feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför är abort en kvinnofråga?


Gå till senaste inlägget#1  Varför är abort en kvinnofråga? Elinor
2004-11-11 23:36:10

Jag förstår inte riktigt varför det måste vara så att det är kvinnor som skall ta ställning för eller emot abort? Hur är rätt till liv kopplat till nån form av feministiskt "vapen"? Jag är dock smärtsamt medveten om att det de facto är så att när ett par genomgår en abort så är det kvinnan som får mest psykiska men av beslutet och det är naturligtvis kopplat till att kvinnan har känt sitt barn i magen och därför relaterar till "livet" på ett annat sätt. Annars upprör det mig att för att jag är feminist så förutsätts jag vara för abort - varför?

#2  Varför inte? Greenfish
2004-11-12 00:39:04

Varför skulle kvinnor inte ta ställning? Varför borde inte _alla_ ta ställning är kanske en mer relevant fråga.

Det behöver inte vara kvinnan som går igenom den största psykiska tragedin. Dessutom är det nog extremt få personer som verkligen _känner_ ett foster som aborteras inom tio veckor. (Det är väl flest aborter som sker de första tio veckorna?)

Varför man som feminist anses vara för abort? Knepig fråga. Med tanke på hur många kvinnor som dör av illegala aborter i jämförelse till hur många män som dör av illegala aborter, är det väl ett jämställdhetsproblem. Ofrivillig graviditet drabbar kvinnor hårdast, om inte abort tillåts. Så varför inte vara för egentligen?

#3  ... Kerstin
2004-11-12 11:02:31

Det finns ju liksom ett liiite större sammanhang här om man ser mer globalt på problemet.

I den stora vida världen där ute långt bort ifrån Sverige är det vanligt att preventivmedel är förbjudet för kvinnor. Följden blir ett enormt antal oönskade graviditeter vilket leder till fattigdom, svält, sjukdomar, att kvinnor dör i barnsäng mm. Detta är även en av anledningarna till att jorden överbefolkas i hög hastighet. Om vi ska komma tillrätta med dessa problem så kräver det att kvinnor måste få bestämmanderätt över sin egen kropp och sin sexualitet. Därför är det en kvinno- och jämställdhetsfråga.

I Sverige är preventivmedel tillgängligt för alla, och det mest komplicerade problemet vad gäller aborter är väl i vilken vecka det senast ska tillåtas. Ett mer filosofiskt spörsmål, där både kvinnor och män måste få säga sitt.

#4  Till Elinor fredriktomte
2004-11-12 11:33:35

Man måste inte vara emot abort bara för att man är feminist. Jag har för mig att det åtminstone i USA finns kristna "pro-life" feminister (förmodligen en variant av särartsfeminism). I Sverige däremot är väl de flesta (både feminister och andra) rörande överens om att abort är en positiv företeelse.

Är du intresserad av aborträtten som sådan finns det en tråd jag startat (fast under nicket "Fredrik") som heter "aborträtten" och behandlar om det borde skapas ett institut för "manlig" abort.

#5   Louise
2004-11-12 16:37:30

"För eller mot abort" är IMO ett lustigt uttryck. För eller mot fri abort är mera rättvisande... man kan mycket väl vara för fri abort, men anse att det är bäst att det sker så få som möjligt.

#6  Som man säger jag pass Pelle
2004-11-12 16:43:40

Frågan om abort är ingen fråga för män utan en fråga som kvinnor får göra upp sinsemellan.

Sedan är det klart att om kvinnan har rätten och möjligheten att bestämma över sitt barns liv så är det också moralisk hon som får ta det yttersta ansvaret.

#7  Rätten till fri abort är en kvinnofråga. Lemur
2004-11-14 22:18:04

I Sverige har vi haft rätt till fri abort så länge att vi förmodligen glömt hur det kunde vara och hur det är i många länder än i dag (inklusive vissa delstater i USA). För oss är det självklart att kvinnor har rätt till abort om de så önskar, med vissa restriktioner som att det ska ske före 17:e grav.veckan och före 23:e veckan men bara om det finns särskilda skäl.

