feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Omskärelsen låter kvinnorna ta plats - FoF


Gå till senaste inlägget#1  Omskärelsen låter kvinnorna ta plats - FoF Corona
2008-12-01 13:40:36

Hittade denna artikel i Forskning och Framsteg - och såg att MartinK hunnit före med en tråd på jäif - men för de som föredrar att diskutera här så postar jag länken en gång till:

http://fof.se/?id=08824

Vad jag tycker är intressant med denna artikel om könsstympning är att den belyses ur de medverkandes synvinkel på ett annat sätt än vi är vana vid.
Det handlar om kvinnornas makt, om kvinnornas frihet och livsrum.
Medan kampen mot könsstympning i denna trakt har handlat mer om att det är inte skönt för mannen om hon omskärs.
Dessutom vet man ju inte vad kvinnorna har för sig under initiationsriterna.
Kvinnorna har rätt att ta sig älskare då - men om riterna förbjöds skulle männens kontroll över kvinnorna öka. Och kvinnorna skulle inte få denna efterlängtade fest och ledighet.

Jämför också det som står i slutet av artikeln - där västvärldens könsstympning anses okej medan denna typ av stympnning anses kriminell.

#2  Sv: Omskärelsen låter kvinnorna ta plats - FoF Blindalina
2008-12-01 14:02:06

men kan de inte bara få dra ut i skogen med ett spjut och 50 kvinnliga släktingar, dansa för månen, lära sig viktiga saker som att överleva i djungeln och vara självständig, ta sig några älskare och sen komma tillbaka, initerade, UTAN att bli stympade av en lem som ger fortsatt sexuell njutning och som är en mänsklig rättighet att få ha fungerande?

#3  Sv: Omskärelsen låter kvinnorna ta plats - FoF FumikoFem
2008-12-01 14:08:59

Visst det är en annan synvinkel på detta, och ja en ska höra vad dom som gör detta mot sig själva, tänker om detta. Jag tänker att detta mera känns som en konsekvens av ett samhälle där kvinnans sexualitet föraktas och förtrycks, att detta då blev till något slags tvång för att kunna få denna ledighet och fest och mer.

Jag undrar om det har med just internaliserat förtryck att göra, för dessa ska och skulle kunna få allt detta, utan att behöva könsstympa sig själva, i ett samhälle där kvinnan inte föraktades och förtrycktes.

#4  Sv: Omskärelsen låter kvinnorna ta plats - FoF Corona
2008-12-01 14:45:17

Fast de tar visst bara bort en liten, liten del - typ förhuden - om jag förstått det rätt.

Men sen att komma som jävligt självgod svensk/amerikan/whatever - och säga - meh brudar -skärp er - gör som vi - gå ut i skogen och ha överlevnadskurs och ha sex med träden - eller något sånt - det är rätt föraktfullt.

Vad artikelförfattaren skriver är att vi måste tala _med_ kvinnorna - inte om kvinnorna - eller _till_ kvinnorna - eller deras män.

Och kolla hur de själva kan lösa detta - utan att släppa på sin ganska nya och frigörande tradition helt.

#5  Sv: Omskärelsen låter kvinnorna ta plats - FoF FumikoFem
2008-12-01 21:01:18

Men det står inget om att dom bara tar bort en del av huden omkring klitoris, det står att dom tar bort en liten del. Detta görs ju också på flickor i 4-8 års åldern. Det är väl extremt stor skillnad om detta hade varit något som berörde endast vuxna?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?