feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Att föda som en man


Gå till senaste inlägget#1  Att föda som en man zebra
2009-01-01 14:27:44

Är det någon som läst boken "Att föda som en man" av Tove Karlsson?

Och i sådana fall, varför ses inte förlossningsfrågor som någon feministisk fråga längre? Vi har en helt undermålig förlossningsvård i Sverige, till synes utan att någon bryr sig. Varför är det så? Och varför är det ingen feministisk fråga? Är det så att alla feminister är barnlösa? Låter ju inte helt troligt. Eller blir alla feminister überbiologister så fort de blir gravida?

#2  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-01 14:28:29

Länk till boken:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=…

#3  Sv: Att föda som en man Corona
2009-01-02 01:32:19

Har vi verkligen en helt undermålig förlossningsvård i Sverige?

Det står att förstföderskor har fler skador än andra länder på adlibris sida om boken - men den svenska förlossningsvården är bra - internationellt sätt.

Medan man i USA väljer att snitta de flesta kvinnor - för att itne riksera stämning om något går fel under förlossningen - vilket nästan aldrig sker om mamman är vid god vigör och platsen hon föder på är någorlunda ren.
Och om hon dessutom slipper att bli förlöst av någgon som varit och rotat i ett lik minuterna innan - så klarar hon sig oftast från att dö i barnsäng.
Men det har vi ju redan fattat - att man ska tvätta sig alltså.

Problemet med förlossningsskador för förstföderskor var väl värst när alla kvinnor tvingades ligga ner och föda.
Men på avdelningar där man förstått att det är bäst att stå eller sitta på huk förekommer färre skador.

Nu vill jag ju förstås ha siffror som visar att vården i Sverige verkligen är undermålig.
Och vilka länder jämför författaren Sverige med?
Och jämför hon hela Sverige med tex hela Frankrike?
Eller väljer hon ut usla lasarett (MAS - Malmö - var förfärliga för några år sedan) - med de pricata och nyskapande klinikerna - de som Signe Jansson lät sig inspireras av?

#4  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-03 14:46:44

Corona:
Du verkar inte ha någon koll på förlossningsstatistiken. Kanske borde du läsa boken. Den är full av statistik.

Sveriges förlossningsvård är ingenting att skryta med internationellt sett. Visst är mödradödligheten bland den lägsta i världen, men den är extremt låg i alla västländer. Om det är 1 eller 2 per 100000 som dör är inte särskilt intressant för den genomsnittliga föderskan. Däremot drabbas många föderskor av underlivsskador. Och betydligt mer så i Sverige än i andra länder.

Dessutom har du fel i att underlivsskador beror på att föderskan ligger ner. På 70-talet låg de flesta ner och födde. Då var underlivsskador ovanliga. Idag är det många som står eller sitter på huk. Underlivsskadorna har exploderat. Signe Janssons sjukhus Ystad har för övrigt bland den sämsta statistiken i landet när det gäller underlivsskador.

Frågan är varför vi som kvinnor ska acceptera sådana här saker. Nästan alla kvinnor föder barn. Är det då rimligt att 4% av dessa föderskor drabbas av så svåra underlivsskador att de får permanenta men? Skulle något liknande accepteras om det var män det handlade om?

#5  Sv: Att föda som en man Corona
2009-01-03 16:25:09

Jo, jag läste lite av statistiken på en sida som citerar boken http://www.nomadforlag.se/AttFodaSomEnMan/ - men finns det statistik någon annanstans - av någon annan person som berättar om hur det ser ut?

För övrigt behöver du inte låta så nedlåtande - jag frågade ju efter siffror - just för att jag ville ha statistik.

Och finns det någon recension av boken?
Jag hittar bara Tove Karlssons egna artiklar.

#6  Statistik Henrik
2009-01-03 17:10:57

Vad jag kan se är mödradödligheten i Finland och Frankrike mellan två och tre gånger så hög som i Sverige. Att förlossningsskadorna har ökat så kraftigt i hela västvärlden beror nog på att det blivit vanligt med medelålders förstföderskor. Det är tydligt att förlossningsvården inte anpassats för dessa mödrar och att det naturliga sättet att föda inte är tillämpligt för dom. Nog tycker jag att Tove Karlsson har en poäng där.

