feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Dysfunktionell sexualitet ,porr & prostitution


Gå till senaste inlägget#1  Dysfunktionell sexualitet ,porr & prostitution fdTorsken tillfrisknande
2004-12-03 10:41:45

Ett problem när man diskuterar sexualitet är att många hävdar ståndpunkten att "allt man blir kåt av eller njuter av är ok".

En sådan ståndpunkt bygger på missuppfattningen att vår sexuella känslor är av naturen givna och därför oantastliga.

Så är det dock inte. Vår sexualitet formas av vår barndom och i vår kultur är det oerhört vanligt med s.k. cross-wiring.
Dvs man sexualiserar problematiska känslor. (Se Anne Stirling-Hastings i t.ex. "Discovering sexuality that will satisfy you both - when couples want different amounts and different kinds of sex", eller se Patrick Carnes böcker, www.sexhelp.com)

Extremerna är uppenbart tragiska och inte svåra att se som sjuka former av sex för de flesta människor: pedofili, sado-masochism, bestialism (sex med djur) mm.

Men sedan finns det så många ytligt sett "lättare" former av störningar som de flesta bär på mer eller mindre så att man inte ser det sjuka i lusten.

Det är där vi har mainstream porren och prostitution.

Men vår sexuella lust är inte en gång för alla slagen i järn, det fantastiska är att vi kan förändras och utvecklas.

Själv har jag tänt på förnedring och objektifiering i alla dess former, men efter mitt tillfrisknande och därmed fullständiga tillbakadragande från all form av porr och prositutition, har min sexualitet utvecklas i nya riktningar.

Idag tänder jag på intimitet och sårbarheten och det är en varm och skön känsla. Ett sådant sexuellt möte ger en värme inombords som varar länge, och får mig att växa.
Det är en helt annan sorts och livsbejakande sexualitet än den kalla och orgasmfixerade sexualitet jag hade förut.

Så vad tände jag på tidigare, när jag gick till prostituerade?
Samma sak som jag tror många av de prostitutionsförespråkare på denna sida tänder på.
Så låt oss bli konkreta, hur ser ett sådant möte ut?:

En kvinna träffar en man. Hon känner ingen attraktion till honom, även om hon skulle finna honom attraktiv. Hela situationen är att han skall få tillfredställa sig med hennes kropp.
Hon tar emot pengarna, klär av sig, han klär av sig, sannolikt fixerad vid hennes kropp och sina fantasier om vad han skall göra.
Han penetrerar henne och kanske instruerar henne till olika saker. Kanske hon "anstränger" sig och gör olika saker för att förbättra hans upplevelse. Hon njuter inte själv, utan blottar sig själv och sin kropp som ersättning för de pengar hon fått.
Han får så småningom sin utlösning, varefter han klär på sig och går.

Hela denna bild verkar säkert upphetsande på många, fast jag här har försökt framställa den så nyktert som möjligt.

För de flesta människor är det dock uppenbart att denna sexuella situation är tragisk och torftig.
Så vad är det som är upphetsande i den för vissa, inklusive mig själv för inte så länge sedan ?

Upphetsningen kommer från ett s.k. cross-wiring system i hjärnan. Sexualiteten utvecklas under de första åren i livet, och formas sedan vidare under barndomen.
För den som inte blir respekterad och utvecklar en negativ självbild kan dessa känslor lätt bli sexualiserade - då uppstår s.k. crosswiring.

I ovan situation finns "spänningen" i mannens totala fixering vid kvinnans kropp. Inom sig bekräftar han sin egen negativa självbild genom att reducera sig själv till en individ besatt av sin egen kåthet. Mannen som en slav under sina drifter.
Detta är en självförnedrande självbild. Det finns också en förnedring i att tända på att han njuter bara av hennes kropp, utan att älska henne. Det är förnedrande för henne, och är en del av den psykiska smärta en prostituerad får lära sig leva med.

