feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Front i P3


Gå till senaste inlägget#1  Front i P3 Gabriella
2004-10-13 13:46:28

Ngn som lyssnade på Front i P3 häromdagen?
Det handlade om den markanta ökningen av svampinfektioner bland unga tjejer och om de receptfria medicinerna som finns på apoteket som bara gör det värre. Det handlade även om vestibulit och vården som inte bryr sig. Jag har själv varit (och är i viss mån ) i samma situation och jag är så fruktansvärt less på att läkare (och nu snackar vi faktiskt bara manliga läkare, kvinnliga har inte bemött mig på det viset) talar till mig i "lilla-gumman-tonläge" och säger att "sex gör ont ibland, det är bara att stå ut". Och läkare som aldrig hört talas om vestibulit och vägrar inse kopplingen mellan svampinfektioner, p-piller och vestibulit.

Här är länken om ni vill lyssna på vissa delar av programmet: http://www.sr.se/cgi-bin/p3/nyhetssidor/artik…

Obs! Detta är ett inlägg där jag inte vill hamna i en debatt på ngt vis. Jag vill bara skriva av mig och kanske se om det finns ngn som har liknande erfarenheter av vården och som varit/är i denna situation. Varför tror ni att ökningen av svampinfektioner hos unga tjejer har ökat?
Jag har en egen liten hemmasnickrad teori där jag tror att stringtrosor spelar en stor roll. Det är nämligen ett big-no-no om man väl haft en svampinfektion och har en tendens till att få det igen. Jag personligen mår mycket bättre nu när jag slutat använda string ö h t.
Och som jag märkt det så har stringtrose-användningen ökat lavinartat de senaste 10 åren och gått ned i åldrarna. Min kusin som är lika gammal som min lillasyster (nu 14 år) började använda string när hon var 10 (!)

#2  svampskallar UppåtEmma
2004-10-13 14:04:31

"sex gör ont ibland, det är bara att stå ut"

skulle nån läkare säga så till mig så skulle h*n få dom där j-la spatlarna uppkörda i mumindalen!

#3  Åh? ufpopen666
2004-10-13 14:05:12

Hur kan det förvärras av stringtrosor? Innebär inte string att det kommer mer luft till?

#4  string-teorin UppåtEmma
2004-10-13 14:40:57

Tror det är så att stringen liksom glider in för mkt emellan och irriterar och torkar ut slemhinnor.

#5  okunnighet... Kerstin
2004-10-13 15:24:22

Vad kul att du tog upp detta - jag hörde också radioprogrammet och blev väldigt glad över att de uppmärksammade detta allvarliga problem.

Har lidit av återkommande svampinfektioner länge, och har mött alla möjliga reaktioner från olika gynekologer. Fy fasen, säger jag bara´:
"Ja, det är så vanligt så, det finns inte så mycket att göra. En del kvinnor får leva med det hela livet!"
(Aha, ja, tack då, mitt liv är alltså förstört?)
"Nej, p-piller har ingenting med saken att göra vad jag vet."
(Men det står det på ungefär alla hälsohemsidor att det gör!)
"Nej, socker- och kolhydrater har ingenting med saken att göra vad jag vet."
(Men det står det på ungefär alla hälsohemsidor att det gör!)
"Använd Lactacyd!
"Använd absolut inte Lactacyd!"
(Eeeeh??)
"Sluta använda stringtrosor!"
(Jag använde aldrig stringtrosor när problemet dök upp och har inte börjat med det senare, ändå återkommer infektionerna!)
"Det är väl inte så farligt?"
(Nä, att inte kunna sova på nätterna för att det kliar så mycket så att man vill skrika högt är ju inte så farligt. Att aldrig kunna ha sex är ju inte så farligt. Att krämerna man smörjer in sig med gör slemhinnorna så känsliga så att de blöder är ju inte så farligt. Att läkarna bagatelliserar ens problem är ju inte så farligt. Att det är dokumenterat att de receptfria medicinerna ökar risken för vestibulit är ju inte så farligt. Att vestibulit är en oerhört allvarlig, smärtsam och svårbehandlad åkomma är ju inte så farligt...)

Det stämmer att svampinfektionerna har ökat, och att stringtroseanvändandet också har gjort det. Samtidigt tror jag inte att det är hela förklaringen. Jag tror, efter idogt surfande på nätet och läsande på biblioteket, att det är en kombination av en hel massa faktorer i vår livsstil idag.
En grej är stringtrosor. En annan än p-piller. En tredje är att jästsvampen (Candida Albicans heter den) lever på socker, kolhydrater och jäst, dvs sådant som finns i saker vi äter massor av dagligen. Plus att zink motverkar Candida, och det är vanligt att människor i västvärlden idag lider av zinkbrist (som finns i rikliga mängder i nötter, fröer, bönor, skaldjur mm).