Diskussionen i Sverige rör mest om det är rätt eller fel att göra en abort, inte om det överhuvudtaget är möjligt att få göra en abort utan att behöva gå till någon suspekt typ och riskera liv och hälsa.

Det du som feminist förutsätts vara för, är rätten till fri abort. Om du som människa inte vill göra det själv, är en annan sak - men att dina medsystrar också har rätten att välja om de vill göra det eller ej. Den etiska diskussionen är något annat. Däremot tror jag att många "gammelfeminister" som upplevt tiden före p-pillret, skulle titta väldigt konstigt på dig om du vore starkt emot abort och kallade dig feminist, för att det handlar om kvinnans rätt att själv bestämma över sin kropp om hon skulle blivit gravid.

På ett djupare plan kan det här också handla om kvinnors rätt till sin sexualitet.

#8  Lemur Förbannade jävla muppdator jag är redan inloggad
2004-11-14 22:34:30

Men aborträtten ger även kvinnan makt att ensam bestämma över parets eventuella barn eller inte.
Och eftersom den då kan missbrukas, och även blir missbrukad så är den samtidigt ett hinder för jämställdhet.

Som kille har man absolut inget att säga till om på den punkten. Vill killen ha barn, men inte tjejen... Synd för grabben då.
Vill tjejen ha barn, men inte killen... Synd för grabben då, och nu kostar det också.

Ok, i sista fallet kan killen ha tur och det blir missfall, men då hamnar han i en ännu jävligare sits, han måste vara med och sörja och stötta för något som han ändå inte ville ha, och dessutom göra det trovärdigt.

#9  Till det långa nicket ovan Alvunger
2004-11-14 22:44:07

Jag har märkt att du använder det där, eller variationer på det, som signatur.

Vad menas? Nåt fel med inloggningen på denna sajt eller bara gillar du att kalla dig sådär rent allmänt?

#10  Okända oinloggade... Lemur
2004-11-14 22:48:38

Visst, allt kan missbrukas, brödknivar också. FÖRBJUD BRÖDKNIVAR! TA BORT ABORTRÄTTEN!

Nä, allvarligt, anser du okände verkligen att den eventuella risken för missbruk av aborträtten är argument nog för att _inte_ behålla den? Killen har faktiskt ett val, redan innan det blir ett barn. Glöm inte det.

#11  Till personen med det långa namnet... Simone
2004-11-15 10:10:58

Så länge det är kvinnor som föder barn, med alla de kroppsliga risker det medför, är det kvinnan som skall ha ensam rätt att bestämma om abort. Nu är jag för att även män skall få välja huruvida de vill genomföra vad som brukar kallas "juridisk abort" dvs att de skall kunna avsäga sig alla rättigheter och skyldigheter gentemot barnet. Visst som det påpekas här ovan har män ett val redan innan, men kvinnor är inga änglar, utan ljuger om preventivmedel vilket snedfördelar maktbalansen i den här frågan.

#12  Ja juridisk abort är en utväg Alvunger
2004-11-15 10:39:39

En annan utväg tror jag blir när vi äntligen får fram ett fungerade preventivmedel för män. Jag önskar att det fanns p-stavar för män. Och så vore det en idé att börja promota p-stavar för flickor o pojkar från att de är 15 o uppåt. På så vis kan de allra flesta oönskade graviditeter undvikas, samtidigt som män blir delaktiga i sitt ickebefruktande av kvinnor då dessa markattors lögner om preventivmedel faller platt till marken eftersom karln i fråga redan är tillfälligt steril. Den viktigaste uppgiften tycker jag är att vi ser till att vi inte får så många oönskade graviditeter. Det tär på kvinnor och män, och dessutom eventuellt på de barn som ändå föds. Att leva med en motvillig fader eller moder måste vara fruktansvärt jobbigt.

