feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag


Gå till senaste inlägget#1  Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag macramatic
2008-06-21 19:38:32

Du kanske tycker kombinationen är makaber och motbjudande, men det finns faktiskt en gemensam nämnare: Vi är alla i samma ålder. Och av denna anledning så känner jag lite extra för dessa individer som kommer att fylla en så mörk plats i detta års historia, 2008.

Det är inte slut på mina groteska påståenden, för jag vill också hävda att den största skillnaden mellan de två andra och mig, är att jag inte är ett offer.

Elisabeth är ett offer för en socialt kompetent, men mentalt förvriden far som inneslutit henne i en minimal källarvärld, att agera som slav för hans förvridna fantasi, långt bort ifrån ett drägligt liv i social samvaro med yttervärlden.

Anders är offer för omvärldens sylvassa sociala codex, som inte tillåter avvikande beteenden, vilket uteslutit honom och utvecklat honom till en förövare, inte helt olik Elisabeths far.

Inneslutning kontra uteslutning.

Elisabeth symboliserar så mycket den kvinnliga identiteten: Offer, beskuren fri vilja och innesluten i en kompakt kontrollerande manlighet. Det är inte Elisabeth själv som valt denna roll. Det är samhället, omgivningen, som tigit ihjäl och undivikit att se Josefs eget lilla dockhus.

Anders symboliserar så mycket den manlighet som inte lyckats, men som ändå är driven till vansinne av begäret efter kontroll, att bekräfta sin egen förmåga, om det så bara är kontrollen över en annan människas liv för en liten stund.

Kontrollera kontra kontrollerad.

Och jag kan inte undvika hänföras av kontrasten mellan Josef Fritzl, den omtyckte charmören, samtidigt Elisabeths demoniske far, och Anders Eklund. Sådana ytterligheter i personlighet, men som båda i sina gärningar leder fram till samma sak - Att ta ut sina egna fustrationer mot kvinnor.

Oavsett vilken åkomma, störning, tillkortakommande eller ens misslyckande en man än kan drabbas av, så utmynnar det nästan alltid i våld. Och väldigt ofta våld mot människor som dels har svårt för att försvara sig, dels spelar en roll hos mannen på ett sexuellt plan. Jag säger inte detta med baktanken att mannen skulle vara ett strukturellt problem, fjättrad av ett mörkt genetiskt arv. Jag tror inte så är fallet.
Jag säger så, för att samhället vill ha det så. Samhället bekräftar och erkänner män såsom förövare, även de som är offer. En man är alltid skyldig till ett agerande. Han identifieras alltid som aktör.

Många män är så drivna till att kontrollera som ett sätt att förverkliga sin egen trygghet, om det så är att bygga en tågbana, samla på frimärken, mörda eller att ha slavar i källaren.

Elisabeth och Anders är båda produkter ifrån, och föredömen för samhällets baksida. De tvingas båda personifiera offerlammet och vargen, rollerna som ständigt bankas ut i kriminalfixerad media, där sexismen är som mörkast.

#2  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag Blindalina
2008-06-21 19:40:15

mm håller med..

#3  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag Blindalina
2008-06-22 13:31:31

nu kanske jag sparkar in dörrar i en intelligent inlägg #1 men sen är det väl lite skillnad på anders eklund och ärkemonstret josef fritzl? jag tänker mig att anders eklund är ngt mer av en tryckkokare, en loner, en utstött.

medan josef fritzl ett 24h vansinne, en ständigt utövande psykopat som LEVER sitt förtryck.

men det kanske är irrelevant.

#4  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag Blindalina
2008-06-22 13:32:24

men det känns som att det inte var det som du ville diskutera.

#5  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag Blindalina
2008-06-22 13:33:35

"Jag säger så, för att samhället vill ha det så. Samhället bekräftar och erkänner män såsom förövare, även de som är offer. En man är alltid skyldig till ett agerande. Han identifieras alltid som aktör."

ja, det är jätteintressant. "alltid skyldig till ett agerande", mer specifikt.

#6  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag Blindalina
2008-06-22 13:35:20

jag tycker "att män sällan ser sig själva som objekt" hör ihop lite till dethär.

#7  Sv: Macramatic Sinderella
2008-06-22 20:39:31

I min utopivärld resoneras det precis som du skrev i ditt startinlägg, att män är skyldiga till sitt agerande och identifieras som aktörer, men dit har vi inte på långa vägar nått, så jag tycker faktiskt inte att du har någon anledning att vara orolig.

#8  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag macramatic
2008-06-22 21:55:32

Absolut tar du upp ett mycket intressant tanke, BlindaLina!!

Skillnader och likheter mellan Josef Fritzl´s och Anders Eklunds mentala profil hade varit otroligt intressant att analysera. Varifrån kommer deras agerande och kan man se likheter i uppväxt och familjeförhållande?

Deras agerande är väldigt olika, men jag vill gärna se likheter i deras behov av kontroll.

#9  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag Blindalina
2008-06-22 22:04:34

jag tycker din tanke om att "manligt agerande alltid är riktat utåt" är mest intressant. :) tror det ligger mkt förklaring där.

#10  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag macramatic
2008-06-22 22:12:32

Jag har lite svårt att tolka ditt inlägg, Sinderella, men jag gör ett försök nu o du får hojta till om det är fel.

Är det så att jag är orolig för att män ska bli ansvariga för sina gärningar och skuldbeläggas för de brott de begår? I så fall vill jag att vi vänder på steken, för det jag menar är att män hela tiden uppmanas att agera. Jag har aldrig sett män illustreras i något sammanhang som passiva, som samtidigt ska vara positivt.
I de fall de är passiva, framställs de som allt ifrån queer till toffelhjältar och dörrmattor. Män identifieras ständigt som aktörer - det är en manlig identitet att agera.

Tittar man framförallt på kriminaljournalistik så är alla groteska fall bara självbekräftande profetior om män som ständigt lemlästar och slaktar, samt kvinnor som ständigt är offer.

Jag vill provocera lite och säga att kanske inte Anders Eklund hade begått sina mord, om han inte sett mordet som ett manligt attribut. Kanske han hade valt att skada sig själv istället, att projicera sin egen fustration inåt?

Naturligtvis ska Josef Fritzl o Anders Eklunds stå till svars för sina gärningar. Men jag vill lika mycket anklaga det patriarkala samhället som visar vägen till våld mot kvinnor som utlopp för sina egna problem.

#11  Sv: Elisabeth Fritzl, Anders Eklund o jag Blindalina
2008-06-22 23:20:17

word

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?