feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Experiment vad gäller att ta plats


Gå till senaste inlägget#1  Experiment vad gäller att ta plats Hanna_B
2005-01-09 12:39:37

Får jag föreslå ett litet experiment, vad gäller att ta plats? Alla som vill, och som brukar stöta på bredbeningar på tunnelbanor eller bussar, kan delta.

Vi gör så här:

Under två veckors tid från nu, är varje situation där den enda lediga platsen inom räckhåll är bredvid en bredbening, en experimentsituation. De flesta av oss (antar jag) makar ihop oss, när någon gör en ansats till att sätta sig. När vi slår oss ner bredvid en bredbening som _inte_ drar ihop sig när någon sätter sig vid honom, blir vi putta för att bredbeningen inte ger oss den plats vi ger andra. Här ska vi få bredbeningen att dra ihop sig redan när vi sätter oss ner, inte _efter_ att vi satt oss på det halva sätet bredvid honom. Ni vet - det är svårt att sätta gränser i efterhand.

Experimentet går till således:

1) Man bestämmer sig för att slå sig ner bredvid bredbeningen.
2) Man gör en ansats att sätta sig genom att gå fram till det aktuella sätet och vända sig om som om man skulle sätta sig. Dock sätter man sig inte ner rakt av, utan kollar om bredbeningen drar ihop sig.
3) Om bredbeningen inte drar ihop sig, säger man "Ursäkta". Om han inte fattar vad man vill, säger man "Jag skulle vilja sätta mig på platsen bredvid dig".
4) Man noterar utfallet.

Någon som är på?

#2  Bredbeningar Galapagos
2005-01-09 13:46:30

Liten detalj men jag tycker inte det är så bra att etikettera människor. Säg hellre att det handlar om människor som sitter med benen brett isär - för det gör dom ju. Jämför med att säga "folk som har svart hudfärg" med "svartingar". Dom har de facto svart hudfärg men de ska slippa att få etiketten svartingar. Eller "människor som är tjocka" med "tjockisar". Jag gör precis som du Hanna ibland och inte tror jag bredbeningarna tar så särskilt illa vid sig att kallas bredbeningar men om vi alla blev mer försiktiga på den här punkten tror jag det vore bra.

Hälsningar från "smalbeningen" ;)

#3   Hanna_B
2005-01-09 15:13:11

Själv h bli kallad "rödhårig" istället för "människa med rött hår".

"Svarting" och "tjockis" är ord som har en historia av att ha använts i nedsättande benämning. "Nigger" ska vi bara inte tala om... Det är en stor skillnad.

Jag kan inte se att alla sätt att göra nya ord är nedsättande benämningar. Jag gillar att leka med språket... och tycker du är ganska överkänslig faktiskt, eller tror att andra är det.

#4   Hanna_B
2005-01-09 15:14:02

Förbaskat, nån knapp skickade iväg det där inlägget innan det var färdigt. Första meningen ska vara:

Själv har jag inget problem med att bli kallad "rödhårig" istället för "människa med rött hår".

#5  Galapagos elinlite
2005-01-09 15:34:52

Tror skillnaden här ligger i att "bredbeningar" i detta fall definieras av vad de gör, emedan människors utseende handlar om vad de är.

#6  Hanna_B Galapagos
2005-01-09 15:38:53

Jo jag var i överkänsligaste laget. Och det krävs ju att man har en negativ syn på de som klumpats ihop för att det ska vara dåligt. Sömmerskor (vad kallas förresten män som är sömmerskor, någon som vet?) har nog inga problem med den beteckningen. Men jag tyckte bara det var obehagligt att prata om personer där något i deras beteende fick definera dom som personer. Man kan gärna säga personer-med-dåligt-beteende, men helst inte dåligt-beteende-personer. Hårfin skillnad rent språkligt (alltså en grej för överkänsliga att hänga upp sig på) men ändå.

