feminetik.se feminetik.se

Just nu 45 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mooncup - jag har testat =)


Gå till senaste inlägget#1  Mooncup - jag har testat =) Johanna
2004-11-29 12:31:12

Jag beställde alltså en Mooncup (menstrual cup), och testar den nu. Den är helt fantastisk! Man sätter in den, och känner den inte alls. Sen kan den sitta hela dagen (ingen risk för tampongsjukan), eller hela natten om man vill det. Inget läckage, inga mer bindor eller tamponger! Fatta vad skönt. Bara Mooncup, som enligt tillverkarna ska hålla i över 10 år. Skonsam mot kroppen ska den vara också, och det kan jag hålla med om. Min kropp gillar inte tamponger, men Mooncup går utmärkt.

Om man googlar på Mooncup hamnar man på diverse olika webbforum, där användare lovprisar produkten, så det verkar inte bara vara jag som är nöjd. Särskilt bra är det tydligen om man reser i länder med mindre bra möjligheter att sköta hygienen.

Jag förstår inte varför menskoppar inte har slagit i Sverige. Jag läste lite på http://www.mum.org/ och det verkar som att de har försökt marknadsföra olika typer sen 30-talet, men att synen på mens har gjort det omöjligt.

Man kan tycka att kvinnor idag borde vara mer öppna för produkten, så jag försökte predika Mooncups förträfflighet för några kompisar, som inte verkade så intresserade. "Men tamponger funkar ju". Jag tycker att det är fascinerande att det ses som mer naturligt att stoppa in bomull i kroppen än ett kroppsvänligt material som inte påverkar miljön i vaginan negativt. Problemet verkar vara det där att man måste tömma sin mooncup. Antar att mensen blir hyfsat konkret då. Men jämfört med t.ex. en nattbinda är ju kladdet minimalt.

Ni måste prova!
Inlägget uppskattas av udd

#2  ¿ JoeHill
2004-11-29 14:15:47

Låter förträffligt? Kanske som julklapp till alla (unga) tjejer man känner. :P

Men. Hur ska man rengöra den? Räcker det verkligen att diska den? För att bli av mad bakteriella biofilmer? Borde man inte autoklavera den mellan varven?

#3  ... UppåtEmma
2004-11-29 14:44:25

Hur långt in ska den? Jag har svårt med saker som ska petas in, bara tankten gör mig svimmig (ja, såvida det inte är när det ska... ni fattar). Känns den verkligen inte?

#4   Johanna
2004-11-29 15:16:34

Den ska inte in långt alls, sitter precis innanför öppningen, alltså inte lika högt som en tampong. Den känns som sagt dock inte alls. Man tvättar den med tvål och vatten när man tömmer den, och steriliserar den i kokande vatten mellan varje mens.

Det är inte alls svårt att få in den, man viker liksom ihop den, och stoppar in den en liten bit, sen glider den på plats nästan av sig själv. Det står att det kan vara klurigt i början, men det var det inte för mig iaf.

#5   Johanna
2004-11-29 15:18:20

Nu har jag för övrigt provat tömningsproceduren också (jaaa, mera blod- och kladd-detaljer!!! =) och det var helt cleant. Mindre kladd än att byta en tampong faktiskt. Jag är mycket nöjd.

#6   UppåtEmma
2004-11-29 15:20:57

*fniss* fan vad gött det är med ett forum för sånt här! :-)

#7   Jon B
2004-11-29 15:24:52

Jo, onekligen ganska allmänbildande, inte minst för oss som har begränsad personlig erfarenhet av ämnet.

#8  feminism Johanna
2004-11-29 15:27:46

Jag ser det lite som en feministisk fråga. Just det där att *ingen* känner till det, och menskoppar av olika slag har funnits sen 30-talet. Visserligen hade även tamponger svårt att slå igenom först (där nere ska man ju inte vara och peta. usch!), men med tamponger behöver man inte hantera sen ack så orena mens på samma sätt. Att Mooncup eller andra varianter inte finns i vilken mataffär som helst är jättekonstigt!!!

#9  håller med Kerstin
2004-11-29 15:34:46

Det ska liksom vara lite blandning mellan fniss, äckel och hysch-hysch när det handlar om mens. Trist.

Jag hade aldrig hört talas om denna menskopp innan jag läste om den här. Låter jättebra, jag ska också köpa en. Jag har ännu en fråga om den dock: Vad är den i för material? Du skriver att det är kroppsvänligt med vad innebär det?

#10   Johanna
2004-11-29 15:40:26

Börjar känna mig som en vandrande reklampelare nu, men men. Det är silikon. Jag länkar till sidan, så kan man läsa där. Att jag valde Mooncup istället för Divacup (se tråden gratis mensskydd), var mest för att det var samma pris och Mooncup tillverkas i England till skillnad från amerikanske Divacup. Att importera saker inom EU är enklare, man slipper bekymra sig om ev. moms och tull.

http://www.mooncup.co.uk

#11  Finns det 10 pers här... ap4che
2004-11-29 16:38:25

...som är intresserade? På http://www.mooncup.co.uk står det att man får "grossist-pris" om man handlar 10 st. Vet inte hur mycket billigare det är, men om många är uppenbart intresserade (framför allt i Malmö-Lund-regionen) kanske man skulle kunna inhandla dem gemensamt...?

#12  Här har vi en Kerstin
2004-11-29 16:54:50

Jag anmäler mig härmed till intresselistan! :)

Tack Johanna, för all info!

#13  Ja det låter faktiskt riktigt bra! Alvunger
2004-11-29 18:31:20

Och jag håller med Johanna. Det är helt klart en feministisk fråga! Hygienhysterin har på många sätt underlättat för kvinnor vad gäller deras menstruation, iom att vi fått bättre och säkrare produkter. Men de har också blivit dyrare och det är en jätteindustri som livnär sig på att kvinnor hysteriskt gör allt de kan för att dölja att de har vad de flesta andra kvinnor har under större delen av sitt liv.

Allt med mens har för mig alltid varit så skämmigt. Och fortfarande i vuxen ålder är det många kvinnor, men framförallt män, vars ansikten förvrids i äckel när man talar om mens. Tänk om det inte alltid varit så pinsamt och tabu. Tänk om man inte dött av skam när man inte kunde vara med i simhallen. Det hände att jag skolkade hela dagen hellre än att sitta bredvid i simhallen så att alla förstod varför jag inte kunde vara med.

Tänk om man inte hade blivit illröd (hehe) av pinsamhet när man fick mens i skolan och inte hade bindor el tamponger med sig. Tänk om inte dagen varit förstörd för att det blött igenom trosorna.

Jag minns tydligt när mina killkompisar hittade en "tampax" (tror jag det hette) i min skrivbordslåda (som de ju såklart inte fick rota igenom heller). Det var en sån där tampong med införingshylsa (de görs väl knappt längre?) som jag fått av min mor för att öva mig. Tampongen var alltså minst dubbelt så lång som en vanlig tampong. Jag vet inte om killarna i fråga hade sett en vanlig tampong i sitt liv iofs, men när de fann denna skrattade de så mkt åt mig så de kiknade. "Skall du trycka upp den hääääääääär hahahahahaha". Jag vet inte vad som var så kul. De kanske dog av skam för att tampongen var större än deras små... nä usch så elak jag var nu. Men iallafall.

Mens blir lätt så himla pinsamt, framförallt i tonåren. Det var liksom den stora hemligheten. Skammen. Ryktena gick om att den och den fått mens, vilket de tidigt utvecklade tjejerna också fick höra. Det blev ett mobbingredskap. "Äckliga menskossa. Har du mens idag eller? Har du tvättat dig ordentligt? Det luktar lite mens här inne, hörrö XXX kan du inte gå o tvätta dig?".

Jag säger inte att Mooncup är svaret på detta, det är klart att allt som har med kön att göra är skämmigt i tonåren, framförallt något så kladdigt och bökigt som mens. men jag tror att anledningen till att Mooncup inte slår är just detta, att mens skall man inte ha "närkontakt" med. Det skall sugas in i något och gömmas. Inte tömmas ur något. Så jag tror helt klart att Mooncup-produkter kan förbättra läget. Även jag får en märklig känsla när jag tänker på att använda en sån. Jag klarar inte av bindor just eftersom det blir så... påtagligt.

