feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

släpp in mansfrågor i feminismens agenda


Gå till senaste inlägget#1  släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 14:46:54

::Var ligger egentligen problemet i att även släppa in mansfrågor i feminismen?::

Visst tycker även jag att det är fundamentalt att feminism får behålla sin ursprungside om kvinnans rätt och kvinnokamp, vilket också ligger i ordet. Det ska exklusivt finnas i feminismen som feminismens idé och strävan.
MEN det finns i mina ögon inget som emotsäger det faktum att för att lösa jämlikhetsfrågan och genusfrågan, behöver vi även uppmärksamma mansfrågor ( genusfrågor relaterade till män utifrån feminismtraditionens perspektiv av vettig analys)
och inlemma dem i agendan- för feminism kan fortfarande verka med kvinnosakens goda namn. vi bara utökar kraftspektrat.

inget säger att bara för att mansfrågor är med på agendan, att feminismen skulle vara hotad för det. feminismen bygger på konstruktivism. kvinnosaken kan fortsätta representera feminismen och i feminismens goda namn samtidigt som man kämpar för jämlikhet feministiskt även via mansfrågan. för eg är det ju samma sak, bara man kan tänka vettigt.

#2  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 14:50:39

jag är "hardcorefeminist" ( har alltid varit mkt feminist) och tycker vi hindrar utveckling genom att inte ta in hela genusspektrat i feministisk diskussion. vi har faktiskt hunnit komma så långt.
vi har haft första andra och tredje vågen. om queer är ok, varför är då inte mansfrågor ok? precis som om män skulle vara en annan grupp än kvinnor och queer/hbt? hur bra är det för en maktanalys?

#3  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda PerEdman
2009-01-03 15:02:27

Inget problem. Samma problem som binder kvinnor vid vissa sysslor førhindrar mæn att slå sig in i samma sysslor.

#4  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda PerEdman
2009-01-03 15:02:35

Och vice versa.

#5  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 15:09:07

preci.

#6  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-03 15:29:49

Eftersom jag fortfarande har samma åsikter om detta och som jag har uttryckt i andra trådar så skriver jag in dom trådarna som berör detta ämne här:

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…
http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…
http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#7  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 15:32:50

men vari ligger hotet menar du?

#8  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-03 15:45:20

Jag har redan skrivit det jag tycker i trådarna. Och argumenterat för varför jag inte håller med samt varför jag tycker det ska finnas en fokus på ett kvinnoperspektiv och kampen mot det som drabbar kvinnor.

#9  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 16:31:44

"Kvinnoperspektivet, detta finns i feminismen, men det verkar som att allt fler vill förändra detta, så att den ska vara samrådande med det mannliga perspektivet som redan finns och är rådande i samhället, så varför ska feminismen, som vill förändra så att båda får råda i världen anpassas efter normen? Är inte det att motverka feminismen?"

men då utgår jag från att du menar det "manliga perspektivet" som det hotfulla maktinnehavande perspektivet.
jag håller med om det men anser också att man kan använda sina ögon till att se ett manligt perspektiv från ett annat perspektiv; där männen också, förutom detta redan nämnda manliga maktperspektiv, _även_ och _samtidigt_ är offer för könsroller.

om en bara ser det "manliga perspektivet" som ngt hotfullt mot feminismen kommer en inte längre än att försvara kvinnoperspektivet. vilket har behövts fram tills nu men jag tror vi nu är mogna att se allas perspektiv samtidigt för att ta bort ensidiga maktperspektiv.

#10  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 16:33:23

obs viktigt, glömde vara tydlig med det i inlägget ovan; det kvinnoperspektiv du nämner finns i feminismen, givetvis är det fundamentalt för feminismen och bör vara kvar precis som innan. men en kan gott lägga till ett mansperspektiv för det, utan att det är ngt hot mot kvinnoperspektivet.

#11  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 16:43:44

eller kan mansfrågor endast få sägas tillhöra "genusanalys" och inte "feministisk kamp"?

#12  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda MarianneK
2009-01-03 16:55:58

Ja och nej. Givetvis ligger det en hel del i vad ni säger, men att det inte skulle finnas en risk med att reservationslöst öppna denna dörr kan jag inte hålla med om (om ni nu tycker det).

Just pga att samhället är ojämställt finns det ett problem. Det går inte att släppa in mansfrågor på "lika villkor" eftersom det snabbt skulle leda till att mansfrågor sågs som de enda viktiga. Och alla de som idag har svårt att se ojämställdheten i samhället skulle ha svårt att se den även här.

Det går inte att nå jämställdhet genom att låtsas att det är jämställt. Det blir som en och annan killkompis som tar väldigt mycket plats, och som är helt emot att män ska ha mer talutrymme än kvinnor, men som helt slår ifrån sig ifall man antyder att de skulle ha ett ansvar för att se till att kvinnorna i sällskapet får sin del av talutrymmet. Med argumentet att det inte är någon skillnad mellan kvinnor och män, och att kvinnor därför har samma möjligheter som män att hävda sig. Att det rent av är sexistiskt (mot kvinnor!) att mena att de (killkompisarna) inte borde ta för sig så mycket de kan.

Det blir en tankevurpa.

Jag är alltså inte emot att ha med mansfrågor, men jag är emot att de släpps in på vad som ytligt sett kan verka vara lika villkor. Eftersom dessa villkor, pga hur samhället värderar kvinnligt och manligt, kommer att bli ojämlika på en gång, tills mansfrågornas fördel.