#7   Hanna_B
2005-01-09 15:50:52

För att återgå till ursprungsämnet:

Detta var ursprungligen en reflektion från en kompis, som inte har något problem med det som vi diskuterade tidigare - personer på tunnelbana och bussar som sitter med benen brett isär, och inte drar ihop sig bara för att någon sätter sig ner. Hon har inget problem, och hon kör med metoden ovan. Jag tror den är värd ett försök.

#8   Maria
2005-01-09 16:06:17

#6
Skräddare

#9  Galapagos Hanna_B
2005-01-09 16:37:34

Men så länge man pratar om dem just i egenskap av vad de gör, är det väl inget fel att karaktärisera dem just efter den egenskapen - negativ eller ej. Annars blir det ju helt omöjligt att t.ex. prata om mobbare.

#10  Första försöket Hanna_B
2005-01-09 21:55:48

På väg hem från tango. Det finns gott om lediga säten på tunnelbanan, men sällan två i bredd - och jag vill gärna sitta i färdriktningen. Plötsligt inser jag att jag har en chans att testa min modell, och använder den på en kille som sitter med benen brett isär och pratar med flickvännen mittemot. Jag är på ganska gott humör när jag säger ursäkta. Han tittar upp på mig och fattar först ingenting, sen drar han ihop sig. Sen jag satt mig brer han visserligen ut sig igen, men inte så att han direkt inkräktar på mitt revir.

Första försöket var lyckat, alltså.

#11   Angelique
2005-01-09 22:16:28

Är mycket förtjust i såna här praktiska experiment! Ska testa så fort jag får möjlighet :) Tackar för tipset.

#12  Hanna Rolle
2005-01-10 00:49:08

Jag skulle flytta mej, motvilligt, eftersom idioten som skruvar i säten i bussarna verkar tro att ingen människa har längre ben än en tax.
Jag är helt enkelt tvungen att sitta bredbent. Fast de senaste 10 åren eller så så har jag nog inte ens spenderat en hel timma totalt med att åka buss.

#13  Rolle Hanna_B
2005-01-10 00:52:46

I bussar kan jag tänka mig att en del måste sitta antingen bredbent eller snett för att rymmas. Det här var dock i tunnelbana, och där finns hur mycket plats för benen som helst.

#14   Maj
2005-01-13 23:16:30

Rolle: Min man är lång som en stång, 192 cm, med jättelånga ben. Han sitter aldrig bredbent på bussen eller i tunnelbanan. Visst är det svårt att få plats med benen, men man måste inte sära på dem för det!

För övrigt: Jag tror inte män sitter så för att ta plats, jag tror de gör det för att de tycker det är manligt, typ "kolla min kuk, jag måste ha benen i 180 graders vinkel för att den ska få plats"

#15  Bredbent är skönt. Lemur
2005-01-13 23:34:41

Att sitta bredbent som man beror på att byxorna är för trånga. Det är antagligen inte särskilt skönt att klämma ihop hela "paketet" sådär. MEN det är inte heller särskilt skönt för kvinnor heller, att klämma ihop hela "paketet" och sitta i en högst onaturlig ställning bara för att en utbredare råkar sitta och ta upp en och en halv sittplats.

Det är faktiskt rätt skönt att sitta bredbent, man sitter liksom på skinkorna och inte på låren/blygden (beroende på hur man är konstruerad i benlängd och så), inga sömmar som skaver!

Tyvärr har jag inte haft tillfälle att pröva eftersom de bredbeningar jag tänkte testa på snällt drog ihop sig redan innan jag hunnit kolla ifall de tänkt göra det...

#16  ...alltså pröva och pröva... Lemur
2005-01-13 23:36:07

...inte pröva bredbenthet utan pröva Hanna_B:s sätt! :-)

#17  Bredbent är "naturligt" avslappnat Eric
2005-01-14 09:32:15

Det har inget med trånga byxor att göra. Jag använder huvudsakligen tajta jeans, och jag har aldrig upplevt det som ett problem. (Och jag har aldrig sett mig som "dåligt utrustad" heller...)

