feminetik.se feminetik.se

Just nu 28 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feministisk kris!


Gå till senaste inlägget#1  Feministisk kris! MosMos
2008-06-26 20:25:08

Okej, så jag tänder på tjejer (jag är tjej), inget konstigt med det. Problemet börjar dock när jag betraktar tjejer jag tycker är attraktiva, jag får en kris. Feministisk sådan. Jag känner mig som ett objektifierande svin för att jag betraktar kvinnor som mumsiga smörgåsbord och låter ögonen vila både en och två ggr för länge på dem när jag ser dem på stan/bussen/cafét etc. Och jag kan ju inte låta bli! Till råga på allt rider jag ju verkligen på vågen av allt höftvickeri, tajta byxor, korta kjolar/shorts, höga klackar: så mkt häckar, tuttar, ben och bara axlar överallt.

Usch. Jag skäms och kan samtidigt inte sluta. Klart jag respekterar dem alla som personer och individer och jag tycker ju inte att deras kroppar är till för min njutning och allt det där (jag är ju ändå feminist), men jag kan inte låta bli att känna mig hemsk. Och jag kollar ju ändå. Betraktar dem som vilken slemmig gubbe som helst. Fan!

jag tycker ju att man som tjej ska kunna gå i vilka kläder man vill utan att behöva känna sig dreglad på och så beter jag mig så här...

Ngn som känner igen sig?

#2  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-26 21:03:10

intressant. tror du du skulle göra likadant med killar?

#3  Sv: Feministisk kris! Liv
2008-06-26 22:03:24

Haha, jag dreglar på allt snyggt, men försöker vara diskret. Har också haft lite feministisk ångest över det, men nu bryr jag mig inte längre. Jag är inte nåt slemmigt äckel, och jag skulle inte ha något problem med att andra tittar på mig som jag tittar på dem.

#4  Sv: Feministisk kris! Apoc
2008-06-26 22:17:15

Det låter som att du fastnatt i tanken att all manlig sexualitet är ful och äcklig. Att titta på tjejer kopplar du till manlig sexualitet, så det känns fult. Eller har jag fel?

#5  Sv: Feministisk kris! Escapist
2008-06-26 22:18:44

Känner sig tjejerna dreglade på, på ett obehagligt sätt? Eller tittar du på ett respektfultl sätt som kanske inte ens märks? Isf ser jag heller inga problem.

Sedan undrar jag också över det här med att attraktiva personer skulle vara "till för dig" för att de syns. Om någon sjunger vackert och du råkar höra och uppskatta det, är det då "till för dig"? Tar du något från personen genom att gilla sången eller att visa din uppskattning respektfullt? Det tycker iaf inte jag. Tvärtom, faktiskt.

#6  Sv: Feministisk kris! Kaiser
2008-06-26 22:28:33

"Klart jag respekterar dem alla som personer och individer och jag tycker ju inte att deras kroppar är till för min njutning och allt det där (jag är ju ändå feminist),"

Är det en konflikt här?

Måste du tänka på ett speciellt sätt bara för att du är feminist?

Vari ligger friheten där?

Det är lite väl dogmatiskt att försöka vara någon man inte är - bara för att "man är feminist".

Objektifiering _i din egen tankevärld_ skadar ingen. Utom möjligen dig själv, om du anser dig renlärig. Men ... är du lycklig, som renlärig?

Eller är det något du är för att det "ska vara så"?

#7  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-26 22:44:37

fast jag blir jättefascinerad. som tjej som ser andra kvinnor som estetiska exemplar men ej smörgåsbakelser samt är förtjust i män så blir jag fascinerad över hur ni andra tänker när ni objektifierar eller dyrkar utseendemässigt.

#8  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-26 22:45:26

ser du andra tjejer som smörgåsbakelser pga samhället eller pga dig själv liksom?

#9  Sv: Feministisk kris! Escapist
2008-06-26 23:41:55

Jag skulle också vilja fråga hur du skulle vilja se på folk, om du kunde bestämma? Vad är den feministiska idealiska inställningen?

