feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker


Gå till senaste inlägget#1  Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker kajber
2008-12-19 01:07:31

Johan Ingerö skriver intressant om svenska medias skillnade mellan en kvinna i presidentvalet och en man:
http://ingero.blogspot.com/2008/12/fembarnsma…

#2  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Escapist
2008-12-19 13:02:48

Hillary Clinton fick stå ut med en del skit också, men inte riktigt lika mycket tror jag. Så man får väl säga att politiken och framtoningen gjorde skillnad. Sarah Palin gick delvis till val på sin mammighet, så hon och partiet får skylla sig själv lite.

Samtidigt som det är bra att republikanerna kan ha kvinnliga kandidater är det förstås tråkigt att Sarah Palin var en kandidat just för att hon är kvinna. Jag håller också helt emd Ingerö om att de budskapet vad det gäller kvinnor med makt lätt blir dubbelt. Om kvinnor ska få makt, men bara på ett fåtal godkända sätt, är det verkligen en bra sak? Man kan tycka vad man vill om Sarah Palins politik, men den borde inte bli annorlunda för att hon är kvinna. Vi har sett liknande inställning mot kvinnor i Sverige, och det är alltid lika tråkigt.

#3  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-19 13:13:25

det var ju amerika som började, svenska medier apade bara efter för att de var fascinerade. och nog kan en bli fascinerad. jag tycker inte man kan betrakta amerikansk politik enbart som torr konkret hc-politik, för det är ju en total cirkus. de ÄR fortfarande så ofeministiska och konservativa att de taktiskt utser en vacker, hälsosam, dygdig hockeymamma att representera kvinnlig politik. hon är ju tuktad, en marionett. går patriarkatets ärenden 100%.
vet inte om jag tycker det var bättre att svenska medier raljerade om hockeymammepolitikskapet eller om de skulle bara benämnt henne politiker, för hon blev ju utsedd nästan enbart för att hon var en snygg hockeymamma. logner som lögner. men visst, hon är kvinna.

siewert öholms reaktion var lustig. han köpte inte detta. nej, enligt siewert är sarah palin ett exempel på riktig feminism. " en sån fin, fantastisk kvinna!"
:P

#4  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-19 13:14:59

johan ingerö är ju mer sexistisk än amerikanerna. vadå, så bara för att hon är "kvinna" så är allt annat egalt? trodde det handlar om vad folk faktiskt representerar och står för.

#5  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-19 13:37:42

givetvis är det en jätteviktig poäng att biden, mccain (sjubarnspappa!) bara behandlas torrt utan att ngn tar upp deras privata förhållanden. men det är ju lika fel det.

men uppenbart anser artikelförfattaren att det är egalt vad palin står för, hen är ju "kvinna". vad är det för liberalt i det? kanske det att liberaler har svårt att se samband mellan sociala förhållanden, symbolik och "hårda frågor"?

#6  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Escapist
2008-12-19 15:57:00

Blindalina sa:
jde ÄR fortfarande så ofeministiska och konservativa att de taktiskt utser en vacker, hälsosam, dygdig hockeymamma att representera kvinnlig politik. hon är ju tuktad, en marionett. går patriarkatets ärenden 100%.

Men problemet här är inte hennes politik, utan att hon kritiseras extra mycket för den på ett sätt som män inte gör. Får man tycka som man vill som kvinna och företräda de åsikter som män kan? Då kan man inte gärna kritisera henne för att svika kvinnor och vara ett alibi. Det är en härskarteknik som undviker att bemöta hennes faktiska åsikter och istället attackerar hennes kvinnlighet. Det är rätt lågt och gör knappast något för kvinnor i politiken.

Det är en liknande situation som Nyamko Sabuni utsattes för. Hon stämplades som en ras- och könsförrädare för sin ras- och könstillhörighet, något som en vit man i samma sits aldrig fått utstå, även om han stått för likadan politik. När vita män är trogna sin ras och sitt kön är det oerhört fult, så hur man kan vända det till något bra med Sabuni eller Palin förstår jag inte alls.

Blindalina sa:
johan ingerö är ju mer sexistisk än amerikanerna. vadå, så bara för att hon är "kvinna" så är allt annat egalt? trodde det handlar om vad folk faktiskt representerar och står för.

Ingerö klagar just på att hon framställs enbart som kvinna, till skillnad från Joe Biden, och hur hon nedvärderas för att hon är kvinna. Hur kan det påpekandet över huvud taget ses som sexistiskt?

