feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Utseende och feminism


Gå till senaste inlägget#1  Utseende och feminism sebbin
2008-05-17 22:03:47

Jag kan ha lite svårt att få ihop det.

Det är så mycket uppmaningar runt omkring hur man ska vara, och om inte exakt hur, så ATT ens val av utseende och "stil" (vad nu det är) spelar enorm roll. Jag försöker stå emot och önskar att det kunde betyda mindre. Det bästa vore ju om man kunde låta bli att bry sig alls, men det kan jag inte leva efter själv heller, för jag rakar ansiktet och går t.ex. inte omkring i klänning... och då är det ju för att slippa bli sedd på ett visst sätt av andra. Det handlar fan alltid om ANDRA!

(Råkade för övrigt i diskussion häromdagen med en kompis, som blev riktigt upprörd för att jag hade tänkt bryta mot uppmanat klädkodex på ett bröllop - inte hans - eftersom jag avskyr att styra ut mig i kostym!)

Men: Hur ser ni på intresse av mode och utseende, hur mycket lägger ni ner på era kläder, frisyrer, smink osv? Vill ni helst uppfattas som vackra av en okänd person, vilken som helst? Vilka är era strategier när ni vill bryta mot utseendenormer?

#2  Sv: Utseende och feminism Liv
2008-05-17 23:51:19

Det är inte så att jag mår dåligt om någon skulle tycka att jag var vacker, i mitt fall brukar jag oftast uppfattas som söt, men om det gick före mig som person. Att jag blev en yta. Det skulle vara jobbigt.
För att ha fitta lägger jag nog ner ganska lite tid på mitt utseende men jag gillar att köpa kläder, och att sy kläder. Jag har nog inga direkta strategier när det gäller att bryta mot utseendenormer - jag försöker att vara mig själv och det brukar räcka. Vet inte heller om det nödvändigtvis skulle vara mer feministiskt att vara normbrytare.

Däremot så tycker jag faktiskt inte att det är särskilt respektfullt att bryta mot uppmanad klädkod på bröllop (och liknande), med risk för att låta som en viss Ribbing så tycker jag att om man inte kan förlika sig med koden som gäller så kan man stanna hemma, eller ta en diskussion med brudparet och på så sätt komma fram till en kompromiss. Jag kan tycka att klädkoder är fåniga, men som gäst på ett bröllop så får jag faktiskt anpassa mig till vad värdparet önskar.

#3  Sv: Utseende och feminism Sinderella
2008-05-18 19:34:20

Ha, ha jag har nog ingen speciell strategi för att bryta mot utseende normer. Jag ser heller inget direkt egenvärde i att bryta normer bara för sakens skull.
Men självklart är det alltid åt helvete att bedöma och värdera människor efter deras utseende och klädstil.
Överlag tror jag att tonåringar idag är mycket friare att klä sig och ha vilken stil de vill än när jag blev tonåring i början av 90-talet.
Då blev man uttittad om man inte hade blå eller svarta jeans samt flanellskjorta eller kabelstickad tröja.
Då var det något uppseendeväckande att ha ring i näsan - idag är det väl nästan lika vanligt att ha en eller flera piercingar än att inte ha det.
På den tiden var det riktigt, riktigt modigt att gå till skolan i knallrött hår eller tuppkam, nätstrumpor eller skinnbyxor.

Dock kan jag tänka mig att toleransen för klädstilar och attribut som avviker från norm och mainstream inte är riktigt lika stor överrallt även om det generellt sett blivit mycket bättre.

#4  Sv: Utseende och feminism TheCarolinch
2008-05-19 09:53:55

ibland får jag för mig att jag är en manlig transvestit född i en kvinnas kropp.

jag gillar på nåt sätt det klassiska kvinnokittet med kjol eller klänning, strumpbyxor, läppstift, handväska, kappa...
(tänk förr, när kvinnor alltid, oavsett årstid, hade hatt och handskar på sig ute... åh.. :))

även om jag av bekvämlighetsskäl oftast har lågklackade skor som går att traska omkring i, så gillar jag de klassiska tjejsakerna, och gillar att använda och framhöva attributen. men det känns inte som nåt "riktigt" eller så, utan som lite drag. och att klä ut sig är ju jätteroligt! :)

#5  TheCarolinch Liv
2008-05-19 10:35:46

Dendär känslan av drag har jag också. Det är roligt men något annat än jag på något vis.

#6  Sv: Utseende och feminism TheCarolinch
2008-05-19 10:40:26

liv

som nån sa: "we're born naked, and everything after that is drag."

men som sagt, jag tycker det är roligt. ibland undrar jag när jag ska bli påkommen med att inte vara en riktig kvinna, utan bara utklädd till en. "men vaddå, varför har du behå och röda läppar? du e ju ingen riktig tjej", liksom.

men det funkar så länge det funkar! ;)

#7  Sv: Utseende och feminism TheCarolinch
2008-05-19 10:43:21

den enda transa jag känner lite närmre har lite samma klädsmak som jag. han gillar också allt som är damigt, pimpinett, vintage och hemmafrubetonat. och vi båda drömmer om att vara "riktiga" kvinnor i kappa, hatt, handskar, handväska och läppstift.

#8  Sv: Utseende och feminism Psyche
2008-05-19 13:37:09

Jag sminkar mig ytterst sällan och bär bekväma kläder. Annat var det när jag var 17 (jag är nu 25) då jag alltid sprang runt i tajta kläder och massa smink.

#9  Sv: Utseende och feminism Caro
2008-05-19 22:07:12

hej,

Efter en hel del ansträngningar att bryta mot klädnormer har jag upptäkt att det inte är mödan värt. Huvudsaken är hur man tänker och hur man är mot sig själv och mot andra. Det finns dock alltid en gräns för vad man själv kan ha på sig eller inte. Det viktiga är också att ansträngningar mot klädnormer inte blir en motsatt fälla som begränsar ens syn på sig själv och ens tankar till "bara" kroppen. Därför är det viktigare vad man tänker, vad man säger vad man åstadkommer i sitt eget liv som människa/kvinna, och det som räknas i samhället i form av resurser, makt av olika slag. vem bryr sig vad andra tror om en och hur andra ser på en, för oavsett hur man klär sig så finns det otaligt andra förutfattade meningar om hur man är. Kläder förknippas inte bara med könsidentiteten utan med klass, etnicitet/"ras", sexualitet, smak, .. och man kommer alltid att hitta människor som bedömer en utifrån utseende oberoende av hur man ser ut. Om vi ger utseendet en större betydelse i hur andra ser på oss och hur vi ser på oss själva, det betyder att en del av vår identitet sitter fortfarande i kläderna och i hur andra bedömer oss.. Vad skulle problemet vara om jag hade en klänning på mig och snackade ändå om jämställdhet och feminism med självsäkerhet.

Vissa feministiska åsikter/teorier tycker jag krånglar till det för oss i praktiken i onödan, livet är redan komplicerat, det hindrar inte att ha en klänning ena dagen och andra dagen bara jeans om man nu känner för det. Det är viktigare att fokusera på att vara effektiv i sitt liv och i sitt jobb.

