samhället vilket de misshandlande männen fått. Systematiskt utåtagerande utan att söka vård, som hos misshandlande män, måste också innefatta det där "överlägset" synen, annars skulle männen söka vård och inse "jag har inte rätt att göra såhär mot nån som är likamycket värd som jag". Att majoriteten män inte ens har en misshandelsbakgrund säger rätt mycket om att det inte bara handlar om att leva ut sina smärtor, det handlar om ett ojämställd samhälle med maktskillnader inpräglade i könsrollerna.

Blir för övrigt förvånad över hur många feminsiter som låter sig så lätt övertalas till att ogiltigförklara och nedvärdera allt Roks säger. Roks är en seriös organisation, som drivs av seriösa mål och inte säger saker för att starta ett matriarkat eller vad många nu verkar tro.. Att så många har så svårt att ta till sig det Roks säger tror jag är för att de inte har de erfarenheter som Roks anställda har och att om man vill odla sina manliga relationer i samhället är det mycket känsligt att ens disskutera Roks perspektiv och erfarenheter som seriösa... Inte sagt att Roks är perfekta, men jag tror inte dom behöver mötas av den skepticism som många visat. Tror denna skepticism är mycket okonstruktiv, bemöt istället med forskning som visar på motsatsen istället för att antyda att Roks drivs av maktgalna manshatande personer...

#40   Hanna_B
2005-01-11 16:41:28

Vem har ogiltigförklarat och nedvärderat allt Roks säger? Vem har antytt maktgalna manshatande personer? Allvarligt, jag tycker det är respektlöst att helt löst göra sådana påståenden. Pixie, i den här tråden är den första person som nämner Roks faktikt du.

Tänk, jag tror att män som slår oftast inte känner sig överlägsna. Tvärtom känner de känner sig snarare maktlösa. Kanske de slår just därför, för att återfå kontrollen och makten.

Jag är övertygad om att det finns många skillnader mellan en tjej som börjar slåss och bete sig kränkande i största allmänhet, och partnervåld. Dock tror jag det finns likheter också.

Sen tror jag du har alldeles rätt i att misshandlande mäns kompisar nog inte brukar försöka lägga sig i.

#41  Hanna_B pixie
2005-01-11 16:50:50

"Vem har ogiltigförklarat och nedvärderat allt Roks säger? Vem har antytt maktgalna manshatande personer?"

Det var i en tidigare disskussion men jag kom in på det här igen, ber om ursäkt om ROks inte hade med ämnet att göra?
I vissa frågor måste man också våga var lite respektlös och kompomisslös, det är motståndarna, jag tänker aldrig kompromissa bort jämställdhet eller en disskussion om kvinnors underordning. Kvinnors alltför stora kompromissvilja kan kompromissa bort dem från sin del av makten.

"Tänk, jag tror att män som slår oftast inte känner sig överlägsna. Tvärtom känner de känner sig snarare maktlösa. Kanske de slår just därför, för att återfå kontrollen och makten."

Jag håller med delvis i det du skriver, det handlar om makt är vi överrens om, att män tycker att de har för lite makt. Frågan är om det är en jämställd maktposition de eftersträvar när de slår? Det tror inte jag. Snarare att säkra en fortsatt ojämställd relation. Detta styrks också av forskning som visar att männens icke-fysiska våldsbeteende också präglas av makt och kontrollbehov över kvinnan.

Självklart finns det män, som kvinnor som slår för att de känner sig maktlösa, men vad uppnår våldet om det accepteras i relationen? Inte jämställdhet.

#42   Hanna_B
2005-01-11 16:57:07

Håller helt med om dina sista två stycken. Detta tror jag att många missförstår, när man diskuterar de här sakerna.

#43  Alvunger (#28) Rolle
2005-01-12 00:23:19

Jo, om hon inte kommer på någon annan lösning. Huvudsaken är, som jag sa, att hon gör NÅGOT. Vad är mindre viktigt. Att hon berättade det här var förvisso något, men inte tillräckligt om jag får bestämma. (Det får jag iofs inte)

#44  pixie (#39) Rolle
2005-01-12 02:19:08

Jag har tagit ett långt och allvarligt snack med en polare som vart förbannad på sin dåvarande tjej. Jag ställde mej helt enkelt emellan först, och sedan förklarade jag att han får "fan ta och skärpa sej".

#45  #39 ponk
2005-01-12 09:06:14

"Inte sagt att Roks är perfekta". - Funderade lite på en av de många Kvinnojourernas annonser där det går ut med budskapet;

"Inget problem är för litet".

Inte konstigt att pengarna inte räcker till och risken är stor att man tränger undan de verkligt hjälpbehövande med en sådan ansats.

För övrigt är det nog så att alla som slår (män och kvinnor) saknar en eller flera viktiga egenskaper som borde vara utmärkande för en normalt socialiserad individ. Det är nog även så att orsakerna till slagen är vitt skilda från situation till situation. Dock tror jag att summan av det hela utfaller i maktlöshet.

#46  #39 pixie MartinK
2005-01-12 10:41:24

Svarar i JÄIF:
http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a…

#47  # 45 ponk pixie
2005-01-12 11:11:12

Va bra att slagen leder från det du kallar "maktlöshet" till maktfullkomlighet för mannen, upprepade gånger, systematsik omsatt förvandling från det du kallar maklöshet till maktfullkomlighet.. att han är maktlös så ofta trots att kvinnan är livrädd och anpassar sig efter hans minsta vink.. hon kan få stryk för att hon köpte "fel" mjölkpaket..det är nästan som att han letar efter en anledning att slå?


Skulle vilja höra din definition av en normalt socialiserad individ? Och din definitioner av en ej normalt socialiserad individ?


1) Hur många normala egenskaper bör man ha för att vara normal man?
- Räcker det att fungera i samhället på det sättet att man har bra relationer med vänner och familjen och ett bra jobb, och att man har fritidsintressen och är med i föreningar, att man ser väldvårdad ut och kan försörja sig själv?

2) Hur många onormala egenskaper kan man ha utan att vara normal?
- kan man ha alla de normala egenskaperna ovan 1) plus att man misshandlar sin flickvän och ändå vara "normal". Varför inte om du säger nej ? Därför att det är fel att slå eller för att det är obehagligt att inse hur vanligt ett problem är?
För att normal är en beteckning som vi bara använder på "goda" människor? På människor som vi själva kan identifiera oss med?

Om vi säger att så många som 20 % av de manliga individerna socialiserats och gör en viss grej - är den onormal då?

Om den grejen skulle råka vara att misshandla och våldta kvinnor?
# 46 o svar i jäif.. vilken ynnest, man bara längtar att få läsa..

#48  #47 Ponk
2005-01-12 13:28:11

Men människa vad är det du säger?

Jag sa alla som slår (män och kvinnor).

En normalt socialiserad individ slår inte andra människor.

Tyvärr ser inte världen ut så. Män och kvinnor slår varandra.

På grund av fysisk styrka finns det fler män som brutalt slår kvinnor än det omvända.

Jag uppskattar att dessa individer utgör ungefär en (1) % av den manliga populationen.

#49  #44 Rolle Hanna_B
2005-01-12 13:34:49

Applåd! Det är sånt som kallas civilkurage - för det är ju så mycket lättare att inte bry sig.

#50  Ponk elinlite
2005-01-12 13:36:36

"På grund av fysisk styrka finns det fler män som brutalt slår kvinnor än det omvända."

Menar du då att de slår för att de kan, eller? Menar du att det blir brutalt för att de är så starka?

"Jag uppskattar att dessa individer utgör ungefär en (1) % av den manliga populationen."

Var har du fått den siffran ifrån?

#51  ponk pixie
2005-01-12 13:46:06

tänk att 1 % av de manliga populationen hinner med att slå drygt 50 % av den kvinnliga befolkningen ( statistisk undersökningen Slagen dam)... vilka ettriga små jävlar det är..

#52   Hanna_B
2005-01-12 13:49:05

Jag tror att vi alla är onormala och störda på ett eller annat sätt.

Ponk, om du försöker säga att det nästan enbart är en liten grupp marginaliserade utslagna män som slår - så stämmer det väldigt dåligt med misshandlade kvinnors erfarenheter.

#53  #51 och #52 Ponk
2005-01-12 13:59:10

#51

Tror du på fullt allvar att nästan var annan man slår kvinnor?

Mitt råd till alla kvinnor i så fall är att aldrig från och med nu ens ha en tanke på att frivilligt ha samröre med män.

#52

1 % av den manliga populationen är ju inte så få till numerären.