#7  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-04 10:03:47

Corona:
Min främsta källa är Tove Karlssons bok, så jag kan inte utan vidare ge några andra källor på de internationella förhållandena. Däremot finns svensk statistik på Socialstyrelsens hemsida. Där kan man bland annat se att underlivsskadorna har ökat kraftigt de senaste decennierna och att Ystads sjukhus inte ligger så bra till.

Här är förresten en debattartikel av Tove Karlsson som jag hittade.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a…

#8  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-04 10:23:32

Henrik:
Jag tyckte ditt påstående lät intressant och eftersom jag inte hört det tidigare så kollade jag upp det i Socialstyrelsen statistikdatabas. Där kan man dela upp statistiken baserat på moderns ålder och då kan man se att för mödrar 20-24 år så har andelen underlivsskador ökat från 1,7% 1990 till 3,0% 2006. Den ökningen är visserligen mindre än för alla föderskor totalt sett (1,7% till 3,7%), men det är fortfarande en ganska stor ökning. Så den försämrade statistiken kan inte bero enbart på att kvinnor blivit äldre när de föder barn.

#9  Fetma och oträning ger svåra förlossningar Henrik
2009-01-04 13:55:49

Det är känt att fetma och oträning är faktorer som kan ge komplicerade förlossningar. Fetmaexplosionen kan nog också vara en viktig förklaring till dom ökande underlivsskadorna.

#10  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-04 17:31:08

Henrik:
Det finns säkert många orsaker. Men det är kanske inte det debatten bör fokusera på. Mer intressant är väl i sådana fall att Sveriges siffror är betydligt sämre än andra länders. Vilket borde betyda att den svenska förlossningsvården inte anstränger sig tillräckligt för kvinnornas välbefinnande, alternativt inte har tillräckligt med resurser för att tillgodose kvinnornas behov. Båda alternativen är rätt allvarliga tycker jag.

#11  Svensk förlossningsvård har inte hängt med Henrik
2009-01-04 17:59:08

Javisst är det allvarligt. Att man struntar i kvinnors välbefinnande är nog en mindre trolig förklaring än att man fortfarande använder dom metoder som gjorde Sverige till världens bästa land att föda barn i utan hänsyn till att ålder och fetma har ändrat förutsättningarna.

#12  Sv: Att föda som en man TheCarolinch
2009-01-05 18:36:20

jag tycker att det är märkligt att allt som rör barnafödande har en sådan särställning inom vården.

inom vilka andra discipliner anses smärta bortom all sans och vett vara något "naturligt"? det är förvisso "naturligt" att ha ont när man brutit benet, och ont när det opereras, men sjukvården förväntar inte att man ska genomlida det.

#13  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-06 17:33:11

TheCarolinch:
Visst är det konstigt. Men ännu konstigare tycker jag är att det här var en stor kvinnofråga på 70-talet och sen bara försvann den. Vem driver kravet om rätt till smärtlindring vid förlossning idag?

#14  Smärtlindring Henrik
2009-01-06 19:30:16

Alla kvinnor har laglig rätt till smärtlindring sedan 1975 så det finns väl ingen anledning att driva det kravet idag?

#15  Sv: Skumma attityder finns helt klart. Sinderella
2009-01-07 00:17:42

Jag fick upprepade gånger höra av barnmorskan och undersköterskan vid min förlossning att jag var så duktig.
Jag hade en ovanligt snabb förlossning, och det kändes som om kroppen knuffade ut barnet utan att vare sig jag eller barnmorskan behövde ingripa särskilt mycket. Klarade mig med lustgas, helt enkelt för att det gick så fort att epidural aldrig blev aktuellt.
Men detta hade ju med TUR att göra!
Skulle jag varit mindre duktig om värkarbetet avstannat,eller barnet fastnat på vägen ut eller haft navelsträngen runt halsen?
Eller om jag haft för trångt bäcken, så att kejsarsnitt varit enda möjligheten?
Sådana omständigheter styr man ju knappast över själv.

#16  Sinderella Corona
2009-01-07 00:28:16

Troligen hade du fått höra att du var duktig även om förlossningen tagit 36 timmar och du blivit förlöst med tång.
Barnmorskorna vill helt enkelt uppmuntra föräldrarna.

