feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen


Gå till senaste inlägget#1  Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen Escapist
2008-07-02 00:51:38

Tiina Rosenberg krönikererar på SVT: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=94788&a… Jag vet att hon står lååångt ut på den auktoritära vänsterkanten, men jag förstår verkligen inte hur hon får ihop sin politik med feminism. Kan någon förklara? Här, låt mig bygga upp en stor, fin halmgumma vi kan utgå ifrån:

Tiina Rosenberg sa:
För nyliberalerna existerar staten i allt väsentligt som en skräckinjagande socialdemokratisk och straffande struktur som hindrar "rationella" val i ett marknadssamhälle.

Nej, den hindrar främst *dina egna* val. Tiina vill alltså byta ut gamla strukturer där kvinnors val gjordes åt dem och de lever i beroendeställning till en krävande struktur som tog hand om dem, mot en struktur där deras val görs åt dem och de lever i beroendeställning till en krävande struktur som tar hand om dem.

Tiina Rosenberg sa:
För feministers vidkommande torde det också vara övertydligt vid det här laget att en feministisk politik värd namnet måste per definition vara kapitalismkritisk och ta avstånd från den frimarknadsfeminism som den borgerliga sidan representerar.

För det går inte att ha en värld där deras fria val kan existera vid sidan om Tiinas fria val. Alla ska med, vare sig de vill eller inte? Alla dessa normer om hur äkta kvinnor ska vara och tänka, är det verkligen feminism, eller bara misslyckad gammal auktoritär politik i ny skepnad?

Tiina Rosenberg sa:
Flera kvinnor i bolagsstyrelser kan möjligen vara ett framsteg för jämställdheten, men aldrig för feminismen eftersom dessa kvinnor knappast tillhör något antikapitalistiskt avantgarde.

De grundläggande värderingarna delar de med sina manliga kollegor.

Underförstått att individuell frihet är ett manligt påfånd, och därmed till naturen korrupt? Vissa män var selektiva angående folks frihet, för de visste ju att kvinnor inte hade förmågan att själva bestämma över sina liv. Tiina är selektiv med allas friheter, för hon anser inte att vi har förmågan att bestämma över våra liv.

Tiina Rosenberg sa:
När det gäller jämställdhet måste frågan alltid ställas: Vem vill vi kvinnor vara jämställda med? Med kvinnor och män vars hela värld cirklar kring profit, konkurrens och frimarknadsfundamentalism?

Underförstått att människor på den liberala kanten eller till höger är i grunden mindre mänskliga än hennes läger. Också en vanlig taktik för fötryck. Kvinnor har ju historiskt ansetts vara svaga, ha anlag för hysteri, överdriven känslosamhet och de hotade locka män i fördärvet. Tiina hotar istället med folk som är svaga, styrda av negativa känslor och som hotar att locka alla i fördärvet. De måste tyglas och kontrolleras.

Tiina Rosenberg sa:
Feminismen är framför allt ett frigörelseprojekt, inte ett försök att domesticera och anpassa kvinnor och män till att dela på disken i privatägda bostäder, om de nu någon gång hinner dit med sina privata bilar via privata förskolor och skolor från de privata företag där de arbetar.

De ska bo i lägenheter andra kan bestämma om som det passar dem, resa på ett sätt som dikteras av andra, få sina barn placerade i skolor enligt andras bestämmelser och inte få driva någon verksamhet som inte styrs av andra. Och dessa "andra" blir förstås Tiina och resten av den politiska eliten. De byter en överklass mot en annan, och en struktur mot en annan. Så vem är frigörelseprojektet för, förutom Tiina själv?

Så Tiina och den feminism hon representerar låter mer politisk än feministisk, de har mängder mer normer, strukturer och begränsingar som ersätter de som de bekämpar, de ger ingenting för kvinnors frihet att själva definiera sina liv utanför deras egna smala roller, de misstänker och ser ner på de som går sin egen väg och de vill själva ha den makt som patriarkatet har idag. Hennes hyllande av kollektivism är helt blint för att sexism är en ofrivillig kollektivisering av en grupp individer. Svaret på det är alltså ofrivillig kollektivisering?

Jag försöker undvika Rosenbergs egen metod att avmänskliga och alienera meningsmotståndare, men... Lite hjälp, tack? Stöd går också bra. :)

#2  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen pannasanna
2008-07-02 05:59:35

Verkligheten är större än ett sinne, vare sig det ät Tiina Rosenbergs sinne eller ditt sinne Escapist.

