feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Köpte en ny dator


Gå till senaste inlägget#1  Köpte en ny dator Alvunger
2004-11-03 11:35:47

för ett par veckor sedan. Hade en vän med mig som körde bilen till butiken.

Jag går fram till disken och berättar vilken sorts dator jag vill ha och dess finesser. Medans jag talar vänder biträdet hela tiden blicken åt min manlige vän för att liksom bekräfta: "Nähe, ingen diskettstation?"

Min vän säger naturligtvis ingenting, det är inte han som skall ha datorn. Slutligen diskuteras kostnaden för att sätta ihop datorn kontra bygga den själv. Biträdet vänder sig återigen åt min vän som står och pillar med nån mojäng och inte alls är aktiv i samtalet. "Om du sätter ihop datorn själv blir det 500 kr billigare."

Min vän svarar fortfarande inte. Däremot svarar jag att nej tack, JAG skall inte bygga ihop den, det kan ni göra åt mig.


Hela situationen har från början gått ut på att jag har hela tiden tilltalat biträdet, det är jag som står och hänger över disken, det är jag som rapar upp vilken hårdvara jag vill ha, och ÄNDÅ vänder han sig hela tiden mot min polare.


Men min vän sa inte ett ljud från att han kom in tills det att han gick. Jag talade hela tiden. Det var ganska uppenbart att det var JAG som skulle ha datorn. Jag fattar inte varför folk beter sig så?

Jag undrar om det är likadant för män i vissa "kvinnliga" miljöer. Om en man går in med en tjejpolare och skall köpa en ny barnvagn, vänder sig biträdet åt kvinnan då? Är det någon som har liknande erfarenheter?

#2  Det kan också vara en fördel Margita
2004-11-03 12:03:00

Kompisar till mig renoverar sin lägenhet. Ingen av dem har någon som helst erfarenhet av sådant arbete och de har kommit på att det lönar sig att det är tjejen som frågar om maskiner etc i fackbutiker. Frågar killen får han ett mycket kort svar. Frågar tjejen får hon en lång utläggning om olika sorters maskiner, hur de används, vad de ska tänka på osv. Så det kan ju vara en fördel också.

#3  ett bra exempet till Karl Astrid
2004-11-03 13:16:36

Min kompis läser juridik. Föreläsarna "där" består mestadels av gamla manliga rävar. Föreläsaren ställer en fråga, en tjej räcker upp handen. Föreläsaren säger : ok, ingen vet? Jo, jag, säger tjejen. Nej du lilla gumman, säger föreläsaren och alla skrattar. Ingen avstängning, ingenting, hände med gubben.

#4  Jag... Johanna
2004-11-03 13:23:29

hade gått därifrån. Seriöst. Från datorbutiken alltså. Frågan är vad jag hade gjort på föreläsningen... man kanske sabbar sitt rykte om man säger ifrån. Den arga feministen kanske inte är bra att vara när man är jurist, vad vet jag.

#5  Alvunger Danne
2004-11-03 13:29:38

jävligt trist när folk utgår ifrån sina egna snäva referensramar sådär som du råkade ut för. Var själv o kollade på hemmabio idag på lunchen o vågade knappt fråga vad det här o det där betydde för säljaren verkade utgå ifrån att jag borde veta. För tidigt att avgöra om det berodde på att jag e kille, ska bli intressant att se hur det låter när jag tar med min tjej i nästa vända.

#6  Alvunger ufpopen666
2004-11-03 15:13:39

Vilken datorbutik var det?

#7  Mjo Nettan
2004-11-03 15:30:49

Att man blir behandlad olika beroende på kön i just databutiker tycker jag att Insider (har jag för mig att det var iallafall) gjorde ett ganska bra jobb med att påvisa för ett par år sen. De skickade ju sin kvinnliga reporter till olika ställen efter att ha preparerat hennes dator med diverse fel. Butikerna överdrev skadorna och tog hutlöst mycket mer betalt än vad som var nödvändigt, just pga att hon var tjej och inte förväntades veta hur det skulle gå till. De testade senare att skicka in en kille med samma dator, samma fel, och han fick adekvat hjälp till hyggligt pris.

Har för mig att Insider gjort samma sak med bilar och bilverkstäder också. Samma resultat tydligen.

Vet inte riktigt hur man ska komma tillrätta med de problemen...

#8   Maria
2004-11-03 17:00:19

Jo det motsatta förekommer också.