#54  Ettrig liten jävel... Eric
2005-01-12 14:08:39

1. Pet: Resultatet av "slagen dam" var väl 47%?

2. Alla dessa hade inte fått stryk, deras definition av "misshandel" omfattade också t ex förolämpning. Man behöver inte vara speciellt ettrig för att säga något till 50 kvinnor under en livstid. Det räcker med att göra det en gång i veckan, så har du fixat kvoten på ett år.

3. Gjorde "slagen dam" ens någon skillnad på om misshandeln utförts av kvinnor eller män?

#55  att alltid kämpa i motvind pixie
2005-01-12 14:37:27

1) Okej jag höftade litet, men "Nästan hälften av Sveriges kvinnor, 46 procent, har utsatts för våld av en man efter sin 15-årsdag." det är fortfarande ett stort och utbrett problem, det var min poäng.

(http://www.uas.se/templates/page____3098.aspx)

2) Va bra Eric, det är tur att det är så lätt att förtala och sextrakassera kvinnor, könsmobba etc, vilket kan dölja sig bakom det du kallar förolämpning.

Om "slagen dam", kvinnofridsportalen:

"Det handlar om fysiskt och sexuellt våld liksom hotelser, vilket forskarna medvetet samlar under den gemensamma benämningen våld. Föreställningen om att hot skulle vara "bara" hot tillbakavisas. Resultaten visar tvärtom på klara samband mellan de olika formerna av våld." http://www.kvinnofrid.se/

Varför skulle hot om våld eller våldtäkt vara mindre allvarligt? Det förhindrar väl också kvinnor livsutrymme och frihet???????


3) http://www.uas.se/templates/page____3098.aspx

det gällde MÄNS VÅLD MOT KVINNOR - 46 %

o det är säkert mer pga att människor förtränger det våld som sker i nära relationer, det har kvalitativ forskning visat,det sker en omföhandling om vad som egentlinge hände- från våld till en "olycka" eller ingenting, normaliseringsprocessen där det inte är "våld" utan mannen gör bara sin plikt att uppfostra kvinnan.. bra...

Mäns våld mot kvinnor har ökat med 20 %, en del större benägenhet att anmäla men också att våldet faktiskt ökat.
Varför gör inte samhället nått åt det? Varför ges inte bidrag till kvinnojourer? Varför lägger mång akommunre över sitt ansvar på näringslivet när det gäller att betala för kvinnors vård och hjälp inom kvinnojourerna?`Är kvinnors hälsa och liv inte viktiga?

#56   Eric
2005-01-12 15:22:37

Visst är det lätt att förtala och sextrakassera, t ex att häva ur sig ett obetänkt "kvkjävel" eller "f!ttjävel" till någon på fyllan när man blir förbigången i kön, dumpad eller nobbad på krogen.

Jag ville bara visa att med den omfattande definitionen på "våld" som användes i undersökningen, så behöver inte den där enstaka procenten vara särskilt ettrig för att hinna med...

Punkt 3 var just en fråga, eftersom jag inte visste. Ingen anledning att bli ironisk eller skrika.

#57  Ponk - 1% Hanna_B
2005-01-12 15:25:15

Sant. Men de där försöken att få det till att de som slår sina kvinnor är alkoholister och utslagna, som man ofta stöter på, dem köper jag inte.

#58  Eric pixie
2005-01-12 15:27:05

det verkar ju inte ens som att "förolämpning" var med? Det står hot, hot om våld, att mörda, våldta, att skada.. det är rätt allvarligt tycker jag. det gör mig upprörd. det får mig att vilja skrika. är det så jävla konstigt eric?

De mördade kvinnorna kunde tyvärr inte delta i undersökningen på grund av att de var döda. Där kan vi lägga till några till procent. sådärja, över 50 % strecket.

#59  pixie Eric
2005-01-12 15:34:05

Var står det där om hot, hot om våld, mm?
Jag kommer bara till Rikskvinnocentrum:s hemsida. Har du någon mer detaljerad länk, eller kan du tala om var jag ska klicka?

Sorry, men för att komma från 46 till 50%, skulle innebära att över 2000 kvinnor mördas i Sverige. Varje år.

#60  #55 Ponk
2005-01-12 15:41:12

"Okej jag höftade litet, men "Nästan hälften av Sveriges kvinnor, 46 procent, har utsatts för våld av en man efter sin 15-årsdag." det är fortfarande ett stort och utbrett problem, det var min poäng." -

Om det som innehålls i dessa 46 % som varandes våld är min rekommendation att sluta leva. Läsa vad som innehålls och konstatera istället att 54 % av en icke kvinnliga befolkningen måste vara änglar.

Tro inte på att allt som skrivs är sant. Många gånger handlar det om att försöka provocera eller få frågan åt ett helt annat håll.

#61   pixie
2005-01-12 17:47:21

Nu finns det forskning om lesbiskt våld i senaste Kvinnotrycknumret. Det går att klicka sig fram till det från: http://www.roks.se

#62  # 59 Eric pixie
2005-01-12 17:58:15

De kvinnor som studien omfattar rör ju inte de kvinnor som blivit slagna hotade under det senaste året, det rör deras livstid från det att de är 15 år. Att få ihop 2000 som utsats under en livstid är inte så svårt.

Om det mördas ca 25 kvinnor per år av män, och det sker varje år i 50 års tid (fast dödstalet har minskat pga att sjukvården har blivit bättre på att rädda liv så vi kan avrunda till 30, detta borträknat de som tar livet av sig pga att de inte rokar leva med hemska minnen) så innebär det att om alla de mördade kvinnorna inte dött utan "bara" misshandlats och levt tills nu i 40 år och därmed påverkat utslaget av undersökningen skulle vi ha haft ->

30 * 40 = 1200 kvinnor till, minst..

Lägger man sedan till de som tagit livet av sig under en 50 års period till följd av de psykiska skador som misshandeln orsakat borde 2000 streket vara högst resonligt.

#63   pixie
2005-01-12 18:05:47

Med tanke på att våldtäkt inom äktenskapet var lagligt fram tills -62 så kan ju antalet som varit med om för våldtäkt, våld i samband med våldtäkt och som inte kan tänka sig att kalla det för sitt rätta namn också troligen läggas till i statistiken? Det är svårt att definiera nått för våldtäkt som samhället säger att din man har rätt att göra mot dig.

#64   Ell
2005-01-12 18:15:26

Sen ska man ju inte glömma alla mörkertal när det gäller våldtäkt och sexuellt ofredande och misshandel. De flesat anmäls ju inte..som i mitt fall tex

#65  #62 pixie Eric
2005-01-12 18:21:02

2000 var (min uppskattning) 4% av antalet kvinnor som föds på 1 (ett) år.

Ska du jämföra med en hel livstid så måste du ju ta 4% av alla nu levande kvinnor i Sverige (4.5 miljon), dvs 180000.

Eller varför inte ta en 30-årsperiod (det var väl 15-45 år som "Slagen dam" omfattade?). Då får du ta 2000*30 = 60000 kvinnor för att hissa upp dina 4%.

#66  Ell Eric
2005-01-12 18:24:40

Vi diskuterar inte anmälningar och ev. mörkertal nu, utan undersökningen "Slagen dam", som visade att 46% av alla kvinnor blivit utsatta för någon form av hot eller våld efter sin 15-årsdag.

#67   Ell
2005-01-12 18:33:22

Ja men jag skriver ju precis vad jag vill i detta offentliga forum, eller hur

#68  eric pixie
2005-01-12 18:35:50

jag förstår inte uhr du räknar resononerar nu

#69  Visst! Eric
2005-01-12 18:37:20

Jag ville bara förtydliga. Ursäkta om det lät snorkigt.

Undersökningen gjordes väl just för att det finns ett stort mörkertal i anmälningarna, så förhoppningsvis ska väl mörkertalet i undersökningen vara minimalt.

#70   pixie
2005-01-12 18:44:16

det är ett stort problem. punkt slut. ingen bryr sig. inget händer. jourer ska läggas ner. nu får nån annan ta över den kampen i det här forumet. jag lägger ner.

#71  pixie (#69 var til Ell) Eric
2005-01-12 18:48:00

Om du ska höja ditt tal från 46 till 50%, så måste du ju innefatta 4% av det totala antalet deltagare, eller hur?

Det föds ungefär 50000 kvinnor per år. 4% av 50000 är 2000. Per år!

Vi tar ditt exempel: 2000 kvinnor på 50 år. Hur många procent blir det?
Då kan du ju inte jämföra med EN årskull, utan då måste du ju jämföra med alla som fötts under hela 50-årsperioden.
50 år * 50 000 per år = 2.5 miljon.
2000 av 2.5 miljon är 0.08%, och inte 4%.

#72   Eric
2005-01-12 18:48:38

Parallellslalom i otakt...

