feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Tumba i media


Gå till senaste inlägget#1  Tumba i media Reale
2003-12-22 21:11:23

Fyra genusvetarstudenter skriver en debattartikel i dagens Aftonbladet om tumbafallet.

http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,…

#2  Reflektion... Kalle
2003-12-23 12:16:00

(Feministisk reflektion från en ickefeminist, förlåt.)

Tre tjejer och en kille, tillika genusvetare, skriver en artikel. Varför står killens namn först? Och varför bryr sig AB inte ens om att skriva de övriga namnen på länken, utan skriver bara "Kalle Bergren m fl"? Räknar de med att få högre "status" genom att framställa killen som huvudförfattare?

#3  ... Reale
2003-12-23 19:53:50

Författarnas namn i publikationer ordnas normalt i efternamnsordning. Har man begränsad plats anges den första författaren med "mfl." (eller "et al." i vissa vetenskapliga verk).

Om en författare varit redaktör eller gjort väsäntligt mycket mer än de andra, sätts istället dennes namn först.

Personernas efternamn börjar med B, E, J och R. Deras namn är också ordnade i denna ordning.

I detta fall börjar mannens efternamn med B. Han står därför först. Jag har svårt att inse att efternamnets begynnelsebokstav skulle ha något samband med könstillhörighet, åtminstonde i den svenska kulturen.

Med ledning av det anförda finner jag inte att det på något sätt finns anledning att anta att syftet skulle vara att få "högre status" eller på annat sätt vara diskriminerande.

(Det kan nämnas att man i Nationella sekretariatet för genusforsknings tidskrift Genus försöker undvika förnamn på de medverkande. Jag gissar att anledningen är att man inte ska lägga könsvärderingar på författare/hänvisningar. Detta gör det ibland svårt att hitta de refererade verken eller författarna. Man tar tyvärr inte ens alltid med första bokstaven i förnamnet.)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?