feminetik.se feminetik.se

Just nu 35 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feministisk futurism


Gå till senaste inlägget#1  Feministisk futurism Escapist
2008-12-12 01:05:03

Hur tror ni att framtida utveckling kommer att påverka oss?

Hur kommer synen på utseende förändras av allt mer avancerade sätt att förändra kroppen? Hur blir synen på smalhet om alla lätt kan få en slimmad eller atletisk kroppsbyggnad? Hur blir synen på skönhet när utseendeförändring och kroppsmodifikationer blir lättare och vanligare?

Hur kommer människoliknande robotar och verklighetstrogna datorsimuleringar att påverka oss och våra relationer? Är man otrogen om man har sex med en android (som Jude Laws karaktär i filmen A.I.)? Är designade partners ett hot mot "riktiga" förhållanden?

Hur kommer synen på kön att ändras när reproduktion blir oberoende av två indvidier av olika kön? Hur kommer den påverkas av avancerad biologisk ingenjörskonst som förändrar den biologiska grunden för kön, och ger möjligheten till ett fullständigt biologiskt könsbyte, eller helt nya kön?

Discuss!

PS. Både positiv och negativ kritik av mänsklig utveckling går förstås bra, men håll gärna eventuella domedagsprofetior och utvecklingsfientlighet till andra trådar, tack.

#2  Sv: Feministisk futurism Escapist
2008-12-13 03:05:25

Kom igen, är jag den enda science fiction-nörden eller transhumanisten här? Är det ingen som vill klona en avkomma för att frigöra sig från det motsatta könet eller nåt? :P

#3  Sv: Feministisk futurism MarianneK
2008-12-13 03:51:03

Jag såg en film med androider en gång, som var rätt intressant. Den handlade om androiders mänskliga rättigigheter, och huvudpersonen var en människa som hade i uppgift att döda androider som rymt från sitt slaveri.

Det berördes inte jättemycket, vad jag kan minnas, men en av de som hade rymt var en kvinnlig android som användes som sexdocka åt soldater.

Jag tror inte att jag såg klart filmen, men jag tycker att frågan är intressant ändå.

Frågan är när robotar blir så lika människor att de ska ha mänskliga rättigheter.

Kan det vara skadligt för mänskligheten om vi har slavrobotar som ser ut precis som människor men som vi kan göra vad vi vill med? (Mitt svar är tveklöst ja)

"Är man otrogen om man har sex med en android (som Jude Laws karaktär i filmen A.I.)?"


Och är man otrogen ifall man har sex med någon i hjärnan, i en "drömmaskin" som i "Total recall"? (De har väl inte sex där, men möjligheten finns ju.) Jag skulle absolut tycka att det var otrohet, eftersom det är precis lika verkligt som att ha sex på annat sätt. Om hjärnan uppfattar det som att man har vanligt sex har man det, menar jag. Att fantisera är en annan sak.

Å andra sidan menar jag att det som är otrohet är det som bryter mot den överenskommelse man har i relationen, inget annat. Så då beror det bara på vad man har kommit överens om.

"Hur kommer synen på kön att ändras när reproduktion blir oberoende av två indvidier av olika kön?"


Det här är en väldigt intressant fråga. Ett steg på vägen är vad som kommer att hända när vi få preventivmedel för båda könen som är helt fria från biverkningar och besvär. Vad kommer att hända med sexdriften när sexdriften inte har någon koppling till fortplantingen?

#4  Sv: Feministisk futurism knoppan
2008-12-13 16:28:16

Det fins mycket intressanta saker att fundera over. Apropa hur man ser pa kroppen och skonhet sa finns det ju redan idag vissa mojligheter. Men det som samtidigt ar intressant ar tendensen att se det som 'fusk', att vara 'naturligt' smal ses som battre. Darfor letar manga efter de mest 'naturliga' metoderna for att forandra sitt utseende.

Lustigt nog (lite motsagelsefullt) ses permanenta forandringar ofta som mindre 'naturliga'. Samt att forandra sitt utseeende till nagot helt nytt,ssa som man aldrig har sett ut forut, ses som annorlunda an att ga tillbaka till en kropp liknande den an hade t ex 10 ar tidigare.

Det ar val bara nagra funderingar. Vad det galler reproduktion tror jag att om det hamnar langre ifran, det som ses som naturligt, blir det mer en uttalat etisk fraga. Idag maste man ses som en potentiellt 'bra foralder' for att fa adoptera, medans det inte finns nagra sadana krav for att skaffa barn sjalv.
Desto langre ifran kroppsbundna procsser det kommer, desto mer kommer det att bli en fraga dar 'samhallet' satter upp regler och styr hur det gar till.

Nagon gang maste jag forsoka ta mig igenom Donna Haraway's teorier.

/knoppan

#5  Sv: Feministisk futurism Blindalina
2008-12-13 17:35:20

det är intressant. hur helig är kroppen? vad är kroppen i relation till människor?