För min del så har jag gått utan smink länge, det ändrade precis inget i mitt liv, numera gör jag precis som jag känner i stunden, huvudsaken för mig är att jag inte har lust med mera krav fast då i motsatt håll. För det feministiska sättet att se på detta har blivit också en boja som jag inte accepterar. Därför gör jag beroende av vad jag Själv vill just då.

När det gäller smink så gillar jag ändå inte lägga mycket pengar på, men klädmode gillar jag. Om jag har råd så vill jag klä mig snyggt och fint, inte sexigt nödvändigtvis. Om jag hade mer tid då skulle jag designa alla mina kläder och sy dem själv.. jag gillar "mode" men mest mitt eget. Man skulle kunna vara en vandrande konstverk utan att vara en objekt för det manliga ögat, utan att klä sig sexigt... människan är ju ett konstverk i sig varför då inte gilla att klä sig fint. :)

#10  Sv: Utseende och feminism sebbin
2008-05-20 01:51:04

Vad intressant att läsa om hur ni tänker. Angående vad du skriver Caro... jag har hört det där förut, att feminismen skulle ha haft nån sorts sträng uppmaning att inte göra sig fin. Men den har jag aldrig märkt av (så råkar jag ju ha snopp i och för sig), jag tycker nog fortfarande att det är mer "rebelliskt" att bryta mot gängse utseendenormer än att vända tillbaka till dem. Så kan man ju diskutera ifall "rebelliskt" nödvändigtvis är någonting bra.

Jag som jobbar på fritids tycker det i alla fall är lättare att förmedla till barnen att det är okej att se annorlunda ut om jag själv faktiskt gör det. Långt hår, lila vantar, utan märken och sånt på kläderna, ja spela roll vad det är men det är ändå något. Att GÖRA annorlunda själv (annorlunda gentemot patriarkala normer, vill säga) verkar alla vara överens om är viktigt, men inte utseendet?

Eller har jag miss-/övertolkat nu?

#11  Sv: Utseende och feminism Psyche
2008-05-20 08:11:43

Jag fann detta igår:
http://www.aftonbladet.se/punktse/natkronikan…

Och blev mkt ledsen. Vill ni andra läsa och säga vad ni tycker? Mina egna åsikter är som så:

Jag försöker att se med respekt på alla mänskor i stort, oavsett vilka val eller åsikter de har. Men jag blir ledsen och känner mig "kränkt" av att vissa tjejer väljer att göra sådant och sedan inte kan stå för att de mådde dåligt innan operationen. Jag anser det är dåligt att försöka skaffa bättre självförtroende genom att fuska genom att lägga in silikon i brösten. Har man små, små bröst förstår jag att man vill ha en proportionelig byst. Men att man redan har en byst man tycker är okej, men ändå lägger man in? Jag tror knappast det är för sig själv denna tjejen la in silikon, utan för att få bekräftelse av killar (och väcka avund hos andra kvinnor). Jag vet inte, jag kanske är bitter och har fel.

Vad tror ni?

#12  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-20 10:46:08

jag har en till aspekt! jag får eg. inte plats med det jag vill säga på ett blad så jag snackar ltie om mode först.

för mig följer ytan och medvetenheten om att bryta om den rätt tätt.

själv är jag något av ett klädfreak tror jag, men samtidigt _inte_!
såhär:

jag har gått igenom allt känner jag lite; en slaviskt följa mode period i yngre tonår, en period därefter då jag tog avstånd från normen och ytan och ville vara punkare och indiepoppare, sen utvecklades detta, vi snackar liksom en 10årsperiod fram till idag, prövat på både punk och pop och mod och tja...synth, electro, new wave, skin, div avarter , även straight edge eller nån slags veganperiod!

men mest indiepop och punk kanske. och ganska preppy.

men efter 22 sådär återgick jag som många andra till nån slags mer subversiv stil som inte är så inyourface tonårig, och emr flickdamig, och då utökades klädkontot betydligt. visserligen mest secondhand men i mkt. sådär så att man är snygg men folk fattar vem man är. så nu är jag alltid medvetet välklädd, har stort klädkonto, letar kläder emellanåt.

indiepop/mod/preppysstilen är ju extremt väldressad och ofta väldigt väldigt tjejig. babydoll liksom. mary jane, denna brud. det är halva indiepoptjejprofilen, att se ut som en liten fransk 8-åring. f ö inte bara i den stilen, utan väldigt typiskt att tjejer även i "subkulturer" ska vara sötasöta. ironiskt kanske men ändock! jag försöker oftast väga upp det med mer maskulina inslag eller mer intellektuellt/punkigt mode.

det är en annan aspekt- det intellektuella och abstrakta modet.
som jag ser det finns det en typ av mode som är klassiskt skönhetsförhöjande, det som omedvetna killar ser när en är ute på stan. att man ser söt ut. check. sen finns det intellektuella modet som är skitsnyggt men som man måste vara lite djup och tänka ett led till för att fatta. det gäller allt mode.

om jag visste att jag skulle tjäna på det skulle jag lätt klä mig mer i intellektuellt, mer abstrakt mode. men eftersom många av de ragg jag vill ha faktiskt diggar just babydolltjejer har jag ofta _mer_ babydoll än abstrakt när jag går ut t ex. mer snygg kropp/"söt poptjej" (samma sak?) än coola snitt och oväntade kombinationer och svåra referenser liksom.

hmmm, jag har visst mkt mer aspekter på det här.. hur ska jag formulera, intressant ämne tycker jag, jag är ju så intresserad av objektsproblematik.. nåja.. vill komma nånstans.

iaf, så nu rejdar jag secondhandaffärer när jag har tid, köper h&m och topshop när jag har råd samt budar OCH säljer vintage på tradera. rätt..mkt. vissa månader uppåt 2-3000.
jag kan liksom inte låta bli när jag ser saker som


80-tals kavaj http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?a…
prickig liite för pinuppig klänning http://www.tradera.com/auction/1/aid_65085800#pic
en hysterisk 90tals byxklänning http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?a…
sommarklänning http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?a…
färgglad trencchoat http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?a…
raffinerad engelsk sommarklänning http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?a…
"oversize" 80-tals jummper http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?a…

haha! (detta _är_ inte DIREKT representativt för mig men för tradera! du kan hitta allt..!)

sen har jag aldrig fattat sxe-approachen riktigt. visst, det är schysst i 3 dar att gå klädd i kläder som signalerar straightedgepunk, du känner att fokus flyttas till ditt inre, ditt ansikte istället för din uppenbarelse och uttryck och känner frihet i det. men sen, sen känner du dig instängd. det är ju lika fastställande och nästan än mer hämmande att vara "utanför" klädbytena i nån slags stickadtröja-uniform, markera på det viset.


jag kan även vara mer romantiskt tjejig..nåt drag hos mig. men alltid med lite punk i.


jag har alltså utvecklat ett stort naturligt fallande intresse av mode, naturligt på ett sånt sätt att jag lätt och ledigt faller in i sådana kreativa tankar, nästan så jag funderar på att gå folkuniversitetets sömmerskeutbildning ibland, men samtidigt tycker jag det är ganska fjantigt. jag tror att det beror jättemycket på att jag är estet, konstnär och mode är ju uttryck och estetik som allt annat.