#73  Hm jaja Alvunger
2005-01-12 19:10:28

Men även om det inte är 50% utan 46 % så kvarstår ju ett riktigt stort problem? 46% av alla kvinnor som är över 15 år upplever i Sverige idag att de blivit utsatta för våld eller hot om våld som åtminstone är tillräckligt allvarligt för att de skall kryssa i det. Det är inte ovanligt att brottsoffer ljuger för sig själva och försöker resonera bort vad de varit utsatta för, vilket ju kan tänkas vara det mörkertal som Pixie talar om. Många kvinnor som misshandlas av sina män varje lördag skulle aldrig erkänna det, inte ens för sig själva.

Hur som haver, denna siffra är hög, och kanske var undersökningen vinklad och kanske har den en massa brister, som ju de flesta undersökningar har. Men den ger iallafall en vink i någon riktning, och min tolkning av denna undersökning är inte att prick si och så många kvinnor har blivit misshandlade.

Den är att ett väldigt stort antal kvinnor upplever sig vara, och är, utsatta för en hel del hemskheter av män. Detta påverkar dessa kvinnors liv, begränsar deras livsutrymme, ger dem plågsamma minnen, påverkar deras barn om de har några, deras familjer, deras möjligheter att bygga nya underbara relationer med män som inte utsätter dem, etc.

Jag ser alltså detta som ett stort mänskligt problem, ett problem som vi måste erkänna existerar. Är det en procent av manligheten män som utsätter dem, eller är det 50 procent av manligheten?

Jag vet inte. Det spelar inte så stor roll. Saken är att vi har inte tillräckliga metoder att skydda dessa kvinnor, vi har inte tillräckliga metoder att hela dem och vårda dem. Och framförallt verkar det finnas en stor brist i hur vi tar dem och deras berättelser på allvar.

#74   Hanna_B
2005-01-12 19:16:21

Jag tror att den siffran är ganska irrelevant, då den omfattar även låggradigt våld. Om jag inte minns fel, har även en väldigt stor andel män upplevt våld från sina flickvänner. Gissningsvis mest örfilar och sånt, då.

Vilket väl redan sagts.

Nu har vi kommit rätt ordenligt off topic...

#75  #73 Ponk
2005-01-13 09:15:54

"Saken är att vi har inte tillräckliga metoder att skydda dessa kvinnor,".

Saken är den att samhället överhuvudtaget inte har resurser, metoder, möjligheter eller kunskap att fånga det som sker bakom stängda dörrar.

Jag är tyvärr ganska säker på att vi skulle få en siffra motsvarande den i "Slagen Dam" om en parallellundersökning gjordes rörande mäns upplevelser.

Det är inte manligheten det är fel på, det är mänskligheten.

Inse att vi som människor (män och kvinnor) är mycket imperfekta.

#76  Alvunger (och övriga) Eric
2005-01-13 10:04:28

1. Jag förklarar som en riktig kratta. Jag vet, ursäkta och förlåt.

Glöm siffran 2000. Den är oväsentlig. Vad jag försökte säga var att man måste ta 4% av hela gruppen (det totala antalet kvinnor som undersökningen omfattar).

(Jag försökte, som ett exempel, räkna på den årliga "omsättingen". Det, tja, är krångligare att förklara...)

2. Det har ju länge talats om anmälningar och mörkertal. Den ena vilda gissningen efter den andra har förts fram, hur många som "egentligen" får stryk av sina respektive. Är det 5%? 10% 20%?

Nu har vi en siffra från en enkätundersökning. Men det räcker liksom inte medd et, siffran verkar inte vara tillräckligt hög utan det ska fortsätta att överdrivas, "Jo men egentligen är det nog så HÄR många...". Och alla får stryk. Regelbundet.

Fast det kanske bara är jag som är på "the receiving end" av kritiken som är överkänslig. Men jag undrar bara om det finns något syfte med att konstant tänja på statistiken som finns?

#77  #76 Ponk
2005-01-13 10:48:06

Att kostant tänja på statistiken kan i rimliga former under en begränsad tid vara en metod att få ökat fokus på något.

Att göra det under en längre tid kommer slutligen att motverka syftet.

#78   elinlite
2005-01-13 12:38:20

Jag ser problemet mera som så:

Det finns partnerrelaterat våld. Kvinnor är ofta offren för de mesta brutala fallen.
När ngn försöker påtala att det är ett problem som behöver en lösning, kommer ofta en motfråga "men hur vanligt är det egentligen?".
Undersökning görs. Undersökning ifrågasätts om och om igen tills den totalt förlorat sitt värde.

På så sätt har vi inte bara totalt förminskat offrets upplevelse, förövarens handling och samhällets ansvar utan tappat bollen när det gäller förebyggande verksamhet.
Barn som växer upp i våldsamma hem för ofta "traditionen" vidare. Det går att ändra på men det kräver först och främst att vi slutar förminska problemet.

#79  Ponk, vad är det du säger? pixie
2005-01-13 13:00:11

Alla dina argument har hittills varit ofeministiska i att de aldrig klart tagit ställning för en feministisk tolkning som erkänner skillnader i makt mellan män och kvinnor. Du sysslar med ett konstant ifrågasättande/ogiltigförklarande av feministiska tolkningar utan att någonsin själv göra en feministisk tolkning:

Du har hittills kläckt ur dig:

# 55:
"Om det som innehålls i dessa 46 % som varandes våld är min rekommendation att sluta leva. Läsa vad som innehålls och konstatera istället att 54 % av en icke kvinnliga befolkningen måste vara änglar."

Att sluta att leva?
Hur menar du att detta styrker den feministiska kampen om du uppmanar oss som verkligen är feminister att ta livet av oss?


och i # 53:
"Mitt råd till alla kvinnor i så fall är att aldrig från och med nu ens ha en tanke på att frivilligt ha samröre med män."

Hur menar du att sådana sarkastiska kommentarer hjälper den feministiska kampen? Det är en förolämpning mot alla här inne som seriöst har disskuterat frågan.


# 48:
"På grund av fysisk styrka finns det fler män som brutalt slår kvinnor än det omvända."

Återigen ofeministiskt, du osynliggöra alla sociala och ekonomiska maktskillnaderoch strukturer i samhället. (som dessutom yttrar sig konkret i mäns våld mot kvinnor, kopplingen är solklar)
Dessutom befäster du en uppfattning om kvinnor som alltid svagare än män, fast inte inte alls alltid är så, alla män är inte fysiskt starkare än kvinnor. Också det är ofeministiskt i hur den gör alla kvinnor till eviga offer.


Du hävdar att problemen är "mänskliga" och osynliggör därmed maktskillnader mellan män och kvinnor och osynliggör alla former av genusperspektiv:

# 73 : " Det är inte manligheten det är fel på, det är mänskligheten."

Skriver du i samband med att vi konstaterar att 46 % av kvinnorna blivit hotade och/eller misshandlade av män.För att citera dig Ponk: "Men människa vad är det du säger?"

Jag tycker du därmed har bevisat att du inte är feminist och att du borde ut härifrån. Det är min åsikt.

#80   pixie
2005-01-13 13:00:56

Håller med Elinelite.

#81  Elinlite Eric
2005-01-13 14:52:10

"När ngn försöker påtala att det är ett problem som behöver en lösning, kommer ofta en motfråga "men hur vanligt är det egentligen?"."

Javisst. Och nu vet vi, tack vare "Slagen dam" hur vanligt det är. Varför då inte använda de resultaten, och slippa den här diskussionen?

"Undersökning görs. Undersökning ifrågasätts om och om igen tills den totalt förlorat sitt värde."

Det är ju inte undersökningen som ifrågasätts här, utan tolkningen och presentationen av resultaten.

#82  #79 Ponk
2005-01-13 15:04:57

Jag tycker att dina påståenden är ofeministiska och feminism för mig är "att könet inte spelar någon roll".

Med "Att sluta att leva?", menar jag att om detta är sant är inte livet en plats att leva på för någon.

Med "Mitt råd till alla kvinnor i så fall är att aldrig från och med nu ens ha en tanke på att frivilligt ha samröre med män.", menar jag att det är det mest logiska och mest rationella rådet om dessa siffror är korrekta. Jag skulle åtminstone inte inlåta mig i något som gav 50 % risk att jag skulle bli utsatt för våld. Det är inte en sarkastisk kommentar utan en rationell sådan. Kamp behöver ju inte bedrivas genom att utmana. Det finns ju även metoder som att undvika. Undvik faran till exempel.

Med "På grund av fysisk styrka finns det fler män som brutalt slår kvinnor än det omvända.", menar jag att det finns fler män som är fysiskt starkare än kvinnor och en majoritet män som är brutalare än kvinnor. Min fråga till dig är hur du formulerar detta på ett, enligt dig, feministiskt vis?

