feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Svärmödrar och svärdöttrar


Gå till senaste inlägget#1  Svärmödrar och svärdöttrar Peggy
2007-06-15 11:17:47

Jag tycker mig märka att kvinnor har betydligt mer svärmors/svärdotters-problem än män. Jag tror att nästan alla kvinnor jag känner irriterar sig på sin svärmor, och svärmödrar verkar vara mer kritiska mot barnens partner än vad svärfäder är.

Detta måste ju vara en genusfråga, men vad är det för mekanismer som arbetar egentligen?

(min teori följer...)

#2  En gissning Peggy
2007-06-15 11:22:41

Det handlar om konkurrens och makt, det är uppenbart. Men makt över vad? Jo, över familjen. Kvinnans sfär är familjen, och som moder har svärmor en matriarkställning att försvara. Svärdottern vill bild en egen familj, ett eget revir, och där starta en ny matriarkdynasti. Dessa revir krockar dock, eftersom svärdotterns partner tillhör moderns revis som hennes barn, och svärdotterns som partner.

Ursäkta de zoologiska metaforerna, de ska inte tolkas som att jag ser processen som något biologiskt determinerat. Jag ser det som kulturellt, att kvinnor inte har mycket eget eller mycket makt någon annanstans, och därför försvarar intimsfären stenhårt.

Svärfars revir ligger troligen inte i hemmet, utan t ex på arbetet, och därmed är barnens partner inget hot mot honom, och han inte mot dem.

#3  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar 0laberg
2007-06-15 12:29:13

"...och därför ska en man lämna sin far och sin mor och leva med sin hustru och de ska vara ett kött..."

Mönstret känns urtima.

#4  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar Peggy
2007-06-15 12:56:27

Å andra sidan erbjuder ju Ruts bok ett annat perspektiv i frågan.

#5  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar embla
2007-06-15 14:06:18

Håller med Peggy. Intressant att på film är det alltid männen som har problem med svärmor, det skämtas mcket om det, medan det i verkligheten mest är kvinnor som har problem med svärmor.

Mödrar uppfostrar sina döttrar att sköta ett hem och uppmuntras att skapa ett eget hushåll medan sönerna (och allra helst om ende sonen är yngst) i allmänhet blir mer ompysslad. När han bryter upp och lämnar modern är det svårare för henne än när döttrarna gjorde detsamma eftersom han inte fått lära sig såant som hör hemmet till och modern måste då kontrollera att svärdottern kan ta hand om sonen på rätt sätt.

Det låter vansinnigt gammaldags men jag tycker mig ändå se gott om tecken till detta än i dag.

Dottern och mamman har krockande revir när de möts men då de levt ihop länge bör de ha lärt sig hur de ska undvika konflikter på ett annat sätt än svärmor och svärdotter som är nyare bekantskaper.

#6  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar slaktprod
2007-06-15 14:43:18

En psykoanalytisk förklaring skulle kunna vara att sonen är moderns fallos-substitut och att hon därför har svårt att släppa sonen ifrån sig. Alltså, fäder förverkligar sig inte genom sina barn men det gör mödrar. Och mödrarna kommer att begära sina söner mer än sina döttrar eftersom att sönerna i sin tur också förverkligar sig själva utanför familjen. Moderns åtrå för frihet och självförverkligande går alltså liksom genom sonen och därför vill hon aldrig släppa honom.

Det är därför mödrar tvättar sina vuxna söners kläder och kommer hem till sina svärdöttrar och kritiserar denna "nya kvinna" i sonens liv för hur hon organiserar sina garderober och köksskåp. Mja, det kan i alla fall vara därför, om man tycker det är kul med sådana här teorier. :)

#7  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar UppåtEmma
2007-06-15 16:52:08

en teori jag har det är att kvinnor är mer benägna och har fler forum att tala om sina familjeproblem i. Män har inte samma utrymme att ventilera, därför "märks" det mer att kvinnor har svärförälderproblem än vad män har för mäns upplevelser i ämnet har ingen given plats.

#8  Uppåtemma: Peggy
2007-06-15 17:04:52

Jo, men då borde ju kvinnor bitcha lika mycket om svärfar i de forum de har, och det hör jag inte, eller mcket sällan.

