feminetik.se feminetik.se

Just nu 36 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Pittstim – avpolitiserad debatt?


Gå till senaste inlägget#1  Pittstim – avpolitiserad debatt? Fia2
2008-10-23 20:02:18

Det finns dom som hävdar att det feministiska slagordet ”det personliga är politiskt” har blivit missförstått och kapat – av dom som egentligen bara vill/kan skriva privata berättelser om sig själv, alltså utan koppling till analys av samhället. Därför tror en del t o m att det hette ”det privata är politiskt”. Som om politik inte behövde analys.

Kanske är det så i boken ”Pittstim”. Den recenseras av Linn Hjort i Internationalen: http://www.internationalen.se/content.php?rev… Även i Dagens Nyheters recension låter det som om det politiska försvunnit på vägen i boken: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=835412

I så fall skulle Pittstims berättelser bara konstatera hur det är för den som skriver. Som att en kille brukade klippa ut huvudena på tjejerna i skolkatalogen och klistra in i porrtidningar. Han var kille. Han var kåt. Punkt.
Risken blir då att de privata berättelserna i värsta fall bara BEKRÄFTAR könsnormer, istället för att ifrågasätta.

Vad tycker ni, har debatten blivit ”avpolitiserad”?

#2  Sv: Pittstim – avpolitiserad debatt? HardCandy
2008-10-24 08:39:57

Oj! Trodde verkligen att boken skulle handla om manlighet och svårigheterna med mansrollen, inte onaniknep. Fast oh well, borde väl inte döma för snabbt, har ju inte läst boken. Men jag har en känsla av att killar ibland när de kanske skulle vinna mer på att gå på djupet med vad som är så destruktivt med mansrollen, mest snackar om random frustration, ofta sexuell. Utan att ens analysera varför den frustrationen tar upp så oproportienligt mycket plats för dem.

Så jag tror liksom att många män är nybörjare på det här med att ifrågasätta manlighet, samt att de ju är normen (vilket gör det svårare) och därför blir det så fel och nästan pinsamt när de ska försöka göra något politiskt av något de knappt fattar. Ibland i alla fall.

#3  Sv: Pittstim – avpolitiserad debatt? Blindalina
2008-10-24 08:58:34

har inte läst den, är nyfiken. men om det är som du skriver är det ju knappt så kul.

#4  #2 Blindalina
2008-10-24 08:59:00

wurt.

#5  inlägg 1 och 2 jkbg
2008-10-24 09:50:15

Jag tror att många killar som vill prata om detta kan bli överraskade och förvirrade över att någon faktiskt lyssnar, och därför bli ostrukturerade och inte riktigt veta var de ska börja.
Men om det är så att boken avhandlar onanitips utan nån djupare analys så säger det säkert också nånting om sakernas tillstånd, jag vet bara inte vad.

Sen kan det ju bil knepigt om vi här ska bedöma boken utifrån recensenterna och inte boken. Recensenter kan också missa poängen.

#6  Sv: Pittstim – avpolitiserad debatt? Fia2
2008-10-24 12:53:24

Men om en skulle diskutera det där med att ”det personliga är politiskt”, hur tolkar ni det? Alltså, oavsett boken, vad betyder parollen för er? Och ÄR könsdebatten allmänt sett ”avpolitiserad” på det sätt som recensionerna antyder?

#7  Sv: Pittstim – avpolitiserad debatt? Blindalina
2008-10-24 20:10:34

personliga e politiskt = personligt & politiskt, inte bara personligt.

#8  #6 MarianneK
2008-10-26 15:44:25

Svårt och intressant. Jag tror att "det personliga är politiskt" är väldigt svårt, helt enkelt.

För mig betyder parollen att se mönster i min personliga omgivning, att se mitt ansvar för att motverka könsroller även i privatlivet. Att inse att det är en politisk handling att inte hjälpa till att plocka undan från en middag ifall inte männen gör det - och naturligtvis säga något om det. Men också att inse att de som följer könsrollsmönstret i en sådan situation också gör en politisk handling. Som jag har fattat det är det det det handlar om. Att det är politik att agera mot, men också med sin könsroll.

Att detta inte ryms i debatten (om det inte gör det, känner mig inte tillräckligt insatt för att uttala mig) kan kanske förklaras med det allmänna nyliberala klimatet. Oviljan att se individens handlingar som något annat än ett uttryck för personens egen önskan, förenat med genernas påverkan, är stor.

#9  Sv: Pittstim – avpolitiserad debatt? gerbera
2008-10-29 15:07:55

Några kapitel är riktigt bra, andra slänger sig med begreppet manlighet utan någon analys över huvud taget. Vill man läsa om en specifik mans uppväxt och manliga göromål så finns ju Ondskan...

Jag har tidigare kännt mig kritisk till vissa saker Inti Chavez-perez gjort och i viss mån Zanyar Adami men båda deras kapitel är bra politiskt. Zanyar skriver om homofobi och lyckas klämma in att han blivit årets hetero :) och inti skriver om sexuella övergrepp på ett jättebra sätt. Alltså han tar i princip upp hur man har sex. Jättevågat och jättebra. Tex. att om personen man har sex med ger nejsignaler (som att sluta röra sig, sluta vara aktiv eller drar sig undan) är det inte okej att fortsätta. Det kan låta helt basic men jag tycker har uttrycker sig utomordentligt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?