Om vi tittar på mainstream porren så ser vi snart att just förnedring finns i den mesta av porren.
Går man in i en vanlig porrbutik (och jag har varit i de flesta i Stockholm och många runt om i världen), så ser man snart att porren är kategoriserad.
Vilka är kategorierna?
Dels har du hyllorna där pedofila fantasier kittlas (hur pedofili hänger samman med vår allmänna dysfunktionella sexuella kultur kan du läsa i "From Generation to Generation, understanding sexual attraction to children" av Anne Stirling-Hastings), med titlar som "Seventeen", "cherry poppers", "young asians". Dessa hyllor tar säkert en 10-20 % av det totala utrymmet.
Sedan har du "anal-sex" hyllorna. Framställs anal-sex där som något fint och romantiskt (som det kan vara)?
Nej betoningen är återigen på förnedring:
"First anal encounters", "Anal virgins", "Monster cocks in virgin anals" etc..
Genomgående tema är att så stora kukar som möjligt skall penetrera så trånga analer som möjligt.
Uppenbarligen skall det vara smärtsamt för kvinnan och mycket riktigt är de bästsäljande titlarna de med kvinnoansikten förvridna i smärta.
Det är också vanligt med bilder på kvinnors analöppningar uttänjda till horribla storlekar, så att man lätt får in en flera fingrar eller tom en hand.
Därmed kommer vi över till en annan vanlig och stor kategori: alla former av fistfucking eller STORA föremål uppkörda i slidor och analer.
Här har vi återigen som grundläggande tema att stora saker skall tryckas upp i allt mer uttänjda slidor och analer.
En hand eller två händer. Kvinnan ligger uppfläkt medans flera personer samtidigt jobbar på att trycka upp sina händer, kukar eller till och med fötter i hennes hål.
Så har vi blowjob kategorin, där det handlar om avsugning och ansikssprut. Höjdpunkten i dessa filmer är slutet där en eller flera män sprutar i kvinnans ansikte, mun och ögon.
Sperma är givetvis inget förnedrande, men framställningarna är förnedrande, kvinnans närmast dräns i floder av sperma och fascinationen ligger i det "äckliga". Bukkake filmer är de som gått längst. Här sprutar 10-20 eller till med 100 killar i glas eller bägare eller direkt i kvinnans mun, och hon dricker.
Så har vi bondage och sm-avdelningarna. Där handlar det om kvinnor eller män som binds hårt, och kanske sätts på.
Just sm-avdelningarna brukar ha ganska mycket material med män som utsättss för smärta av kvinnor, även om det omvända överväger i kvantitet.

Hela tiden ser ni förnedringen som grundläggande tema, det skall vara smärta, och kvinnan (eller mannen) skall behandlas som ett objekt med vilken man testar gränserna för vad hon (eller ibland han) tål.

Max Hardcore som driver en av de mer framgångsrika sajter på nätet (och ja, jag har varit prenumerant på hans sajter), har brutit ny mark för porrindustrin.

Han är mycket kritiserad och fördömd, men hans enorma kommersiella framgång har gett honom en stor legitimitet i porrbranchen.

Vad gör han då ? Jo han ser till att tjejernas lidande blir tydligt och så äkta som möjligt.
Han var en av de första som drog den s.k. throatfuckingen till en tydlig reality nivå. Han trycker in kuken hela vägen ner i halsen tills tjejerna kräks framför kameran.
Därefter kissar han i deras ansikte eller mun.
Han knullar dem också i analen på ett speciellt smärtsamt sätt, eftersom han vinklar kuken så den trycker upp mot slidväggen, därmed tänjer han analväggarna till bristningsgränsen och tårarna i kvinnornas ögon är så äkta de kan bli.
Samtidigt säger han till kvinnorna en mängd nedvärderande ord "what a filhty little whore you are" och i slutet får de vinka in i kameran och säga "hello mammy, see what a little worthless slut I am".

