feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Högklackade skor


Gå till senaste inlägget#1  Högklackade skor Clara
2006-11-25 00:16:22

Jag undrar lite vad ni tycker om högklackade skor. Jag tycker att det är en konstig uppfinning. Hur kom man på idén, liksom?

Själv har jag bojkottat högklackat sedan tonåren då jag insåg att jag inte kan gå normalt i dem, att de gör mina fötter fula och förvridna och att de förstör alla roliga utekvällar pga skavsår och annat otäckt som tvingar en att bli sittande i ett hörn och fläkta fötterna istället för att vara uppe och dansa. Men flera av mina tjejkompisar tvingar ändå på sig skor som de VET att de kommer att få ont av, enbart för att det är snyggt. Vilken hemsk uppoffring!

För mig signalerar denna uppoffring en sorts underkastelse. Typ "titta, jag är villig att trampa på spikar för att du ska tycka att jag är snygg". Ändå har jag märkt att inga av killarna i min närhet bryr sig nämnvärt om vad tjejerna har för skor på sig - det är tjejerna själva som snör på sig sina tortyrredskap.

Sen påstår de alltid att de har ett eller två par klackskor som är jääättesköna, men dessa har då alltid en lägre klack. Och ska man ut på långpromenad så är det trots allt alltid sneakers som gäller. Så ju högre klack, desto mer ont, det erkänner alla. Varför utsätter sig då tjejer för detta frivilligt? Och varför kräver modet att man har högklackat (gärna med en för trång tå också)? Är det kanske kvinnligt att trippa fram?

#2  Sv: Högklackade skor fredriktomte
2006-11-25 00:49:58

Jag håller med om att det är ett idiotiskt påfund. Men jag tror inte att det betraktas som ett tecken till underkastelse av vare sig män eller kvinnor. Jag upplever det också som att kvinnor bryr sig mer om hur skorna ser ut än män gör, men just högklackat har jag ändå hört en del killar uttrycka sig positivt om. De två killar som varit mest lyriska över högklackat på kvinnor har båda haft invandrarbakgrunder (Iran och Rumänien), men om det beror på någonting eller bara är en ren slump vet jag inte.

Varför kvinnor har på sig det frivilligt? Tja, gissar på att det är som med det mesta. De tycker att obehaget uppvägs av fördelarna med skorna. Vilka jag tror kan sammanfattas som att de känner sig sexuellt attraktivare i högklackat (sexuell attraktionskraft brukar kunna vara någonting folk är beredda att offra för), alternativt de upplever att de måste ha högklackat för att uppfylla omgivningens förväntningar (t.ex. vid vissa sorters fester och högtider).

#3  Sv: Högklackade skor slaktprod
2006-11-25 01:25:16

På ett sätt är det (tragi-)komiskt, men jag tror inte att drivkraften är huvudsakligen destruktiv. Ger det inte lite maktkänsla, eller iaf bra självkänsla, på nått sätt, lite "här kommer jag, raj raj, läckraste bruden i stan"? Plus att man blir längre, man får mindre av ett "underifrånperspektiv". Plus att man får bättre hållning. Och med "bättre" menar jag här givetvis "bra" enligt hur en vacker kvinna bör se ut. Svanken in - Pattarna ut!

Jag har nästan aldrig högklackat. Men de gånger jag har (haft) det var det för att jag känner mig tuff och stor. Lång - mäktig. Tittar ner på folk.

#4  Sv: Högklackade skor feather
2006-11-25 04:08:06

Jag är 180 cm i strumplästen.
Men har inga problem med att vara längre än så - knallade glatt runt i platå-Buffalos under 90-talet. Mest för att det var så otroligt schysst att få sådan hejdlös STEGLÄNGD... Jag kunde strosa fram med sävliga kliv på mina platådojjor medan alla andra mer kortbenta, plattskoade fick småspringa för att avverka samma sträckor. Det kändes faktiskt mäktigt.
Klackskor ger motsatt effekt. Om foten alltid hålls sträckt i en klacksko blir steglängden avsevärt kortare, och det är fysiskt omöjligt att göra annat än trippa fram i små pluttiga steg.
Och den pluttiga steglängden har jag aldrig orkat med - klackskorna har åkt av, inte för att de gör ont, utan för att jag har mer bråttom i tillvaron än vad plutt-steglängden tillåter.

NU däremot har jag köpt TVÅ PAR rejält högklackade skor, över 10 cm, sjukt snygga, med rejäla klackar. Fast besluten att lära mig både gå och springa i dem. Klackarna är goth-grova, så de borde palla trycket för det.
Varför inte lixom?
Allt kunnande är bra kunnande.
:-)

#5  Sv: Högklackade skor MollySanderson
2006-11-25 07:09:09

Det är dels klackarna, och dels att de är så smala framtill. Jag har breda fötter, så det är liksom inte lönt. Men jag ser nu på mina jämnåriga (runt 40) att många har förstört fötterna med för trånga skor och jag får ju liiiite kasta sten i glashus-känsla vid alltför häftig kritik mot muslimska huvuddukar samtidigt som man låter trånga, högklackade skor passera.
Men det är riktigt att det ger makt att vara lång. Jag är också närmare 180 och det är sällan folk går på mig. Men det underlättar om man står stadigt också.

#6  Sv: Högklackade skor Johanna
2006-11-25 09:52:28

För mig är skor med klack idiotiskt och mest störande av allt: varför är det bara tjejer som har det? Är det en lustig slump, för att tjejer gillar mode? Tror inte det. I Kina lindade de tjejers fötter så att de skulle trippa fram sött (begränska rörelsefriheten?) och det här är samma sak. Vi är bara för indoktrinerade för att se det.

Sätt er mitt i stan en solig lördagförmiddag (trappan vid konserthuset rekommenderas för stockholmare) och bara observera. Vad ni kommer se är förälskade par i drivor, och i minst 75% av fallen kommer mannen strosa fram i skönt casual lagom löst sittande kläder där man på sin höjd kan ana en kroppskontur, och bekväma platta gåvänliga skor, medan kvinnan (aka accesoaren?) _trippar_ fram bredvid i små tighta byxor, högklackade skor och är hundra gånger mer uppfiffad än mannen.

Individers fria val? Sure, men jag tycker det är jäkligt deprimerande att vi lever i en värld där det här (och högklackat på brudar, ofta till vardags till och med, ses som nåt självklart).

Klackskor begränsar det naturliga rörelsemönstret, det är lika stört som korsett som vardagsplagg.
Inlägget uppskattas av Henrik

#7  Sv: Högklackade skor Zwitter
2006-11-25 10:38:58

Oj, jag tycker skor med klack är snyggt. På både män och kvinnor som kan röra sig i dem. En goth-pojkvän jag hade back in the days hade ofta på sig skor med klack och gud vad det attraherade mig. Höga klackar ger (den som verkligen kan gå i dem) en liksom svassande, självsäker gång som jag tycker är tilltalande. Gillar själv känslan av att gå ut i höga klackar eftersom jag är ganska kort. Som slaktprod skiver, en känner sig lång, stor, tuff, mäktig. En får känna på lyxen att för en gångs skull titta ner på andra istället för upp.

Men jag ser givetvis den problematiska sidan av saken också. Ur min synvinkel är nog dock problemet att klackar anses vara en så typisk "kvinnogrej".

#8   charlie
2006-11-25 11:04:33

glöm inte ljudet! det hörs ju när du kommer! om du har "rajraj"-inställningen som i inlägget ovan, kommer ljudet väcka folks uppmärksamhet. det är ju också lite power.


problemet är att de flesta går med smala, höga klackar i skor (sandaler) som inte sitter fast på fötterna. då kan en inte ta bestämda kliv, en kan knappt ta några steg alls. att folk ändå kan gå ut och dansa i den typen av skor ser jag som ett bevis på att människor är jäkligt envetna;)

i övrigt har jag gjort samma iaktagelser som johanna. lufslufs/tripptripp.

själv går jag runt i utslitna jympadojjor.

#9  Sv: Högklackade skor Terminator
2006-11-25 11:05:30

Jag är också i princip emot klackar, just för att de allt som oftast begärnsar rörelseförmågan hos den som struttar omkring med dem på. Håller med Johanna där!

Samtidigt är jag helt facinerad, min dotter (nio år) köpte ett par riktigt högklackade stövletter på loppis i somras som hon skulle ha som utklädningskläder. Och trots att hon står i princip på tå i dessa skor kan hon både gå i trappor och springa i dom! Helt otroligt. Jag skulle inte kunna gå rakt i dem ens en gång.