-----------------

MEN! EGENTLIGEN tycker jag allt detta är rätt onödigt! jag hatar ytan! helst skulle jag nog vilja gå omkring i en enbart en jeansklänning eller något, hela dan!!
visst, ibland är det schysst att göra sig fin, men inte jämnt. den objektifierande känslan tar lätt över..

detta är alltså rätt komplexa handlingar.

#13  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-20 10:48:54

alltså med "kreativa tankar" menar jag bara att jag lätt halkar in och börjar bygga i dem.

och nej, straightedge- inget för mig..

#14  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-20 10:49:50

"MEN! EGENTLIGEN tycker jag allt detta är rätt onödigt! jag hatar ytan! helst skulle jag nog vilja gå omkring i en enbart en jeansklänning eller något, hela dan!!
visst, ibland är det schysst att göra sig fin, men inte jämnt. den objektifierande känslan tar lätt över..

detta är alltså rätt komplexa handlingar. "

DVS. jag TYCKER det är onödigt, men jag VANTRIVS inte.

jag menar mer på en annan slags komplexitet.

#15  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-20 10:52:27

haha, hjälp, nu kanske alla tror att jag gillar blommigt 90-tal. :P

#16  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-20 10:58:15

hmmm, det jag tänkte komma fram till förutom typ 10 sidor om objektsproblematik som jag gärna vill skriva var alltså;
"MEN! EGENTLIGEN tycker jag allt detta är rätt onödigt! jag hatar ytan! helst skulle jag nog vilja gå omkring i en enbart en jeansklänning eller något, hela dan!!"

så känner jag mig nog egentligen. som en tjej i en jeansklänning. barfota. ha!

#17  Sv: Utseende och feminism FumikoFem
2008-05-20 11:21:25

Jag gillar detta runt smink och kläder, gillar att se söt ut och sminka mig och ha söta/snygga/sexiga kläder, och samtidigt så blir det en del problematiserande.

Jag har själv mer eller mindre hittat den/dom stilen/stilarna som jag gillar och jag trivs i det, även om det må vara åt söt hållet.
Det blir typ strumpbyxor, benvärmare, kortkjol/långkjol, klänning, fin byxor eller mjukis byxor, långa tröjor som blir som halvkjolar och med långa ärmar så en kan ha dom lite över halvvägs över händerna, och även en snygg tunika eller linne som är långt.

Ja yta är definitivt komplext i sin enkelhet, eller nått sånt.
Just att en blir delad i en del grejer och inte vet riktigt vad en vill, men jag känner att om en älskar det och trivs i det så är det ju inte, eller behöver inte vara negativt, även om det blir fåfängt och yta en hel del.

#18  Sv: Utseende och feminism Caro
2008-05-20 11:37:54

sebbin,

Jo, att göra annorlunda än patriarkala normer är viktigt. Men för mig så har jag så många trådar att hålla i så det blir helt ointressant för mig med vad jag har på mig i detta sammanhang. Sedan tycker jag att detta normöverskridande ska vara med måtta i vardagen så att det inte tar onödig energi, och fokus ska ligga på arbete, typ för mig mina studier/jobb, kreativt vetenskaplig skrivande som jag älskar som mest..

Som jag sa innan, så kommer man blir bedömd inte bara utifrån sitt kön och klädkoder utan mycket efter klass och etnicitet etc.. Så för mig är detta mer komplicerat än bara ett enda överskridande mot patriarkala normer som förtrycker, det finns andra normer som förtycker som borde överskridas...

det manliga ögat är överallt och ingenstans, den finns i media, i böcker, tidningar, internet... på samma sätt så finns det det västerländska ögat som finns nästan också överallt men ingenstans och som bedömer sig själv som ngt högstående genom att andrifiera och förfrämliga människor med annan bakrund. Detta har skett konkret under kolonialismen genom att skriva vetenskap på detta andrifierande sätt. (kolla: de Los Reyes, Molina, Mulinari, 2005). detta har fortfarande sina spår i samhället och männiksors minne, kanske indirekt, vilket får konsekvenser att man blir sedd genom dessa ögon bara man har ngt på sig som sticker ut lite från svenska normen... eller igentligen oavsett vadman har på sig...men det är inte bara utseendet som blir drabbad, utan hela människan... precis som kvinnor

#19  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-20 11:40:38

glöm inte att det finns en lekfullhet i att ta plats i världen via lek med sina kläder också.

#20  Sv: Utseende och feminism sebbin
2008-05-20 12:28:11

Psyche,

jag blir också ledsen av den artikeln. Det känns som att hela artikeln hjälper tjejen att bygga upp sina skygglappar. Jag tror säkert att man på ett sätt vinner fördelar om man har ett utseende som hon nu skaffade sig. Men hon skrev ingenstans i artikeln VARFÖR hon ville förstora sina bröst...

Caro, håller med dig om att man måste lägga sin ambitionsribba nånstans, att det inte går att göra allt på en gång. Hoppas du förstår att det inte var meningen att angripa dina personliga val eller så, jag är mest nyfiken. Tycker du skriver väldigt intressant om klass och etnicitet också (fast vad är "andrifiera"?), jag håller med om det... fast jag håller också med om det som jag en gång hörda av en viss Gudrun Schyman, att (nästan) alla grupper i världen genomsyras av patriarkatet. INOM grupperna.

Och det man står upp emot blir väl oftast något man har erfarenhet av; har sett och upplevt. Jag är inte helt svensk själv men har aldrig upplevt t.ex. rasism på samma sätt som jag upplevt mäns makt över kvinnor.

#21  Sv: Utseende och feminism sebbin
2008-05-20 12:29:29

Andrifiera = göra till "de andra"?

#22  Sv: Utseende och feminism grapefrukt
2008-05-20 12:34:59

Så länge en vet varför en har på sig vissa saker, och är medveten om att vissa signaler bara är trötta repetitioner av könsrollerna, går det att leka med dem precis som Blindalina skriver.

Men att av slaviskt följa modetrender "för att det är lättast så" är kanske inte helt... feministiskt genomtänkt.

Visst ska vi välja våra strider, helt klart. Jag väljer naturligtvis också den enklaste vägen alltsomoftast, det blir ju lättast så. Men aldrig att jag mer tänker bli slav under utseendekraven - varken trendmagasinens eller anti-trenderna. Det betyder smink ibland, rakat ibland, färgat hår ibland, lågskor ibland, högklackat ibland.

#23  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-20 12:38:30

"för att det är lättast så?" hmm, sa jag det? eller menade du allmänt?

för så menar jag verkligen inte, hoppas ingen missförstår mitt modeinlägg, sen tänkte jag skriva en massa mer, jag tycker detta är asintressant. tänkte inte stanna där.