#6  Sv: Feministisk futurism Escapist
2008-12-13 19:12:35

MarianneK sa:
Kan det vara skadligt för mänskligheten om vi har slavrobotar som ser ut precis som människor men som vi kan göra vad vi vill med? (Mitt svar är tveklöst ja)

Jag kan defintivt se potentiella problem, men det påminner samtidigt om debatten om spel och hur de påverkar spelarna. Grand Theft Auto 4 har t.ex. rätt realistiska miljöer och människor som man kan göra vad som helst med inom spelets ramar, men jag tror inte en sekund på att de skulle skapa mördare. Jag kan tänka mig att det finns en vag gräns som korsas med ökad interaktion, mänsklighet och kanske fysikalitet. Fast om man kan fantisera om det, är det verkligen ett så stort steg att arrangera en fysisk version av fantasin med dockor?

MarianneK sa:
Och är man otrogen ifall man har sex med någon i hjärnan, i en "drömmaskin" som i "Total recall"? (De har väl inte sex där, men möjligheten finns ju.) Jag skulle absolut tycka att det var otrohet, eftersom det är precis lika verkligt som att ha sex på annat sätt. Om hjärnan uppfattar det som att man har vanligt sex har man det, menar jag. Att fantisera är en annan sak.

Fast pratar vi drömmaskiner är hjärnan själv rätt bra. Den kan producera väldigt realistiska sexdrömmar helt på egen hand. Så är det medvetna intentioner som avgör om det är otrogenhet? Jag har svårt att se hur det skulle fungera. Jag skulle snarare dra gränsen vid medverkan av en annan medveten individ, men det tillåter rätt avancerade sexrobotar så länge de inte uppnått en viss intelligens. Innan dess är de egentligen bara snofsiga sexhjälpmedel.

MarianneK sa:
Å andra sidan menar jag att det som är otrohet är det som bryter mot den överenskommelse man har i relationen, inget annat. Så då beror det bara på vad man har kommit överens om.

Det blir intressanta överenskommelser i framtiden. Får virtuell sex innehålla medvetna agenter? Hur avancerade får sexleksakerna vara? Etc, etc.

MarianneK sa:
Ett steg på vägen är vad som kommer att hända när vi få preventivmedel för båda könen som är helt fria från biverkningar och besvär.

Ett hormonfritt p-piller är redan på gång: http://www.newscientist.com/article/mg2002685…

knoppan sa:
Lustigt nog (lite motsagelsefullt) ses permanenta forandringar ofta som mindre 'naturliga'.

Sant, men permanenta förändringar kräver stora ingrepp idag. Jag tror synen på dem kommer att ändras i takt med att ingreppen blir mindre och snabbare. Frågan är om det leder till likriktning eller mångfald.

knoppan sa:
Vad det galler reproduktion tror jag att om det hamnar langre ifran, det som ses som naturligt, blir det mer en uttalat etisk fraga. Idag maste man ses som en potentiellt 'bra foralder' for att fa adoptera, medans det inte finns nagra sadana krav for att skaffa barn sjalv.

Det tror jag också.

#7  Sv: Feministisk futurism Blindalina
2008-12-14 15:09:43

kan tänka mig att om alla kan förändra kroppen till sitt eget ideal och säg att det skulle vara allmänrådande accepterat med syntetisk kropp, så skulle vissa ändå vilja gå runt i sin naturligt medfödda kropp. jag tror jag skulle vilja det. :/

det finns liksom inget värde i att ha 100 cm syntettuttar och konstruerad kropp om alla går runt med sina konstruerade idealkroppar. det blir ju bara ännu kroppigare än förut. en kropp är ganska plastig när det gäller estetik.

#8  Sv: Feministisk futurism Blindalina
2008-12-14 15:12:15

dvs jag tror det leder till en avsymbolisering av det estetiska och symboliska hos kroppen, likriktning och plastighet.

#9  Sv: Feministisk futurism Escapist
2008-12-14 17:35:30

Jag är inte så säker på att det nödvändigtvis uppstår likriktning. Kanske i en övergångsfas, när förändringarna är billiga och lätta, men inte så att de kan göras av alla. Men de subkulturer som finns idag som sysslar med kroppsmodifikation kanske visar hur det blir. När en förändring av kroppen inte är jobbigare eller farligare än en tatuering kommer säkert många skaffa en motsvarighet till ett kinesiskt tecken på ankeln eller sit namn i svanken, men långt ifrån alla.

Det förekommer också en viss naturlig likriktning. Vissa forskare påstår att den krympande världen ökar blandingen av mänskligt DNA. Om inte alltför länge kommer alla vara lätt kaffefärgade.

På det hela taget har jag svårt för beundran inför den naturliga kroppen. Min farmor dog nyligen en väldigt naturlig död efter år av svaghet och smärtor, och det var inget jag vill uppleva. Jag kan inte se varför den negativa synen på naturlighet ska stanna innanför huden.