#9  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar metamorfos
2007-06-15 19:21:47

Mja, min egen lite begränsade erfarenhet är att mammor i allmänhet verkar ha lite svårare att "ta" att sönerna är vuxna och självständiga människor än deras döttrar. Och att många vuxna söner faktiskt är rätt bekväma med att bli servade hela tiden.

#10  Peggy UppåtEmma
2007-06-17 17:57:32

Enligt mig finns det ett understöd i könsrollsamhället för konflikter kvinnor emellan. Kvinnor ska liksom bråka (svärdotter/svärmor) annars så "gaddar de ihop sig" (och det är ju farligt). Därför är det också mer okej att bitcha högt om svärmor/svärdotter.

#11  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar Mumlan
2007-06-17 19:07:15

Jag fattar ingenting. Är det er erfarenhet eller er fördom att relationerna är problematiska mellan svärdöttrar och svärmödrar? Jag har inga som helst problem att komma överens med min svärmor och min mamma har det hur bra som helst med min svägerska (mammas svärdotter alltså). Jag har heller aldrig hört nån kompis prata illa om sin svärmor.

#12  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar Terminator
2007-06-17 20:26:51

Jag hade massiva problem med ett svärmor som la sig i precis allting jag/vi gjorde. Det var mycket åsikter om hem/barn/städning...precis allt. Trots att hon är en yrkesarbetande kvinna som dessutom delat föräldraledighet med exets pappa i mitten på sjuttiotalet så hade hennes "expertis" ingrott som bara den i hemmets sfär. Och i den bakades då jag, svärdottern in.

Hua vad jobbigt. Har haft bättre tur sedan dess. Men jag kände ifs igen den där känslan som uppstod med henne från andra konkurrenssituationer "kvinnor emellan". Så beteendemönstret är nog inte helt unikt för just svärmor/svärdotter-relationen.

#13  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar metamorfos
2007-06-18 21:16:30

Jag har personlig erfarenhet av söners mödrar och döttrars mödrar och hur de hanterar sina svärbarn. Min erfarenhet är att svärmor kan vara jättebra likaväl som förfärlig. Det beror helt på hennes inställning till sitt vuxna barn. Mödrar som itne kan släppa sina söner och inse att de är vuxna, tänkande, självständiga individer, är enligt min erfarenhet såna svärmödrar som gör allt för att jävlas med svärdottern. (Det här har jag för övrigt sett även när det gäller dotter/svärson.)

Mödrar som däremot inser att det vuxna barnet faktiskt är vuxen, har oftare en bra relation till barnet och svärbarnet.

Så nej, det är inte bara fördomar precis.

#14  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar Mumlan
2007-06-19 20:07:56

metamorfos sa:
Mödrar som itne kan släppa sina söner och inse att de är vuxna, tänkande, självständiga individer, är enligt min erfarenhet såna svärmödrar som gör allt för att jävlas med svärdottern.

Dom sönerna är väl ofta helt odrägliga pojkvänner/äkta män oxå, efter vad jag har förstått?

#15  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar metamorfos
2007-06-19 22:13:14

Mumlan: Nej, inte nödvändigtvis.

#16  metamorfos 0laberg
2007-06-21 01:48:57

Papporna då?

Jag har haft turen att ha underbara svärföräldrar, och efter vad jag förstår så är inte mina egna föräldrar så kassa i den rollen heller.

Men själv står jag inför att inom en femtonårsperiod troligen bli svärfar, och jag undrar: do's and don't:s ???

#17  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar Peggy
2007-06-21 10:14:31

Jag har ingen aning, Ola! Och det är det som är grejen, att svärfarsproblem har jag typ aldrig hört talas om.

Min egen farsa iofs är en usel svärfar, som försöker iscensätta nån sorts 1800-talshedersskit trots att han inte kunde bry sig mindre om vem jag är ihop med och inte ens skulle reagera om jag satt där med en blåtira.

Så det är väl ett don't...