#13  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 17:06:32

"Just pga att samhället är ojämställt finns det ett problem. Det går inte att släppa in mansfrågor på "lika villkor" eftersom det snabbt skulle leda till att mansfrågor sågs som de enda viktiga. Och alla de som idag har svårt att se ojämställdheten i samhället skulle ha svårt att se den även här. "

Nej! För att ingen kan ngnsin ta ifrån feminismen sin innebörd, förstår du? vi kan alltid säga hur det började och vad det handlar om. att säga att ngn illvillig person skulle kunna nästla sig in och transferera om vår kära feminism om till säg ngt vulgärt thegametema finns liksom inte. då skulle det krävas ngn diktatortyp som BESTÄMDe att det var så. det kan ngn ju göra nu också, det är bara att säga " feminismen handlar enligt mig om att kung gustav ska få köpa prostituerade", om du fattar. redan nu kan en påstå helt irrelevanta saker om vad feminism är, men det måste ju finnas en trovärdighet och åsikter bakom. därför kan feminismen aldrig tappa i värde. vi vet ju redan nu hur aftonbladetfeminismen manipulerar övrig feminism, men för det är juinte "vår" feminism mindre relevant.

#14  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 17:07:35

vettighet vinner alltid över ideologier och premisser.

#15  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 17:11:52

"Det går inte att nå jämställdhet genom att låtsas att det är jämställt.2
verkligen inte, varför skulle det ha med saken att göra???

" Det blir som en och annan killkompis som tar väldigt mycket plats, och som är helt emot att män ska ha mer talutrymme än kvinnor, men som helt slår ifrån sig ifall man antyder att de skulle ha ett ansvar för att se till att kvinnorna i sällskapet får sin del av talutrymmet. Med argumentet att det inte är någon skillnad mellan kvinnor och män, och att kvinnor därför har samma möjligheter som män att hävda sig. Att det rent av är sexistiskt (mot kvinnor!) att mena att de (killkompisarna) inte borde ta för sig så mycket de kan."

det är verkligen, verkligen, INTE det jag föreslår, även om det kan vara ngt du ser som hotbild.
varför skulle denna inskränkta kille-person tillåtas ta den orättvisa platsen inom feminismen? det är inte det det handlar om alls. det handlar om att personer av manskön måste få en plattform inom jämlikhetssträvandet att prata om mansrollens villkor, vilket på itnet sätt hotar kvinnogenusets. tvärtom är det nödvändigt får bådas emancipation, helt nödvändigt. det rör väldigt mkt kvinnans och genusens villkor.

#16  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 17:12:58

det är väl f o bättre att se det som att vi inom feminismen kan ta oss all plats i världen att diskutera våra plattformar på, bygga berg, istället för att klämma in oss alla i en liten strumpa där det är begränsat med talutrymme?

#17  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda PerEdman
2009-01-03 18:36:06

Jag måste erkänna att jag primärt använder "mansperspektivet" som ett sätt att argumentera för feministiska frågor.

Samtidigt är jag givetvis för allas jämställdhet i alla frågor och kan inte EGENTLIGEN se att det finns någon poäng i att prioritera feministiskt kvinno-perspektiv i alla frågor, för det är inte viktigast i ALLA frågor.

Men även i de frågor där kvinnoperspektivet är det mest brännande kan det vara oerhört praktiskt att visa hur det även drabbar män. Om kvinnor förväntas stanna hemma med sina barn försvårar det för alla kvinnor i karriären. Men det påverkar också mäns möjligheter att vara hemma med sina barn. Det ena "hotar" inte det andra; det är samma problem.

/ Per

#18  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda PerEdman
2009-01-03 18:38:37

Jag har även fått skit från "mansverksamheter" för att jag är feminist, som att den som är feminist automatiskt skulle vara oförmögen att se ett problem från mannens perspektiv. Jag håller inte med om den kritiken, varför jag kan avfärda den precis som jag kan avfärda eventuell kritik om att förmågan att se hur män påverkas av samma fördomar som försvårar för kvinnor, skulle skada eller hindra den feministiska kampen för kvinnors rättigheter.

#19  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 18:39:07

håller med.

#20  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 18:40:15

ett av de största hoten jag ser mot feminismen, på sätt och vis, som nämnt av peredman ovan, är mans(jämtställande)verksamheter som just tar avstånd från feminismen. vad fan handlar det om? och då menar jag från båda sidor.

#21  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 18:46:01

..kanske onödigt att gå in på det men per ström ser jag som ett exempel på försök till mansrörelse gone awfully wrong.. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_…

just för att hen helt enkelt inte är riktig beläst feminist utan grundar sina åsikter på aftonbladetfeminism via politiker, och likt ngn som hugger sig själv i svansen går på feminismen. helt obegripligt dumt. å andra sidan ser jag hen inte som seriös feminist, och det vill hen ju inte vara heller.

#22  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 18:47:38

"Enligt den feministiska retoriken, som märkligt nog accepterats som sanning av större delen av medierna och det politiska Sverige, är män en skock lata och egoistiska härskare som super, slår sina fruar och konspirerar i bastun om hur kvinnor bäst kuvas.
Runt omkring kvinnan lyser däremot helgonauran som en sol."

Kokoretoriken!

#23  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 18:48:54

det är verkligen min feminism i sin helgekrona. :) *ironi, ironi*
bastu, det har jag alltid sagt!