Så jag får väl köpa en i ren mensterapisynpunkt. Jag anmäler mig också till intresselistan!

#14  Tamponger Kalle Anka
2004-11-29 18:53:24

För att vara lite tråkig och inte så stridande feministisk kan man ju se på saken från annat perspektiv:

Att mooncup och andra liknande produkter inte slagit genom är troligen för att de motverkas hårt från tampong- och binda-industrin. Vem skulle vilja sälja en mooncup till varje tjej när man kan sälja hundratal bindor till samma tjej under ett år? Ett rent vinstintresse alltså.

Tror att vi alla har "hemska saker" som ingår i vår uppväxt och inte att det har så mycket med förtrycket av kvinnor att göra...

(Fast jag måste säga att jag tycker att det låter lite äckligt att samla upp blodet i en silicon-behållare och sedan tömma den.. låter lite som en värre variant av blodprovsinsamling, något jag hellre svimmar bort från än låter mig utsättas för. Men så är jag väl också en mes till man.. hehe)

#15  Glömde... Kalle Anka
2004-11-29 18:54:59

... att säga att för er som inte får kräkkänslor av blod så är det ju toppen att det funkar! Fram för mer pengar att röra sig med!

Nu ska de bara komma på en kondom som går att återanvända så slipper man bränna en tia varje gång man vill göka..

#16  Intressant. Johanna
2004-11-29 19:01:40

Blod gillar jag inte alls. Jag skulle nog kalla det medelsvår fobi. Blodprov kan gå dåligt ibland t.ex. Men konstigt nog har jag inget problem med mens. Antar att det inte är någon svårt skadad eller döende inblandad =)

Ja, det är en lätt udda känsla att ha en liten kopp med mensblod i i handen. Men absolut inte äckligt. Inte ens fobiskt, konstigt nog. Hade det varit blod från ett skärsår hade jag svimmat, lätt! Intressant att man bara har upplevt detta blod i uppsugen form innan.

Och nu slog det mig att jag inte alls borde sitta och skriva om mens så här detaljerat. Oj! Fy på mig. Nu bröt jag mot ett tabu.

#17  mENS karl ASTRttrid
2004-11-29 19:10:15

Mens har i nästan alla kulturer i historien betraktats som smuts av det styrande skiktet (äldre männen dvs), och på så sätt även internaliserats av pöbeln. Självklart har det varit i det konstervativa syftet att bevara den sociala strukturen. Man kan tydligt urskilja tendenser av detta i joehills inlägg. Blod har ofta förknippats med kvinnans vätska pga mens.

#18  Fniss, äckel och hysch-hysch? TKU
2004-11-29 19:19:52

Fast mens är inte den enda kroppsliga avfallsproceduren som är tabu? Oavsett kön har kissande och bajsande alltid varit tabu.

#19  TKU Kerstin
2004-11-29 19:28:28

Nej, "kroppsavfall" över huvud taget är väl ansett som tabu eller orent. Men en som har varit på toa och kissat brukar inte anses vara oren som person. En kvinna som menstruerar däremot, har i vissa kulturer och tidsepoker ansetts vara oren och bör inte beblanda sig med andra människor. Samma sak med kvinnor som nyss fött barn, och därför blöder ur underlivet.

#20  TKU Karl Astrid
2004-11-29 19:37:17

Nja... Bajsande och kissande har varit långt mer accepterat än mens. Det kasuala sambandet är lätt att se ur ett historiskt, politiskt eller feministiskt perspektiv :)

#21  i bibeln Kerstin
2004-11-29 19:39:28

t.ex. står det att när en kvinna har sin menstruation är hon oren i sju dagar. Allt hon vidrör är också orent och måste tvättas. Om en annan person rör vid henne blir denna person också oren. På den åttonde dagen ska hon gå till templet och ha med sig två duvor till prästen som han sedan offrar till gud så att hennes orenhet ska förlåtas...

The Holy Bible, 3 Mosebok 15

#22  Och anledningen Johanna
2004-11-29 19:42:42

till tråden är att Mooncup kom upp i en annan tråd om gratis mensskydd. Eftersom intresset verkade rätt stort tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter. Och jag står fast vid att synen på menstruation i högsta grad är en feministisk fråga.

#23   Karl Astrid
2004-11-29 19:59:14

Bajs och kiss är ju ett tecken på en fungerande kropp. Medan blod är ett tecken på kvinnlig svaghet. Sårade eller stupade i krig blöder precis som en kvinna. Denna inställning har varit vanligare i samhällen och epoker när krigen utspelats i form av närstrid med svärd och yxor. Spermier har genom tiderna betraktats som kraftfullt och manligt. Förmågan att döda avspelgades av samurajerna i Japan efter mycker sperma som deras testicklar innehöll. Sex mellan män som slutade med sväljande av spermier var standard. Mönstret känner vi igen va:) Blått=killigt, rosa=tjejigt. Killigt=manligt, manligt=hårdhet (balls i amerikanskan för tuffhet, även hos tjejer) tjejigt=svaghet, svaghet kopplas till blod och blod kopplas till mens osv osv. Kedjorna ser lite annorlunda ut i olika samhällen beroende på hur distributionen och politiken är utformad. Normer, seder, sociala institutioner, kultur: socialisering kallas det; hur vi får våra värderingar. Värderingar som gör oss till fungerande samhällsmänniskor i det aktuella samhället.

Allt är så simpelt, det finns rationella förklaringar till allt.

#24  . UppåtEmma
2004-11-29 20:18:30

Mensblod har väl använts inom den hedniska "läkekonsten" för att läka och lindra också, om jag inte minns fel. Den har inte alltid varit av ondo menar jag, men antagligen alltid varit hysch-hysch. Man skyltade nog inte gärna med att man hade byns trollkvinna hos sig för att fixa nåt :-)

#25  Käkar man inte Alvunger
2004-11-29 20:22:23

moderkakan i vissa kulturer? För att fortsätta på äckelspåret. (Hoppas inte nån sitter o käkar framför datorn nu...)

#26  Karl... JoeHill
2004-11-29 20:38:13

"Självklart har det varit i det konstervativa syftet att bevara den sociala strukturen. Man kan tydligt urskilja tendenser av detta i joehills inlägg."

Vad menar du?

#27  Kerstin, Karl Astrid TKU
2004-11-29 20:49:32

"Bajs och kiss är ju ett tecken på en fungerande kropp. Medan blod är ett tecken på kvinnlig svaghet."

Vadå "är"? Det är ett beprövat men ändå fult debattknep att leta fram historiska skräckexempel och framställa dem som rådande norm här och nu.

I dag kan vi konstatera att mensskydd saluförs och marknadsförs minst lika öppet som toalettpapper.

#28   JoeHill
2004-11-29 21:11:05

"I dag kan vi konstatera att mensskydd saluförs och marknadsförs minst lika öppet som toalettpapper."

Jag håller med TKU.
Har själv köpt mensskydd till syskon och flickvän då jag storhandlat och de bett mig om det. Ser inget "smutsigt" med mens? Bara att det är dyrt! Men verkar billigare med Mooncup.

KÖPKÖPKÖPKÖPKÖP..

..och bjud JoeHill på öl för pengarna ni tjänar...

#29  tku, joe och alvunger Karl Astrid
2004-11-29 21:25:33

:) okej, Det var menat som en historisk riktlinje, som naturligtvis inte kan appliceras i alla sammanhang. men vist finns tankegångarna kvar även i vårt "civilizerade" moderna samhälle.

joehill, det är syftet med denna mening jag syftar på: "Räcker det verkligen att diska den? För att bli av mad bakteriella biofilmer? Borde man inte autoklavera den mellan varven?"

Den tankegången har orsakat mycket förnedring och våld mot kvinnor genom tiderna.

A, jo jag har för mig att man äter mens, eller åtminstånde har gjort, någonstans. Vad det bror på är jag tyvärr inte insatt i. Men några saker kan jag (nästan) garantera. Att det varken är matriarkiskt eller matrilinjärt. Att det är ett egalitärt samhälle och att krigsrisken inte varit överhängande under en längre tid (dvs ingen kamp om föda förekommer).