Blindalina sa:
men uppenbart anser artikelförfattaren att det är egalt vad palin står för, hen är ju "kvinna". vad är det för liberalt i det? kanske det att liberaler har svårt att se samband mellan sociala förhållanden, symbolik och "hårda frågor"?

Nej, det gör han inte. Han klagar ju på att hennes kvinnlighet och diverse relaterade detaljer kommer ivägen för vad hon faktiskt står för. Jag förstår inte alls hur du tänker nu. Angriper du Ingerö bara för att han liberal eller vad? Han kritiserar inte Palin, utan svensk medias obalanserade rapportering av henne.

#7  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-19 16:11:54

meh..
jag är med på att det är sexistiskt att hon kritiseras extra mkt för att hon är _kvinna_ . men poängen är att det hon kritiseras över inte bara är för att hen är kvinna utan även att hon är en marionett utsedd av patriarkatet, en bekväm idealiserad kvinna, "hockeymamma", en snygg Kvinna, med bekväma åsikter om att det är bra att vara hemmafru, hålla sig snygg och dygdig och att värna om konservativa (kvinnoförtryckande) värden. tillskillnad från mer obekväma, mer självständiga och osexigare kvinnor som hillary clinton, som INTE kandiderar för att representera den könsrollskonservativa Kvinnan. det är DET hon/staben kritiseras för. sexistiskt.

som sagt, siwevert öholm älskar palin, hon är ju så snygg och tar hand om barn så bra!

men det verkar som att ingerö inte ser detta. han fokuserar bara på att hon är Kvinna och måste försvaras för att hon är det plus rebublikan. medan jag tänker att hon är människa, som representerar könsrollskonservativ Kvinnlighet i patriarkatets namn, snarare än ngt annat, hon har väl vattniga åsikter som vilken republikansk kandidat som helst, det är inte därför hon är deras representant- det är för att hen är en sexig könsrollsbevarande hockeymamma.

#8  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-19 16:15:03

man är itne ursäktad kategoriskt bara för att man är kvinna, det handlar ju om vad man står för, inte vilket kön man har. det är sexistiskt att ursäkta ngn kategoriskt bara för att denna är kvinna istället för att lyssna på vad den står för eller symboliserar.

#9  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-19 16:34:41

tänk om obama skulle varit en svart politiker som s¨g ut som tyson beckford, som framförde åsikter om att svarta ska helst vara hembiträden och bete sig på ett visst sätt, och så kom ngn bloggare och sa att "men vadå, de fokuserar bara på att han är Svart! "

#10  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Escapist
2008-12-19 18:57:32

Blindalina sa:
...även att hon är en marionett utsedd av patriarkatet, en bekväm idealiserad kvinna, "hockeymamma", en snygg Kvinna, med bekväma åsikter om att det är bra att vara hemmafru, hålla sig snygg och dygdig och att värna om konservativa (kvinnoförtryckande) värden.

Nu låter det som om kvinnor inte kan ha dåliga åsikter och vara dumma på egen hand. Män klarar av det bra, men när kvinnor gör det är de som vanligt speciella. Dessutom måste de tydligen uppfylla en roll som är dålig när män gör det - att vara trogen sitt kön.

Ja, Palin svek kvinnor. Men hon ska inte kritiseras för att hon är en kvinna som sviker kvinnor tycker jag, hon ska kritiseras för att hon sviker kvinnor, punkt. Något annat förstärker bara särställningen av kvinnor. Det är samma som med diskussionen om blattealibin och husnegrer tidigare.

Blindalina sa:
men det verkar som att ingerö inte ser detta. han fokuserar bara på att hon är Kvinna och måste försvaras för att hon är det plus rebublikan.

Nej, han angriper den orättvisa rapporteringen om henne, som är orättvis delvis för att hon är kvinna och delvis för att hon är republikan med konstiga åsikter. Ingerö tycker att media ska vara mer opartisk. Han försvarar inte hennes åsikter, bara att hon borde bemötas likadant som män som har dem.

#11  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-19 19:32:47

alltså det är ju amerikas förenta stater som för fram den bilden, inte jag. det är det som är så sjukt.

#12  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker kajber
2008-12-20 01:09:03

Alltså bara för att göra det klart: Johan Ingerö är politisk motståndare till Palin. Hon är religiös konservativ. Johan Ingerö är oreligiös liberal.

#13  Blindalina... Plutt
2008-12-22 07:47:06

Men om man kallar Palin för "mamman" och killarna för "senatorn" så ifrågasätter man ju inte hennes åsikter. Det har ingenting med hennes åsikter att göra. Ingerö säger ingenstans att hon inte får kritiseras, han säger att hon ska bemötas på samma sätt som en man i svenska medier.

