feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Utlyft


Gå till senaste inlägget#1  Utlyft Jon B
2004-11-17 15:37:00

Jag lyfter ut en fråga som förblivit obesvarad i en JÄIF-tråd (http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a…):Finns det i den här världen, så fylld av kvinnors och barns lidande, någon anledning för en feminist att bry sig om mäns lidande?

#2  Suck Sveggo
2004-11-17 16:19:19

Jon B, en av anledningarna till att frågan blev obesvarad är kanske att den faktiskt är ganska korkad...

#3  nåja Jon B
2004-11-17 16:30:47

Kanske det. Men du kanske ändå kunde nedlåta dig till att svara på den, gärna med en motivation?

#4  Hmm Sveggo
2004-11-17 16:46:37

Engentligen har jag lust att svara "Hell NO! Alla feminister HATAR verkligen män över allt annat och njuter av alla plågor och lidanden de kan få. Vi jobbar långsiktigt på att utrota dessa XY-defekta varelser. Som manlig feminist har jag avsvurit mig hela mitt kön och och har medelst rostig mora-kniv sett till att jag numera är en hel kvinna."

Du verkar köra med samma argument som en del som argumenterar mot djurrättsaktivister. "Varför bryr ni er bara om djur, tänk på att det finns människor som lider också. Skiter ni i dom?"

Jag gillar inte inte frågan, formuleringen, antydningarna, och fan vet om jag ska nedlåta mig till att svara.

Självklart ska vi som feminister och människor "bry oss om" mäns lidande, för att göra oss till större människor.

Du kallar dig också feminist, hur svarar du på frågan?

#5   Jon B
2004-11-17 16:53:44

Jag tror du läste mer än jag skrev. Min undran är bara ganska enkelt det som står där.

Min egen syn är att feminism ska ägna sig åt alla könsrelaterade orättvisor, alltså även lidande som drabbar män, i den mån lidandets orsaker är relaterade till kön. Men jag föreställer mig att man också kan anse att män som överordnat kön inte drabbas av könsrelaterat lidande och att det därför är något som inte angår en som feminist, även om det förstås angår en som människa.

#6  Jon B Sveggo
2004-11-17 17:10:00

Tja, eller så formulerade du din undran jäkligt konstigt...

#7   Lisa
2004-11-17 17:42:43

Är det inte så att både män och kvinnor drabbas av att vi har en könsmaktordning? Jag tror definitivt att män mår dåligt och tror att BÅDE män och kvinnor skulle må bättre om vi slapp våra könsroller.

#8   JoeHill
2004-11-17 17:51:54

Jag mår utmärkt. :P

#9  självklart UppåtEmma
2004-11-17 19:38:58

Jag ser ju mäns och kvinnors lidande som sammanlänkat. Det är ju det könsrollerna gör, snävar in alla i nåt som är för tajt och för definierat. Visst lider män i patriarkatet också, men på andra sätt och i andra områden. Sen tror jag inte det är lika påtagligt för män, de har fler val överhuvudtaget i samhället. Om vi ska jämföra...

#10  UppåtEmma JoeHill
2004-11-18 14:55:39

"Sen tror jag inte det är lika påtagligt för män, de har fler val överhuvudtaget i samhället. Om vi ska jämföra..."

Vilka val kan jag göra men inte du? Jag vill jätte gärna veta detta.

#11  JoeHill UppåtEmma
2004-11-18 15:35:13

Du ses inte som en dålig far om du inte är hemma med barnet (än i alla fall, hoppas det vänder snart!). Är du hemma ses du som duktig som "hjälper till". Som kvinna är jag mkt kufisk och suspekt potentiell mor när jag säger att jag vill att min kille är hemma mesta delen av tiden för att han ska ha en chans att komma ikapp mina barnskötarkunskaper...

Du kan välja hur du ska klä dig utan att behöva tänka på att om du blir våldtagen, har du klätt dig så att du har större eller mindre chans att vinna i domstol...

ett par exempel...

#12  UppåtEmma JoeHill
2004-11-18 16:32:51

Dina sk exempel suger!

Kom med något bättre.

Jag upprepar frågan:
Vilka val kan jag göra men inte du (UppåtEmma)?

(du kan ju välja att ha på dig vad som helst, så även jag) Den enda som stoppar dig är dina egna hjärnspöken.

#13  JoeHill UppåtEmma
2004-11-18 16:45:49

Hjärnspöken? Polis, åklagare säger ju själva att det finns "bra" respektive "dåliga" våldtäcktsoffer. Kan man verkligen kalla det ett val då?

Jag har gett dig exempel nog då. Sorry att du tycker dom suger, men de är verkliga för mig.

#14  UppåtEmma Jon B
2004-11-18 19:03:11

Du beskriver möjliga konsekvenser av val man kan göra, men valen är inte omöjliga för det. Så än har du knappast styrkt ditt påstående att män har fler val. Å andra sidan, jag anser ju liksom du att könsrolleran utgör en tvångströja för bägge kön, så att jämföra hur träng tröjan är kanske inte är så väsentligt.