Det har att göra med att vi slappnar av när vi sätter oss ner. Normalt sätter vi oss med fötter och knän ihop. Om då stolen är för låg så att lårens undersida inte har kontakt med stolsitsen så kommer knäna att "falla" isär av tyngdkraften, om vi inte medvetet motverkar detta t ex genom att sitta kobent (med fötterna isär och tårna inåt), eller genom att anstränga oss att hålla ihop låren och knäna.

Om däremot stolen är lagom hög (eller för hög) så att låren vilar på sitsen som de ska göra, så hålls benen ihop utan att vi behöver anstränga oss.

Och eftersom män statistiskt sett är längre än kvinnor, så blir det naturligt att det är fler män än kvinnor som sitter bredbent utan att det beror på elakhet eller en vilja att exponera "paketet".

#18  Varför be om lov? Ulrika
2005-01-14 11:47:06

Mmm man kan ta på sig rollen som fostrare...det har flickor & tanter i alla tider gjort. Jag är gammal nog att ha varit morsa i enlighet med min beskärda del och det har jag inte lust med längre. Alltså är jag inte särskilt hovsam eller beomlov-inställd. Jag har dessutom en sån där jättelik michelindunjacka;-) Jag är nog av den åsikten att JAG i alla fall behöver träna på att TA plats...inte BE om det;-) Prova att sätte er riktigt nära personen bredvid, och sedan när denne/denna (tänk på alla tanter med KASSAR på sätet bredvid sig) grymtar och tittar åt ert håll: LE rart!
Funkar alltid. (nu är det en fördel förstås att vara så pass gammal som jag är , då får man varken stryk eller kladd som svar:-)

#19  #17 Hanna_B
2005-01-14 12:47:53

Du har säkert rätt i att längden spelar roll. Dock sitter sällan eller aldrig långa kvinnor så... så här finns uppenbarligen något mera.

Dels är det inte så en fin flicka eller en dam sitter. Dels breder kvinnor mer sällan ut sina kroppsrevir på det sättet. De kanske breder ut sina handväskor, men kroppsreviret får inte ta lika stor plats. En kvinna som brett ut sig med sin kropp, är enligt min erfarenhet mycket snabbare att maka hop sig än en man om jag kommer och vill sitta. (Undantag gives förstås.) Däremot finns det, som redan påpekats, kvinnor som breder ut sig med väskor och makar på dem ganska ovilligt.

#20  #18 Ulrika Hanna_B
2005-01-14 12:51:33

Jag ser inte min modell som att be om lov. Jag ser det som att inte först låta mitt revir krympas, för att sen kräva det tillbaka. Kanske hade "Experiment vad gäller att sätta gränser" varit en bättre rubrik.

Att säga "ursäkta" är väl inte att tigga och be... det gör man väl ofta för att tala om för folk att de står ivägen. Den som ser sig ha rätt till sitt revir, talar om för andra hur mycket plats de behöver. Jag tycker inte jag behöver le rart, om jag bara normalt artigt talat om vad jag behöver.

#21  #17 fortsättning Hanna_B
2005-01-14 12:52:50

Har du tänkt på att kvinnor ofta har klackar på skorna? Klacken gör underbenet längre - och det är den längden som avgör om det är bekvämare att bresa med benen eller ej. Kvinnor med klack sitter dock så gott som aldrig med benen brett isär, såvida de inte är höggradigt berusade.

#22  Hanna_B Eric
2005-01-14 14:19:54

Långa kvinnor sitter sällan eller aldrig så. Där har du rätt. Men har du tänkt på att det också finns många män som inte sitter så?

Det var bara en delförklaring, en teori varför det är vanligare bland män. Och en sågning av Lemurs "byxorna är för trånga"-teori. :)

#23  #21 Eric
2005-01-14 14:21:35

Klacken gör underbenet längre, ja. Men det påverkar också anatomin/geometrin hos underbenet eftersom den får foten att peka neråt med tån. Därför påverkas också viloläget för benen så att de inte får samma avslappnade läge.

#24   Hanna_B
2005-01-14 14:25:34

Ah, det var det du var ute efter. Ja, att inte alla långa män sitter så bara glömde jag nämna.

