feminetik.se feminetik.se

Just nu 42 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vad kan vi göra?


Gå till senaste inlägget#1  Vad kan vi göra? Fia2
2008-12-17 10:35:44

När jag läser den här http://www.aftonbladet.se/kultur/article3984178.ab insändaren kommer jag att tänka på ett citat av Gloria Steinem:
”Vi har börjat uppfostra våra döttrar mer som våra söner... men få har haft mod nog att uppfostra våra söner mer som våra döttrar.”

Men även de som har det modet, som mamman i insändaren, räcker inte ensam till för att förändra – utan att få stöd av omgivningen. Så frågan är precis som mamman skriver, fast om alla andras söner också: Vem tar ansvar för att pojkar inte ska växa upp till snaggade, combatfärgade ”jävla bög”-brölare? Och hur?

#2  Sv: Vad kan vi göra? FumikoFem
2008-12-17 10:55:43

Genus dagis är ju en positiv bit på vägen, då den kan hjälpa till att motverka den normindelning efter kön som dom flesta barn råkar ut för, inte bara från sina föräldrar utan även andra vuxna och barn i sin omgivning.

Sen måste skolan i stort bli bättre på att förändra och kunna förhindra den mobbning som sker mot dom barn som inte anpassar sig och inte vill anpassa sig efter dom förväntningar på finns på dom beroende på könet. I detta fall i artikeln så är det uppenbart att skolan inte tog hela sitt ansvar kring detta.

Sen måste jag få säga att flera kommentarer kring artikeln var dom gamla vanliga: "jämställdheten har gått för långt! Detta är inte vad jämställdhetsarbete ska handla om! Låt kvinnor och män få vara kvinnor och män!" osv. Sorgligt typiskt med andra ord.

#3  Sv: Vad kan vi göra? Lilithdemonia
2008-12-17 15:47:37

Det handlar nog säkert om att "Mannen" är norm i det svenska samhälet fortfarande och att det generellt ses som finare att hålla på med något som är "manligt" kodat.
Sen antar jag att det finns en inbyggd rädsla för att killen ska bli bög.

#4  Sv: Vad kan vi göra? LeMinou
2008-12-29 01:08:28

Ja, problemet är ju att folk tycker att det är så "hemskt" bara man sätter på en pojke en rosa mössa.

Hur många tjejer skryter inte om att de var "pojkflikor" som små?

Ger jag min lilla nyfödda dotter en svart döskallemössa anses jag kanske lite okovetionell av hetronormativa kärnfamiljen, men ingen kommer tycka att jag är en dålig mamma för det.

Ger jag min lilla pojke en rosa mössa med hjärtan på är jag "elak" och folk kommer tycka synd om min "stackars" lilla son även om han är så liten att han han inte byr sig om vad han har på sig.

En pojke får helt enkelt inte vara för feminin, för då är det något alvarligt fel på honnom. Boys will be boys heter det, och har ni märkt hur det utalande oftast sker med en viss stolthet i rösten?
Lilla Pelle kanske krachade svenssons ruta, men heldre det än att han är snäll och sitter och leker med barbie i ett hörn.

#5  Sv: Vad kan vi göra? Corona
2008-12-29 01:53:07

Påminner om diskussionen vi hade i våras angående rosa:
http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Läs också vad lunx skrev om rosa koppel till hanhunden: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#6  Sv: Vad kan vi göra? Corona
2008-12-29 01:53:26

lunx = lynx

#7  Sv: Vad kan vi göra? Blindalina
2008-12-29 13:11:08

verkligen viktigt problem..

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?