Gabriella, jag hoppas att du inte tycker att detta blev ett debattinlägg, jag har bara precis som du ett behov av att skriva av mig, och att dela med mig av den kunskap som jag har fått insamla på annat håll än hos min värdelösa gynekolog. ;-)

#6  Info... JoeHill
2004-10-13 15:48:46

"Contributing factors to the development of vulvovaginal candidiasis include immunosuppression as a result of disease or medication. A common local immunosuppressing medication is a topical corticosteroid. Intravaginal or systemic antibiotic therapy is also associated with a higher risk of yeast, and the combination of corticosteroids and antibiotics regularly precipitates vulvovaginal candidiasis. Furthermore, women with diabetes mellitus are well known to be at risk for candidiasis. Finally, those who are obese and those who are incontinent experience yeast infections more often because of the warm, moist environment and local maceration favorable to the growth of yeast.(Dermatologic Therapy
Volume 17 Issue 1 Page 102  - March 2004 The diagnosis and treatment of infectious vaginitis, Libby Edwards)"

#7  jo, precis Kerstin
2004-10-13 15:54:46

Att antibiotika och kortison ger svampinfektioner är känt sedan länge. Och att kvinnor med diabetes ofta får svampinfektioner beror på att de oftast har för hög sockerhalt i blodet, och att svampen lever på socker. Men frågan är varför infektionerna återkommer och frodas i åratal utan att man blir av med dem. Och att de kvinnor som dras med detta inte får adekvat hjälp.

#8  Ja Johanna
2004-10-13 15:56:58

Så, nedsatt immunförsvar ökar risken, så även diabetes och fetma. Vad vill du säga?

#9  Jag håller med dig Kerstin Gabriella
2004-10-13 15:59:37

Just det här med string-användandet tror jag kan vara en bidragande orsak men absolut inte den enda.

Ufpopen666: Anledningen till att string inte är bra är att det kan skava mkt samt att den lilla strängen glider fram och tillbaka så att bakterier från anus lättare kommer in i slidan.

Jag har också läst på om Candida och har också fått reda på det här med socker, kolhydrater, jäst o s v.

Min mor har levt med upprepade svampinfektioner med resultatet förstörda slemhinnor i 10-15 år men har nu blivit lite bättre (hon har f ö aldrig använt stringtrosor heller, stackarn har inte ens kunnat använda långbyxor förrän nu). Hon undviker så gott det går socker (godis, kakor, ja sötsaker i allmänhet), kolhydrater (bröd, saker som innehåller vete), jäst (öl, vin etc).

Hon har också ätit en receptbelagt medicin som heter Diflucan i mastodont-kurer, d v s en gång i veckan i kanske 7-8 veckor.
Även jag har blivit utskriven Diflucan och märkt en förbättring av det, men bara en kortvarig. Ska tillägga att jag blivit utskriven Diflucan av en hudläkare som är vän till familjen så det har inte gått "rätt" till, men vad fasen ska man göra när alla på ungdomsmottagningen var kompletta idioter som ö h t inte tog mig på allvar.
Man blir så jäkla trött! Ända sedan jag var 18 år och fick min första svampinfektion (det var f ö då som gynekologen jag var hos rekommenderade Canesten till mig som jag använde med resultatet förstörda slemhinnor i underlivet). Sedan dess har jag gjort allt för att undvika svampinfektioner: jag har slutat använda string, sover alltid utan underkläder, använder alltid underkläder av bomull, tvättar mig bara med vatten i underlivet (har även testat oljor av olika slag), regelbunden användning av Mildison (mild kortison), dricka mycket vatten + försöka undvika jäst, kolhydrater, socker så gott det går (lätt för en gottegris som mig). Har t o m använt naturell yoghurt för att det skulle vara bra för bakteriefloran!

Jag känner igen mig så mkt i din beskrivning av hur du blivit bemött inom vården Kerstin, både personliga erfarenheter och av hur min mor blivit behandlad.

Tycker att det var jättebra att P3 tog upp det här i ett program, jag hörde det faktiskt inte själv utan det var min pojkvän som hörde det och berättade för mig och visade mig sidan på nätet.

Nu blev mitt inlägg väldigt osammanhängande känner jag men jag är så himla upprörd över att det får vara så här. Ska jag inte kunna ha sex någon gång mer i mitt liv utan att det ska göra ont mer el. mindre och ska jag liksom de läkare jag pratat med säger "stå ut med det" ?

/Gabriella - som fortfarande inte vill ha en debatt utan bara har ett stort behov av att skriva av mig :-)

#10  Gabriella Kerstin
2004-10-13 16:24:06

Jag har också fått Diflucan i mastodontkurer utskrivet av gynekologen efter mycket tjat (varför man nu måste tjata för att få medicin). Det funkade medan jag åt dem och effekten höll i sig i ungefär tre månader. Sen ... KOM DET TILLBAKA IGEN!!!! Aarghh!!