#30  moderkaka UppåtEmma
2004-11-29 21:46:25

Ja heter det nåt med kaka så varför inte äta det...


dubbel-blärgh!

#31  Karl... JoeHill
2004-11-29 22:08:45

joehill, det är syftet med denna mening jag syftar på: "Räcker det verkligen att diska den? För att bli av mad bakteriella biofilmer? Borde man inte autoklavera den mellan varven?

Den tankegången har orsakat mycket förnedring och våld mot kvinnor genom tiderna."

Har hygien orsakat kvinnovåld???
Du är ju inte på riktigt..
Införandet av hygien som praxis i samhället har ökat livslängden med 10 år för gemene man och (framförallt) kvinna.

Hygien är otroligt viktigt. Supertampongen man kunde ha inne hela dan ledde till TSS. Så några tjejer dog. Därav min fråga då denna tingest verkade ha längre "inne" tid jmf med tamponger.

Johanna svarade även på frågan om du nu missade det:
"Man tvättar den med tvål och vatten när man tömmer den, och steriliserar den i kokande vatten mellan varje mens."

Jag vill gärna veta sådant innan jag går och köper en Mooncup till någon bekant i julklapp.

#32  akta johan karlsson
2004-11-29 22:22:09

så ni inte tappar den i toan. Tycker det skulle vara smidigare att kastrera sig men det kanske bara är jag

#33  Bindor... monica
2004-11-29 22:23:54

med BLÅ vätska... Det säger väl en del? Nåt företag använde rosa, men så blekt rosa att det näppeligen kunde förväxlas med BLOD. Detta har någon säkert redan skrivit om i den andra tråden i samma ämne. Så jag bara reflekterar över att visa bindor som suger upp BLÅ vätska och inte BLOD är ett tecken på att man tror folk ska tycka det är äckligt annars. Och det är mycket möjligt att de har rätt i det. Vore dock kul om nån tordes...

En kvinna kan väl rimligen inte vara rädd för/äcklas av/ha fobi mot sitt eget mensblod heller? Hur skulle det se ut?

Jag förordar dock p-spruta för den som inte ska ha barn i brådrasket. Så slipper man mens helt och hållet!

#34  monica UppåtEmma
2004-11-29 22:34:26

skulle vara skönt att slippa mens, men alla p-preparat gör mig deprimerad på gränsen till sucicidal. så det är ingen option...

#35  Män och mens? TKU
2004-11-29 22:38:54

Fast kissåbajs är också blått i reklamfilmerna, just för att det också är ganska äckligt.

Hur tycker ni att en man ska relatera till menstruationen - är det lämpligt att betrakta den som ett tredje naturbehov?

#36  Johanna Nettan
2004-11-29 23:09:04

Jag blir lite nyfiken på hur det funkar nattetid? Kan man ligga ner med Mooncup? Eller rinner det ut ur behållaren då? Får man komplettera med nattbindor?

#37  Nettan Johanna
2004-11-29 23:53:58

Nej, det rinner inte ut. Mooncup hålls fast med vacuum, du kan stå på händer om du vill, men då blir det å andra sidan svårt att sova =) Bada, idrotta, inget problem... Helt sjuukt bra! Jag fattar inte att inte alla har såna här!!!!!!!

#38  Har bara hört bra saker om Mooncup Lemur
2004-11-30 00:36:22

Så nu är det läge att skaffa... Ska länka adressen bara och få tummen ur röven och beställa en.

TKU - män och mens - kan ju bli en liten ordlek här. Båda är lika naturliga, kanske?

#39  TKU Kerstin
2004-11-30 09:24:19

"Det är ett beprövat men ändå fult debattknep att leta fram historiska skräckexempel och framställa dem som rådande norm här och nu."

Jag vill bara poängtera att jag inte ville framställa bibeltexten som rådande norm i dagens Sverige. Såklart. Jag ville bara visa på ett kulturarv.

Att tjejer dagligen i skolan blir kallade "mensäckel" och liknande tror jag självklart inte är bibelns fel. Men på att mens fortfarande är förknippat med, ja, just äckel. Jag tror faktiskt att de allra flesta kvinnor (i dagens Sverige) har upplevt det.

#40  TKU Johanna
2004-11-30 09:25:03

Om du skär dig i fingret och blöder, är det att betrakta som ett tredje naturbehov?

#41  rödfärg UppåtEmma
2004-11-30 12:00:49

egentligen är det ju rätt lite blod i mensen - det mesta är typ slem och grejjer :-/

#42  Johanna TKU
2004-11-30 12:53:50

Jag har svårt att förstå liknelsen. Att skära sig i fingret är väl inte en del av kroppens friska ämnesomsättning - och här ovan är det en del som är missnöjda med att menstruation setts som något sjukt?

Ska menstruation anses vara friskt eller sjukt? Renande eller nedsmutsande? Tillåtet eller förbjudet? Offentligt eller privat?

Jag känner att jag borde förhålla mig till det på något sätt, och eftersom jag är så fattig på egna upplevelser är jag beredd att anamma nästan vilket synsätt som helst för att göra så många som möjligt nöjda.

#43  joe hill astrid s
2004-11-30 14:06:39

Det är tankegången att mens är något onaturligt smutsigt, ngt hemskt, jag, och omedvetet du, syftade till.

men så noga ska vi väl inte vara:)

#44  Astrid JoeHill
2004-11-30 14:39:27

"Det är tankegången att mens är något onaturligt smutsigt, ngt hemskt, jag, och omedvetet du, syftade till."

Är tankegången att "en god hygien räddar liv", samma som att "mens är smutsigt"??

Du är ju helt blåst.

Mens är inte smutsigt, där emot är bakterier som ej är kommensala att betrakta som "smutsiga" och vi bör undvika dem. Därav bör en god personlig hygien upprätthållas såväl av kvinnor och män. En brist kan leda till infektioner, sterilitet och död.

Skulle du gå till en läkare som opererar dig utan att använda munskydd, hanskar etc?


Dina försök att miskreditera mig är tröttsamma och säger mer om dig än mig.

#45  slem och grejer Johanna
2004-11-30 16:45:58

Det sägs väl att hälften är blod, och resten slemhinnerester och annat trevligt. Så visst, det är en avfallsprodukt, det är ju slemhinna som inte tog emot ett befruktat ägg som stöts bort, varvid det på köpet rinner ut en del blod.

Min liknelse med skärsår är väl inte helt bra, men blödningen uppstår väl för att slemhinnan lossnar och det blir någon form av sår? Men om vi avser övrigt innehåll i menstruationen så kan man se det som en avfallsprodukt. Risken med detta är att det får den där smutsiga stämpeln som diskuterats innan, och det är ju inte bra?

TKU: Varför har du så svårt att hitta ett sätt att förhålla dig till mens? Varför måste du hitta ett sätt? Nu när vi ändå diskuterar förhållningssätt till kroppsvätskor av olika slag, hur ska vi kvinnor förhålla oss till sädesvätska? Okej, inte heller en klockren liknelse, men i alla fall reproduktionsrelaterat =)

#46  Mens är helt klart en feministisk fråga. Lemur
2004-11-30 19:51:54

För mensen är förknippad med skam, äckelkänslor, obehag, som många redan konstaterat. Djupare analyserat är det ju något mycket kvinnligt. Och BARA kvinnligt. Såklart måste mensen vara oren, den kommer ju ur kvinnan. Den är definitivt inte manlig. Vilket å andra sidan sädesvätskan är; den heliga, som sprutar hej vilt överallt i porrfilmernas värld. Johanna, jag gillar absolut din parallell och tycker visst den är klockren. Hur ser vi på mens i dag och hur ser vi på sädesvätska i dag? Skillnader? Likheter?

När det gäller mens, finns ett rätt bra stycke i Egalias döttrar, det nämns i förbifarten, men en av de matriarkala kvinnorna fattar fantastiskt handlingskraftiga beslut just på en M-dag. Det som förknippas med mens är positivt. BARA positivt.