Med " Det är inte manligheten det är fel på, det är mänskligheten.", menar jag att ensidiga lösningar på flersidiga problem aldrig blir bra lösningar.

Du säger, "Jag tycker du därmed har bevisat att du inte är feminist och att du borde ut härifrån. Det är min åsikt.". - Jag tror verkligen att du tycker så, men jag tror inte att alla tycker som du.

Feminism för mig är "att könet inte spelar någon roll". Om inte det duger som feministisk legitimitet så är det precis som på vissa krogar i Stockholm. Då blir jag portad!

#83  Ponk pixie
2005-01-13 15:15:59

Feminism är kampen för att kön inte ska spela någon roll.
Men, feminism är också ett erkännande, och måste vara ett erkännande av att idag spelar kön roll, för hur man blir värderad och behandlad.

Det räcker alltså inte med att bara säga att "kön inte spelar någon roll" eftersom man då osynliggör de maktskillnader och strukturer som underordnar kvinnan som feminismen kämpar emot.Vi har inte kommit dit där man bara kan konstatera "kön spelar ingen roll". Andra saker påverkar också, som klass, etnicitet, gruppering inom kulturen, politisk placering på skalan m.m, dessa saker spelar OCKSÅ roll. Men, som feminist kan du aldrig säga att kön och könstrukturerna idag inte spelar någon roll.

#84   Bobbo
2005-01-13 15:17:09

Jag tycker undersökningen helt saknar värde av den enkla anledningen att det bara är våld mot kvinnor som undersökts. Hade man på samma sätt undersökt våld mot män så hade man ju haft något att jämföra siffrorna med. Jag antar att våld mot män siffrorna skulle blivit väldigt höga även dom och att det var av rädsla för det som man inte gjorde den undersöningen.

Ifall de samtidigt hade undersökt våldet mot män så hade det varit helt trovärdigt. Frågan är varför de som gjorde undersökningen inte tyckte sig behöva ha den trovärdigheten?

#85   Hanna_B
2005-01-13 15:20:45

Könet spelar roll, på ett helt annat sätt än det borde...

#86  Ponk Alvunger
2005-01-13 15:21:45

Könet spelar ingen roll?

Hur menar du då? Jag tror att vi alla feminister är ense om att könet inte BÖR spela någon roll, målet är att alla skall bedömad utifrån att de är individer. Men vi är ju inte där idag, vi är inte framme, vi lever i en tvekönad värld, och jag förstår inte hur vi skall kunna låtsas att det inte finns två könsmallar, vilka alla försöker förhålla sig till, där gränsöverskridningar bestraffas, o där den strikta mallen innebär inomkönsliga och tvärskönskliga kamper av olika slag.


Jag håller med Pixie när hon ifrågasätter ditt råd att vi inte skall utsätta oss för faran.

Ditt feministiska botemedel för att kvinnor inte skall bli slagna av män är alltså att kvinnor inte skall umgås med män? Vi skall dra oss undan till egna städer, sätta oss på öar och bryta all kontakt med manligheten?

Det är varken realistiskt eller eftersträvansvärt, och jag tror inte heller att du menade det så, vilket gör att jag tolkar ditt "råd" som ren och skär ironi och travesti på feminstistiska problemformuleringar.


Fysisk styrka: De flesta vuxna är starkare än barn, men det betyder inte att barnmisshandel alla ggr är så särskilt brutal. Den är ofta planerad och väl avvägd. Det är sällan barnmisshandlare "råkar" ha ihjäl barnen, de vet precis hur mkt våld som skall användas och på vilket ställe på kroppen. Alltså: man slår nödvändigtvis inte med all sin kraft bara för att man "kan". Så varför skulle män göra det? När du talar om att män är starkare än kvinnor verkar det som att du utgår ifrån att de helt enkelt inte kan kontrollera sin styrka utan tar i av all kraft. Men vi ser liknande mönster i parrelationer som i barnmisshandel, oavsett vilket kön förrövaren har. Det är väl avvägda slag och sparkar, inte "hoppsan jag är så stark så jag råkar slå dig hårdare än vad jag tänkte". Använder en kvinna all sin fysiska styrka så kommer även hon kunna skada en man rejält mycket, hon behöver egentligen inte använda så mkt kraft, vill hon kan hon klösa ögonen ur en man eller krossa pungen på honom utan överdrivna ansträngningar. Alltså finner jag att din tolkning är felaktig, denne att mäns våld är mer brutalt för att de är starkare. Män verkar VILJA skada mer, där kvinnors våld är örfilar och knuffar, är mäns våld att släpa kvinnor i håret, sparka dem i magen, ta stryptag, slänga dem mot element och skarpa kanter, knuffa ner ifrån trappor - helt enkelt våld som alla vet skadar mer än en örfil. Och visst, kanske är det så att det är få kvinnor som är starka nog att släpa en man efter sig, men som sagt, vill man verkligen skada någon så finns andra medel.

#87  #83 Ponk
2005-01-13 15:22:42

Du tycks inte förstå att jag som individ har rätt att vara feminist och där ta fram den beskrivning och det syfte som verkar för min syn på feminism. Att detta sedan inte duger för dig markerar bara att vi har olika positioner, vilket sällan är ovanligt i en politisk rörelse. Hört talas om "ljusblå" och "mörkblå", "liberal" och "radikal".

Med tiden ska du se att det kommer att utvecklas nya angreppssätt och nya synsätt som präglar kampen.

Dessutom skrev jag inte "kön inte spelar någon roll". Jag skrev "att könet inte spelar någon roll". Om du vill ha ett ytterligare förtydligande så kan jag lägga till "att könet inte ska spela någon roll.".

#88  #86 Ponk
2005-01-13 15:24:42

"Jag håller med Pixie när hon ifrågasätter ditt råd att vi inte skall utsätta oss för faran.

Ditt feministiska botemedel för att kvinnor inte skall bli slagna av män är alltså att kvinnor inte skall umgås med män? Vi skall dra oss undan till egna städer, sätta oss på öar och bryta all kontakt med manligheten?

Det är varken realistiskt eller eftersträvansvärt, och jag tror inte heller att du menade det så, vilket gör att jag tolkar ditt "råd" som ren och skär ironi och travesti på feminstistiska problemformuleringar.".

Nej för tusan, snarare en känsla av uppgivenhet inför något som jag ändå tror är feltolkat. Om inte så känns livet ganska ruttet.

#89   pixie
2005-01-13 15:27:12

Jag håller med Bobbo, en undersökning av mäns våld mot andra män borde göras också eftersom detta också är ett stort problem.

Sedan borde också kvinnors våld mot andra, män som kvinnor undersökas. Sedan skulle man kunna jämför vem som utför mest våld, den manliga befolkningen eller den kvinnliga.

Fast finns det inte redan sån statistik? Som visar att kvinnor är mindra våldsamma, om man antar att mörkertalet är lika stort för både män och kvinnor. Hur tolkar vi att flera kvinnor mördas av manliga människor än manliga mördas av kvinnliga?

Jag misstänker dock att många antifeminister och kvinnohatare i en undersökning skulle hitta på att de blivit slagna för att snedvrida statistiken för ogiltigförklara kvinnors feministers kritik av mäns våld. Så smarta tror jag faktiskt dom är.

#90  #86 igen Ponk
2005-01-13 15:28:11

"Män verkar VILJA skada mer, där kvinnors våld är örfilar och knuffar, är mäns våld att släpa kvinnor i håret, sparka dem i magen, ta stryptag, slänga dem mot element och skarpa kanter, knuffa ner ifrån trappor".

Håller, vid närmare eftertanke, med om att fysisk styrka kanske inte hade i sammanhanget att göra.

Å andra sidan rimmar ju de brutala dåden inte riktigt väl med att "de vet precis hur mkt våld som skall användas och på vilket ställe på kroppen.".

#91   Hanna_B
2005-01-13 15:30:17

Jag tycker att ni trasslar in er i detaljer och förmodligen har glömt vad ni egentligen pratar om...

#92  #89 Ponk
2005-01-13 15:33:54

"Fast finns det inte redan sån statistik? Som visar att kvinnor är mindra våldsamma, om man antar att mörkertalet är lika stort för både män och kvinnor.".

Enlit officiell statistik i Sverige bragdes är relationstalet 16/4 vad det gäller Man dödar kvinna kontra kvinna dödar man.

Det är ju ett uppenbart faktum att män brukar mer våld (speciellt mot andra män) men vi ska också betänka att om man sätter utförda dåd och provokationer i procentuell relation till hur mycket som inte sker (dvs hur många som aldrig gör något) så är det små siffror.

Varje fall är i sig en tragedi, men det är ju också en tragedi att misstänkliggöra det som inte ska misstänkliggöras.