#3  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen Plutt
2008-07-02 07:22:17

Jag kanske missar någonting vitalt här, men jag förstår inte allt det här som känns så självklart i krönikan. Feminism och kapitalism hör inte ihop. Varför kan det inte göra det? Fler kvinnor i styrelser är inget framsteg eftersom dessa är kapitalister. Varför är det inte det? Kvinnor vill inte vara jämställda med kapitalistiska män. Varför inte?

Feminism har ingenting med vänstern att göra så som jag tolkar den. Faktum är att jag anser att de inte går ihop alls. Så jag blir lite besviken när jag läser en krönika där det bara konstateras vad krönikören tycker. Inget varför. Vad ska jag ta med mig ifrån det?

#4  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen pannasanna
2008-07-02 07:43:43

Plutt sa:
Jag kanske missar någonting vitalt här, men jag förstår inte allt det här som känns så självklart i krönikan. Feminism och kapitalism hör inte ihop. Varför kan det inte göra det?
Därför att feminismen går inte ihop med någon annan ideologi än demokrati, feminism är inte liberalism, socialism, kommunism eller kapitalism, feminism är feminism, en ideologisk politisk rörelse som är främst för att tillse och förbättra kvinnors villkor och rättigheter enligt de demokratiska principerna.

Demokrati når man om man vandrar den gyllene medelvägen mellan socialism och liberalism, och en av anledningarna varför Sverige leder demokratiligan är att vi har en sund blanding mellan dessa två ideologier.

#5  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen macramatic
2008-07-02 08:53:28

Jag tror inte att man kan tillämpa en politisk enfald på en mångfald samhällsproblem. Glöm inte att samtliga -ismer är abstrakta tankeobjekt. De är alla reflektioner kring ett avgränsat samhällsproblem. Att tillämpa en ideologi som en mall på alla problem, skapar i sig problem.

#6  pannasanna... Plutt
2008-07-02 09:05:47

Tack för svaret! :) Men ett problem är ju att feminism inte är ett komplett styrelseverktyg utan måste paras med någonting annat för att ge möjlighet till t.ex. en ekonomisk teori..? Och visst kopplar Tiina ihop feminism med socialism i sin krönika, men det hade varit så intressant att veta varför hon gör det.

"Demokrati når man om man vandrar den gyllene medelvägen mellan socialism och liberalism, och en av anledningarna varför Sverige leder demokratiligan är att vi har en sund blanding mellan dessa två ideologier."

Mmm, jag håller med. Balans is the grej.

#7  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen pannasanna
2008-07-02 09:43:46

Plutt sa:
Tack för svaret! :) Men ett problem är ju att feminism inte är ett komplett styrelseverktyg utan måste paras med någonting annat för att ge möjlighet till t.ex. en ekonomisk teori..?
Varsågod ;)
Nej inte egentligen paras ihop med, men däremot påverka inom andra politiska ideologier för att uppnå feminismens syfte.
Feminismen är inte en anti-rörelse mot nån -ism, (ja förutom de självklara ismerna som är direkt anti-demokratiska och har syfte att demontera demokratin som statsskick, som patriarkalism, nazism, teokratism, teknokratism, värdekonservatism osv.)

#8  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen Escapist
2008-07-02 11:57:50

pannasanna sa:
Demokrati når man om man vandrar den gyllene medelvägen mellan socialism och liberalism, och en av anledningarna varför Sverige leder demokratiligan är att vi har en sund blanding mellan dessa två ideologier.

Så socialdemokratiskt. :) Men allvarligt talat, jag håller inte med. En liberal stat kan lätt vara feministisk, precis som en socialistisk stat. Jag får inte ihop feminism med en auktoritär, kontrollerande stat dock, vare sig den är höger eller vänster.

#9  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen Escapist
2008-07-02 12:06:53

macramatic sa:
Jag tror inte att man kan tillämpa en politisk enfald på en mångfald samhällsproblem. Glöm inte att samtliga -ismer är abstrakta tankeobjekt. De är alla reflektioner kring ett avgränsat samhällsproblem. Att tillämpa en ideologi som en mall på alla problem, skapar i sig problem.

Skriver du inte om den vanliga kampen mellan idealism och pragmatism nu? Det är väl en kamp som pågår inom feminismen i sig också?

