feminetik.se feminetik.se

Just nu 32 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sabuni: Stadsmiljön behöver förbättras.


Gå till senaste inlägget#1  Sabuni: Stadsmiljön behöver förbättras. AnnElizabeth
2008-10-31 23:40:10

Hejsan!

Jag ar frilansjournalist i London som vill sprida storyn om detta initativ internationellt: http://www.aftonbladet.se/debatt/article3590904.ab

"En fjärdedel av alla kvinnor har det senaste året avstått från att ge sig ut på kvällen av oro för att bli överfallna, rånade eller på annat sätt ofredade....

Därför ger regeringen nu Boverket i uppdrag att på nationell nivå leda, samordna och i samverkan med länsstyrelserna stödja ett konkret utvecklingsarbete med att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer ur ett jämställdhetsperspektiv."

Forst och framst vill jag, som medlem, hora vad ni andra tycker om detta, och om ni tror det kan forbattra sakerheten for kvinnor? (Jag har sjalv skippat joggingpass sent pa kvallen nar jag ar hemma)

Som journalist skulle jag vara jatte tacksam for tips om kommuner/landsting som redan tillampat sana har reformer, eller om statsplanerare som jobbar med sakerhetsfragor i fokus eller universitet som lagt till detta i sin undervisning.

Mvh, AE

#2  Sv: Sabuni: Stadsmiljön behöver förbättras. Niklas
2008-11-01 18:42:28

I artikeln talas om "hemmets trygga härd", vilket är en cynism av mått. Det är där de flesta våldtäkterna begås, medan bara 12 % är överfallsvåldtäkter - som i sin tur till 74 % begås utomhus. Allt tal om den otrygga utomhusmiljön leder bara till ökad rädsla bland kvinnor. Visst är det bra om insatser ändå görs för att förbättra belysning etcetera, men jag betvivlar att det här kommer att göra några avtryck i statistiken.

Se BRÅ:s rapport Överfallsvåldtäkter definieras här som våldtäkter som begås av gärningsmän
som är obekanta för offret och som inleds med ett plötsligt angrepp.
Överfallsvåldtäkterna utgör 12 procent av samtliga kartlagda våldtäkter,
en andel som är nästan lika stor för de två urvalsåren. De flesta av
dessa våldtäkter begås utomhus (78 procent) och många av dem under
veckosluten och under sommarmånaderna. Överfallsvåldtäkterna utgör 43
procent av samtliga våldtäkter som begås utomhus. Offren är i stor utsträckning
unga eller rent av mycket unga. Medianåldern är 23 år och vart
tionde offer är under 15 år, det vill säga ett minderårigt barn.
Det är inte sällsynt att våldtäkterna begås av fler än en gärningsman. I
drygt var femte överfallsvåldtäkt förekommer fler än en gärningsman.
9
Våldsanvändningen är omfattande. Åtminstone 38 procent av offren har utsatts
för grovt eller mycket grovt våld. I minst 15 procent av överfallsvåldtäkterna
har offret hotats med vapen eller annat tillhygge. För en liten andel
av de inledda förundersökningarna (4 procent) framgår det att de lett till att
förundersökningsprotokoll upprättats eller beslut om åtal fattats. nedan:

"Överfallsvåldtäkter definieras här som våldtäkter som begås av gärningsmän som är obekanta för offret och som inleds med ett plötsligt angrepp. Överfallsvåldtäkterna utgör 12 procent av samtliga kartlagda våldtäkter, en andel som är nästan lika stor för de två urvalsåren. De flesta av dessa våldtäkter begås utomhus (78 procent) och många av dem under veckosluten och under sommarmånaderna. Överfallsvåldtäkterna utgör 43 procent av samtliga våldtäkter som begås utomhus. Offren är i stor utsträckning unga eller rent av mycket unga. Medianåldern är 23 år och vart tionde offer är under 15 år, det vill säga ett minderårigt barn. Det är inte sällsynt att våldtäkterna begås av fler än en gärningsman. drygt var femte överfallsvåldtäkt förekommer fler än en gärningsman. Våldsanvändningen är omfattande. Åtminstone 38 procent av offren har utsatts för grovt eller mycket grovt våld. I minst 15 procent av överfallsvåldtäkterna har offret hotats med vapen eller annat tillhygge.

För en liten andelav de inledda förundersökningarna (4 procent) framgår det att de lett till att
förundersökningsprotokoll upprättats eller beslut om åtal fattats.