Går det bra ska man ha cred - går det mindre bra ska man ha cred för det som ändå gick bra.

För min del blev jag lite chockad när jag 7 år efter att jag fött min förste återigen träffade min barnmorska och hon sa att hon kom ihåg mig för att jag haft en sån svårt förlossning.
Jag upplevde inte att den var svår - men jag hade inget att jämföra med - och barnet överlevde utan men och utan att några särskilda insatser behövdes.
Sen fick jag nummer två och tre - och då förstod jag att förlossning kunde vara något annat.
Så min barnmorska hade agerat som om allt var i sin ordning - och kanske sagt att jag var duktig - eller liknande - för att inte oroa mig - vilket jag tyckte var bra.
Annars hade jag kanske känt mig som en värdelös föderska och trott att barnet skulle få svåra förlossningsskador...
Och även om det fått det - så behöver man inte oroa sig - bättre att vara lugn och trygg.

#17  Sv: Att föda som en man TheCarolinch
2009-01-07 08:25:10

henrik

ja, man har rätt till smärtlindring, men det betyder inte att en förlossning inte innefattar kraftiga smärtor. det finns helt enkelt ingen målsättning att göra förlossningar smärtfria, eftersom smärta tydligen anses naturliga.

dessutom verkar ju samtliga metoder idag ha vissa brister och begränsningar, men såvitt jag vet arbetas det knappast på att ta fram nyare och bättre metoder. frågan prioriteras helt enkelt inte.

såg dessutom några avsnitt av "barnmorskorna" på teve, och den gjorde mig inte direkt mer positivt intälld till svensk förlossningsvård. barnmorskorna bestämde rättrådigt och beskäftigt när smärtlindring skulle sättas in. minns framförallt ett avsnitt när en kvinna som inte kunde svenska förlöstes, och barnmorskorna stod och resonerade med varandra medans kvinnan skrek och grät av smärta och skräck (och hon var ingen förstföderska) tillslut så sa nån "nej, nu kanske hon inte orkar mer. vi hämtar nån som får sätta epidural". varför i hela fridens namn ska man behöva vänta tills man "inte orkar mer" innan bedövning sätts?

#18  Inte en lagstiftningsfråga Henrik
2009-01-07 10:41:43

Man kan göra massor för att förbättra förhållandena men knappast lagstiftningsvägen. Detta apropå att zebra skrev "Vem driver kravet om rätt till smärtlindring vid förlossning idag?"

#19  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-07 22:09:58

Henrik:
Jag känner till den lagen. Men efter vad jag har förstått saken så försvann den i tysthet i början av 90-talet. Orginallagen försvann i alla fall då och jag tror inte att den har ersatts med någon annan. Om du är bättre insatt i frågan får du gärna berätta var man kan hitta en lag om rätt till smärtlindring idag.

#20  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-07 22:11:58

Sen är det klart att det inte primärt är en lagstiftningsfråga. Vad det främst handlar om är ju attityden hos förlossningsvården i allmänhet och barnmorskor i synnerhet. Biologismtanken verkar av någon anledning vara väldigt stark bland svenska barnmorskor. Och det är ju OK för alla som känner sig som urkvinnor men för oss andra blir mötet med den svenska förlossningsvården något av en krock.

#21  Sv: Att föda som en man TheCarolinch
2009-01-08 20:33:57

zebra

har du också en känsla av att barnmorskeyrket lockar till sig oproportionerligt många beskäftiga biologistkärringar? ; )

#22  Det kan ju vara tvärtom... remerb
2009-01-08 20:35:36

...att en blir en "beskäftig biologistkärring" av att vara barnmorska; är det franska för realist förresten? :-)

#23  Sv: Att föda som en man TheCarolinch
2009-01-09 13:14:05

på vilket sätt är det realistisk att yra om hur "naturlig" fruktansvärd smärta är?

#24  Inte särskilt många alls... remerb
2009-01-09 18:22:00

...kanske skulle läsa hela tråden innan jag svarar :-)

#25  Sv: Att föda som en man zebra
2009-01-10 15:45:34

TheCarolinch:
Kanske. Men jag är inte säker. Om man går in på familjeliv.se och andra liknande sidor så tycker jag det verkar som om barnmorskornas åsikter delas av rätt många. Om det betyder att barnmorskorna är produkter av samhället eller om samhället är ett offer för barnmorskornas propaganda låter jag vara osagt. Men mycket tyder på det senare. Tove Karlssons bok gjorde rätt mycket för att öppna mina ögon. Svensk förlossningsvård och svenska barnmorskor tycks anstränga sig osunt mycket för att förmedla sin bild av verkligheten till allmänheten.

