feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kommer historien att upprepa sig?


Gå till senaste inlägget#1  Kommer historien att upprepa sig? pannasanna
2008-01-20 19:56:25

1994 genomfördes partnerskapslagen i Sverige, inte tack vare en framlagt proposition från den dåvarande borgeliga regeringen utan genom ett riksdagsinitiativ från S, V och Fp.

Då fanns det en knapp majoritet för införandet av partnerskapslagen, och idag finns en mycket klar majoritet i alla riksdagspartier, utom KD, för en könsneutral äktenskapslag, det är inte längre frågan om utan när vi får en könsneutral äktenskapslag, men kommer historien att upprepa sig, kommer den moderatledda borgeliga alliansen att vika sig för KD den här gången också?

Det ska bli intressant att se, om Alliansen inte kommer att lägga fram en proposition, hur Nyamko Sabuni kommer att reagera i egenskap av jämställdhetsminister och för att hon faktiskt varit en av dom drivande i frågan om könsneutral äktenskapslagstifning i riksdagen och i sitt parti, (dock ovanligt tyst om det som jämställdhetsminister sen valet?).

För dom inte kommer ihåg, alt. var för unga -94, så såg röstfördelningen ut så vid riksdagsröstningen för införandet av partnerskapslagen.

Parti - För/av - mot
S: - 128/128 - 0
V: - 12/12 - 0
Fp: -21/31 - 8
C: - 4/26 - 20
M: - 2/75 - 72
NyD: - 3/18 - 15
KD: 0/25 - 25
(MP satt inte i riksdagen under den mandatperioden)

Det jag egentligen hoppas på är att regeringen inte lägger fram en proposition om könsneutral äktenskap och att det faktiskt blir lika som -94, alltså ett riksdaginitiativ, främst för att se vilken skillnad i röstfördelning som skett på dessa 14 år hos den borgeliga alliansen.

#2  Sv: Kommer historien att upprepa sig? Peggy
2008-01-20 21:25:08

Det viktiga är väl att få igenom en könsneutral lagstiftning, inte vem som lägger förslaget?

Vill borgarna göra denna enda goda insats under sin mandatperiod, är de för min del mycket välkomna.

#3  Sv: Kommer historien att upprepa sig? pannasanna
2008-01-20 22:32:08

Det har du rätt Peggy, men samtidigt är det för den framtida historieskrivningen intressant hur den går genom.
Det som främst intresserar mig är på vilket sätt den ideologiska konflikten i HBT frågor påverkar Alliansen och vilka konsekvenserna blir i framtida samarbete med en eventuellt splittrad KD.

KD har ju precis återhämtat sig någorlunda i frågan om abort för utländska kvinnor, det blev en viss splittring i partiet men Göran Hägglund klarade sig på det berömda håret. Så nu är den stora ödesfrågan, vad kommer att hända om regeringen lägger fram en proposition, kommer det att vara det som tippar vågen och definitivt splittrar partiet och därmed försvagar Alliansen eller kommer regeringen att ge vika för maktpolitiken och värdekonservativa och låta S, V MP driva frågan via riksdagen till omröstning?

En ödesfråga inte bara för KD utan för hela Alliansen, det här är politik när den är som mest spännande. ;)

#4  Sv:Att KD:s kvinnoförbund Sinderella
2008-01-21 11:25:03

har tänkt om i den här frågan är väl ett gott omen!
Den goda nyheten fick vi ju ta del av förra veckan.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?