Detta är skälet till varför kvinnojourerna inte bör få mer pengar så som läget ser ut idag:
"MÄNS VÅLD MOT KVINNOR ANGÅR ALLA!
År 2003 anmäldes 22393 fall av kvinnomisshandel, och 2560 fall av våldtäkt. BRÅ uppskattar att mörkertalet är tre gånger så stort. Undersökningen ”Slagen dam” från 2001 visade att 46% av kvinnorna i Sverige utsatts för våld av en man någon gång efter att de fyllt 15 år.
Mäns våld mot kvinnor är mycket vanligare än vi vill tro – och det är verkligen dags att vi öppnar ögonen!
Det är bekvämt att tänka att de män som misshandlar är psykiskt sjuka, alkoholiserade, från en annan kultur eller offer för en våldsam uppväxt. Men så är det inte. Forskningen visar att misshandlande män finns i alla samhällsklasser, alla socialgrupper och alla kulturer. De är inte sinnessjuka alkoholister, de är helt vanliga män.
Som det ser ut nu är kvinnojouren den enda plats där en misshandlad kvinna kan känna sig trygg. Trots att kvinnojourerna gör ett enormt arbete, som hela samhället har nytta av, får de ytterst små bidrag från stat och kommun, och överlever bara tack vare oavlönat arbete från engagerade kvinnor. Men trots alla engagerade kvinnor kan inte kvinnojourerna ta emot alla kvinnor som behöver skydd och hjälp, platserna räcker inte till.
Så här kan det inte fortsätta. Det är dags att samhället tar sitt ansvar för mäns våld mot kvinnor!
Det behövs minst en kvinnojour per kommun, och varje kvinnojour behöver åtminstone en heltidsanställd och avlönad jourkvinna. Detta skulle kosta 240 miljoner kronor per år. Det kan låta som mycket pengar, men är ett lågt pris att betala för att kvinnor ska kunna känna trygghet.
Vi kräver att staten tar fram 240 miljoner kronor NU."
Citatet är hämtat från Marelds hemsida. Här framgår det ganska tydligt att organisationen har en verklighetsuppfattning som inte är helt oproblematisk eller vedertagen. Hävdar man att det är vanligt med kvinnomisshandel genom att hänvisa till utredningen "Slagen Dam" och siffran på 46% borde man i ärlighetens namn nämna att även män sannolikt skulle nå upp till en motsvarande siffra (dvs gällande kvinnors våld mot män) om det istället varit män som undersökts. Detta då siffran inkluderar en mängd lättare former av våld som har väldigt lite gemensamt med den systematiska misshandel och förföljelse som normalt associeras med begreppet kvinnomisshandel. Vidare är antagandet om att alkoholmissbruk och våldsamma uppväxter/omgivningar inte skulle vara (kraftigt) överrepresenterat bland män som misshandlar (kvinnor) knappast särskilt okontroversiellt. Likaså vad gäller att män från de undre klasserna och från patriarkala kulturer inte skulle vara överrepresenterade. Överhuvudtaget är antagandet om att lejonparten av kvinnomisshandeln skulle utföras av normala och genomsnittliga medelklassmän ganska så underligt. Men, förklaringen till dessa antaganden hör ihop med den politiska ideologi (radikalfeminism) som många kvinnojourer driver. Kvinnojourerna är i de flesta fall inte myndigheter, utan fristående organisationer där insynen från allmänhetens sida är begränsad. Det är mycket möjligt att det finns ett (kanske till och med skriande) behov av mer resurser för den sortens brottsofferhjälp som kvinnojourerna erbjuder. Men om detta skall finansieras av det allmänna bör det också ske genom myndighetsutövan, med allt vad det innebär vad gäller offentlighetsprincip, överklagansmöjligheter och underkastelse gentemot demokratiskt fattade beslut. INTE genom privata organisationer som bedriver politisk (eller religiös) oppionsbildning och lobbying vid sidan om huvudverksamheten.
Att kommuner istället väljer att starta egna kvinnojourer är dock ingenting som brukar välkommnas av de existerande kvinnojourerna eftersom det då innebär att resurser läggs om från dessas delvis politiska verksamhet till renodlad (och apolitisk) myndighetsutövning. Huruvida en sådan omläggning skulle kunna innebära att fler kvinnor får hjälp är dock ingenting som bekommer de som beklagar sig över apolitiseringen. Exempel på detta:
"
http://www.roks.se/kvinnotryck/kt6_03_rep_nor…;
Slutligen skulle en renodlad myndighetsutövning också innebära att grupper som de radikalfeministiska kvinnojourerna väljer att ignorera (homosexuella kvinnor och män) skulle kunna få hjälp när de råkat ut för partnerrelaterad misshandel och förföljelse.