#26  Sv: Att föda som en man Hoppfull
2009-02-27 15:44:25

En poäng i att föda med mindre smärtlindring är ju att man har mera kontroll över när det brister i underlivet eller ej. Är du bedövad kan du ju köra på och känner inte när allt trasas sönder... så smärtlindring i all ära men alla droger försämrar ju omdömet och känslan.

Sedan är det väl så att den som vill ha bedövning får det? Jag tyckte att det var tvärtom, de trugade på en bedövningar och efter mitt kejsarsnitt skulle det sprutas direkt i blodet utan att jag ens fick en chans att känna om jag hade ont överhuvudtaget. Jag tycker att smärta är en god indikator på hur kroppen mår och jag gillar inte att döva den och därmed tappa omdömet för hur kroppen egentligen mår.

#27  Sv: Att föda som en man zebra
2009-03-05 14:47:20

Hoppfull:
Egentligen är det väl ingen skillnad. Problemet är att man får vad sjukvården tycker man ska ha. Om man sedan tycker det är för mycket eller för litet varierar nog från person till person.

Om man läser förlossningsvårdens informationsmaterial eller bara lyssnar på en barnmorska så säger de alltid att man får den smärtlindring man behöver. Det låter kanske fint. Men egentligen är det ju helt förkastligt. Man ska naturligtvis få den smärtlindring man vill ha, inte vad någon annan tycker att man borde vilja ha, vilket är vad de säger. Jag är övertygad om att så länge som förlossningsvården uttrycker sig på det viset behövs Tove Karlssons bok.

#28  Sv: Att föda som en man Peggy
2009-03-06 12:41:25

Men att säga att man ska "få den smärtlindring man vill ha" är väl verkligen att ge förlossningsvården särställning?

Det finns medicinska överväganden som måste tas med i beräkningen när man ger olika sorters smärtlindring. Processen påverkas av de olika drogerna. Därför kan inte kvinnan ha sista ordet i alla lägen, eftersom det skulle kunna riskera hennes liv och hälsa. Det är precis likadant i all annan vård. Jag får inte de mediciner och annan behandling jag vill ha bara för att jag vill ha dem.

Som beskäftig ännu oförlöst kvinna kan jag säga följande:

Jag tror inte att nyckeln till säkra och smärtfria förlossningar är mer droger, utan en annan inställning. Vi moderna västerlänningar har svårt att acceptera att inte ha kontroll. Jag tror, av vad jag hört från andra, att just det där att släppa kontrollen och låta kroppens naturliga process styra är avgörande.

En väninna till mig, som är en person jag upplever som väldigt stark just i sin kontakt med sin kropp (hon är dansös), födde hemma helt utan smärtlindring, och menar att det inte gjorde ont, utan bara var oerhört kraftfullt.

Någonstans har jag också läst att invandrarkvinnor från mellanöstern har snabbare förlossningar och mindre komplikationer än infödda svenskor. Det borde tyda på att inställningen, kulturella aspekter, har betydelse.

Och om vi då ska rikta in oss på att bara kräva mer medicin och ännu mer övertagande från läkares sida, skrämmer vi inte kvinnor då och får dem att känna sig ännu mer hjälplösa inför situationen, vilket leder till fler skador?

#29  Sv: Att föda som en man Corona
2009-03-06 13:29:15

Håller med Peggy här.

Normalt sett gör en förlossning ganska ont, men smärtan går över helt och hållet så fort barnet kommit ut och byts ut mot en euforisk känsla - på grund av att endorfinerna sätter in. Jag var endorfindrogad i ett dygn.

Bristningar och annat försvinner inte på grund av smärtlindring.

Och en lugn föderska har mindre ont och får en bättre förlossing än en uppskärrad - så är det i alla sammanhang.
Om smärta ska ses som något helt onaturligt blir man ju rädd när man får ont.