Nu tänker jag strunta i mediciner ett tag och köra en egenhändigt komponerad kur. Det kan ju inte bli sämre i alla fall...

Det som skrämmer mig är att man märker hur attityden till kvinnors sexliv lyser igenom i hur man blir bemött av läkarna. Och i vilken inställning de har till både svampinfektioner och vestibulit. De kan förstå att klådan är plågsam. Men att månader utan sex faktiskt är ännu värre verkar de flesta inte inse. Jag har till och med fått höra att "Oj, vad jobbigt det måste vara FÖR DIN MAN att du har svamp."
Jo. Det är jobbigt för honom såklart. Jobbigt, eftersom han har empatisk förmåga. Jobbigt, eftersom han också vaknar på nätterna när jag inte kan sova för att det kliar. Jobbigt, för att han precis som jag blir frustrerad över att detta inte går över. Jobbigt, för att han lider med mig. Men det var inte det som uttalandet syftade på. Uttalandet syftade på att det måste vara så jobbigt för HONOM att inte få knulla.

#11  Johanna JoeHill
2004-10-13 16:31:07

"...more often because of the warm, moist environment and local maceration favorable to the growth of yeast."

...Stod det och det var väl det viktigaste i stycket. Varmt och fuktigt blir det när man använder stringtrosor eller tighta kläder i allmänhet. Alltså en ypperlig tillväxtmiljö för svampar.

Bäst torde väl vara att inte ha några underkläder alls i kombination med en luftig kjol eller dyl.

#12   UppåtEmma
2004-10-13 19:02:09

Intressant det där med socker/kolhydrater, det har jag inte hört. Men jag tror ju på att de flesta åkommer vi har många gånger kan likaväl botas internt som externt (alltså med kost)... eller i alla fall lindras.

Internet är jäkligt bra, kan tänka mig att många gamla stofila läkare gnisslar tänder när folk börjar ifrågasätta deras slentrianmässiga svar och attityder...

#13  Usch för svamp! Lemur
2004-10-13 19:39:17

Candida är inte alls kul. Jag har haft tur, har inte ständigt infektion utan bara ett par gånger.

Lite fakta om svampen Candida albicans: den kan finnas normalt i mikrofloran (alltså de mikroorganismer=bakterier framförallt) utan att orsaka besvär. Men när bakterierna av någon anledning störs, t.ex. av för mycket tvål, antibiotikakurer, uttorkning, ändrat pH (surhetsgrad) eller annat, så får svampen tillfälle att växa. Den är inte lika "petig" med sin miljö som de nyttiga bakterierna. Det här är för övrigt samma svamp som ger upphov till s.k. "torsk" i munnen. Den trivs på slemhinnor, alltså.

En liten ledtråd till svamp-problem tror jag kan vara den mikroflora som ens partner har, även i munnen ifall sådant stimulering sker (usch vad klinisk jag låter nu), och ens egen mikroflora. Andra bakterier, från ens partner, kanske tillfälligt rubbar ens egen mikroflora och kanske har partnern Candida i sin mikroflora - utan att veta om det. Svampen kan ju finnas där och inte göra någon skada. Om partnern är bärare av svampen så kommer ju infektionen ständigt tillbaka trots medicinering. Frågan är om kondomer är bättre, eftersom de skulle kunna ändra miljön i slidan.

En annan ledtråd kan vara hormoner. Det är välkänt att svamp kan vara problematiskt under en graviditet. Svampens tillväxt gynnas nämligen av östrogen.

#14   David
2004-10-13 23:53:29

Kan bara beklaga att behandlingen som endel av er fått av mina äldre kollegor. Får hoppas att detta blir bättre när den nya generationen läkare tar över. Ska i alla försöka gör mitt bästa när jag är klar läkare om några år.

Tänkte annars bara spåna vidare på Kerstins funderingar kring varför förekomsten av svamp har ökat den senaste tiden. Här tror jag att flera av de faktorer som Kerstin tar upp bidrar till en högre förekomst av svampinfektioner. Den i särklass viktigaste faktorn är dock troligen den ökade antibiotikaförskrivningen i samhället. Den normala flora av laktobaciller som finns i vagina bidrar till ett PH som är för lågt för att svamp ska kunna tillväxa. I anslutning till detta sker stänndigt en konkurrens mellan olika mikroorganismer avseende plats på receptorer i vävnaden och konkurrens om näringssubstrat. Olika bakterier har även förvärvat förmågan att utsöndra ämnen som hämmar tillväxt av andra mikroorganismer. Alla dessa faktorer gör att den normala bakteriefloran hämmar uppkomst av sk oppurtunistiska mikroorganismer som kan får spelrum vid störningar i normalfloran som vid exempelvis antibiotiabehandling. Överdriven hygien kan även bidra till störningar i bekteriefloran, samt skador på slemhinnor. Även förändrade sexualvanor skulle kunna ha en betydelse i sammanhanget.

