feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

självförsvar


Gå till senaste inlägget#1  självförsvar alice
2004-01-06 23:45:51

Hej.
Jag har kommit på att jag borde bota min gåhemsjälvrädsla och samtidigt nära mitt fysiska behov. Nu vill jag hitta en självförsvarkurs, helst i Malmö men Lund är ok, men hittar ingen?

Vet inte riktigt vad skillnaden mellan feministiskt självförsvar och "vanligt" är men gissar att jag skulle känna mig mer hemma på dett förra. Hjälp?

#2  kurser Kristina
2004-01-26 16:56:14

Hej Alica,
en sådan bra idé. Jag har själv tränat omkring tio år, och försörjde mig en gång i tiden som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana, så jag har fullständigt förlorat min gåhemsjälvrädsla (bra ord!).
Gå helst inte en 'feministisk självförsvarskurs,' de är ofta inte så väldigt grundliga. Min rekommendation är att hitta en ju-jutsu kai klubb, och att träna minst ett par år - självförsvar är inget man lär sig på en eftermiddag. Jutsun är den mest självförsvarsinriktade formen av kampsport, se http://hem.bredband.net/b130970/ljjf.html, och http://www.mjjk.com för klubbar i din närhet. Jutsun är också bra för kvinnor eftersom den är bred, med kast, handledslåsningar, och slag och spark - det finns tekniker som fungerar när motståndaren är längre, kortare, starkare, svagare, våldsam, bara närgången etc. Vissa klubbar satsar på tävlingar men jutsun är inte primärt en tävlingssport. Ju-jutsu kai är just den typ som inte fokuserar på tävlingar utan självförsvar. Min egen klubb var dessutom ganska feministiskt medveten och producerade ett antal kvinnliga svartbälten, vilket ofta är en god indikation. Lycka till!

#3  Självförsvar Angelique
2004-01-26 23:33:09

En feministiskt självförsvarskurs är säkert en bra introduktion och kan betona vissa saker som inte tränas inom "vanliga" kampsporter. Men gå med i en klubb om du vill lära dig mer. Många klubbar har provträning eller så att man kan komma och titta på ett pass. Är oftast enklast nu vid terminsstart. Det finns en mängd olika kampsporter, vissa har mer av "kultur" i sig, andra är mer tävlingsinriktade osv. För att lära dig just självförsvar kan jag rekommendera Krav Maga. Har inte provat det själv, men det är erkänt (används av försvaret, väktare mm) och ska tydligen vara lätt att lära sig snabbt, samt ganska inriktat på självförsvar. Bujinkan, Aikido mm tar vad jag förstått lång tid att komma upp till en nivå man har nytta av "på gatan" även om de har andra fördelar. Gå runt och testa lite, känn dig för (och tro inte på alla som säger sig lära ut självförsvar). Välj en klubb där du trivs med lokalen, människorna, och en kampsport/art du känner dig bekväm i. Vill du ha mer info och svar från en massa kampsportare finns ett bra forum:
http://www.kampsport.se

Dom flesta där är ganska anti just feministiskt självförsvar av någon dum anledning, men är annars både kunniga och hjälpsamma.

Vänlig hälsning
Angelique

#4  mja alice
2004-02-06 21:42:06

Grejen med feministiskt självförsvar vs. "vanligt" är, som jag förstått det, att det inte bara är fysiskt. Jag vill ju lära mig att avvärja situationer utan att känna mig skuldbelagd t.ex. och vill därför ha en lärare/tränare som är införstådd i sexuella förtryck och strukturer. Den kampsport jag gått på och sett mina bröder gå på har inte alls tagit upp den aspekten, därav min fråga.

Men, rätta mig gärna om jag har fel, tror bara att just "feministiskt självförsvar" har bättre förutsättningar att passa mig.

#5  Alice. Reale
2004-02-06 22:56:16

Visserligen tillhör jag gruppen människor som ogärna rör sig i onödan. Och aldrig skulle jag behaga betala pengar för att få röra på mig.

Men, om det är killar du vill lära dig banka på, är det inte bättre att banka på killar under träningen då?

(Jag är inte riktigt på det klara med om du menar könsförtryck och -strukturer, när du skriver sexuella förtryck och struktuer?)

#6  Gå på det du vill... Angelique
2004-02-08 21:25:50

...och känner för. Jag ser ingen motsättning mellan feministiskt självförsvar och regelrätta kampsystem, var inte så jag menade. Istället tror jag att de kompletterar varandra. Vill man i första hand lära sig slåss tränar man på en bra klubb, och vill man ta del av självförsvar som betonar ett feministiskt perspektiv och mer psykologiska aspekter tränar man det.

Nån som vet har någon info om feministiskt självförsvar btw? Vet väldigt lite om det, jag kan bara gissa vad det rör sig om.

#7  feministiskt självförsvar Kristina
2004-02-09 16:53:47

Jag har bara sett det som det såg ut för flera år sedan, då var jag ganska tveksam eftersom jag tyckte att kurserna ofta lovade för mycket - det räcker inte med en kurs, man måste tyvärr träna betydligt mer. Å andra sidan drevs en sådan kurs i min hemstad av personer vars omdöme jag respekterar.
Reale: jag föredrar att träna med killar för att de inte klagar om man slår på dem (de flesta skulle ju hellre dö än erkänna att det gör ont), men tro mig, kvinnor är mycket mycket värre motståndare pga den låga tyngdpunkten. Om man lär sig på dem är man ganska väl rustad att möta killar.

#8  eh alice
2004-02-27 17:36:51

jag vill inte lära mig "banka" på någon.
jag vill lära mig undvika våld i största möjliga mån men utan att det inkräktar på mitt liv som det gör idag när jag alltid är rädd. jag tror inte på slagsmål, jag tror på vetskapen att jag _skulle kunna_ och att utstrålningen och bemötandet av ex män sent på nätterna påverkas av den vetskapen. så att man slipper slåss.

#9  hm Kristina
2004-02-29 20:50:16

Jo, de iofs inte alltid statistiskt säkra undersökningar som finns visar att kvinnor som tränar mer sällan blir överfallna - de ser inte rädda ut.

All kampsport innehåller offensiva tekniker, oavsett vad de säger. Det finns dock andra skäl att träna kampsport än att 'lära sig banka på någon.' För mig är kampsporten inte bara en förutsättning för att kunna bemöta folk utifrån hur de beter sig (och inte behöva försöka blidka ngn som beter sig som en skitstövel), utan en källa till djup tillfredsställelse. Träningen - när jag hade tid att träna regelbundet - gav mig goda vänner, en ny förståelse av vad det innebär att vara en bra lärare, möjligheten att hela tiden mäta mina prestationer mot mina tidigare resultat, och den fullständigt surrealistiska upplevelsen de gånger man bara inte kan göra fel, utan allting flyter som det ska. Skillnaden mellan manliga och kvinnliga träningspartners yttrar sig i att jag, eftersom jag dessutom ett tag tränade fullkontakt, ofta behövde ganska slagtåliga partners, men för att lära sig kasta är kvinnliga motståndare mycket bättre ety de är svårare att lyfta.

Det allra viktigaste med träningen är faktiskt att bli slagen på. Många kvinnor har aldrig någonsin utsatts för våld och är därför livrädda för själva hotet. Det man lär sig av träningen är att det ibland gör ont, och ger blåmärken, men att man inte dör av det. Man kan faktiskt resa sig upp, slå tillbaka, och springa därifrån.

Jag tror inte heller på slagsmål. Men ska de nu nödvändigtvis finnas tror jag intensivt på att vinna de jag är inblandad i.

#10  Om det.. Lars
2004-03-01 09:44:48

..är okej att en ickefeminist gör ett kort inlägg då det handlar om självförsvar (är själv tränare i Muay Thai):

Det största och allvarligaste problemet som tjejer som tränar olika former av självförsvar (ej att förväxla med fullkontakt kampsport!) - även feministiskt självförsvar - har är att de lär sig försvara sig, de lär sig eventuellt att slå och sparka, klösa, ropa nej etc, men de lär sig aldrig hur det känns att bli slagen. Jag ser det varje termin, när nybörjarna kommer (1/3-1/4 tjejer), första gången de får ett lätt slag i ansiktet/på näsan så låser det sig totalt för dem. Kroppen blir handlingsförlamad i flera sekunder och hjärnan blir lätt chockad. "Hey, vad fan var det? Det gör ju ONT!". Som Kristina träffande påpekade, man måste lära sig att man inte dör av ett slag, ett blåmärke osv. Det spelar ingen roll hur mycket man tränat självförsvar, har man aldrig under kontrollerade former fått uppleva hur det känns att bli slagen/sparkad, fått kroppen att vänja sig vid chocken, fått hjärnan att inse att det är lugnt, smärtan går över, man fungerar ändå, har man aldrig lärt sig/fått uppleva det så är all form av självförsvar en falsk trygghet.

Mitt råd: Om du vill lära dig försvara dig så gå inte en "kurs" eller "utbildning". Lös ett medlemskap i en kampsports-/boxningsklubb och börja träna seriöst. Träna boxning, kickboxning, thaiboxning, krav maga, whatever, men TRÄNA det. Annars kommer du att känna dig trygg, men den dagen det smäller så kommer du att upptäcka att allt låser sig och det du lärt dig är som bortblåst.

