feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ett scenario


Gå till senaste inlägget#1  Ett scenario Kian
2009-03-23 23:22:49

Tänk er att ni är ute på krogen med en killkompis. En annan kille kommer fram och tafsar på er/är allmänt jävligt jobbig. Hur vill ni att eran vän ska hantera situationen?

#2  Sv: Ett scenario Blindalina
2009-03-24 16:52:45

jag skulle vilja säga till jobbige killen själv utan att kompis lägger sig i, men om personen verkligen fortsätter och inte respekterar skulle jag vilja att både kompisen och jag blev arga på honom ungefär som att man blir arg på vemsomhelst som kränker ens gränser. men jag skulle inte vilja att killkompisen betedde sig överdrivet ridderligt bara för att jag är tjej, utan mer som en enad styrka liksom.

#3  Sv: Ett scenario Niklas
2009-03-24 18:33:23

Jag hanterar situationen själv. Fast jag känner mig nog lite lugnare av att ha en kamrat på min sida. Men jag har bara varit med om det här scenariot en eller två gånger.

#4  Sv: Ett scenario Peggy
2009-03-24 18:44:51

Jag har funderat mycket sen jag läste denna trådstart, och jag har lite svårt att visualisera och svara på den. Trots att jag varit med om det.

Detta beror på: När jag tänker mig situationen så hamnar mitt fokus på interaktionen mellan den jobbiga killen och mig, för det är ju där problemet ligger. Min killkompis har inte del i situationen även om han är där. Så m a o antar jag att svaret är att jag hanterar det själv.

Hur min killkompis reagerar är inte så viktigt, förutom att jag skulle tycka det var jobbigt om han började med nån sorts ridderligt tuppande, eftersom det kan få situationen att eskalera.

#5  Sv: Jag skulle bli otroligt Sinderella
2009-03-24 20:19:03

besviken och ledsen om han inte reagerade, det hade jag blivit även om det var en tjejkompis som bara stod där och tittade på utan att säga något.

Själv är jag inte tyst om någon kränker mina vänner (om det inte är en riktigt hotfull situation, då skulle jag diskret försöka ringa polisen istället.)

Jag skulle uppleva det som tusen gånger värre att en kompis ignorerar att någon kränker mig än att han uppträder könsstereotypt genom att vara överdrivet ridderlig.

Okej, jag kan förstå och respektera aspekten att tjejer inte vill bli "beskyddade" av killar .
Och jag respekterar Peggys och Blinda-Linas känslor och vilja i den här frågan.

Dock vill jag påpeka att agerandet att som man inte reagera och agera när kvinnor blir kränkta faktiskt är lika könsstereotypt det.
Exempelvis är det enligt Katarina Wennstams böcker väldigt vanligt att killar "står och tittar på" vid gruppvåldtäkter, de deltar inte i våldtäkten men gör heller inget för att stoppa den.

Ett enkelt "Ge f-n i henne" eller "Lägg av för h-e" hade kanske förhindrat en hel del gruppvåldtäkter...

#6  Sv: Ett scenario Blindalina
2009-03-24 20:49:54

"Exempelvis är det enligt Katarina Wennstams böcker väldigt vanligt att killar "står och tittar på" vid gruppvåldtäkter, de deltar inte i våldtäkten men gör heller inget för att stoppa den.

Ett enkelt "Ge f-n i henne" eller "Lägg av för h-e" hade kanske förhindrat en hel del gruppvåldtäkter...
"

fast uhm det är ju inte direkt "ridderlighet"..hilfe. det är ditt forbannade ansvar att avvärja ett overgrepp, en helt annan sak. annars deltar du ju i overgreppet.

#7  Sv: Ett scenario Blindalina
2009-03-24 20:51:13

det ärju snarare om man väljer att vara forovare eller inte, och situationen i #1 att välja vara forsvarare eller inte. helt olika saker.

#8  Sv: Blindalina Sinderella
2009-03-24 21:00:55

Ja, det har du rätt i, och jag jämställer inte ett sexuellt ofredande som jag uppfattar att det är frågan om i startinlägget med en våldtäkt, men det är som jag ser det en gradskillnad och inte en artskillnad.

Till saken hör ju också att en hel del våldtäkter börjar med sexuella trakasserier/sexuella ofredanden. Det är nog mycket vanligare än att den/de som våldtár som en blixt från en klar himmel hoppar på sitt offer bakifrån.

#9  Sv: Ett scenario udd
2009-03-24 22:54:39

Ett tips jag har hört tidigare är att kort och gott fråga kompisen om det känns okej. Då visar du att det finns något i situation som det går att uppfatta som inte okej och samtidigt visar du vem det är som ska bestämma. Kompisen förstår vems sida du står på och att du är beredd att gripa in om kompisen skulle vilja det.

Det finns också något som kallas fyrasekundersregeln som går ut på att inom fyra sekunder backa upp en kompis i en pressad situation, kompisen ska sen backa upp dig inom fyra sekunder, och så håller det på så där. Ni blir då två mot en och det blir tråkigt för den jobbiga om det enda ni säger är typ "lägg av", "vi vill inte prata med dig", "du hörde vad hon sa, stick nu", typ.

Jag har ingen egen erfarenhet av fyrasekundersregeln och jag har inte hört någon förstahandserfarenhet heller. Är det någon som har testat någon gång Den är kanske främst tänkt för tjejer mellan varandra. Där finns ju inte den här ridderlighetsproblematiken.

#10  Sv: Ett scenario Kian
2009-03-25 21:28:16

Tack för synpunkterna.
Ni nämner de två sakerna som lite går emot varandra, dels att hjälpa en kompis men samtidigt att det ofta blir någon form av ridderlighetsgrej och går över i ett tjafs mellan 2 män istället. Dessutom så har jag ofta noterat att kilen (kompisen) ofta ser sig som personligt förnärmad, lite som om att ngn har skadat honom genom att våga röra ngt som är "hans".

Med en kille har jag aldrig upplevt detta dilemma då det är självklart att direkt gå in i situationen och visa sitt stöd för mig.

#11  Sv: Ett scenario Blindalina
2009-03-25 21:42:00

"Dessutom så har jag ofta noterat att kilen (kompisen) ofta ser sig som personligt förnärmad, lite som om att ngn har skadat honom genom att våga röra ngt som är "hans"."

lite obehagligt..men en del killar använder säkert tjejer som pokaler för att visa makt över andra killar. uh.

#12  Sv: Ett scenario Blindalina
2009-03-25 21:42:27

eller jäkligt obehagligt

#13  Sv: Ett scenario CactusAnna
2009-03-30 20:13:31

Jag var med om ett sådant senario fast killkompisen var även min pojkvän. När jag berättade för honom att en kille hade tafsat på mig svarade han bara "vad vill du att JAG ska göra åt det så?" vilket jag upplevde som oerhört sårande. Jag hade förmodligen blivit lika ledsen om det hade varit en tjejkompis som sa så. problemet ligger ju i kränkningen och jag tycker aldrig att det är fel att reagera mot kränkning. Om jag som tjej däremot kände att jag inte vågat reagera mot kränkningen utan uppbackning av en kille hade det varit ett större problem.

#14  Sv: Ett scenario SGTallentyre
2009-03-30 20:22:17

Efter en tillsägelse är det läge att hota den jobbiga typen med att kalla på vakten. Jobbiga typer på krogen har en tendens att besvara det med ett kaxigt "jaja, kalla på vakten du". När vakten kommer är de inte lika stora i käften.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?