#10  Sv: Högklackade skor TheCarolinch
2006-11-25 11:48:30

jag pendlar mycket. å ena sida är sköna, mjuka skor det bästa som finns, å andra sidan kan skor med lite klack göra under för en självkänsla. just det faktum att det låter när man kommer gillar jag. och att en kan titta ner på folk... ; )

men jag tycker att det är tragiskt med tjejer som går i trånga skor med höga klackar till vardags. det inskränker rörelsefriheten. det gör ont. det deformerar fötterna... varför?

men jag har själv ett par högklackade, svarta stövlar som jag känner mig snorläcker i. så om jag ska på fest brukar jag ha dem, svassa runt lite så att folk ser, och sen när det är dags för dansgolvsövningar hamnar de i ett hörn och jag skakar loss i strumplästen istället.

#11  Sv: Högklackade skor TheCarolinch
2006-11-25 11:50:42

men det är märkligt att det har blivit en "tjejgrej" med klack. tilläggas bör att jag är grymt imponerad av folk som kan röra sig snyggt i högklackat. (eddie izzard får gärna ge mig privatlektioner någon gång...)

#12  Sv: Högklackade skor Clara
2006-11-25 11:59:03

Om klackar nu ger en sån maktkänsla, varför har inte männen lagt beslag på dem? ;)

Man kanske känner sig mäktig i.o.m. att man blir längre än vanligt, men jag tycker inte att det ser så mäktigt ut med en person som måste trippa med små myrsteg och som inte skulle kunna springa ifall det behövdes...

#13  Sv: Högklackade skor TheCarolinch
2006-11-25 12:04:25

clara

där har du helt klart en poäng... och en känner sig ruggigt fånig när en försöker springa till bussen i högklackat, det ska villigt erkännas.

#14  Sv: Högklackade skor metamorfos
2006-11-25 12:52:40

Männen _har_ lagt beslag på makt-klackarna - stövlar med klack till befälen, adeln osv. innan bilarna kom och gjorde det svårt att köra med klackar.

Och vad vore en westernrulle utan bilder på klackstövlar med sporrar?

;)

#15  Sv: Högklackade skor Clara
2006-11-25 13:05:03

Där har du en poäng. Intressant paradox...

#16  Sv: Högklackade skor Crumble
2006-11-25 13:44:50

Men det beror väl på att dom rider?
Om jag inte minns fel har alla ridstövlar klack för att ryttaren inte ska riskera att foten går igenom den där lilla fothållaren, vad den nu kan heta...

#17  Sv: Högklackade skor TheCarolinch
2006-11-25 13:49:00

stigbygeln?

#18  Sv: Högklackade skor Crumble
2006-11-25 13:57:11

Så heter den! Tack.

#19  Sv: Högklackade skor Marta
2006-11-25 14:16:07

Jovisst är det klack på ridstövlar, men den är bara ett par cm hög och relativt bred.

#20  Sv: Högklackade skor Sofie
2006-11-25 14:51:25

Ja klacken på ridstövlar/skor går inte att jämföra med klackar på tjejskor, den klacken är som sagt bara nån cm och oftast lika bred som hela hälen på skon/stöveln.

Jag är också lite kluven till fenomenet, har funderat igenom det där och kommit fram till följande. Förut gick jag ofta runt i stilettklackar både till fest och vardags, om det inte krävdes för mycket promenad, tex i skolan där man tog buss dit och bara gick mellan lektionerna. Men det var obekvämt som fan och jag vet nu efteråt att enda anledningen till att jag plågade mig själv med det där var för att jag trodde killar tyckte det var sexigt. Idag skulle jag inte ens vilja ha den typen av uppmärksamhet ifrån den typen av killar - som tycker att det är sexigt när tjejer vinglar runt på decimeterhöga stilettklackar, det känns bara obehagligt... vad är det sexiga med att vara så handikappad och utlämnad liksom? Man hamnar i underläge och det vill jag inte killar ska tycka är sexigt automatiskt, det luktar för mycket våldsamheter och förtryck då (jag kanske överanalyserar men sån är jag).
Idag går jag i högklackad ibland, samma situationer, men med helt andra klackar. Mina favoriter är ett par mormorskängor med snörning som sitter grymt skönt och har en klack på ett par cm som sitter rakt under hälen och gör att jag både kan gå, springa och hoppa i dem om det behövs, det enda som är jobbigt är att gå i gräs och grus för då sjunker klacken ner. De skorna är både sköna och ger den där typen av "power" som ni pratat om, jag blir lite längre, känner mig säkrare i min gångstil eftersom jag antagligen sträcker på mig mer i dom och det HÖRS när jag kommer, det gillar jag. Sen är de som sagt väldigt sköna, vilket självklart är det viktigaste. Aldrig mer plåga fötterna i stilettklackar, för man blir verkligen handikappad av såna!

#21  Sv: Högklackade skor Blindalina
2006-11-25 15:49:43

jag har inte heller några problem med högklackade skor. speciellt platåskor (vilket jag iofs aldrig går i) är ju sjukt roliga att gå runt med.

det blir lite ´higher than life´ i högklackat. en känner sig faktiskt högre än alla andra, och snygg. men snygg kan en ju känna sig i lowflats med.

problemet är ju att en inte kan gå i dem nåt längre tag än några timmar, och att det kan bli svårt att dansa vissa danser i dem, det blir lite mary j blige-dansen- böja med knäna och upp och ner med rumpan. det är ju tråkigt.
om en dessutom har lite sprit innanför västen blir det lätt nån slags strippdans vilket kan bli lite enformigt.

så länge en har alternativet med basketskor, kängor och min favvo låga ballerinasulor att stuffa runt i så gillar jag högklackat. men en tröttnar nästan alltid på dem när kvällen är slut.

fler killar borde ha högklackat eller platå, men det vore förfärligt om inte heller killar fick ha alternativet basketskor el likn.

jag föredrar dock sköna lågskor, en får mer valmöjligheter och känner sig lätt i kroppen.

#22  Sv: Högklackade skor Blindalina
2006-11-25 15:56:01

..fast jag måste instämma lite med Sofie härovan också; fetischerandet runt högklackade skor har jag väl inga direkta problem med, men att _förstå_ det är en annan sak; vad är det sexiga i att ha snurrat in sitt byte till nåt slags handikappat tillstånd som i fallet med snörda fötter eller skor en inte kan gå i? jag kan fatta grejen med att understryka det sexuella i sig men där med utlämnandet förstår jag inte riktigt.

men som sagt, jag har ju mina fetischer med överuppklädda 1800-talsmän så jag vet inte jag.. :P

#23  Sv: Högklackade skor Blindalina
2006-11-25 16:41:51

..och det är kanske också nån slags inlindning? jag vet inte.

#24  Sv: Högklackade skor El_Trolldego
2006-11-25 18:28:11

ohh, mitt favoritämne! :)
Som nämnts tidigare i tråden så uppkom klackar på skor just för att fästa i stigbygeln när man red, och på den tiden var det ju mest män som red. På 1700-talet hade ju både (besuttna) män och kvinnor höga klackar på skorna. Vid någon fransk kungs (Minns ej vilken Ludvig det var) hov var det tex bara kungen som fick ha röda klackar.

Och skyhöga platåer fanns redan på 1600-talet:
http://www.geocities.com/fashionAvenue/1495/1…
Lite mer läsning:
Wiki - http://en.wikipedia.org/wiki/High_heels
http://www.nu-highheels.com/history.html

Personligen älskar jag att gå i höga klackar, alltid minst 10 cm (har problem att gå i lägre). Det får mig att känna mig elegant och sexig. Man blir lixom mer medveten om hela kroppens rörelser i klackar.
Jag är lite tudelad inför höga klackar på kvinnor; visst tycker jag att det är väldigt snyggt (om skorna är snygga och om hon kan gå i dem snyggt), men jag har förståelse för oviljan att känna sig objektifierad och utelämnad/hjälplös.
Personligen vill jag kämpa mot att höga klackar ska ses som något "kvinnligt". Alla som kan "pull them off" ska kunna ha klackar utan att häcklas. För jag blir rätt utstirrad i klackar, som kille. Än så länge har jag aldrig råkat illa ut för det, ingen har kommit fram och varit aggressiv. På sin höjd har jag fått "bögjävel" ropat efter mig, annars brukar de som märker (och är i grupp) peka, fnissa och skratta eller utstöta litet "illamående"-läten.

