feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Våld och makt


Gå till senaste inlägget#1  Våld och makt CactusAnna
2009-03-21 22:43:43

Många kvinnor vågar inte gå ut själva sent på kvällen av rädsla för att bli överfallna och våldtagna. Jag har blivit avrådd att ta jobb som skulle innebära att jag vistades utomhus på natten. Jag tycker att det är ett stort problem att kvinnors livsutrymme begränsas på detta sättet. Statistiken visar ju överfallsvåldtäckter är ovanliga, att kvinnan oftast känner förövaren ändå är skräcken för "mannen som hoppar fram ur buskarna" så stor att det begränsar många kvinnors liv.

#2  Sv: Våld och makt udd
2009-03-22 12:31:22

Jag tycker det finns två väldigt stora, och viktiga, problem här. Det ena är det faktiska våldet. Även om överfallsvåldtäkter är ovanliga så förekommer de, vilket måste tas på allvar för att det ska kunna ske en förändring. Det andra är rädslan som begränsar det offentliga rummet för många kvinnor, precis som du skriver. Det blir nästan som en ond cirkel. Om vi pratar om rädslan är att det lätt att förminska mäns våld mot kvinnor, och om vi pratar om våldet är det lätt att reproducera och befästa rädslan.

Det finns en bra bok som heter Slå tillbaka (Utblick: http://www.feminetik.se/utblick/index.php?sub…) som handlar just om den här vardagsrädslan. Där lyfts exempelvis feministiskt självförsvar fram som en bra metod. Det ger verktyg för att hantera en hotfull situation om den skulle uppstå, vilket förhoppningsvis ger en ökad känsla av kontroll och därför en minskad vardagsrädsla. Det angriper båda problemen på samma gång. (Fast fortfarande bara utifrån kvinnans håll. Det bästa vore ju helt enkelt om våldet från män försvann.)

#3  Sv: Våld och makt Fia2
2009-03-22 13:47:20

jag håller med udd om att det finns två delar i rädslan, och vi måste hantera bägge på nåt sätt. en annan bra bok om det är "feministiskt självförsvar" http://www.feminetik.se/utblick/index.php?sub… som tar upp båda delarna. rekommenderas!

men det läskiga är att det blir som att alla bara accepterar att det är så här, istället för att vi blir jävligt förbannade, och protesterar. tillsammans. jag är superpositiv till feministiskt självförsvar just för att en får chans att själv hitta sätt att hantera det, skaffa sig en ”handlingsberedskap”, och för mig har det betytt jättemycket. men samtidigt vill en ju jobba för att förändra, inte bara hitta en individuell lösning för att stå ut med förtrycket.

#4  Sv: Våld och makt CactusAnna
2009-03-22 14:47:37

som du säger Fia2 så är säkert feministiskt självförsvar bra för individen men ett samhälle där man måste lära sig slåss för att våga röra sig i samhället är fortfarande ett samhälle med problem. Jag tror att en stor del av problematiken ligger i att kvinnor och flickor uppmanas och förväntas ta ansvar för pojkar och mäns våldsamma betéende. Vi ska lära oss "säga nej" "vägra kallas hora" "lära oss självförsvar". Föreställ er i stället att man tidigt i skolan la resurserna på pojkarna. "så låter ni bli att tafsa och våldta" "så låter du bli att kalla någon hora" "så förstår du vad ett nej betyder". Men då utpekar man män och pojkar som grupp som ansvariga för vad en del gör vilket anses diskriminerande. Då är det mer politiskt korrekt att utpeka flickor som gruppen "offer".

#5  Sv: Våld och makt udd
2009-03-22 16:34:32

Jag håller med er båda två. Det var något åt det hållet jag ville få med i min sista parentes. Det är fel att hela ansvaret för att hitta en lösning läggs på de som är utsatta för våldet och de som är rädda, istället för de som utsätter och skrämmer.

CatcusAnna har nog rätt i att en "så låter du bli att kalla någon hora"-kurs skulle anses utpekande. Jag tror också att det skulle finnas risk för motstånd eftersom en sån kurs troligtvis måste gå in och prata om strukturer. Till skillnad från självförsvar kan ju alla redan låta bli att säga hora. Det är knappast något som någon behöver lära sig. Egentligen. Så för att kursen skulle ge något kanske den måste gå lite djupare och titta på strukturer. Och vipps ifrågasätts inte bara våldtäkter utan hela den manliga normen.