Jag känner flera tjejer som tränat boxning/thaiboxning/krav maga och som blivit överfallna, men där killarna nu sitter bakom lås och bom. Visst de fick stryk, visst de fick ont, visst de fick blåmärken och några såg rent ut sagt fördjävliga ut efteråt, men den gemensamma faktorn är att de tack vare sin träning klarade av att göra såpass mycket motstånd att antingen snubbarna insåg att det inte var värt smärtan att försöka fullfölja något eller hjälp hann fram.

Just my $0.02..

#11  Lars... Angelique
2004-03-03 23:09:23

...hur tror du att dina nybörjarelever ska komma ihåg nåt du lär dem om du knockar dem det första du gör...? ;D

Ingen träning är någon garanti för att klara sig i en försvarssituation. Inte ens blåmärks-Muay Thai ;) Det finns folk som har tränat vettiga kampsporter under lång tid som ändå blivit blockerade när något sånt hänt. Som jag ser det är all träning (som inte lär ut dåliga tekniker) bra, och feministiskt självförsvar /mental träning är också träning. Den mentala biten tror jag kan uppmärksammas mer där - men nu gissar jag vilt, jag har som sagt ingen erfarenhet av det.

Men visst är det bäst att träna regelbundet. Håller helt med Kristina och Lars i att det är bra att få känna på hur det känns att få lite stryk under frivilliga former. Det är en förmån! ;) Kampsport är dessutom mycket roligare än någon annan träning jag provat. För att få kontroll över sin kropp är det hur bra som helst, gillar den allsidiga träningen. Och som Kristina säger, det finns fler anledningar att träna nåt sånt, intresse för en kultur mm. Men även om jag verkligen rekommenderar kampsport är mitt favoritsjälvförsvarstips att köpa en försvarsspray och lära sig hur man använder den. Det finns speciellt utformade lagliga och ofarliga på

www.skunkspray.nu

Förresten.. aikido är väl inte särskilt offensivt!? =)

#12  Angelique.. Lars
2004-03-04 07:35:04

..hey, jag har väl för sjutton inte samma pedagogik som Baloo ;)

Självklart har du rätt, kampsport är inte en garanti för att man klarar sig i en situation. Men chansen är större om man, som du säger, har fått känna på hur det känns att få stryk under frivilliga former. Fast någon garanti har man aldrig.

Personligen kan jag inte rekommendera självförsvarsspray. Det är så mycket lättare att använda en spray fel än att slå/sparka någon på käften.. en kompis till mig skulle bara fråga en tjej om han kunde få köpa en cigg av henne (hon stod och rökte) och fick en stor rejäl dusch pepparspray i ansiktet (hon hade haft sprayflaskan i handen hela tiden). Det var kl 4 på en söndagsmorgon efter krogen, vi var 3 killar som stod och väntade på bussen hem, och en stackars tjej som stod 20-30 meter bort och rökte, vågade tydligen inte stå närmare oss. Så nej, jag rekommenderar inte spray. Och det är en anledning till att jag aldrig kommer att bli för tårgasspray för tjejer (jag var positiv innan den händelsen).

Aikido? Tja, Steven Seagal ser väl rätt offensiv ut på filmerna, och han är väl någon aikido-mästare, men annars klassar jag det som pyjamassport. Har dock tränat det själv i ca 1 år, innan jag kom på bättre tankar.. ;)

#13  Ah Angelique
2004-03-04 12:47:55

pepparspray är dessutom olagligt. Hur gick det med polaren?? Hm, det säger väl ganska mycket om hur rädd man kan vara på kvällen.. Låter inte alls kul att få sånt i ögonen :/

Jag är inte heller för legalisering av vapen. Den spray jag rekommenderade skadar inte som sagt utan har en speciellt framtagen avtändande lukt. Det rekommenderas därför även att spraya sig själv vid överfall. Självklart är inte heller det någon garanti men ett bra alternativ tycker jag. Och självklart ska man öva så att man vet hur den fungerar och kan hantera den.

Hehe, bästa självförsvaret kan diskuteras i evigheter. Roligt ämne! Om vi ska spinna vidare kan vi ju ta det via mail eller nåt eftersom du egentligen inte får vara här och eftersom vi kanske inte ska kidnappa hela tråden =) Sparka nån på käften när det är is ute (eller överhuvudtaget) skulle iaf inte jag göra. Skulle nog vara rätt risky..

Aikido är helt klart en pyjamassport, liksom karate ;) Har ändå respekt för aikido. Aikidos filosofi om att inte skada motståndaren är så coolast. Tyvärr tar det för lång tid att lära sig det + att jag inte gillar att rulla. Muay Thai-filosofin typ "rätt på utan knussel" gillar jag också!! :D

#14  Hehe.. Lars
2004-03-05 09:21:58

..visst kan vi ta det på mail. Du har mitt mail där bredvid mitt nick.

Polaren klarade sig, det sved rejält i ögonen och han hade nedsatt syn i ett par dagar. Det riktigt korkade var att vi ringde ambulans och polis för att anmäla henne för överfall/olaga vapeninnehav, hon försökte dra (vi sa till henne att vi ringt polis och att vi ville att hon skulle stanna kvar, men nejdå..) men vi höll fast henne.. då ropade hon våldtäkt!!?? Helt plötsligt var det 20 pers där som undrade vad fan vi höll på med, blev svettigt ett tag innan de fattade vad som hade hänt. Kompisen som låg jämrande på marken gjorde väl sitt till.. polisen kom, tog ifrån henne sprayen, tog vår anmälan, läxade upp tjejen och två dagar senare var vår anmälan avskriven. Inget åtal, inga böter, inget skadestånd, ingenting. Kul värld vi lever i..

#15  Lars Lina
2004-03-05 21:55:54

Är du tränare i Göteborg?

#16  Om nödvärn Michael Lundahl
2004-03-06 23:03:26

En av de viktiga aspekterna som du bör lära dig är om nödvärn. Annars kan det sluta illa. Gå inte i den fälla som exempelvis tidningen Brand lade ut. Läs på noga om nödvärn.

/Micke

#17  anmälningar mm Kristina
2004-03-09 12:43:09

Jag tycker nog att diskussionen hör hemma här: hur kvinnor ska hantera det hot om våld som de flesta av oss upplever är väl en feministisk fråga?

Min uppfattning är att de flesta anmälningar avskrivs - jag har två gånger varit med misshandlade vänner till polisen (en man, en kvinna) och inte blev det något av de anmälningarna heller - i båda fallen hade vi namnet på angriparen.

Aikido är inte i sig så offensivt, men eftersom man lär sig att försvara sig mot angrepp så måste någon angripa en, det finns alltså möjlighet att få uppleva att det gör ont 'under ordnade former.' Och inte skada motståndaren - den enda riktigt smärtsamma skada jag fått möjligen med undantag för en bruten tå, var just med en aikidoka. Det är inte skoj att bli kastad av dem om man faller fel...

Själv tränade jag ju-jutsu samt lite fullkontakt efter principen 'no holds barred,' vilket jag hade användnign av när jag jobbade i tunnelbanan. Jag upptäckte att den mentala biten faktiskt inte var något problem - efter några års träning tar reflexerna över innan man hinner fundera på om man har lust att försvara sig. Det är då bra att inte har lärt sig saker folk dör av - en bruten handled eller så tycker jag är deras problem.

#18  Lina.. Lars
2004-03-09 14:40:22

..yes det är jag.

#19  Lars Lina
2004-03-10 22:27:08

Gbg kick & thai? Då är du nog min tränare!
Tråkigt att du inte är feminist.
Vi ses på fredag!

#20  Lina.. Lars
2004-03-11 07:16:58

..vi kan väl säga så här: min största (inte enda, men ojämförligt största) invändning mot att kalla mig feminist är det bemötande jag fått av kvinnliga feminister. Av alla feminister jag pratat med - och då menar jag diskuterat/argumenterat/debatterat med - så är det enbart Josefine som aldrig någonsin behandlat mig som man, utan som individ. Alla andra kvinnliga feminister ser i första hand till mitt kön, i andra hand till min person/mina åsikter. Så våra åsikter står nog inte så långt ifrån varandra som du tror..

Tränar du i nybörjarna eller fortsättning? Jag har inte hand om någon grupp på fredagar längre, utan bara på tisdagar.

#21  Lars igen Lina
2004-03-11 17:54:26

Jag tränar i fortsättningsgruppen. Vi får väl ses på tisdag istället!

Så att du inte är feminist beror på dåliga erfarenheter av feminister som grupp. Det är ett lite tunnt argument tycker jag. Det är ju som om en adlig person som delar kommunisters syn på världen inte kallar sig kommunist för att de andra kommunisterna anser att hon/han är "fienden" pga sin adliga börd. =)

#22  Lina.. Lars
2004-03-11 20:51:59

..jag kan förstå denne adlige person :P

Vi ses i dörren på tisdag, träna hårt och skada ingen. Inte så farligt, iaf ;)

#23  . Angelique
2004-03-14 09:48:48

"Alla andra kvinnliga feminister ser i första hand till mitt kön, i andra hand till min person/mina åsikter."