Angående vad det signalerar så finns det ju både de som ser det som en stärkande och dominant grej (antar att det är litet besläktat med "KSM") och de som ser det som en akt av underkastelse. En kvinna blir ju mer hjälplös om en fysisk situation skulle uppstå, men om alla uppför sig "civilserat" så kan hon kanske känna sig mer kraftfull genom att bli längre och "förslava" männen med sin "sexuella utstrålning".

#25  Sv: Högklackade skor feather
2006-11-25 21:32:14

Mäktig i högklackat kan man ju bara vara om man kan gå med bestämda kliv i dem, springa, ha 100% balans...
Vilket går ganska bra i högklackade stövlar som smiter åt ordentligt runt vristen och har rejäla, cowboylutade klackar.
Eller om han har tekniken i ryggraden I guess...

Men mäktig kan man ju inte känna sig om man knappt kan hålla balansen...

En annan sak om ljudet. Jag tycker också det känns mäktigt att det hörs när man kommer. Men det rätta ljudet får man bara av tunga, tjocka sulor, på rejäla klackskor.
Fjösiga smala klackar med tunn plastsula låter ju bara klicketi-klack, klicketi-klack. Inte det minsta mäktigt. Bara här-kommer-lilla-värnlösa-söta-jag-med-snabba-små-nervösa-steg-snälla- gör-mig-inte-illa...

Jag har ett par mexikanska läderboots med grov läderklack, tjock sula och avhuggen tå, som man kan ta låååånga, tunga steg i. De låter STYGGT mäktigt. Jag har faktiskt använt dem med sporrar, man känner sig verkligen som Clintan i poncho på saloonens träveranda med stäpplöpare förbirullande i vägdammet...
This town aint big enough for the both of us.
:-D

#26  Sv: Högklackade skor Milliecent
2006-11-26 14:49:34

Jag, precis som TheCarolinch, nämner Eddie Izzard. Världens läckraste hållning i högklackat!

Personligen vill jag gärna kunna gå i högklackat lite då och då. Jag har det sällan på mig men skulle inte ha något emot att hitta de perfekta pumpsen. Om min partner som är en karl sen vill ha högklackat och klänning, eller kostym, be my guest! :)

Släpp klackarna fria! Hehe!

#27  Sv: Högklackade skor kezo
2006-11-26 16:39:21

Problemet för mig är inte högklackat i sig (även om jag personligen ofta finner dem obekväma och sällan går i dem) utan att det är så extremt genuskodat. I dag är det trots allt helt OK för kvinnor att gå i mer fotriktiga skor, även i finare sammanhang (finare damskor med låg klack finns ju trots allt). Det är inte på långt när lika OK för en man att gå i högklackat, även om han skulle vilja det.

Samma problem som med kjol och klänning, ungefär.

#28  Sv: Högklackade skor metamorfos
2006-11-26 16:44:00

Så ,från att ha varit ett manligt, praktiskt (?) attribut, har klacken tagit sig groteska former och blivit kvinnligt. Därmed är klacken förbrukad för manligheten.

Tragiskt.

#29  Sv: Högklackade skor MollySanderson
2006-11-26 18:04:03

Förlåt nu begriper jag inte alls , hur kommer det sig att man VILL ha skor som gör ont på fötterna? (I och för sig begriper jagi nte heller hur man kan vilja göra annat mot sin kropp som gör ont, som att pierca sig, men om någon kan ge mig en förklaring så är jag tacksam.)

#30  Sv: Högklackade skor Blindalina
2006-11-26 19:26:14

jag håller med kezo om att det är ett problem att det är så genuskodat.

sen, för att svara på # 29 samt feathers # 25 ( clintan, haha, u rock! ;D) , även om jag inte har högklackat så ofta så tycker jag nog att det iallafall har en viss tjusning.

"men mäktig kan man ju inte känna sig om man knappt kan hålla balansen..." sa du feather.


jag tycker dock det finns nåt i det där vingliga ( är ju bra om en kan gå åtminstone dock) som appelerar litet. det där med ´higher than life´. en blir satt på piedestal, ovanpå marksfären liksom, som en lat 1700talsadelsmänniska som inte bryr sig ungefär.
och sen, att gå med höga klackar är lite som att dansa fram, det blir ett lite salongsberusat tillstånd, samtidigt som en kan känna sig som värsta kattdjuret som smidigt rör sig framåt i ett annat slags medvetande..

:)
problemet är mest att en får ONT i fötterna och vaderna efteråt, och att det är tidsbegränsat hur länge en kan gå runt i dom med nöjet i behåll.

herregud, gympaskor for the win! men visst finns det nån liten tjusning med högklackat även rent tekniskt sett.

#31  Sv: Högklackade skor Crumble
2006-11-26 21:03:03

Höga klackar behöver inte vara obekvämt. Men det kan ta ett par års sökande att hitta dom där högklackade som sitter som gjutna på foten.

Att folk går omkring i obekväma skor är obegripligt, men jag ser inte att det finns en direkt koppling till högklackat.

#32  Sv: Högklackade skor El_Trolldego
2006-11-26 21:06:04

Så ,från att ha varit ett manligt, praktiskt (?) attribut, har klacken tagit sig groteska former och blivit kvinnligt. Därmed är klacken förbrukad för manligheten.


fakiskt, på 1700-talet hade även män väldigt höga och opraktiska klackar, uppåt en 12cm. Men när klackarna dök upp i modet igen en bit efter franska revolutionen så blev de i stort sett "kvinnligt" kodade.

Samma sak egentligen med stövlar, knähöga (inte kängor). Från att ha varit ett militärt ("manligt") attribut så går går det ju idag i pricip inte att hitta högskaftade stövlar tillverkade för män, med undantag för ridstövlar. Totalt "kvinnligt" kodat.

btw, här är (ett av) mina favoritpar :)
http://kompakt.se/upload/buffalo01.jpg

#33  Sv: Högklackade skor Karra
2006-11-26 21:14:04

Var det inte Cybill (i den gamla komediserien som gick för typ 7 år sen) som sa "I love high heels. I think they're very sexy. If I'm lying on my back, and they're pointing at the ceiling."

Annars har jag läst ett citat av nån som jag glömt vad hon heter nu som sa "If high heels were so great, men would wear them."

#34  Sv: Högklackade skor Zeppe
2006-11-26 23:41:30

Jag ser problemet och håller allmänt med Naomi Wolf i frågan (har iaf för mig att det är hennes utläggning om vader och gångmönster jag tänker på).

Älskar trots detta klackar själv, kan dansa och springa med åtminstone åtta centimeters klackar och får inte ont av det heller, så länge skorna är i bra kvalitet. Visst har jag fått skavsår osv av högklackade skor, men inte oftare än av lågklackade, finare skor. Jumpaskor är skönast förstås, men de duger inte i alla lägen.

Skriver under på att längd känns mäktigt, och med lite längre byxben är det inte ens säkert att andra inser att jag är under 180 egentigen.

#35  Sv: Högklackade skor Peggy
2006-11-27 08:56:41

Det här tycker jag var jävligt magsurt.

Det finns tusen modeattiraljer som är obekväma och ännu fler som är löjliga, om man tänker efter. Kolla bara på slipsen.

Men herregud, sånt har vi i samtliga kulturer på denna jord. Vi människor älskar sånt.

Och vi kommer ALDRIG att nå nånstans i feminismen förrän ni foträta brudar slutar tycka er vara så jäkla mycket förmer än era medsystrar. Om ni nu kallar er feminister eller church ladies eller vad det än må vara - kvinnoförakt kommer ni INGEN vart med.

#36  Sv: Högklackade skor/Peggy MollySanderson
2006-11-27 10:08:23

Och vi kommer ALDRIG att nå nånstans i feminismen förrän ni foträta brudar slutar tycka er vara så jäkla mycket förmer än era medsystrar. Om ni nu kallar er feminister eller church ladies eller vad det än må vara - kvinnoförakt kommer ni INGEN vart med.


Är det jag som du tycker är förmer?
Jag förstår inte men vill förstå. Vore tacksam för en längre förklaring.
Jag tycker inte det räcker att säga "så har vi alltid gjort".
Och Peggy m fl, hur ser ni på den muslimska huvudduken som en analogi till trånga högklackade skor?

#37  Sv: Högklackade skor Johanna
2006-11-27 10:38:18

Vi kan ha så mycket klack vi vill och känna oss långa och ståtliga, men när vi har det spelar vi en roll i att återskapa och underbygga ett kvinnoideal som jag inte är säker på att vi ställer upp på inom andra områden. Bara en tanke.