#93  Ruttet liv Alvunger
2005-01-13 15:34:21

Ja... livet är ganska ruttet i den här bemärkelsen. För egen del behöver jag inte ta till utredningar och statistik för observera att många kvinnor utsätts för mycket obehagliga och nedvärderande ting av män. Det gör mig ofta ledsen och uppgiven.


Det är så mycket som vi tar för givet, som en del av livet, det är en del av vardagen att kvinnor skall bli ropade efter på stan, tafsade på och avkrävda uppmärksamhet på krogen, få stå ut med sexistiska kommentarer i alla möjliga sammanhang, knappt kunna gå en meter på stan utan att få se en leende skrevande upptuttande kvinna som skall sälja en vara, logga in på internet för att finna att den allra största marknaden, utan konkurrens, är den marknad där kvinnliga kroppar tittas på och runkas åt allt i mer eller mindre förminskade konstellationer, en mängd kvinnor blir varje år misshandlade och våldtagna av män som skall vara deras nära och kära, varje sommar kommer nya larm ut till kvinnor att inte gå utomhus ensamma, hela tiden dessa signaler om att kvinnor skall anpassa sig efter vad män kan tänkas utsätta dem för. Och så hela tiden, mitt i allt detta, det upprepade mantrat: nä det är inte så vanligt, det är inte så farligt, jag har aldrig sett det där, men gud vilka känsliga brudar, det är väl bara kul att någon tycker de är snygga, fan så lätt tjejer får knulla om de vill, äh tjejer örfilar ju upp sina killar, nä det finns inga problem och om det finns det så gäller det typ en promille män och män får faktiskt stryk också av andra män så det är inte ens värt att diskutera".

Och detta sagt då, om en struktur som varje dag tvingar kvinnor att anpassa sig efter faran att leva i en kvinnlig kropp. Det ständiga förnekandet och förminskandet.


Ja, man blir helt klart uppgiven. Många är de tårar jag fällt över att så många fortfarande förnekar det vi ser varje dag, att det blivit så normaliserat att vi ser det som en del av mänskligt beteende, inte som ett människorättsligt problem där kvinnor är en andra klassens medborgare.

#94  Hanna_B pixie
2005-01-13 15:38:51

att trassla till feministiska disskussioner på detta sätt är ett ypperligt sätt att störa den feministiska kampen.. jag håller med dig, mycket tilltrasslande finns det i den här tråden

#95  #91 Ponk
2005-01-13 15:39:23

Nej jag vet mycket väl vad som argumenteras.

Egentligen skulle jag väl vilja säga att jag tycker att feminismen bättre beskrivs och bättre får en spets om den beskrivs som den gamla frasen "Kvinnor kan" än som (lite tillspetsat) "Män är svin".

Inom försäljningen har man alltid haft ett hederskodex. "Sälj din produkt genom att beskriva och påvisa dess förträfflighet, men sälj den inte genom att tala illa om konkurrenten.". Om man talar illa om konkurrenten verkar man indirekt till att försämra den marknad man befinner sig på.

Vi måste se framstegen, inte fastna i de ännu inte lösta oförrätterna.

#96  #89 Bobbo
2005-01-13 15:46:21

"Jag misstänker dock att många antifeminister och kvinnohatare i en undersökning skulle hitta på att de blivit slagna för att snedvrida statistiken för ogiltigförklara kvinnors feministers kritik av mäns våld. Så smarta tror jag faktiskt dom är."

När du nu ändå säger det så varför inte misstänka samma sak om den undersökning som faktiskt gjorts, slagen dam. Jag tror faktiskt att det skulle vara en ansenligt procent män som råkar ut för hot eller våld från kvinnor under sin livstid, men det verkar det som vi alldrig kommer få veta.

#97  Ponk # 96 pixie
2005-01-13 15:47:12

"Å andra sidan rimmar ju de brutala dåden inte riktigt väl med att "de vet precis hur mkt våld som skall användas och på vilket ställe på kroppen.". "

Nä, det rimmar väl med kontrollen och äganderätten över kvinnan.

I relationen används hot och våld för att bryta ned kvinnan och få total kontroll över henne.

Om kvinnan försöker lämna relationen är all denna onda investering förgäves, därför sker dessa brutala dåd. Hon ska straffas för att hon lämnar relationen och helst ska kvinnan också dö som straff. Får inte jag så ska inte någon annan ha henne heller.

Sedan finns det ju bevisliten kvinnor som slår och har samma kontroll och maktbehov och även mördar män, men statistiken visar att det är fler män än kvinnor som går så långt som att mörda, och också skulle jag tänka mig, gå lika långt fysiskt med våldet.

Detta är inte sagt för att förminska behovet av mansjourer också, både mansjourer och kvinnojourer behövs.

#98  #93 Ponk
2005-01-13 15:50:05

"runkas åt allt i mer eller mindre förminskade konstellationer,".

Det går väl inte att göra något åt könsdriften eller? Ett stilla runkande i privat enrum är väl ändå vars och ens enskilda sak. Glöm inte bort rådet från de flesta sexrådgivare till pojkar som vill "sätta på". Gå in på toletten och runka, då släpper trycket.

"så gäller det typ en promille män".

Saken är ju den att om något förekommer i en begränsad omfattning är det ju inte helt rätt att se det som en strukturell orsak. I så fall har man ju en alltför enkel syn på något som troligen är mer komplicerat än schabloniserat.

Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen. Vi är ju på inget sätt perfekta vi människor. Det vore ju rent märkligt om det inte fanns uttryck för förskräckande beteenden här och var.

Att det finns ett ouppfostrat sätt att närma sig kvinnor hos en del män är ju inte detsamma som att närmare 50 % av männen "spöar upp" kvinnor. Däremot är det ju så att dessa ouppfostrade män ständigt omges av kvinnormedan den försynte mannen i hörnet sällan får någon kontakt. Hur kommer det sig?

#99  # 95 Ponk pixie
2005-01-13 15:53:31

"Vi måste se framstegen, inte fastna i de ännu inte lösta oförrätterna."

Menar du att vi ska strunta i de 25-30 kvinnor som mördas varje år? Jag ser inte mord som en oförätt, jag ser mord som mord och det ska ingen sopa undan mattan. DEt är oförätterna jag som kvinna får leva med varje dag, i min rädsla att vara ute sent m.m. det är nått jag vill ha förändrat nu och inget som ska tystas ner.

Feminismen har många starka och glada sidor men de hör inte hemma här, i disskussioner som har med våld och mord att göra är det en förolämpning att kräva ett glättigt yttre och hänvisa till reklamtexter.

Ytligt och oseriöst.

#100  Ponk Alvunger
2005-01-13 15:56:41

Jo, men nu talar vi ju inte om produkter, nu talar vi ju om människor och ett inordningssystem som jag tror att vi alla här är överens om att vi vill bryta.


Jag ser inte feminismen som vare sig kvinnor kan eller män är svin. Kanske som "kvinnor kan svina" ;)

Jag möter ofta detta, att vi skall fokusera på allt som är så bra och inte fastna i gamla oförätter (ofta får jag tillägget att de gamla oförätterna inte ens existerar utan bara är skenproblem uppmålade av feminister som vill bygga på "män är svin"-tesen".)


Vad gäller våld tror jag såhär: människor har en tendens att förneka omfattningen och effekten vad gäller både mäns våld mot kvinnor och kvinnors våld mot män. Feminister är nog lika bra på att köra "bingobingobingo" när någon talar om att kvinnor slår män, som antifeminister är på att köra det när vi talar om mäns våld mot kvinnor. Men någonstans finner vi ett huvudproblem, och det är i min mening att vi har en hegemonisk manlighet och en konstruktion av manligheten, någon slags förväntan, såsom aggresssiv - hjälten och krigsherren, försvararen och förgöraren.

Denna manliga våldsförväntan drabbar både män och kvinnor då detta våld utövas mot alla. Men det finns en aspekt som sällan nämns, vilken är den rent sociala aspekten. I den kalla aggressiva manligheten (vilka vi alla hjälper till med att upprätthålla och uppmuntra - för vi vill ju ha den när den försvarar oss och förgör vår fiende, men den är inte lika poppis när den vänds emot oss ) saknas närhets- och omhetsaspekten. Många män, även de som varken brukar eller drabbas av våld, dvs det stora flertalet - far illa av konstruktionen av manligheten. Även om inte alla män blir våldbrukare, snarare en minoritet, så drabbas majoriteten av män av en sämre kontakt med sitt känsloliv, mindre djupa varma vänskapsrelationer, ett sämre socialt trygghetsnät. Vilket gör dem beroende av kvinnor, av värmen och kärleken som vi ju alla behöver. Vilket i sin tur begränsar kvinnors livsutrymme än mer, de är inte bara under det ständiga mer el mindre uttalade hotet att drabbas av manligt sexuellt och ickesexuellt våld, de är också mannens och familjens stöttepelare, den som skall torka tårar och laga strumpor.