Hur som helst så är det beklagligt att flera ev er känner att ni inte tagits på allvar, vilket är för jävligt. Tyvärr är det så att vissa sjukdomar får betydligt mindre uppmärksamhet än andra inom sjukvården, varför kunskapen om dem blir mindre. Detta är fullständigt oacceptablet med tanke på det lidande som detta kan medföra för patienter. Det finns en hel del åtgärder som kan vidtas för att förebygga återkommande svampinfektioner, av vilka ni själva nämnt ett stort antal. Tyvärr finns det också ett antal kvinnor som trots dessa åtgärder får återkommande svampinfektioner, och i nuläget finns det tyvärr inte jättemycket man kan göra åt detta. Det forskas dock i nuläget endel på bla metoder för att återställa normalflora hos kvinnor, vilket skulle kunna vara en väg att förhindra infektioner. Mycket återstår dock att göra.

#15  David Kerstin
2004-10-14 13:11:10

Trevligt att höra att du och andra blivande läkare har en annan och mer öppensinnad attityd till dessa problem. Jag håller med dig om att den ökade antibiotikaförskrivningen måste vara en stor anledning till detta problem hos många kvinnor.

Dessutom finns det teorier om att den antibiotika som slaktdjur utfodras med, kan ge större effekter på människokroppen än vad vi hittills varit medvetna om. Alltså är t.ex. köttindustrin en fråga som rör fler saker i samhället än "bara" kvinnohälsa. Den mat vi äter, den miljö vi vistas i och det liv vi lever påverkar självklart människokroppen på alla möjliga sätt.

Det som är ett växande problem är ju trots allt att tusentals kvinnor lider av återkommande svampinfektioner trots att de följer alla de råd som läkarvetenskapen för närvarande kan ge dem. Och jag menar inte att läkarvetenskapen är värdelös, definitivt inte, det jag menar är att den ligger flera steg efter dagens verkliga situation. Och jag anser att läkarvetenskapen i det ideala samhället borde ligga steget före. I forskning, i attityder, i behandlingar, i bemötande.
(Höga krav? Jo, jag vet...)

#16  Kerstin JoeHill
2004-10-14 13:26:31

"Och jag menar inte att läkarvetenskapen är värdelös, definitivt inte, det jag menar är att den ligger flera steg efter dagens verkliga situation. Och jag anser att läkarvetenskapen i det ideala samhället borde ligga steget före. I forskning, i attityder, i behandlingar, i bemötande. "

Tyvärr kommmer forskningen alltid ligga steget efter.

Det finns en rolig anekdot på ämnet:
När pencilinet kom så var det fantastiskt. Man kunde bota 100% av alla staphylococc-infektioner. En läkare i USA utbrast i en tidningsartickel att det var så fantastiskt att snart så skulle de kunna lägga ned de flesta sjukhus. Samtidigt som han sa detta höll i stort sett alla patogena staphylococc-stammar på att utveckla resistens mot penicilinet och sant nog, 5-10 år senare så var 100% av de staphylococc-stammar som dök upp på sjukhusen just resistenta.

Bakterierna kopmmer alltid att vinna. De har funnits på jorden i 3,5 miljarder år. Vi har funnits här i 1-3 miljorer år. Vi har inte en suck... hur jäkla snälla läkarna än är.

...

Dessutom är de allra flesta läkare väl medvetna om dagens situation med överutskrivning av antibiotikan. Men det är lite de kan göra åt saken. Föräldrar till barn kräver i många fall att barnen skall få antibiotika trots att det inte behövs. Anledningen till detta tros vara att föräldrarna inte har tid att vara hemma och dagiset tar inte emot ungen om inte ungen knaprar antibiotika. Dagens stressade samhälle plus karriärhetsen har givit oss denna situation.

#17  Hm.. Gabriella
2004-10-14 13:30:31

Jag har i alla fall alltid varit restriktiv till antibiotika i alla former och likaså mina föräldrar. Jag äter heller inte kött men lik förbannat så har jag lidit nästan konstant av svampinfektioner i snart 3 år.

Kerstin: Känner igen det där med att det är synd om mannen/pojkvännen som inte kan ha sex. Hallå, jag då?!