#38  Sv: Högklackade skor Jenny
2006-11-27 10:55:31

Jag instämmer till hundra procent med det Johanna säger. Jag skulle aldrig komma på tanken att gå omkring i högklackade skor. Dels för att det är obekvämt och dels för att jag på något sätt skulle känna mig väldigt "jag-går-i-dessa-fast-det-gör-skitont-bara-för-att-vara-snygg-och behaga-andra".

Dessutom brukar jag faktiskt störa mig rejält på ljudet som hörs när det kommer någon gående med högklackat. Detta på grund av mina negativa associationer jag får av fenomenet högklackat.

#39  Sv: Högklackade skor El_Trolldego
2006-11-27 11:06:32

Är det helt otänkbart att man kan vilja gå i klackar för sin egen skull och inte för att behaga andra?

#40  Sv: Högklackade skor Zet
2006-11-27 11:13:34

Jag kan inte gå i klackar, än mindre springa. Bortsett från att jag inte ser riktigt klok ut så går det väldigt långsamt fram.

Jag vill inte ha ett par skor som gör mig lätt rörelsehindrad. Det är obehagligt inte minst om man är på väg hem från krogen och befinner sig i den mörka förorten.

Men å andra sidan kanske det är för att jag inte har övat.

#41  Sv: Högklackade skor Jenny
2006-11-27 11:22:02

Det är möjligt att man kanske skulle kunna gå i högklackat för sin egen skull, men jag har personligen lite svårt att tänka mig det. Vad är det som är så fantastiskt med högklackat att man har det "för sin egen skull"? Vill man bli längre? (För att kunna nå saker som finns högre upp?). Vill man gå snyggare? (För vem vill man visa detta? För sig själv?)

#42  Sv: Högklackade skor Jinx
2006-11-27 13:52:37

Hur otroligt det än kan låta för vissa så anser jag att jag går i högklackat för att jag gillar det. Det är ingen som någonsin antytt att jag _borde_ ha det, däremot väldigt många som ifrågasatt det och visat en irriterande överlägsen attityd mot den korkade lilla bruden som verkar gilla sina skor.
Jag skulle kunna ifrågasätta massa utseendeval som verkar obekväma och som jag inte skulle välja själv (varför sticka säkerhetsnålar i ansiktet, det måste man ju göra för någon annas skull!), men det gör jag inte eftersom jag inser att andra helt enkelt har annan smak än jag och det är inget problem med det.

Så varför högklackat?
Well, jag tycker det är otroligt snyggt. Jag älskar skor, har många, vill ha fler, och får mentala orgasmer av att se riktigt vackra skor i affärer. Varför det är såhär vet jag inte, men så är det.
De flesta av mina skor är högklackade, och det är såna jag oftast använder.
Jag tycker om ljudet klackarna ger. Me de första jag köpte tyckte jag det var hemskt obehagligt att höras, och försökte dämpa ljudet och gömma mig. Men varför ska jag hålla på så? Jag vill inte dölja min existens. För mig innebär ljudet nu att jag vågar ta plats, att jag inte skäms för mig själv.

Om jag ska ut och gå långt eller liknande så har jag låga skor, men annars tänker jag fortsätta gå runt och smälla för att _jag_ gillar känslan av det, oavsett om andra gillar eller ogillar mina skor.

#43  Sv: Högklackade skor Clara
2006-11-27 13:53:41

Det här med vad man gör för sin egen skull och inte är ett snårigt område. Hamnade i en diskussion om detta i Mio-tråden också.

Jag undrar om ni tror att en tjej kan skaffa silikonbröst för sin egen skull? Om hon inte kan det, vad är skillnaden mot att bära högklackat (förutom att man kan ta av sig skorna)?
Och hur mycket "för sin egen skull" måste det vara för att det ska vara ok?

Peggy:
Jag vet inte var du läser in kvinnoförakt någonstans. I vissa kulturer sitter männen med nålar i hela ansiktet under tre dagar, och det är lika konstigt i mina ögon. Men det jag själv möter i min vardag är tjejer i högklackat.
Jag tycker inte att slipsen är jämförbar eftersom den inte är så obekväm att den kan förstöra en hel dag7kväll.

#44  #42 Clara
2006-11-27 13:55:34

Hoppas ingen tar illa upp av jämförelsen ovan. Jag försökte inte lägga in någon värdering i vare sig den ena eller det andra, men jag föreställer mig att ganska många här inte gillar silikonbröst.

#45  Sv: Högklackade skor Clara
2006-11-27 13:56:02

"#42" skulle vara "#43"

#46  Sv: Högklackade skor metamorfos
2006-11-27 16:40:13

Så länge vi är medvetna om _varför_ vi väljer att gå i de skor vi gör, på samma sätt som när vi väljer att raka bort hår från vissa ställen eller låta det växa, så tycker jag att det är lika OK med klack som utan. Oavsett kön på skobäraren.

MEN frågan måste få diskuteras!

#47  Sv: Högklackade skor metamorfos
2006-11-27 16:41:04

(jodå, jag har både klackar och utan klackar - klackarna är bra för en som är ungefär 1,60 m.ö.h.)

#48  Sv: Högklackade skor Ephemeer
2006-11-27 16:46:14

Som jag ser det så är "för min egen skull" och "för andras skull" nästan exakt samma sak. Nästan allt vi gör, ex. går i särskilda skor, modifierar kroppen och rakar valda kroppsdelar, det gör vi i en social kontext. Människor bedömer varandra ständigt enligt diverse signaler, och det är något vi känner till och agerar efter, antingen medvetet eller omedvetet. När jag alltså väljer ut ett särskilt par skor, så finns beräkningen om hur jag kommer att bedömas alltid med. Eftersom den beräkningen finns där så är den en faktor i valet om vilka skor jag ska ta. Det handlar inte bara om "vad kommer andra att tycka", utan om "hur kommer jag att känna mig när andra tycker". Den fysiska faktorn finns också med i form av "hur sköna är skorna", "hur varm kommer jag att vara", etc, men den psykiska/mentala faktorn är till väldigt stor del social. Om jag tar på mig ett par skor som får mig att känna mig stark och självständig, så är det "för någon annans skull", eftersom jag känner mig stark i en social kontext och självständig i relation till någon annan, och samtidigt är det "för min egen skull".

#49  Sv: Högklackade skor El_Trolldego
2006-11-27 18:22:29

Mitt enkla lilla resonemang var: att om jag som kille kan välja att gå i högklackat för min "egen skull" (det är inget man direkt gör för att bli mer attraktiv på 99% av partnermarknaden), så borde väl en tjej kunna göra det också?

När jag alltså väljer ut ett särskilt par skor, så finns beräkningen om hur jag kommer att bedömas alltid med. Eftersom den beräkningen finns där så är den en faktor i valet om vilka skor jag ska ta.

Sant. När jag väljer skor vet jag att folk kommer titta, skratta, skrika skällsord, eller t.om (om jag har otur) bli fysiskt aggresiva mot mig. Ändå gör jag det.
Det handlar inte bara om "vad kommer andra att tycka", utan om "hur kommer jag att känna mig när andra tycker".

Jag känner mig oftast självmedveten, och ibland olustig. Det är inget jag önskar, jag skulle hellre vilja att de inte reagerade alls.
Man kan ju tyvärr inte välja vilken uppmärksamhet man får.

#50  för er tvivlare Blindalina
2006-11-27 18:24:50

en längre analys för alla tvivlande, som orkar läsa:

när det finns ett ideal att ha högklackade skor som inte är ett individuellt påfund utan ett krav- problemet. alltså, problemet är, tycker jag, när det
blir till ett restrikerat _krav_ att uppfylla en viss normbild. om en bara känner sig bekräftad och som kraven påvisar i högklackade skor; när en vill känna sig på andra sätt i helt andra skor, men när det bara är högklackade skor som gäller enligt idealen, då är det ett problem. Om alla skulle tvingas att ha högklackade skor, skulle det ju inte vara kul.
samt så visst hör vissa kvinnobilder till högklackade skor och de kan en ju diskutera, och kanske ev. kritisera om det behövs.

MEN uppenbarligen tycker många högklacksbeivrare här att det FINNS ett egenintresse i grejen att ha högklackat, som inte har med några krav att göra, utan med positiva saker.
det har förklarats många gånger i tråden, så det känns onödigt att ta upp dem igen- läs gärna om!


det andra problemet här verkar anses vara att högklackade skor i sig är ett instrumentellt dåligt ting, för att de inte är bra för kroppen eller fötterna, och kritiker verkar undra över om det finns nån anledning till att gå i dom då.

men eftersom det ju för det första klart funkar alldeles utmärkt att gå i högklackat i åtminstone ett dygn utan större problem än lite ömma vader, vilket en ju _ändå_ får om en dansar en hel kväll,
och _framförallt_ , då det ju finns ett _egenvärde_ i att bära högklackade skor, vilket många här vittnat om, så spelar det ingen roll för de som diggar högklackat.

