feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feministisk genrationsklyfta


Gå till senaste inlägget#1  Feministisk genrationsklyfta feman
2009-02-27 14:28:11

Ebba W-B skriver i Mariadebatten om "kulturens tilltagande kvinnliga självhat" och citerar bl a Bitterfittans huvudperson "Jag vill också vara man"
Kan det ligga något i det? Är det på allvar någon feminist som vill byta till manskön? Bara demagogi antar jag?
"Men Maria inte är våldtagen utom på Historiska museet i Stockholm." skriver hon.
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/femi…
Har jungfru Maria någon betydelse alls för en feminist i dag?

Jag tyckte detta var lämpligare i diskussion än jäfi.
Själv tycker jag det är svårt att förstå vad hon menar med att det är svårt att sälja in frikopplad feminitet i Rinkeby.
Någon som kan uppdatera mig?

#2  Sv: Feministisk genrationsklyfta Blindalina
2009-02-27 14:55:20

fattar inte.
"Det är utmärkt att denna ”feminism utan kvinnor” nu kommer ut i ljuset så att alla tänkande människor förstår vad som håller på att hända: en symbolisk förskjutning från historisk, komplex kvinnlighet till enklast tänkbara sampling av ”maskulin” feminitet och kvinnliga offerklichéer. "

jag är personligen väldigt anti maria-bilden av kvinnan. jag fattar den historiska tyngden men hela mariaarketypen andas kvinnofortryck i form av speciella romantiserade kvinnodygder som _fortfarande_ regerar och kvinnor har ansvar for, 2010! , väldigt hämmande.

#3  Sv: Feministisk genrationsklyfta Blindalina
2009-02-27 14:58:38

jag är allts en feminist som är anti-maria. :)

hen menar kanske att maria har rätt att fa vara i sin egen lilla värld av sin kvinnodom, eftersom hen inte rycks i utan har en integritet som är respekterad historiskt sett. och att det är viktigt att hen far ha det värdet, integriteten och det "livsrummet" som kvinnlig symbol. problemet är att hen oxo star for jättemanga dygder och kyskhet, pa sa manga olika plan, sa hen är ju bara fri inom sin tilldelade roll, inom sin lilla ram.

#4  Sv: Feministisk genrationsklyfta Marulken
2009-02-28 12:39:27

Jag instämmer med utställningens ställningstagande, Maria är en bisarr förebild, ngn utan sexualitet som ändå har blivit mamma, och när hon får sin son låter hon honom offras på ett tortyrliknande sätt, för att gud vill det, det finns inget i detta som någonsin _kan_ vara en förebild för kvinnor, hon är totalt orimlig..... Ebba påstår dessutom att hon "står emot patriarkatet" för att hon följer Guds vilja - tja, om man inte ser Gud som en patriark så visst.

#5  Sv: Feministisk genrationsklyfta Blindalina
2009-02-28 19:20:42

"legenden" om den andra maria, en av lärjungarna som inte var jungfru maria, utan "horan" maria, och ingick i kretsen, kunde kanske vara en bättre forebild.

#6  Sv: Feministisk genrationsklyfta LeMinou
2009-03-01 00:35:23

"Jag vill också vara man" Behöver ju inte betyda att man faktikt vill vara en man rent kroppsligt (eller heller kulturellt) utan kan ju också vara ett uttryck från en kvinna som insett att hon får svårigheter att göra det hon vill göra och vara den hon är enbart för att hon är en kvinna, hon vill ha männens privilegier men kan inte få dom pga sitt kön därefter "vill" hon vara man.

Blindalina sa:
"legenden" om den andra maria, en av lärjungarna som inte var jungfru maria, utan "horan" maria, och ingick i kretsen, kunde kanske vara en bättre forebild.


Haha, så rätt!

#7  Sv: Feministisk genrationsklyfta feman
2009-03-10 14:37:19

Le Minou:
Men måste inte Bitterfittans ""Jag vill också vara man"" ändå betyda att "jag vill ha mannens makt" och att hon därmed överger den typ av feminism som Ebba WB gör sig till tolk för? (den moderliga brukar den väl kallas? Selmas och Ellens tex)

Vad jag undrade över var om det finns en generationsklyfta i skillnaden i synpunkt och att "modern" nu är ute bland yngre feminister.
Det är inte så att jag tror att en kvinnlig feminist vill vara en man(lig feminist).


Och menar du, Blindalina, att ""horan" maria"" var i jesu sällskap som en förebild för ett gott liv?
jag har något difust minne från konfirmationsundervisningen, att det kunde vara en bild för hur jesus såg även de mest utsatta i sammhällets kvarn som människor (endast män som lärjungar förstås) och sitter lite fast i den tolkningen.

#8  Sv: Feministisk genrationsklyfta CactusAnna
2009-03-10 20:42:47

JAG vill också var man! Jag trivs väldigt bra i min kvinnliga kropp och hyser är väldigt "moderlig". Jag är är rätt säker på att jag skulle vara samma person i en manskropp och i en sådan skulle jag få åtnjuta alla de fördelar som mina manliga vänner får.

Jag är också övertygad om att "moderlighet" finns även hos män. Det kan inte var kvinnans uppgift allena att sörja för de svaga i samhället.

#9  Sv: Feministisk genrationsklyfta Blindalina
2009-03-10 20:43:13

nä att hon var intelligent, intr. av kunskap, uppenbarligen klok och människoklok och inte bara obefläckad moder utan en aktiv agent som tog del av ideal mera som en präst/profet/vill gora världen bättre än en tillbedjare.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?