Jag gick till en klädbutik med en killkompis som skulle köpa ett par byxor och biträdet vände sig hela tiden till mig. Det var tydligt att hon tyckte att det var jag som hade sista ordet i om någonting var snyggt eller inte. Ändå är han mycket mer modemedveten än jag.

#9  ¿ JoeHill
2004-11-03 17:07:17

Varför sa han inte: "Det är inte jag som skall ha datorn"

Är han stum?

#10   TKU
2004-11-03 17:08:15

Den som jobbar på tidning eller liknande kanske skulle kunna ha en "soffintervju" med ett gäng butiksbiträden, förskolelärare och sånt, och låta dem diskutera könsroller.

#11  TKU Danne
2004-11-03 17:34:11

du har fel, ironi i skrift kan vara ganska kul :)

#12  Alvunger Mars
2004-11-03 22:09:59

Om jag stötte på en säljare som betedde sig sådär så skulle jag gå därifrån. Om det var tillräckligt illa skulle jag dessutom tala om det för dennes chef.

Blir man bra bemöt av en säljare som lyssnar på en så är chansen att man får en dator som gör det man vill och som inte kostar mer än den behöver betydligt större.

Säljaren var uppenbarligen en idiot, belöna dem inte med att köpa datorn där.

#13  Fältobservationer Sveggo
2004-11-03 23:08:57

Med Alvungers specialslipade feminetikglasögon på mig kan jag rapportera följande händelser från verkliga livet.

För några timmar sedan bjöd mitt ex, Anna, mig på bio. När vi kom fram till biljettkassan stod jag ett halvt steg bakom och med händerna i jackfickorna, Anna stod med plånboken i högsta hugg för att beställa och betala. Lik förbaskat tittade kassörskan förbi henne och rakt på mig, innan Anna sa hej och fick uppmärksamheten. Efter biljettinköp gick vi till en butik för att köpa pop-corn (snåla smålänningar som vi är köper vi inte bio-snask på biografen). Anna ställde fram läsken och pop-cornpåsen på disken och tog fram plånboken, jag stod ett halvt steg bakom, med händerna i jackfickorna. Och kassörskan tittade över henne och rakt på mig och sa: "Det blir 25 kronor!"

Tydligen hänger begreppet om att mannen betalar kvar, och jag hade nog inte reagerat om jag inte läst Alvungers inlägg tidigare. Nu stod jag verkligen och var passiv, och mitt ex var aktivt, men ändå finns tydligen ryggmärgsreflexen där...

Så kan det gå, jag ska nog fortsätta mina experiment när jag är med henne på stan... Eftersom jag kan hävda att i forskningssyfte är det bäst om hon bjuder mig på bio/fika/mat :-)

#14   Maria
2004-11-03 23:24:59

Det behöver ju inte enbart bero på detta att mannen ska betala. Det kan också bero på att mannen i de flest offentliga miljöer är den som ska bestämma - biträdet kollade liksom om din flickvän hade ditt godkännande för sitt handlande. I ett par ska ju kvinnan vara följsam och mannen leda.

#15  ja Kerstin
2004-11-03 23:31:43

sådär är det jämt när jag och min man är ute. Vi har gemensam ekonomi och samma lönekonto. När jag drar upp plånboken och ska betala för oss får vi höra "Jaså, flickvännen bjuder idag?", med ett litet leende. Det har aldrig hänt att någon har kommenterat att han har betalat för oss båda.
Och alla de gånger jag varit osynlig bredvid honom ... går inte att räkna.

#16  Alvunger MrCheese
2004-11-03 23:49:46

När du rapade upp vilka specifikationer datorn skulle ha, hur sade du det då?

Var det i stil med "3ghz Intel p4, 512mb Corsair Pc3200 ram, 160gb hårddisk, gärna Western Digital"?

#17   Ille
2004-11-04 11:48:13

Det dumma är att det är så lätt att göra så själv. Jobbar på ett företag som säljer bilar, har inte så mycket kundkontakt, men brukar försöka vända mig till bägge när kunderna kommer parvis. Det är långt ifrån ovanligt att det är tjejen som håller i affären.

#18  Ytterligare problem av samma typ BluePrince
2004-11-04 14:41:19

Har gjort oräkneliga programmeringslabbar under min utbildning, ofta tillsammans med en tjej som var minst lika bra som jag. (De manliga) labb-assistenterna tenderade för det mesta att prata till mig, oavsett vem som ställt frågan eller bett dem komma förbi.