Nåväl, så ser en av bästsäljarna i porrbranschen ut.

Detta är inte extremer i porren idag, utan mainstream.

Det grundläggande temat är förnedring genom objektifiering eller smärta eller urin och avföring, eller genom pedofili.
Dvs vad pedofilin beträffar så använder man tjejer som ser så unga ut som möjligt, så att tittaren skall nästan tro att hon är i nedre tonåren fast det står disclaimers på sidorna ("all models are 18 years of age").

Men eftersom cross-wiring och lusten till objektfierad sex är så stark är det svårt att argumentera med dem som är besatta av denna lust.
För den som drivs av sådana sexuella känslor, precis som jag själv gjorde, är det svårt att förstå att hans/hennes sexuella lust skulle kunna vara annorlunda.

Den första frågan en tillfrisknande sexmissbrukare brukar ställa sig är - hur skall jag någonsin kunna tända på något annat?
Som Patrick Carnes skriver "What healthy sex is, is something that eludes the early recovering sex addict".

Det fantastiska för mig var, när jag och min hustru efter flera månaders totalt celibat återstartade vårt sexliv, att jag upptäckte sexuella känslor jag aldrig känt förut.
För första gången i livet var jag sårbar och närvarande med henne, och plötsligt var varken hennes kropp eller min kropp i fokuset, utan vår närhet, och det tände mig oerhört.
Jag vet nu att det aldrig är försent att utveckla en frisk sexualitet, utan att den tvärsom finns inuti varje människa kanske slumrande, men under all till synes betvingande längtan efter kall objektifierad sex.
Många älskande tror, som jag gjorde själv, att det var kärleksfull sex jag hade, när jag behandlade min älskade som ett objekt, ja även hon njöt ju av det.
Men vad man gör i en sexuell stund är som ett språk, och vad man säger då gör en stor skillnad.

Känner man lust och längtan att säga förnedrande och nedsättande saker till varandra (och nu menar jag inte i ord utan i handling) så skall man inte skämmas för det - för skammen är en av drivkrafterna i sexmissbruk och dysfunktionell sexualitet.
Men kan man istället se att den sexualitet man ägnar sig åt är begränsad och hindrar en från att leva fullt ut så har man kommit en bit på väg.
Och framförallt att ens sexuella känslor kan utvecklas och ändras till något positivt och livsbejakande.

Det finns många som vill försvara dsyfunktionell sexualitet med floskler och uttryck som "människans spännnande mörka sidor" och "sex med spännnade risker", "inget gulligull sex" etc.

Den typen av tänkande kan återigen verka upphetsande, därför att den appelerar till vårt sätt att skambelägga sex. Dvs "Jag tillåter mig bli upphetsad enbart i ett negativ kontext, därför att sex egentligen är något negativt, något fult, något syndigt".
Återigen cross-wiring.

Vi är sexuella varelser och lever genom vår sexualitet.
Vi behöver inte sex i sig, men vi behöver uttrycka våra känslor genom sex. En väldigt stor skillnad.
Men fullt fria att göra detta blir vi först när vi kan lämna all cross-wiring bakom oss. När vi förmår och vågar använda sexualiteten på ett friskt sätt, som ett positivt uttryck för våra allra sköraste och sårbaraste inre känslor.

Patrick Carnes har i en av sina böcker gjort en liten förteckning på vad som indikerar frisk respektive dysfunktionell sexualitet, jag tycker den är väldigt bra om man funderar över sina egna sexuella känslor, och vill bena ut vad som är friskt respektive dysfunktionellt.