#18  0laberg metamorfos
2007-06-21 10:56:10

Trådens ämne är svärmödrar och svärdöttrar, vilket jag berört i mina inlägg. Vill du prata om svärfäder kanske du kan starta en ny tråd? :)

#19  metamorfos 0laberg
2007-06-30 11:36:58

Sorry. Glömde bort mig.

#20  meta Corona
2007-07-03 02:16:44

Fast Peggy skrev ju också att detta inte verkade existera med svärfäder - så nog är det väl intressant att jämföra.

Den svärmor jag har haft mest kontakt med har varit precis så negativ som flera här redan skrivit - och hon vill på inga villkor släppa någon av sina söner ifrån sig. Min svåger bodde hemma tills han var omkring 25, och nu när han flyttat så kan han inte laga någon mat alls, han kan inte tvätta kläder är helt lost i livet - jobbar som lärare - men beter sig privat som en utvecklingsstörd. Minns när han tog fram en oöppnad kaviartub från vår kyl - och sa att det var nåt fel på den. Ingen kaviar kom ut hur mycket man än tryckte. Han visste inte att man ska bryta folien i toppen på en ny tub!! Och han var ca 25 år vid tillfället.

Att min svärmor ansåg att jag var ett fruktansvärt dåligt val har hon hela tiden påpekat - ett skäl är att jag pratar stockholmska - och det är så fult!

Men hennes man - min dåvarande svärfar har hela tiden varit underbar. Vi har gjort saker på egen hand gått på cirkus, besökt kyrkor och museer, gått på restaurang - han älskar livet och människorna och är oerhört lätt att ha att göra med. Varför de en gång gifte sig är en gåta.

Jag hoppas att jag aldrig blir som henne - det är verkligen något att frukta...

#21  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar Ella
2007-07-03 10:14:29

Förutom det som redan nämnts är det väl samma mekanismer som är i farten vad gäller svärmor/svärdöttrar som det är i alla kvinnliga relationssammanhang. Kvinnor förväntas att vara nära varandra och utbyta personliga erfarenheter och känslor. Män pratar om bilen/fotbollen/huset/båten, utbyter icke-känslig information med varandra, och då blir ju risken för konfrontation så mycket mindre. Så tror jag i allafall. Det finns outtalade krav på kvinnor att alltid vara så nääära och är man nära så blir det ju per automatik fler konflikter.

#22  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar daniellundgren
2007-07-03 10:41:07

Det finns en sociologisk bagrund till konflikten mellan svärmödrar och svärdöttrar. I det svenska bondesamhället innebar sonens giftemål ofta att modern förlorade sin tidigare sociala och ekonomiska bas och fick bo som inhyst hos sonen som tagit över ruljansen. Därmed blev det självklart ofta en revirstrid om inflytande på sonen mellan sonens mor och hans fru. I äldre skämtpress (typ Kronblom, sdom i och för sig finns fortfarande) och s k pilsnerfilm är detta ett vanligt tema fast konflikten då är överflyttad till sonen och dennes svärmor. Historikern Lars M Andersson har skrivit om detta (men tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på boken).

#23  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar lisaw
2008-09-03 12:01:36

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#24  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar Peggy
2008-09-03 14:28:31

OK, det var inte riktigt tanken med denna tråd att vi skulle spy galla över våra svärmödrar eller -döttrar. Min poäng är inte att svärmödrar är hemska, utan att det finns en genusstyrd konflikthärd mellan svärmödrar och svärdöttrar.

#25  lisaw Corona
2008-09-03 21:48:53

Och att inget skrivits ur en svärmors synvinkel är troligen för att ingen av de som skrivit har haft det perspektivet.
-
Du har haft otur i din äldste sons fall - jag har haft otur i mitt fall.
Min f.d. svärmor är sjuk - mycket sjuk. Och nu äntligen har hon och hennes man flyttat isär.
-
Men hennes söner drar ett mycket tungt lass när de försöker hjälpa henne.
-
För några veckor sedan fick hon sitt livs första identitetshandling - hon har inte ens haft pass tidigare...

Har med andra ord lagt allt ansvar på sin omgivning.