Kan vi frigöra manligheten från våldsglorifierandet och överfokuseringen på aggressiv vinst (vilket jag även finner i verbala situationer) så frigör vi ju inte bara kvinnor från det våld de utsätts för. Vi frigör även männen.

Men för att göra detta måste vi anstränga oss, erkänna problemet och samlas. Inte sitta hand i hand och gotta oss i att "tänk så mkt vi har åstadkommit då, vi kvinnor har rösträtt nu, lalalalala". Det finns för mkt arbete kvar att göra.

#101  #99 Ponk
2005-01-13 15:56:59

"Menar du att vi ska strunta i de 25-30 kvinnor som mördas varje år?".

De 15-16 menar du väl? Nej dessa 16 fall, likaväl som de 4 fall som gäller där kvinnor bragt män om livet ska tas på största möjliga allvar.

Dock ser jag det inte dom feminismens roll att vara domförkunnare i dessa sammanhang. Vad som ligger bakom detta måste överlämnas till professionell utredning, inte spekulationer.

#102  #100 Ponk
2005-01-13 16:06:12

Det är nog så enkelt som att jag inte känner igen mig i den gängse mansrollen. Mot bakgrund av det har jag lite svårt att förstå vissa argument samtidigt som jag som varandes man ändå inordnas i det rådande systemet.

Jag kan säga att det känns tungt att gå framåt eftersom det känns som om man ändå aldrig kan bli tagen på allvar och ständigt ska misstänkliggöras.

"Kan vi frigöra manligheten från våldsglorifierandet och överfokuseringen på aggressiv vinst (vilket jag även finner i verbala situationer.)".

Tycker att signaturen Pixie som väl är en kvinna visar mycket av "överfokuseringen på aggressiv vinst" i sin verbala argumentation.

#103  Aldrig bli tagen på allvar? Alvunger
2005-01-13 16:11:06

Nu vet jag inte hur du menar. Jag har tagit dig på högsta allvar i denna tråd, och du har väl även fått svar i andra trådar?

Eller menar du inte här, utan i vardagen? Upplever du att du som man aldrig blir tagen på allvar och är ständigt misstänkliggjord?

Iallafall, på tal om att bli tagen på allvar. Jag skrev ett långt inlägg där jag tog upp en massa aspekter. Det är så klart upp till var och en om man vill kommentera, men jag tycker det är tråkigt att du bara fokuserade på en enda sak av det jag skrivit, och denna sak använde du direkt emot en annan signatur här.

Du och jag diskuterar just nu tänker jag mig, då behöver vi inte prata över någons huvud utan vill du säga något till någon, gör det direkt till denne.

#104  # 101 Ponk pixie
2005-01-13 16:16:25

En professionell opolitisk domförkunnare?

Det finns inga såna opolitiska Ponk.


Professionella som inom tjejjouren Ellinor i Linköping:

"Statistik kan vara svår att ta till sig, och därför gör vi en jämförelse: inte ens om man räknar ihop alla anmälda inbrott i hus, alla personrån och alla skattebrott som begicks i Östergötland under år 2002, så kommer man upp i samma siffor som för kvinnomisshandel. Kvinnomisshandel är alltså inte ett marginellt problem i samhället.

I hela Sverige anmäldes 21.504 misshandelstillfällen mot kvinnor under år 2002. Det innebär att allra minst 60 kvinnor per dag blir misshandlade. Brottsförebyggande rådet, Brå, räknar med att mörkertalet är 75 procent, vilket innebär att siffran snarare ligger kring 86 000 kvinnor om året, det vill säga 240 kvinnor per dag."


Amnesty http://www2.amnesty.se/hem.nsf/19april2004kl8…


Intressant statistik från Amnesty som länge kämpat för både män och kvinnors rättigheter :

"Samtidigt som antalet anmälningar ökade, minskade antalet fall som ledde till åtal för misshandel mot kvinnor under 1990-talet. Under 2002 ledde endast 24 % av anmälningarna till åtal."

"Under 2003 fortsatte anmälningar om sexualbrott att öka, och 2 560 brott rubricerade som våldtäkt anmäldes. Endast 145 personer dömdes för våldtäkt, vilket utgör knappt 6 procent av de anmälda fallen."

"År 2003 gjordes 1 849 anmälningar om grov kvinnofridskränkning - en ökning med 18 procent jämfört med 2002."

"Varje år utsätts ungefär 20-40 kvinnor för dödligt våld i Sverige."

#105  #100 Jon B
2005-01-13 16:17:15

Det här inlägget är en väldigt bra sammanfattning av tanken på våld som en aspekt av mansrollen. Den är trovärdig och konstruktiv, men har svagheten att den inte gör någon ansats att på motsvarande sätt föklara det våld, fysiskt och mentalt, som utövas av kvinnor mot män. Om våldet är den mörka sidan av mansrollen, vad är det för maktbehov som får kvinnor att utöva våld mot "sina" män? Eller är det möjligen så att det där maktbehovet, den där aggressiviteten, inte är så starkt knuten till mansrollen, utan återfinns i nån mörk botten även av kvinnorollen? Eller är den tillochmed en mörk sida av "människorollen"?

#106  # 102 pixie
2005-01-13 16:20:34

Det är nog så enkelt som att jag inte känner igen mig i den gängse mansrollen. Mot bakgrund av det har jag lite svårt att förstå vissa argument samtidigt som jag som varandes man ändå inordnas i det rådande systemet.

"Jag kan säga att det känns tungt att gå framåt eftersom det känns som om man ändå aldrig kan bli tagen på allvar och ständigt ska misstänkliggöras. "

Beklagar det, så upplever jag det också.

"Tycker att signaturen Pixie som väl är en kvinna visar mycket av "överfokuseringen på aggressiv vinst" i sin verbala argumentation."

Du varit lika mycket fokuserad på "aggressiv" vinst som någon annan här.

#107  # 105 Jon B pixie
2005-01-13 16:26:46

"Eller är det möjligen så att det där maktbehovet, den där aggressiviteten, inte är så starkt knuten till mansrollen, utan återfinns i nån mörk botten även av kvinnorollen? Eller är den tillochmed en mörk sida av "människorollen"?


Jag tror det är mänskligt, men att det är socialiserat så att män lättare tar till våld, och, att det också finns mer kvinnohat än manshat i samhället som ger sig i uttryck i siffror som att 20 - 40 kvinnor i Sverige dör pga av mäns dödliga våld ( Amnestys siffror), var hittar vi annars förklaringen till att just fler män mördar än kvinnor? Jag tror inte män är " onda" av naturen, därför är den socialiserade manligheten och vissa sneda signaler som samhället sänder en troligare förklaring. Vad tror annars det beror på? Som Alvunger skriver, om fler kvinnor hade velat skada mer och mörda mer hade det varit möjligt. Det handlar alltså inte så mycket om biologi och fysisk som något socialt skapat..

#108  Jon B Hanna_B
2005-01-13 16:27:40

Finns det någon motsättning mellan att aggressivitet är något allmänmänskligt - och att ett samhälles struktörer kan göra så att en viss grupp använder mer aggressivitet och våld mot en annan grupp, än tvärtom?

Det tycker inte jag.

#109  #103 Ponk
2005-01-13 16:34:01

Mitt svar var ett försök att sammanfatta dina uttryck i ett intryck hos mig.

Du berör ett antal områden som bara utmynnade i att jag inte känner igen mig i den antagligen gängse mansrollen. Jag gör inte som schablonbilden säger att en man måste göra, jag har nära kontakt med mitt känsloliv, jag skulle aldrig tilltala en för mig okänd kvinna, jag skulle aldrig ofreda en kvinna (eller man), jag diskar gärna (oftare än min hustru), jag städar ofta (oftare än min fru), jag klipper alltid gräs (annars blir det inte gjort), jag leker gärna med barnen, jag anställer gärna en kvinna (om hon är lämpad för jobbet)mm.

Jag har alltid kämpat emot allt som heter "det måste vara så". Jag har aldrig förstått varför någon ska vara mer värd än någon annan. Jag kräver inte att bli behagad, men ja jag attraheras av kvinnor.

Jag tycker inte om att kollektivisera. Jag tycker inte någon ska bli dömd för vad någon annan har gjort.

Jag tycker inte att jag eller min hustru har ett självklart ansvar att knacka på hos grannen om det går livat till därinne. Lika lite som jag anser mig ha ansvar för att gå emellan ett slagsmål på krogen.