#18  Jo... Kerstin
2004-10-14 14:32:20

JoeHill:
Jag vet. Tyvärr är bakterierna så otroligt mycket bättre på att föröka sig och överleva än vi människor, och det kan ju inte medicin råda bot på... Men detta är för min del en gnöl-och-gnäll-tråd. Kanske inte så konstruktivt, men det kan kännas jäkligt nice att få vara förbannad på alltings jävlighet... :)

Gabriella:
Jag har också varit restriktiv till antibiotika. Äter iofs kött, men inte särskilt mycket. Över huvud taget är mina återkommande svampinfektioner obegripliga, eftersom jag gör allt jag "rätt" men det ändå blir "fel":

- Jag använder inte stringtrosor
- Jag tvättar mina trosor i 60 grader
- Jag har ofta luftiga kläder, ofta kjol
- Jag är smal
- Jag äter inte antibiotika
- Jag äter inte p-piller
- Jag tvättar mig inte med tvål
- Jag har inte sex när jag inte vill
- Jag har ätit Diflucan i veckor och månader

Varför svampinfektionerna ständigt återkommer då är faktiskt inget annat än ett mysterium. Det enda det då kan bero på är antingen:
1. Det är psykosomatiskt
och/eller
2. Det beror på kolhydratöverdos och zinkbrist

Jag har därför börjat gå i terapi och tänker börja med en ny diet. Funkar inte det, så kommer ni höra ett ylande eka över nejden...

;P

#19  Genetiska faktorer.. JoeHill
2004-10-14 14:39:58

..för känsligheten att drabbas av infektionssjukdomar kan också spela in.

Detta är dock ganska nytt för forskarna så man vet inte så mycket. Inte heller vad man kan göra åt det.

...

Ta till exempel den hatade vinterkräksjukan som man kan smittas av igen och igen i all oändlighet så länge man inte har en mutation i en liten gen som forskarna inte har riktigt koll på vad den är bra för, då är man helt immun och kan typ bada i vinterkräkvirus utan att smittas.

Det är lite av ett lotteri...

#20  f-n Kerstin
2004-10-14 14:58:38

Nitlott was the case that they gave me...

#21  Ge aldrig upp! Lemur
2004-10-14 18:32:04

Kerstin och ni andra, ge aldrig upp! Det måste ju finnas någon lösning någonstans. Kanske en insamling för forskning så de kan ta fram en verksam behandling?! "Gulvita bandet - stöd forskningen om Candida albicans!" ;)

Problemet med svampinfektioner kanske också har att göra med hur stressad en person är. För när en person är stressad, slarvar hon ofta med maten. Då påverkas kroppen inte bara av stresshormon utan också av dålig mathållning, vilket leder till störningar i bakteriefloran, som gör att svampeländet direkt slår till. Så blir det en svampmedelskur. Vilket leder till mer stress som leder till mer matslarv och obalans i bakteriefloran - så kommer svampen tillbaka, och det blir en till kur...

#22  Lemur Kerstin
2004-10-15 09:52:13

Jag tror också att det blir en ond cirkel av stress, dålig mathållning, medicinering och allt möjligt annat dumt.

Eftersom jag är en envis person så kommer jag inte ge upp. Klart det finns en lösning. Har ett problem uppstått så måste det ju kunna upphöra också. Kruxet är bara att komma på hur...

Om det finns fler som läser detta som har tips, erfarenheter och råd (som inte har nämnts tidigare i denna tråd) så får ni gärna dela med er!

#23   Gi
2004-10-15 18:23:28

molkosan nämnde de på front och det kanhända att det hjälper lite i allafall. Det är mjölksyra som är bra för bakteriefloran. Man kan dricka det(smakar ko,uuuk) och ha det på kroppen i valfri utspädning. Det finns även mjölksyrade drycker (oftast i hälso/natur/ekologi- butiker) och mjölksyrade grönsaker.
Kanske hjälper det bara i början om man känner tendenser.

#24  Aloe Vera Gabriella
2004-10-21 13:34:37

Var på en utställning förra helgen och där fastnade jag framför ett stånd där de sålde Aloe Vera-produkter. Jag har nu läst på lite om Aloe Vera och det verkar vara något som skulle kunna hjälpa mig.
Det stärker immunförsvaret och innehåller en massa bra vitaminer som B12, folsyra, A, B1, B2, B3, B6, vitamin C och E. Det innehåller också ett gäng mineraler som t ex zink, som nämndes som en möjlig anledning till svampinfektioner (brist på det alltså).
Dessutom ska det vara svampdödande. Jag ska nog införskaffa både invärtes och utvärtes Aloe Vera, är i kontakt med en återförsäljare nu och ska ge det ett försök.
Nåfon annan som prövat Aloe Vera? Resultat?

#25  Gabriella Kerstin
2004-10-21 14:05:16

Har inte prövat, men har hört att det ska vara bra. Du får gärna berätta hur det går när du har provat ett tag.

Jag har just börjat med en annan kur, som jag kan återkomma om...

#26  stress bidragande Hanna
2004-10-21 23:39:44

Jag tror säkert att stress kan vara bidragande. Har själv en envis svampinfektion på ena foten som inte går bort, trots flera år av smörj med diverse salvor. (Åt mig skrattade en läkare och frågade: "Vad ska jag göra åt det?". Så många läkare är rötäg, vare sig det gäller kvinnosjukdomar eller ej)
Det slår aldrig fel, den blommar upp under rötmånaden och under perioder med stress. Vi lever säkert stressigare idag, och det är nog också en orsak. Föresten, visst är det ett h*lvete att hitta underkläder i ren bomull? Jag beställer strumpor på postorder...