#10  Sv: Feministisk kris! Plutt
2008-06-27 07:56:11

Jag ser nog män som smörgåsbakelser både på stan, på TV, över telefon, på koncerter, m.m.. Och jag är gärna en smörgåsbakelse själv. :)

Problemet uppstår först när man ser dem ENBART som smörgåsbakelser, att de liksom skulle vara mindre människa än jag bara för att jag tänder på någonting hos dem. Det är först då man reducerar dem till att bara vara objekt, som jag ser det. När jag dreglar över en man så vet jag ju ändå att han har känslor, upplevelser, förhoppningar, minnen, drömmar, och jag gör mitt bästa för att respektera dessa. Jag vet att han är ett subjekt, även om han just då även är ett objekt för min nyfikenhet.

#11  blindalina Ephemeer
2008-06-27 11:34:09

ser du andra tjejer som smörgåsbakelser pga samhället eller pga dig själv liksom?


Finns det något som är "av sig själv" utan den minsta inblandning av samhället? Vem kan hävda sig opåverkad av samhället?

#12  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-27 12:47:58

nej, men det intressanta är att analysera VAD som ens reaktioner kommer ifrån.

vad är längtan, vad består längtan i, vad är status, varför vill du ha den, vad är skönhet för dig, hur är du påverkad? sånt reflekterar jag över jämt. det är mkt intressant.

#13  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-27 12:48:40

( det tycker jag folk borde fundera mer på, i allmänhet.)

#14  #10 Blindalina
2008-06-27 12:50:20

men hurdå smörgåsbakelser? jag ser män som smörgåsbakelser HEMMAVID, men på stan vågar jag inte smörgåsbakelsekolla. jag vet inte.

menar du att du slukar dem med blicken liksom, som många gör med kvinnor?

#15  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-27 12:52:03

jag tycker inte det är nåt fel att se nån som en smörgåsbakelse, jag undrar mer över varför vi bara ser kvinnliga smörgåsbakelser i media och varför det är bestämt att alla ska kolla på kvinnliga smörgåsbakelser typ pussycat dolls. jag tycker det känns knäppt, konstigt och orättvist-

#16  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-27 12:52:25

och gör att kvinnor tas mindre på allvar. det gör mig nedklämd.

#17  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-27 12:52:57

-och det objektifierar kvinnor in the end, vilket är ännu tråkigare.

#18  Sv: Feministisk kris! MosMos
2008-06-27 13:20:43

Oj, många inlägg att svara på. Men låt mig förtydliga lite:

Jag känner mig alltså objektifierande i pincip enbart av den enkla anledningen att jag ens betraktar kvinnor som sexuella objekt/subjekt, att jag finner dem sexiga, snygga, attraktiva you name it. Jag vet att det jag gör inte är fel (de märker förmodligen inget och jag vill inte "ha" dem, äga dem eller utnyttja dem), men jag fastnar liksom lite i tanken att jag som feminist inte borde betrakta kvinnor som "ögongodis" i brist på bättre ord. Jag ser dem ju trots allt inte enbart som objekt, jag vet ju att de är handlande subjekt och de märker ju inte av mitt dreglande, tror jag inte iaf.

Det där med att jag tolkar manlig sexualitet som ful kanske kan stämma då? Att den manliga lusten är ful, smutsig och utnyttjande. Men hur fan kan jag tänka så isf?! Upprörande. I min hjärna kopplar jag helt enkelt samman betraktandet av kvinnor som ngt som män gör och som därmed är fult och fel. Men jag tycker ju inte så heller, jag tycker ju att män har rätt att betrakta kvinnor, det är ju klart de har. Allt handlar ju om hur man gör det.

Jag betraktar män på samma sätt, jag insuper det fina och betraktar glatt deras kroppar. På ett, hoppas jag, respektfullt sätt. Jag tror det har med över- och underordning att göra. Att betrakta de underordnade är mer problematiskt.

Jag är en väldigt sexuell person själv, jag gillar att titta på kroppar och jag gillar sex och allt som medföljer det. Så mitt betraktande kommer ju liksom från mig själv (som svar på Blindalina), men samtidigt från samhället såklart för jag är ju inte opåverkad av det. Och det är väl där konflikten kommer in, jag lever helt enkelt upp till mansrollen "kåt på allt man ser" bara genom att vara mig själv och det betraktar jag alltså som fult då (omedvetet) när det kommer till att min kåthet riktas mot kvinnor eftersom jag kopplar samman det med manlig sexualitet.