Listan är på engelska, och kan kanske vara lite svår att förstå tagen ur sitt sammanhang i boken "Don't call it Love - recovering from sexual addiction", men jag tycker ändå den är belysande:

Addictive sexuality Healthy Sexuality
=================== ==================
Feels shameful Adds to self-esteem
Is illicit, stolen or exploitive Has no victims
Compromises values Deepens meaning
Draws on fear for excitment Uses vulnerability for
excitment
Reenacts childhood abuses Cultivates sense of being
adult
Disconnects one from oneself Furthers sense of self
Creates world of unreality Expands reality
Is self-destructive and dangerous Relies on safety
Uses conquest or power Is mutual and intimate
Is seductive Takes responsibility for
needs
Serves to medicate and kill pain May bring legitimate
suffering
Is dishonest Originates in integrity
Becomes routine Presents challenges
Requires double life Integrates most authentic
parts of self
Is grim and joyless Is fun and playful
Demands perfection Accepts the imperfect


Känner man att ens sexliv eller lust har egenskaper från kolumnen till vänster så är det självklart inget att deppa eller skämmas över.
Det betyder bara att man inte utvecklat sin egen potential till kärlek och närhet.
Man skall som sagt inte skämmas för dysfunktionell sexualitet, men det är bra att inse att den är begränsande och kan även vara skadlig i längden.
Är man dessutom sexmissbrukare så har man mycket att vinna på att göra något åt sin situation. Och det finns så mycket bra hjälp och kunskap att inhämta.

Någon skrev att jag hade en "nyviktoriansk" syn på sexualitet, vilket förstås inte stämmer, men däremot förde sexliberaliserings vågen från 60 och 70 talet med sig att den dysfunktionella sexualiteten blev offentlig och tydlig.
Vilket i sig är positivt för det är därmed lättare att jobba och göra något åt den.
Jag är inte heller för några som helst förbud vad det gäller sex och porr, mer än att jag tycker att det offentliga rummet borde vara rent från sådant. Med tanke på alla barn som växer upp och genom media kan få förstärkt bilden av dysfunktionell sexualitet som normalt.
Det är ju inte för inte som så många tonårsflickor har problem med analen och kuratorer landet runt larmar om porrens inflytande på unga människors sexliv.
Jag är däremot rent personligen tacksam för sexköpslagen, eftersom utan den hade det tagit längre tid innan jag nått min personliga botten och fler år av mitt liv hade då gått till spillo.

Idag lever jag som pånyttfödd och är tacksam för varje ny upplevelse och känsla jag får förmånen att känna.
Att mina relationer till mina närmaste och mina älskade (min hustru och mina barn) bygger på sann intimitet och ärlighet.
Och att jag har fått utveckla en sexuell lust och längtan vars drivkraft är kärlek och intimitet.

Visst är jag fortfarande sårbar för dysfunktionell sex, bilder i media som associerar till sådan sexualitet kan fortfarande trigga mig, men lika snabbt som jag känner den sjuka kåtheten inom mig, lika snabbt känner jag äckel och avsmak inför känslor jag vet är destruktiva och begränsade.
Crosswired känslor som inte leder någon vart, och som jag har manifesterat i handling så många gånger utan att egentligen någonsin bli verkligt tillfredställd.

Idag blir jag det. Och kan för första gången känna det som inom 12stegsrörelsen kallas sinnesro, dvs harmoni.

Inte alltid och inte jämnt, men alltmer för varje dag i mitt tillfrisknande.

Hoppas att denna redogörelse kanske dels hjälper de som vill försöka förstå drivkrafterna bakom porr och prostitution lite.
Hoppas också att de som är besatta av sådana känslor som jag själv var, och vill försvara det med "att sådan är min sexualitet", kanske kan finna att de inte behöver identifiera sig med sina sexuella känslor. Att de kanske kan se att det finns något annat och mycket bättre än det tror sig vilja.
Att en värld full av älskande människor är så mycket mänskligare än en värld där sex och kroppar är en handelsvara.
Att den sistnämnda världen faktiskt drivs av en skadad sexualitet, men som går att läka, och utveckla.

Det finns hopp, det finns kärlek, det finns möjligheter att utvecklas och bli rikare och starkare som människa genom positiva kärleksfulla sexuella handlingar.