#24  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 18:49:05

usch lätt OT..

#25  mariannek Blindalina
2009-01-03 18:53:16

i #13 menar jag nog "därför kan feminismen :skvinnoperspektiv: aldrig tappa i värde. "

#26  #15 Blindalina
2009-01-03 19:02:14

f o anser jag även att det är bra och käckt om även kvinnor kan diskutera och analysera/medempatisera även mansrollen ( och vice v). det är så begränsande att enbart behöva försvara sitt kvinnokön hela tiden, det är iaf inte vad min feminism handlar om. för mig handlar det just om att se hela spektrat av genus.

#27  Sv: Blinda-Lina Sinderella
2009-01-03 19:05:58

Att föra fram och prata mer om hur patriarkatet och könsrollerna även kan drabba män och killar är ju inget problem i sig, åtminstone inte som jag ser det.

Problemet är ju alla de män som i "jämställdhetens namn" driver rent antifeministiska ideer som t.e.x att män ska få bestämma över kvinnors kroppar i abortfrågan, eller våldsamma fäders "rätt" i vårdnads och umgängesfrågor.


Ett exmpel på hur unga killar kan påverkas negativt av patriarkatet är ju t.e.x synen på manlig sexualitet, att i synnerhet unga killar ska vilja ha sex med vilken tjej som helst, när som helst. En 18-årig kille som faktiskt inte VILL ha sex med vem som helst, som kanske t.o.m vill vänta med sex tills han träffat någon han verkligen känner något för, och som känner samma sak för honom kan nog känna sig otroligt ensam.

Visst behöver skolan, killgruppsledare, gårdspersonal och andra vuxna som kommer i kontakt med tonåringar ständigt fortsätta markera att ett Nej alltid är ett nej, att sex inte är någon rättighet o.s.v men ens perspektivet att unga killar SJÄLVA kanske inte vill ha sex med vilken tjej som helst när som helst verkar lysa totalt med sin frånvaro på många håll.

#28  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:08:05

sen tycker jag det är farligt för feminismen i längden att hela tiden i maktanalysen se män som "de andra" medan kvinnor, queerfolk, hbt är "vi". det har iaf jag aldrig gjort, jag kan separera t ex det jag uppfattar som styrt av patriarkatet med mansroll med män i sig. det är helt enkelt helt olika saker. och män är också könsvarelser. män behöver granska sig själva precis lika mkt som kvinnor, queer och hbt-personer.

#29  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:12:11

"Problemet är ju alla de män som i "jämställdhetens namn" driver rent antifeministiska ideer som t.e.x att män ska få bestämma över kvinnors kroppar i abortfrågan, eller våldsamma fäders "rätt" i vårdnads och umgängesfrågor. "

absolut men som jag skrev om per ström här ovan har de ju INGET MED FEMINISMEN ATT GÖRA. (ursäkta versalerna, menar bara uttryckligen. :))
de får stå för sina egna åsikter och feministera får säga till dom. inte svårare än så.

vad är bäst, att 1. ha a) en kvinnorörelse som står för äkta feminism och b) en mansrörelse som står för antifeminism,
eller att
2. ha a) en kvinnorörelseinriktad feminism som även har en falang av mansrörelseinriktad feminism/jämlikshetssträvan där äkta feministiskt tänkande män är med på egna villkor och
en b) mansrörelse som står för antifeminism.

jag tycker 2.

#30  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:13:14

antifeministerna som utger sig för att vara feminister, de är liksom inget hot.

#31  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:13:31

(för de tänker så ovettigt.)

#32  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda PerEdman
2009-01-03 19:14:12

#27,

Jag tycker att problemet du tar upp - människor som kidnappar ett gott namn för att driva sina egna agendor - är högst verkligt och skadligt, men jag ser inte att det skulle förhindra mansperspektivets nytta. Människor som kidnappar feminismen till sin egen agenda har vi gott om även när vi räknar bort gruppen "män".

#33  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:15:09

exakt- de diskvalificerar f o sig själva automatiskt.

#34  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:22:22

för mig står feminismen för den mest definierade, formulerade, formulerande, reella, konkreta, aktiva, aktivistiska och kämpande delen av "jämställdhetssträvan". "jämställdhetssträvan" låter tyvärr socialdemokratiskt (vilka inte är så jävla hemska). det är _feminist_ jag är sen 10 år minst.

men inom min feminism finns även hela genustänket, könsrollsanalys och därigenom även mansfrågor.

#35  Sv: Blindalina 28 Sinderella
2009-01-03 19:34:42

Det är ungefär så jag tänker med mitt exempel i inlägg 27.
Ett konkret exempel på hur patriarkatet kan få unga killar att fundera över om de är "onormala" enbart för att de inte lever upp till bilden av en sexmskin utan off-knapp, och inte ens skulle vilja vara en sådan maskin även om de kunde.

Jag hade nog inte börjat reflektera över just detta om jag inte hört personliga berättelser från män jag känner om hur otroligt ensamma och onormala de kände sig som tonåringar för att de inte passade in i mallen om vad tonårskillar vill, önskar sig och beter sig.

#36  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:47:16

jag tycker personligen det är en sådan fundering jag själv tänkt på länge även som tjej och just för att jag är feminist. jag tycker inte det är en minsta konstig fundering, jag funderar jämt på hur killar upplever saker.

men som sagt, det är ju inget hot. men det är ofta det en hör som argument, alla mina argument mot är att det bara är ett skrämselsprång och inget att oroa sig över, som sagt i ovan nämna inlägg.