Vi funderade ett tag på om de helt enkelt var blyga och kände sig obekväma vid att titta en tjej i ögonen. Till slut kom vi dock fram till att det troligen berodde på att de flesta nog känner ett visst obehag inför tanken av att förklara något avancerat för någon som inte förstår (oavsett om det gäller en ny dator, en bil, en matematiskt problem eller vad som helst. Man tvingas ju reflektera över att man kanske inte är speciellt pedagogisk). I det här fallet verkade labbassistenterna per default misstänka att tjejer inte förstår och tog alltså det säkra före det osäkra, och förklarade för den som de tyckte hade störst chans att förstå.

Det riktigt intressanta var att det varken hjälpte om jag var helt tyst, tydligt signalerade att jag inte alls fattade eller till och med om tjejen ställde intelligenta följdfrågor; svaren kom ändå till mig. På samma sätt som andra här sagt, så fick det ju även mig att känna mig obekväm. Jag förväntades ju förstå ett svar som jag inte ens förstod frågan till ...

#19  Finns det nåt kul Angelique
2004-11-06 20:46:17

man kan göra i såna situationer?

Jag ska nog sluta shoppa teknik tillsammans med grabbar. Det har hänt ett antal gånger nu, samma som Josephine beskriver. När jag shoppar sånt själv brukar det gå fint, men så fort en grabbpolare är med åker uppmärksamheten mot honom. Nån gång har polarjäkeln till och med svarat på frågor trots att männskan inte ska ha prylen! Egentligen borde man väl fråga om det finns någon feminist som jobbar där, så att provisionen kan gå till honom (/henne). Men sannolikheten är kanske inte så stor. Kära Bullen, vad ska jag göra? Jag vill inte sponsra folk som utövar sina fördomar mot mig, men jag kan inte leva utan teknik! ;p

Till herr ost kan jag på förhand säga att jag brukar lamslå tekniksäljare med specifikationer på vad jag ska ha. Dom fattar oftast inte hälften. Kanske vänder dom sig till grabben i ren desperation? (Skojar. Men gratis terapi efter mitt besök kanske inte vore en helt fel idé iaf. Utbildning på vad dom säljer är förstås ett annat alternativ.)

#20  Gå därifrån? MrCheese
2004-11-06 22:19:17

Angelique:

"Finns det nåt kul man kan göra i såna situationer?"

Säg till säljaren att du inte tänker köpa prylarna pga att han behandlade dig på det viset?


"I am a consumer whore" - Penny Arcade

#21  Osten Angelique
2004-11-06 22:23:42

"På vilket vis" kommer han fråga då.

Tror inte att han kommer fatta även om jag förklarar. Om han inte är som Ille. Men varför skulle just den försäljaren vara som Ille? Det är ju dom som är envisast fördomsfulla jag verkligen blir sur på. Och om jag verkligen vill ha prylen?

Mvh Angelique, neggo idag.

#22  Angelique Rolle
2004-11-06 23:51:56

Handla över internet.
Datorer skiter i vilket kön den som klickar på "lägg i kundvagn" har. Nackdelen är att du inte kan åka och skälla på dem vid garantiärenden, och att det finns lite fler oseriösa butiker. Men om du kollar på tbg, prisjakt, pricerunner och cint så kan du snart få en uppfattning om företaget är seriöst eller inte.

#23  Ööh det löser ju mycket... Angelique
2004-11-07 03:44:35

Äh. Jag lägger av att shoppa med grabbpolare helt enkelt, och lever kvar i min illusion om att säljarna faktiskt gillar mig.

(Internet shoppar jag förstås redan på när det är bäst.)

/Angelique

#24  Går ju att dra fördelar... Lemur
2004-11-07 11:57:50

det är ju bara att blinka lite med de långa ögonfransarna och se söt ut, tills försäljaren försöker ljuga och dra upp priset. DÅ är det dags att ta fram "facksnacket" och ställa slingriga frågor.

#25  Lemur Angelique
2004-11-07 12:42:55

Jo, kanske det men det ligger inte riktigt för mig. Inbillar mig att många teknikmänniskor uppriktigt uppskattar när man som tjej är intresserad av det samma. Det är ju något man har gemensamt då. Jag drar hellre den fördelen ur det, den glada förvåning som de flesta av dem visar vid såna tillfällen. Detta ömsesidiga teknikintresse är uppskattat av mig liksom av dem tror jag. Men när en kille är med är det inte alls samma sak, vilket förvånar mig.