Vi är alla sexuella varelser, och det är något mycket vackert och ömtåligt.

Och fantastiskt!

Tänk vilka möjligheter mänskligheten har, när vi vågar göra upp med vår ryggsäck av sorg smärta och förnedring.
När vi vågar gottgöra och återinföra jämlikhet mellan könen.
När vi vågar använda kärleken som rättesnöre.

All you need is love.

/fd Torsken

#2  fd Torsken Michael Lundahl
2004-12-03 11:42:44

Feminetiks regler säger (bland annat) följande:

"Du för varken feministiska eller antifeministiska korståg. Predika får du göra i kyrkan - här kommer ingen omvändas och forumet blir hur tråkigt som helst om användarna trycker ur sig 118 inlägg med samma budskap. Skriv en bok om du tycker att du har så mycket att säga!"

http://www.feminetik.se/om_oss.php?sub=rules&…

/Micke

#3  Svar på ett specifikt påstående Michael Lundahl
2004-12-03 11:56:27

"Extremerna är uppenbart tragiska och inte svåra att se som sjuka former av sex för de flesta människor: pedofili, sado-masochism, bestialism (sex med djur) mm."

Pedofili och tidelag, ja det håller jag med om att det är klart icke önskvärda företeelser i ett modernt samhälle.

Men om du kallar SM-sex för sjukt... då är du helt fel på det.

/Micke

#4  Michael Lundahl fdTorsken tillfrisknande
2004-12-03 12:28:57

Vi för uppenbarligen en evig debatt utan slut, men konturerna blir hela tiden klarare.

Det förvånar mig inte att du gillar SM.

Jag nöjer mig med att åter upprepa:

Sex är ett språk - vad vi säger med det har stor betydelse.

Vill vi "tala" illa om varandra eller vill "säga" kärleksfulla saker.

Jag har upplevt många "SM-sessioner" både som sadist och masoschist. Är tacksam idag att all den skiten är bakom mig.
Den bittra eftersmaken talade alltid sitt tydliga språk, och den fanns där även om båda hon och jag hade en i övrigt kärleksfull relation och älskade varandra.

Jag har varit medlem i SM-nätverk och vet jargongen och sättet att tänka, viljan till respekt mellan master/mistress och slavar. Besvärjelser man ägnar sig åt för att förnedringen i SM-situationen skulle bli än mer effektfull.

Jo då Michael, SM är sjukt, och hela psykologin bakom SM finns väldigt väl beskriven i psykologisk litteratur.

Det är ett av de tydligaste exemplen på s.k. crosswiring.

Anne Stirling-Hastings har skrivit mycket om SM.
Susanne P. Schad-Somers har en psykoanalytisk vinkling.
Och det finns massor mera att läsa om du är öppen och villig att ta in.

#5  Håller med fdTorsken! FredagsMike
2004-12-03 12:59:44

Sado-masochism ÄR sjukt!
Sjukt skönt alltså! :-)

I´ve been a bad bad boy ;-))

Ps. FdTorsken, finns det något du INTE har varit med om?

*stirrar imponerad på din allt mer växande meritlista av sexuella erfarenheter*

#6  FredagsMike fdTorsken tillfrisknande
2004-12-03 13:02:31

Det är ingen meritlista, det är en sorglista.

Jag sörjer alla sätt som jag skadat mig själv och andra.

Men jag har inte varit en "bad bad boy".

Bara en väldigt "hungrig" "boy".
Ständigt otillfredställd, ständigt i jakt på allt större effekter. Ständigt hungrig.

En hunger som äntligen är mättad.

Du vet ju hur.

#7  förtydligande josephine
2004-12-03 13:08:54

Man kan försvara S/M utan att för den sakens skull vara inbegripen i det. Ungefär som att försvara demonstrationsrätten utan att för den sakens skull gilla när ND går i raka led med vajande flaggor. Typ.