(för att jämföra med silikonbröst; det är en himla stor skillnad på att sätta på sig en skomodeattiralj utanpå kroppen som går att ta av och på, och att göra livsvarande ingrepp i sin kropp, för att få ett annat fysionomiskt utseende. )


och som sagt; en går in i ett lite annat tillstånd med högklackade skor. dels ett lite svävande, men behagligt tillstånd, och en får värsta dansliknande svänget i kroppen, och sen det där att en smyger eller rör sig ( ja, kanske inte det en tänker på när en snackar högklackade skor, men det stämmer iaf) fram som en katt, med stora kraftfyllda steg, och känner sig lite mäktig och häftig på ett av alla sätt som det går att känna sig mäktig o häftig på. lite som en tiger. en går mer in sin kropp liksom och blir mer kroppsmedveten i rörelserna av sig självt iom klacken, vilket inte behöver vara nåt dåligt. (tänk på jack sparrow, han tar plats eller hur? )
och kontrollerar en klacken kan en röra sig fram som värsta geparden.

OCH, på sätt och vis går det faktiskt _bättre_ att gå i högklackade skor, för en får den där gravitationsmässiga framåtlutningen, det ger ett visst målmedvetet powerstuds framåt när en går, så att stegen blir mer kraftfyllda, och om en fyller dem med energi så får en den där smidigt snygga gången med svängande höfter och naturligt, målmotiverat framfall. övh får en en slags annan energi med högklackade skor.

visst, ibland slås en av att en inte kan känna hälen i marken men det är då det där lite svävande tillståndet sätter in, att en känner sig som en dekadent 1700talsperson. lite att en går ur sin materiella, markbundna, SLITANDE jordmässiga kropp och arbetar med överkroppen, och hjärnan istället. andra dagar kan en kanske däremot vilja känna sig i kontakt med sin jordbundna, slitande kropp, jogga t ex, men kanske inte _alltid_? det är då en bör sätta på sig sina högklackade och leka lite mentalt ta-platsig 1700talsperson.

#51  Sv: Högklackade skor Blindalina
2006-11-27 18:27:46

och just det, så känner en sig snygg. :) men jag skulle iaf inte känna mig snygg om jag gick runt i högklackat hela tiden, och inte som om jag utnyttjade min kropps hela potential heller. ibland passar det med en sorts skor, ibland med ett par andra, beroende på vad en vill göra.

#52  Sv: Högklackade skor Blindalina
2006-11-27 18:31:52

sen när jag tänker på det håller jag med Peggy också, vissa saker har en på sig bara för att det är snyggt, och det räcker så.


det är när idealen tar över ens eget initiativ om vad som är snyggt eller inte, som det uppstår problem.

#53  Sv: Högklackade skor Peggy
2006-11-27 18:33:57

Clara och Molly och alla andra foträta brudar:

Det är att sätta sig på jävligt höga hästar att säga "Jag skulle aldrig komma på TANKEN att göra så och så..." som yttrats här.

Kvinnors "dumma" utsmyckningar har alltid hoppats på av bättrevetare, som en del i processen att utmåla kvinnor som våp. Män, men kanske ÄNNU mer kvinnor, har ägnat sig åt detta.

Det ni gör är internaliserat förtryck. Ni har anammat bilden av bimbon, sexistisk könsfördom nummer ett, och för att själva slippa undan den, kastar ni den på andra kvinnor som är "sämre" än ni, som inte är lika upplysta.

Det är typiskt att arbetarklasskvinnan, det är hon som utmålas som bimbon, samt invandrarkvinnan, hon som bär slöja, placeras på botten av hierarkin, som våp sominte vet sitt eget bästa, när den självgoda medvetna medelkklasskvinnan vill häva sig upp.

Det är en vanlig taktik inom alla förtryckta grupper att vissa, de starkare inom gruppen, försöker häva sig upp på bekostnad av de svagare, genom att ge förtryckarna rätt i alla sina fördomar, men se till att fingret pekas mot de andra, bara inte mot MIG.

Det finns inga klädesplagg som är förtryckande. Det är fullkomligt omöjligt. Slöja, högklackat, korsett, förkläde. De är inte förtryckande.

ps. vilket förtryck är det som tvingar de dumma stackars små popynglingarna att pressa in sig i obekväma cheap monday-jeans?

#54  Sv: Högklackade skor Clara
2006-11-27 19:16:31

Peggy sa:
Det finns inga klädesplagg som är förtryckande. Det är fullkomligt omöjligt.

Äh. Det är väl klart att själva plagget i sig inte utövar något förtryck. Men det kan vara uttryck för ett förtryck. Eller menar du att kvinnor som stenas till döds för att de inte bär burkha inte är förtryckta?
Peggy sa:
Det är att sätta sig på jävligt höga hästar att säga "Jag skulle aldrig komma på TANKEN att göra så och så..." som yttrats här.

Tja, kanske det. Jag ÄR stolt över att jag lyckas stå emot en trend som jag personligen ogillar. Däremot ger jag efter för andra; jag rakar t.ex. benen. Så jag är inte heller perfekt.
Och ja, jag tycker det är synd att vissa tjejer som klagar över blåsor på fötterna inte kan tänka sig att bara gå ut i gympaskor för en kväll. Där tycker jag att jag är en bra förebild, hur fult detta än kan tyckas i dina ögon. Om de inte får ont av sina klackar är det naturligtvis en helt annan sak.
Peggy sa:
Det är typiskt att arbetarklasskvinnan, det är hon som utmålas som bimbon, samt invandrarkvinnan, hon som bär slöja, placeras på botten av hierarkin, som våp sominte vet sitt eget bästa, när den självgoda medvetna medelkklasskvinnan vill häva sig upp.

Det är en vanlig taktik inom alla förtryckta grupper att vissa, de starkare inom gruppen, försöker häva sig upp på bekostnad av de svagare, genom att ge förtryckarna rätt i alla sina fördomar, men se till att fingret pekas mot de andra, bara inte mot MIG.

Det är möjligt att jag är skyldig till detta. Ska tänka mer på det.

#55  Sv: Högklackade skor Peggy
2006-11-27 19:32:18

Ja, om nu kvinnorna blir stenade för att de inte har burka, är det då en bra idé att gå på KVINNORNA, eller är det kanske fel ände?

Alltså jag tycker det är begränsat modigt av dig att inte ha vissa skor för att du inte gillar dem. Så gör vi allihopa.

Och det är deras blåsor, deras problem.

Jag får skitmycket blåsor av mina nya gympadojjor. Är då gympadojjor ett tecken på förtryck?

#56  Sv: Högklackade skor MollySanderson
2006-11-27 19:39:28

Nja, kanske att man ändå har kläder/skor trots att de gör ont???

#57  Sv: Högklackade skor Zet
2006-11-27 21:08:04

Om enskilda gillar eller ogillar klackar är jag varken för eller emot, men jag tycker att det är intressant att det är modet för kvinnor som begränsar rörelsefriheten.

Jag håller med metamorfos, vi måste kunna diskutera det!

#58  Sv: Högklackade skor Clara
2006-11-27 21:19:49

"Ja, om nu kvinnorna blir stenade för att de inte har burka, är det då en bra idé att gå på KVINNORNA, eller är det kanske fel ände?"

Jag försökte inte gå på kvinnorna, utan själva fenomenet. Det är ju trots allt inte de enskilda kvinnorna som dikterar modet.

Själv lackar jag när jag ska försöka hitta eleganta finskor, och det inte finns ett jävla alternativ utan klack.

#59  Sv: Högklackade skor Peggy
2006-11-27 22:14:58

(Men herregud, ballerinaskor i alla moduschanger har varit på modet i ett par år nu!)

Grejen är, Clara, att du går på kvinnorna som har högklackat. Du utmålar oss som dumma i huvudet.

Och visst ska vi kunna diskutera det, men:

1. Att gotta sig i självrättfärdighet är inte att diskutera det.

2. Hur mycket är det att diskutera? Kvinnors kläder är mer ornamentala och mindre funktionella än mäns. Jag tror vi alla vet varför. Over and out.

#60  Sv: Högklackade skor TheCarolinch
2006-11-27 22:27:56

peggy

Hur mycket är det att diskutera? Kvinnors kläder är mer ornamentala och mindre funktionella än mäns. Jag tror vi alla vet varför. Over and out.


jag vet inte. berätta.