Jag håller förbehållslöst med honom, och om du tycker att han ursäktar hennes åsikter för att hon är kvinna så vågar jag faktiskt påstå att du inte har förstått vad han försöker få fram.

#14  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-22 15:13:22

jo, det har det eftersom den amerikanska politiska apparaten använder sig av henne (trots hennes egen kompetens eller wth) FÖR att hon är "mamma". om en bortser från det, vilket en inte kan, så blir man lurad och manipulerad av sexismen i amerikanska statens politiska apparat. se siewer öholm.

#15  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-22 15:14:44

jag tycker inte ingerö ursäktar hennes åsikter för att hon är kvinna, utan att han ursäktar sexismen ovetandes för att han itne förstått vad det handlar om. :)

#16  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-22 15:21:30

i en perfekt värld skulle jag också vilja att amerika nominerade presidentkandidater efter vad de själva tycker och inte fördummande karaktärer och symboliska representanter (hockyemammor, vietnamveteraner, elefanter) för att folket ska orka rösta. men tyvärr är det ju tvärtom, i det amerika som inte kan ta folket på allvar.

vad är arnold schwarzenegger då? en superseriös politiker?

#17  Blindalina... Plutt
2008-12-22 15:48:30

Jaha, det var så du menade. :)

Jag kan ändå inte riktigt hålla med dig, nu gällde frågan hur svenska medier framställer henne och vi talar ju inte om analyser av varför hon nominerades. Även om hon nominerades i egenskap av småbarnsmamma så behöver inte vi också reducera henne till det varje gång vi nämner hennes namn. Hon finns med i artiklar i svenska tidningar i egenskap av vice president-kandidat. VARFÖR hon är kandidat kan gärna analyseras, men det gör man inte genom att slentrianmässigt kalla henne för "småbarnsmamman".

Det är inte seriöst alls, tycker jag. Och det är djupt ofeministiskt.

#18  Blindalina kajber
2008-12-22 22:27:44

Ingerö ANGRIPER sexismen.

#19  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2008-12-23 00:30:33

och jag angriper ingero.

#20  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Peggy
2008-12-27 17:37:02

Palin är en pajas som till 100% har sig själv att skylla för att hon inte tas på allvar.

Man kan inte företräda åsikter som vill skicka kvinnor tillbaka till 1800-talet och sedan - som hon gjorde - kräva kvinnosolidaritet för egen del.

Jämförelsen Clinton/Obama är relevant ur könssynpunkt, däremot.

#21  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Plutt
2009-01-02 07:51:49

Dumma kvinnor ska behandlas lika bra eller dåligt som dumma män. Jämställdhet är väl för tusan inte någonting som vi ska stå och portionera ut till de som förtjänar den??

Jämställdhet mellan kvinnor och män, inte bara mellan vissa kvinnor och vissa män. En sådan radikal tanke...

#22  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2009-01-02 14:22:59

"kvinnor ska behandlas lika bra eller dåligt som dumma män."
exakt, och därför ska det raljeras över sarah palin på samma sätt som georde bush. det är jämställdhet.

#23  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Marulken
2009-01-03 18:16:16

Hörru kajber, du som är så _observatorial_ av dig, var det egentligen inte den här åsikten av artikelförfattaren som du ville skulle komma i dagern:

"Den viktigaste läxan är att feminismen och den svenska jämställdhetsivern bara omfattar de kvinnor som har "rätt" åsikter."

För det är väl här hans och dina åsikter sammanfaller som mest?

#24  Marulken kajber
2009-01-04 02:17:35

Grejen är att Palin och Bush är jävligt obehagliga på precis samma sätt.

Därför ska dom få kritik på samma sätt.

#25  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Marulken
2009-01-04 18:35:10

Jaha, så det faktum att han verkar vara hyfsat antifeministiskt har inget att göra med ditt intresse för honom?

#26  Blindalina... Plutt
2009-01-08 07:47:41

Exakt... Länka gärna till de otaliga svenska artiklar där Bush benämns som "tvåbarnspappan", eller liknande.

Vad jag kan komma på så brukar han mest kallas "president Bush" även i svenska medier..

Återigen, eftersom det är otydligt; Man får kritisera, håna, ifrågasätta, raljera över, och skämta med kvinnor. Man BÖR inte reducera dem till någonting mindre FÖR ATT de är kvinnor. Om en man kategoriskt omnämns som titel+namn och en kvinna omnämns som mamma+namn så ser du inget problem med det så länge det begränsar sig till ickefeministiska kvinnor?