#10  Sv: Feministisk futurism Blindalina
2008-12-14 17:42:22

jag tror tvärtom kroppen blir mer ointressant som estetiskt uttrycksmedel. istället vill man mer intresserad av folks slumpmässigt genetiska individualitet och människors inre och associerar skönhet till ostandardiserade kroppar och omodifierade.

ang ålder tror jag man forskar fram elixir som gör att själva kroppen är ungdomlig och frisk längre, men inte för det gör om den i modellen.

#11  Escapist MarianneK
2008-12-18 17:15:18

"Fast om man kan fantisera om det, är det verkligen ett så stort steg att arrangera en fysisk version av fantasin med dockor?"


Om dockorna liknar människor, och har förmåga att bete sig som människor, tror jag det. När skillnaden mellan robot och människa minskar, kan vi inte göra vad som helst med robotar utan att det skadar oss själva.

För vad är den stora skillnaden mellan en klonad människa och en robot? Det borde väl gå att göra mellanting? Intressant är det i alla fall.

"Fast pratar vi drömmaskiner är hjärnan själv rätt bra. Den kan producera väldigt realistiska sexdrömmar helt på egen hand."


Nja. Visst kan man tänka sig att man har sex, men inte kan man lura sig själv att tro att man verkligen har det? Samma sak med drömmar - hur vanligt är det att man tror sig ha haft sex på riktigt efter en sexdröm?

"Så är det medvetna intentioner som avgör om det är otrogenhet?"


Jag anser ju som sagt att otrohet är något som bygger på ett brott mot överenskommelser. Men jag skulle helt klart räkna in medvetna intentioner i vad som är otrohet. Att det är värre att stämma träff med någon för att ha sex än att ha sex med någon oplanerat på fyllan på en fest är givet, IMO.

"Jag har svårt att se hur det skulle fungera. Jag skulle snarare dra gränsen vid medverkan av en annan medveten individ, men det tillåter rätt avancerade sexrobotar så länge de inte uppnått en viss intelligens. Innan dess är de egentligen bara snofsiga sexhjälpmedel."


Så länge du och dina partners är överens om detta är det int eett problem, antar jag. Du skulle alltså inte ha något problem med att din partner hade sex med en verklighetstrogen sexdocka? (sådana finns väl redan idag?)

"Det blir intressanta överenskommelser i framtiden. Får virtuell sex innehålla medvetna agenter? Hur avancerade får sexleksakerna vara? Etc, etc."


Ifall det är otrohet att titta på porr, till exempel, är redan en sådan fråga. Eller att medvetet fantisera om andra. Eller att föda en "förälskelse" i en skådespelare genom att titta på en massa filmer med personen (George i Seinfeld med Marissa Tomei).

#12  Escapist MarianneK
2008-12-18 17:20:23

"Ett hormonfritt p-piller är redan på gång: [länk]"


Så länge det bara finns för ena könet (så förstod jag artikeln) spelar det inte någon direkt roll på samhällsnivå.

#13  Sv: Feministisk futurism Escapist
2008-12-19 01:31:42

MarianneK sa:
Om dockorna liknar människor, och har förmåga att bete sig som människor, tror jag det. När skillnaden mellan robot och människa minskar, kan vi inte göra vad som helst med robotar utan att det skadar oss själva.

Men folk behöver egentligen inte människoliknande robotar för att ha mänskliga relationer till icke-verkliga personer. Vissa behandlar påhittade figurer och Realdolls på ett sätt som borde gälla för ditt resonemang. Men det är just därför jag tror att det är rätt lungt. Att se liv i döda föremål är inget främmande för oss, så jag tror inte nödvändigtvis att det blir en så stor omställning.

MarianneK sa:
Samma sak med drömmar - hur vanligt är det att man tror sig ha haft sex på riktigt efter en sexdröm?

Det kallas "lucid dreaming" på engelska, jag vet inte vad motsvarande term är på svenska. Det kan bli väldigt verklighetstroget, men det är klart att det ska mycket till för att man inte förstår att det var en dröm förr eller senare. Men det ska mycket till för att man inte ska förstå att man har sex med en robot också.

MarianneK sa:
Så länge du och dina partners är överens om detta är det int eett problem, antar jag. Du skulle alltså inte ha något problem med att din partner hade sex med en verklighetstrogen sexdocka? (sådana finns väl redan idag?)

Nej, som sagt är det egentligen en stor dildo. Om något är fel är det något som händer i huvudet på partnern, oavsett om hon använder en dildo, RealDoll eller ett mer sofistikerat sexhjälpmedel.

Kanske blir det annorlunda när robotar börjar simulera riktiga relationer och känslor också.

MarianneK sa:
Så länge det bara finns för ena könet (så förstod jag artikeln) spelar det inte någon direkt roll på samhällsnivå.

Det hade varit mer revolutionerande om det fanns för män, ja, men det är ändå ett steg framåt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?