#37  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:48:14

alltså stycke 2 var till stycke ett i inlägg #35, stycke 1 var som svar till stycke 2 i # 35. :)

#38  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 19:49:57

sen har jag också ett specifikt craving att diskutera sånthär vardagspolitiskt med killar. just för att en är orolig att en uppmuntrar såna här föreställningar om mansrollen, eftersom de sällan blir ifrågasatta. hur ska en göra det om inte män får vara med i feminismen?

#39  Vad är mansfrågor? Henrik
2009-01-03 20:09:35

Prostatacancer, omskärelse, viagra och sånt - är det det som är mansfrågor? Då tycker jag inte att kopplingen till den feministiska kampen är naturlig. Men könsroller, attitydpåverkan, uppfostran och sånt har en självklar koppling och så länge feminister har diskuterat dom ämnena har resonemanget gällt båda könen, så jag vet inte vilken förändring man skulle önska.

När det gäller feministiska mäns roll i rörelsen tycker jag att det tills vidare känns konstigt med män som portalfigurer, men det kan väl ändras med tiden. Ännu konstigare känns det dock om männen skulle ha en egen nisch där dom fick ägna sej åt mansfrågorna. Det skulle i alla fall inte intressera mej.

#40  Sv: Blindalina #9 FumikoFem
2009-01-03 20:26:47

Det handlar också om erfarenheter, att ha fokus på kvinnors erfarenheter, det är att göra så att kvinnor kan tala om sina erfarenheter utan att som i resten av världen generellt bli förminskade och få sina problem osynliggjorda.

Det handlar också om att inte anpassa sig till normen, mannen som norm, eftersom mannen redan ses tala för allt och alla i resten av samhället. Det finns hela tiden problem, MarianneK tar upp detta. Även om du säger att ingen kan nästla sig in, så försvinner inte problemen. Det hela kan börja lite sen övergå till att mer och mer anpassas efter redan rådande normer i samhället, och det kvinnliga perspektivet förminskas då av dessa normer som inte låter kvinnors erfarenheter få komma ut.

Och detta med att det inte går att nå jämställdhet genom att låtsas att det är jämställt, det är ju ungefär det som händer om feminism skulle göras på det sättet som flera er talar om. Jag menar då att feminism har ju den fokusen den har på grund av hur samhället har sett ut och ser ut än idag.

Okej nu svarade jag också lite delvis på andra inlägg som du gjorde, men ändå.

#41  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 21:37:37

absolut men varför skulle de bli osynliggjorda? finns ingen anledning. så länge vi har ett forum och varje person ett mandat finns det ingen anledning att oroa sig att en blir osynliggjord. utan feminismen däremot skulle vi vara illa ute.

hur menar ni när ni säger detta om "låtsas vara jämställt"? vem 17 gör det och varför? begriper inte riktigt det uttrycket.

#42  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-03 21:53:45

Ja det kan handla om att det blir ett osynligörande, på grund av mannen som norm, det manliga tolknings företrädet som kan snarare bli normen. Fastän som du säger dom som argumenterar för att feminism ska ha med båda säger att ni inte vill att det ska ta över, så kan det hända. Internaliserade normer och förtryck påverkar och normerna ute i resten av samhället kommer ju inte vara puts väck borta.

Det blir som sagt ett slags låtsande om en mera gör som det argumenteras om, inte att ni låtsas att det är så. Utan det framstår som en slags "inte låtsas om" när båda perspektiv ska helt plötsligt få lika mycket plats. Det är ju att på ett sätt som att låtsas att resten av samhället ser ut så och att det är exakt lika mellan könen.

#43  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 22:23:23

ok, jag förstår det första perspektivet sålänge. det är lätt att bli orolig, även om jag inte håller med om att vi behöver vara det.

men vadå "inte låtsas om att det fortfarande är ojämställt" begriper inte resonemanget. för att man ser _flera perspektiv_ samtidigt?
det är ju isåfall "ni" som inte orkar ta in flera perspektiv, och alla orättvisor, för det går liksom bara att se kvinnoperspektivet. vad ska man göra när man fört fram kvinnoperspektivet då? samhället kommer ju vara precis lika sexistiskt, med skillnaden att det finns ett visst kvinnoperspektiv. det löser inget att bara se ett perspektiv i taget.

#44  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 22:24:35

jag fattar verkligen inte hur ett perspektiv kan ta ut och "eliminera" de andra perspektiven. hur är det möjligt? världen är inte platt. se det hellre som ett prisma.

#45  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 22:26:17

har däremot jättestor respekt för att en bara har lust att se just kvinnoperspektivet och bara vill ägna sig åt det och tycker det är viktigast. men rörelsen måste även få ha _möjl att även ta in mansperspektiv.

#46  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-03 22:41:43

visst är mannen på många sätt ofta norm, men mannen blir inte mindre norm för att kvinnan får mera plats genom prat om feminism och platstagande. vi behöver ifrågasätta även mannen för att inte mannen ska fortsätta vara norm. varför ska mannen vara ansiktslös?

#47  FumikoFem kajber
2009-01-04 01:21:43

"Det handlar också om erfarenheter, att ha fokus på kvinnors erfarenheter, det är att göra så att kvinnor kan tala om sina erfarenheter utan att som i resten av världen generellt bli förminskade och få sina problem osynliggjorda."