Så försöker jag tänka nu, efter att ha läst den, att det finns kraft att hämta i PMS-eländet. Är PMS ett elände eller går det att hämta styrka där? Visst är det rätt OK ändå att tillåta sig vara låg, ha lite ont, vara sugen på choklad och svepa en varm filt omkring sig?

#47  joehill, johanna kalle astrisd
2004-11-30 20:03:28

Hehe. varför skulle jag misskreditera sig? Är inte jag för "blåst" för det?

Jag är övertygad om att du använde benämningen autoklavera för att överdriva och retas lite (omedvetet spä på).

Men det är ok.

Johanna. Liknelsen med sår är kanske inte aktuell här, men det finns exempel där den är högaktuell.

#48  En autoklav Johanna
2004-11-30 20:54:02

är väl förresten inget normalkvinnan har tillgång till? Och hur många vet ens vad det är för något? Kanske ett onödigt uttryck på ett forum som detta, "sterilisering" hade funkat fint och det hade alla förstått. Visst gör en autoklav renare, men jag tror nog att kokning duger alldeles utmärkt i detta fall.

#49  bakterier och autoklaver UppåtEmma
2004-11-30 21:50:30

jag tror inte heller att mens innehåller så mkt bakterier faktiskt. men låter man det ligga och gro så händer nog en hel del, så klart. därför koka. men mens i sig är inget man behöver skölja snippan med decivon för - om jag får fortsätta på den underbart "vulgära" linjen vi för här ;-)


Lite moderkaka till glöggen kanske? Prova den med ädelost!

#50  P-stav Jaja
2004-11-30 22:13:22

För att slippa mensen helt och hållet. Sätt in en P-stav. Det är guld. Har inte haft mens på snart tre år.

#51  Hehe Alvunger
2004-11-30 22:19:09

Eller har du otur och hamnar bland de ca tio procent som får kludd med mensen. Och så har du fler mensdagar än ickemensdagar. Som jag har haft. I fem år. Det var ganska jobbigt när jag var ihop med en kille som inte ville ha sex med mig när jag hade mens... Blev rätt... sexlöst.

Så rädd för sprutor så jag vågar inte ta ut dem utan lever hellre med megamkt mens än tar en spruta. O nu slutar de snart fungera också... Jag undrar om det är farligt att låta dem sitta?

Iallafall, är man inte som jag och har extremt stresspåverkad mens så skall man nog inte ta p-stavar. Annars skall man garanterat använda dem, för de är i princip lika säkra som sterilisering!

#52  UppåtEmma Kerstin
2004-11-30 22:26:09

Med ädelost! Jag tror jag garvar ihjäl mig!!!

#53  Alvunger Kerstin
2004-11-30 22:49:32

Jäsiken. Får du inte järnbrist?

#54  P-staven Johanna
2004-11-30 23:10:46

Implanon har jag haft tidigare, har även ett par kompisar som har haft den. En av dem drabbades av samma sak som Josefine (mens jämt), den andra fick finnar och tappade hår. Antar att olika hormoner är olika bra för olika personer. Jag fick mer diskreta biverkningar, det tog över ett år innan jag insåg vad det berodde på. Men praktiskt var det. Ingen mens, och garanterat inga graviditeter. Sen att det inte funkade så bra med sex pga sköra slemhinnor var ju en sån där biverkning som gjorde preventivmedlet ännu säkrare. Och onödigare. Nu kör jag p-piller av flera skäl. Funkar än så länge..

#55  Kerstin Alvunger
2004-11-30 23:18:33

Jo, det får jag. Under extra mensiga perioder så har jag konstant huvudvärk. Jag käkar järntabletter när det är som värst.

Det konstiga är att min mens verkar vara sexinställd också. Som singel så är det ju inte så att jag har en självklar väg att gå, men nog fan sätter mensen igång varje lördag vid kvart i två-snåret. Minns när jag skulle på solsemester till cypern. Jag förberedde mig inför denna resa genom att även käka en p-piller-karta efter inrådan av min gynekolog som sa att det skulle få ordning på p-stavmecket, fick en superhård hormonkur som skulle övertyga min kropp om att den skulle få mens på vecka FYRA. Vilket inföll veckan efter hemkomsten från Cypern var planerad. Min gynekolog bedyrade att ingen menscykel skulle slå igenom p-stavar plus megamastodont p-piller. Så där går jag glatt i två veckor innan resan och inget blod så långt ögat kan nå. Åker till flygplats. Torrt. Sätter mig på plan. Torrt. Går på toa. Blött. Mens i två veckor. Plan hem från Cypern. Torrt. Förbannade kropp!!

Men det störigaste är såklart alla pengar jag måste lägga på tamponger. Vilket är varför jag skall köpa en Mooncup :0)

Jag kan mensa järnet då ju!

(HAHAHA jag var fyndig!)

#56   josephine
2004-11-30 23:29:58

Det slår mig att jag har haft mens i mer än hälften av mitt 28-åriga liv och jag vet fortfarande inte exakt vad det är som händer egentligen. Det är liksom bara något som kommer var fjärde vecka och är kladdigt, dyrt och orsakar ont i magen. Måste googla...

#57  appropå mooncup Johanna
2004-11-30 23:30:14

jag har upptäckt att om man inte har riktigt rätt teknik när man ska pilla ut den för tömning kan det bli.... kladdigt värre än stockholms blodbad. Det lär iof bara inträffa nån enstaka gång. Man lär sig av sina misstag =) Gör man rätt är det inte kladdigt alls.

#58  denna känsla! Johanna
2004-11-30 23:33:43

att kunna sova naken, att kunna vakna utan att vara tvungen att springa in på toa för att duscha, tvätta, gegga...eller om man har tampong byta eftersom den har suttit inne för länge egentligen...

helt sjukt. det är som att inte ha mens alls. bortsett från tömmandet lite då och då.

#59  josephine Louise
2004-12-01 00:14:14

Allvarligt?!? Blundade du med ögon och öron under biologiundervisningen?

Livmodern bygger varje månad upp en slemhinna för att ta emot ett befruktat ägg. Om där inte landar något ägg, stöts denna slemhinna av. Näe, det vet du väl? Du måste mena mera detaljerat än så...

#60  Preventivmedel och biverkningar Louise
2004-12-01 00:18:42

Nu blir det lite off topic... men men.

Jag har haft hormonspiral, Levonova. Mensen försvann nästan helt, jag fick bara en liten brun flytning varje månad. Jättepraktiskt.

Sen började jag må illa på morgnarna. Test efter test sade att nej, jag var inte gravid. Att stå på bussen på väg till universitetet och kämpa med kväljningarna var ingen höjdare direkt. Läkaren trodde att det nog var psykiskt. Sen tog jag ut spiralen - och det blev bra...

#61  Johanna - om män och mens TKU
2004-12-01 00:26:54

"TKU: Varför har du så svårt att hitta ett sätt att förhålla dig till mens? Varför måste du hitta ett sätt? Nu när vi ändå diskuterar förhållningssätt till kroppsvätskor av olika slag, hur ska vi kvinnor förhålla oss till sädesvätska? Okej, inte heller en klockren liknelse, men i alla fall reproduktionsrelaterat =)"

Orsaken till att jag har svårt att förhålla mig till fenomenet mens är att jag aldrig har haft vare sig första- eller andrahandsupplevelser. Det enda jag vet om det är det som står i biologiböcker. Jag kan givetvis fortsätta låtsas som att det inte finns, och aldrig nämna det, om det är det bästa att göra.

Sädesvätska finns en hel del att säga om. Jag kan berätta om det någon annan gång, för nu är jag på väg att lägga mig och sova.

#62  Om sädesvätska TKU
2004-12-01 01:59:26

Eftersom jag blev kvar vid datorn längre än väntat:

Sädesvätskan i sig själv är ett ganska trivialt besvär - en tuss toalettpapper och så behöver man inte tänka mer på den. Om man råkar befläcka textilier så är de lätta att tvätta rena, så på det hela taget är den en ganska oväsentlig del av mannens vardagsliv - lite i klass med öronvax eller navelludd om jag ska våga mig på några jämförelser.