Sen måste jag ändå tillägga att det är förunderligt många män i ålder 25 o uppåt, som gästat min säng, som helt skippar preventivmedel och förutsätter att jag går på p-piller. Eller bryr de sig inte. Jag blir lika förvånad varje gång. Vi har ju även sjukdomsaspekten. Men det är klart, det finns säkert lika många kvinnor som struntar i det, det vet jag inget om.

#13  Alvunger/Lemur Rolle
2004-11-15 11:09:38

Alvunger: Nä, min webläsare verkar ha något emot era kakor, eller något. Så jag loggas ut efter ungefär varje inlägg, när jag gör det så brukar jag bara dubbelklicka och sedan trycka nedpil och enter, eftersm webläsaren kommer ihåg vad jag skrivit tidigare i det fältet. Tyvärr så har jag lackat ur en gång tidigare på den, och eftersom F kommer före R i asciitabellen så blir det som det blir.

Lemur: Skillnaden är att det finns regler för hur du får använda brödknivar. Dessutom har jag inte sagt att jag vill ta bort den. Tvärtom, jag skulle i vissa fall kunna tänka mej att utöka den med möjlighet till retroaktiv abort upp till 18 år.

Men bestämmelserna borde ses över, kanske inte så hårt som att låta en domstol avgöra, dels för att deras handläggningstider skulle göra att ungen börjat på dagis innan någon kommit fram till något, men även som Simone skriver, så är det kvinnans kropp. Men iden om juridisk abort är ett steg på vägen, då har iallafall en möjlighet till maktmissbruk/utpressning försvunnit.

Alvunger: Menar du att det inte räcker att bada bastu före och tvätta pitten med sprit efteråt? :)

#14  Rolle Johanna
2004-11-15 11:54:24

Du har ingen form av internet security-program som sitter och plockar bort kakorna? (Jag har ett, men det lämnar feminetik i fred i alla fall, hotmail däremot gillar det inte.) Har du rätt säkerhetsinställningar i webbläsaren? Om du inte loggar in så ska formuläret ändå minnas ditt namn och ev. email, gör den det? Om inte, så tillåter du sannolikt inte cookies i din webbläsare.

#15  Till Lemur fredriktomte
2004-11-15 12:48:49

Att många feminister är av uppfattningen att abort är en självklarhet gör inte att man som feminist MÅSTE vara för fri abort. Sedan kan ju gammelfeminister få säga vad de vill (obs, jag är själv för fri abort, just so you know).

Sedan undrar jag också lite över det sista du skrev:

"På ett djupare plan kan det här också handla om kvinnors rätt till sin sexualitet."

Skulle du därmed hålla med om att med nuvarande lagstiftning så har män inte samma "rätt till sin sexualitet" som kvinnor har då män saknar all motsvarighet till aborträtten?

#16  Till Alvunger Simone
2004-11-15 13:43:14

Mycket sant! Haken kan bli att det är ofta inom ett förhållande problemet uppstår, där man litar på vad sin partner säger. Vi får hoppas att införandet av manliga preventivmedel kommer tillsammans med grundtanken om att var människa är ansvarig för sin egen kropp och att därför båda har någon form av preventivmedel. Personligen skulle jag nog inte utelämna min kropp åt någon annans godtycke (eller minne för den delen) men jag har en känsla av att det för män inte känns lika påtagligt. Antingen för att de inte är de som genomgår själva aborten eller den eventuella födseln, samt att man som flicka genom både föräldrar, media och böcker, får en ganska tydlig bild av att ofrivilliga graviditeter medför total katastrof för ens liv. Vi lämpar ganska tidigt över skuldbördan på kvinnan... Eller så är det så enkelt att blodtillförseln till manshjärnan stryps i en sexuell situation och hindrar förnuftiga tankar :)

#17  Johanna Rolle
2004-11-15 14:04:06

Nej, inte härifrån iallafall. Jag har ställt den så att den tillåter allt vad kakor heter, men de försvinner när jag stänger webläsaren, fast åas så vet jag sedan tidigare att Firefox, som jag använder, kan ha lite egenheter för sej just med kakor. Eftersom jag inte är intresserad av webdesign och sånt så har jag inte brytt mej mer än att jag konstaterat att Firefox och IE skiljer sej lite på den punkten.