#15  Enkelt svar fredriktomte
2004-11-18 20:53:24

Klart feminister ska kunna bry sig även om mäns lidande. För övrigt tycker jag väldigt illa om uppdelningen i män, kvinnor och barn. Jag gillar inte heller den kopplingen som ibland dras mellan kvinnor och barn. Säg istället vuxna och barn eller män och kvinnor (pojkar och flickor). Det görs lika stor skillnad på pojkar och flickor som det görs på män och kvinnor (om inte större), och då är det väldigt konstigt att göra skillnad på könen när de är vuxna, men lämpa ihop dem till en kategori när de är barn.

#16  Till Sveggo fredriktomte
2004-11-18 20:54:20

Varför så otrevlig?

#17  fredriktomte Sveggo
2004-11-19 01:02:38

Tror jag reagerade med ryggmärgen. Jag såg inget retoriskt filosoferande i frågan, bara ett stort ifrågasättande av vad jag tycker feminism är.

Jag lackade ur på formuleringen av frågan (som jag fortfarande tycker är förkastlig), men efter Jon B:s förtydligande kan jag förstå vad han var ute efter. Men då var jag redan på ett saftigt dåligt humör...
Mitt svar var förvisso ganska knubbigt, men å andra sidan ville jag inte fylla ut Alvungers webserver med självklarheter.

Så, till alla framtida debattörer: Vill ni verkligen få mig att gå igång på alla tolv cylindrar (med turbo och nitroladdning), ifrågasätt sambandet mellan feminism och humanism.

#18  Sveggo Jon B
2004-11-19 12:26:39

Jag tänkte att frågan skulle lämna en del spelrum för tolkningar. Och uppenbarligen fanns utrymme för spel. Men Sveggo, du får gärna förtydliga vad du menar med "ett stort ifrågasättande av vad jag tycker feminism är". Om jag nu lyckades vara så provokativ kan det ju vara bra om jag hur jag bar mig åt... Hur beskriver du sambandet mellan humanism och feminism? Är det samma sak?

#19  En pudel? monica
2004-11-19 17:06:00

Alla feminister kom plötsligt på hur mycket män lider och beslutade sig för att från och med nu enbart syssla med frågor där män diskrimineras, blir oskyldigt anklagade, inte får komma in på krogen...

Skulle då alla antifeminister bli glada? Hurra och jubla och hjälpa till så mycket de orkade? För att sedan själva ta tag i frågor som rör diskriminering av kvinnor? Eller hur skulle reaktionen bli på en pudel? Ja, ni har rätt. Vi kvinnor har det förbannat bra, vi lägger ner och ägnar all kraft åt mäns problem.

#20  Jon B Sveggo
2004-11-20 03:22:57

Tja, utrymme för spel fanns det definitivt :-)
Fast jag såg inte så mycket utrymme för tolkningar... Allvarligt talat, hur skulle man kunna svara nej på frågan?

För mig har feminismen från början handlat om att ifrågasätta rådande könsnormer, och efter att ha givit kvinnor mänskliga rättigheter, har den vidareutvecklats till att överhuvudtaget kritisera hur människor delas in i fyrkantiga, stela roller som ytterst få trivs i, "män" som "kvinnor".

Så vad jag tyckte att du gjorde i din fråga var att återgå till en gammal myt om att feminism handlar om kvinnors krig mot män (vilket det aldrig har handlat om, möjligen om ett försvar mot mäns krig mot kvinnor), och undrat om feminister ska förvandlas till det som de kämpar mot. Och även om jag tar på mig mina alldeles mest kritiska glasögon och synar feminismen i sömmarna, så har jag jäkligt svårt att ta till mig de farhågorna.

Och för mig ÄR feminism och humanism samma sak. Humanism är inte en halvpassiv attityd, utan ett aktivt sätt att uppmärksamma och bekämpa orättvisor. Feminism är ett sätt att uttrycka sin humanism, liksom t ex antirasim.
Humanism är att erkänna ALLA människors okränkbara rättighet att existera och känna mening med sitt liv, och att kämpa för att det ska bli verklighet.

Amen och godnatt...

#21   Jon B
2004-11-22 13:47:09

Jah håller helt med om att feminism handlar om att ifrågasätta rådande könsnormer, och att bekämpa orättvisor och lidande som dessa normer orsakar. Därför håller jag inte med om att feminism och humanism är samma sak: humansim handlar om att uppmärksamma och motverka allt lidande. Och då kan man utan att skämmas svara nej på min fråga: om man anser att det lidande och de orättvisor som drabbar män har andra orsaker än kön (detta är alltså inte min uppfattning, men det är en möjlig uppfattning).

#22  Jon B Sveggo
2004-11-22 14:23:53

Tja, det beror ju på var man placerar feminismen. Jag tänker mig humanism som ett paraply, och därunder finns bl a feminism och anti-rasism. De handlar bara om olika vinklar och inriktningar, men syftar till samma slutgiltiga mål. Olika dialekter av samma språk, kanske man kan säga.

Om man anser att feminism inte är samma sak som humanism, måste man i mina ögon anse att något av könen inte är mänskligt...

Och jag tror att du får leta långt och länge innan du hittar den åsikten hos feminister. För min egen del skulle sådana människor diskvalificera sig som feminister.

#23   Jon B
2004-11-22 14:26:06

OK, jag var väl otydlig: feminism är en delmängd av humanism, humanism är mycket mer.

#24  joehill kalle astrid
2004-11-22 17:57:16

joeHill. hur gammal är du?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?