Våldtäkter som är relaterade till nöjeslivet består av de fall där gärningsmännen först träffar eller direkt konfronterar offren på en plats som är ennöjeslokal eller på annat sätt går att sammankoppla med nöjeslivet. Av de kartlagda våldtäkterna är 14 procent av denna typ och andelen är lika stor för de två urvalsåren. I de flesta fall (70 procent) är offer och gärningsmän ytligt bekanta, inte sällan genom att de träffats under samma kväll som våldtäkten begås. Det är vanligt att de har gjort sällskap hem och den vanligaste
brottsplatsen är i offrens eller gärningsmännens bostad (47 procent). Offrens medianålder är knappt 25 år och var tionde offer är under 18 år. Det framgår att minst 43 procent av gärningsmännen har druckit alkohol. De allra flesta av offren har druckit alkohol (minst 78 procent) och en del är kraftigt berusade (minst 20 procent). Uppgifterna om gärningsmännens alkoholkonsumtion är inte lika fullständiga som de för offren. Högre andelar för offren behöver således inte i realiteten betyda att fler av offren än av gärningsmännen har druckit alkohol. För en mindre andel (11 procent) av de förundersökningar som inleds framgår det att förundersökningsprotokoll upprättats eller att åtalsbeslut fattats."

#3  Korr: 78 % Niklas
2008-11-01 18:43:18

...ska det vara.

#4  Sv: Sabuni: Stadsmiljön behöver förbättras. AnnElizabeth
2008-11-01 23:05:37

RE: Niklas, "jag betvivlar att det här kommer att göra några avtryck i statistiken"

Jag haller sa klart med dig om att fokus bor ligga pa att forebygga valdtakter i hemmet (48 procent av valdtakter sker i offrets eller valdtagarens hem enligt polisen 2007), men jag undrar om poangen inte ar att oavsett statistiken ska kvinnor inte behova vara radda for overfall nar de ar ute. Statistiskt sett ar ju unga man oftast brottsoffer i sadana har situationer.

Jag halsar ofta pa hos ett par vanner som bor i en Sthlmsforort dar jag kan valja att antingen ga genom en park med viss bebyggelse och bostader men dalig belysning, eller ta en ordentlig omvag med villor pa ena sidan och parkens mindre upplysta tradbevuxna sida pa andra sidan vagen.

Att infora ett sakerhetstankande i stadsplanering tycker jag ar smart.

#5  AnnElizabeth igen Niklas
2008-11-02 08:56:27

Jag går också hellre på upplysta platser än på mörka, men jag är säker på att min rädsla för mörka platser är irrationell. Män som blir misshandlade blir det sannerligen inte bara i mörka parker, utan i krogköer mitt i stan, på tunnelbanan, på torg och andra öppna platser med god belysning. Kvinnor som råkar ut för våldtäkter blir det också på krogtoaletter och de mest osannolika platser, inte bara på en mörk parkväg. Och, framför allt, i sina egna lägenheter eller hos någon de har träffat på krogen.

Folk är rädda, och det kringskär deras rörelsefrihet. Gamla vågar ofta inte gå ut efter nio på kvällen. Och felet är framförallt mediernas braskande rubriker om exempelvis ungdomsvåld (som har legat konstant under många år, inte ökat) eller "invandrargäng" som utför gruppvåldtäkter (en sällsynt våldtäktsform).

Jag är övertygad om att det skulle bli tryggare för alla om även gamla var ute på kvällen. Ju mer tidssegregerat dygnet blir, desto mer ökar otryggheten, för det känns som om vardagen så att säga är upphävd och andra lagar råder.

Men ingen varnar unga män för att vara berusade i krogköer. Ingen varnar kvinnor för att flytta ihop med en man. (Jo, ibland läser man varningar om att inte flytta ihop med en svartsjuk man.)

Om man ökar belysning, rensar bort buskage och så vidare, ökar den illusoriska tryggheten. Det kanske är bra - eller så blir effekten den motsatta: fler vågar vingla fram kraftigt berusade i offentlig miljö och riskerar därmed att råka illa ut.

Jag menar alltså att man angriper problemen i fel ände. Genom att sätta sökarljuset på "otrygga utemiljöer" ökar man rädslan. Sabuni och Carlgren skriver att vi borde tala mer med våra barn om supande. Det är bra. Och mycket mer borde göras tidigt, för att inpränta i unga pojkar att de har ett ansvar för sin sexualitet. Att en kort kjol faktiskt inte är lika med en invitation. Att det alltid är fel att försöka tjata sig till sex eller att utnyttja någon vars gard är nere på grund av trötthet och alkohol. Att man inte ska lösa konflikter med maktmedel. Att man aldrig kan äga en annan människa eller har någon rätt att bestämma vem ens sambo träffar.

#6  Sv: Sabuni: Stadsmiljön behöver förbättras. AnnElizabeth
2008-11-03 19:43:10

"Genom att sätta sökarljuset på "otrygga utemiljöer" ökar man rädslan."

Min personliga oro kommer inte fran sadana har uttalanden men fran att jag fatt ta emot verbala overfall i lite mer avskilda omraden och att min basta van under skoltiden tvingades in i skogen for att sla en man pa rumpan medans han runkade.

Daremot kanske du har ratt att sana har uttalanden far folk som forut inte varit radda att bli det. Men vad ska man da gora? Kopa gatlyktor och bygga om gangvagar i smyg....?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?