Och vad det gäller securityprogram så har jag nöjt mej med att pilla lite i hostsfilen, mest för att kunna besöka AB/Expressen/Spray/mfl utan att det poppar upp fönster och flashreklam som skriker åt mej.

#18  Till Simone fredriktomte
2004-11-15 15:02:27

Som jag ser det finns det två huvudsakliga problem med en juridisk abort för män.

Till att börja med så sänder allmänheten därmed ut en signal om att män som grupp är mindre viktiga som föräldrar. Detta riskerar att jämställdhetsarbetet vad gäller familjen får en bräck. Synen på papparollen som sekundär i förhållande till mammarollen kommer att förstärkas, med färre fäder som lägger tid och kraft på barn och hushåll som följd.

Sedan tar det inte heller på något vis hänsyn till barnet. Detta är den större invändningen. Varför ska samhället skapa ett institut som dels leder till att vissa barn får en sämre ekonomisk situation än andra? Eller att vissa barn får färre föräldrar/vårdnadshavare än andra? Abort, vare sig den är juridisk eller fysisk kan inte enbart handla om föräldrarnas vilja och rättigheter, så som det ofta beskrivs idag (abort ses av många bara som en kvinnoangelägenhet, något det verkligen inte är). Det *eventuella* barnets rättigheter borde vara det som prioriteras allra högst. Föräldrar är vuxna individer med valmöjligheter. Barn kan inte välja vart, när och till vilka föräldrar de ska födas.

#19  abort, enbart kvinnans rätt? fredriktomte
2004-11-15 15:12:57

Har sett att majoriteten av de som skrivit hittills har uppfattningen att aborträtten enbart bör tillfalla kvinnan (utöver möjligtvis juridisk abort som egentligen inte är abort). Jag håller inte med om detta då faderskap är för män lika viktigt som moderskap är för kvinnor och barnets behov bäst tillgodoses ju fler aktiva och villiga vårdnadshavare/föräldrar som samhället kan garantera (t.ex. två istället för bara en). Problemet är alltså när en kvinna väljer att föda ett barn som den blivande fadern inte vill ha. Vad jag då föreslår är att kvinnan skall förpliktigas att genomföra en abort om den blivande fadern så önskar (på samma sätt som en kvinna kan genomföra en abort även om den blivande fadern önskar behålla barnet). I det fall kvinnan ändå väljer att föda barnet bör ingen straffsanktion utlösas, eftersom detta skulle sannolikt skulle leda till att barnet far illa. Dock skulle kvinnan kunna få en prick eller motsvarande i sitt register (som t.ex. ungdomsbrottslingar får) för att markera att hon valt att bryta mot åläggandet. Syftet med detta är att sända en signal om att samhället förväntar och kräver att båda föräldrarna skall vara villiga till och införstådda med det stundande föräldraskapet samt att skapa en något bättre rättslig position för män och barn i samhället.

#20  Till fredriktomte Simone
2004-11-15 15:59:15

Som jag ser det skulle inte juridisk abort signalera att pappan inte är lika betydande, snarare motsatsen. Idag finns det många slentrianpappor, som kanske inte gått med på föräldraskap till hundra procent utan bara tvingats acceptera situationen. En pappa som går in med öppna ögon, och får göra ett aktivt val själv tror jag snarare skulle öka fäderskapets status.

Det är heller ingen självklarhet att alla barn trots att pappan skrivit på om föräldraskapet har det jämställt med alla andra barn, frånvarande föräldrar är rätt vanligt. I en eventuell lösning med juridisk abort ser jag det som att staten kan gå in som garant istället för den frånvarande pappan så att barnet får en dräglig ekonomisk situation (något de kanske fått göra ändå..)

För mig är det en fråga om att jämna ut maktbalansen. Jag tror inte en prick i ett register som du nämner i ditt andra inlägg
skulle ge den tyngd som krävs.