#10  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen pannasanna
2008-07-02 14:49:00

Escapist sa:
Så socialdemokratiskt. :) Men allvarligt talat, jag håller inte med. En liberal stat kan lätt vara feministisk, precis som en socialistisk stat. Jag får inte ihop feminism med en auktoritär, kontrollerande stat dock, vare sig den är höger eller vänster.
Var det där en bekräftelse av vad jag skrivit eller en antydan om att socialdemokraterna står för en auktoritär och kontrollerande ideologi?

Om det är det senare så blir fortsatt diskussion i ämnet med dig lika intellektuellt givande som att diskutera kristendom med Fred Phelps.

#11  pannasanna Escapist
2008-07-02 15:14:19

En smiley markerar vanligtvis ett skämt. Sossarna är inte mer auktoritära eller kontrollerande än alla andra partier i Sverige.

#12  #1 Escapist. Truthseeker
2008-07-05 02:54:36

Jag måste hålla med Plutt.
Jag fattar inte varför kopplingen mellan feminisim och socialism skulle var så självklar.

Nånstans står det dessutom att fler kvinnor i styrelserna är bra för jämställdheten men INTE för feminisimen, (?) eftersom styresleledamöter bara bryr sig om pengar och profit.

???
Varför skulle kapitalism vara oförenligt med feminism? Skulle feminism och jämställdhet vara två olika saker?
*fattar noll*

#13  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen Escapist
2008-07-05 12:32:03

Kopplingen är bevisligen väldigt stark för Tiina personligen, och det är väl en sak. Men att hon är anhängare av en så auktoriär socialism och en frihetsrörelse? Det blir liksom... Kvinnor, befria er från era bojor! Här är era nya bojor, förresten. Fina, rättvisa bojor som hindrar er från att förtrycka varandra och jaga profit. Många friheter kan ni inte hantera, så de sköter jag åt er.

Meet the new boss, same as the old one.

#14  Sv: På ett sätt Sinderella
2008-07-05 15:59:47

håller jag med om essensen i det Tiina vill ha sagt.
Jag är också riktigt trött på tjatet om kvinnor i bolagsstyrelser.
Jag tycker att det är 100 gånger mer relevant vad kvinnorna som faktiskt arbetar i Lindex butiker har för anställningsförhållanden och löner, för att inte tala om vilka förhållanden som råder vid produktionen av kläderna som jag gissar sker någonstans i Asien (rätta mig om jag har fel) än hur många personer av respektive kön som sitter i Lindex styrelse.

Men Tiina har social kompetens som en kratta, och lyckas knappast föra fram det relevanta när hon levererar plattityder som "privata bilar." Till och med i forna DDR var bilarna privata.
Visst fick man vänta på sin Trabi med pappersväggar i 10 -15 år, men när bilen väl var din så var den din och inte statens. Exakt VAR och NÄR har bilar varit ickeprivata??!!!
Och privata bostäder???
Framför allt i bruksorterna har större delen av den av löneslaveriet tyngda arbetarklassen alltid bott i privata bostäder. I villor.

Varför kunde inte någon annan ha skrivit en krönika om nedskärnings och privatiseringshetsen, utförsäljningen av allmännyttan e.t.c ? Någon med social kompetens. please.

#15  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen knoppan
2008-07-05 17:55:45

Det hennes tankar bygger på är ju ideen att personers fria val inte är så fria som vi kanske tror att de är, dvs de är strukturerade av hur saker redan står till. Därför betyder fler kvinnor i styrelser att kvinnor har anpassat sig till en viss syn/ideologi, som Tiina uppenbarligen inte håller med om. I hennes huvud passar de två inte ihop, men det betyder ju inte att det ar självklart for någon annan. För henne betyder feminism (antar jag) att personer frigör sig från existerande ideal/ideologier, inte bara att kvinor och män tar upp lika delar inom de institutioner/organisationer etc som redan finns.

Håller dessutom med Sinderella, det hon skriver om är intressanta frågor, men hon gör sig inte särskilt bra som samhällsdebattör, tyvärr.

Jag håller med om att fria val inte är någon lösning på de problem jag ser i samhallet (inkl ojämställdhet), däremot tror jag inte att hennes ideer nödvändigtvis är ett bättre alternativ.