#26  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar AdamL
2012-02-01 11:08:05

Jag tycker om "isaw" inlägg. Skulle vilja komma i kontakt med henne eller andra som har liknande situation.

#27  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar AdamL
2012-02-01 11:53:45

Det blev lite fel i texten. Skulle stå:

Jag tycker om "Lisaw" inlägg. Skulle vilja komma i kontakt med henne eller andra som har liknande situation.

#28  Ang: #27 av AdamL udd
2012-02-02 00:27:34

Trollstav Hej och välkommen till feminetik.se, AdamL!

För att komma i kontakt med en medlem kan du skicka ett meddelande. Klicka på "lisaw" i #23 här ovan så kommer till hens presentationssida. Där kan du klicka på "meddelanden" och sen skriva.

Just lisaw är inte en sån aktiv medlem men om hen inte har ändrat sina inställningar så kommer ett mejl att skickas som berättar att du har skrivit.

Hoppas ni får kontakt!

Om du har någon mer fråga om hur sajten fungerar får du gärna ställa den här: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?sub=2 (forumet Om webbplatsen)

#29  Ang: #28 av udd AdamL
2012-02-02 10:56:08

Tack!

#30  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar xzelda
2012-04-01 19:13:31

Oh Lord, finns det någon som kan ge mig goda råd i denna frågan? Problemet är som så här;
Jag träffade en 6 år yngre kille (han är nyss fyllda 25)
Till en början tyckte hans mamma till synes om mig. Och hennes son (min pojkvän) va upp över öronen förälskad i mig. Han har som han säger "aldrig haft så starka känslor för någon.
Jag märkte ganska snart att han mamma styrde med järnhand Hela familjen, inte bara deras val av respektive, utan tankar i fråga om värderingar, val av vänner, fritidsintressen etc.
Problemen började då vi sommaren 2011 flyttade ihop. (han flyttade hemifrån för första gången) Bara en dag (!) efter att vi flyttade ihop kom första "brytet". Han lämnade mig ( med stöd av sin mamma i bakgrunden.) Anledningen hette då enl hans mamma att jag hade:

-ett alkoholmissbruk (jag dricker MAX 1 glas vin en fredag),
-ett tablettmissbruk ( detta grundas på mediciner för min MS)
-en ätstörning. p.g.a. min MS och för att jag tycker att det är trevligt så promenerar jag ca 3-5 km varje dag och det ansågs som onormalt.
"jag va inte bra".

Jag mådde inte speciellt bra vid tidpunkten då jag hade utvecklat cancer i sköldkörteln, (detta visste jag inte om då, men hormonstörningarna gjorde mig nedstämd) och hade mist mitt jobb, upp på detta så har jag en MS-diagnos som gör mig trött.
Jag va förtvivlad, lyckades prata med min pojkvän och vann honom tillbaka på premisserna att jag åkte till hans mamma och "förklarade mig" (försökte vinna HENNE tillbaka.) Det va så otroligt förnedrande, men jag hade inte val kändes det som just då.

Två månader gick och jag blev planerat gravid. Min pojkvän blev glad, detta va allt vad han hade önskat sig, men hans mamma blev inte lika glad.
1 vecka efter att jag fick veta att jag va gravid kom cancerbeskedet. Det fanns ingen fara för verken mig eller fostrets utveckling fick jag veta av läkarna och graviditeten fortskred tills jag gick in i tredje månaden. Då efter påtryckningar från sin mamma lämnade han mig, Igen. Jag blev med hans föräldrar närvarande utslängd ur vårt hem.

Jag kände inte att jag hade något val utan gjorde en sen kirurgisk abort. Det mest fruktansvärda jag varit med om. Dagen för aborten satt hans mamma och pappa i sin bil utanför sjukhuset för att övervaka så att jag genomförde aborten. Det va helt fruktansvärt...


Till er stora förvåning så älskar jag fortfarande honom, och en månad efter aborten började vi ses igen, i smyg. Jag fick då bekräftat att han inte visste om att de hade suttit utanför sjukhuset vid tidpunkten för aborten, att de hade hotat med ekonomiska förluster om han inte lämnade mig etc.