Och om djur kan föda utan epidural - så...
Det är bara sönderavlade hundar och genmanipulerade belgiska blå som kräver kejsarsnitt.
Sönderavlade och genmanipulerade är vi väl inte. Än.

Och ja - nu blir jag troligen skälld för att vara biologist och bakåtsträvande.

En sån där idiot som inte trycker i sig värktableter varje gång hon får ont i huvudet eller ryggen. En sån där som är rädd att bli beroende av värktabletter...
En sån är jag. Ja.

#30  Sv: Att föda som en man Niklas
2009-03-06 19:06:19

Nu är jag man, men jag har varit med om fem förlossningar, läst en del i ämnet och så. Jag såg alla avsnitt av Barnmorskorna och översatte den norska serien med samma namn, känner en barnmorska.

Och jag känner inte igen mig. "Helt undermålig förlossningsvård" tror jag definitivt inte att vi har. När det gäller bristningar så finns det utarbetade rutiner för att undvika sånt - de flesta barnmorskor vet att hålla emot och alla vet att se till att det inte går för fort. Men de kan inte uträtta underverk - det är trots allt föderskan som bestämmer sig för att krysta eller inte. Små bristningar får nästan alla, större är ovanliga. Att man har slutat klippa i Sverige är för att det är korkat att orsaka en så stor skada bara för att "vara på den säkra sidan".

Och alla har möjlighet att själva önska vilken form av bedövning man vill ha. Många skriver förlossningsplaner och barnmorskorna följer dem om det bara är möjligt. Men förlossningar är inte alltid så enkla att planera. Ibland hinner man inte sätta en epidural, ibland sjunker hjärtljud och ett laktatprov visar att barnet måste ut bums. När jag fick mitt första barn, 1986, kunde en föderska erbjudas Petidin, men det påverkar barnet så mycket att man har slutat med det. På den tiden var också paracervikalblockad, sterila kvaddlar och annat i ropet, men i dag är det nog mest lustgas och epidural som gäller. (I Norge verkar lustgas vara sällsynt.)

Jag har aldrig träffat en barnmorska som inte har varit omtänksam, stödjande och lyssnande, och jag har ändå träffat rätt många eftersom det är sällan att ett barn kläms ut under ett arbetsskift. Att smärtan vid en förlossning är naturlig gör förstås inte att den försvinner. Men den är ändå inte ihållande utom en stund i utdrivningsskedet. (Fast jag är glad att jag slipper krysta ut ett glödande bowlingklot ur röven, som min sambo har sagt att det skulle kännas för mig.)

#31  Sv: Att föda som en man Peggy
2009-03-06 21:12:27

Alltså för att sammanfatta vad jag tycker, så är den viktigaste feministiska frågan vad det gäller Sveriges förlossningar idag att föra ut budkapet "Kvinnor kan föda barn!"

Vi är faktiskt gjorda för det och är fullt kapabla till det.

#32  Sv: Att föda som en man zebra
2009-03-08 09:57:37

Peggy:
Jag blir ärligt talat lite beklämd när jag ser så kallade feminister uttrycka sådana åsikter. Dels för att det är en väldigt biologistisk inställning men framförallt för att det inte stämmer.

Det finns ett jättebra stycke i Tove Karlssons bok som sammanfattar det bättre än jag kan göra själv. Nu har jag inte boken framför mig så det blir inte exakt, men ungefär så här går det:

"Kvinnor är gjorda för att föda barn. Men vi är ännu mer gjorda för att gå, springa, hoppa och framförallt tänka. I den biologiska dragkampen tycks barnafödandet ha dragit ett ovanligt kort strå."

Statistiken ljuger heller inte. Vid en "naturlig" (dvs oassisterad) förlossning dör 2% av kvinnorna och 10% av barnen. Man kan säkert tycka det är bra att 98% av kvinnorna överlever sin förlossning. Men ärligt talat så tycker jag inte de siffrorna talar för att vi är gjorda för att föda barn. Snarare är det något som vi är precis så bra på som vi måste vara för att vår art inte ska dö ut.

#33  Sv: Att föda som en man Peggy
2009-03-08 11:31:28

Tråkigt att du blir beklämd.

En gång i tiden var jag nog rädd för att vara biologist, men det är jag inte längre. Vi är både sociala och biologiska, och som någon härinne sa en gång, att avgöra vad som betyder mest är som att avgöra om det är höjden eller bredden på en rektangel som betyder "mest" för vilken yta den har.