#21   UppåtEmma
2004-11-15 20:17:08

men vad gör man då när mannan vill ha barnet men inte kvinnan? ska kvinnor kunna skaffa barn hur som helst när de har lust medans män måste förlita sig på att hitta rätt kvinna? Det låter rätt jävligt tycker jag, män längtar väl som kvinnor efter att bli föräldrar.

jag tror inte det finns nåt "administrativt" sätt att lösa det, man måste jobba med människors attityder gentemot varandra, gentemot barn, gentemot sex/skydd osv.

#22  Coolt Alvunger
2004-11-15 20:52:09

Jag läste precis igenom den gamla tråden om aborträtten, samma diskussion som den här ungefär. Den är spännande och låååång. Den som har för mkt tid kan ju roa sig med att läsa den. Shit så vi grälade ibland.

http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

#23  fredriktomte och Rolle lite på slutet... Greenfish
2004-11-16 11:30:45

Ska alltså en man gå på en kvinna och hota med brottsregister ifall hon inte dödar ett barn? (Jag kallar det barn eftersom jag anser att det "blir" ett barn, när bäraren ser det som ett barn.)

Sedan får ungen höra att mamma har en prick och varför: "Jo, pappa ville att vi skulle döda dig. Men jag trotsade beslutet."

Det är många barn idag som inte vet vilka deras pappor är, därför tror jag itne att det skulle göra någon större skillnad ifall en man kunde göra "juridisk abort" under samma veckor som medicinsk abort är tillåtna.

Att som Rolle förespråka abort upp till 18 år tycker jag verkar vidrigt! Att bara kunna frånsäga sig en unge när den är född och väl medveten om det är ytterst knasigt. Vad vill du åstadkomma med det?

#24  Till Simone fredriktomte
2004-11-16 14:00:43

På vilket sätt skulle en möjlighet att slippa ansvar leda till att fler pappor skulle ta ansvar eller se pappaansvaret som någonting som förväntas av dem? Jämförelse: Om vi avkriminaliserade alla skattebrott tror jag inte det skulle leda till att fler personer skulle få uppfattningen att det är viktigt att betala skatt. Tvärtom. Det skulle sända en signal om att samhället inte betraktar skattesmiteri som allvarligt.

Dessutom undrar jag om du därmed menar att även kvinnor borde få en möjlighet till juridisk abort? Utöver möjligheten att adoptera bort barn dvs. Att kvinnan föder barnet och sedan juridiskt aborterar det så att bara mannen står som vårdnadshavare, alternativt ingen alls står som vårdnadshavare (om även mannen väljer att göra juridisk abort). Och hur ställer du dig till tidsaspekten? När ska mannen kunna genomföra juridisk abort? Säg t.ex. att mannen vill göra aborten efter det att tiden för en legitim fysisk abort har löpt ut.

Om du inte anser att kvinnan skall tillåtas göra juridisk abort har jag i vilket fall väldigt svårt att se detta förslag som annat än ett utslag för en uppfattning om att fadern inte är en lika viktig förälder som modern.

Slutligen förstår jag inte heller varför samhället skall stå för och betala för att enskilda individer väljer att inte ta sitt ansvar vad gäller barnen i samhället. Det är en sak att låta samhället stå för detta när individerna inte klarar av att sköta sina förpliktelser. Det är något helt annat att helt och hållet frånskriva individerna ansvar.

#25  Till UppåtEmma fredriktomte
2004-11-16 14:04:04

Vill en man ha barn men inte kvinnan så tycker jag att det självklart skall vara som det är idag. Ingen, vare sig en kvinnan eller man skall behöva bli påtvingad ett föräldraskap. Inte heller ska ett barn tvingas födas till en situation där enbart den ena, eller inte ens någon av föräldrarna är villig till föräldraskapet. Detta är mycket viktigare än att en människa som vill ha barn ska kunna få det huxflux. För om vi anser att det är en självklarhet för en kvinna som är gravid eller en man som gjort en kvinna gravid att de ska kunna få sina barn oavsett motpartens vilja, hur ska vi då göra med de människor som inte har någon partner men ändå vill ha ett barn? Hur ska vi kunna garantera att de kan få ett barn?