#26  Vems fel? MrCheese
2004-11-07 12:57:13

Om du fortfarande köper prylen, trots att försäljaren beter sig på det viset, hur ska han då kunna veta att sättet han beter sig på är fel?

#27  Mr Cheese Angelique
2004-11-07 13:20:08

Jag anser det vara elementär människokunskap och även säljarkunskap att det är ren idioti att behandla sin kund som luft. Tycker han (ursäkta) borde förstå det. Överskattar jag människor?

#28  Angelique MrCheese
2004-11-07 13:57:21

Eftersom detta verkar hända ofta så är det kanske inte elementär människokunskap?
Om vi antar att säljare är först och främst ute efter att sälja varan så är det ju väldigt ologiskt att göra saker som gör att chansen att sälja varan blir mindre.
Alltså så förstår inte säljaren att chansen att sälja varan blir mindre när han/hon beter sig på det viset.

Eller så gör alla som Alvunger och du: Köper varan ändå.

#29  Cheese Angelique
2004-11-07 14:10:40

Uppenbarligen inte. Och jag har inte heller någon större tilltro till mänsklighetens förmåga. Min erfarenhet är att den som inte allokerat minne till att förstå inte kommer förstå oavsett vad man säger. Han kommer skratta generat och inte kunna ta åt sig. Tough luck.

Några pissed-off moments later: nu vet jag vad jag ska göra. Jag ringer kontoret och talar om vem det var och vad som hände nästa gång. En person som förnedrar andra förstår inte vad den gör förrän han kan råka illa ut själv.

/Angelique

#30  There you go! MrCheese
2004-11-07 14:14:58

Konsekvenser är för det mesta bästa sättet att lära sig på.
Det där låter som en mycket god idé

#31  Cheese Angelique
2004-11-07 14:31:26

Jo man gnäller ett tag, sen kommer man på nåt djävulskt bra haha ;-)

Mvh Angelique

#32  fast... minna
2004-11-07 14:41:02

ni skriver att man inte borde belöna butiken ifråga med att köpa dator genom dem etc. jag förutsätter att ni är män, annars hade ni vetat att det är i princip omöjligt att undvika den sortens nedlåtande behandling i dessa "fackbutiker" med "manlig" (teknisk) inriktning. om jag ska hitta en datorbutik där jag inte känner mig klappad på huvudet får jag antagligen leta länge, länge tills datorn i fråga har gått ur sortimentet..!

#33  Minna Angelique
2004-11-07 14:48:54

Jo det är det som är så sic. Klappad på huvet känner jag mig sällan eftersom jag i de flesta fall kan betydligt mer om dem om det jag ska köpa. Alternativt har följdfrågor som sätter dem på pottan, men en skum attityd får man som sagt dras med. Men anmäler man varje sån incident och talar om att "den och den säljaren tilltalade min kompis istället för till mig som kund" tar butikscheferna säkert det på allvar till slut, om de inte gör det direkt. Chefer brukar vara mer lättförhandlingsbara på ett sätt, eftersom de generellt har större intresse av pengar.

/Angelique

#34   Simone
2004-11-08 14:05:47

Jag har liknande erfarenheter från arbetslivet faktiskt... Jag har jobbat i några år som enda (och första för den delen) tjej på golvet på ett företag inom tung tillverkande industri. Vi är ett lag på runt 4-5 personer som sköter om en rätt avancerad utrustning som jag inte ska tråka ut er med... '

I alla fall så kan jag under raster bli ensam med maskinen (som behöver kontinuerlig skötsel för att funka) varpå en (man) från en annan avdelning kan komma in för att behöva fråga om något. Efter att ha gett mig ett ögonkast avfärdar han att jag ska ha svaret på frågan och går ett varv runt maskinen för att leta efter en annan man. När han inte hittar någon går han ut från avdelningen, eller kan komma till mig och fråga var de andra är, varpå jag i min tur frågar "Vad gäller saken?". Först då får jag äntligen möjlighet att svara. I början störde jag mig hemskt mycket på detta, men har väl vant mig och brukar nu lungt vänta tills de gått "ärevarvet".

Nu har jag arbetat där ett tag och de flesta vet att jag är duktig på mitt jobb och kommer därför direkt till mig, men kommer det in någon som är ny vänder sig han ofelbart till en annan man...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?