Jag håller med dig om att förlossningsvård är viktig, och jag försöker inte få någon att föda hemma, utan hjälp eller utan smärtstillning. Det tycker jag man får ta ställning till själv. Utvidgningen av den möjligheten inte bara till oss utan till kvinnor på hela jorden ser jag som en viktig fråga. Varje år brukar jag ge min mamma en sjukhusförlossning i födelsedagspresent, som någon kvinna i "tredje världen" kan utnyttja, just eftersom jag tycker att förlossningsvård är viktigt.

Samtidigt ser jag följande: Traditionellt sett har kvinnor _inte_ fött ensamma, utan med hjälp av en barnmorska. Det är ett urgammalt kvinnoyrke. Under 1900-talet har deras arbetsområde dock tagits över mer och mer av (manliga) läkare. Så pass mycket analyserande historiker är jag, att jag inte kan låta bli att se detta som en makt- och auktoritetsförskjutning från kvinnor till män. Dvs att män tydligen kan föda barn bättre än kvinnor. Vi ser de t ex på de kvinnor som kräver kejsarsnitt eftersom de inte tror sig kunna föda. De ser alltså en man som skär upp deras kropp och plockar ut barnet som det önskvärda sättet att föda.

Om det inte är förlust av kollektivt kvinnligt självförtroende så vet jag inte vad.

Jag är super-duper-radikalfeminist, och ser därför inte feminismen som ett projekt där kvinnor ska bli som män, eftersom jag inte ser det som särskilt önskvärt att bli man.

Jag vill stärka kvinnorna och hitta en väg ur den hjälplöshet som många upplever inför förlossningen. Jag vill göra kvinnan, inte läkaren eller vårdsystemet, till subjekt i förlossningssalen (eller var man nu föder). För mig handlar det, att göra kvinnan till subjekt, doc inte om att hon ska "få alla mdiciner hon vill ha" (för det är livsfarligt) utan att hon kan och klarar av, att hon ska våga lita på sig själv och sin förmåga.

#34  Sv: Att föda som en man Niklas
2009-03-08 21:53:00

Innan det fanns BB i Sverige födde kvinnorna hemma, antingen med hjälp av en barnmorska eller en annan kvinna som hade erfarenhet, ibland med läkarhjälp. Det gick väl bra för det mesta, även om barnadödligheten förstås var mycket högre än i dag. Komplicerade förlossningar där barnet t.ex. fastnade med axeln slutade ofta illa. Sen fick vi barnbördssjukhus och där blev kvinnorna rakade, skrubbade och gud vet vad. Jag har läst journaler och behandlingsrutiner från Falu BB som grundades av min morfar, och häpnade över alla stränga regler. Barn förlöstes ofta med tång och visst, förlossningarna gick ofta bättre här. Men samtidigt exploderade antalet dödsfall i barnängsfeber eftersom man hade dålig eller ingen koll på smittspridning och tvättade inte händerna mellan de olika patienterna. Apropå vådan av att göra förlossningar till en fråga för läkare, alltså.

Mycket har hänt sen dess och i dag har vi en ytterst låg barnadödlighet, men förlossningsvården var under mycket lång tid en fråga om att utveckla nya tekniker som sugklocka eller olika fosterövervakningssystem. Kvinnorna behandlades som patienter och en graviditet och förlossning som ett medicinskt problem, kan man säga.

Det Signe Jansson och andra började med på sjuttiotalet var att göra kvinnorna och deras män mer delaktiga i förlossningen. Hon startade psykoprofylaxkurser och lät kvinnorna "föda hemma på sjukhus" - alltså ett stort steg bort från den medikaliserade förlossningsvården. Gudrun Abascal och andra vidareutvecklade det här, och barnmorskorna är i dag väldigt kompetenta, både på mödravården och BB. I och med att kvinnorna är mycket mer delaktiga, informerade och förberedda så har behovet av smärtlindring minskat.