#61  Sv: Högklackade skor Crumble
2006-11-27 22:31:35

Vem har bestämt att högklackat = obekvämt?
Eller för all del högklackat = går inte att springa i?

Det handlar (som med alla andra skor) om att dom ska passa foten.

#62  Sv: Högklackade skor Jinx
2006-11-27 23:06:04

Angående all smärta som högklackat sägs ge:
Man får ont av vissa skor. Jag har fått skavsår av massor av skor, med många olika klackhöjder, även av "fotriktiga" gympaskor. Det går att hitta underbart bekväma högklackade skor också (jag har iaf gjort det).
Och varför man har skor trots att det gör ont - oftast går skavsår över efter lite användning. Då kan det vara värt lite smärta en dag för att uppnå bekvämlighet som räcker länge.

Och jag har absolut inga problem att springa i det, dock kan kullerstenar vara lite knepigt med smala klackar (man fastnar). Jag väljer att strunta i detta och envisas, vill inte ge upp bara för att stadsplaneringen är ogenomtänkt :P

Jag tycker det är konstigt att så många verkar uppleva högklackat som ett krav på kvinnor, eller liknande? de allra flesta kvinnor jag möter har oftast låga skor, och ingen reagerar på det. Snarare är det den med höga klackar som avviker och får kommentarer (både positiva och negativa).
Det finns ju massor med fina flats också, överhuvudtaget tycker jag valfriheten på det här området är stor.
Det som är illa är att det i de allra flesta kretsar inte alls är accepterat för män att ha flashiga glittriga pumps.
Hm. Någon (jag) borde starta en butik som tillhandahåller såna...och göra mycket reklam.

#63  Sv: Högklackade skor Clara
2006-11-27 23:40:15

(Men herregud, ballerinaskor i alla moduschanger har varit på modet i ett par år nu!)

De senaste åren, ja. Men hur kul var det innan ballerinaskorna dök upp? Och hur kul blir det när de försvinner igen?
Grejen är, Clara, att du går på kvinnorna som har högklackat. Du utmålar oss som dumma i huvudet.

Det var inte min avsikt. Jag ville se om fler uppfattar högklackade skor på samma sätt som jag, eller om jag är totalt ute och cyklar. För mig signalerar högklackade skor underkastelse. Nu har jag sett att andra tycker precis tvärtom. Ephemeer #48, tack för en fin förklaring!

Det betyder inte att jag tycker att bäraren av skorna är en puckad bimbo, som du Peggy vill få det till.
1. Att gotta sig i självrättfärdighet är inte att diskutera det.

Det ena behöver inte utesluta det andra. :P
2. Hur mycket är det att diskutera? Kvinnors kläder är mer ornamentala och mindre funktionella än mäns. Jag tror vi alla vet varför. Over and out.

Jag vet inte varför? Och jag vet definitivt inte varför detta inte skulle vara värt att ifrågasätta?

Tycker du att det här ämnet är så ointressant så är det ingen som tvingar dig att delta i diskussionen.

#64  Peggy metamorfos
2006-11-28 00:32:21

Det är inte arbetarklasskvinnan som främst bär högklackat. Det är medel- och överklasskvinnan som inte behöver gå längre sträckor i onödan.

#65  Sv: Högklackade skor PerEdman
2006-11-28 08:53:26

Vare sig snyggt eller praktiskt, men jag är dessutom traumatiserad av 80-tals-pornografin där alla var nakna utom kvinnorna som hade högklackade skor i sängen. Det är mitt första kraftigt avståndstagande intryck av högklackat, men inte mitt första intryck av sexistisk olikabehandling. Då var jag ändå inte speciellt gammal.

Även för den som har lyckats lära sig att gå och springa och sparka och hoppa i högklackade skor finns det viss grundläggande fysionomi och fysik som gör den mindre lämpade. En smal klack fastnar i saker för att den utövar ett lika stort tryck på en mindre yta. Fotens vinkel är mycket sämre för fotens hållbarhet i längden, delar av benet befinner sig i utsträckt ställning under mycket lång tid och tar skada, även om man lärt sig "gå rätt", och slutligen pressar fotens framände mot materialet eftersom den ligger på ett sluttande plan.

Det är precis som att ha ansträngda muskler i rygg, nacke och ryggslut men inte ens märka av det för att man har vant sig - men gå till en sjukgymnast eller massör så vet de precis vilka problem som kan uppstå.

/ Per

#66  Sv: Högklackade skor Phoenix
2006-11-28 10:52:49

Jag är glad att det finns så många olika klädesplagg att välja för kvinnor. Jag kan växla mellan vadmalstomte i grova kängor och lyxbrutta i paljettklänning, fjäderboa och stilettklackar om jag vill.

Det stora problemet, som jag ser det, är att män inte tillåts leva ut sin påfågel-sida. Och speciellt inte här i tråkiga Sverige. Här sticker en kille ut ifall han har något färgglatt på sig.

Jag håller med Peggy, människor i ALLA kulturer smyckar sig i olika sammanhang. Jag tror vi alltid har gjort det. Det är inte DÄR problemet ligger. Problemet ligger i att vi anser att vissa inte FÅR använda vissa attribut. Och här straffas faktiskt män värre än kvinnor.

Lösning: Bort med könsrollerna!!!

#67  Sv: Högklackade skor Phoenix
2006-11-28 10:56:14

(Tillägg: Det krävs naturligtvis mer - även t.ex. åldersdiskriminering gör det svårt för människor att uttrycka sig med kläder, frisyrer och färger. Många äldre skulle nog vilja ta ut svängarna mer men vågar inte för när man är gammal "ska" man bara ha grått och beige på sig.)

#68  Sv: Högklackade skor Phoenix
2006-11-28 11:03:11

Ju fler som vågar leka, desto bättre!

http://www.eddieizzard.com/thingie_things/

http://www.peachesrocks.com/extras.html

#69  Sv: Högklackade skor Liv
2006-11-28 11:46:44

Jag känner mig otroligt fjollig och utklädd i klackar, så nuförtiden avstår jag och har på mig jympaskor istället. Dessutom kan jag inte gå i skor med mer än 4 cm klack sådär. Men folk får väl ha på sig vad de vill. Skulle jag bara klä mig efter vad som var bekvämast skulle jag nog gärna gå runt halvnaken (utan skor), eller i några mjuka mysbyxor. Anledningarna till att jag inte gör det är många.

_Jag_ tror aldrig jag skulle ta på mig 10cm klackar för att vara fin. Det gör ont och jag går fult. Men det betyder inte att inte andra får ha på sig precis hur höga klackar som helst. Det är väl fantastiskt att vi kan välja! Dessutom är det häftigt att se folk som rör sig snyggt i riktigt höga smala klackar. Imponerande!

#70  Sv: Högklackade skor Karra
2006-11-28 18:49:31

Jag diggar nog högklackat mer som fetish-grej. Alltså jag har ingen sån fetish själv dårå, men jag kan tycka att det är estetiskt vackert på erotisk-fetish-foton och så. Och skorna på de bilderna har ju noll praktiskt värde, eller skulle ha för mig i alla fall.

Boots med hög klack är iofs också snyggt, men då tänker jag genast på hur det skulle vara att gå längre sträckor i dem och då går de bort. Jag går mycket i min vardag och får hemskt ont av högklackat.

#71  Sv: Högklackade skor Peggy
2006-11-28 22:30:39

Kvinnors kläder är mer ornamentala eftersom det ingår i kvinnors könsroll att se vackra ut och behaga.

Jag skulle påstå att det beror på att heteromännen dominerar kulturen, och att kvinnor därmed tillskrivs egenskapen "sexuellt attraktiva", eftersom kvinnor för denna grupp är sexuellt attraktiva.

#72  Sv: Högklackade skor MariaBystrom
2006-11-30 20:20:22

Jag tycker högklackade skor är ursnyggt! Skulle lätt ha det oftare om det inte vore för jag går så mycket.

Gillar helt klart känslan att bli ett par centimeter längre ;-)

Kilklackar funkar bättre än smala klackar, dock så det har jag en del...

#73  Sv: Högklackade skor salt
2010-01-08 19:30:29

Ja, jag vet att det är en gammal tråd men ämnet känns fortfarande aktuellt. (Nu har jag varit och botaniserat igen.) Jag tyckte den kunde få en andra omgång eftersom det kommit en massa nya medlemmar som kanske också vill vara med?