Den tanken har jag mött många gånger och den har aldrig lett någon stans. Problemet med den tanken är att det förutsätter att det finns "kvinnoerfarenheter" och "manserfarenheter".

Men det gör det inte!!

Säg en kvinnoerfarenhet, och du kommer att möta många kvinnor som inte har den erfarenheten och många män som har den.

Säg en manserfarenhet och du kommer att möta många män som inte har den erfarenheten och många kvinnor som har den.

Jasg har sett feminist sammanhang bli jävligt förtryckande mot kvinnor när vissa erfarenheter blir stämplade som kvinnoerfarenheter och kvinnor som inte kan dela dom eller har helt MOTSATTA erfarenheter blir stämplade som inte representativa.

När ledar figurer på förhand bara uppmärksammar kvinno erfarenheter av maktlöshet och manserfarenheter av makt.

Då har man konstruerat sin egen verkliget, gör männen till dom andra, osynliggör när kvinnor förtrycker kvinnor.

#48  Sv: Blindalina #43: FumikoFem
2009-01-04 01:39:48

Men jag har ju redan förklarat vad som menas kring era argument med: att låtsas om som att det är jämställt mellan könen.
Det handlar om att det uppfattas som att tanken är att det är helt lika mellan könen, båda har exakt lika problem, men så ser det inte ut i samhället och i världen. Det är detta, igen, som jag menar med att en kan uppfatta det som att ni "låtsas om som att världen är jämställd"

Men det handlar inte om "samhället kommer ju vara precis lika sexistiskt" utan om att en vill fokusera på det som behövs för att kunna kämpa mot det kvinnoförakt och kvinnoförtryck som finns i samhället och hela världen.

#49  Sv: Blindalina #44 FumikoFem
2009-01-04 01:42:40

Om resten av världen har ett generellt perspektiv, flera generella normer som får tolknings företräde framför alla andra så går det inte bara att ta in ett annat perspektiv som är baserat på dessa normer, och sedan tro att det inte blir problem. Eftersom detta perspektiv har tolknings företräde i resten av samhället.

#50  Sv: Blindalina #46 FumikoFem
2009-01-04 01:47:01

Feminism har ju inte analyserat, problematiserat och kämpat mot inget alls, patriarkatet företrädes ju inte av ingenting, utan av en och flera grupper.

#51  FumikoFem kajber
2009-01-04 01:57:48

"så går det inte bara att ta in ett annat perspektiv som är baserat på dessa normer, och sedan tro att det inte blir problem. Eftersom detta perspektiv har tolknings företräde i resten av samhället. "

Men då säger du att mansfrågor är samma sak som patriarkatperspektivet?

#52  Sv: kajber #47 FumikoFem
2009-01-04 01:57:56

Det finns olika erfarenheter som kan i varierande grad delas av medlemmarna inom en grupp, alla kvinnor och män uppfostras inte exakt lika i denna värld. Detta är inget nytt och knappast kontroversiellt.

Och ja jag vet att det finns ofta en mindre grupp/grupper inom gruppen samt individer inom en grupp som avviker mindre, mer eller helt. Men att mena att dessa ska få representera vad som faktiskt upplevs av alla är ju också att föminska andras erfarenheter.

#53  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda kajber
2009-01-04 02:00:58

"Men att mena att dessa ska få representera vad som faktiskt upplevs av alla är ju också att föminska andras erfarenheter. "

Men, det finns ju inget som faktiskt upplevs av alla!

Det finns OLIKA erfarenhet!

#54  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda kajber
2009-01-04 02:03:23

Tydligt exempel på att det är olika:

Vilket är mansperspektivet här:

Att vilja ta del som förälder men inte få det.

Att inte vilja ta del som förälder men inte slippa det.

?

Och vilket av dom två är kvinnoperspektivet?

#55  Sv: kajber #53 FumikoFem
2009-01-04 02:04:52

Ja det finns olika, men det finns också generella erfarenheter som även kan variera. Läs första delen i det inlägget som du svarade på.

#56  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda kajber
2009-01-04 02:12:20

"det finns också generella erfarenheter som även kan variera"

Generella erfarenheter som även kan variera? Jodu... Lika men ändå olika? Så att man kan kalla lite vad man vill för "mansfrågor" och "kvinnofrågor"?

Jag läste första delen också.

#57  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-04 02:20:15

Ja variera, jag menar då ungefär: säg att det finns 100 olika erfarenheter som kan delas generellt inom en grupp så kan det variera i antalet, variera kan också menas att något kan uppfattas mera olika av olika individer som ses tillhöra en och samma grupp. Men det utesluter inte att det finns flera generella erfarenheter.

#58  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 18:21:35

"Men jag har ju redan förklarat vad som menas kring era argument med: att låtsas om som att det är jämställt mellan könen.
Det handlar om att det uppfattas som att tanken är att det är helt lika mellan könen, båda har exakt lika problem, men så ser det inte ut i samhället och i världen. Det är detta, igen, som jag menar med att en kan uppfatta det som att ni "låtsas om som att världen är jämställd"

Men det handlar inte om "samhället kommer ju vara precis lika sexistiskt" utan om att en vill fokusera på det som behövs för att kunna kämpa mot det kvinnoförakt och kvinnoförtryck som finns i samhället och hela världen. "

men.. ingen har sagt att det är exakt lika problem! det är här jag menar att en måste kunna tänka eklektiskt. inget _tar ut_ det andra! då kan en emd samma retorik säga att det är minsann _inte_ synd om fattiga barn i afrika för det är faktiskt synd om kvinnorna. liksom, eh? det kan existera olika problöem samtidigt?