#63  TKU UppåtEmma
2004-12-01 09:04:03

sädesvätskan är OTROLIGT individuell. Mängd, färg, lukt, konsistens...smak. Finns en variant för varje man, nästan garanterat :-)

#64  VARNING för stötande innehåll i detta inlägg Kerstin
2004-12-01 10:29:21

Måste nog bara inflika att för tjejer som har sex med killar är ju sperma en kroppsvätska som blir _väldigt_ påtaglig.
Mer än vad mensen blir påtaglig för killar som har sex med tjejer. Ändå ses mens som ett problem och ett hinder för sex. Det är konstigt tycker jag.

Mensen torde vara lika "ren" eller "smutsig" som sperma - jag snackar bakterieinnehåll nu. Nån som vet?

Men hur många killar skulle ge sin tjej oralsex under mensen? Jämför med hur många tjejer som sväljer killens sperma eller som i alla fall får in den i sin kropp under ett samlag.

#65  Kerstin JoeHill
2004-12-01 10:58:31

"Mensen torde vara lika "ren" eller "smutsig" som sperma - jag snackar bakterieinnehåll nu. Nån som vet?"

Urin, sperma, mens ska vara rent från bakterier och mikroorganismer om inte personen det kommer ifrån är sjuk. Är personen tex HIV positiv eller har en urinvägsinfektion så är ju dessa vätsker att anse som infektiösa.

Bajs är en annan femma. Jag har för mig att det består till 10-20 % av levande och döda bakterier.

Ang mens så stöts (som sagt) slemhinnan bort då befrukting ej sker, det blir ett irreterat och känsligt område. Att då ha något som kan vara infekterat av bakterier allderles i närheten kan sluta illa. Toxic shock syndrom är inte att leka med.

Ang autoklaver så är det inte ovanligt att ha en liten hemma om man bor utanför europa. Jag har sett det vid flera tillfällen. Jag funderar på att skaffa en själv. Men koka 5 min är nog fullt tillräckligt.

#66   kalle astrid
2004-12-01 11:17:03

#65, ok. Men jag respekterar tyvärr inte ditt resonemang angående autoklaver.

#67  #66 JoeHill
2004-12-01 12:52:40

Noterat.

#68   UppåtEmma
2004-12-01 15:46:44

Jag VILL skriva inlägg #69 i denna tråd!!!

#69  hmm.. undran? Hanna
2004-12-01 15:48:22

En fråga: varför kan man bli sjuk av tamponger men inte mooncup? Varför att det större risk med bakterier?

Ang p-medel...
har gett upp mina piller nu för att prova nuvaring. Insättning på fredag. Håller tummar och tår.

#70   UppåtEmma
2004-12-01 15:56:54

fan...

#71   JoeHill
2004-12-01 16:05:02

" varför kan man bli sjuk av tamponger men inte mooncup?"

Man kan bli sjuk av en viss typ av "superabsorberande" tamponger, men dessa finns ej längre kvar på marknaden.

#72  Kanske svar Linda
2004-12-01 16:06:16

Tamponger suger upp all fukt, vilket förändrar ph-balansen i slidan, som (har jag för mig) är sur för att förhindra bakterie-tillväxt. Detta gör att oppoturnistiska bakterier lättare får fäste och börjar växa, vilket i värsta fall kan ge TSS. Mooncup samlar endast upp blodet, och påverkar inte fuktigheten eller balansen i slidan.

Och för att fortsätta diskussionen om p-medel kan jag berätta att jag använde p-spruta i 1,5 år och blev tjock och konstant deprimerad /pms-ig. Inte skoj. Jag gick tillbaka till mina gamla p-piller, vilka bara gjorde mig lite deppig, och trodde att jag skulle få leva med det. Sen träffade jag en underbar barnmorska som övertalade mig att prova en annan sort, med mer östrogen. Nu mår jag psykiskt bättre än på många år. Blir dock lite paranoid, jag har ätit p-piller / haft p-spruta i mer än 6 år. Tänk så mycket psykisk ångest jag kanske sluppit om jag fått en bättre sort från början? Men det kanske är bättre att må lite dåligt än att ligga förlamad av mens-smärtor tre dagar i månaden (vilket jag slipper med p-medel)...

#73  Nuvaring - OT Linda
2004-12-01 16:09:06

Liten undran; ger Nuvaringen bara en lokal hormon-utsöndring? Eller går det ut i hela systemet som p-piller?

För om det är lokalt borde man väl slippa psykiska biverkningar?

#74  om.. JoeHill
2004-12-01 16:33:45

..jag fattat det rätt så ger dessa hormonprepparat starka humörsvängningar samt beteendeförändringar.

Mao så verkar östrogen ha en stor inverkan... ...eller är det en illusion som egentligen är orskad av någon form av socialisering?

Karl Astrid, kan du reda ut det här..

Jag är lost.

#75  Menskopp Carina
2004-12-16 14:06:43

Hejsan,
jag har läst lite i detta forumet ang menskopp och vill bara tipsa om sidan www.menskopp.se
Där står bla varför menskoppen är bättre än tampong.

Har själv haft menskopp (the keeper) i ett par år och är mycket, mycket nöjd. Har bla inte svamp mera som jag fick av vanliga bindor.

Man ska inte glömma bort att en menskopp oxå är ett mer miljömedvetet produkt än bindor/tamponger.

#76  Engångskopp & svar till #13 Alvunger elinlite
2004-12-16 14:47:00

I USA kunde man en tid köpa engångs menskoppar, köpte en hel del eftersom jag blir illamående av tamponger (förresten om det finns ngn som kan förklara detta fenomen, alt ngn som upplevt samma vore kul att höra). Men dessa engångs koppar verkar vara gjorda i ngn slags gummimaterial (i varje fall gav de mig lite irritation efter ett tag) och är lite väl svårhanterliga. Och miljövänliga är de ju inte alls.

#13. Sverige är det enda land jag vet att det är konstigt med tamponger med införingshylsor, även om det inte är jättevanligt här på Island så är det inte helt mystiskt. det som alltid fyllt mig med skräck med att *inte* ha en införingshylsa är de bakterier jag skulle kunna föra in med fingret, men det kanske är ogrundat?
Både i Finland och i USA är det mycket vanligt med införingshylsor. Fast i USA är de oftast i PLAST och så kan man köpa *parfymerade* tamponger. Sjukt.Gamla goda Tampax lever och mår bra, är ett stort märke utanför Sverige.

Appropå tampong tips. Jag får väldigt ofta näsblod på senhösten och vintern, det absolut bästa trixet för att stoppa näsblodet är att klippa en tampong på hälft och köra upp den i näsan. Stoppar blodet, man använder inte upp en toa rulle och det blir inte Psycho atmosfär i badrummet. Så fortsätter man göra det man gjorde innan, fast engång glömde jag ta bort tampongen innan jag gick hemifrån...

#77  elinlite Louise
2004-12-16 18:04:17

Har du nånsin tänkt på hur mycket bakterier som följer med in vid ett vanligt samlag? ;-)

#78   Karl Astrid
2004-12-16 18:12:28

#76 "här på island"?

Vad händer på island vintertid?

#79  Louise & Karl Astrid elinlite
2004-12-16 18:56:02

Louise: Jo, det har jag, men oroar mig inte speciellt eftersom det enda preventivmedlet jag kan förlita mig på är konodom. Tur, va? ;)

Karl Astrid: Ja, nu är det ju sjukt mörkt ute. Inte speciellt kallt. Gick förbi en byggnadsplats alldeles nyss och en en av byggjobbarna hojtade (översatt): "Slappna av din kärring fitta!"
Tror inte det var mig han hojtade åt, tror det var till sin kollega. Lite sånt som händer på Island på vintern.

#80  ÄNTLIGEN!! Michelle
2004-12-16 19:18:51

Aldrig mer tamponger för min del. Avskyr de små fanskapen.

#81  Äntligen här också! Lemur
2004-12-17 17:14:51

Nu återstår bara att vänta på nästa "måne" och testa underverket.

När det gäller TSS (Toxic Shock Syndrome) så står det faktiskt i instruktionerna att mooncup ska tömmas minst 4 gånger per dygn.

#82   Maj
2004-12-21 18:44:47

Mitt marsvin åt sin moderkaka efter att det fött ungar. Det var en rätt skräckfylld syn med ett marsvin med blod runt hela munnen...