#8  josephine fdTorsken tillfrisknande
2004-12-03 13:40:16

Men om man inte har upplevt SM så är det kanske svårare att förstå vad det faktiskt handlar om.

Och SM är en sexuell "lek", inte en politisk åsiktsyttring.

Så din jämförelse haltar.

Däremot innehåller SM en mängd budskap, som man skickar till varandra i sexuella handlingar:

Till slaven/slavinnan: "Jag är mer värd än dig" "Du finns bara till för att tillfredställa mig" "Ditt bästa värde är när du låter mig njuta av ditt lidande"

Till mistress/master: "Jag är värdelös" "Jag njuter av att bli plågad av dig för det bekräftar hur värdelös jag är" "Jag är ditt redskap"


Just SM är ett typiskt sätt att "reenact childhood abuse"

Och de betyder inte att man måste varit utsatt för sexuella övergrepp som barn. Allmän känsla av respektlöst behandling och kärlekslöshet går utmärkt att återanvända i SM.

Härligt eller hur ? :-(

#9  fd Torsken Michael Lundahl
2004-12-03 14:13:26

Som jag sade igår: jag tycker att ditt sätt att förhålla dig till detta ämne är samma sätt som en tillnyktrad alkoholist som blivit väckelsepredikant förhåller sig till alkohol.

Att du för din del inte kunde förhålla dig till dessa fenomen som diskuteras på ett hälsosamt sätt har jag givetvis respekt för... på samma sätt osm jag har respekt för att en alkoholist som drabbats av sjukdomen. Men då tycker jag att du skall visa samma respekt tillbaks istället för att förutsätta att alla kommer att trilla dit på samma sätt som du gjorde.

Du sade igår att du satt dig in i hur de som tycker annorlunda tänker. Jag menar att detr har du inte alls gjort. Att du säger "Jag tyckte så en gång och jag hade fel" och utifrån det menar att alla som tycker så därför har fel är inte ett giltigt argument. Dels förnekar det individen och dels framställer du dig som att du nu i dagsläget sitter inne med obestridbar sanning.

Återigen: detta är ett forum för fritt åsiktsutbyte... inte ett väckelsemöte eller en "kyrka" att predika i. Den som bestämmer det på detta ställe är feminetiks redaktörer och ägare.

/Micke

#10  tack, fd torsken! The Carolinch that stole Christmas
2004-12-03 22:57:55

jag tycker att du skriver intressant och ärligt. tack för att du delar med dig till oss av dina erfarenheter.

#11  ML fdTorsken tillfrisknande
2004-12-03 23:20:04

Om vi nu skall diskutera grunden till mina åsikter vilket jag tycker är helt rimligt eftersom jag på samma sätt ifrågasatt grunden till dina.

Men din jämförelse haltar eftersom jag verkligen inte fördömer sex såsom en alkoholist fördömer alkohol, tvärsom, jag säger om och om igen att sex är fantastiskt och innehåller enorma möjligheter till njutning och känslomässiga uttryck.

Med min erfarenhet gör att jag fått en viss insikt eller känsla för vad sex verkligen betyder.
Den insikten tror jag inte man behöver gjort mina bittra erfarenheter för att få, en bra uppväxt tror jag ger de flesta människor en sund känsla för sex av sig självt.

Men i vår värld är ofta bilden av sex förvriden till något negativt, våran lust inriktad mot destruktiva upplevelser.

Det är det jag vill uppmärksamma och jag räknar nog med att jag för det mesta slår in redan öppna dörrar, för de flesta kan jag bara vara ett vittnesmål.

Men så finns det sådana som du, som inte vill ta till sig vad jag säger och benhårt biter sig fast vid inställningen att destruktiv sex är gott. Som låter mina argument rinna av sig som vatten på en gås. Eller ?

Tja - där är vi nu. Vi får väl se vad som händer...

mvh,
/fd Torsken

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?