#59  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 18:22:19

kajber; ditt liberala perspektiv är välkommet men jag håller inte med i just det; jag tror det är väldigt viktigt att prata i samlade erfarenheter.

#60  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 18:23:54

kajber; frågan om individualism/kollektiv erfarenhet är en klassisk fråga för liberaler/vänstern. kan vi inte skippa den evighets- diskussionen i just den här tråden eftersom den handlar om mansfrågor och feminism? :)

#61  #50 Blindalina
2009-01-04 18:25:46

men patriarkatet, ursäkta min fulretorik, är inte ett mystiskt hotfullt monster som i Lost. det är fullt möjligt att ringa in och punktmarkera patriarkala fenomen _samtidigt_ som en jobbar med annat och kan se andra perspektiv.

#62  Blindalina MarianneK
2009-01-04 18:42:00

Jag hoppade nog över en hel del steg mellan ditt förslag och mitt svar, ser jag.

Jag menar inte att det du pratar om är det jag argumenterar emot. Det jag menar är att det jag argumenterar emot är något som skulle kunna hända om man oreserverat öppnar "mansfrågedörren". Vilket skulle kunna hända om man tar in alla sorters mansfrågor utan att vara uppmärksam på vad som händer.

"varför skulle denna inskränkta kille-person tillåtas ta den orättvisa platsen inom feminismen?"


Vem ska hindra honom, och hur? Om män (pga fostran i vårt ojämställda samhälle) är "bättre" på att ta plats och inte ta hänsyn till andras rätt till talutrymme, och framförallt inte till kvinnors talutrymme, hur ska man förhindra att det inträffar?

Det är lite det jag menar med att försöka nå jämställdhet genom att låtsas att det är jämställt.

"det handlar om att personer av manskön måste få en plattform inom jämlikhetssträvandet att prata om mansrollens villkor, vilket på itnet sätt hotar kvinnogenusets."


Om man är uppmärksam på vad som händer, och vidtar åtgärder i tid osv, kan man kanske se till att detta går utan att det blir ett hot. Men det går inte av sig själv. Regleras inte utrymmet kommer männen och mansfrågorna i genomsnitt att dominera. Så ser könsrollerna ut.

"vi behöver ifrågasätta även mannen för att inte mannen ska fortsätta vara norm."


Javisst. Vi måste bara akta oss så att mannen inte blir norm även inom feminismen. Har du sett "Jösses flickor"? Karaktären "Olle" ägnar sig hela tiden åt att prata om hur frågorna berör honom. Och han klarar inte alls av att låta sin flickvän tala för sig själv, för då känner han sig hotad. Är man uppfostrad till att allt ska kretsa kring en själv är det inte helt lätt att hålla sig och sina frågor i periferin.

#63  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 19:06:51

vettiga synpunkter, vill gärna förklara min hållning men börjar bara med detta;
"Vem ska hindra honom, och hur? Om män (pga fostran i vårt ojämställda samhälle) är "bättre" på att ta plats och inte ta hänsyn till andras rätt till talutrymme, och framförallt inte till kvinnors talutrymme, hur ska man förhindra att det inträffar?"

tycker det är ett domedag- sätt att tänka. ska vi alltid vara rädda för detta? aldrig kunna prata män och kvinnor i samma feministiska sällskap? för det "finns risk att männen tar över"? hur bra är det?
nej, istället för att vara oroliga för detta tycker jag vi ska ta tjuren vid hornen och se det, den feministiska enheten, som ett ställe där vi försöker utveckla detta och en försöker visa respekt för varjes talan. en kan betrakta en mans könsrolliga platstagande på samma sätt som en betraktar andra retoriska övertramp. jag tror på varje person förmåga till vettighet och ett samtal där en utgår från det och inga dogmer. så länge en är någorlunda ense om vad en i en feministisk grupp vill med feminismen tror jag inte dessa övertramp sker nämnvärt. om det sker lär folk agera ganska snabbt. om alla respekterar varann går det att komma runt.

#64  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 19:10:34

"Javisst. Vi måste bara akta oss så att mannen inte blir norm även inom feminismen. Har du sett "Jösses flickor"? Karaktären "Olle" ägnar sig hela tiden åt att prata om hur frågorna berör honom. Och han klarar inte alls av att låta sin flickvän tala för sig själv, för då känner han sig hotad. Är man uppfostrad till att allt ska kretsa kring en själv är det inte helt lätt att hålla sig och sina frågor i periferin. "

mm, men varför skulle hen bli norm egentligen? hen är väl norm inom sin egen norm. jag tycker tvärtom det är så att när män trampar in i feminismen, är de överdrivet, nästan irriterande ödmjuka och vågar knappt visa upp huvet fastän de inte gör anspråk på ngn annans talan. jag vill se ett mellanting där alla tar lagom med plats. jag tror det går att fixa, jag tror folk som är feminister "på riktigt", som själva sökt upp och begagnat sig feminismen av egen vilja och nyfikenhet, även kan ta andra feminism på allvar.

#65  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 19:11:00

mina "s" tangenter är halvbra.