Jag tror faktiskt att största orsaken är att vissa sätt att sitta är accepterade hos män, och andra hos kvinnor. Den må delvis ha sin grund i anatomi, men sen kommer könsrollerna in och förstärker in absurdum... som vanligt.

#25  :) Eric
2005-01-14 14:46:40

"Den må delvis ha sin grund i anatomi, men sen kommer könsrollerna in och förstärker in absurdum... som vanligt." Exakt :) :)

Jag tror att många män sitter såhär inte för att retas eller "ta plats", utan för att det är avslappnat och bekvämt, och de har aldrig tänkt på hur de uppfattas som "representanter för patriarkatet".

Jag tror att kvinnor ofta ser manligt beteende som provocerande, för att de själva blivit itutade att INTE göra så, och därmed är blir väldigt medvetna om beteendet. Därmed tror de att männe är LIKA medvetna om beteendet, och gör det för att de uppmuntrats att göra så eller gör det för att provocera. Medan det i själva verket är så att männen är helt omedvetna om vad de gör, för de har aldrig fått veta att det kan vara irriterande eller provocerande.

"Ibland är en cigarr bara en cigarr" eller nåt sånt.

#26   Kerstin
2005-01-14 15:38:18

OT men intressant ändå:

En vän till mig som är massör berättade att det nästan är den största skillnaden i kroppsbeteende mellan män och kvinnor - att kvinnor håller ihop knäna och män inte. Han sade dessutom följande som jag tyckte var intressant:
Vid en helkroppsmassage masserar man ju i stort sett hela kroppen. En muskel som han däremot oftast undviker är insidan av låret, speciellt på kvinnor. Orsaken är inte att den muskeln inte är spänd, utan snarare tvärtom. På kvinnor sätter sig ofta spänningar från sexuella trauman på insidan av låret och det gör att när han har masserat den muskeln så har många kvinnor brustit i ohejdbar gråt. (Han har självklart avslutat massagen då.) Hans egna slutsatser av detta är att det sitter så djupt rotat i kvinnor att man måste "stänga in" eller "skydda" sitt kön mot angrepp så att man nästan aldrig sitter med benen isär. Och de kvinnor som varit utsatta för övergrepp får ofta spänningar i låren för att de omedvetet vill skydda sig.

#27  Eric Hanna_B
2005-01-14 15:46:58

Du har en poäng, men jag vet inte om du därmed avfärdar det hela? Hittills har du ju pratat om själva utbredandet. Däremot har du inte behandlat hur folk agerar när utbredandet konkurrerar med andras revir - det vill säga när man inte har två sittplatser för sig själv. Det är ju det som stör.

När jag sätter mig ner bredvid en bredbening för att sen bli sur för att jag sitter trångt, då har jag ju förutsatt att han skulle dra ihop sig när jag slog mig ner. Sen blir jag sur över att han inte gjorde det. Inte över att han satt bredbent innan jag kom.

Att bredbeningarna inte är medvetna om att det är ett irriterande beteende - mycket troligt. Å andra sidan finns det, som noterats tidigare i tråden, även män som irriterar sig på bredbeningar. Det ÄR provocerande att inte ge andra människor plats.

#28  Eric Hanna_B
2005-01-14 15:52:12

Vem fågelholm har pratat om patriarkat i den här tråden? Ursäkta, men det är rätt jobbigt att bli ställd till svars för andras åsikter.

#29   Maj
2005-01-15 14:38:26

Tajta jeans är också bullshit, sama sak där med min man. Han har alltid pyttesmå, stenhårda gul&blå-jeans på sig, och ändå sitter han som en fin flicka.

En annan teori: bredbeningarna missuppfattar t-baneförarens uppmaning "Tåget går till Mörby Centrum, TAG PLATS!" ?!?

#30  Kerstin - OT elinlite
2005-01-15 15:02:40

Det där är jätteintressant, förmaningen "håll knäna ihop" finns ju. Och sen just att dessa kvinnor håller sin rädsla (kanske skuldkänsla?) där.