#27   Stina
2004-12-12 19:26:13

Jag har också drabbats. Har haft problem med återkommande svampinfektioner i ca 2 år nu. Hade väntat på en gynekolog tid i ca 2 månder och fick äntligen gå dit förra veckan. Jag hade laddat och skrivit en lista med alla mina frågor. Jag tänkte, äntligen kommer jag att få hjälp!

Men jag blev mycket besviken. Läkaren visade ingen som helst empati när berättade hur jobbigt allt hade varit,att jag hade sveda vi varje samlag osv. Jag fick ett recept med Sporanox (tablettform) som skulle räck i ett år sa han. Han ordinerade att jag skulle ta en kur (2x2 tabletter) direkt jag kände att svampen var på gång. Eftersom det förmodligen är så att jag och min pokjvän smittar varandra ordinerade han Pevarylsalva till min partner. Sedan sade han att vi skulle hoppa över undersökningen. Sen var det klart!

300 kr för 5 minuter.(Är student så det känns i ekonomin.) Alla mina frågor som jag förberett blev obesvarade. Jag blev helt paff av bemötandet. Jag kände mig inte tagen på allvar. Det är svårt att sitta och prata med en främmande man om sitt underliv och jag tycker man kan förvänta sig lite mer medkänsla än jag fick.

Ja, här sitter jag nu med mitt recept på 15 kurer Sporanox á 131.50 kr "Det ska räcka för ett år". Betyder detta att jag kan förvänta mig att ha svamp ett år till?

Besviken på att det inte blev någon undersökning. Jag har hör att man ska kolla vilken typ av svamp man har så att man kan få rätt medicin. Är det någon som vet något om det? Är det någon som har hört talas om en sådan kontinuerlig behandling med Sporanox som jag blev ordinerad?

Tips till er andra! På mig bet inte Diflucan, så be att få prova Sporanox i stället. Det tar i alla fall bort svampen tillfälligt för mig. En annan sak som gynekologen sa är att det har inverkan på svampen hur mycket sötsaker man äter. Äter man mycket socker så stiger blodsockret och då ändras balansen i slidan. Lycka till!

#28  jagad av svamparna Lisa
2004-12-12 21:26:06

Någon skrev tidigare att svampinfektionerna ökat de senaste åren och att en trolig orsak är antibiotika-användandet. Stringtrosorna har också varit uppe som exempel, jag tror att en ytterligare bidragande orsak är att alltfler rakar underlivet. Då blir det u ingen luft alls därnere och har man dessutom string kan bakterierna härja fritt.

Jag var tidigare ständigt jagad av svamparna, men de lugnade sig lite när jag lät håret växa fritt. Jag förstår inte varför ingen annan har tänkt på det sambandet, eller varför bara stringtrosan skulle vara boven. Finns det fler med samma erfarenhet?

#29   elinlite
2004-12-12 21:28:22

Socker/jäst känner jag att har en enorm betydelse, inte bara på svampinfektion men också hälsan generellt. Obs, andra sötningsmedel kan ha samma effekt.
Strumpbyxor, antibiotika, antibiotika förmedlat genom mjölk och fjäderfä, alla matsvampar, ost och annan lagrad mat, matrester, dolt socker som finns i snabbmat, fruktsaft och ketchup... och sen förstås klassikern med att smitta fram och tillbaka mellan partnern.
Jag skulle kunna tänka mig att den dramatiska ökningen bland unga tjejer är en blandning av kläder (string, polyester etc), antibiotika och det enorma sockeröverflödet.
Och knäppa gynekologer, ja herregud de finns ju fan överallt.
"Jamen om du kan ligga med din kille så ska du väl kunna tåla det här"

#30   Lotti
2004-12-20 12:02:42

Jag har precis hittat till den här siten och tyckte det var jätte skönt att läsa! Har själv haft återkommande svampinfektioner i många år, det är främst tarmsystemet som drabbas och inte i underlivet. Har använt Dactacort och nu senast Betnovat för att lindra klådan. Betnovat är en stark kortisonsalva och det känns verkligen inte bra att hålla på med det regelbundet. Har bestämt mig för att sluta med kortison (som jag för övrigt läste kan orsaka svampinfektioner i sig…!) och undersöka alternativa metoder. A-fil är mitt senaste och undvika socker och vitt mjöl så mkt det går. Aloe Vera för invärtes blir också något att undersöka. Det känns verkligen inte bra att gå med det här längre, undrar ju hur kroppen påverkas i längden. Jag har också fått hormonrubbningar (brist på progesteron) är det någon annan som känner igen det?