#24  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-20 12:38:59

jag tror jag ska doktorera i "mode och feminism" :)

#25  Sv: Utseende och feminism Psyche
2008-05-20 13:03:53

sebbin> Jag sökte upp henne och fann hennes blogg. Jag skrev till henne och hon svarade. Hon menar att hon alltid varit stolt över sin kropp och älskat sina bröst, men hon ville bara ha dem lite större. Jag menar att då handlar det om att man är missnöjd med sina bröst om man tycker de är för små. Hon jämförde med att om man har en krokig näsa, smala läppar osv., vill man kanske operera sig och av samma anledning opererade hon sig. Jag tycker det är trams att hon inte kan säga då att hon faktiskt var missnöjd med sina lökar och inte gå ut med att "jag älskar mina tuttar" när hon faktiskt inte gjorde det. Och hur kan man älska silikoninlägg, btw?

I sin blogg häver hon ur sig att hon ogillar tjocka mänskor. När jag skrev till henne tyckte hon att jag skulle lära mig acceptera mänskor med andra åsikter. Jag tycker inte hon ska komma här och snacka skit om tjocka mänskor då. Hon kan hålla på med sin bantning och samtidigt förstora brösten så att proportionerna blir konstiga.

Ursäkta utbrottet, men jag blir så besviken på vissa människor som verkar så naiva.

#26  Sv: Utseende och feminism Caro
2008-05-20 13:39:17

sebbin,

tack för din kommentar..

jag uppfattar inte att du angriper mina val, kanske jag har varit hård själv i det jag skrev men för mig är detta en sanning, men alla männsikor behöver för det inte vara likadana.

Gudrun Schyman kanske har rätt, delvis, och det upplever jag i min vardag med vissa män omkring mig, men hon pratar utifrån en vit, medelklassens, västerlländsk kvinna. hennes perspektiv säger inte så mycket om ojämlikheten mellan olika etniska grupper både lokalt, globalt och över tid samt mellan kvinnor med olika bakgrund. ex. svensk och invandrad..

jag upplever vardags rasism, lika mycket som vissa mäns dominanta attityd m.m.

men detta är en annan diskussion som vi kan fortsätta med i ngn annan tråd... kanske

#27  Sv: Utseende och feminism grapefrukt
2008-05-20 13:42:44

Oj, nej, det är inte alls någon kommentar på ditt inlägg Blindalina utan mest i största allmänhet.

#28  Sv: Utseende och feminism sebbin
2008-05-20 14:46:06

P: Vad modigt av dig att maila henne och fråga, det du skriver blir ju mycket mer genomtänkt då. Jag är förresten också naiv, om än inte exakt på samma sätt.

#29  Sv: Psyche 11 Sinderella
2008-05-20 19:57:16

En annan anledning till att hon opererat brösten skulle kunna vara at silikonbröst faktiskt ökar chanserna markant att man får spela in en skiva, vara med i en TV-serie eller en musikvideo. Åtminstone om man förutom silikonbröst är någotsånär smal.
Någon som tror att systrarna Graaf fått spela in skivor om de INTE haft silikonbröst?
Missförstå mig inte, det är mycket möjligt att systrarna Graaf är oerhört intelligenta och sympatiska men det går inte att komma ifrån att de är ett bra exempel på det jag skrev.

Sverige idag är ganska hårt för fattiga, och värre kommer det att bli. Då kan jag intellektuellt sett förstå att tjejer skaffar silikon för att de hoppas att det ska leda till inkomster av olika slag. Åtminstone om alternativet är att jobba som telefonförsäljare eller restaurangbiträde för 85/ timmen.
I USA ses silikon av många som en ren yrkesmässig investering.
Då kan man tjäna en slant som dansare på olika klubbar.

Nu finns det tack och lov en hel del skillnader mellan USA och Sverige, men med urholkad A-kassa, slopat bostadsbidrag, minimalt studiemedel, slopad anställningstrygghet för ungdomar och andra förslag som vår nuvarande regering genomfört eller har föreslagit så kanske vi närmar oss situationen i USA snabbare än vad vi tror...

#30  Sv: Utseende och feminism Psyche
2008-05-21 06:57:31

Sebbin> Hur är du naiv, menar du? Jag är säkerligen också det, fast inom andra områden.

Sinderella> Jag förstår vad du menar, men då kan hon väl erkänna det. Hon kan väl säga som det är och inte skriva en krönika med rubrik att hon är stolt över sina tuttar och skriva "Jag är som jag är" osv. Det är lögner alltihopa och gör mig arg. Ska man operera sig, får man faktiskt stå för det. Men som sagt, jag förstår vad du menar :/ Tyvärr.

#31  Sv: 30- Sinderella
2008-05-21 09:42:41

Ja.
Det låter onekligen konstigt, det tycker jag också.
Om man verkligen älskar en kroppsdel vill man väl inte göra om den med ett komplicerat kirurgiskt ingrepp om det inte är nödvändigt av medicinska skäl?

Jag har inga problem med att erkänna att jag formligen hatade mina tänder innan jag fick tandställning. Jag tycker mycket bättre om dem nu. :)

Sedan behöver ju inte den här bloggbruden ha eller ha haft dålig självkänsla/självförtroende på alla områden. (även om hon verkar väldigt ytlig och omogen i och med att hon skrev att hon ogillar tjocka människor.) Men som sagt, om hon älskade sina bröst som de var innan operationen, varför gjorde hon då ett dyrt och smärtsamt ingrepp?

#32  Sv: 30- Sinderella
2008-05-21 09:42:43

Ja.
Det låter onekligen konstigt, det tycker jag också.
Om man verkligen älskar en kroppsdel vill man väl inte göra om den med ett komplicerat kirurgiskt ingrepp om det inte är nödvändigt av medicinska skäl?

Jag har inga problem med att erkänna att jag formligen hatade mina tänder innan jag fick tandställning. Jag tycker mycket bättre om dem nu. :)

Sedan behöver ju inte den här bloggbruden ha eller ha haft dålig självkänsla/självförtroende på alla områden. (även om hon verkar väldigt ytlig och omogen i och med att hon skrev att hon ogillar tjocka människor.) Men som sagt, om hon älskade sina bröst som de var innan operationen, varför gjorde hon då ett dyrt och smärtsamt ingrepp?

#33  Sv: 30- Sinderella
2008-05-21 09:42:43

Ja.
Det låter onekligen konstigt, det tycker jag också.
Om man verkligen älskar en kroppsdel vill man väl inte göra om den med ett komplicerat kirurgiskt ingrepp om det inte är nödvändigt av medicinska skäl?

Jag har inga problem med att erkänna att jag formligen hatade mina tänder innan jag fick tandställning. Jag tycker mycket bättre om dem nu. :)

Sedan behöver ju inte den här bloggbruden ha eller ha haft dålig självkänsla/självförtroende på alla områden. (även om hon verkar väldigt ytlig och omogen i och med att hon skrev att hon ogillar tjocka människor.) Men som sagt, om hon älskade sina bröst som de var innan operationen, varför gjorde hon då ett dyrt och smärtsamt ingrepp?