#31   Jonas C
2005-01-15 15:04:09

Det är alltid intressant med psykologiska experiment men just det här verkar inte särskilt revolutionerande. Att artigt be någon maka på sig eller lämna plats när de står i vägen är ett vanligt och väletablerat beteende i de flesta kulturer.
Vilket var syftet med experimentet? Vilket var det förväntade utfallet?

#32  Jonas C elinlite
2005-01-15 15:33:54

Det är en fortsättning på en annan tråd, där det kom fram att väldigt många tjejer är trötta på att vissa män sitter bredbent utan att ge plats på tunnelbanor, bussar, etc. Det finns de som utan att man ber om det samlar i hop sig och så finns det de som inte alls reagerar på att de tar upp mycket plats.
Och reaktioner kan ofta variera.

Själv ska jag flyga i morrn så jag tänker studera bredbeningar extra noga.

#33  Haha, tajta jeans... Lemur
2005-01-15 18:09:26

...det är något vissa har skyllt på när de inte kan dra ihop benen...

#34   Kajsa Kavat
2005-01-15 22:59:26

Anledning till att fina flickor inte sitter och skrevar med benen:

K J O L - kort sådan. Fast å andra sidan så tror jag inte att män/killar/pojkar har något emot att kika lite på trosor, så varför hålla ihop benen?

#35   Linda
2005-01-15 23:34:57

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#36  Linda elinlite
2005-01-15 23:39:39

"Hur sexigt är det med en karl som sitter med hopdragna ben?"

För mig är en sån karl trillioner gånger sexigare än en kille som är så egocentrerad att han inte kan se att det inte finns plats för andra.

#37   spellah
2005-01-15 23:40:47

Jag tycker att det rätt väsentliga antyddes i #24 och #25 (Hanna_B och Eric):

Män funderar inte över vad de gör eller varför, utan gör saker för att det är bekvämt, för ofta krävs inget mer av dem i fråga om tex kroppshållning. Kvinnor däremot får både goda råd, tips, förmaningar och ideal att gå efter från barnsben när det gäller hur man bör framhålla sin kropp. Det är alltså som Hanna säger accepterat att sitta på vissa vis om man är man o andra om man e kvinna, och vi är ju inte mer än dumma människor, så det där sugs rakt igenom fem-filtret på den jämlikaste dam och herre.Det är ju inte det första vi tänker på när vi säger 'könsroller', utan en förlängning av dem, eller?
Poängen är i vilket fall att alla, inte bara pojkar, ska ha rätt att sitta stå o springa bekvämt, utan att nånsin fundera på om de gör det på rätt sätt. Men så långt har vi inte kommit än

Bah, strunt i anatomin, säger jag. alla har rätt att bre ut sej, och skyldighet att maka sej om någon behöver plats.
Hihi, hur skulle det se ut om kvinnor satt på tunnelbanan med armarna utsträckta åt sidorna för att 'det är ju lixom mest anatomiskt korrekt att ge utrymme åt brösten faktiskt'. . . det hade väl kanske varit jämlikt könsrolls-skapande, anatomiskt sett?? =o)

#38   Tiriq
2005-01-16 13:36:57

Är det nån som har läst "Impro"? Skriven av Keith Johnstone, handlar om teater och kreativitet. Han beskriver där hur kroppsspråket fungerar och att man i verje situation spelar en viss status i det sociala samspelet. Det handlar om vem som tar upp mest plats och varför, vilken effekt det får om man håller huvudet still respektive rör på det medan man pratar, varför folk tar dig mindre på allvar om du småler för mycket och hur det kommer sig att somliga har respekt med sig automatiskt medan andra måste skrika och vifta för att nån överhuvudtaget ska lägga märke till dem. Boken i sig är inte feministisk (tyvärr), men man kan mycket väl tillämpa hans statustankar på genusanalyser av folks beteenden.