#6  Sv: CactusAnna Sinderella
2009-03-22 17:21:40

Jag håller helt och hållet med dig om att det borde läggas mer resurser på pojkarna i tidig ålder för att förebygga.

Men resultatet av en sådan satsning skulle ju inte märkas förrän om tidigast 10 år eller så, och vi är massor av tjejer och kvinnor som vill kunna känna oss trygga NU och då kan feministiskt självförsvar betyda väldigt mycket.

Jag är också övertygad om att satsningen på pojkarna måste vidgas till att de inte växa upp till våldsamma män överhuvudtaget.
Visst bör och ska det fokuseras på pojkars beteende mot flickor, men man måste också jobba med att våld överlag, vem det än riktar sig mot inte ska vara något normalt och accepterat hos pojkar.

Mäns ovana att ständigt ta till våld måste brytas, detta ä den mest angelägna frågan av alla när det gäller könsroller. Fortsätter en så stor del av männen att utöva våld är det inget som helst vunnet på att andra könsroller bryts, att dröser av män t.e.x söker sig till traditionellt kvinnliga yrken t.e.x inom vård och omsorg utan tvärtom kommer det bara att orsaka skada.

#7  Sv: Förtydligande: Sinderella
2009-03-22 17:29:37

Mäns våld mot andra män hänger ju ofta ihop med och förstärker deras våld mot kvinnor (och barn). Alla dessa amerikaner som torterat och dödat i Irak återvänder knappast hem som kärleksfulla och fridsamma makar och fäder exempelvis.
Det gjorde åtminstone inte deras fäder och mor och farfäder som var i Vietnam.

#8  Sv: Våld och makt Blindalina
2009-03-22 22:08:44

det är rätt hemskt att man inte kan få känna sig säker nog att flankera utemiljön alltid, och även om det är tryggare här än i många andra (väst)länder..
jag tänkte på detta när jag hade en vecka då jag bara inte kunde sova, fastän jag ville. timmarna drog ut mer och mer och jag ville försöka göra ngt för att vända om dygnet igen, och tänkte jag skulle börja ta nattpromenader. i nästa tanke kom jag på att nä, det kan jag ju inte. det är ju farligt. så jag tog ingen nattpromenad fastän jag bor i ett på ett sätt tryggt område med mkt upplysta gator och kommunikation.
jag kan oxo känna längtan att ta parkpromenader, i skogen/parken i närheten men det känns ju typ lika obehagligt utsatt som de trevliga träden i "evil dead". fast egentligen tycker jag mkt om skogar och känner mig trygg där, men det är det där riskkalkylativa..
en annan gång gick jag hem rätt sent, vid 5 från krog och tänkte "äh, jag känner inte för att gå hem, jag är munter och pigg, jag tar en liten extrasväng" och borjade promenera eftersom jag redan var ute. :) det var skont, men en gång stotte jag på en fyllgubbe, som bara rabblade ngt okynnigt typiskt, men kanske inte direkt hotfullt, vid ett annat tillfälle gick jag bakom en man en 50 meter framfor som genomgaende vände sig och tittade pa mig, vilket gjorde en lite skraj eftersom jag kände mig igenkänd som "ensamtjej". men det var ändå fint med en promenad i det stora hela.
men det är det hotfulla som är läskigt. att man inte bara kan få vara en fotgängare liksom, utan att lägga ngt värde i att man är en "ensam tjej mitt i natten". storigt.

skulle gärna vilja kunna ta nattpromenader..!

#9  Sv: Våld och makt Blindalina
2009-03-22 22:14:37

f o kan man ju säga som man (som iofs oxo kan känna oro i nattmiljö) att " äsch det ska du inte känna oro för, de flesta är inte sana" men det gäller ju inte bara att vi blir uppskrämda av brottsstatistik och reella hot vi kan stota på, typ kaxiga ungdomsgäng. det är oxo allt fiktivt vi ser, alla deckare och mordserier, alla filmer och annan fiktion, alla skildringar som finns av kvinnor som offer för förovare. det påverkar ju en när man befinner sig i en potentiellt hotfull situation eftersom vi människor har den typen av självbevarelsedrift inbyggd att vi reagerar på eventuella faror och hot. sa lite tycker jag vi får skylla på fiktionen som är så envisa med att ge sig på kvinnor på olika sätt.