Det där med att tänka på ett speciellt sätt för att man är feminist känner jag absolut av. Har stött på många normer och krav inom den feministiska rörelsen och jag lever verkligen inte upp till dem alla eller känner att jag måste göra det. Men just det här med sexualitet, objektifiering etc. det är känsligare för mig.

feministiska idealiska inställningen: Ingen aning. Jämlikt och vackert kanske? Respektfullt och öppet?

Rörigt inlägg. Många tankar. Men är det ngn som hänger med på hur jag tänker?

#19  Sv: Feministisk kris! MosMos
2008-06-27 13:24:06

"jag tycker inte det är nåt fel att se nån som en smörgåsbakelse, jag undrar mer över varför vi bara ser kvinnliga smörgåsbakelser i media och varför det är bestämt att alla ska kolla på kvinnliga smörgåsbakelser typ pussycat dolls. jag tycker det känns knäppt, konstigt och orättvist- "

Slukar med blicken är verkligen det jag gör. Både män och kvinnor. Det är när jag "råkar" sluka en tjej som lever upp till "pussy cat dolls" idealet som jag skäms mest. Det händer inte ofta, i princip aldrig, eftersom det inte är min typ, men ibland.

#20  Blindalina... Plutt
2008-06-27 13:30:16

#15-17 tyckte jag var jättebra skrivet. :)

#21  MosMos Escapist
2008-06-27 16:19:38

Kvinnor är underordnade, OK. Men du tittar inte på kvinnligheten. Du tittar på en person, som du sa själv. Blir det inte fel att se henne som en representant för en underordnad kvinnlighet först? Är det verkligen att se individen?

Pussy Cat Dolls är inte heller mitt ideal, men oavsett hur programmerad jag är till att titta så ser jag ingen större poäng med att avprogrammera sig till att tycka att de är äckliga. Jag har rätt breda och okonventionella ideal i övrigt. Då tycker inte jag att det gör något att de överlappar Pussy Cat Dolls lite. Jag vet inte hur naivt det är, men så vitt jag vet påverkar det inte hur jag tänker om eller behandlar personerna.

#22  Escapist MosMos
2008-06-28 12:28:30

Hmm... Så du menar att du kan koppla bort att kvinnor är underordnade och se deras kroppar som vilka kroppar som helst?

Själv skulle jag inte säga att jag ser aktuell kvinna som en representant för underordnad kvinnlighet, jag vet helt enkelt att hon tillhör det underordnade könet, precis som jag. (Undantagen är väl personer där man inte kan avgöra kön, men de brukar oftast bära symboler som hänvisar till ett kön eller annat vilket gör att man automatiskt tolkar dem som tillhörande det ena eller andra könet.)


Jag tror inte jag svarade så bra på ditt inlägg. Det där med kvinnlighet förstår jag inte riktigt, förmodligen för att jag aldrig använder ordet själv utan får upp tankar på Rigmor Robert och andra livmodersfeminister. Har du lust att slänga till mig en liten förklaring till vad du egentligen menar med underordnad kvinnlighet och hur du kan göra skillnad mellan den "underordnade kvinnligheten" och "person"?

Jag tänker ju att folk finns i flera dimensioner. Tänk intersektionalitets perspektivet. Det är kanske därför jag inte riktigt förstår hur du menar med att dela upp de olika tillhörigheterna.

#23  MosMos Escapist
2008-06-29 02:37:10

Jag kopplar inte bort det eller ignorerar det. Det är väl snarare så att jag försöker göra det bästa av situationen, även om den i enskilda fall kan vara sexistisk. Som sagt, jag ser ingen mening med att sluta titta över huvud taget. Problemet är inte ATT vi tittar, utan HUR vi tittar. Då är det mer logiskt för mig att titta och tänka på hur jag gör det, än att inte titta alls. Det känns så kristet moralistiskt och självförnekande. Så visst, jag tittar väl på schyssta bröst ibland. Men jag behandlar inte någon annorlunda för det. Min definition av snygga bröst är omfattar så mycket mer än Slitz-pattar - tillräckligt mycket för att jag ska tro att jag inte bara fått mina preferenser från media.