#66  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 19:15:07

förstår att ni är oroliga att mansaspekten "tar över" feminismen eller utrymmet men jag tror helt enkelt inte att det skulle kunna hända. åsikterna vilar liksom på sig själva, och grunden är åsikterna. inget kan hända med den viktiga feminismen längre sen berget är byggt. ( givetvis kan regeringar störtas och fascism dyka upp, men det går en ju aldrig helt säker för) det som hotar agerar i skymundan, typ på antifeministiskt forum och nån blogg som ngn snubbe skriver. och allmänheten tror ju ändå alltid mest på aftonbladet, redan nu.

#67  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 19:15:42

inte för att antifeministiskt forum är ett hot mot feminism. :)

#68  Sv: Blindalina #58 FumikoFem
2009-01-04 19:22:29

Det är just att jag har skrivit att ni inte har sagt det, utan att jag var inne på att det kan tolkas på det sättet när en ser era argument.
Det är ju olika beroende på vem som ses som norm. Den som ses som normen kommer att få sina problem lösta snabbare och kommer att på grund av normsynen att ta mera plats, detta går att se i resten av samhället.

#69  Sv: Blindalina #60 FumikoFem
2009-01-04 19:26:00

Det var ju också dels det jag var inne på, patriarkatet är ju inte bara ingenting, något totalt osynligt, utan det är något, en grupp och flera grupper. En grupp och flera grupper inom den.

#70  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 19:29:16

men en _kan_ se flertalet normer samtidigt.. :( det är jätteviktigt för mig.
annars ser man bara sin egen tumme.

#71  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-04 19:31:45

fast en har _rätt_ att bara se/koncentrera sig på en norm. men en kan inte säga till alla andra att det bara finns en norm, och att de inte får tänka annorlunda.

#72  Sv: Blindalina #70 FumikoFem
2009-01-04 19:41:36

Alltså, en ser ju flera normer samtidigt i samhället och världen, eftersom det är ju flera normer och dess förtryck som en vill kämpa emot och kunna förändra.

#73  Sv: Blindalina #71 FumikoFem
2009-01-04 19:45:30

Som jag skrev i en annan tråd så får alla ha sin feminism. Och som jag också var inne på så får ju inte dom som inte håller med om minsta gemensamma nämnaren inom feminism, eller vill göra om, säga hur alla andra ska ha sin feminism.

#74  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda kajber
2009-01-05 16:27:41

"jag tror det är väldigt viktigt att prata i samlade erfarenheter. "

Jag menar samma sak som när du säger att man kan punktmarkera kvinnoförtryck så fort det kommer fram någonstans.

Dom största antifeministerna jag vet just nu är kvinnor som är mina vänner. Dom har sina kvinnoerfarenhet av att ha blitt mammor men den erfarenheten tolkar dom antifeministiskt (mamma är bäst för bebisen, mannen ska vara stark och jobba).

Dom har kvinnoerfarenhet och kvinnoperspektiv och det gör dom till patrikatälskare. Deras män vill vara mer föräldrar än vad dom riktigt får, när bäbisen gråter och mannen inte är supersnabb med att veta vad det är så kommer mamman och rycker den ur händerna på honom.

Den förväntan på dom att inte vara förälder och förväntan att vara extra stark, det är mansperspektiv. Att dom kräver rätten att slippa vara patriarker.

Vad jag menar är att kvinnoperspektiv kan ofta vara antifeministiskt och mansperspektiv kan ofta vara feministiskt.

Det är ANTIFEMINISTPERSPEKTIV vi ska städa bort. Inte mans perspektiv.

#75  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda PerEdman
2009-01-05 20:07:16

Om vi erkänner att vi lever i ett samhälle där både individer av manskön och individer av kvinnokön kan drabbas av genderistisk diskriminering betyder så betyder inte det att vi samtidigt skulle erkänna att detta samhälle är helt perfekt rättvist och odiskriminerande. Vi har bara funnit MER diskriminering och FLER som drabbats av den. Det är väl ingen som försöker säga att vi får färre mördade kvinnor för att vi får fler mördade män - exempelvis.

#76  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-06 16:28:35

exakt

#77  #71 Blindalina
2009-01-06 16:34:19

inser att jag är lite slarvig när jag pratar om normer. normer är ju faktiskt normer och visst finns det, även om det finns mångfalt mindre normer, faktiskt ett par _stora_ allmänt rådande normer. men jag anser att även om mannen väldigt ofta är norm enligt offentliga maktprinciper, är kvinnan också norm i andra sammanhang. inget jag vill gå in på nu, men det viktiga jag menar är att det _inte_ tar ut det andra. normer kan co-existera och särskilt eftersom mannen ofta är norm bör mansrollen bli ifrågasatt, så att mannen slutar vara norm och både människan man/kvinna/(etc) blir norm. kvinnan kan inte alltid rebellagera som "den andre", det motverkar kampen att få båda (alla) kön att co-existera som gemensam norm och med samma rättigheter.

#78  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-06 16:36:47

menar att genom alltid sätta sig i positionen "den andre" och arbeta mot mannen som
"norm" , det centrala, utan att ifrågasätta mannen, så jobbar vi bara på kanten.

#79  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-06 16:38:01

eller iaf bara till 50%

#80  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-06 17:52:27

Men genom rådande analyser av strukturer, problematisera, så ifrågasätts redan mannen som norm och det manliga tolkningsföreträdet, kritiken finns redan där. Så det kan ju inte läggas fram att ett ifrågasättande inte sker när det redan händer.

#81  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-06 20:49:16

exakt. vad är problemet att prata om mansrollen inom feminismen?