#34  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-21 09:47:40

fåfänga?

#35  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-21 09:52:26

jag kan delvis retoriskt förstå att man vill bli ännu snyggare (sanning med modifikation) och leva ännu mer på/via sin upplevda "snygghet". "jag är snygg, därför finns jag."

men jag tycker det är sorgligt.

ÄVEN om inte hon själv tycker det! :) det är hen fri att tycka.

#36  11 Liv
2008-05-21 10:22:13

Vad har du för rätt att bestämma att tjejen måste ha opererat brösten för att hon mår dåligt? Det är verkligen att sätta sig över andra människor och påstå sig veta bättre än dem.

Tycker det är ett jävla sätt ärligt talat att idiotförklara unga tjejer som gör val du inte kan förstå och sedan påstå att att den här tjejen opererat sig för att "få bekräftelse av killar (och väcka avund hos andra kvinnor).". Har du några som helst belägg för det du skriver eller bara måste det vara så för att du inte kan förstå det på något annat sätt?

Jag tycker också det är väldigt motsägelsefullt att du verkar tycka det är okej när tjejer med väldigt små bröst opererar sig. Är inte det också en fuskväg till bättre självförtroende? Och var går gränsen, hur liten måste bysten vara?

#37  Sv: Utseende och feminism Peggy
2008-05-21 12:46:33

Jag kan bara rekommendera att dra sig längre bort från det kvinnliga. Det är en gradvis process för mig, där jag går mer och mer mot Tiina Rosenberg och Bob Dylan.

Fördelar:

Byxor sitter på plats mycket bättre än kjol. (jag, som under perioder inte ens ägt ett par byxor, har fortfarande kjol mer än de flesta)

Kort hår ger dig frirum och respekt. Du blir inte lika starkt könad, raggningförsök och trakasserier från män går ner. Jag kan numera sitta och läsa en bok på en offentlig plats utan att en jävel stör mig, det ni! Det var otänkbart när jag var långhårig.

Ögonbrynen är på utväxt - de ska ge mig pondus.

Jag har lagt ner kontaktlinspetandet och kör glasögon. Praktiskt för den som ser halvtaskigt - jag tar bara på dem när jag behöver.

Stora storlekar - jag behöver inte visa min kropps konturer för världen. Drar en 34a men köper numera kläder på herravdelningen. Varför ska allt vara så tajt?

Inget smink - jag kan klia mig i ögonen och gå och lägga mig bums utan mankemang med avsminkning. Och det finns inget värre än att möta gårdagens mascara under ögonen i spegelbilden. Ofräscht och deprimerande.

#38  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-21 13:30:20

gud va jag önskar jag kunde ha riktigt kort hår!

#39  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-21 13:30:54

fast peggy du är ju typ svårt sexig. ändå.

#40  DET såklart.... Peggy
2008-05-21 14:22:22

Tiina Rosenberg och Bob Dylan är också gravt sexiga....

#41  Sv: Utseende och feminism FumikoFem
2008-05-21 15:23:29

Funderade på detta att objektifiera sig själv.
För mig så är det det åt objekt hållet, att det gillar jag och trivs i, ja det låter nog konstigt men så är det.
Är ju en del i detta runt att vara söt och sånt, jag känner igen mig i det och älskar det, jag lyssnar på mitt sinne och det leder mig dit.

Om jag ser en bild eller en film med en annan kvinna i så blir det att jag lever mig in i det hon är och hur hon ser ut, att jag ungefär lever mig in som henne.

Det blir som att jag blir objektet istället för att bilden är tänkt som det, och den blir subjektet, ja det låter konstigt, svårt att beskriva.

#42  Sv: Utseende och feminism Psyche
2008-05-26 11:12:29

Liv> Jag bestämmer inte, jag ifrågasätter! Varför opererar man sig om man är nöjd med sin kropp? Hade du gjort det? Det låter högst irrelevant att operera en kroppsdel man är nöjd med, vilket jag ifrågasätter.

Jag menar att om man inte har bröst alls vill man kanske ha en byst som är proportiornelig till ens kropp. Att operera C till E eller B till F eller ngt känns onödigt enligt mig. Har man byst har man. Har man bara två knoppar vill man kanske ha en byst öht och därför ser jag inga problem att man skaffar sig en byst som är i proportioner till resten av kroppen.

Åter igen. Ifrågasättande. Ifrågasättande. Ifrågasättande.

#43  Psyche Liv
2008-05-26 11:41:16

Jag är ledsen, men ditt inlägg #11 är inte på något sätt ett ifrågasättande, det är ett uppradande av åsikter. Du skriver bland annat:

"Men jag blir ledsen och känner mig "kränkt" av att vissa tjejer väljer att göra sådant och sedan inte kan stå för att de mådde dåligt innan operationen. Jag anser det är dåligt att försöka skaffa bättre självförtroende genom att fuska genom att lägga in silikon i brösten."

Och genom att skriva så så bestämmer du att tjejen måste mått dåligt innan operationen, men inte kan stå för det. Åsikter, åsikter, åsikter.

En E- eller F-kupa kan vara nog så proportionerlig till resten av kroppen, precis som ingen byst alls kan vara proportionerligt på en väldigt smal kropp. Allt beroende på hur kroppen ser ut. Varför är det okej att vilja ha en proportionerlig byst men inte en oproportionerlig?

#44  Liv> Psyche
2008-05-29 07:34:21

Har man en E-, eller F-kupa måste man vara väldigt kraftig.

Exakt, en liten byst till en smal kropp. Dagens ideal är ju smal kropp och stora tuttar, vilket är läskigt.

Åsikter finns ja, klart. Men det är ett ifrågasättande från början. Mitt syfte är att ifrågasätta tjejens agerande, då jag inte finner det speciellt rationellt.

#45  Sv: Utseende och feminism Liv
2008-05-29 09:34:30

Och jag hittar fortfarande inte ifrågasättanden någonstans i din text.

"Väldigt kraftig" är ju en definitionsfråga, men visst en person där E-kupan är proportionerlig (vad nu det innebär) är förmodligen större än en person där C-kupan är proportionerlig. Har inte tjocka personer också rätt till en proportionerlig kropp?

Och för att ytterligare gå in på det där med behåstorlekar så är det ju inte bara kupan utan också omkretsen under kupan som är intressant. Beroende på hur personen är byggd, hur bred bröstkorg den har osv. så kan det måttet variera mellan två personer även om storlek och vikt inte varierar nämnvärt i övrigt, och varierar detta mått blir också kupstorleken olika, även om brösten i sig är lika stora.

Jag tycker att du själv beskriver det rationella i tjejens beteende. Nämligen att dagens ideal är smal kropp och stora tuttar. Då tycker jag att det är hyfsat rationellt att vilja uppnå det idealet (även om jag inte vet hur hon såg ut vare sig före eller efter op:en och därmed inte kan uttala mig om huruvida hon lyckades).