Kanske är jag naiv, men jag kan inte se hur jag kan se på kvinnor på ett bättre eller mer respektfullt sätt som inte förnekar deras eller mina känslor. Jag är inte särskilt bisexuell alls, men jag hade nog sett likadant på män. Jag tror inte att någon kan vara fri från ideal, så vad det gäller kvinnliga kroppsideal blir mer en fråga om vad man vill gilla än om man ska ha ideal alls. Jag vet inte om det är begripligt eller om jag borde sluta läsa Feminetik när jag är berusad.

Det är lustigt att du tänkte på livmodersfeminism, förresten. Om du diskuterar med mig ett tag kommer du att märka att jag är hardcore liberal individualist. Så det var nog dåligt uttryckt från min sida. :)

#24  Sv: Feministisk kris! Johanna
2008-06-29 10:39:09

Att titta på folk och uppskatta deras utseende är ju i sig inget "fel". Det handlar om hur man tittar och det är där t.ex. många män tar sig rättigheter som blir obehagliga för kvinnor som utsätts. Att låta blicken löpa längs någons kropp, med syftet att personen ska se det och veta att man tar sig rätten att bedöma personen, det är otrevligt.

Men både kvinnor och män tittar väl på personer de tycker är attraktiva, men det går att göra det snyggt och diskret.

Intressantare tycker jag isåfall är om det finns feministiska bi/flator som attraheras av ett ideal de i teorin inte stöder. Antagligen är det inte ovanligt, vi matas ju alla med estetiska ideal dagligen. Jag tänker att det måste bli en inre konflikt, precis som för alla som attraheras av stereotyper de egentligen inte gillar.

#25  MosMos Blindalina
2008-06-29 12:30:58

"Jag är en väldigt sexuell person själv, jag gillar att titta på kroppar och jag gillar sex och allt som medföljer det. Så mitt betraktande kommer ju liksom från mig själv (som svar på Blindalina), men samtidigt från samhället såklart för jag är ju inte opåverkad av det. Och det är väl där konflikten kommer in, jag lever helt enkelt upp till mansrollen "kåt på allt man ser" bara genom att vara mig själv och det betraktar jag alltså som fult då (omedvetet) när det kommer till att min kåthet riktas mot kvinnor eftersom jag kopplar samman det med manlig sexualitet."

men jag är också en väldigt sexuell person men jag tycker inte det har alls så mkt med kroppar att göra.
jag är också kåt på allt man ser :P men som sagt, inte på att man ser nåns abs.

vad är skillnaden? mkt intressant.

#26  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-06-29 12:32:23

jag tänker ju att det har lite att göra med hur samhället och media upphaussar fysisk attraktion gentemot kvinnor, kvinnliga kroppar, om du förstår?

#27  #25, #26 MosMos
2008-07-02 10:43:44

Nej, men alltså klart jag inte enbart attraheras av kroppar, men det är ju kroppar jag ser när jag t.ex. går på stan. Jag kan ju inte veta hur de jag betraktar är som personer. Just betraktandet blir då enbart om kroppar och det är ju det som ger mig denna lilla kris. Fast då enbart när jag betraktar kvinnor inte när jag betraktar män, precis som du säger: kvinnor är till för att betraktas, deras kroppar ska bedömas och betraktas det lär oss bl.a. media, därför kan jag skämmas lite för att jag gillar att titta på tjejer som jag finner attraktiva, just för att det är det samhället säger att vi ska göra.

#28  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-07-02 14:46:08

ok. jag tycker inte att det är fel, bara märkligt. :) hur vi betraktar sådant alltså.

#29  Sv: Mos-mos Sinderella
2008-07-05 16:31:36

Men ärligttalat, jag förstår inte exakt VARFÖR du ska vara så sträng mot dig själv?
Av det du skriver verkar det absolut inte som om du tar för givet att de du tycker är atraktiva attraheras av dig också, eller som om du går fram och tar på tjejerna du kollar in. En tanke är inte en synd. Det är handlingarna som räknas in real life.