Ska också köpa en sån där tror jag...

#83  Intressant elinlite
2004-12-21 20:26:06

marsvin...

#84   Hanna_B
2004-12-21 23:24:56

Har beställt en, den ligger och väntar på kiosken/videobutiken som leker postkontor.

Johanna, du har inte lyckats fixa så du får provision? :-)

#85  Sv: Mooncup - jag har testat =) inger1961
2005-10-27 08:19:13

Jag var lite skeptiskt till menskoppen men tyckte ändå att det kunde vara värt någon hundralapp och prova. Sökte en hel del på nätet och fann sedan en svensk sida (www.amandasintima.se) som sålde Mooncup. Måste säga att jag är mycket nöjd - lite fumligt i början men nu har jag fått snits på det och det fungerar hur bra som helst - rekommenderas verkligen!!!
Inger

#86  Mens och sperma lambda
2005-10-29 18:03:09

"Om du inte kan smaka på ditt eget mensblod har du en lång väg kvar, syster"

Och UppåtEmma, jag tror nog varje man har rätt stor variation på sädesvätskan mellan gångerna också.

#87  Sv: Mooncup - jag har testat =) Katharina
2005-10-30 10:13:39

Hejsan :-)

Jag är helt nyregistrerad och såg till min glädje att det pratas menskoppar. Jag har en divacup och är så nöjd. Nu slipper jag lägga mina pengar på mensskydd som säljes av de stora företagen med ett gäng herrar som sitter och utvecklar vingar åt höger och vänster. Jag tycker att menskoppen tar bort en stor del av värken också. Jag kan inte förklara hur men jag tro det har något att göra med hur den pressar när man satt in den.

#88  Sv: Mooncup - jag har testat =) metamorfos
2005-10-30 11:58:49

Ja, jag har också märkt att den tar bort en del av värken. Kanske för att slidmusklerna jobbar utan att det märks? Det är en av de största fördelarna tycker jag. Förutom att det blir mindre kladd.

#89  JoeHill, PerEdman
2005-10-31 15:47:38

Mooncup är kokbar. Egentligen är det väl onödigt, blod och menstruation är båda väldigt rena, kommer rakt ur kroppens inre och har inte ännu blandats med några orenheter. Problemet är väl snarare då att det är en näringsrik soppa full med nutrienter som första bästa bakteriekultur kan börja sätta i sig och växa. Bra temperatur också. Urin, å andra sidan, är sterilt och kan till och med ta död på bakterier. Varbildning är döda bakterier, också ganska ofarligt, medan den fasta avföringen kan innehålla lite vad som helst och verkligen inte rekommenderas.


Nej, en mycket mer intressant fråga är i så fall... autoklaverar du din tandborste?


Mänsklig munhygien är ett kapitel helt för sig. Tillred buljong. Stoppa in en sked i munnen och slicka på den. Stoppa sedan ner den i buljongen. Låt stå i en vecka. När innehållet i buljongen bestämmer sig för att lämna lägenheten, låt den gå!


Om en hund bet en människa är det viktigt att rengöra såret, visst.. men om en människa bet hunden tillbaka löper hunden störst risk att dö i blodförgiftning inom ett par dagar. VI, och våra munnar, överlever givetvis - vi är ju vana vid nästan alla de där bakterierna, utom när de genom dålig munhygien och sår inuti munhålan får i oss stora mängder av dem på en gång, vilket kan leda till hjärtbesvär. Har du aldrig undrat över varför kroppen ser det nödvändigt att nedsänka ALLT som kommer genom svalget, i ett bad av saltsyra? Det har aldrig verkat vara overkill, när det mesta av näringen kan tas ut i tarmen, utan saltsyra?


min poäng... ta inget för givet.

/ Per

#90  Sv: Mooncup - jag har testat =) Isabel
2005-11-01 16:17:56

Hej,jag har hört många som tycker att det är en sjukt bra uppfinning. Jag undrar hur den funkar på natten. Kan man ha den en hel natt utan att det läcker? Skulle vara jättebra.
Och hur funkar det om man är någonstans där man inte kan skölja den t.ex. ute och campar eller reser i Indien?

#91  Isabel Obivle
2005-11-01 18:54:23

i somras var jag och tågluffade i Europa i en månad och använde min mooncup under en vecka på Paris gator. I Paris kryllar det av offentliga toaletter som kostar 40 cent och som till och med har rinnande vatten. Där (alternativt medelst vattenflaska) sköljde jag min lilla kopp, och det funkade, men jag är inte så säker på att jag skulle göra om det. Nu skulle jag nog välja att resa med tampong, för den drar man bara ut och sen kan man slänga den, att skölja av mooncup tar tid och är kladdigt. Det går alldeles utmärkt hemma, men om det är osäkert när du kan skölja den nästa gång skulle jag inte rekomendera den. NATURLIGTVIS finns den fördelen att man slipper släpa med sig en massa tamponger... allra bäst är det nog att kombinera båda sakerna, om du t.ex ska ut nånstans där du inte vet om du kan skölja tar du tamponger, men om det finns sköljmöjligheter tar du mooncup. (en annan rolig detalj är helt vanliga offentliga toaletter som ofta ofta har handfaten utanför...där är det vattenflaska som gäller. Se bara till att du har nåt kvar att dricka...)

Att sova med mooncup däremot, det är den största välsignelse av dem alla, det blir MYCKET mindre kladdigt än med en binda, även om det kan hända att den läcker litegrann (speciellt när man reser sig ur sängen).

#92  Sv: Mooncup - jag har testat =) idablue
2005-11-06 03:10:53

Jag var på stan med en tjejkompis häromveckan och pratade tamponger. Hon berättade att hon sedan ett par år tillbaka använder Mooncup - en produkt som jag aldrig har hört talas om.

Varför har man inte fått veta att något sånt här finns? Visst förstår jag att ingen bind- och tampongtillverkare är intresserad av att sprida den här nyheten, men tillverkaren av Mooncup och Divacup borde ju annonsera! Särskilt i "kvinnotidningar" där läsarna finns...

Nu har jag beställt en Divacup (eftersom jag bor i Canada var det enklast att beställa Divacup, det blev inte heller vansinnigt dyrt) och väntar med spänning på leverans och på min första Mens Med Divacup. Jag har läst användaromdömen på många internetsajter och verkligen bara sett positiva kommentarer! :)

#93  Isabel - att ha den på natten metamorfos
2005-11-06 10:07:08

Det beror på hur mycket mens du har. Jag kan ha den på natten men måste ha en (vanlig) binda också första (och ibland andra) natten för det kommer så mycket. Den har nästan aldrig läckt på natten, men när jag reser mig och den liksom "kläms åt" eller nåt, så kan det läcka ur en del. Jag tömmer den också det sista jag gör innan jag går och lägger mig, de nätterna.

#94   Isabel
2005-11-07 23:50:06

Mmm, ok hm, nu blir det sådär med detaljer igen. Men jaja.
Jag blöder inte så mycket, problemet är att jag rör mig väldigt mycket så jag lyckas alltid blöda igenom ändå. Men mooncup låter väldigt bra eftersom det ju borde ta hand om det problemet.

#95  Sv: Mooncup - jag har testat =) virrvirr
2005-11-08 00:55:09

beställt en divacup... återkommer med recenssioner! *skr*

#96  Sv: Mooncup - jag har testat =) Nettan
2005-11-12 17:23:38

Nu är även jag medlem i menskoppens fanclub. Farväl till tamponger som torkar ut och sliter i mina vestibulithärjade slemhinnor! Farväl till bindor som ger svampinfektioner och självsprickor! Farväl till dålig lukt och läckage! Och farväl till den tomma plånboken som gapar ihålig efter att enorma summor gått till företag som påstår sig veta vad min fitta behöver och som i själva verket bara försöker sabba mitt liv!

Jag ÄLSKAR den här koppjäveln! Nu kan jag sova i bara mässingen även under mensen! Menskopp är frihet!

Jag undrar varför detta alternativ aldrig framhålls nånstans? Jag hade aldrig i mitt liv hört om denna pryl innan jag hörde Johanna berätta om den här på feminetik.se. Nu ska jag värva fler kopptjejer! Jag ska fan propsa på att alla jag känner ska ha denna pryl! Köp den, köp den, köp den!