Jag diskuterar gärna det problematiska i svåruppnåeliga ideal såsom väldigt smala kroppar och stora bröst, men jag kommer aldrig att racka ner på enskilda kvinnor och säga att de innerst inne måste må dåligt eller att jag blir kränkt och ledsen av deras beteende. Det är bara översitteri och respektlöst. För mig är systerskapet viktigare än så.

#46  Sv: Utseende och feminism TheCarolinch
2008-05-29 16:57:41

feminism för mig är att ifrågasätta kvinnoidealen, inte att sparka på de tjejer som försöker uppfylla dem.

#47  Sv: Utseende och feminism FiaMia
2008-05-29 17:56:00

TheCarolinch #46:

SUPERFETT WORD! - kunde inte hålla med mer.

#48  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-29 21:07:57

jag håller med men håller inte riktigt med.

jag tycker det är att bita sig riktigt i svansen att offer-tycka synd om tjejer för att de är tjejer.

#49  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-29 21:08:41

bättre att se oss som människor, men under könsroller, istället för nåt slags systerskap, som används för att överbeskydda ist för att ta på allvar.

#50  Sv: Utseende och feminism TheCarolinch
2008-05-29 21:25:03

blindalina

jag förstår vart du vill komma, och håller delvis med. men i någon mån är vi ju alla offer för vår omgivning och vårt sammanhang. vissa tjejer har fått lära sig att det är önskvärt att se ut som slitztjejer, medans jag har fått lära mig att det är vulgärt, och att en tjej istället ska se "naturligt" söt ut.

men av nån anledning har det alltid varit ok att sparka på slitzbrudarna, men inte på tjejer som eftersträvar mer "klassiska" och diskreta (men lika omöjliga, om inte omöjligare) ideal.

och det tror jag har med klass och social status att göra. slitztjejer är underklass, de sobra idealen tillhör medel- och överklass.

#51  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-29 22:42:27

nej, ursäkta, men det där är bara en dålig medelklassig ursäkt, att känna sig bra. ( jag är också övre medelklass. :) )

det vi gör när vi säger " låt de (DE) göra som de vill. " är att se på utifrån. det är nog ALDRIG bra.

ist för att använda identifikationsperspektivet. skippa att ens se arbetarklassbrudarna som OLIKA. det är ju hemskt vonoben!
ha respekt för levnadsupplevelser, visst, men inte värdera VAL.

däremot värdera -fenomen- i sig och varför en väljer detta. där gäller IFRÅGASÄTTA, IFRÅGASÄTTA.

#52  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-29 22:43:17

och i " värdera fenomen", där måste anarki råda.

du ifrågasätter inte människan, du ifrågasätter valet. men du respekterar valet. det går att göra båda.

#53  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-29 22:44:10

( ty det är def. mest jämlikt och klasslöst.)

#54  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-05-29 22:46:03

( ps. jag har under två års tid genomgått en intressant metamorfos och känner mig inte längre på ngt sätt slav under klasstillhörande utan alldeles fri. det är underbart. jag lärde känna mer "arbetar"folk helt enkelt. )

#55  #46 Liv
2008-05-29 23:27:28

Tack!

#56  Sv: Utseende och feminism TheCarolinch
2008-05-30 01:25:18

liv

anytime! : )

#57  Liv Psyche
2008-05-30 09:43:25

Väldigt kraftig menar jag väldigt kraftig enligt BMI och vad folk allmänt anser som väldigt kraftig. Och om man nu är allmänt kraftig brukar man i regel ha stor byst, så varför ska man då förstora bysten om man redan har F-kupa?

Jag har inte sagt ngt om att kraftiga mänskor inte har rätt till proportioner. Jag skrev att proportioner är det bästa, enligt min mening. Det gäller alla, uppenbarligen.

Ja klart, men åter igen, är man väldigt kraftig behöver man en större omkrets.

Ja men du, det är ju jättebra att man följer ett sjukt ideal. Så om det blir modernt att ha anorexia, tycker du det är högst aktuellt att skaffa det för att följa idealen? Det är ju det som är det sjuka, att folk väljer att följa dessa ideal.

So good for you then, det är ju vad du tycker. Jag sysslar inte med översitteri eller respektlöshet, jag tänker på kvinnors hälsa. Jag tror inte det är sunt att stoppa in silikon i brösten när man redan har en byst man är nöjd med. Jag tycker inte det är sunt att banta när man inte behöver det. Jag är orolig för mina systrar och reagerar när ngn säger att hon trivs med sina bröst, för att sedan göra dem större. Jag finner det absurt. Likadant med att man ska följa ideal, vilket ideal det än är. Det är också absurt.

#58  Sv: Utseende och feminism Psyche
2008-05-30 09:45:04

"feminism för mig är att ifrågasätta kvinnoidealen, inte att sparka på de tjejer som försöker uppfylla dem"

Absolut. I varje fall att ifrågasätta idealen.

#59  Psyche Liv
2008-05-30 20:00:09

Du får gärna visa exakt var jag har skrivit att jag tycker det är jättebra att man följer sjuka ideal. Jag kan nämligen inte hitta något ens i närheten någonstans i det jag skrivit.

Jag tror inte att kvinnors hälsa blir ett dugg bättre av att du känner dig kränkt av att de väljer att följa de ideal som finns. Många av dagens ideal är sjuka och värda att ifrågasätta, de kvinnor som följer idealen är inte sjuka eller värda att ifrågasätta.

Varför är det sunt att stoppa in silikon i vissa kroppar men inte i andra undrar jag fortfarande, allt handlar ju om ideal. Fanns det inga tuttideal skulle det inte spela någon roll om vi så var konkava.

Sist men inte minst, du kan alltså inte säga att feminism för dig är att inte sparka på de tjejer som försöker uppfylla idealen? Sjukt.

#60  Sv: Blindalina, Carolinch Sinderella
2008-05-30 21:05:31

Javisst finns det en klassmässig aspekt, det var jag inne på redan i inlägg 29.
Många av de tjejer som hoppas på en "karriär" av något slag tack vare silikonet lever under ganska knappa ekonomiska omständigheter.
Såpa-Olinda, som är miljonär och äger en egen ö har med dagens standard inga bröst alls (inte min åsikt, jag ser visst bröst på henne men enligt den pseudofeministiska måttstock ala "killar vill ha lite att ta i", som råder, en måttstock som också påstår att tiotusentals asiatiska tjejer "inte har bröst" så har hon inte det.)Det tror jag inte är en slump.
Hon behöver aldrig operera brösten för att hon ser den eventuella karriär det skulle kunna leda till som ett alternativ till att jobba på callcenter, som vårdbiträde eller som servitris för under 100/h.
Vilket många andra tjejer de facto gör.

#61  Liv Psyche
2008-06-02 20:19:00

Well indirekt anser jag du tycker sjuka ideal är bra att följa. Du skrev ju att ideal finns där och då kan man ju lika gärna följa dem, typ.

