feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsvåld i språkliga uttryck


Gå till senaste inlägget#1  Könsvåld i språkliga uttryck TKU
2004-11-30 03:01:41

Jag har spånat ihop ett par exempel på idiomatiska uttryck som kombinerar våld och kön.

Uttrycket "Har du slutat slå din fru?" används för att illustrera retoriska fällor. Vi får förmoda att de som använder detta uttryck (som vad jag vet har ganska många år på nacken) förutsätter att det är klandervärt att slå sin fru.

Uttrycket "fadermördare" användes skämtsamt för höga stärkkragar. Fadermord har alltså någon gång i tiden, av någon orsak, varit föremål för skämt.

Den som mördar en man kallas "mördare" medan den som mördar en kvinna kallas "kvinnomördare" - och jag gissar de flesta får mer obehagliga associationer av det senare ordet. Är det ondare att mörda en kvinna än att mörda en man?

En "strykpojke" är en pojke som får stryk, antagligen av andra pojkar. "Strykflickor" har jag aldrig hört talas om. Har de aldrig funnits eller har vi valt att inte tala om dem?

Har ni några andra att ta upp och hur tolkar ni dem i så fall?

#2   astrid
2004-11-30 15:21:10

"Den som mördar en man kallas "mördare" medan den som mördar en kvinna kallas "kvinnomördare" - och jag gissar de flesta får mer obehagliga associationer av det senare ordet. Är det ondare att mörda en kvinna än att mörda en man?"

Värdeteori.

Ett barn eller en polis som dödas i sverige får 5000 gånger mer uppmärksamhet i media än en mördad arab i sverige. (jan guillon i "det stora avslöjandet")

#3   astrid
2004-11-30 15:23:32

enligt den värdeteorin så stämmer ditt påstående. Kanske för att kvinnan är fysiskt svagare... men samtidigt så slir nog ett fall av en kvinna som dödar en kvinna mer uppmärksammat.

#4  En arabisk polis då? TKU
2004-11-30 15:35:00

Huruvida offrets etniska ursprung ska spela någon roll för allmänintresset kan man ju ha åsikter om, men det borde vara självklart att mord på en företrädare för den statliga ordningsmakten ses som mer allvarligt än mord på en civilperson.

#5   Karl Astrid
2004-12-01 20:42:18

Har jag sagt något annat? :)

#6   TKU
2004-12-01 21:16:14

Min poäng här var snarast att det är fult av Guillou att blanda ihop begrepp av olika typ, i det här fallet "arab" och "polis".

Vettiga åsikter ursäktar inte en bristfällig argumentation.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?