#26  Till Greenfish fredriktomte
2004-11-16 14:11:37

Tycker du att abort är att döda ett barn? Är du även emot att kvinnor ska få göra fri abort?

Hade jag varit av uppfattningen att fostret var en färdig människa och abort ett mord så skulle jag inte vara för fri abort. Förmodligen inte heller abort i särskilda fall. Dock är jag inte av den åsikten. I mina ögon är ett foster lika lite en människa som de obefruktade äggen i kvinnan eller spermierna i mannen. Sedan kan man iofs diskutera när fostret skall betraktas som förvandlat till människa.

För övrigt tycker jag inte att den förklaringen borde vara svårare än vad det idag är för en kvinna att förklara varför hon födde sin son/dotter trots att pappa redan sagt att han absolut inte var redo att bli far. Fast det är klart. Om pappan schappat efter födseln så är det ju ganska lätt för kvinnan att ljuga om hur det hela egentligen gått till. Att pricken skulle göra detta svårare tycker jag verkligen inte är ett problem.

Sedan tror jag faktiskt att det är en hyggligt stor andel av de fäder som inte är närvarande i sina barns liv som ändå tvingas betala underhåll. Detta är någonting bra, eftersom det påminner dem om att det inte är helt riskfritt att sätta ett barn till världen och sedan skita i det. Det SKA smärta att strunta i sina barn. Synd bara att det inte finns någon motsvarighet för kvinnor som väljer att sätta barn till världen utan att bry sig om huruvida mannen vill bli far (och förhoppningsvis vara en god och kärleksfull pappa) eller inte.

#27  Till Alvunger och Elinor fredriktomte
2004-11-16 14:13:44

Jupps... Egentligen hade det kanske varit mer passande att fortsätta diskussionen i den tråden, men jag tvivlar på att det är särskilt många som skulle orka läsa igenom 100+ inlägg för att plocka upp tråden där vi slutade.

Till Elinor: Tycker du att jag har "kapat" din tråd genom att skriva om detta så får du säga till så flyttar jag över det till en ny tråd. Annars tycker jag själv att dessa frågor går ganska så bra ihop med varandra.

#28  Greenfish Rolle
2004-11-16 16:25:09

Jag menade inte möjlighet att avsäga sej ansvaret, det finns redan mer eller mindre. Jag menade rätten att avliva ungen om den inte blir som man tänkt sej. Och innan någon frågar: Nej, jag gillar inte barn.

#29  fredriktomte Greenfish
2004-11-16 17:14:40

Jag skrev ändå precis vad jag menade, men vi tar det igen.

Det är inget barn i den meningen. Är det som finns i magen önskat blir det automatiskt ett barn i önskarens ögon. Man ser det på det viset, helt enkelt.

Därför aborterar man inte barn i dagens samhälle, man aborterar foster.

Tvingar man kvinnor att abortera bort barn som de vill ha, då aborterar man barn. Förstår du den gränsdragningen jag försöker göra?

#30  Rolle Greenfish
2004-11-16 17:15:52

Så hur ska vi avrätta dessa oönskade barn då?

Är nackskott passande?
Hur berättar man för ungarna att föräldrarna hatar dem så mycket att de ska avlivas? De tär ju knappast husdjur vi talar om, utan människor som kan förstå abstrakta resonemang.

#31  Till Greenfish fredriktomte
2004-11-18 21:05:10

"Är det som finns i magen önskat blir det automatiskt ett barn i önskarens ögon. Man ser det på det viset, helt enkelt.

Därför aborterar man inte barn i dagens samhälle, man aborterar foster.

Tvingar man kvinnor att abortera bort barn som de vill ha, då aborterar man barn. Förstår du den gränsdragningen jag försöker göra?"

Då undrar jag hur du ser på situationen att fadern önskar barnet men kvinnan ändå väljer att abortera. Har kvinnan då aborterat ett barn (dödat ett barn), eftersom barnet är önskat?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?