Blev faktiskt förvånad när du skrev att du inte var feminist, utifrån de inlägg jag har läst av dig gissar jag att vi har rätt lika åsikter.

Trist att du känner så. För mig är iofs feminismen inte så mycket mer än en medvetenhet om att folk i allmänhet (mig själv inräknad) gör så och en vilja till strävan därifrån. Försöken är inte alltid lyckade.

#24  Lars Kristina
2004-03-14 13:30:20

Faktum är att just den reaktionen är ett utmärkt skäl för att bli feminist - de flesta av oss strävar ju efter ett samhälle där folk inte i första hand bedöms utifrån sitt kön! Att vi själva fortfarande inte alltid handlar efter vår övertygelse i det fallet antyder väl att vi är ... tja... mänskliga?

#25  Angelique och Kristina.. Lars
2004-03-14 18:24:04

..vi kan fortsätta diskussionen i JÄIF, eftersom vi kommit lite off topic och jag skriver i den här tråden på ren nåder. Det finns en tråd som handlar om män och feminism där, kanske kan ta den diskussionen där?

#26  . alice
2004-03-22 22:46:07

Jag tror jättemycket på det där att lära sig att slå sig. Min mamma har varit något överbeskyddande och hela jag är en enda stor hare... Har varken tid eller lust att börja träna "på riktigt" dock. Har redan hobbytiden fylld liksom.. Men jag försöker bli lite mindre "rädd om mig", oavsett om det handlar om att slänga sig när man leker fotboll med hunden eller brottas med pojkvännen. Ja hm. Det är faktiskt mkt viktigt.

#27  krav maga Johanna E
2004-04-23 19:16:44

Jag tränade krav maga ett kort tag, det var bra! Även om jag inte gick ens en termin fick jag en liten insikt i hur man gör när man slåss/försvarar sig och det känns som en bra grej. Skulle gärna börja igen (och träna in reflexer och sånt på riktigt), men vill ha något att gå med.... någon intresserad i sthlms-området??

Angående feministiskt självförsvar så tar väl det upp andra aspekter också, som hur man på ett effektivt sätt hanterar tafsande killar på krogen etc. Det är inte självförsvar i den vanliga överfallsbemärkelsen, men bra att känna sig säker i såna situationer också!

#28  feministiskt självförsvar. Patricia
2004-08-13 23:13:31

Hej. Mycket roligt/intressant att läsa alla era inlägg i denna tråd. Har passat på att anteckna en del tips.

Jag har själv hållt ett anntal kurser i feministiskt självförsvar, och rekomenderar alla tjejer varmt att prova på det. Vanligtvis är kurserna upplagda så att man först går igenom hur man kan avvärja en överfallssituation genom att använda sitt kroppsspråk och sin röst, sedan om inte det hjälper, så går vi också igenom olika slag och kast där vi tar upp hur man slår, vart man siktar, och andra saker som är viktiga att tänka på.
Kurserna är ca två timmar långa, och blir alltså en slags introduktion, men det är två välvärda timmar. Ung vänster brukar hålla kurser i feministiskt självförsvar runt omkring i landet och vi har också utbildade instruktörer som åker runt och håller kurser på skolor och fritidsgårdar m.m. Gå in på www.ungvanster.se för mer info

Själv är jag på jakt efter längre självförsvars utbildningar i göteborgsområdet, då gärna med fokus på det sexualliserade våldet emot kvinnor. Nån som vet något?

#29  feministiskt självförsvar och kampsport Hanna B
2004-09-08 00:17:46

Jag har tränat kampkonst/kampsport i dussinet år (karate, aikido, bujinkan) - och jag vill varmt rekommendera feministiskt självförsvar om det som efterfrågas är "bota gåhemsjälvrädsla". Feministiskt självförsvar, som jag lärt mig det, handlar nämligen inte enbart eller främst om tekniker, utan om saker som att sätta gränser och att sudda ut den indoktrinering som kvinnor utsatts för: att de är värnlösa små offer som inte kan försvara sig. Vad gäller fysiskt våld lär sig inte så mycket till tekniker på en helg. Det ligger mera på nivån "lär dig inse vilka vapen du har; om du måste försvara dig angrip de mål du ser och vråla". Jag har två kurser bakom mig, i Petra Östergrens dåvarande företags regi och för hennes elev Amanda Golert som kör vidare ipå egen hand.

Sen kan jag livligt föreställa mig att det finns en del kurser som inte är bra. Fältet har såvitt jag förstår expanderat en del de senaste åren, och då brukar kvaliteten sjunka. Några praktiska tips i Skåne har jag tyvärr inte, mer än att det borde finnas folk på diverse kvinnojourer som vet.

Vill man träna något under något längre, rekommenderas ofta Krav Maga. Jag har själv inte testat, och kan inte riktigt uttala mig. Dock brukar jag avråda från alla arter som är utvecklade ur jujutsu (aikido, bujinkan) om det är självförsvar man är ute efter. Detta eftersom de sysslar med tekniker som är tekniskt komplicerade och det tar lång tid att lära sig använda. Jag har själv svart bälte i aikido, tycker mycket om arten och har haft egen klubb, så jag talar inte i egen sak här... nej, för självförsvar på inte alltför lång sikt, och som stämmer bättre med det som oftast lärs ut inom feministiskt självförsvar, säger jag att det är sparka-slå-arter som gäller.

#30  Självförsvar för män och för kvinnor är i allmänhet olika saker Hanna B
2004-09-08 01:50:00

Lars: när kvinnor tänker på självförsvar, tänker de oftast på att skydda sig från våldtäkt. Det förekommer säkert att en våldtäktsman börjar med att spöa upp tjejen, men är inte särskilt vanligt! Ditt resonemang om att man ska lära sig ta en smäll stämmer bättre för killar som vill kunna skydda sig på stan, än för kvinnor som vill kunna skydda sig från våldtäkt. Visst, det är en bra egenskap att ha tränat upp, men som jag ser det finns det så mycket som är mer basalt och kommer före.

När kvinnor får stryk rent fysiskt, är det oftast av pojkvän/äkta man/en tidigare sådan. Då har åtminstone jag lärt mig att man inte ska försöka slåss... för i de flesta fall är kvinnan i ett underläge vad gäller slagsmål mot en man, och mannen kommer inte att avbryta angreppet "för att det var för besvärligt" så som vid de flesta våldtäktsförsök. Vad gäller misshandel från äkta eller oäkta man koncentrerar sig det feministiska självförsvaret som jag lärt känna det på vägen fram till första slaget (det vill säga hur man inte hamnar där) samt det gamla mantrat att man aldrig ska gå tillbaka till en man som slagit en.

#31   josephine
2004-09-09 23:12:52

En till aspekt är att man känner sig så jävla mycket starkare och tuffare när man märker att man kan slåss! Jag har börjat med boxning på aerobic-nivå, men det är uppfriskande att kunna damma på ordentligt. Jag har ett helt annat självförtroende rent fysiskt som beror både på boxningen samt att jag tränar tung styrketräning. Plus att jag gått på feministiskt självförsvar. Så om jag någon gång blir överfallen kommer jag iallafall ha den fysiska kapaciteten att skada min angripare.

#32   Henrik / Groznyj
2004-10-19 15:06:58

Hej, vettig debatt. Tänkte bara göra ett inlägg.

Själv tränar jag Krav Maga men har även pysslat med lite annat som rysk Sambo, kick/thaiboxning, vanlig boxning och shootfighting/brottning.

Även jag verkligen tycker om att träna vore det löjligt att säga att inte detta är helt oproblematiskt. Vissa människor hävdar att de blir helt lugna och harmoniska av träning, och det må vara hänt. En del blir dock betydligt mer aggressiva och faktiskt, mer nervösa för att en våldsam situation ska infinna sig så fort de knallar ut på stan en fredagskväll.

Enligt mig leder då detta till en motsatt effekt än vad man kanske väntade sig. Går man omkring och är rädd dagarna i ända för att man ska bli påhoppad kommer man knappast att leva ett speciellt kul liv.

Jag kallar mig feminist, tyvärr vet jag inte värst mycket om feministiskt självförsvar, förutom de vänner jag har som gått kurser i det och berättat om det (då de flesta kurser varit separatistiska). Jag tycker att det verkar väldigt bra så länge inte resultatet blir att kvinnor istället för att bli självsäkra blir betydligt mer rädda för hotet om våld (vilket har hänt en ganska stor del av de jag pratat med).

Det värsta som kan hända ett samhälle i stort, enligt mig, är att vi istället för att lita på varandra snarast lamslås av social rädsla - tanken på att människan jag möter vill mig illa, istället för vad som förmodligen ligger betydligt närmare sanningen, nämligen ingenting.

Vad jag egentligen vill ha sagt med det här är att det ofta inte spelar så fasligt stor roll vad man tränat, hur länge och hur bra man är. Du kommer förmodligen alltid att ha lite bättre förutsättningar att försvara dig själv, men själva huvudsaken med kampidrott och även självförsvar, är ju faktiskt att det är kul - trots allt är det ganska eller väldigt sällan du verkligen kommer att ha direkt användning av dina kunskaper.

Så - i förhoppning om att detta inlägg blev alltför förvirrat - träna gärna, det är kul. Kanske kommer kunskaperna till användning, förhoppningsvis inte. Men träna inte enbart för att
skada någon annan människa.