#10  Sv: Våld och makt Blindalina
2009-03-22 22:15:41

..och när man är skraj när man går ensam hem på kvällen kan det lika gärna bero på vårt kulturarv som reella upplevelser, eller en blandning. inte så konstigt..

#11  Sv: Våld och makt Blindalina
2009-03-22 22:17:27

vet inte om jag är lite ot i traden, kanske inte fattade resonamanget riktigt..

#12  Sv: Våld och makt Blindalina
2009-03-22 22:22:45

#4 mkt sant! det är forjävligt!!

minns en sommar for ett par år sen när jag höll pa att sätta soleron i halsstrupen när det stod foljande på aftonbladet-lopet;
"TJEJER! HÖG VÅLDTÄKTSRISK-om du går utomhus på natten i juni!" el ngt liknande ( det var verkligen helt sjukt!)


: O :O :O

det är ju samma sak som att säga att vi ska stanna inne och bära slöja så att våldtäktsmännen kan dricka sina öl ifred.

#13  Sv: Våld och makt Blindalina
2009-03-22 22:24:52

det skulle f o vara sa skont om vi kunde komma till en punkt där tjejer, killar wth kunde få gå utomhus, varsomhelst, på natten och bara betraktas som en neutral fotgängare som gör vad den vill och känner för. inte betrakta omgivning och utemiljö som ngt hot, utan som en plats för alla.

#14  Sv: Våld och makt Ephemeer
2009-03-23 02:00:02

Taktik på lång sikt: Lär pojkar på förskolan mer kommunikation och empati.

Taktik på kort sikt: Ta fler promenader på natten.

#15  Sv: Våld och makt Kian
2009-03-23 23:18:12

Då jag inte är vinna själv så har jag svårt att sätta mig in i rädslan måga kvinnor verkar känna.
Men min åsikt om det ni talar om är att man måste lära alla kvinnor att försvara sig. Jag pratar inte om feministiskt självförsvar, som jag själv lärt ut (kan ju se olika ut, det förstår jag oxå), utan rent gatuvåld. Om inte samhället kan försvara individerna så måste de få verktygen för att göra det.

Men detta inte sagt att jag tycker att det är kvinnors fel att de blir våldtagna men jag tycker de blir våldtagna, det är utan tvekan förövarens fel men för det är det inte ok att ignorera det problem vi har idag.
Självklart så måste det till strukturella förändringar av samhället men dessa två står inte i motsats till varandra.

#16  Sv: Våld och makt feman
2009-03-24 17:02:00

Och vipps ifrågasätts inte bara våldtäkter utan hela den manliga normen.
säger udd i #5
Jag tror du har fel - det är möjligen feminister som ser den manliga normen ifrågasatt.
En gissning: 90% av män känner sig personligen ifrågasatta; och få män känner ansvar för eller ser någon könsmaktsordning.

på samma sätt som det finns en rädsla hos kvinnor för att utsättas för våld i det offentliga rummet pga de är kvinnor - så finns det hos män en motsvarande rädsla att utsättas för falsk anklagelse för "kvinnofridsbrott" (eller kalla det manlighet).
Ofta tydligt synlig i vårdnadstvister.

Partiarkatet drar de största vinsterna av det här förhållandet, brottslingarna och minskande grad män finns på plussidan: kvinnor och barn ännu på minus.
jmfr kvinnor och barn först och fördelen av att vara svagtrådar

Vad kan man göra åt det?
Det udd skriver i #2 stycke 2 är en bra väg, som man kan komma långt på, tror jag.
Fast att mäns våld bara ska försvinna är nog en utopisk dröm (jag har en särartssyn på våld)

#17  Sv: Kian, 15 Sinderella
2009-03-24 19:37:01

Och varför duger inte feministiskt självförsvar?
Det finns BARN i tioårsåldern som sparkat knäskålen på vuxna män som antastat dem ur led med de enkla tekniker man tillämpar i feministiskt självförsvar.

#18  Sv: Våld och makt Kian
2009-03-24 21:06:25

Sinderella - Visst det jag lärde ut för en skola skulle verkligen inte inkludera sådant men fine, kalla det vad du vill så länge det fungrerar. Jag har fått en uppfattning om att feministiskt självförsvar inte handlar om att åsamka den anfallande parten maximal smärta/skada (kan vara helt fel) vilket jag i så fall tycker är kontrproduktivt då det skyddar säme i så fall.
Min invändning va alltså absolut inte emot att träna i separatistiska grupper eller liknande.