#97  Nettan, PerEdman
2005-11-12 21:44:25

Bara en fråga om marknadsföring. Företaget är relativt nyetablerat i sverige, och i jämförelse med de etablerade företagen som säljer till i stort sett alla kvinnor mellan 13 och 45 så har de ganska liten total exponering.

Skriv, berätta och ring folk, för all del.

/ Per

#98  Sv: Mooncup = frihet!! skrosse
2005-11-19 17:27:48

Jag älskar min kopp och kommer aldrig använda tamponger igen!!
Det är ju helt suveränt och en befrielse av obeskrivliga mått.
Tycker att varenda tjej borde ha en!!

Fördelarna är faktiskt inte bara ekonomiska - det verkar vara det de oftast trycker på. Själv tycker jag att fördelarna är:

1. När man tror att mensen är på gång sätter man in den. Det funkar inte med tamponger som torkar ut slemhinnorna. Där kan den sitta och behöver inte alls tas ut när man går på toa eftersom den inte har något snöre som hänger ner och blir nedkissat.

2. När man sen får mens har den förmåga att stoppa upp mycket effektivare. Jag behövde tidigare springa på toan och byta tampong varannan timma för att inte börja läcka. Nu räcker det med kanske 4 gånger på ett dygn!

3. Den är perfekt att ha på natten. Eftersom det inte finns någon koppling mellan tampongsjuka och den här sortens mensskydd kan man våga ha den inne mycket längre tid. Det är otroligt skönt att inte behöva byngla med bindor som jag trots år av träning aldrig riktigt vant mig vid.

4. Den efterlämnar inga fibrer på insidan där bakterier kan frodas. Faktiskt så stör den inte balansen i slidan på något sätt!

5. Den är suverän för den som gillar att simma! Mooncupen proppar för så att inga bakterier från vattnet kommer in. (En av mina kompisar som jag övertygat använder den faktiskt alltid när hon simmar - även då hon inte har mens! Hon gillar inte tanken på bakterierna i vattnet eftersom hon lätt råkar ut för infektioner.Att simma med tampong är faktiskt riktigt äckligt!

Jag försöker tala om för folk att de ska åtminstone prova, men många är rädda för hanteringen. Själv tycker jag det är ett riktigt tramsigt argument och att det är inte farligare att ta ut och skölja av den än att ta rätt på sina gamla bindor och tamponger. Då har man ju dessutom kvar massa äckligt avfall!

#99  Sv: Mooncup= frihet skrosse
2005-11-19 17:32:56

Föresten så skulle jag ju berätta att den går att köpa i Sverige på Amandas intima www.amandasintima.se. Jag betalade 265 kr för min och fick den efter bara någon dag.

Jag tycker som Per - sprid ut detta till alla ni känner!

#100  Sv: Mooncup - jag har testat =) Angelique
2005-11-21 16:19:07

Nu har jag beställt från Amandas. Recenserar sen!

#101  Sv: Mooncup - jag har testat =) Mia
2005-11-21 17:03:43

Nu har jag betsällt med!.. spännande

#102  Sv: Mooncup - jag har testat =) Johanna
2005-11-21 18:25:27

hoho, jag har startat värsta grejen =D

#103  Sv: Mooncup - jag har testat =) Marit
2005-11-21 21:30:54

erkänner: har också köpt... Men den kom sista dagen i förra omgången, så den kom aldrig till användning.
Så nu ser jag nästan fram emot nästa gång jag ska ha mens så ja gfår prova :D

Johanna du får väl kontakta företaget och be om spons?

#104  Sv: Mooncup - jag har testat =) Angelique
2005-11-21 22:58:20

De kanske vill annonsera här? Tänk er, värsta mooncup- /divacupkriget..! Perfekt ställe att skaffa kunder.

#105  Sv: Mooncup - jag har testat =) angelica
2005-11-21 23:14:58

Tack för länken till Amandas intima. Har letat efter menskopps-återförsäljare, men är hopplös på nätsökningar.

#106  Sv: Mooncup - jag har testat =) Bjarkan
2005-11-22 09:05:59

Låter som en helt fantastisk liten pryl, jag hoppas den funkar lika bra för mig - beställde en direkt efter att jag läst den här tråden! Jag har hittat ytterligare en svensk sida att beställa från, www.menskopp.se

#107  Sv: Mooncup - jag har testat =) Mia
2005-11-22 09:30:21

Är det någon ev Er som har eller har haft vestibulit som vet om en påverkas av det? dvs om det kan göra ont att ha den inne? Eller att sätta in / ta ut? Tampong funkar för mig max en gång /mens.. och bindor ja, de ger ju andra problem, torkar ut, svamp osv?

Lägger mycket hopp på den här menskoppen.. men ja, jag mwensen hann komma förre den.. hoppas den kommer idag så jag hinner andvända och testa!!

#108  Kan det bli billigare? Charlotte
2005-11-23 09:02:40

Jag har använt Mooncupen i 2 månader nu och börjar få snitts på användningen - fungerar toppen. Nu undrar jag , som många andra som provat - varför har jag inte sett produkten på marknaden tidigare? Den har ju funnits i årtionden! Köpte min Mooncup för 265 kr (AmandasIntima) och den påstås hålla i minst 10 år. Det blir lite över 2 kr i månaden - hur många tamponer/bindor får man för 2 kr?. Man kan förstå att tillverkarna av tamponger och bindor inte vill att produkten skall slå. Kan det vara så att "vissa" inte vill att produkten ska börja användas av fler?
Tänk om tillverkarna av papperstallrikar hade haft samma tur mot "äckliga" porslinstallriken- de måste man ju diska efter användning och äta ur fler gånger! *skrattar*

#109  Sv: Mooncup - jag har testat =) skrosse
2005-11-23 09:52:58

Jag är osäker på vad vestibulit är men tror knappast att det kan göra ont att sätta in den..... Den är så mjuk att den går att klämma ihop väldigt mycket och väl inne trycker den inte på och spänner alls som det kan göra om man har en lite för stor tampong eller för torra slemhinnor.

När jag skulle sätta in den första gången tyckte jag att den såg småskrämmande STOR ut. (Jag har A-storleken för 30+are.) Undrade faktiskt hur den skulle få plats. Sedan när jag tryckte ihop sa det bara plupp och så var den på plats utan att kännas alls. Faktiskt rätt fascinerande!

#110  Sv: Mooncup - jag har testat =) withacause
2005-11-23 12:06:14

Jag rekommenderar även tvättbara tygbindor! Mycket behagliga. Förr när jag använde "vanliga" plastbindor och tamponger så hade jag alltid ont i underlivet när jag hade mens. Denna värk försvann efter ett tag när jag började använda tygbindor. Får en att undra vilka sorts kemikalier de stoppar in i de kommersiella produkterna, egentligen.

#111  Sv: Mooncup - jag har testat =) Mia
2005-11-24 22:51:32

Min är precis kommen...

Lite frågor till de "vana" andvändarna...

Jag tycker att det är lite pilligt att få ut den.. Tycker/tyckte ni det?

Jag känner att när jag satt i den svider det lite(beror på vestibulit).. Gör det det för någon annan? det går dock äver ganska snabbt..

Det är iaf en fantastisk liten manick.. Så ni andra bli inte rädda av mina frågor...

#112  Sv: Mooncup - jag har testat =) Mia
2005-11-24 22:52:58

Och ändå mycket bättre än Med bindor:) el tampong!!!

#113  Sv: Mooncup - jag har testat =) virrvirr
2005-11-24 22:53:17

måste bara säga att menskopp.se har väldigt snabb leverans som en extra bonus på alla andra fördelar en menskopp har.

beställde min divacup från dem på natten till den ena dagen och den andra dagen var den här!

#114  Sv: Mooncup - jag har testat =) Mia
2005-11-26 22:20:24

Det är den bästa som hänt mig.. Funkar trots vestibuliten;)

Alla som tvekar KÖP

#115  Sv: Mooncup - jag har testat =) skrosse
2005-11-27 12:03:48

Mia, för att få ut den krysar du bara (väldigt lite) då kommer den ut så pass mycket att du lätt får tag i nederdelan och kan dra ut den.