Lev väl, lita på varandra. Det blir roligare så.

#33  Självförsvarssprej, självförsvar och rädsla Daniel
2004-11-29 05:05:42

Självförsvarssprej är en rent idiotisk grej att gå omkring med. Det finns flera anledningar. Här är ett par av de mest uppenbara:

1. Alla vapen som man tar med sig in i ett slagsmål får man också räkna med att de kan komma att användas mot en. Ett överfall är en mycket stressande situation. Man är rädd, skärrad och överrumplad. Att i ett sådant läge försöka försvara sig med något slags vapen leder lätt till att man tappar kontrollen över vapnet och att förövaren, som ju är inställd och förberedd på konfrontationen, kan komma att använda vapnet mot en. Det är exempelvis mycket vanligt att folk som bär pistol eller kniv för självskydd hamnar på sjukhuset på grund av att förövaren fått kontroll över vapnet.

Den som har självförsvarssprej på sig bör räkna med möjligheten att sprejen används mot en själv. Prova att spreja dig själv i ögonen. Kan du försvara dig effektivt? Nej, precis. Det kommer du inte kunna när förövaren lyckats ta den ifrån dig och sprejat den i dina ögon heller.

2. Du mister initiativet om du förlitar dig på ett vapen. Du kommer att vara alltför fokuserad på ditt vapen för att försvara dig effektivt. Istället för att rota efter din sprej hade du kunnat hinna med ett knä i skrevet, en knytnäve på adamsäpplet, en armbåge i ansiktet och en tumme i ögat. Istället sitter du fast med handen i jackfickan. Kom dessutom ihåg att självförsvarssprej är ett relativt enkelt vapen att kontra. Din rädsla kommer att sätta ned din träffsäkerhet, men du kommer att tro att du är säkrare på grund av den. Det är en farlig kombination som kommer att kosta dig.

-------

Vill du verkligen kunna försvara dig i överfallssituationer är din egen kropp det bästa vapnet. Gå en kurs i självförsvar. Själv skulle jag rekommendera Krav Maga eller Jujutsu, vilka båda har utmärkta försvarstekniker (i motsats till t.ex. Karate eller Taekwondo som är uppvisningskampsporter). Det är inte viktigt att du kan många tekniker, men det är viktigt att du snabbt lär dig tekniker som är bra i olika situationer. Överfall kan som bekant se väldigt olika ut.

Jag skulle däremot inte rekommendera det som kallas feministiskt självförsvar. Jag har sett alltför många tjejer som självsäkert hävdar att de minsann kan försvara sig efter två kurser, när de egentligen bara kan lite teori. För att få ett heltäckande och effektivt självförsvar måste du träna regelbundet så att teknikerna sätter sig i ryggmärgen. En strypning, en armbågsstöt eller ett slag måste nästan vara reflexmässigt i en självförsvarssituation. Du har inte tid att tänka efter vad du lärde dig på den där kursen ett halvår sedan. Dessutom har jag tyvärr sett många rent värdelösa tekniker tränas inom feministiskt självförsvar.

Det som det feministiska självförsvaret däremot är bra på, och som kampsporterna dumt nog helt förbiser, är förmågan att sätta tydliga gränser och kraftfullt säga stopp och nej.

------

En sista tanke. Samhället omkring oss stinker av rädsla. Folk går omkring och är konstant rädda för allt möjligt. Medierna livnär sig på vår rädsla, ”säkerhetsbolagen” erbjuder ”lösningar”, olika intresseorganisationer piskar upp rädslan och så småningom sår vi den i oss själva. Varför är vi så förbannat rädda hela tiden?

Frankling Roosevelt sa en gång i tiden: ”We have nothing to fear but fear itself”. Rädslan är din UTAN JÄMFÖRELSE största fiende. Sluta vara rädd. Vägra låta dig skrämmas. Jag menar naturligtvis inte att du ska utsätta dig för potentiellt farliga situationer. Men du måste sudda bort stämpeln ”potentiellt offer” och ”skiträdd” från din panna. Den stämpeln syns på hundra meters håll.

Det finns en anledning till att några människor snabbt blir antastade och påhoppade, medan andra kan ta långa nattliga promenader i Rosengård, Harlem och Afghanistan utan anledning till oro. I 99 fall av 100 har det ingenting att göra med muskelmassa, kampsportskonster eller liknande. Det har att göra med rädslan, och att rädslan gör oss till tillslutna, misstänksamma individer som avskärmar oss från andra. En öppen och vänlig människa har sällan något att frukta.

Den som tror att ”säkerhetsprodukter” som överfallssprej ger ”öppnare” och ”friare” liv ser inte utanför sin bubbla av rädsla. Så det absolut bästa rådet måste ändå vara: skaffa dig ett verkligt öppet och fritt liv. Ge inte efter för ”säkerhetsbolagens” hotkampanjer. Öppna upp och vädra ut rädslan.

#34  Självförsvar OCH spray? Johanna
2004-11-29 13:33:14

Jag har en spray. I HANDEN, inte i väskan! Jag har tränat en del självförsvar, så jag har hyfsad koll på vad som ska göras även om jag tyvärr inte har det i ryggmärgen riktigt. Har tänkt återuppta träningen (Krav Maga), men det tenderar att dyka upp andra tidskrävande saker i mitt liv.

Men tillbaka till sprayen. Om jag har min spray i handen, tror du att en ev. förövare kommer hinna ta den ifrån mig innan jag hinner spraya med den? Jag vet inte, men om det är så dåligt att vi går runt och är rädda, är det inte bra att jag blir mindre rädd med sprayen? Varför jag är rädd? Tja, det är inte en bra värld vi lever i. Jag har flera väldigt konkreta exempel på det. Jag tänker fortsätta gå runt med min spray. Jag vet hur jag hanterar den, och tror mig hinna göra det snabbt nog. Det ger mig en säkerhetskänsla, vilket iof träningen också gjorde.

#35   Daniel
2004-11-29 14:56:53

Även om personen inte lyckas ta den ifrån dig är spray ett relativt lätt vapen att kontra. Din egen kropp är långt mer effektiv och kan inte vändas mot dig.

Överhuvudtaget tycker jag att vapen är en riktigt dålig idé. Även om man inte skulle förlora kontrollen över vapnet, så har våld en ruskig tendens att eskalera snabbt. Och från det jag sett eskalerar det exponentiellt så fort ett vapen kommer in i bilden.

Om du vill ha din sprej är det upp till dig. För att vara på den säkra sidan är det nog bäst att alltid ha den i handen. Man vet ju aldrig när ett överfall kan komma.

Själv tycker jag mest synd om folk som känner behovet av att fingra på en bit påhittad trygghet hela vägen hem.

Nästa morgon sitter folk vid frukostbordet och ojar sig över att allt fler beväpnar sig. Tacka fan för det, man vill ju kunna försvara sig mot alla galningar som springer runt med självförsvarssprej=) Sådan sprej är ju trots allt mycket bättre offensivt än defensivt. Vilken tur att det är ett "lagligt" vapen.

#36  va? karl astridsa
2004-11-29 15:18:15

"Nästa morgon sitter folk vid frukostbordet och ojar sig över att allt fler beväpnar sig. Tacka fan för det, man vill ju kunna försvara sig mot alla galningar som springer runt med självförsvarssprej=) Sådan sprej är ju trots allt mycket bättre offensivt än defensivt. Vilken tur att det är ett "lagligt" vapen."


Alltså ärligt, vad är det för fel på killarna på denna sida.

Såklart det är positivt när tjejersom har möjligheten, får försvara sig. Jag förstår inte hur killar kan försöka ta det ifrån dem.

#37  Nämen daniel... Lemur
2004-11-30 00:48:28

för att kunna använda sin kropp måste den ju tränas. Tills dess är spray eller föralldel en rejäl nyckelknippa rätt schysst för att få bort rädslan.

Få bort rädslan = syftet uppnått.

Eller? Var det inte det du sa? För vi blir ju aldrig någonsin antastade av påflugna män eller hur?

#38  Nämen vaddå? Daniel
2004-11-30 20:49:56

Jag förstår att folk missförstår det jag försöker säga. Mitt resonemang kan verka ganska inkonsekvent.

Min poäng är att det sista ett samhälle med uppenbara problem med våld behöver är att folk beväpnar sig. Sprej kan upplevas som relativt ofarligt, men det bäddar för att andra också beväpnar sig. Vet någon med sig att den andra kan vara beväpnad kommer de att anpassa sig efter det genom att skaffa ett farligare vapen och/eller lägga upp en strategi för att kontra vapnet.

Snart är vi inne i en spiral där du skaffar sprej, jag skaffar knogjärn, du skaffar kniv, jag skaffar pistol etc... Sen går alla omkring beväpnade och känner sig räddare än någonsing förut - och det kommer att vara befogat. För i ett samhälle där folk är så rädda gäller det att slå först och slå hårt - för att anknyta till tjejen som sprejade en kille som ville ha en cigg.