#31  inte svamp! Marinetta
2005-01-23 00:23:47

jag känner igen mig i så mycket som ni säger här!!

själv har jag haft problem från å till i ca 3 år..... jag får nämligen otrolig klåda smärta och sting i underlivet ca 4 dagar efter samlag!! Detta va inte i samband med sexdebuten utan har kommit senare... självklart trodde det först att det var svamp eller urinvägsinfektion.... men alla tester var negativa. Jag har mött samma kommentarer från alla manliga gynekologer... sominte förstått att jag inte kunnat leva normalt under dessa perioder ( ca 3 månader sitter det i)inte koncentrera mig, inte sova inte tänka, slutade med att jag fick en smärre depression

jag har prövat:
canesten
diflucan
starkare bakteriedödande
olika kortisonsavlor
lite hemmakurer med yoghurt å liknande

Jag har vart hos så många gynekologer att det är som att åka buss....

Under mitt senaste försök hade jag en kvinnlig gynekolog... hon var den första sdom sa att hon inte trodde det va psykist (puh äntligen) men det svar jag fick var både en lättnad och en förargelse!! Hon sa att kvinnor har haft problem med liknande i alla tider.. men att det först nu när det inte rä lika tabu blivit mer uppmärksammat... så man kan inte veta säkert att att det ökat..... Nu pratar jag inte om svamp utan de problem ( som mina) som inte riktigt kan få en diagnos utan klassas alltihop som vestibulitliknande symptom.

Det hon sa som fastna var att dom inte vet något dom kan ingenting om det här ännu.... förhoppningsvis kommer dom göra det i framtiden eftersom vi blir fler å fler som tar upp det fler å fler som vill ha hjälp!!!

Just nu är jag rädd för att ha sex... tillfälliga förbindelser är inte att prata om.. det är det inte värt 3 månaders lidande. fasta förbindelser är helvete.....

kan bara hoppas att de snart kommer fram till nått som kan jhälpa oss... det skulle tom kunna hjälpa om dom erkände att problemet finns... som den kvinnliga gynekolog jag pratade med....

#32  rakning Marinetta
2005-01-23 00:25:57

den kvinnliga gynekolog jag pratade med sa även att hon inte trodde saknaden av hår va problemet utan den irritation som hyveln eller liknande ger upphov till.... vet inte vad sanningen ligger i det.... men kan vara värt att dela med sig av åsikten!

#33  Det farliga sockret sara
2005-02-07 14:12:34

Har någon av er haft problem med magen och andra delar av kroppen i samband med detta? Fenomenet candida är stort och välkänt i USA och då menar man systematiskt spridning av svampinfektioner i hela kroppen om man inte lyckas stoppa den.

Jag har fått alldeles för många antibiotika kurer och ätit mycket hormoner (p-piller t.ex.). Jag är bara 26 år gammal men har lidit i många år av återkommande svampinfektioner, återkommande infektioner i halsen, svampinfektioner i munhålan och i tarmarna. Dessutom har jag lidit av extrem trötthet och orkeslöshet. Det här är inget som någon läkare har bekräftat för de säger att det är psykologiskt och att jag bara har orolig mage, men efter mycket research och efter att ha kontaktat alternativ medicinska metoder har jag kommit underfund med detta.

Den största boven i dramat förutom antibiotika och hormoner är socker. Man ska ta bort socker i alla de former ur kosten. Så det spelar ingen roll om man äter svampdödande medicin för det kommer tillbaka om man inte är stenhård med kosten. Så inget socker, inget vitt mjöl, helst så lite kolhydrater som möjligt och ingen jäst (ej öl och vin och helst inte sprit heller) Jag har hållit på med den här dieten i ca en månad nu och det allra första jag märkt skillnad på är piggheten. Magen känns lite bätte. Jag har även fått diflucan utskrivet och tar två tabletter dagligen och ska fortsätta i några veckor.

Det tar tydligen lång tid att bli av med candidan och man måste stå på sig och det allra viktigaste är som sagt kosten. Det är svårt att hitta saker man kan äta och ibland blir sötsuget nästan olidligt men det går om man vill!!

Lycka till!!!

#34  sara UppåtEmma
2005-02-07 14:17:42

kolhydrater är livsnödvändigt för kroppens och hjärnans uppbyggnad. de ska vara av rätt sort dock! var försiktig med att utesluta dem helt, kan vara nedbrytande i det långa loppet.

#35  sexpartnerns behandling bjorn
2005-02-12 15:40:16

Nu har jga inte de värderingar som man borde ha men jag har ändå en viktig fråga.

Eftersom svampinfektionen även är smittsam, så är det ju även viktig att ens partner behandlas ordentligt. Jag har nu letat på nätet för hur män ska bli av med denna åkomma, men förgäves. Vi män bli nämligen behandlade av hudläkarna på samma sätt. Varför finns det så lite info om de på nätet?