Jag tycker absolut att var och en ska få ha på sig det de trivs med iallafall. Men ska det verkligen behöva göra ont och dessutom inskränka rörelsefriheten? Vill också kunna gå obehindrat och kunna ta ut stegen.

#74  Sv: Högklackade skor Blindalina
2010-01-08 19:54:14

bra med aterupplivad trad! :) problemet med hogklackat ar att det bara funkar i tre timmar och gor lite ont i tarna ibland, men fordelarna är att man far en panterliknande gangstil, far andra tyngdpunkter i kroppen och man far en trevlig framatrullande rytm, ett "flow" :D ibland kanner man sig mera kraftfull i hogklackat pga ovannamda anatomiska principer, men det beror pa vad en gor. det funkar inte lika bra nar man joggar.

#75  Sv: Högklackade skor FumikoFem
2010-01-08 19:58:57

Detta med högklackade skor och den andra tråden om gångstilar är ju exempel på hur könade personer generellt är i samhället. Dom flesta använder ju både kläder och skor som är könade och även en hel del av dom som inte gör det ås ofta eller rent av kritiserar just sådana här könsnormerande kläder och skor förväntas ändå göra det vid vissa tillfällen som en fest exempelvis. Det sista ser jag som ytterligare ett exempel på: "du får vara den unika individ som du vill, så länge som du anpassar dig till olika könsnormer och låter dig kategoriseras av den stora massan".

#76  salt Ephemeer
2010-01-09 16:37:21

Jag tycker absolut att var och en ska få ha på sig det de trivs med iallafall. Men ska det verkligen behöva göra ont och dessutom inskränka rörelsefriheten? Vill också kunna gå obehindrat och kunna ta ut stegen.


Vad hindrar dig?

(Jag är alltså inte ute efter att ifrågasätta, utan undrar vilka hinder du upplever att det finns kvar)

#77  #76 salt
2010-01-09 17:26:49

Var mest menat som kritik till hur utbudet av damskor ser ut i vanliga skoaffärer. Det finns väldigt få bekväma, användarvänliga damskor som också är snygga. Tilltalas mer av herrskorna, faktiskt, men de storlekarna är oftast för stora, tyvärr.

#78  salt Ephemeer
2010-01-09 18:02:16

Tack för svaret. En konsumentfråga alltså. Finns det något sätt att hitta bra skor som borde lyftas fram?

(Jag tycker inte att det finns många bekväma, användarvänliga och snygga herrskor heller, men jag är nog inte representativ för herrskobärare i den frågan)

#79  Sv: Högklackade skor FumikoFem
2010-01-10 18:45:03

Jag tycker det verkar vara mer högklackade skor idag i skobutiker än säg för 10 år sedan? Också att det är mycket vanligare i exempelvis reklam. Och mindre av just bekväma skor precis som salt skriver.

#80  #73 salt kx2
2010-01-10 19:40:10

Jag tycker absolut att var och en ska få ha på sig det de trivs med iallafall. Men ska det verkligen behöva göra ont och dessutom inskränka rörelsefriheten? Vill också kunna gå obehindrat och kunna ta ut stegen.


Vissa hävdar ju att man kan "lära" sig att gå i högklackade utan smärta och med elegant gångstil, dvs. kunna gå obehindrat. Jag är lite skeptisk till det. Jag tror det går att lära sig att gå snyggt och obehindrat i alla slags klackar, men jag tror inte på att det slutar göra ont :-P Det finns gelkuddar som ska underlätta men jag vet inte hur mycket såna hjälper.

Apropå "behöva" så får man väl välja helt enkelt, om man tycker det är värt eventuell smärta eller inte. Det gör ont att tatuera sig också, från vad jag hört.
Knasigt knasigt dock med uppfattningar kring att "riktiga" kvinnor minnsan kan gå i höga klackar, att det skulle vara särskilt kvinnligt eller att kvinnor inte skulle kunna vara eleganta i lågskor. Trams.

#81  #74 Blindalina kx2
2010-01-10 19:43:42

Hoppas det är ok att jag klipper lite i meningen

problemet med hogklackat ar att det bara funkar i tre timmar och gor lite ont i tarna ibland, men fordelarna är att man far en panterliknande gangstil, far andra tyngdpunkter i kroppen och man far en trevlig framatrullande rytm, ett "flow" :D ibland kanner man sig mera kraftfull i hogklackat pga ovannamda anatomiska principer


Håller med, några timmar är max. Och visst får man i bästa fall ett flow som jag tycker ger ett slags positiv powerkänsla. Åtminstone jag sträcker på mig, på hela kroppen liksom. Det hjälper också när man som jag är lite kort i rocken :-)

#82  Sv: Högklackade skor kx2
2010-01-10 19:52:06

Två generella funderingar:

- Jag tycker inte det är så mycket en fråga om högklackat VS lågskor. Åtminstone jag väljer skor efter tillfälle och humör. Om man promenerar så gäller sneakers eller andra lämpliga skor, vid minus 15 grader is och snö rejäla vinterboots, till fint/festligt högklackat eller nån tjusigare variant av lågsko, osv. I skogen stövlar.

- Är höga klackar könat som kvinnligt, enbart? Med skiftande mode så bär ju även män höga klackar, jag tänker främst på platåskor och sjuttiotal.

#83  Sv: Högklackade skor FumikoFem
2010-01-10 20:02:12

Jag har några funderingar kring kring det som har skrivits.
Det där med att "lära" sig gå i högklackat har jag också hört och läst om förut, tycker att det låter mera som en undanflykt och ursäkt. Och det på grund utav att så många viftar bort den könskonservativa biten med "riktigt kvinna" uttalandet på det sättet. För en kan undra, varför säger ingen detsamma om män när det gäller höklackat?

Detsamma gäller tycker jag när en talar om att bli längre, har inte det också med en värdering att göra? För även där så används inte det argumentet för att män ska använda högklackade skor.

#84  Sv: Högklackade skor FumikoFem
2010-01-10 20:16:34

Några olika länkar för den som vill läsa:
"My feet hurt just looking at this": http://www.feministing.com/archives/006992.html
"High Heels Now Officially NSFW": http://www.harpyness.com/2009/08/10/high-heel…

#85  #83 FumikoFem kx2
2010-01-11 09:58:00

Jag har några funderingar kring kring det som har skrivits.
Det där med att "lära" sig gå i högklackat har jag också hört och läst om förut, tycker att det låter mera som en undanflykt och ursäkt. Och det på grund utav att så många viftar bort den könskonservativa biten med "riktigt kvinna" uttalandet på det sättet. För en kan undra, varför säger ingen detsamma om män när det gäller höklackat?


Här är dock en man som lär kvinnor att gå i höga klackar, han har synts en del i teve:
http://www.finest.se/articles/article.php?aid=679

Iofs kan man undra, om han har många killar på sina kurser... Sen får såna här uttalanden det att krypa i mig:

Varifrån kom idén till att starta High Heel School?
– Jag är ju ursprungligen från Brasilien och där lär man sig att använda högklackat mycket tidigare än här i sverige, det
är en del av kulturen och det är väldigt kvinnligt


Är svenska kvinnor överlag sämre på att gå i högklackat än brasilianska kvinnor?
– Ja. Kvinnorna i Brasilien har det mycket lättare tack vare dansen, de använder och vänder höften på ett helt annat sätt än svenska kvinnor. Den yngre generationen svenskor är bättre på att gå i högklackat men den äldre generationen behöver lite mer hjälp med hållningen har jag märkt.


Jag kan på ett sätt visserligen se det rationella i att lära sig gå i höga klackar snyggt och propert om man nu har bestämt sig för att man måste ha höga klackar. Men det är som om man MÅSTE kunna gå i högklackat för att kvalificera som en "riktig" kvinna. Om man vill det och gör det, så fine. Men jag tycker inte det är en brist som måste åtgärdas, typ nu måste alla kvinnor omedelbums lära sig att gå i höga klackar, annars...

Detsamma gäller tycker jag när en talar om att bli längre, har inte det också med en värdering att göra? För även där så används inte det argumentet för att män ska använda högklackade skor.


Jo det är klart det har med en värdering att göra, på sätt och vis. Jag är inte jättekort men åt det kortare hållet och det jag kan uppskatta med lite klack på skon är eg. inte känslan av att bli längre (så lång blir jag inte ändå) utan mer det att det blir lättare att sträcka på sig och röra sig självsäkert, vilket gör att jag känner mig mer självsäker.

