feminetik.se feminetik.se

Just nu 38 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

tiina och queert språkbruk


Gå till senaste inlägget#1  tiina och queert språkbruk gerbera
2008-12-10 21:37:02

I queerfeministisk agenda läste jag något som fick mig att sätta kvällsmackan i halsen. Tiina rosenberg, av alla människor skriver då hon ska benämna personer som ter sig queer "avvikaren, detn queera/e" alltså av någon anledning använder hon ett femininum och ett maskulinum av ordet Queer. Nu kanske queer förvisso är ett ord i saol och ska böjas så men jag blev väldigt förvånad. Tankar kring detta?

#2  Sv: tiina och queert språkbruk Liv
2008-12-10 22:55:22

Nej. Rosenberg anser tydligen att ordet queer skall böjas "det queera"/"den queere". Jag håller inte med, jag skulle skriva "den queera" också.

#3  Sv: tiina och queert språkbruk MarianneK
2008-12-11 22:22:43

Men det är väl ganska vanligt med e- respektive a-slut på adjektiv. e-formen är väl kanske på väg bort (Den långa mannen/ den långe mannen), men är det bra? Är a-formen neutral, eller är det en kvinnlig form som blivit allmän?

Intressant i så fall. Vi får fråga "Språket" om saken.

#4  Neutrum, inte maskulinum Henrik
2008-12-11 23:02:45

Det bästa som hänt mej .... (neutrum, t-genus)
Den bästa dagen ... (utrum, n-genus)
Den bäste mannen ... (maskulinum)
Den bästa kvinnan ... (femininum)

Maskulinböjningen var nästan försvunnen för hundra år sen men har kommit igen. Nobelpristagaren Karlfeldt skriver "Se, Svarta Rudolf, han dansar" men nu sjungs alltid "Svarte Rudolf". Själv använder jag inte maskulinböjning, så jag skulle säga "den queera mannen och den queera kvinnan". Och "det queera i situationen".

#5  Sv: tiina och queert språkbruk Fia2
2008-12-12 10:59:01

Jag är tyvärr inte alls förvånad, tyvärr. Jag tycker det är ett av många exempel på hur grund queeranalysen så ofta är jämfört med feminismen, när det kommer till just kön.

#6  Fia2 Liv
2008-12-13 13:58:31

Har du lust att utveckla det?

#7  Sv: tiina och queert språkbruk Niklas
2008-12-15 16:35:40

Men att Karlfeldt skrev svarta och inte svarte beror på geografin. I västra och södra Sverige används e-formen oftare, i östra och norra är -a vanligare.

A-formen är inte bara den neutrala, den betecknar även femininum singularis, medan exempelvis "gamle" är maskulinum. (Jag vet inte om vi måste göra oss av med såna former. Kanske är de för svåra att behärska eftersom man ibland ser uttryck som "den socialdemokratiske ledaren Mona Sahln".) Frågan är väl vad som är vunnet med att konsekvent skriva "hen", "henom" eller "en" i stället för "man". Inte för att jag inte förstår den goda avsikten, men de formerna kommer nog aldrig att tränga in i vardagsspråket - och då ställer man sig bara utanför helt i onödan. Utanför, eftersom folk hoppar till. Man ska inte hoppa till när man läser nåt, för då riktas uppmärksamheten åt fel håll, nämligen mot formen och inte innehållet.

#8  Sv: tiina och queert språkbruk Fia2
2008-12-15 17:36:16

Liv sa:
Har du lust att utveckla det?


Jag är för stressad just nu för att hinna skriva så mycket, men jag kan skicka lite länkar så länge:

I artikeln ”Queert dilemma?” http://www.tidskriftenarena.se/text/2003/05/q… skriver Pia Laskar om problem med teori som inte direkt kan överföras till praktik i en verklighet som inte ser ut som vi önskar.
”På en teoretisk nivå accepterar queer inte heterosexuella och homosexuella, eller män och kvinnor, som uppdelningar gjorda utifrån biologiskt givna kategorier. ”
...
”Att säga att homosexuella, kvinnor eller färgade inte existerar ställer självklart till problem för dem som dagligen får smaka på vad det kostar att inte tillhöra normerande sexualitet, genus, eller hudfärg.”

En del av det jag menar sägs också i Eva Lundgrens artikel ”Queering me softly” http://www.nikk.uio.no/filestore/Publikasjone…

#9  Sv: tiina och queert språkbruk Niklas
2008-12-15 19:52:43

Men varken Pia Laskar och Tiina Rosenberg ser motsättningen queerteori - identitetspolitik som olöslig. Att säga att queerteorin är "grund" jämfört med feminismen (vilken av feminismerna, förresten?) när det gäller kön låter väldigt märkligt.

Själv ser jag ingen motsättning mellan poststrukturalistisk feminism och queerteori eller mellan queerteori och radikalfeminism. Som Laskar påpekar så handlar queer om diskurs och (socialistisk) feminism om struktur. Det är alltså olika angreppssätt beroende på olika perspektiv, så man kan väl botanisera där det känns lämpligt, där man helst vill lägga sitt krut.

Att säga att "Ja, queerteoretikerna säger att det inte finns några kön - det omöjliggör en feministisk kamp" är att göra det bekvämt för sig, tycker jag. Då kan man lika gärna säga att "Intersektionalisterna vill ta med en hel massa parametrar som hudfärg, religion, funktion etcetera - då blir feminismen urvattnad".

Så, Fia2, jag tycker också att du bör utveckla det där.

#10  Sv: tiina och queert språkbruk Fia2
2008-12-17 12:32:18

Niklas #9:

Det jag menar med ”grund” hoppas jag framgår av Eva Lundgrens artikel, det var därför jag länkade till den.

Du väljer att klumpa ihop Pia Laskar och Tiina Rosenberg. Men till skillnad från Tiina Rosenberg, som bara avfärdar alla som inte tycker exakt som hon, vågar Pia Laskar ta upp svårare frågor – och svagheter i både feminismen och queerteorin, vilket jag tycker gör henne intressantare att läsa både för den som kommer till samma slutsats som hon och den som inte gör det.

Din jämförelse förstår jag tyvärr inte alls. Som jag ser det kan feminismen inte ”urvattnas” av att fler kvinnor får vara med. Däremot kan osynliggörande av påtagliga förtryck motverka kampen mot förtrycken.

#11  Niklas drowsy
2008-12-21 18:02:42

Hur kan man inte se en motsättning mellan queerteori och radikalfeminism? De två känns ju snarare som motpoler.

#12  Sv: tiina och queert språkbruk PerEdman
2008-12-22 00:44:11

Behöver inte böjas, tycker jag.

Han är queer, hon är queer. Den queer dansaren, den queer dansösen. Spelar lika kvittar.

#13  Fia2 Liv
2008-12-30 10:31:48

Jag håller inte med om att queerteorin osynliggör påtagliga förtryck. Jag anser att kön är en social konstruktion, men jag ser trots det att människor behandlas olika på grund av kön och vill förändra det. Jag har aldrig hört någon queerfeminist säga "kön existerar inte så därför finns inget kvinnoförtryck att kämpa mot" och har svårt att tänka mig att jag någonsin kommer få höra det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?