#39  Bilder? monica
2005-01-16 14:23:20

Hade vi inte här för rätt länge sen en länk till några bilder där kvinnor satt som män ofta gör? Vad såg det ut som? Jo. Som om det var utvikningsbilder!

Såg nåt om prinsessan Diana för många år sen, hur hon som nyförlovad med Charles fick lektioner i hur man stiger i och ur en bil. Vet inte om han fick sådana lektioner redan som barn...

#40   Linda
2005-01-16 23:32:44

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#41   Prime8
2005-01-17 07:20:52

Jag sitter bredbent för att jag tycker det är skönast så, annars skulle jag inte göra det. Jag flyttar mig om det kommer någon som vill sitta helt enkelt för att jag vill vara vänlig och visa respekt. Sen om jag gör dessa saker av vana eller uppfostran saknar betydelse - alla borde, oavsett kön, både sitta bekvämt och vara respektfull.

#42   Hanna_B
2005-01-17 11:28:18

Linda, om din kille har så breda axlar att man tar upp 1 1/2 säte måste han vara mister Universum. Däremot är det inget som helst problem att sitta så bredbent. Visst händer det att man sitter bredvid killar som är så axelbreda att ens egen utrymma naggas en smula i kanten, men inte så att det bara blir halva stolssitsen kvar.

Enligt min uppfattning är det en minoritet av männen som sitter bredbent på tunnelbanan, och de flesta av dem drar ihop sig självmant när någon slår sig ner bredvid. I förra tråden på temat trodde någon kille att en bredbening bara drar ihop sig, om den man som kommer för att slå sig ner är fysiskt större...

vilket leder in på Tiriqs funderingar om status, som jag tror det ligger mycket i.

#43  Hanna_B Eric
2005-01-17 11:44:46

#27: Nej jag avfärdar inte det hela. Jag tror bara att väldigt många (OBS inte alla) fall där killar sitter bredbent beror på att de är omedvetna att det är ett problem, och inte på att de medvetet vill visa upp sig eller provocera. Visst finns, de, men jag tror inte de är så många.

#28: Vem som pratat om patriarkatet? Det kanske var ett dåligt ordval av mig, men det var en liten känga åt #14 "de gör det för att de tycker det är manligt, typ "kolla min kuk, ... ""

#44   Linda
2005-01-17 12:47:02

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#45   Hanna_B
2005-01-17 12:54:31

Här har vi alltså en kille som sitter bredbent för att han upplever att tjejerna uppfattar det som sexigt.

#46   Hanna_B
2005-01-17 13:31:49

Ämnet har tidigare berörts i "Kravet att behaga".
http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…
Där var det ett sidospår i en lång tråd, så jag lät mitt experiment få en egen. För den skulle kan det vara bra att läsa ursprungstråden innan man postar.

#47   Linda
2005-01-17 13:57:56

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#48  orala bredbeningar elinlite
2005-01-17 14:11:16

Ok, första flyget avklarat och märkte inte av några bredbeningar. Kanske för att flyget inte var speciellt fullbokat.
Däremot fanns det en "oral bredbening".
Det var ett ohyggligt tidigt flyg, och denne man och hans vänner var inte enbart i flygtaxin på väg till flygfältet, utan även i sätet framför mig på flygplanet.
Han började prata 5.55 och slutade 11.45 på morgonen (då jag äntligen kunde springa i väg vid baggagekarusellen), och prata lågmält med hänsyn till att folk runt omkring honom försökte sova gjorde han ju inte...
Tack o lov att man hade öronproppar, annars hade det varit en pärs.

Linda: Tycker att män som tar upp revir på andras bekostnad är det osexigaste som finns. Varför i hela fridens namn skulle man vilja ta för sig av hans balle? Är den så fantastisk? *spyreflex*

#49   Hanna_B
2005-01-17 14:54:25

Jag tycker inte det är sexigt med killar som sitter med minst skollinjalsavstånd mellan knäna. Tvärtom uppfattar jag det ofta som en smula vulgärt. Knäna tätt ihop på "fin flicka i kjol"-sätt är en lite obekvämt, men en decimeter eller en och en halv torde räcka bra för de flestas bekvämlighetskrav. Däremot tror jag också att det kan handla om att markera stort revir, för att visa sig stor och stark. Personligen tycker jag att den typen av attityder känns rätt futtiga och avtändande.

