feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Skratta åt machot!


Gå till senaste inlägget#1  Skratta åt machot! Peggy
2009-03-14 18:08:42

Igår såg jag "Der Baader Meinhof Komplex", men jag vill inte diskutera den filmen eller dess tema här, utan en idé som väcktes av en viss scen i filmen.

Gudrun Ensslin, Andreas Baader och ytterligare en kvinna som jag inte fattade riktigt vem det var är i Italien på ett café. Plötsligt blir deras bil stulen precis brevid. Baader får ett vredesutbrott och skyller på sina kolleger, hoppar runt och vrålar "Era fittor! Era fittor!"

Ensslin och kvinna nr. 2 tittar på varandra och börjar garva åt honom.

Wow!

Istället för att erkänna gorillahanens beteende som manifestation av makt och ett hot som ska få dem att bete sig så som han behagar, ser de hur löjlig han gör sig.

Kan vi använda detta mot manlig aggression i fler fall kanhända?

#2  Sv: Skratta åt machot! Truthseeker
2009-03-14 21:50:33

?

Självklart kan man det.
Men det kräver ju att man vet att han inte kan göra en illa.

Alltså det är ju inte skrattet i sig som avväpnar gorillahannens hotfullhet... det är den kraft kvinnorna har själva som GÖR att de kan skratta gott åt gorillahannen istället för att huka i skräck.

#3  Sv: Skratta åt machot! feministbrud
2009-03-15 20:00:27

(Jag har också sett filmen och minns scenen). Det beror väl på hur hotfull personen är. I de flesta fall så vill han väl bara visa sig macho och då tror jag också att garv är den helt klart bästa taktiken!

#4  Sv: Skratta åt machot! Peggy
2009-03-15 23:03:09

Visst funkar inte detta i alla situationer. Men jag tror nog att vi borde använda det lite oftare. Jag tror, apropå Truthseekers argument, lite på "fake it til you make it", alltså att en avdramatisering och en mindre rädsla för machomän kan komma just genom att man bestämmer sig för att garva åt dem. Och när rädslan minskar, minskar deras makt.

Jag tänker nu inte i första hand på våld inom relationer osv, utan mer i vardagen, där jag har en känsla av att "om en man blir arg, då är det ALLVAR". Jag är själv oproportionerligt rädd för manlig ilska, även från män där jag rationellt inte ser något fysiskt hot.

#5  Sv: Skratta åt machot! Blindalina
2009-03-22 22:37:59

det är nog en bra poäng. jag brukar iofs skratta varje gång jag ser "dressman"-reklamen. och ibland när jag ser damreklamer, men det är mer av hysteri för att det är sa skammigt hur de betraktar kvinnor. som om vi var från planeten venus allihopa 24/7, där alla ser ut som cindy crawford, alltid ler och alltid pratar honungslent och typ har miss universums moraliska och sinnliga komplexitet.

anyway. jag kan fatta vad du menar med det där ilskna, grejen är att jag levt med en pappa som är jäkligt temperamentsfull, men även snäll. sa för mig är det sa dubbelt den där grejen. jag ser den typen av ilska mer som ett omständligt, men rel värdefritt personlighetsdrag som iofs hämmar mig lite, eftersom det tar san jäkla plats, men som jag "väntar ut", än ngt som är bade moraliskt och temperamentsfullt. sa en kan nog säga att jag ser pa det lätt roat, men som du pekar på är det klart viktigt att visa att det är den _ilskna_ personen som har problemet! inte vi andra.

#6  Sv: Skratta åt machot! Blindalina
2009-03-22 22:42:51

men det gör jag btw ofta med auktoriteter! kan en jämföra med det?
jag kan inte med att se upp till auktoriteter i annat fall än om de faktiskt är mina idoler eller ngt, men det är väl ngt annat än auktoritet? har svart för det ordet, auktoritet har för mig bara att göra med auktoritär och jag tycker det är fånigt att vara/vilja vara auktoritär och medger det liksom inte.
jag hade en lärare en gang, en man i 45-årsalder som använde den där "auktoritära "hej jag är minsann cool och vet mkt och du borde se upp till mig lilla vännen" metoden och jag blev road av det, typ. ursäkta men jag är inte med på ditt "dressman"-camp liksom, jag tänker inte sa.
det kändes som att han blev typ provocerad av att jag hela tiden tittade honom i ögonen (metaforiskt) och inte ville "släppa honom högre än min nivå" , liksom. kanske inbillar mig men så kändes det. just för att jag var ung tjej också. men jag pallar inte det
, och lite tror jag faktiskt min pappas argsinthet har lärt mig se igenom det till en del. demontera liksom. se människan istället. .)

#7  Sv: Skratta åt machot! Blindalina
2009-03-22 22:45:18

man kan oxo se macho som att vara barnslig. barnslig funkar pa det mesta, för ofta rör det sig om just barnslighet, när man inte är lyhord för andra och sa.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?