"Såklart det är positivt när tjejer som har möjligheten, får försvara sig. Jag förstår inte hur killar kan försöka ta det ifrån dem.", skriver karl astrida. Det jag vill ta ifrån ALLA är vapnen, inte möjligheterna att försvara sig. I en våldtäktssituation skulle jag nog inte klandra den tjej som petade ut ett öga och slog in adamsäpplet på våldtäktsmannen för att komma loss - även om han sedan råkade avlida. Att beväpna sig är däremot inte att försvara sig - det är att garantera att alla galningar också skaffar vapen, vilket naturligtvis inte är särskilt väl genomtänkt ur ett självförsvarsperspektiv.

Många tycker nog att sprej inte är ett "riktigt" vapen. Det kallas ju ofta för "självförsvarssprej". Det är måhända inte vårt farligaste vapen, men det är likväl ett vapen. De används exempelvis flitigt offensivt av nazister och småkriminella. Varför kallar vi det inte för attacksprej istället? Personligen tycker jag dessutom att det verkar vara ett ypperligt vapen för just det som det är tänkt att skydda mot. Det måste ju vara toppen för en våldtäktsman som vill passivisera och förblinda sitt offer. När den dagen kommer kanske Aftonbladet börjar kalla det för våldtäktssprej? Och när det inträffar kommer snart varenda äckel med fula tankar att ha en i fickan.

Jag förstår fullt och väl att tjejer blir antastade och att de känner att de behöver försvara sig. Och kanske är det fel på mig, som karl astridsa antyder. Jag tycker bara att den som beväpnar sig snarare blir en del av problemet än en del av lösningen.

Och samtidigt försökte jag ge tips på våldsamt självförsvar=) Se där vilken självmotsägelse. Det bäddar för missförstånd. Åtminstone om man vill missförstå.


- Fighting for peace is like fucking for chastity.

#39  feministiskt självförsvar Hanna Gunnarsson
2004-12-15 13:41:33

Hej!

Nu har jag inte läst igenom hela diskussionen (får göra det en annan gång), och därför kan det vara så att det jag skriver kan ha skrivits av någon annan.

Jag är instruktör i feministiskt självförsvar (fem.sj.f).

Fem.Sj.F. har funnits ett antal år i Sverige och utövas av många olika människor med många olika bakgrunder, och organisatoriska tillhörigheter. Det finns även lite olika filosofier vad gäller fem.sj.f.

Fem.Sj.F. är självförsvar som är utvecklat av och för kvinnor, utifrån de "behov" och förutsättningar kvinnor har. Med förutsättningar menar jag att självförsvaret används (om det någon gång behöver användas, jag hoppas att ingen av de jag har tränat med någon gång kommer att behöva använda det) mot män som ofta är längre, större, starkare och tyngre. En generalisering, jag vet, men män är ofta starkare än kvinnor.

Fem. Sj. F. består av många olika delar. Man börjar med att träna att gå och stå på ett bestämt sätt, andas med magen, använda blicken (det vill säga stirra), träna rollspel, öva balans, skrika... Allt detta är förebyggande för att inte hamna i obehagliga situationer. Efeter detta kommer den fysiska självförsvarsbiten, som koncentrerar sig på enkla och effektiva slag och sparkar mot valda delar av kroppen. Här ingår även kast och fallteknik.

Jag har även tränat karate ett tag. Fem.Sj.F är inte kampsport. Det finns sjävklart många olika kampsporter, men det som skiljer fem.sj.f. från dessa är att fem.sj.f. utgår från kvinnors behov och förutsättningar, det få, om någon, kampsport som gör det.

Man kan träna ett pass, eller tusen, i fem.sj.f. Det är självklart bra att gå på pass regelbundet, men även ett pass kan ge självförtroende och kunskap som kan komma väl till pass om det behövs.

Samla ihop kompisar, klasskamrater, kollegor, fackklubben eller vilken grupp kvinnor som helst, och bjud in en instruktör att hålla ett pass. Det tjänar ni på!

#40  Krav Maga Balder
2004-12-15 22:20:00

Har själ tränat Krav Maga och tycker denna verklighetsbaserde stil långt bättre än någon traditionell stil jag tränat. Inom KM har man en hel del så kallade agressivitetsövningar, vilka jag funnnit vara mycket bra på att "plocka fram vilddjuret inom en". På en del håll finns det särskilda introduktionskurser till rabatterat pris för kvinnor.

För mer info om KM se www.kravmaga.com

#41  Självförsvar i Malmö ap4che
2004-12-16 09:11:20

Jag vill passa på att propagera lite för klubben jag tänar i, Malmö Wing Tsun-skola. Wing Tsun är enda kampstilen som skapats av en kvinna, och stilen förlitar sig mer på teknik och hastighet än på råstyrka.

Mycket kortfattat kan jag säga att stilen är ett mycket aggressivt och explosivt självförsvar, med filosofin "attack är bästa försvar". Motståndaren överöses (kontrollerat men bestämt) med slag, sparkar, knän och armbågar, där det gör som mest ont.

På klubben är det gemytlig stämning, men det vore ännu roligare om vi var fler feminister och annat bra folk där. Så om någon bor i Malmö och är nyfiken så skriv så kom förbi på klubben och prova eller skriv i min gästbok eller nåt. Det är en nybörjarintroduktion 23 januari kl 14.00-15.00 på Celciusgatan 29 i Malmö.

För mer info: http://www.wing-tsun.se/

#42   Karl Astrid
2004-12-16 17:06:52

Jag har testat på det mesta, men fastnat för submission wrestling. Det grundar sig i brasiljansk juijutsu (bjj), men man tävlar utan GI.

Om du ska åt något hårdnackat och kraftfullt så är det Thaiboxning som gäller.

Wing Tsun som det tipsas om ovan är roligt och med rätt tränare på är det bra. Dock är det inte inriktat på tävling i fullkontakt. Alla kampsporter som undervisas för tävling är i allmänhet bättre för självförsvar eftersom det sker en ständig utveckling som alltid "testas" i tävlingar.

Shootfighting som är en blandning mellan BJJ, submission wrestling och thaiboxning är den grenen dit alla de stora inom sina grenar går. Där visar det sig vilket som är effektivast.

men mitt tips är thaiboxning. Eller om du vill ha en lite mjukare variant utan låga sparkar så är det den amerikanska modellen Kick boxning som gäller.

#43  Karl Astrid Hanna B
2004-12-16 18:12:18

Det finns argument både för och mot sparringbaserade system - jag utgår från att det är det du menar, när du pratar om sporter som "undervisas för tävling". Vilket system som är bäst tycker jag är en ganska irrelevant fråga faktiskt, eftersom det i det flesta fall handlar om att få tjejerna att inse att det överhuvudtaget går att använda sin egen kropp som vapen...

...varför jag i första hand förordar just feministiskt självförsvar.

#44   Karl Astrid
2004-12-16 18:29:09

jo, jag förstår. Men utan riktig sparring (som för övrigt nästan alla tycker är det roligaste efter några terminer) så blir det väldigt ovant med en realistisk situation.

Det var delvis det jag menade. Men även att det är lite märkligt att tränare undervisar system från 1200-talet och säger att det är funkis idag (det borde finnas lagar mot det).

Och vad som är funkis kan bara visa sig på tävling. Därför rekomenderade jag en sport där det tävlas regelbundet.

Jag har ingen koll på feministiskt självförsvar, och jag tog förgivet att det mesta är strunt. Tyvärr. Det kanske kan vara en inkörsport.

"Dock brukar jag avråda från alla arter som är utvecklade ur jujutsu (aikido, bujinkan) om det är självförsvar man är ute efter."

aikido och jujinkan kan jag inte heller rekomendera. Men det traditionella jujutsun är helt ok. Inget överdrivet men inte sämre än de andra traditionella. BJJ däremot är helt enormt i alla sammanhang. Jag har sparrats mot många tjejer genom åren och ofta så lär sig tjejer det fort. Tjejer är rörliga i lederna och när hela kroppen används vid rullningar och svepningar så tycker jag att tjejer är minst lika bra i förhållande till storleken.

Angående Krav Maga så tävlas det inte i det på professionell nivå. Så jag måste tyvärr avråda dig. Den Ryska Sambon är ganska lik Magan och är ett mycket mer funktionellt system (mycket roligare också). KravMaga är för tokiga militärer med bajonett och dyl.

#45   Hanna B
2004-12-17 13:47:58

Jag har erfarenhet av feministiskt självförsvar - liksom av dussinet år i karate, jujutsu, aikido, bujinkan. Att avfärda något för att man "tar för givet att det är strunt" är IMHO inte särskilt förtroendeingivande.

Vad gäller traditionell jujustu... Bujinkan är väl ungefär så nära du kommer traditionell jujutsu idag. Undantaget kanske hontai yoshin ryu och några fler koryu som faktiskt går att träna i Sverige - många är det inte! Eller menar du svenska jujutsukai, när du säger "traditionelll jujutsu"? Antagligen, eftersom du i samma andetag säger att det borde vara förbjudet att rekommendera system från 1200-talet...

Träning måste alltid anpassas för att man ska kunna träna säkert. Tävling måste anpassas ännu längre - i alla fall om man vill kunna träna på ett sätt som någorlunda många har lust med. De som mest behöver självförsvar, tycker förmodligen inte att sparring är något som spontant verkar jättekul... då tror jag hellre på att att utsätta dem för tänkt förövarei typ Red Man-dräkt. Skilj på sport och självförsvar, säger jag. Det är _inte_ samma sak.