Jag har inte sagt att jag sparkar på ngn? Det är du som lägger ord i mun på mig!

Ja, jag tycker det är sjukt att du uppenbarligen inte reagerar på att tjejer stoppar in silikon i lökarna och lever som slavar efter osunda ideal.

#62  Psyche Liv
2008-06-02 21:12:49

Okej, visa mig då vart jag skrivit att "ideal finns där och då kan man ju lika gärna följa dem".

Jag har inte skrivit att du sagt att du sparkar på någon. Jag skrev att jag tyckte det var sjukt att du inte kunde instämma i den delen av The Carolinch:s inlägg.

Till sist så har jag inte heller skrivit att jag inte reagerar på att tjejer skönhetsopererar sig, det jag däremot skrivit är att jag inte vill skuldbelägga dessa tjejer.

Läs mina inlägg lite mer noggrant så slipper du komma med falska anklagelser.

#63  Liv Psyche
2008-06-03 12:47:58

Jag har inte sagt att jag inte håller med heller.

And same to you. Jag tycker själv du tolkar in rätt mkt eget i det jag skriver.

End of discussion with you.

#64  Sv: Utseende och feminism Liv
2008-06-03 13:20:49

Jag har försökt att inte tolka in en massa i vad du skriver utan istället fråga vad du menar med vissa påståenden, tyvärr blir det ju lite svårt då du inte verkar vilja svara, eller svarar undflyende. Som här, du skrev:

Psyche sa:
"feminism för mig är att ifrågasätta kvinnoidealen, inte att sparka på de tjejer som försöker uppfylla dem"

Absolut. I varje fall att ifrågasätta idealen.


och jag undrade vad du menade med det. För det låter som du menar att du inte håller med om senare delen av citatet, nu verkar det som du gör det ändå.
Nej, jag förstår verkligen inte hur du tänker.

#65  Liv Psyche
2008-06-03 19:28:54

.. och jag förstår inte hur du tänker så då delar vi för en gångs skull åsikt.

#66  Sv: Utseende och feminism Liv
2008-06-03 21:56:45

Nja, det gör vi ju inte. Jag förstår hur jag tänker :)

#67  Liv> Psyche
2008-06-04 09:54:16

Jag menade mer att du inte förstår hur jag tänker och jag inte förstår hur du tänker. Mao förstår vi inte varandra och det har vi gemensamt for once.

#68  Sv: Utseende och feminism Liv
2008-06-04 10:36:13

Jag förstod det.

#69  Liv> Psyche
2008-06-04 14:48:35

Bra, kan inte jag veta ju.

#70  Sv: Utseende och feminism sebbin
2008-06-04 17:08:49

Och jag, jag håller med er två ;)

#71  Sv: Utseende och feminism pazeta
2008-07-08 00:59:47

Jag är 21 år och tjej. Jag vill se vacker och sexig ut för att få uppmärksamhet av män, det verkar vara en väldigt basal drivkraft i mig för den går bara inte att förneka. Varje dag har jag en ny chans till sex, och jag vill utnyttja min kropp för att locka till mig en partner. Så är det för mig. Möjligheten till sex, närhet och kärlek är mitt hopp i livet, det är det som får mig att vilja stiga upp varje morgon och starta en ny dag.

#72  Sv: Utseende och feminism AnnaMalin
2008-07-24 16:51:15

Smaken är som baken, pazeta. Jag använder hellre _hela_ mig när jag söker en partner. (För mig handlar det då om kvinnor, inte män.)
Jag skulle bli riktigt störd ifall en person _bara_ var ute efter min kropp, men det är klart att det är trevligt att få höra att man är söt osv. Dock ska jag ärligt erkänna att jag mycket hellre ser att man blir kär eller attraherad av mig som person, inte som ett "skal" med bröst, ben och läppar.
Intelligens, värme, kreativitet och humor är egenskaper jag kan attraheras mycket mer av. Sedan har jag köpt klyschan om att "beauty is in the eye of the beholder", och det har hänt mig flera ggr i livet att en tjej jag först inte alls attraherats av, plötsligt blivit grymt vacker och sexig när jag lärt känna henne och märkt tex vilken superb humor kvinnan sitter inne med.

Men va fan, det kanske jag är som är ett ufo, vem vet. :)

#73  Sv: Utseende och feminism AnnaMalin
2008-07-24 16:52:03

Och, en sak till pazeta: jag hoppas för din skull att du har fler hopp om livet än sex, närhet och kärlek till ditt yttre...

#74  #72 AnnaMalin Oknytt
2008-08-14 19:01:28

Om du inte bryr dig om ditt utseende är det väl du som inte använder _hela_ dig när du söker en partner? Att en person vill se bra ut innebär väl inte att den personen inte vill bli uppskattad för sina andra kvalitéer också?

Kan du ge exempel på vilka saker i livet som du tycker är viktigare än sex, närhet och kärlek?

#75  Sv: Utseende och feminism Marta
2008-08-15 13:25:00

Jag lägger inte ned så mycket tid och pengar på mitt utseende. Jag är redan tillräckligt snygg. ;-)

Min klädstil är varierande: romantiskt, klassiskt, sexigt, alternativt, praktiskt. Jag använder bara kläder som är sköna att ha på. Sminkar mig sällan. Klipper mig varannan månad ungefär, och det går på över 300 kr. Enkel frisyr som inte kräver så mkt jobb.
Ägnar inte mycket tid åt hårborttagning, benhåren har fått växa fritt de senaste åren. (Bara genom att gå barbent på sommaren provocerar jag en del människor.)

Jag tycker inte det är viktigt att folk i allmänhet ser mig som vacker; vill helst inte att de tycker att jag är ful och äcklig, men jag bryr mig inte tillräckligt för att anpassa mig.

Jag vill att de jag attraheras av ska tycka om mitt utseende (likaväl som min personlighet), men jag vill inte behöva fixa en massa med mitt utseende för att det ska duga.

#76  Sv: Utseende och feminism bjornsdotter
2008-08-15 16:19:24

"Hur ser ni på intresse av mode och utseende, hur mycket lägger ni ner på era kläder, frisyrer, smink osv?"

Är måttligt intresserad, faktiskt. Men visst bryr jag mig. Finns det någon som inte bryr sig alls?

Hur mycket tid och pengar jag lägger ner är svårt att avgöra. När jag har pengar blir det kanske några tusen kr om året på nya kläder, skor, smink osv. När jag är fattig, mindre. Och jag är ju inte den som brukar stå en timme framför spegeln, men visst händer det. Det kan dessutom vara kul ibland, att verkligen "fixa till sig"... Det skulle däremot inte vara kul om det blev vardag och "tvång".

"Vill ni helst uppfattas som vackra av en okänd person, vilken som helst?"

Nej, inte vem som helst. Däremot vill jag självklart uppfattas som - om inte vacker så i alla fall attraktiv - av personer jag själv attraheras av. Jag dör inte om så inte är fallet, men visst önskar man att sådan attraktion är besvarad.