#27  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2009-01-08 08:01:36

haha, jag är litet halv på om vi har samma tänk eller inte.. :)
men jag tolkar ditt inlägg som att det var kritiskt riktat mot mig.

det är inte det det handlar om. titel+namn och mamma+namn..det är inte alls va det här handlar om. det är mkt mkt mer sexistiskt än så.

var ligger det självklara i att bush eller obama betraktas seriöst och hardcore politiker dåh? hur skenhelig och pojkaktig är inte Busken? men vi ser inga spaltmeter om hur pojkaktigt konservativ bush är och hur vi måste specialbehandla hen för det, ge extra support och prata mjukt.

#28  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2009-01-08 08:07:52

"Om en man kategoriskt omnämns som titel+namn och en kvinna omnämns som mamma+namn så ser du inget problem med det så länge det begränsar sig till ickefeministiska kvinnor? "

men alltså..hela kampanjen är skenhelig. det är det jag inte vill supporta. om det bara handlade om att kämpa för att få världspolitiken och maktelefanterna att inse att de vore skitfräckt att propsa på en fembarnsmamma inom en av världens mesta maktpositioner, att bryta " barsk vit man i kostym"vallen..jättebra.

men sarah palin _är_ inte bara fräck mamma. hen är en _symbol_ , ett alibi för amerikansk höger som verkligen inte är feministisk.

#29  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2009-01-08 08:08:37

och hen är en marionett. inte hen personligen, men som symbol och strategiskt.

#30  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2009-01-08 08:09:57

..i vilket det skulle vara en skymf mot alla kvinnor och feminister att bara se hen som en cool "fembarnsmamma".

#31  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Escapist
2009-01-08 23:18:40

Jag undrar ändå om inte Sarah Palin gör något bra för konservativa kvinnor genom att vara en symbol. För oss framstår hon som en dålig symbol, men för en kvinna som kallar sin man för "sir" och är övertygad om att en kvinna inte kan leda landet för att hon kan börja gråta om det utbryter krig är hon kanske ett steg framåt? Även idiotiska kvinnor måste kunna bli representerade politiskt. Det råder inte brist på idiotiska manliga representanter direkt.

Om inte annat kan vi vara tacksamma för att Sarah palin gett ett lyft till en av de bästa kvinnliga komikerna - Tina fey.

#32  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2009-01-09 00:16:16

klart hen gör! men prata om det då, i sitt sammanhang, + att hen_även_ är en tveksam feministisk symbol, i sitt sammanhang.
släta inte över allt med att hen är bra vad hen än gör, för hen är ju Kvinna.

#33  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2009-01-09 00:18:14

"Om inte annat kan vi vara tacksamma för att Sarah palin gett ett lyft till en av de bästa kvinnliga komikerna - Tina fey. "

mm, som parodierar palins "kvinnliga politiska styrka" och det hen är en symbol för. tina fey

#34  Blindalina... Plutt
2009-01-09 07:39:55

Jag har varit rätt otydlig med att jag håller med dig gällande detta. Kvinnor ska inte behandlas med mjukare handskar.

Min poäng är att ingen i den här diskussionen har påstått att de ska det heller. Ingerö hävdar definitivt ingenting sådant. Det är ingen här som vill supporta Palins kampanj på något sätt.

Att Palin förminskas i svenska medier är vad det här handlar om. Att hon inte kan ses som fullvärdig politiker, utan först och främst är mamma. Det handlar inte ett dugg om att inte kunna vara kritisk till hennes åsikter, eller att inte kunna skämta om henne. Hon ska bara inte förminskas som politiker i pressen för att hon är kvinna.

Och jag tror inte heller att vi egentligen är så långt isär åsiktsmässigt, du och jag. Jag vet inte om jag missförstår dig, men min känsla är att du blandar ihop kritiken av tidningarna med stöd för Palin. Vem har sagt att hon är bra vad hon än gör?

#35  Sv: Sarah Palin är "fembarnsmamma", Obama är politiker Blindalina
2009-01-09 13:54:36

mm, men att hen ses som mamma är relevant i valrapporteringen, det är min poäng. i en ideal värld skulle hen kunna verka mer som fullvärdig politiker, men nu funkar inte amerikas politik så rationellt.

fattar att du bara syftar på den feministiska poängen och inte palin eller tidningar i stort. jag tycker bara att saken är att palin bör betraktas i sitt sammanhang.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?