Jag vet en kille som helst satte sig på ytterplats i tunnelbanan, och bredde ut benen rakt framför sig - så att ingen skulle få för sig att försöka sätta sig där, för att få ha hela avdelningen med fyra platser för mig och honom. I och för sig tror jag att han enbart tillämpar den taktiken i vagnar som inte är nästan fulla, men jag baxnade och tyckte det var oerhört ohyfsat.

#50   Hanna_B
2005-01-17 15:06:46

Det bredbenta kanske mest är en signal män emellan? Tuppkamsmätning, typ. Inte helt gångbart i alla kretsar - jag har aldrig sett en bredbening i mörk kostym - men i vissa.

#51  Hanna_B Eric
2005-01-17 15:10:31

Kollade just på mig själv, och kom fram till att en skollinjal inte är speciellt lång ;)

20-25 cm mellan knäna är "normalt" (avslappnat) för mig, mindre än det så måste jag anstränga mig. Fast man kan ju sitta med benen i kors också.

#52   Maria
2005-01-17 15:26:58

Jag brukade sitta bredbent med ena foten uppslängd på det andra knäet men slutade när jag kom i tonåren...

#53   Hanna_B
2005-01-17 15:50:19

Vi anstränger oss alltid i offentliga miljöer. Frågan är bara hur mycket.

I Japan kände jag mig ofantligt nonching, som gärna bredde ut benen framför mig en smula. Här hemma finns ju framför mig antingen bara en stolsrygg, eller en människa. Om ingen människa, sträcker jag lite på benen framåt men makar på mig när någon kommer för att sätta sig.

De japanska tunnelbanevagnarna har oftast bara en rad säten längs med väggarna, till förmån för stor yta att stå på. Utstickande ben hamnar alltså som snubbelkrokar i den - i och för sig breda - mittgången. De som sitter ner, drar in sina ben för att inte ta plats - både män och kvinnor. De sitter jämt så, även när det är lite folk i vagnen och detta sitter så djupt i dem, så benen glider inte ut och tar plats ens när de sitter på tunnelbanan och sover.

Bredbeningar torde vara ett helt okänt fenomen. Jag misstänker att en japansk bredbening skulle göra sig helt omöjlig socialt. Det är nog ingen svår sak, att göra sig socialt omöjligt i det landet...

#54   Nils
2005-01-17 16:10:34

Så länge man håller sig inom sitt sätes bredd (ca 60cm?), så har man enligt mig all rätt att breda ut sig precis så mycket. Det går ju anse att alla skall sitta med 10cm eller 5cm mellan benen, men det ÄR inte skönt, och definitivt inget jag kommer anpassa mig efter om det inte behövs för situationen.

Har faktiskt inte upplevt detta som ett problem (kanske för att jag är man?), däremot är det vanligt att personer av båda könen tar upp 2 säten för att de lägger väskan på sätet bredvid och mer eller mindre vägrar flytta bort det frivilligt om man inte säger åt dem.

#55   Linda
2005-01-17 16:11:27

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#56   Hanna_B
2005-01-17 16:14:05

Ja det förstår jag att du inte tänder på Leo.

#57  Linda Greenfish
2005-01-17 16:23:27

Din kommentar om att ta för sig av "den" verkar likna ett annat scenario väldigt mycket.

Det scenario att tjejer som har korta kjolar, vill att man "tar för sig utav dem". Och det vet vi ju bägge att det inte direkt stämmer.

#58  Greenfish Linda
2005-01-17 16:46:27

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#59   HenrikE
2005-01-17 17:28:56

"Linda", är det säkert att du inte är Leo? Alltså, jag hatar att vara så misstänksam men det är bara en känsla jag får. Du skriver exakt som han.

#60  Orala bredbeningar Lemur
2005-01-17 18:40:05

Isch, orala bredbeningar är dryga. Särskilt om man är trött.