Jag utgår från att diskutera saker som de är och de ska bli inte som man tycker att de nog är och inte bör vara.

Jag tror att ordet ödmjukhet är något som i större omfattning skulle göra världen och mänskligheten bättre.

#110   Bobbo
2005-01-13 16:35:34

Precis som feminister blir irriterade över män med en skev kvinnosyn så irriterar kvinnor med skev manssyn mig. Dessa verkar inte sällan vara typ kvinnojoursfeminister.

Dessa verkar vara så säkra på vad som är den rätta manligheten så att det känns som om jag bara skulle dölja min riktiga manliga sida när jag inte agerar som dom beskriver. Men jag förlåter dem för det för man måste se det så att alla är produkter av sin uppväxtmiljö och nångång tidigt skapas bilden av vad som är manligt och kvinnligt och denna könssyn blir man inte av med. Jag har dock full förståelse för att kvinnor med en skev mansild blir feminister, men jag tycker att det är tragiskt att de bara kan se sin (skeva) tolkning av manlighet och kvinnlighet som den enda rätta.

En ide skulle kunna vara att skilja på det personliga och det politiska för att lösa detta problem. I sitt personliga liv får man givetvis ha nästan vilka föväntningar och krav på sin omgivning som man vill. Där får man ha sin skeva könssyn om man så vill men man ska inte försöka exportera den skeva könssynen. Politiskt ska man alltså inte tala om en viss önskvärd manlighet eller kvinnlighet utan vissa önskvärda handlingar och vissa handlingar som bör bestraffas. Man bör alltså inte tala om hur män eller kvinnor är och hur dessa bör förändra sig för man kan inte veta vilken könssyn andra har och vilka beteenden de de associerar till vad.

Det är alltså samma sak som feminister alltid talar om, att man inte ska ha några speciella förväntningar på sig vad gäller kön, men jag tycker, ironiskt nog, feminismen ofta uttalar sig om vissa manliga könsroller såsom ickeönskvärda.

#111  #107 Ponk
2005-01-13 16:36:31

"uttryck i siffror som att 20 - 40 kvinnor".

Varför så oprecist?

#112  # 109 Ponk Pixie
2005-01-13 16:37:54

haha.. lite roligt det sista...

jag håller med dig (!), ödmjukhet skulle göra världen bättre....
kul att det är just du och jag som tycker det också.. ;) fast kämparglöd är också bra

Med dessa trevliga ord säger jag för idag adjö.

#113   elinlite
2005-01-13 17:11:32

A: Att kvinnor misshandlas i förhållanden är ett problem.
B: Det är inte så många faktiskt och det är nog bara 1% av män som slår.
A: Men det är ganska många som blivit utsatta för våld i sina förhållanden.
B: Jaha. Hur många? Har du exakta siffror?
A: 46% enligt den här undersökningen.
B: Den undersökningen är bara skit.
A: Men även om det vore "bara" 23% vore det över en femtedel av alla kvinnor.
B: Det är mycket fler män som misshandlas.
A: Men inte i sina partners, i sina egna hem.
B: Och? Tror du att det bara är män som slår sina partners?
A: Nej, men vi måste ju stoppa-
B: Det hjälper inte att skylla på män och hata dem.
A: Men det är väl ingen som hatar män. Men det är ett problem att det förekommer våld-
B: Som ni inte ens har exakta siffror på.
A: Men du tror ju inte på siffrorna.
B: Män råkar ut för mycket fler våldshandlingar.

Förminskning? Osynliggörande? Feminist?

#114  Ponk Kerstin
2005-01-13 17:14:54

"Däremot är det ju så att dessa ouppfostrade män ständigt omges av kvinnormedan den försynte mannen i hörnet sällan får någon kontakt. Hur kommer det sig?"

Precis så där resonerade den värsta antifeministen som JÄIF har skådat. (Nån som kommer ihåg Billy?)

#115  elinlite Hanna_B
2005-01-13 17:20:26

Jag kan hålla med dig - delvis. Samtidigt får jag också nästan lust att ta fram de argument som B använder, om A är alltför ettrig enögd och insinuerande.

#116  Är onda män sexiga? TKU
2005-01-13 20:35:24

Jag har svårt att acceptera att det inte skulle finnas någon korrelation mellan en mans aggressivitet och hans förmåga att attrahera kvinnor.

Det är nämligen inte förnuftet som avgör vem vi attraheras av, utan primala känslor som är ytterst svåra att kontrollera. Sålunda är det inte en kvinnas eget fel om hon faller för en tatuerad kåkfarare i stället för en blyg mjukiskille.

#117  TKU elinlite
2005-01-13 20:44:42

Om det vore så enkelt.
Hade vi inte diskuterat just precis det här? Orkar inte läsa genom hela tråden.
I varje fall. En av de män jag med säkerhet vet att misshandlar sin fru är en kille som verkar så otroligt snäll och lyhörd och fredlig. Han har ett varmt leende och verkar alltid ödmjuk.
Ingen tatuering, han ser inte ens "stark" ut.

En av de män som utsatt mig för tafsanden och ovälkomna inviter och hotfullt beteende på min arbetsplats var alltid jättesnäll och rolig mot killar. Hur rejäl som helst.

Sorry, men det finns inga yttre tecken. Om det fanns det skulle det kanske inte vara så svårt att anmäla dem?

#118   TKU
2005-01-13 21:14:25

Men det finns väl åtminstone en korrelation mellan att ha olika typer av personlighet eller bakgrund, och att vara våldsam? Sen finns det givetvis undantag.

Den här klyschan med att "vanliga män slår" känns lite väl konstruerat för att kunna skuldbelägga alla män.

#119  TKU elinlite
2005-01-13 21:18:46

Men det är vanliga män som slår.

Den enda gemensamma nämnaren jag vet om är att det funnits våld i barndomshemmet.

#120   elinlite
2005-01-13 21:19:53

..och vanliga kvinnor.

#121   elinlite
2005-01-13 21:20:00

..och vanliga kvinnor.

#122   Tiriq
2005-01-13 23:34:10

Tycker Ponk behandlar statistiken felaktigt i den här tråden.

"Jag skulle åtminstone inte inlåta mig i något som gav 50 % risk att jag skulle bli utsatt för våld." Ponk, #82. Men det här stämmer inte. Det är inte så att våld förekommer i (nästan)hälften av alla hetero-förhållanden. Det är så att nästan hälften av alla kvinnor nån gång kommer att leva ihop med en man som utövar våld mot dem. Det är en helt annan sak, i och med att folk genom livet oftast har fler förhållanden än ett.

"Att det finns ett ouppfostrat sätt att närma sig kvinnor hos en del män är ju inte detsamma som att närmare 50 % av männen "spöar upp" kvinnor." Ponk, #98. Här är samma sak igen - undersökningen visar inte att hälften av alla män är våldsamma utan att hälften av alla kvinnor blir utsatta för våld från män.

#113, Elinlite: oooh vad jag känner igen den där dialogen!

#123  #118 TKU Hanna_B
2005-01-14 01:21:02

Varför ska män känna sig skuldbelagda av det faktum att kvinnomisshandlare i allmänhet inte är UFO:n från yttre rymden, inte kåkfarare, inte psykiskt sjuka och inte förefaller farliga vid första anblicken?

#124  Tiriq Eric
2005-01-14 09:09:38

"någon gång kommer att möta".
Inte "någon gång kommer att leva ihop med".
(Ja, nu är vi inne på dialogen i #113 igen. Men jag har fortfarande inte fått svar på varför det ska vridas till det värre hela tiden.)

#125   En Em
2005-01-14 09:24:47

Jag har med visst intresse läst igenom hela tråden.

Ett intressant faktum är ju att vi har siffror som fastställer att si och så många fall av det ena eller andra har inträffat.

När sedan statistiken presenteras så läggs alltid ett MYCKET högre antaget mörkertal till. Är inte det att skjuta över fokus från dem som bevisligen gjort något till att misstänkliggöra en odefinierad massa?

Gör man inte problemet olösbart genom att påstå att det inte finns några speciella kännetecken och samband hos de personer som bevisligen begått brotten?

I stället för att försöka söka samband och hitta åtgärder argumenteras för att det inte går att veta och att vem som helst kan vara en potentiell våldsman, när som helst.

Gäller det resonemanget för brott i övrigt också? Vem som helst kan vara en potentiell brottsförövare. I så fall är ju 100 % av befolkningen att betrakta som potentiella brottsförövare.

Följer vi resonemanget fullt ut och accepterar att mörkertalen gäller så får vi nog anta att det finns ett lika stort mörkertal gällande kvinnor. I så fall landar vi i slutändan i att den nära relationen är en farlig plats att befinna sig i, men vi har inte utarbetat några handlingsplaner eller åtgärder. Vi anar oss till ett problem, men ser inga mekanismer.

