feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sexism


Gå till senaste inlägget#1  Sexism Angelique
2004-11-09 21:26:57

Har aldrig förstått riktigt vad ordet sexism betyder. Det verkar vara ett lite vagt begrepp, eller är det hyfsat klart definierat? Skulle uppskatta lite förklaringar på ordet.

Angelique

#2   Maria
2004-11-09 21:57:52

Rasism - att tillerkänna vissa människor egenskaper utifrån vilken hudfärg de har.

Sexism - att tillerkänna vissa människor egenskaper utifrån vilket kön de har.

#3  vad är vad fredriktomte
2004-11-09 22:23:54

Enligt Norstedts svenska ordbok är definitionerna följande:

Rasism: "Åskådning som är baserad på föreställningar om att vissa raser är överlägsna andra."

Sexism: "Åskådning enligt vilka könen har olika värde."

Personligen tycker jag inte att definitionerna är riktigt 100%:iga. Det är tveksamt att benämna dem som "åskådningar" då sexism och rasism båda är negativt laddade begrepp som knappast någon använder för att beskriva sig själv eller sin egen åskådning/uppfattning.

Marias definition är bra, men det krävs ett tillägg om att tillerkännandet är av värderande natur. Dvs, ett kön eller en ras anses som sämre pga sina "egenskaper". Annars blir kontentan att varje särartsfeminist definitionsmässigt är en sexist.

#4   TKU
2004-11-10 00:03:55

Angående rasism:
På engelska skiljer man mellan "racism" som innebär att vissa raser är berättigade att förtrycka andra, och "racialism" (omhuldad av Ku Klux Klan, den gamla regimen i Sydafrika m fl) som inte förespråkar ett förtryckarförhållande, utan åtskildhet. Emellertid är de praktiska konsekvenserna av tillämpad "racism" och "racialism" ganska likartade.

Könen och raserna är per definition _kroppsligen_ olika, så där faller Marias definitioner. Jag anser att Norstedts definitioner är bättre. Och en definition värdig en ordbok ska i mitt tycke inte värdera uppslagsordet.

Sen finns det förstås alternativa tolkningar. Aftonbladet definierar "sexism" som "något som anspelar på sex på ett sätt som, om det presenteras tillräckligt vinklat, kan göra läsare upprörda".

#5  Håller med maria Michael Lundahl
2004-11-10 09:58:19

Det är lätt att dra parallellen:

Ras-ism... Rac(e)-ism... att särbehandla människor utifrån ras.

Sex-ism (sex = kön)... att särbehandla människor utifrån kön.

Den svenska feministiska debatten har drabbats av ett fel i översättningen. Engelskans "sexism" och "sexualisation" handlade inte om sex utan om just kön. (Noteras bör att uttrycket har dubbel betudelse).

/Micke

#6  Fredriktomte Rolle
2004-11-10 11:37:58

Vadå negativt? Jag är rasist, det vet jag kommer det in en utlänning på min tomt så är jag mer misstänksam än om det kommer vanlig svensk inföding, fast det kan bero på att vi haft problem med ryssar och polska tavelförsäljare här.

Och sannolikt är jag sexist också, annars så skulle jag nog inte ens fundera över att köpa en Haynes-manual om kvinnor.

#7  Michael Lundahl Danne
2004-11-10 13:19:49

Jag lägger framförallt negativa värdeladdningar i ord som rasism och sexism. Att särbehandla människor pga kön, såsom exempelvis kvinnojourerna gör, tycker jag därför inte faller under ordet sexism.

#8  Rak översättning - Könsism Tzompa
2004-11-10 13:35:58

Presis som Michael säger...

Vi kan väl bestämma att det från och med nu heter könsism på svenska så undviker vi missförstånd! :-)

#9  min definition TKU
2004-11-10 14:43:54

Min definition av "sexism" skulle alltså bli "Åskådning som förespråkar ett förtryckarförhållande mellan könen".

#10  Till TKU fredriktomte
2004-11-11 17:10:56

Nu vet jag inte exakt vad du syftade på, men jag menade i vilket fall inte att det i ordboken skulle finnas en värdering kring huruvida rasism/sexism är någonting negativt eller inte. Jag menade att definitionen av t.ex. rasism bör innehålla en passus om att den som är rasistisk anser att det föreligger skillnader mellan olika raser och att det gör den ena rasen till bättre än den andra. Det är alltså detta jag menar med värderande natur. Att bara konstatera att två raser är olika är åtminstone som jag ser det inte liktydigt med rasism. Motsvarande gäller även för sexism.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?