#36  bjorn slaktprod
2005-02-25 15:50:37

Svamp smittar inte och är därmed inte en STD. Svampinfektionen kommer från dig själv. Din partner kan dock bidra till att underhålla infektionen genom att samlag irriterar vaginan.

http://ungdomsmottagningen.se/question.php?qa=549

#37  Kost wintermute
2005-02-25 16:39:42

Undrar just om glykemist index-kost skulle kunna påverka sådant här? Målet med det är ju att hålla blodsockret på en jämn men låg nivå.

#38  Jag testade Kerstin
2005-02-25 16:47:49

faktiskt att käka stenålderskost i några veckor för att se om jag kunde bli av med svampinfektionerna.

PUST!

Jag är smal av naturen, och kilona rasade av mig så snabbt så jag blev tvungen att börja äta vanligt igen! Jag började likna en lägerfånge. (Tips till alla som vill gå ner i vikt, alltså... Det funkar bättre än bra.)

Tyvärr kunde jag alltså inte fullfölja detta experiment, för jag tror att man måste äta sådan kost rätt länge för att kroppen ska hinna ställa om. Svampinfektionerna försvann inte, kanske hade de gjort de om jag hade hållit stenålderskosten några månader till. Det får jag inte veta, tyvärr.

Nu har jag gått upp de där kilona igen och börjar se normal ut, så kanske ska jag testa en "mildare" form av diet, typ glykemiskt index-grejen. (Ska bara äta lite mer semla först...)
:)

#39  Angående socker . . . ElaineViktoria
2005-02-25 17:01:55

Man ska ju inte tro allt man läser, men såhär står det på Läkemedelsverkets hemsida
http://www.mpa.se/workshops/reko/vulvovaginit… angående kronisk svampinfektion (Kronisk candidainfektion):

"Icke rekommenderad behandling

Tea tree oil är ej godkänt för vaginal behandling i Sverige. Stor sensibiliseringsrisk föreligger. Utförda studier med laktobakterier respektive surgörande gel har ej visat någon effekt. Ej heller har säkerheten tillfredställande dokumenterats vid användning av laktobakterier. Förändring av kosten i något avseende har ingen klarlagd effekt. "

Det är nog viktigt att läsa seriösa forskningsrapporter innan man börjar mixtra med behandlingar. Tyvär borde gynekologerna stå för kunskapen, men det verkar sitta långt in hos vissa. Innan man provar Ahole Vera t.ex. borde man rådfråga gynekolog alternativt försöka hitta opartisk forskrning om saken innan man provar. Slemhinnorna är så känsliga av sig . . . .

#40  ElaineViktoria slaktprod
2005-02-26 00:34:49

Jag håller med... På det där progget som nämns i början av tråden var det en tjej som trodde hon hade brännt slemhinnorna genom att använda någon produkt.. minns inte vad det var dock. Nått hon fått av doktorn tror jag!

Men vi måste börja samla våra erfarenheter....

#41  Flera anledningar LadyZiggy
2005-03-01 18:31:01

Svampinfektioner kan uppstå/förvärras av:
1)Ökat sockerintag. Ta det lugnt med godis, läsk och vitt bröd alltså.
2)Stringtrosor - för att kanten på trosorna skaver på slemhinnan och skapar småsår där svampen får fäste.
3)Sex med för lite förspel - av samma anledning som ovan.
4)Antibiotika som stör bakteriefloran eller andra mediciner som ger torra slemhinnor.
5)Att man tvättar sig med tvål och vatten.
6)För fuktig miljö pga "fel" kläder brukar alltid nämnas men hur många är det egentligen som går omkring i skinnbrallor och latextrosor?
De här sex punkterna är kontentan av egna erfarenheter samt kunskap jag skaffat mig genom nätet och info hos en vettig gynekolog. På vårdcentralen har de alltid hävdat vikten av att "vädra" underlivet och undvika tvål men det har jag alltid gjort och ändå haft problem. Sex, socker och stringtrosor är de stora bovarna i dramat! Believe me. Numera tvättar jag mig bara med barnolja. Att duscha med vatten därnere är ett big no no.

#42  Svamp kan smitta i extrema fall.. Anna
2005-03-01 18:43:10

Svamp kan faktiskt smitta men det är helt ofarligt men jävligt jobbigt och irriterande och kan i förlängningen leda till smärtsamma följder, särskilt för fittan eftersom slemhinnorna där är så känsliga. Jag smittade min pojkvän med svamp en gång, men då hade jag en djävulsk svampinfektion och borde absolut inte haft samlag då eftersom det bara gjorde saken värre för mig + att jag smittade min pojkvän. Men han blev helt bra efter att ha smörjt med Pevaryl i några dagar medan mina slemhinnor aldrig riktigt blev bra...

Så alltså: Ha aldrig samlag om du har svamp. Både för din egen skull och din partners. Men svamp är ingen STD, utan kommer från oss själva.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?