/knoppan

#16  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen Escapist
2008-07-05 18:52:49

Att argumentera att folks val inte är så fria som de tror alltid är en sak som de flesta kan hålla med om på ett eller annat sätt, men att som lösning argumentera för MINDRE frihet? Hur kan det vara en lösning att Tiina ska göra dina val åt dig? Begränsad frihet och att folk med makt gör dina val åt dig är ju en del av probleme idag. Jag förstår inte.

Och visst, frigör folk från ideal och ideologier. Men varför skapa nya ideal och ideologier i deras ställen? Tiina har bevisligen väldigt starka och strikta idéer om hur kvinnor ska vara och inte vara.

#17  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen FumikoFem
2008-07-05 20:31:28

Hm, jag undrar själv om det skulle vara bättre för själva feminismen detta, bättre på vissa sätt ja, men inte på andra tror jag.
Jag tänker på detta att om det är jämt i en styrelse om då dessa individer endast har en sak i sikte, tjäna mer pengar, och att dom sedan förhåller sig till dom ideal, idéer och normer som redan finns där utan att försöka förändra dom.

Ja alltså förändringar utom den förändring som skulle hända nämligen att det blir just jämt mellan könen i styrelsen, vilket är bra för jämställdheten och vilket det behövs mer av.

Jag tror dock det skulle vara annorlunda om flera av dessa individer i styrelsen var feminister.

#18  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen Ephemeer
2008-07-06 20:58:53

Jag tänker att Sveriges socialdemoliberala väg mellan marknad och stat är tyvärr en av anledningarna till de stora löneskillnaderna mellan könen. Grovt förenklad så är kvinnor i statliga lågavlönade jobb och män i privata högavlönade. I ett land med fler privata jobb hade lönerna för kvinnor kunnat höjas med de medel som fungerar på en marknadsekonomi och i ett land mer mer statliga jobb hade lönerna kunnat utjämnas genom att staten pekade med hela handen. I Sverige blir det dock någon slags dissonans. Det är helt bisarrt att verktyget för att höja statliga löner är strejk när staten bara sparar pengar på det.

#19  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen SGTallentyre
2008-07-06 21:14:00

Men i de fall där offentlig verksamhet ligger på entreprenad, så lönar det sig att strejka. När bussarna stannade, så fick bussbolagen bråttom att ge ett bättre lönebud.

Entreprenadlösningar i vård och omsorg skulle kunna ha likartad verkan.

#20  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen pannasanna
2008-07-06 22:23:46

Ephemeer, kan du definiera vad "socialdemoliberal" är för nåt, aldrig hört det förr och hittade inte det ordet nånstans, eller några varianter av det?

Du kanske menade blandekonomi?

Ephemeer sa:
I ett land med fler privata jobb hade lönerna för kvinnor kunnat höjas med de medel som fungerar på en marknadsekonomi..
Och vilka medel är det, löneförhandlingar?
Liberaler brukar ju skylla på att kvinnor är sämre på att förhandla om sin lön än män, och det är där man måste rikta in förändringen i ojämställdheten, så förutom att återigen blir männen normen för nåt man ska utgå ifrån, så säger det ju inget om huruvida männens värdering av sin egen kompetens är det riktiga värdet eller om de är övervärderade av sin egen mansnorm.

Men visst vore det på sin plats att förklara vilka medel det är som fungerar i en marknadsekonomi för att jämställa lönerna, eller är det underförstått att alla vet vilka dessa medel är?

#21  Sv: Fler styrelsekvinnor inget framsteg för feminismen Ephemeer
2008-07-07 09:55:23

pannasanna sa:
Du kanske menade blandekonomi?


Nej, jag menade socialdemoliberal som i den socialdemokratiska versionen av socialliberalism. Blandekonomi av nordisk modell med en stor offentlig sektor.

Och vilka medel är det, löneförhandlingar?


Löneförhandlingar är ett sätt att höja sin lön som fungerar endast om det finns andra arbetsgivare som efterfrågar ens kompetens. Det fungerar alltså sämre när staten eller kommunen är enda arbetsgivaren. Jag nämnde även strejker som något som fungerar på privata arbetsgivare men inte på offentliga.

pannasanna sa:
Men visst vore det på sin plats att förklara vilka medel det är som fungerar i en marknadsekonomi för att jämställa lönerna, eller är det underförstått att alla vet vilka dessa medel är?


Att fråga är brukligt om man undrar något.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?