Men samtidigt ökar antalet kejsarsnitt utan medicinsk grund, se http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf…. Jag citerar ur sammanfattningen: "Sammanfattningsvis bekräftas att kejsarsnittsförlossning medför medicinska risker för mor och barn. Dagens höga kejsarsnittsfrekvens står inte i proportion till en motsvarande minskning av den perinatala mortaliteten. Den kan inte förklaras med medicinska indikationer och gör inte den födande kvinnan mer nöjd med sin förlossning."

Jag vet inte om det är så att läkare har tagit över mer och mer av barnmorskornas arbete. Visst, för att sätta epiduraler eller ta laktatprov och så. Men mitt intryck är att det finns två parallella och motstridiga trender, dels en där kvinnor och barnmorskor blir alltmer kompetenta och ser förlossningar som ett icke-medicinskt fenomen, dels en där ultraljud med NUP, fostervattensprov, CTG-övervakning, epiduralbedövningar etc, och icke medicinskt motiverade kejsarsnitt får ett allt större utrymme.

Jag håller med om att det är viktigt att stärka kvinnor och göra dem till subjekt. Men samtidigt är jag väldigt glad över all den medicinska kompetens som finns när förlossningarna blir komplicerade.

#35  Sv: Att föda som en man Peggy
2009-03-08 23:13:32

Absolut och självklart. Jag håller med dig Niklas.

#36  Sv: Att föda som en man Fia2
2009-03-09 09:55:23

Peggy skriver i #33 att makten över förlossningen gått från kvinnor till män – från sjuksköterskor till läkare. Men så enkelt är det inte, eftersom läkare allt mer är ett kvinnoyrke i Sverige. I dag är cirka 60 procent av de nyutexaminerade läkarna kvinnor, enligt svt. http://www.sr.se/Ekot/artikel.asp?artikel=972210

Själv blir jag trött på idealiseringen av att föda hemma, "naturlighet" och det där. Visst, förr födde kvinnor hemma. Men som zebra skriver i #32 var det vanligt att både kvinnor och (framför allt) barn dog vid förlossningar hemma förr. Även när barnmorskan hann dit. Det är knappast så vi vill ha det igen, även om det var helt ”naturligt” med dödsfallen vid hemmaförlossningar.

Däremot håller jag med Niklas i analysen av utvecklingen (fast jag har träffat en del otäcka barnmorskor), och jag tror mycket på delaktighet i förlossningen, som Peggy skriver om, att du kan och ska få bestämma själv i så stor utsträckning som är möjligt utan att rucka på den medicinska säkerheten.

#37  Ett P.S. - om undersköterskor Niklas
2009-03-09 10:41:41

Jag skäms när jag inser att jag helt har hoppat över undersköterskorna, som ju alltid finns med vid förlossningar och jobbar i par med barnmorskor. De har ofta mycket lång erfarenhet (är min erfarenhet) och är oerhört viktiga. Men de osynliggörs i dokumentärer som "Barnmorskorna", vilket måste kännas väldigt tråkigt för dem. Och så osynliggör jag dem här...

Utan uskor, inga förlossningar!

#38  Sv: Att föda som en man zebra
2009-03-11 22:36:00

Peggy:
Problemet är, som jag nämnde tidigare, att kvinnor inte är särskilt bra på att föda barn. Om man tycker det erkännandet är en förlust av kollektivt kvinnligt självförtroende så är det tråkigt, men det gör det inte mindre sant. Som jag nämnde i tidigare inlägg så är en förlossning en mycket farlig situation. Om du vill kan du jämföra med andra situationer av jämförbar farlighet och fundera på hur du ställer dig till dem. Borde till exempel den som fått blindtarmsinflammation stanna hemma och lita till sin kropps förmåga? Trots allt är dödligheten i blindtarmsinflammation bara en fjärdedel av den vid förlossning.

#39  Sv: Att föda som en man Corona
2009-03-12 00:00:56

Vem pratar om att kvinnor ska föda hemma?

Inte Peggy i alla fall.
Och inte jag.

#40  Sv: Att föda som en man Peggy
2009-03-12 08:36:36

Jag tycker det är fantastiskt att medicinen och kirurgin har gjort sådana framsteg att tidigare livsfarliga tillstånd och sjukdomar har besegrats.

Hemförlossning är en marginell företeelse i Sverige. Vissa önskar sig det, de flesta inte.

Vad jag vill säga är att jag tror att just självförtroende är mycket viktigt för en födande kvinna.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?