Nu har vi i smyg sets en månad. Under denna tiden har han mått otroligt dåligt över deras beteende och har vid flertalet gånger velat "ta livet av sig" då han så gärna vill leva tillsammans med mig, men inte får det för sina föräldrar.
Så för några dagar sedan fick de veta att vi träffades igen. Hans mamma blev rasande och ville aldrig mer höra av honom. Till problemet hör att han behövde ekonomisk hjälp utav dem för att i överhuvud taget kunna betala sina räkningar.
För två dagar sedan fick han ett ultimatum, "vi hjälper dig ekonmoskt om du för alltid lämnar henne" (mig), tar bort mig från sin vänskapssida på internet, plus några andra vänner de inte tycker är bra för honom. Hade han inte gått med på det hade han hamnat hos kronofogden, då de inte hade hjälpt honom ekonomiskt.


Jag kan verkligen inte sluta älska honom, och han mig. Vad är det för fel på hans mamma? Är det någon som hört något likande?

#31  Ang: #30 av xzelda Joakim00
2012-04-01 19:58:01

Låter ju inte normalt även om jag också fått höra skräckhistorier från bekanta.
Du eller din pojkvän känner inte alls till den riktiga anledningen/anledningarna till att hon inte gillar dig? Alltså inte de låtsasanledningarna att du skulle vara alkoholmissbrukare och liknande.

#32  Ang: #31 av Joakim00 xzelda
2012-04-02 08:14:36

Hon har en tanke om att "jag" får honom att må dåligt, att vi inte är bra för varandra

#33  Sv: Svärmödrar och svärdöttrar Ephemeer
2012-04-02 22:57:54

Felet på hans mamma är att hon är sjukligt dominant.
Felet på honom är att han inte kan frigöra sig från sin mor, samtidigt som han är deprimerad samt inte kan ta ansvar för sin egen ekonomi. Inte nödvändigtvis hans fel, men det får ju effekter på dig.

Felet med dig är att du inte kan släppa din kille. Ta ansvar för det som står inom din kontroll och lämna honom.
Inlägget uppskattas av Genus1

#34  Ang: #30 av xzelda udd
2012-04-03 01:26:53

Hej xzelda!

Jag tycker det är starkt av dig att skriva om det här och vända dig till andra för stöd.

Det verkar som att hans föräldrar har stor kontroll över honom. Ingen ska bestämma åt någon annan vem den ska älska. Hur upplever du det utöver att han inte får vara tillsammans med dig? Finns det fler saker han vill göra men inte får för sina föräldrar?

Om jag förstår dig rätt är det pengar hans föräldrar använder för att styra honom. Hur kommer det sig att han är beroende av föräldrarna ekonomiskt? Det kanske skulle kunna gå att hitta andra inkomstkällor och på så vis minska deras makt.

Det du skriver tror jag påminner mycket om vad personer utsatta för hedersrelaterat förtryck kan berätta. Det kanske kan vara värt att kontakta någon som är duktig på det. Det går bra att bara ställa frågor! Ifall du vill kontakt någon om det så finns det kontaktuppgifter här: http://dinarattigheter.se/sa-far-du-kontakt/ Till exempel finns Linnamottagningen som det går att ringa till varje dag.

Det låter som att ni har en stark kärlek och jag hoppas det snart blir bättre för er båda!
Inlägget uppskattas av xzelda

#35  Ang: #34 av udd xzelda
2012-04-03 16:33:27

Tack för stödet. Det känns verkligen som en overklig situation. Det stämmer att hans mamma kontrollerar även andra saker med honom; -Val av vänner,
-huru vida han skulle vilja dricka alkohol i samband med festligheter
-Jobb
-egentligen allt.
Och sen är sanningen den att när jag flyttade så blev hyran för hög för honom, men hans föräldrar lovade att hjälpa honom med den (om han lämnade mig)
Tack ännu en gång för stödet!

#36  Ang: #33 av Ephemeer xzelda
2012-04-03 16:34:22

Jag vet att det stämmer, men det är svårt ändå....

#37  Ang: #36 av xzelda Ephemeer
2012-04-03 19:03:53

Jag förstår det.
Inlägget uppskattas av xzelda

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?