Om du viste hur många politiskt inkorrekta tankar jag har och har haft, trots att jag varit feminist och intresserad av politik i allmänhet i många många år.
B.l.a har jag fantiserat om att döda och misshandla personer som betett sig illa mot mig. Det betyder absolut inte att jag skulle göra det i verkligheten, men jag har räått till mina tankar och känslor.

Att ens tankar och känslor i sig är fel tycker jag är en tanke som hör hemma inom den mest rabiata kristendomen. (Redan när du i tanken känner sexuellt begär till någon annan än din hustru är du otrogen och har syndat , du vet)
Vi får känna sexuellt begär till exakt vem eller vilka vi vill, oavsett hur mycket feminister vi är.
Bara vi inte tar oss rätten till andra människor och deras kroppar enbart p.g.a vi känner begär, eller inbíllar oss att de vi begär automatiskt begär oss tillbaka.

#30  Sv: Feministisk kris! knoppan
2008-07-05 18:14:31

MosMos sa:
Det är när jag "råkar" sluka en tjej som lever upp till "pussy cat dolls" idealet som jag skäms mest. Det händer inte ofta, i princip aldrig, eftersom det inte är min typ, men ibland.


Intressant tycker jag. Som jag tolkar det tycker du att det blir jobbigt när du gör det som du anser vara 'stereotypt', dvs det du tycker är jobbigt handlar mer om vem det riktas emot än vad du egentligen gör. Det kanske handlar mindre om att du tycker du beter dig som en stereotyp du inte gillar och mer om att de kvinnor du tittar på behandlas på ett stereotypt sätt?
Det var min tanke iaf, det kanske inte alls stämmer med hur du tycker/känner.

Sen håller jag med de som har skrivit att tittandet i sig är inte fel, det handlar ju om hur man gör det.

/knoppan

#31  Sv: Feministisk kris! gerbera
2008-07-11 00:49:07

Jag har haft den där krisen med mer eller mindre. Min vän bankade dock in i huvudet på mig att jag inte alls är ett svin för att jag tycker någon är fin. Och när jag tänker på det skulle jag inte ha något problem att någon ser mig på det sättet. Det är ett otroligt respektfullt och lite avgudande sätt jag ser människor.

Men sen kommer ändå problemet att snubbar har oftast inte samma känsla av att vara objekt som tjejer så de faller inte in i något dåligt. Den lilla parantesen finns ändå där.

Jag tycker också att du är hård mot dig själv men jag tycker inte att det är dåligt att analysera sitt beteende i såna situationer. Bara du kommer fram till något, dvs. om du inte har några argument för att du är ett svin så ÄR du inte det och bör alltså inte heller känna dig så. Jätteviktigt.

#32  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-07-11 11:58:24

jag har en issue med ytlighet så jag har svårt att förstå hur man kan gå helt upp i allmänna symmetriska former. just för att de är bara allmänna symmetriska former, har inget med attraktivtet och personlighet att göra, utan endast rätt plastiga idealbilder av niestchemänniskan, enligt mig. däremot gillar jag romantik, och även medföljande kroppskult som hör ihop med romantik därmed. det är bara det att min hjärna tänkt rätt mkt på detta så den delar upp sakerna var för sig. om jag ser snygga tjejer på stan NOTERAR jag " snygga estetiska former enligt det eller det idealet" ( det finns ju faktiskt olika ideal) men jag känner det inte. bara hypen. däremot kan jag skönja romantiseringen runt det.
men manskroppar som jag har hemma gör mig glad och kåt.

#33  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-07-11 12:04:12

"utan endast rätt plastiga idealbilder av niestchemänniskan, enligt mig."

vad är det man ska kolla på liksom? :)
" 15 * 7,5 upphöjt i 3,14 liljekullar, 38 cms bröstkorg" osv osv.
för mig är det bara mått.

men, jag har ju mina egna ideal. tjejideal som man vill vara. jag har t ex ganska mkt timglasmidja men skulle "hellre" ( in weak moments) vara en bredare tjej, mer rultig liksom, mer muskler.
men då är det ju antagligen för att jag förknippar den typ av kropp med den person jag vill vara och bli sedd som.