Vilket som är bäst kan vi argumentera om tills vi blir blå. Det finns en falang som säger som du (det råkar sammmanfalla med vilka som tränar tävlingssystem, konstigt nog). Man skulle lika gärna kunna säga att det borde vara förbjudet att marknadsföra sportsystem som självförsvar. Att slåss i en ring under bestämda regler (jo till och med UFC har regler. Du får inte ha en kniv i bakfickan t.ex.) är inte självförsvar.


Kan vi enas om att vi är oense?

#46   Karl Astrid
2004-12-18 15:31:47

När jag säger traditionell juijutsu, så menar jag den sorten som musse hasselvall tränade innan jag började träna med honom.

Jag är övertygad om att attack är bästa försvar när det handlar om slagsmål

Det är just attack som bara vissa system kan erbjuda.

#47   Louise
2004-12-18 18:13:33

Vi har nog olika uppfattningar om vad "traditionell jujutsu" är.

#48   Karl Astrid
2004-12-18 20:23:07

uppfattat.

Hanna, hur är de feministiska självförsvarskurserna uppbyggda? Kast, slag och sparkar?

#49   Hanna B
2004-12-18 20:50:57

Ovan skrev jag

'Feministiskt självförsvar, som jag lärt mig det, handlar nämligen inte enbart eller främst om tekniker, utan om saker som att sätta gränser och att sudda ut den indoktrinering som kvinnor utsatts för: att de är värnlösa små offer som inte kan försvara sig. Vad gäller fysiskt våld lär sig inte så mycket till tekniker på en helg. Det ligger mera på nivån "lär dig inse vilka vapen du har; om du måste försvara dig angrip de mål du ser och vråla".'

Petra Östergrens trestegsmodell är väl närmast uttjatad, men OK jag drar den ändå (mina ord och min tolkning, med reservation för att alla formuleringar kanske inte är precis som PÖ skulle sagt det.)

Steg 1: Undvik farliga personer och platser. Inte in absurdum, men var medveten om att du bestämmer dig för vilka risker du vill ta.
Steg 2: Försvara dig utan våld. Verbara strategier, att sätta gränser. Sätt ord på kränkningar. Säg vad du vill, var tydlig, vänd hela kroppen mot när du sätter stopp. "Du tar mig på rumpan. Jag känner mig kränkt. Sluta med det." List och knep, "survival stories" typ tjejen som liftade som satte eld på sin handväska när chauffören inte ville släppa av henne.
Steg 3: Försvara dig med våld.

I den grundkurs jag gick, var våldet en mindre del. Det som lärdes ut var rent tekniskt sett så enkelt som möjligt. Knän och armbågar, tränade i luften och på mittsar. Lite raka sparkar i knähöjd, inte högre. Stampa på fötter. Fingrar i ögon. Vråla "nej nej" - kändes jättefånigt om man som jag hade budobakgrund och var van vid kiai! men jag tror det är helt rätt. Vråla nej, ingen ska kunna påstå att han trodde hon var med på det. Vad gäller våldet ingick inget situationsbaserat "om han gör si, ska du göra så". Jag vill snarare sammanfatta "våldsundervisningen" som lektioner i: de här målen finns, och de här vapnen har du.

Man delade in målen i primärmål och sekundärmål, där ett primärmål är ett som oskadliggör angriparen så att han inte kan förfölja. Ögon och knän, vill jag minnas låg högt på listan. Skrev var däremot ett sekundärmål. Den här modellen kritiseras ibland av folk som anser att den är för våldsam. Det där med fingrar i ögonen brukar skrämma folk - kommer tjejer som gått en kurs att stoppa sina fingrar i ögonen på nästa person som säger bu till dem? Det tror jag inte alls att de kommer att göra. Om man däremot står upptryckt mot en vägg med två händer runt halsen, kanske det är bra att veta att där finns två sårbara mål och jag har vapen.

Notera att exempelvis knytnävsslag inte ingick - det ansågs för komplicerat för att lära sig på en helg. Konceptet är till för kvinnor som på något sätt känner att de har behov av att lära sig försvara sig, inte främst för kvinnor som tycker kampsport ä roligt och gärna lägger ner massor av timmar på träning. Kast - nä, knappast. Min första instruktör i fem-självförsvar hade judobakgrund och lärde ut hur man kan vräka av någon som ligger på en, men annars var modellen om man på något sätt är fasthållen "ignorera - attackera" det vill säga bry dig inte så mycket om vad han gör, utan attackera själv.

Sen ska vi komma ihåg att det som definierar feministiskt självförsvar inte är vilka tekniker som lärs ut, utan hur man analyserar situationen att en kvinna försvarar sig mot en manlig angripare. De första kurser i feministiskt självförsvar som hölls i Sverige var av mera "svensk jujutsu"-typ. Eftersom ingen har patent på ordet, finns det säkert rätt mycket olika saker som ibland kallas "feministiskt självförsvar".

#50   Karl A
2004-12-18 22:05:54

ok, då är jag med. Det är en snabbkurs. Jag trodde det var ngn som trodde sig ha utvecklat ett nytt och bra fightingsystem. Det är det som bör vara olagligt. Det du beskriver är säkert bra för tjtjer att ha i ryggmärgen. dock är jag övertygad om att en enterminskurs i BJJ skulle göra susen.

#51   Hanna B
2004-12-18 22:45:40

Mycket vanligt feltänk. Varför skulle det vara ett "fightingsystem" som tjejerna i allmänhet behöver?

PÖ gav även fortsatt träning en gång i veckan, för att nöta in saker lite bättre så man inte bara glömmer bort dem. Jag gick dock aldrig dem delvis för att jag inte bodde i Stockholm på den tiden.

Ursäkta mig, men vad är det som det borde vara "olagligt" att utveckla? Du har sagt liknande saker två gånger nu. Åsikterna om vad som är bra varierar; den som säger att någon annans version borde vara förbjuden säger "Jag Vet Bäst". Men tänk om du inte gör det då? Du har exempelvis tydligt visat att du inte förstår skillnaden mellan fighting och självförsvar... lär inte ut fighting och kalla det självförsvar. DET är i mina ögon ohederligt. Sen börjar jag inte gasta om att det borde vara förbjudet, jag tycker det är trevligare om man låter bli sånt.

#52   Karl Astrid
2004-12-18 23:35:22

Såklart det borde vara förbjudet att lära ut självförsvar som inte fungerar. Eller rättare sagt det borde vara förbjudet att som tränare inte säga att detta jag undervisar fungerar inte i en verklig situetion. När jag häll i pass förut så märkte jag direkt om lirare fått en märklig undervisning tidigare.

Vi har haft ganska många sådana samtal på klubben. Människor som har tränat traditionell karate eller taekwondo och blir besvikna när de sedan testar brottning eller liknande.

Vad menar du med feltänk? Hela svenska mma-eliten står bakom mig i denna åsikt.

För mig är självförsvar och fighting samma sak. Om någon är aggressiv och börjar bli för närgången, sätt en simpel strypning. Med lite teknik kan en 40 kg tjej spöa tyson... utan teknink är det nästan helt kört för en tjej vs en kille. Det är min erfarenhet.

Vad är skillnaden mellan självförsvar och fighting för dig?

#53   Karl Astrid
2004-12-18 23:36:58

Jag menar ett knä är ett knä och en skallning är en skallning.

#54   Hanna B
2004-12-19 20:13:17

Här finns så mycket att säga att jag inte ens vet var jag ska börja. Ett tag, medan jag skrev det här, tyckte jag att jag kommit väl off topic för feminetik. Sen började jag tycka att de här distinktionerna är viktiga att göra.Jodå, jag känner väl igen snacket från MMA-folk (och jag börjar förstå hur du få för dig att kalla helsvensk jujutsu för "traditionell"...) Tyvärr får man en väldigt intolerant och tråkig stämning om man går omkring och säger att sånt som andra sysslar med, borde vara förbjudet. Förvisso finns det många som inte riktigt förstår vad det är de sysslar med, och vad de inte sysslar med. ;-) Tillexempel de där som påstår att de lär ut självförsvar, medan de enbart sysslar med slagsmålsteknik och inget annat.Skillnaden mellan självförsvar och fighting...

Ett knä är ett knä och en skallning en skallning, OK. Men vad hände innan de där knäna och skallningarna?

Din mening om att "spöa" tyson är typisk. Självförsvar handlar inte om att "spöa" någon, däremot om att se till så att du inte råkar illa ut. I det ögonblick du "spöar" någon är det inte längre självförsvar.

Du säger att utan teknik är det nästan alltid kört för en tjej mot en kille. Självklart, om vi pratar om att vinna i slagsmål! De flesta kvinnors mål med självförsvar är dock inte att vinna i slagsmål. Ett vanligare mål är att inte bli våldtagen. Är du beredd att säga att om en kvinna inte kan kampteknik kan nästan vilken man som helst våldta henne? Om inte, så har du -faktiskt - medgett att det finns andra aspekter av självförsvar än slagsmål.Jag kan rekommendera dig att kolla lite på Marc MacYoungs sida
http://www.nononsenseselfdefense.com/
Han är rätt tuff mot traditionella stilar, det kommer du att gilla. :-) Det han skriver om självförvarskurser för kvinnor håller jag till stora delar inte med om; den direkta orsaken till att jag hänvisar till hans sajt är hans distinktion mellan fighting och självförsvar.
http://www.nononsenseselfdefense.com/fight_se…

'Fighting is a participatory event. As defined in a legal context, it is "mutually agreed upon combat."