Jätteenkelt när man väl kommit på trixet! :-)

#116  Sv: Mooncup - jag har testat =) Isabel
2005-12-28 00:48:35

Det funkar inte riktigt att bara dra ut den för mig, det var liksom en vacuumeffekt som var smärtsam. Hur ska man göra för att undvika det?

#117  Sv: Mooncup - jag har testat =) Johanna
2005-12-28 01:04:20

du måste bryta vacuumet genom att trycka på den och vicka lite!

#118  Sv: Mooncup - jag har testat =) Mia
2005-12-29 15:06:41

Mooncupen är bäst! min allra bästis fick en i julklapp av mig!! hon är överlycklig!!

#119  Sv: Mooncup - jag har testat =) Johanna
2005-12-29 18:12:28

Oj! Jag insåg just att den här tråden är över ett år gammal. Jag var helt säker på att jag haft mooncupen typ kanske 4 mån.

#120  Sv: Mooncup - jag har testat =) PerEdman
2005-12-29 18:45:16

Året gick nog fortare och smidigare tack vare Mooncup.

Den verkar helt fantastisk, men det är tyvärr något som jag mycket sällan får tillfälle att föreslå för tjejbekanta. De tycker redan att det är underligt med en heteroman som kan diskutera makeup, och jag vill inte freaka ut dem fullständigt ännu.

/ Per

#121  Sv: Mooncup - jag har testat =) Chabba
2005-12-29 18:53:38

När jag får pengar nästa månad ska jag också beställa en, måste prova!

#122  Sv: Mooncup - jag har testat =) Gabriella
2005-12-30 00:37:18

Jag har haft min Divacup sedan i våras och är supernöjd. Har badat, sovit och gått på fest och ja, allting med den. Skönt att slippa blöjbindor på natten och att fippla med tampongsnören etc. Känns snällt mot slemhinnorna också. I slutet av mensen brukar jag ha tygtrosskydd, bekvämt och ekonomiskt :-)

#123  #109 Johanna
2005-12-30 13:40:06

skrosse sa:
Jag är osäker på vad vestibulit är men tror knappast att det kan göra ont att sätta in den.....

Personer med svår vestibulit kan ha problem med att ha jeans och att cykla. Att använda tampong är inte att tala om, så jo, visst kan det säkert göra ont för dem. Tror att känslan går att jämföra med att föra in ett par fingrar med eller utan något glidigt på. Så funkar det, så funkar nog en menskopp. Som sagt, det går ju att ha på nåt glidigt om det är ett problem.

#124  Sv: Mooncup - jag har testat =) android
2005-12-30 14:10:11

Ett litet tips bara - gör inte som jag och koka den i en kastrull som du sedan glömmer på spisen medan du sitter framför feminetik och glömmer bort tiden så att den börjar koka torrt och sakta brännas sönder medan köket fylls av stinkande bolmande rök från en förkolnande silikonkopp. Så att du sedan måste stänga av brandvarnaren, kasta kastrullen, öppna alla fönster på vid gavel i hela lägenheten mitt i snöstormen, sova i ett hem som stinker så att du får ont i huvudet, ta ner köksgardinerna där extra mycket lukt har satt sig, ställa ut skålar med ättika i hemmet som ska neutralisera stanken, osv osv osv.

Bara en varning...

#125  Sv: Mooncup - jag har testat =) Johanna
2005-12-30 16:55:00

*noterar*

#126  Sv: Mooncup - jag har testat =) Kakathree
2006-01-03 20:30:23

Åh om man skulle ta och pröva en.

Jag såg faktiskt sidan menskopp.se när jag var yngre men då tyckte jag det verkade hopplöst äckligt och freakish. Trodde att man var tvungen att vara ett riktigt snusko för att ens komma på idén, och tyvärr tror jag det är så många 14 åringar skulle reagera.

Men att jämföra detta med svindyra tamponger och bindor som bidrar till alla sopor och (som jag precis insåg) faktiskt luktar så sjukt illa. En menskopp borde ju inte kunna lukta eftersom mensen inte ska ha kommit i kontakt med särskilt mycket bakterier. Tycker det är äckligt att ha gamla bindor liggandes i soporna.

Ja jag ska ta och beställa en. Önskar jag hade pengar att överraska min polare med en också, tror hon skulle bli såld direkt.

#127  Sv: Mooncup - jag har testat =) Bjarkan
2006-01-04 16:50:55

Jag har nu provat min nyinköpta mooncup för första gången! Tyckte att det svåra låg i att få in den tillräckligt långt innan den vecklade ut sig och satte sig obekvämt långt ner...nån som har ett hjälpande tips??

#128  Sv: Mooncup - jag har testat =) virrvirr
2006-01-05 12:28:24

bjarkan: har tyvärr inget bra tips men upplever det där själv med min diva cup... kommer jag på ngt hör jag av mig...

#129  Sv: Mooncup - jag har testat =) Femmanist
2006-01-05 12:35:13

ok, jag älskar min mooncup, men jag har faktiskt inte odelade positiva upplevelser av den... När jag använde den nu senast så fick jag svamp -tror jag.. något som jag endast haft en gång tidigare. Jag tror helt enkelt det blev för torrt, att koppen var för tät.

Någon som haft en liknande upplevelse, eller ett tips att ge mig?

Jag tycker ju annars att koppen är super, vill inte skiljas från den...

#130  Sv: Mooncup - jag har testat =) Mia
2006-01-12 22:00:12

Jag har fått två personer i min omgivning att skaffa en mooncup. jag pratar om den med alla jag kan komma över.. då menar jag ALLA tom min pappa å andra karlar. Tänker att de känner väl ngn kvinna som kan tänkas behöva en kopp:)

#131  Sv: Mooncup - jag har testat =) mattan
2006-01-13 00:16:22

jag fick den här fantastiska uppfinningen i julklapp av min allra bästa vän, och jag måste säga att jag trivs alldeles förträffligt bra! Jag fattar inte varför jag inte har hört talas om det förut, bara tanken på att aldrig mer behöva köpa bindor känns otroligt upplyftande!!

#132  Sv: Mooncup - jag har testat =) Marit
2006-01-13 13:59:41

Jag överraskade också mig själv med att diskutera mooncupens fördelar med en ytlig killkompis härromdagen.
Han lät fullständigt frågande inför att man kan bli sjuk av tamponger - jag känner att jag har gjort en bildningsgärning!
Tråkigt att mens är så pass tabu att somliga killar tycks sakna uppfattning vad det innebär.

#133  Sv: Mooncup - jag har testat =) metamorfos
2006-01-13 17:33:12

Nu tror jag att ett företag fått nys om mooncup - har ni sett deras jätteannonser om trosskydd, bindor och sånt?

#134  Sv: Mooncup - jag har testat =) Tokyotics
2006-01-20 00:18:20

Superbra sak. Jag använder min mooncup för första gången. Jag blev så inspirerad när jag läste om den här att jag köpte en på stört. funkar super. Lite meckig och få in och ut bara. Först fick jag inte in den tillräckligt så att det skavde och gjorde ont precis i öppningen men efter en stund hoppade den in. Sen när jag skulle ta ut den hade den åkt in superlångt(har jag kanske en ovanligt lång slida???) och satt fast sten hårt. Efter en massa vickande och klämmande lyckades jag dock få ut den. Utom de små detaljerna, som jag hoppas rättar till sig efter hand, så är jag superdupernöjd.

Nu håller jag på med en kampanj till alla mina kvinnliga vänner.

#135  Sv: Mooncup - jag har testat =) Peggy
2006-01-20 08:30:01

Fick min häromdan. Vad stor den är! Jag trodde jag hade fått fel sort först.

Hoppas jag får in den, den var ju fan som en espressokopp.

Väntar med spänning på mensen.

#136  Sv: Mooncup - jag har testat =) Isabel
2006-01-31 16:47:23

Jag blev också förskräckt när jag såg min. Men det funkar bra. Lite meckigt i början, men det är så otroligt skönt att slippa tänka på att ha andra mensskydd hemma ifallatt. Och att den inte behöver bytas lika ofta osv. Än så länge - massa förelar

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?