äsch, jag vet inte. det är väldigt stor komplexitet i detta. baserat på vilken vinkel du har. att vara en av alla de hårdobjektifierade kvinnokropparna eller att spana in dom.

#34  MosMos igen Blindalina
2008-07-11 12:06:04

intressant kanske; hur känner du dig SJÄLV och din egen kropp i förhållande till alla snygga kvinnokroppar? tänekr du ens så, på ditt eget kroppsförhållande eller tänker du bara att DE är snygga och du vill ha dom? :)

#35  Sv: Feministisk kris! Marta
2008-07-11 14:45:16

Jag känner igen mig en hel del MosMos, i det att jag kollar in kvinnor och kan känna att jag inte borde objektifiera dem. Jag attraheras av både mäns och kvinnors utseenden*, men det känns mer bekvämt för mig att kolla in mäns utseende än kvinnors, eftersom män av allmänheten inte bedöms lika mycket efter sitt utseende.

Det var ännu värre för några år sedan då jag hängde en del i anarkafeministiska kretsar där det talades en hel del om utseendefixering och en del ansåg att utseendemässiga komplimanger spädde på utseendefixeringen, och kunde leda till/förstärka ätstörningar, samt att det var ytligt att attraheras av utseenden (i alla fall vissa sorts utseenden). Det fick mig att skämmas över att jag attraherades av utseenden, i synnerhet om den jag tyckte var snygg var någorlunda smal. Numera känner jag mindre skam över det.


* Inte enbart utseenden, men det är det som attraherar om jag ser personen på avstånd och inte pratat med hen.

#36  Sv: Feministisk kris! Marta
2008-07-11 15:02:18

Blindalina - måste det handla om exakta mått? Jag har i alla fall inte så bra ögonmått att jag kan avgöra exakt vilka mått en människa har. Det hindrar det mig dock inte från att se någon på stan och tycka att hen är snygg, eller att tänka "vackra ögon", "sexiga armar" eller "läcker rumpa".

Om jag ser en kvinna som jag tycker är attraktiv tänker jag oftast inte att jag skulle vilja se ut som henne. Ibland kan jag tänka att jag skulle vilja ha så vältränade armar t.ex., men inte att jag skulle vilja ändra hela mig.

Kvinnor som är väldigt fixade kan få mig att känna en viss obehagskänsla, för att jag lätt tänker att de tycker att jag är ofräsch och ful.

#37  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-07-11 15:32:54

jag vet inte, för mig handlar det om oftast om det. jag är estetiskt begåvad ( ja, inget skryt alltså, jag menar rent krasst faktamässigt :) ) och har bullseye för estetik och mått. jag kan rita av människor med exakta mått och jag observerar automatiskt symmetri och former. jag kan SE vad som anses ideal och sexigt, symboliken, mönstren, men påverkas inte av det så mkt själv. därför blir det inte så förtrollande i sig för mig. det är bara form. matematik. naturens sätt att rita människor. det är så dawrinistsiskt och för mig känns det som om människor blir lurade när de är överdrivet intresserade av form på ideal-visen. det känns som att det är till 70 % hjärntvätt. hellre innehåll eller nåt mer perosnligt i estetiken, kroppsformen för mig. :)

#38  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-07-11 15:35:48

alltså inte att jag inte tror att ni andra kan se vad som är bra mått, haha, det är ju DET alla kan se. det är mer att då man ju vet att det bara handlar om gyllene snittet-reaktionen i människan är det liksom inte så intressant, då blir det bara nån slags statusjakt.

sen insåg jag att vi pratar eller jag pratar visst om en helt annan sak. de flesta kvinnor har antingen bröst, lår eller rumpa, och det är ju alltid fint. det tycker jag också! det är de tju inget fel att gilla eller titta på.

#39  Sv: Feministisk kris! Blindalina
2008-07-11 15:40:12

fö är det vansinnigt tråkigt att rita överperfekta människor, men det kanske är way OT.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?