feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Idrott och jämställdhet


Gå till senaste inlägget#1  Idrott och jämställdhet ABC123
2008-11-25 19:37:54

Vi fick för bara några månader sedan, i engelsk press, i samband med OS, se bilder på karikatyrer av carolina klüft, med stora bröst och "pippiflätor". Något som givetvis väckte starka reaktioner bland feminister såväl som ickefeminister världen över. Diskriminering av kvinnor har blivit vardagsmat inom idrottsvärlden, kvinnor objektifieras inte bara, utan får också sämre förutsättningar när det gäller träningar, tävlingar och karriärsmöjligheter.

Jag håller för närvarande på med ett skolarbete på ämnet och det jag efterlyser är konkreta exempel på hur kvinnor missgynnas av mansdominansen inom svensk idrott. Artiklar, reportage eller dylikt, ge mig tips!

/SA

(Första inlägget för övrigt, hoppas jag lever upp till er standard)

#2  Sv: Idrott och jämställdhet Fia2
2008-11-26 00:24:32

Jag har för mig att det finns en del exempel i Riksidrottsförbundets rapport "Sexualiseringen av idrottens offentliga rum". Det är en FoU-rapport, nr 2-2007.

#3  Sv: Idrott och jämställdhet Corona
2008-11-28 09:44:53

Här är en artikel som KajsaKavat postade i en annan tråd: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a…

Kan ju vara intressant att ta upp - att vi tydligen inte kommit längre ens i skolan...

#4  Sv: Idrott och jämställdhet TheCarolinch
2008-11-29 18:15:35

för en tid sedan läste jag en intervju med några av tjejerna i svenska damlandslaget i fotboll. ett av ämnena som togs upp var rädslan för att träningen skulle göra kroppen "okvinnlig". många av tjejerna höll tydligen igen på tex styrketräning (trots att de visste att den skulle kunna göra dem till bättre fotbollsspelare).

men om man hör hur folk pratar nedsättande om fotbollsflator osv, så är det ju inte så konstigt att den här oron finns. idrottskvinnor blir ju ständigt ifrågasatta i sin kvinnlighet, om de inte håller sig till feminint kodade grenar såsom gymnastik, hästsport eller konståkning.

lustigt nog anklagas sällan kvinnliga ryttare för att vara butchiga, trots att fälttävlan och hoppning både är farligt, fartfyllt och kräver tuff träning, samt att sedvanligt stallarbete är fysiskt tungt. jag tror att det helt enkelt har att göra med att ryttare i allmänhet får slanka och uthålliga muskler. Fotbollsspelare tenderar att få ganska bulkiga lårmuskler. så kvinnligheten verkar bara sitta i hur kroppen ser ut, och inte ha att göra så mycket med vad man egentligen gör, eller hur kvinnligt resp okvinnligt det kan uppfattas.

#5  Sv: Idrott och jämställdhet TheCarolinch
2008-11-29 18:19:31

okej, ABC123, nu var jag inte så konkret i mitt inlägg, sorry... ; )

men att kvinnliga idrottare kanske inte lever ut sin fulla kapacitet av rädsla för att träningen ska göra deras kroppar "okvinnliga", det kanske är en vinkling som är värd att iaf nämnas som ett exempel på vad som brukar kallas internaliserat förtryck.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?