That means you are actively engaged in the conflict. *and* your are half the reason that it escalated.'Du noterar att det feministiska självförsvar är en snabbkurs, vilket nästan alltid är sant. Du verkar dock inte notera att det innehåller stora delar som man inte lär sig på valfri klubb där kampsportsmänniskor, vare sig MMA-folk eller TMA-människor, hålls:

* hur man som kvinna förhåller sig till att bli nypt i baken, i krogkön eller (mycket värre) av chefen

* hur man hanterar det om man upplever sig förföljd en mörk natt på stan (en oerhört vanlig upplevelse! Sen hur många av de tjejerna som verkligen var förföljda, är en annan fråga)

* hur man hanterar obehagliga telefonsamtal (det har hänt att tjejer låter sina liv lamslås av sånt)

* att förhålla sig till otäcka eller farliga platser i sin omgivning. Gå en längre väg hem eller ej? Vem fattar mitt beslut: min rädsla, eller gör jag det själv för att jag aktivt vill vara rädd om mig?

Detta är PÖ:s steg 1 och 2. Det är en oerhört viktig del, och den största anledningen till att kvinnor som är rädda ska gå en (bra) kurs i feministiskt självförsvar istället för att uppsöka närmaste kampsportsklubb, vare sig traditionell eller modern!Den enda gången jag någonsin "råkat ut för" något, var när en man på en mörk bakgata mitt i natten på långt håll visade att han tänkte stänga vägen för mig. Att gå över till andra sidan av gatan vore ganska meningslöst, då skulle han bara följa efter, så jag bestämde mig för att försökte glida förbi med ett snabbt steg åt sidan. Jag var dock för långsam eller sen - ha, i efterhand kan jag se att jag hade kunnat störa honom genom att vifta mot hans ansikte och skrika, strax innan jag försökte glida förbi! - men det gjorde jag inte, och han högg tag i min handled.

Tycker du att jag borde börjat slåss där? Det tycker inte jag. Hade din träning gett mig något sätt att hantera det hela utan att börja slåss?

Det gick bra ändå, med kroppspråk (hela kroppen mot), övertygelse och vägran att inta offerrollen. Jag var fri på tio sekunder. Jag använde faktiskt en teknik jag lärt mig på självförsvarskurs: Den trasiga grammofonskivan. Säg vad du vill, och börja inte diskutera. "Släpp mig. Släpp mig. Släpp mig. Släpp mig. Släpp mig." Det var väl inget kul för honom, kan tänka, han som ville skrämma mig men inte lyckades få mig att försöka beveka honom eller vad han nu var ute efter. Vad skulle han göra? Han släppte.

Nu skulle det här troligen aldrig utvecklats till något särskilt farligt - men det vet man inte! Om han hade fått roa sig med att hålla fast mig i en kvart, hade jag kanske känt mig som ett offer och blivit onödigt rädd... jag gick styrkt ur händelsen.

Om detta inte är självförsvar för dig - då får du ha din definition av självförsvar, och vi får inse att vi pratar om olika saker. Jag tror bestämt att de flesta kvinnor som känner sig rädda och tänker "man skulle nog lära sig självförsvar" troligen har mera nytta av min definition, än av din.

#55   Hanna_B
2004-12-19 23:43:01

Sen måste jag ju tillägga, ur ren kampsportssynpunkt, att det är urlätt att bevisa att ens eget system är bäst. Det är bara att testa folk som kommer in under ens egna regler, som är anpassade efter det egna systemet (alternativt systemet efter reglerna)...

Jag vet att MMA-folket anser att de är bäst. Ditt referat om hur ofta ni brukar diskutera detta på klubben, luktar för mig faktiskt rätt stor självgodhet. Sen är jag alls inte förvånad över att många inte inser att deras system inte innehåller försvar mot brottningstekniker.

Vill du ha flera att diskutera den frågan med, rekommenderar jag forumet på kampsport.se. Där finns båda sorter, såna som håller med dig och de som inte gör det. Varning dock för att "stilkrig" är en typ av trådar som brukar låsas eller passeras i forumet för urspårade diskussioner.

#56   tomas
2004-12-22 16:48:11

josephine skrev: "Plus att jag gått på feministiskt självförsvar. Så om jag någon gång blir överfallen kommer jag iallafall ha den fysiska kapaciteten att skada min angripare."

jag föreslår att du istället för att bara tror det faktiskt _testar_ hur mycket skada du kan åstadkomma i sparring (min personliga uppfattning är att man måste träna åtminstonde ett år innan man får in kraft i teknikerna, om man inte redan är storväxt och kan förlita sig på sin tyngd). annars är jag rädd att du utsätter dig för större fara genom att förlita dig på detta då du istället kunde ha tagit en omväg och undgått överfall.

#57  hanna Karl Astrid
2004-12-23 12:53:03

JAg vet inte vad jag ska säga riktigt...
Men un du kunde avskräcka är det ju jättebra, men om det inte hade räckt så antar jag att det hade blivit handgemäng. Då är det bättre att veta hur man ska knäa mot kritiska delar (tex njure eller pung. Armbåge mot hacka eller skallning mot efter tinning. Och efter lite erfarenhet av BJJ så är det bara att sätta en "triangle choke", lätt som en plätt. kanske ett svep "guard to mount", eller en "armbar". Ni anar inte vad ni går miste om... :)

MMA är det roligaste som finns.

#58   Tiriq
2004-12-24 22:20:25

Jag vill gärna lära mig självförsvar och gick ett par veckor på Tang Soo Do (de var de enda som tog in folk så sent på terminen, och de hade skrivit "självförsvar" på sina affischer). Men jag slutade. Tyvärr - jag tyckte ju att det verkade vara bra grejer vi skulle lära oss.

Men jag har ett problem. Jag är snudd på fobisk för allt som har med fysisk aktivitet att göra. Jag VILL naturligtvis inte vara det, men det här är en mental blockering som har byggts upp under hela mitt liv. Dessutom har jag svårt för att göra saker i grupp, jag funkar bara individuellt. Jag är rätt klent byggd och har noll kondition. Trots detta vill jag träna kampsport (jag SKA lära mig självförsvar!). Jag vill verkligen, men jag kan inte.

Finns det nån kampsport som inte kräver alltför mycket av nybörjare, eller hänger det enbart på tränarna? Vad är bäst om man är allmänt fysiskt svag men har gett sig på att lära sig försvara sig själv? En sak till, jag vill inte lära mig att döda nån, jag vill inte träna en teknik som går ut på att lära sig döda. (Och klaga nu inte på ordvalet "går ut på", jag hittade ingen bättre, det är klart att det inte är det som är poängen med vanlig kampsportsträning.)

#59  Karl Astrid Hanna B
2004-12-24 23:01:43

Poängen var ju just att handgemäng oftast kan undvikas. Det är därför klokt att förbereda sig för stadierna före, och för att undvika att det blir handgemäng... tränar man enbart handgemäng, då tränar man inte självförsvar. Basta.

#60  Självförsvar Fredrik
2004-12-24 23:39:05

Jag skulle vilja säja att man tränar självförsvar även om man bara tränar handgemäng, men det gör man även om man bara löptränar eller tränar konflikthantering, men att bara träna en av aspekterna är att missa helheten.
Att bara träna handgemäng tror jag kan ge en vissa en falsk känsla av trygghet som gör att man ger sig in i situationer man inte gjort annars, och sätter sig i en än mer otrygg situation än man annars gjort, vilket är riktigt dumt.

Vill du på snabbast möjliga tid lära dig undkomma skada, snöra upp löpskorna och spring en mil om dagen plus intervallträning.
Vill du snabbt lära dig ta dig ur en hotfull situation mha av handgemäng istället för att springa (av vilken anledning det nu må vara), träna BJJ, shootfighting eller krav maga.

Vill du träna för att må bra, bli smidigare, träna alla aspekter av kropp och sinne, träna bujinkan =)
Jag må vara något partisk, men jag trivs väldigt bra med det, och har ni möjlighet att testa på någonstans nära er så tycker jag ni bör ge det en chans. Jag tycker det är en art som passar människor av alla storlekar/styrkor bra, men är nog inte det bästa sättet att lära sig "självförsvar på 3 veckor/månader".

#61  tiriq Hanna B
2004-12-24 23:44:13

Jag skulle tro att det hänger mest på instruktörerna. Du kan säkert hitta en klubb och en instruktör som passar dig, men du lär få leta igenom ett antal! Återigen tror jag faktiskt att du har bättre chans i feministiskt självförsvar än i kampsportsklubbar, just därför att instruktörerna är fem-sjf inte i första hand förväntar sig tuffa kamsportstyper som elever... men även där kan det säkert finnas vissa instruktörer och sammanhang som passar bättre, och andra sämre.

#62   Karl Astrid
2004-12-30 16:47:43

Hanna B, din åsikt om att handgemäng inte är är självförsvar är inte absolut. Basta.