Jag pendlade ett tag till ett ställe dit jag måste vara en viss tid och därför var tvungen att åka vissa tåg (som bara gick en gång i halvtimmen). Just de tåg som gymnasieskolans elever använde för att ta sig till skolan. Snacka om oralt bredbenta, särskilt måndagar när helgens bravader skulle gås igenom...

Nu finns det ju också de oralt bredbenta mobilterroristerna som sitter och _skriker_ i telefonen för att de har dålig mottagning eller nåt.

Varför är det så svårt att visa lite hänsyn till andra?

#61  Apropå folk som skriker i mobiler. Greenfish
2005-01-17 18:50:35

(Detta är kanske rätt mycket OT men ändå.)

Min mamma pendlar varje morgon med tåg och det är ungefär samma personer som åker varje morgon. En av dem, vi kan kalla honom Åke Berg, ser alltid till att fixa sina samtal på morgontåget. Han har väldigt speciell dialekt och talar väldigt högt. Han är personaluthyrare, något som ingen på tåget kunnat missa, just för att han pratar som han gör.

Mamma har flera gånger suttit och småskrattat när han haft sina samtal, sova har hon ju inte kunnat göra. Så en vacker dag hände det något när mamma satt på skolan på morgonen. Det ringde och i andra änden utav luren var just: Åke Berg. Hon började gapskratta medan hon pratade med honom. För hon kunde ju riktigt se hur han satt där på tåget och ringde, medan alla andra blängde på honom och hörde hela hans samtal.

Sedan dess stör hon sig faktiskt inte lika mycket på honom...


Ett samtal på tåget om upphämtning eller liknande, spelar det för mig ingen roll ifall det sker lite högt. Däremot tycker jag det är inkräktande när personen pratar om något privat. Jag VILL inte höra. Vill man inte se någon kan man blunda, men att stänga av öronen är värre.

Jag minns en kille på bussen när jag pendlade i gymnasiet. Han satt alltid och pratade i sin telefon och hade dessutom ena knäet långt ute i mittgången. Alla fick krångla när de skulle förbi honom. Riktigt ohyfsat!

#62  HenrikE Linda
2005-01-17 20:10:19

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#63  ...bredbeningar... Lemur
2005-01-18 16:12:10

...det verkar som de läser på feminetik hela bunten, har verkligen letat för att hitta några - och så drar de ihop benen redan när jag tittar på sätet, de rackarna! *muttrar om sabotage*

#64   pixie
2005-01-18 16:14:11

Dom känner nog intuitivt att du är på "annars jävlar" humör och vågar inte annat.. *konspiration*

#65   Hanna_B
2005-01-18 16:24:17

Jo men det är väl inte alls omöjligt... Om man tror att andra människor kommer att ge en plats, så ökar chansen att de kommer att göra det.

Jag råkade en gång ut för en kille som på träning då och då stoppade in ett finger i sidan på mig. Det gjorde inte ont, och första gången blev jag väl mest allmänt förvånad. Nån tafsning var det ju inte heller direkt men med tiden blev jag less på detta återkommande inkräktande på mitt revir. Jag funderade på om jag skulle säga ifrån då där det hände, inför hela gruppen, eller snacka med honom avsides efteråt. Jag valde alternativ två. Tyckte att det ändå inte fanns något skäl att genera honom inför hela gruppen.

Jag fick aldrig testa, för han hade petade inte mera. Det skulle ju kunna vara en slump, att han slutade peta precis när jag bestämt mig för att det fick vara nog - men jag tror inte det.

Idag skulle jag helt klart bita av där vi stod, andra närvarande eller inte. Så märkvärdigt är det ju inte. Jag undrar varför jag var så otroligt rädd om killens sinnesfrid.

(annars skulle det ju kunna vara så att det faktiskt är rätt sällan som bredbeningarna inte drar ihop sig - vi brukar bara inte egentligen märka dem, utom i de fall där vi noterar bredbentheten först när vi satt oss ner)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?