#19  Sv: Kian Sinderella
2009-03-24 21:14:54

Ja, huvudsyftet med feministiskt självförsvar är ju att oskadliggöra angriparen så att man kan ta sig därifrån och inte att prompt tillfoga den så mycket smärta och skada som möjligt bara för sakens skull.

Därmed inte sagt att de metoder man lär ut för att oskaddliggöra angriparen ínte kan orsaka rejäl smärta och skada, att få knäskålen sparkat ur led gör enligt vad jag har hört rejält ont.

För att oskadliggöra någon så pass mycket att personen inte kan springa efter så måste man ju onekligen tillfoga personen ganska mycket smärta och skada.

#20  Sv: Våld och makt feman
2009-03-25 09:28:29

Självförsvar är för mig lika mycket att "ta plats" som att tillfoga någon något fysiskt. Och det är för mig den mest värdefulla effekten av träningen: att slippa den fysiska striden i vetskap om att jag kan ta den.
För det gör man oftast.
Tar man träningen som ett nöje på gatan är man inte stort bättre än NSF, AFA, idrottssvansar o dy, tycker iaf jag.

Men att göra som Bela i boken "En jävla helg" av Zahavi, Helen http://www.biblioteket.stockholm.se/default.a… tycker jag är bra. Läsning även för "gossar".

#21  Sv: Våld och makt Ephemeer
2009-03-25 09:51:52

Som jag har förstått kritiken mot feministiskt självförsvar är det att man inte tränar teknikerna tillräckligt mycket så att de sitter i ryggmärgen, alltså att man inte regelmässigt kan sparka knäskålen ur led på någon.

Själv tycker jag att den stora vinsten är att visa att man inte behöver vara rädd. Visa att det faktiskt går att sparka knäskålen ur led på någon som är dubbelt så stor som en själv.

#22  Sv: Feman CactusAnna
2009-03-25 17:33:05

tycker du verkligen att det är bra att göra som Bella i "En jävla helg" eller är du ironisk? Det var faktiskt lite med tanke på den boken som jag startade den här tråden.

#23  Sv: Våld och makt feman
2009-03-26 10:34:03

Ironi och våld är svårt att förena.
Jag avser ingen ironi i hänsyftningen på Zahavis bok.
Bela har så klart en del neurotiska problem att brottas med, annars hade det ju inte blivit någon bok. Blotta tanken på att någon som Bela finns är väl något som författaren gärna ville (tolkar jag) att Belas män (om man kallar dem så) skulle räkna med. Och inte ta som självklart att hon är i världen för deras skull.

Att en kvinna kan tänkas bli som tex Michael Douglas i Faling down http://www.youtube.com/watch?v=mA0nM8l8onE&am… dvs freak out när det blir för mycket verkar vara främmande för en manlig tankevärld.
Våldsamma kvinnor framställs ju oftast som något "fint"; tex Modesty Blaise - typ.

För en man (mig iaf) är det lätt att relatera till den frustration en (t.o.m. en liten) okänslig maktutövning kan utgöra. Därför är min sympati med Bela stor och med Michael D. igenkännande. Michael har ju en annan strid åxå som gör honom spänd men den tar vi inte här.
Det Bela gör är nödvändigt för henne - det är där jag tycker hennes förebildlighet ligger - inte nödvändigtvis i handlingarna, även om situationerna är väl valda för att illustrera sexualiserat våld.

Det handlar ju i grunden INTE om att tjejer ska gå ut på gatan och med sitt förväntade välutbildade kunnande i självförsvar ta ansvar för den ordning och reda som männen inte klarar av. Eller ens i de flesta fall inte ser som önskvärd att prioritera.
Kvinnor måste vägra våldet på det sätt de finner nödvändigt, det udd skriver i #2 http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s… verkar som en bra metod tycker jag.
Det handlar (tycker jag som man) om att vända tolkningsrätten; att våga ta risken att en del män råkar illa ut i könsrelaterat våld både på gatan, i domstolen och i hemmen till dess de övergreppen inte längre är en naturlig del av det patriarkala samhället. [kanske jag drar på mig en del bassning för feministsmörande, kollektivism e dy men till dess någon pekar på en bättre väg så…]

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?