Vilka åtgärder tycker ni som "excerserar" siffror är sådant som kan komma till rätta med det ni anser att siffrorna påvisar?

#126  Håller med om denna kommentar Sigrun
2005-01-14 09:32:45

+++Gör man inte problemet olösbart genom att påstå att det inte finns några speciella kännetecken och samband hos de personer som bevisligen begått brotten?+++

Jag tycker också att man måste söka kännetecken och samband.

Killar brukar ju få spader när man påpekar att egenskapen "att vara kille" är så extremt överrepresenterad när det gäller exempelvis sexualbrott.

ATT det är killar som till största delen utför dessa brott innebär ju INTE att ALLA killar utför dem eller är potentiella förrövare av sådana brott.

Om man till riskmomentet KILLE lägger ALKOHOLPROBLEM så ökar träffsäkerheten ytterligare ett stort snäpp när det gäller att hitta vilka som är riskpersonerna.

Om man utökar riskprofilen till KILLE, ALKOHOLPROBLEM och PSYKIATRISK DIAGNOS ... så tror jag att man har ringat in en grupp som definitivt är farligare än andra. Om man nu har en sån profil klar för sig så kan man ju faktiskt föreslå åtgärder som förändrad psykiatri eller missbruksvård, som skulle kunna hjälpa att få ner antalet av vissa brott.

#127  #126 En Em
2005-01-14 09:45:48

Dessutom måste man ju betona att det är en skillnad mellan att säga; "män gör si eller män gör så" och "det finns män som gör si eller det finns män som gör så".

Om Pelle Plutt har misshandlat sin fru så är det inte jag som gjort det och det är inte heller ett lämpligt resonemang att påstå att, i och med detta, hade jag kunnat vara en misshandlare. Det är Pelle Plutt och ingen annan oavsett om han ser "tyst och snäll" eller "brutal och tatuerad" ut.

Hur göra för att skapa ett samhällsklimat som minskar dessa inslag?

Jag tror inte problemet är lättlöst, lika lite som vi kommer att uppnå nollvision i trafiken eller att människor upphör med att ta sitt liv.

Om det går att göra verkningsfulla insatser är det bra. Om det även för med sig att färre kvinnor slår och färre individer i överigt begår brott är det ju bara bonus.

#128  EnEm & Sigrun elinlite
2005-01-14 11:49:04

"Gör man inte problemet olösbart genom att påstå att det inte finns några speciella kännetecken och samband hos de personer som bevisligen begått brotten?"

Diskussionen med TKU var om huruvida det fanns yttre kännetecken - varningssignaler. Men det finns det ju inte.

Kommentaren "vanliga män" är ju tänkt mer som att det inte är bara vissa män ur en enda samhällsgrupp eller socialstatus.

Däremot finns det helt klart gemensamma psykologiska nämnare, men de är ju ofta ngt man inte har lika lätt att känna igen.

#129  #128 Hanna_B
2005-01-14 12:42:31

och de psykologiska nämnarna är inget som en psykiatriker skulle sätta en diagnos på. Det är alltså inte, i psykiatrins och vårt samhälles mening, sjukt.

#130  # 125 EmEm pixie
2005-01-14 13:32:14

#129 Himla bra uttryckt Hanna_B.

EmEm:

"När sedan statistiken presenteras så läggs alltid ett MYCKET högre antaget mörkertal till. Är inte det att skjuta över fokus från dem som bevisligen gjort något till att misstänkliggöra en odefinierad massa?"

Det finns forskning som visar att våld som sker i nära relationer anmäls mycket mycket sällan, det gäller även barnmisshandel osv, alltså är antagandet om ett stort mörkertal vad gäller mäns våld mot kvinnor i hemmet inte alls konstigt. Mörkertalet är ett mörkertal som inte måste misstänkliggöra alla män, förhoppningsvis kan det istället peka på hur allvarligt detta problem är för samhället och att det inte går att nonchalera, vilket idag ofta sker.


"Gör man inte problemet olösbart genom att påstå att det inte finns några speciella kännetecken och samband hos de personer som bevisligen begått brotten?

I stället för att försöka söka samband och hitta åtgärder argumenteras för att det inte går att veta och att vem som helst kan vara en potentiell våldsman, när som helst."

Det finns kännetecken och beteendensom Roks har kartlagt, hos de misshandlande männen, men inte utåt sett utan sånt som kvinnan kan se som varningsignaler i relationen.

-Han är svartsjuk, kontrollerande; ska kolla hennes telefon vilka sms och telefonsamtal hon mottagit och får redogöra för dessa, hon får inte prata med andra män, allt hon gör när inte hon är med är en skymf mot deras relation hon bör helst sluta med egna aktiviteter för att vara med honom.
Om hon inte gör dessa saker så måst ehan inte alltid bli arg som i aggressiv, han kan få henne att få dåligt samvete över detta på andra sätt, genom att frysa ute henne..

- han ska bestämma över hennes klädsel, inte för kort kjol t.ex,

-han snackar skit om hennes umgängeskrets, vänner föräldrar osv..

-han tittar på porr

- han kommenterar kvinnor nedlåtande ibland, har en nedlåtande kvinnosyn..


allt detta syftar till att begräns kvinnans levnadsutrymme s att hans makt över henne blir större och hennes självförtroende bryts ner. Samtidigt beter han sig jättetrevligt utåt vilket gör det svårt att få ihop bilden av personen som bra/ dålig. Alla andra säger ju att han är så trevlig och att hon borde vara glad som har honom. Människor är sociala varelser och påverkas av detta grupptryck.

Roks svarar på frågan:
"3) Vilka män slår?
Återigen, ingen speciell grupp. Det är domare, poliser och direktörer likväl som arbetslösa alkoholister. Män som slår anser inte själva att det handlar om misshandel. Kvinnan ska sättas på plats. Men männen vet att det de gör är fel, annars skulle de också slå henne inför andra. Männen tar inte på sig ansvaret för misshandeln. Han säger att det är kvinnan som "provocerar" honom att slå. Men han ha ett val, han väljer att slå trots att det är en kriminell handling."

Från roks.se som kan anses ha mycket kunskap inom området."Följer vi resonemanget fullt ut och accepterar att mörkertalen gäller så får vi nog anta att det finns ett lika stort mörkertal gällande kvinnor. I så fall landar vi i slutändan i att den nära relationen är en farlig plats att befinna sig i, men vi har inte utarbetat några handlingsplaner eller åtgärder."

Som sagt, fler kvinnor mördas varje år av män än kvinnor mördar män. Mörkertalen jämnar inte ut skillnaderna i våldet som män och kvinnor gör i hemmet och nära relationer. Jag tror däremot det är svårt också för män, pga av just sin könsroll som förväntas vara den dominerande starka gränssättande, att anmäla våld mot kvinnor.


"Vilka åtgärder tycker ni som "excerserar" siffror är sådant som kan komma till rätta med det ni anser att siffrorna påvisar?"

1) Inte lägga ner kvinnojourer. Istället satsa pengar både på kvinnojourer och mansjourer, i proportion till de anmälda brotten.

2) Inte lägga över ansvaret för hjälp och stöd till utsatta för våldet på privatpersoner eller företag utan att kommunerna tar sitt ansvar. Det finns ont om pengar, men detta är ett så stort problem som berör så många, även barnen som jag tycker har rätt att växa upp i våldsfria våldtäktsfria hem (i 80 % av misshandlarna sker också en våldtäkt), att detta samhällsproblem borde prioriteras högt, mycket mer än vad det görs idag.

3) Allmänt jämställdhetsarbete i alla samhällets delar. Bryta tabun om misshandel och detta att föra över skuld på offret.

#131   Ell
2005-01-22 23:46:25

kvinnor som slår tänker ofta att de är kvinnor och därför inte är misshandlare, pga att det är kvinnor. Misshandel kan vara ett enstaka tillfälle likaväl som en pågående process men är lika illa för det. att någon man älskar ser på en med hat i blicken och säger att de tänker göra en illa, är det värsta man kan få uppleva. vanligt är också att man slår tillbaka, men det gör dock inte denna handling rätt.

Sedan ska man ta tag i sitt liv trots att man vet att inget kommer vara sig likt igen eller att man är sårad in i själen. Jag vet att "hon" alldrig kommer att erkänna för sig själv att hon gjorde mej illa utan bara fokusera på vad jag gjorde. Att jag gick ifrån henne fast hon var arg och att jag dansade med en annan tjej fast vi hade bråkat. Knuffen kommer hon aldrig att nämna eller vad hon gjorde på dansgolvet. Därför kan jag inte hjäpa henne.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?