Sedan vill man väl inte uppfattas som regelrätt oattraktiv i övrigt heller. Men jag får hellre uppmärksamhet på andra sätt än bara ytan.

"Vilka är era strategier när ni vill bryta mot utseendenormer?"

Jag har i dagsläget inte så många strategier och bryter väl egentligen inte så många utseendenormer, iaf inte medvetet.
Jag har aldrig varit "besatt" av mitt utseende. Jag rakar inte benen, men det är ingen "uppoffring" från min sida. Jag gör det bara inte, har ingen behov av det... I kombination med ljusa hårstrån och ganska gles behåring, gissar jag. (Men visst har jag hår). Jag rakar mig under armarna men inte av utseendemässiga skäl. Jag sminkar mig sällan mycket. Jag klär mig i kläder jag tycker är snygga och bekväma - ibland kvinnligt
men sällan "superkvinnligt", ofta lite unisex. Men det är sån jag är. Det är inget politiskt ställningstagande. Vill jag ha kjol och extra mycket smink någon dag, så har jag det. Det viktigaste är att det inte känns som ett krav, utan bara är roligt.

#77  Sv: Utseende och feminism bjornsdotter
2008-08-15 16:31:46

Vill tillägga att jag sällan hamnar på tillställningar med snäva dress codes. På sin höjd "kavaj", typ. Men när så sker, brukar jag anpassa mig, då jag inte har något emot kjol, lite snyggare kläder osv. Jag skulle få problem först om någon försökte tvinga mig att gå i högklackat eller balklänning eller dylikt (då jag inte äger något sådant samt inte kan/vill gå i högklackat). Men det har hittills aldrig hänt.

#78  Sv: Utseende och feminism bjornsdotter
2008-08-15 16:56:43

"Kan du ge exempel på vilka saker i livet som du tycker är viktigare än sex, närhet och kärlek?"

__________

Stryk "sex" (även om jag gillar det förvisso) och få saker är viktigare, när det kommer till kritan. Utan kärlek, närhet eller uppskattning från andra människor, orkar många inte leva.
Människan är en social varelse, med få undantag.
Ofrivillig ensamhet är bland det värsta som finns. Osv.

Frågan är dock om ständig strävan efter en sexig och tilltalande yta, verkligen ger en NÄRhet och KÄRlek. Bara om det inte sker på bekostnad av vårdandet av det inre, skulle jag hävda.

My 50 cents.

#79  #78 bjornsdotter Oknytt
2008-08-15 20:19:05

"Frågan är dock om ständig strävan efter en sexig och tilltalande yta, verkligen ger en NÄRhet och KÄRlek. Bara om det inte sker på bekostnad av vårdandet av det inre, skulle jag hävda."

Var det frågan? Jag har inte sett någon ge uttryck för att det skulle vara så, varken trådöppnaren eller senare. Däremot upplever jag hur flera inlägg i tråden mer eller mindre öppet försöker tillskriva andra den åsikten.

Jag skulle hävda att nazism är jävligt dumt, men det är ju bara mina 50 cents...

#80  Sv: Utseende och feminism bjornsdotter
2008-08-16 09:25:23

Nej, Oknytt, det var min undran. Det kanske jag borde ha förtydligat.

Allt som står i inlägget är mina åsikter. Alla andra kanske inte tycker att kärlek och närhet är det viktigaste av allt, men jag tror att det är viktigt för de flesta.

Vad nazism har med saken att göra, förstår jag inte riktigt.

#81  normer och normbrottare och OS i feministiskt sjukamp. swenskaflicka
2008-08-23 22:28:00

För mig var kampen mot skönhetsideal & mot föreställningar om killars respektive tjejers roller vad gäller heterosexuellt rolltagande avgörande för att jag blev feminist. Idag ser jag frågorna fortfarande som viktiga, om än jag kanske tror på andra kampmetoder än tidigare.

Dels tror jag det finns massor av sätt att kämpa mot tvingande skönhetsnormer, dels så finns det mer än en fiende att bekämpa. Att operera sin kropp som kvinna kan ju exempelvis ses som en del i en uppluckring av kvinnan som ett naturligt väsen, som stående för termer som moderlighet (ett vanligt folkligt argument mot bröstoperationer är ju att - "det inte går att amma") och icke-förfinad.

Och att fånga feminister i en evig gör-jag-rätt-nu-ser-jag-rätt-ut-nu-ambivalens tror jag kan vara en duktigt tråkig återvändsgränd. Vi får dela upp kampen tror jag, OS i feminism är inte en gren där det handlar om att alla ska springa åt samma håll, utan klart vi kan dela upp kampen. Vi är alla duktiga på olika saker och tillsammans kan vi 10 000-tals aktivistiska feminister i detta land bli en fet carolina-kluft-smäll på hela patriarkatskitsstrukturen.

Själv låter jag genom detaljer skina igenom, som kanske sipprar ut som nåt halvtaskigt kulstöt mot patriarkatet för de som ser det...

#82  #74 oknytt Blindalina
2008-08-24 10:16:12

visst är det viktigt, men jag skulle vilja påstå att det finns mer i livet än sex, närhet och kärlek. Livet, t ex.

#83  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-08-24 10:21:20

nåt som är grymt bra för kroppsmedvetande är sommaren. :) jag tror inte det finns ngt bättre i kroppssammanhang än att kunna ligga på badstranden och vara i sig själv, bli smekt av sol och sand, bada glatt och kunna gå omkring i sin kropp med det självmedvetande som krävs för att bära upp sin kropp inför andra. dvs att tycka om sin kropp och sig själv så mkt att man varken får komplex för att den inte skulle duga eller känner sig överdrivet objektifierad för att den blir betraktad. mellantinget är varandet. det är att njuta!

#84  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-08-24 10:28:32

( jag tänker ofta på hur vackra alla kroppar är. alla!

för att ge en effektiv hotbild till mitt förra inlägg ( som faktiskt var sant, att jag älskar min kropp och verkligen kan vara i den nöjd, oavsett vad jag säger nu) så har jag ju mina grejer: jag kan bli avundsjuk på kurvigare tjejer med bredare benstomme och tycka de ser ut mer som "riktiga, rejäla" kvinnor än jag. samtidigt har jag beyoncerumpa och höfter och fina bröst och midja och lår och ben. och en läcker mage. sorry slitztjatet- men jag menar att jag borde vara grymt nöjd, ist för att bliga i svaga ögonblick på de rejäla bastanta damerna med vackra zornska hängbröst och bred simmarrygg. det är kanske nån typ av ironi? "aldrig vara nöjd")

#85  Sv: Utseende och feminism Blindalina
2008-08-24 10:33:29

det är ju helt absurt, jag kan liksom gå utanför mig själv (vanlig grej när tjejer objektifierar sig och tappar sin självbild) och tänka superirrationella tankar om att "men vanliga tjejer a la mer annalisa eriksson eller zorntjejer (såsom de flesta i sverige ser ut) tas mera på ALLVAR och är mera FLICKVÄNStyp än min mera brigitte bardot-typ. ) hah!!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?