feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur motarbeta våldet (mot kvinnorna)?


Gå till senaste inlägget#1  Hur motarbeta våldet (mot kvinnorna)? fredriktomte
2004-11-04 22:52:32

Såg en tråd som handlade om våld mot kvinnor och mäns (och kvinnors) kollektiva ansvar att motarbeta detsamma. Det framfördes en del åsikter om att alla i samhället har en skyldighet att motverka våldet som sker mot kvinnorna i samhället, och att det var detta som åsyftas när det påstås saker som att även de män som inte slår är del av problemet. Som exempel på hur motverkan kunde ske nämndes bland annat detta (av Josephine):

"Om alla män som inte slår kan se att det finns ett problem och ta tydlig ställning, prata med folk runt om dem, med sina söner osv så gör det skillnad."

Då undrar jag bara. Om jag som en man som inte slår konstaterar att våldet i vårat samhälle är ett problem, tar tydlig ställning mot våldet samt pratar med mina söner och döttrar om detta, samt även folk i övrigt, har jag då fullgjort min plikt och tagit mitt kollektiva ansvar (förutsatt då att jag med våld även inkluderar våld som drabbar kvinnor)?

Eller måste jag speficikt tala om, eller engagera mig mot våld som just drabbar kvinnor för att inte fortsätta att vara en del av problemet?

#2   josephine
2004-11-04 23:24:43

Eftersom jag blev citerad så får jag väl ge min syn på saken: jag ser inte att det är särskilt fruktbart att prata om plikt eller försöka göra frågan till någon form av mätbar företeelse där alla ska fylla någon slags kvot för att sedan sätta ett kryss i rutan och gå vidare. Det handlar inte heller om att man måste samla sina kollegor och hålla ett kort men väl förberett tal om samhällets tillstånd. Inte heller att man måste ha en checklista för vad man ska prata med sina söner om.
Det handlar om att, som jag sa, ta ställning när frågan kommer upp. Att dra en gräns för vad man tycker är ett okej beteende och inte. Att våga ta ställning och inte bara hänga på jargongen på jobbet. Att intressera sig för sin son, att prata med honom, att vara ett föredöme och en förebild. Saker som den majoriteten män förmodligen gör till stor del. Inget svårt alls. Tycker du det verkar jobbigt? Är du av en annan åsikt?

#3  Till Josephine fredriktomte
2004-11-05 01:44:12

Nej, jag tycker inte det verkar särskilt jobbigt. Att t.ex. när det kommer upp på tal huruvida det är fel att slå sin fru påpeka att man tycker det är fel att slå sin fru tror jag nog de flesta män ändå vågar (och gör i de fallen det kommer upp till diskussion). Tycker man att detta mer eller mindre räcker så är det ju inte direkt en fråga om att den "tysta majoriteten" män på något sätt kan sägas legitimera våldet mot kvinnorna. Vilket du ju också påpekar ovan. Att jag citerade dig var mest för att du var en av de få som på något sätt försökt konkritisera på vilket sätt det som det "kollektiva ansvaret" utrkäver skulle kunna uppfyllas.

Jag är dock fortfarande intresserad av att få ett svar på min ursprungliga fråga av någon som ändå anser att det finns ett kollektivt ansvar (eller motsvarande) vad gäller kvinnomisshandel SAMT att en majoritet eller åtminstone stor minoritet bland de "vanliga" männen inte uppfyller det som ansvaret utkräver.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?