Om alla tjejer tränade brottning några ggr i veckan så kan jag lova att våldtäckter skulle upphöra. Visserligen är det inte den metoden som skall användas eller behövas men resultatet är detsamma. basta.

och tirit, jag anser att de flesta kampsporter (t.ex. tae kwon doo, traditionell jiu jutsu,och traditionella kampsporter överhuvudtaget) inte är fysiska. Det är helt enkelt bara att lära dig att tvinga dig själv tills det att du börjar gilla det.

#63  Karl Astrid pixie
2004-12-30 17:06:42

så hur många våldtäktsmän ska en tjej kunna slåss mot då på en gång då? 3? 4? 5? 6? 7? ..? när blir det basta med gruppvåldtäkterna?

#64   Hanna_B
2004-12-30 18:19:09

Jag köper att enbart handgemängsträning är lika mycket självförsvarsträning som att enbart träna på att avvisa kränkningar utan våld - som Fredrik säger. Du får definiera självförsvar på ett annat sätt än jag gör, det är tillåtet. Det har jag redan sagt - liksom att jag menar att tjejer i gemen har större nytta av min definition. Ska vi dra det ett varv till?

Alla tjejer _kommer_ helt enkelt inte att börja träna vare sig brottning eller något annat flera dagar i veckan! Tänk så hemskt om alla Sveriges tjejer var så rädda att de tränade något flera gånger i veckan som de inte ens tycker är kul... för nej, alla människor kommer inte att lära sig att älska brottning.

#65   Karl Astrid
2004-12-30 18:25:57

#63... ja ja ja.


#64

Det behövs inte, men jag är övertygad om att du har fel.

Och det sista stycket du skriver, beskriver jag i mitt inlägg. Vart vill du komma med detta?

#66  Alice Adam
2005-02-01 01:25:08

En bra självförsvars 'kurs' ger ett bättre självförtroende överlag. Med bra självförtroende är det alltid lättare att säga ifrån. Jag har som kille inte behövt säga nej vid pressade sexuella situationer, men dock vid hotande misshandel. Självförtroende får ofta gärningsmän att vika av då de helst söker 'lätta' offer. Då minskar sannorlikheten att du behöver använda fysiskt våld.

Vad du skall välja för kampsport beror på vad du är ute efter. Att bara på någon termin lära sig 'magiska grepp' som tar en ur problemet fungerar inte. Så på kort sikt är nog en självförsvarskurs för tjejer bäst, då den oftast fokuserar på förmågan att säga ifrån. De saknar dock ofta verkligt självförsvar.

Ju jutsu kai togs upp tidigare. Det är en bra självförsvarsinriktad kampsport. Försök att hitta en klubb som också tränar andra stilar av ju jutsu dock. JJ Kai är ofta väldigt teknikinriktat, med liten inriktning på kamp. Ett komplement är då sportjujutsu, med stor inriktning på kamp.

Den största självförsvarsförmågan ligger i kunskapen om att man kan bruka våld. De flest människor har en innbyggd spärr som gör att de är för långsamma att besvara ett hot. En träning som inriktar sig på kamp i slag och spark samt brottning gör att teknikerna 'sätter sig i ryggmärgen'. Du kan på så sätt undvika ett kommande slag/greppning utan att först fundera hur det nu var ni gjorde på träningen i onsdags...

#67  Kanske ett tips... Adam
2005-02-01 01:28:35

http://www.malmobudokwai.nu/default.asp?alt=h…

#68  #66 Hanna_B
2005-02-02 13:29:04

Måste helt hålla med dig, vad gäller insikten om den egna kapaciteten att bruka våld.

#69   Tiriq
2005-02-09 21:39:47

http://www.nononsenseselfdefense.com har mycket bra om självförsvar. De som har gjort sidan är amerikaner, och våld skiljer sig ju rätt mycket mellan USA och Sverige, men det spelar ingen större roll egentligen.

#70   Johannes Jakobsson
2005-02-09 22:52:13

Uäääk... jag kommer sent in i diskussionen som vanligt och har bara kollat igenom det som sagts här lite hastigt.

Men i alla fall. Jag har tränat o instruerat ju jutsu i 6 år. Ska bl.a. hålla tvådagarspass för tjejer i grundskola utanför sthlm nästa vecka. Så för den som vill lära sig självförsvar och har några år att lägga på det skulle jag verkligen rekommendera Ju Jutsu. Det är ett allsidigt och fungerande system (fast tar tid att lära sig) med aspekter från de flesta existerande kampformerna. Både slag/spark, kast/nedtagningar och mattkamp.

Ju Jutsun är dessutom väldigt seriöst med utbildade instruktörer och drivs inom ett för Sverige etablerat system.

För den som har lite mer bråttom skulle jag definitivt rekommendera krav maga. Har börjat träna det den här terminen. Det är dock oerhört brutalt och jag är inte helt säker på att allting hamnar inom begreppet "nödvärn".

Har tränat kickboxning och bjj också. Kickboxning är lalligt. Med lite jujutsu i bakhuvet är det otroligt lätt att spöa kickboxare :-)

#71   Tiriq
2005-02-12 00:03:42

Men poängen med självförsvar är inte att man ska spöa den som attackerar en, poängen är att man själv ska komma ur situationen så snabbt som möjligt (inte stanna kvar och slåss och kampsporta sig). Kanske är lite onödigt att påpeka det, men ändå.

#72   Hanna_B
2005-02-12 00:14:05

"Kampsporta sig"... underbart uttryck.

Ska lägga på minnet.

#73  #66 Karl Astrid
2005-02-12 17:37:32

"Ett komplement är då sportjujutsu, med stor inriktning på kamp."

Den är absolut inte inriktad för kamp. Den är inriktad för att plocka poäng på orealistiska principer.

#74   Karl Astrid
2005-02-12 17:39:35

"Har tränat kickboxning och bjj också. Kickboxning är lalligt. Med lite jujutsu i bakhuvet är det otroligt lätt att spöa kickboxare :-)"

Här är jag tyvärr inne på att detta citatav jakobsson borde vara straffbelaggt.

#75   Johannes Jakobsson
2005-02-12 17:41:24

Haha... straffbelagt? Pratar om sparring :)

#76   Karl Astrid
2005-02-12 17:45:19

Nar man diskuterar kampsport/självförsvar så måste man ha klart för sig vad som är realistiskt och vad som finns i olika grenar för att plocka poäng.

#77  Vadå... Robin
2005-02-13 14:00:15

Jag har tränat taekwondo väldigt länge och vet att det fungerar i en verklig situation, varför skulle det inte göra det?

#78   Fredrik
2005-02-14 09:42:02

Det beror väl ganska mycket på vad du menar med en verklig situation.
Är det när ni ställer upp er prydligt på 2m avstånd på kroken, kavlar upp ärmar och sätter igång, eller när någon som du inte ens hinner se slår dig till golvet med ett slag, eller när någon björnkramar dig och låter sig polare möblera om ansiktet lite på dig?
Där det inte finns några regler är det omöjligt att säga "vad som funkar" och vad som inte gör det.

#79   robin
2005-02-14 17:41:55

vadå inga regler? jag hajar inte.
om någon man inte ser kommer och slår en till backen med ett slag lär ju inte någon annan teknik heller var bättre. =)

men jag har använt det som självförsvar, för det är vad det är, och det har funkat. momtong-dollyo-chagi är effektiv.

#80  robin Karl Astrid
2005-02-15 23:01:24

Problemet med tekniker som momtong-dolly-chagi osv är att det är utpräglaglade för att skaffa poäng i ett system med strikta regler. Man får tex inte greppa, fälla eller slå sin motståndare. I en situation utanför ringen så sker en clinch (greppning i allt från hand till nacke) i över 90% av fallen. I denna situation räcker det oftast inte att skrika "sluta, så får man inte göra". Bättre är så att tex knäa pungen, skalla på närbenet eller vrida upp armen på ryggen på honom/henne (kimura) och skalla i bakhuvudet.

Jag har också tränat TKD ngn termin. Nu tränar jag bla brottning med några TKD-legender.

#81   Karl Astrid
2005-02-15 23:02:40

T.ex. sparrades jag idag med en man (som du garanterat vet vem det är) som vunnit SM i TKD åtskilliga ggr.

#82  Allt om feministiskt självförsvar.. Anna
2005-02-17 11:14:17

..finns här:

http://home.swipnet.se/vingen/ArtemisSystrar/…

#83   Hanna_B
2005-02-17 16:40:19

En mycket god beskrivning av fem sjf, tycker jag.

#84  robin Fredrik
2005-02-25 11:01:36

en annan teknik kan gå ut på att vara mer medveten om vad som händer runt omkring en, att slåss mot flera motståndare, undvika saker som kastas mot en, o.s.v.

I taekwondo (som jag förstått det iaf, rätta mig om jag har fel) slåss du mot En motståndare, som du Vet är obeväpnad, du har ett regelverk som du tränar efter o.s.v.

Att säga att det "funkar i en verklig situation" är då väldigt svårt, då få verkliga situationer ser ut på detta sättet. men visst, det hjälper naturligtvis till att ha tränat explosivitet, att veta hur ens kropp fungerar, att vara smidig och dyl, men det här med att "min stil fungerar i en verklig situation" är alldelles för situationsberoende för att kunna sägas med någon säkerhet alls.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?