#82  Blindalina #64 MarianneK
2009-01-06 23:00:23

"mm, men varför skulle hen bli norm egentligen? hen är väl norm inom sin egen norm. jag tycker tvärtom det är så att när män trampar in i feminismen, är de överdrivet, nästan irriterande ödmjuka och vågar knappt visa upp huvet fastän de inte gör anspråk på ngn annans talan. jag vill se ett mellanting där alla tar lagom med plats. jag tror det går att fixa, jag tror folk som är feminister "på riktigt", som själva sökt upp och begagnat sig feminismen av egen vilja och nyfikenhet, även kan ta andra feminism på allvar."


Eftersom mannnen är norm i samhället i stort, och eftersom både män själva, och kvinnor, är vana att se honom som norm, är risken stor att han blir det.

När det gäller män inom feminismen har jag i de flesta fall motsatt upplevelse. Visst finns de som du beskriver, men många av de feministiska män som jag har träffat på har velat ha hälften av talutrymmet om man är fyra som pratar, krävt att allt de inte förstår ska förklaras innan man får diskutera vidare, osv. De har sett sig själva som centrum, helt enkelt.

Självklart finns det bra manliga feminister. Men de flesta manliga feminister behöver hjälp för att vara bra feminister, eftersom det bryter mot de könsrollsramar de har lärts in i.

#83  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-09 14:17:58

men hen kan aldrig bli norm inom feminismen för hen kan aldrig bli norm inom det kvinnligas norm. det finns normer för män och det finns normer för kvinnor, normer för hbt etc. det går inte att utmanövrera kvinnokanon. sen är feminism allt för kärt för det flesta feminister för att ngt dylikt skulle kunna ske. jag tycker en kan se det som ett berg som alla bygger på. kvinnoberget är sjukt högt. det är stabilt och håller för fler byggen.

#84  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-09 14:19:12

"När det gäller män inom feminismen har jag i de flesta fall motsatt upplevelse. Visst finns de som du beskriver, men många av de feministiska män som jag har träffat på har velat ha hälften av talutrymmet om man är fyra som pratar, krävt att allt de inte förstår ska förklaras innan man får diskutera vidare, osv. De har sett sig själva som centrum, helt enkelt."

ok men jag ser inte de som feministiska, utan mer män som pratar och tar för sig..jag tar det inte så allvarligt. tjota på då, liksom, men jag vill prata om feminism.

#85  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-09 14:19:35

tycker inte de är så hotfulla, bara plats-ockuperande.

#86  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-09 14:20:54

istället för att betrakta det som en begränsat utrymme tycker jag vi ska se det som att glastaket ligger i kras och vi är ute i fria luften och bygger stora berg, liksom.

#87  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-09 14:21:07

"vulkaner" ;)

#88  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-09 14:24:05

vill tillägga att jag blivit en väldigt kaxig feminist. jag känner mig sällan hotad för jag vet verkligen vad jag tycker efter 10 år, jag omvärderar alltid och är inte pk i min tro på det sättet att jag inte gör vad jag känner för utan bara lever min ideologi. jag lever först och analyserar sedan, och kan säga att jag är verkligen feminist.
en behöver liksom inte vara orolig, resonemanget om feminism bygger på sin egen vettighet.

#89  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-09 14:31:22

Om en tänker på detta med minsta gemensamma nämnaren så finns det ju dom som inte ställer upp på det ens, så då blir det ju mindre som en har gemensamt och då blir ju berget mindre eller ostadigare. Samt att det då blir olika på hur en ser med detta som tråden handlar om.

#90  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-09 14:34:28

fast de illartade kommer inte upp på berget, för de har inte samma byggprinciper.

#91  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-09 14:34:59

de kan ha ett berg bredvid byggt av sin illartade princip. :)

#92  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-09 14:41:37

Jag menar ju att minsta gemensamma nämnaren är en del i det, en grund. Det blir en annan utgångspunkt mellan en som mig som har det med i grunden och mellan en som inte har det eller har en annan bild av det eller liknande.

#93  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda PerEdman
2009-01-10 01:55:09

#82,

Vore det verkligen OK att fortsätta diskutera mellan fyra ögon om en av personerna utesluts genom att inte förstå vokabulären? Vad är ett bra sätt att hantera det, oavsett personens kön? "Hörru, du får väl sätta dig in i vad vi pratar om om du vill vara med, sluta nu störa de riktiga feministerna tack?"

Jag beklagar dina erfarenheter, men bortsett från att alla personer bör ha lika stora möjligheter att delta i samtalet, hur borde det ha lösts?

#94  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda PerEdman
2009-01-10 01:55:21

Eh. Åtta ögon. :D

#95  #92 Blindalina
2009-01-10 13:43:27

det menar jag oxo, men de kommer inte komma upp på berget därav. de kommer halka runt på kanterna.

#96  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-10 13:44:18

eller rättare sagt kommer de inte bygga till ngt.

#97  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-10 14:22:02

Ja för om en som jag anser att minsta gemensamma nämnaren är i grunden så blir det minst sagt problematiskt menar jag.

#98  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda FumikoFem
2009-01-10 14:28:07

I och med det som tråden handlar om alltså. Eftersom en som jag har en annan grund, annan utgångspunkt.

#99  Sv: släpp in mansfrågor i feminismens agenda Blindalina
2009-01-10 14:48:04

vad är minsta gemensamma nämnaren?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?