Sen är det väl inte lika vanligt att män försöker bättra på sin längd med klackar, även om det förekommit historiskt sett med platåer och sånt. Dessutom tror jag också det nästan är ett ännu större stigma för en man att vara "för" kort än för en kvinna. Kvinnor "ska" ju vara små och söta medan män måste väntas vara stora och starka. Det finns ett Seinfeld-avsnitt (baklängesavsnittet) där karaktären George bär Timberlands hela avsnittet för att verka längre :-P

Men jag menar modet skiftar ju. På sjuttiotalet kunde både män och kvinnor ha platåskor, även om inte alla hade det, och säkert var det några män som välkommande några extra centimeter under fötterna.

#86  #84 kx2
2010-01-11 10:04:39

Apropå den övre länken "My feet hurt..." - jag är lite skeptisk till om illustrationen stämmer. Bilden till höger ser ut som en typisk bild på nån som går "fel" i höga klackar och böjer på knäna vilket är en klassisk no-no. Då får man bergis ont, men det är alltså sånt som man ska kunna öva bort, och lära sig att hålla benen rakt. Då borde också ryggen, höfterna m.m. vara raka. Dock tycker jag det verkar rätt, ang. pressure. Jag tror det är omöjligt att få bort den brännande känslan under trampdynorna som uppstår efter ett tag, hur mycket "övning" man än får.

#87  forts. #86 kx2
2010-01-11 10:06:12

Alltså, illustrationen stämmer kanske, men den visar på hur man _inte_ ska gå i höga klackar, som jag fattat det. Och man kan ju inte utgå i från det felaktiga sättet att bruka höga klackar när man ska avgöra om de gör ont/är skadliga.

#88  Sv: kx2 #85 FumikoFem
2010-01-11 10:58:28

"Iofs kan man undra, om han har många killar på sina kurser... Sen får såna här uttalanden det att krypa i mig"

"Jag kan på ett sätt visserligen se det rationella i att lära sig gå i höga klackar snyggt och propert om man nu har bestämt sig för att man måste ha höga klackar. Men det är som om man MÅSTE kunna gå i högklackat för att kvalificera som en "riktig" kvinna. Om man vill det och gör det, så fine. Men jag tycker inte det är en brist som måste åtgärdas, typ nu måste alla kvinnor omedelbums lära sig att gå i höga klackar, annars... "

Ja det där var den vanliga könskonservativa synen om "riktiga kvinnor", och uttalanden som "gå som en tjej" är sådant som bara spär på denna konservatism som dömer och hämmar kvinnor.
Utalandet om yngre generationer häri Sverige påminner mig om något som jag skrivit om förut, hur det sker en återgång igen när det gäller könskonservatism kopplat till kläder och skor. Detta händer samtidigt, eller kopplas ihop med kan en nog säg, den backlash som sker mot feminism just nu.

"Jo det är klart det har med en värdering att göra, på sätt och vis. Jag är inte jättekort men åt det kortare hållet och det jag kan uppskatta med lite klack på skon är eg. inte känslan av att bli längre (så lång blir jag inte ändå) utan mer det att det blir lättare att sträcka på sig och röra sig självsäkert, vilket gör att jag känner mig mer självsäker."

Fast just känslan här, då det som kopplas ihop med längd och självkänsla, är väl en värdering? Skulle det då inte bli annorlunda om det inte fanns en sådan värdering som prioriterar längre?

Jag kommer att tänka nu på en annan aspekt, på en tråd på feministing och där i kommentarerna så framfördes ett argument och det var ungefär att på flera jobbplatser så fanns det krav på att se "professionell" ut, och detta var kopplat till en könskonservativ syn på kvinnor och män. Och flera där försvarade just denna syn på arbetsplatser.

"Men jag menar modet skiftar ju. På sjuttiotalet kunde både män och kvinnor ha platåskor, även om inte alla hade det, och säkert var det några män som välkommande några extra centimeter under fötterna."

Ja det har ju skiftat för både kvinnor och män. Som det är nu så ligger ju vikten på det könsnormativa och det är kvinnor som får dessa krav på sig, och är i slutändan kvinnor som betalar för att passa in. Detta med högklackat tänker jag är ett av dessa, för det hör ihop med så mycket annat när det gäller utseende krav och all hets på att passa in.

#89  Sv: kx2 #86 och #87 FumikoFem
2010-01-11 13:04:08

Men jag undrar varför det ska ska finnas ett "behov" att träna sig för att kunna gå i högklackat. När skor ska kunna kännas helt bekväma att gå i och passa ens fötter, direkt, snarare än att en ska träna sig eller ta på sig skor som påverkar ens fötter negativt.

#90  #88 FumikoFem kx2
2010-01-11 13:22:35

Ja det där var den vanliga könskonservativa synen om "riktiga kvinnor", och uttalanden som "gå som en tjej" är sådant som bara spär på denna konservatism som dömer och hämmar kvinnor.
Utalandet om yngre generationer häri Sverige påminner mig om något som jag skrivit om förut, hur det sker en återgång igen när det gäller könskonservatism kopplat till kläder och skor. Detta händer samtidigt, eller kopplas ihop med kan en nog säg, den backlash som sker mot feminism just nu.


Jo det är något ett sorts återgång alltid. Jag tror att det ses som lite flärdfullt och världsvant att kunna gå i skyhöga klackar - beviset på att du är en civiliserad kvinna är att du kan hantera denna svåra konst, vilket är en rätt obehaglig attityd.

Fast just känslan här, då det som kopplas ihop med längd och självkänsla, är väl en värdering? Skulle det då inte bli annorlunda om det inte fanns en sådan värdering som prioriterar längre?


Fast egentligen handlar det ju inte om att bli längre eller en viss accepterad längd, utan om att det hjälper en i vissa fall att få en mer självsäker hållning och sträcka på sig, och det har jag svårt att se något negativt i. Jag tror det är bra för självförtroendet för alla människor att sträcka på sig och gå med huvudet högt, s.a.s.

Jag kommer att tänka nu på en annan aspekt, på en tråd på feministing och där i kommentarerna så framfördes ett argument och det var ungefär att på flera jobbplatser så fanns det krav på att se "professionell" ut, och detta var kopplat till en könskonservativ syn på kvinnor och män. Och flera där försvarade just denna syn på arbetsplatser.


Ja, det är svårt det där. Jag kommer ihåg den manlige pendeltågsföraren som bar kjol då han nekades att bära shorts i jobbet då det var varmt :-)
Jag tycker det är rimligt att vissa jobb kräver ett professionellt utseende, vilket innebär propra kläder. Dock så tycker inte jag att det skulle vara rimligt med krav på t.ex. högklackat på kvinnor för att se proper ut, det går utmärkt att vara proper i ex. loafers. Inte heller att kvinnor "måste" ha kjol. Men det är svårt det där med klädkoder på jobb - får en man ha kjol om han vill? Jag tycker det, men hur påverkar det t.ex. bankens anseende? Hur mycket man än önskar att det vore ok så kommer ju många uppleva det som en "oseriös" klädsel.

#91  #89 FumikoFem kx2
2010-01-11 13:33:00

Men jag undrar varför det ska ska finnas ett "behov" att träna sig för att kunna gå i högklackat. När skor ska kunna kännas helt bekväma att gå i och passa ens fötter, direkt, snarare än att en ska träna sig eller ta på sig skor som påverkar ens fötter negativt.


Här skiljer sig våra uppfattningar åt lite. Jag tycker inte det är en regel att skor "ska" kännas bekväma genast (även om jag tycker att de inte borde vara skadliga såklart). Jag tycker var och en får välja om det är värt besväret, och att det handlar lite om tillfälle. Ett par joggingskor ska såklart kännas bra direkt, för det är deras syfte. Men högklackade skor har ett annat syfte - vissa tycker det ser bra ut, det kompletterar en viss stil osv. och då är det kanske en look som kräver lite tid. Men det är såklart galet om det finns ett krav på att kvinnor _måste_ bära högklackat för att vara snygga/"kvinnliga".

Valfriheten ifrågan om utbud och attityd tycker jag är hela skillnaden. Om det är frivilligt att använda högklackat trots att det är krävande så tycker jag det är OK - folk ägnar sig åt många andra sysselsättningar som gör ont, tatuering, piercing, body contortion, etc. och jag tycker det faller i samma kategori som höga klackar. Idrott, dans m.m. kan också göra ont och vara skadligt för kroppen.

Felet som jag ser det uppstår först när det blir ett (uttalat eller outtalat) krav att man ska bete sig på ett visst sätt/bemästra någon viss teknik för att betraktas som socialt accepterad eller "duktig" och civiliserad.

#92  Sv: kx2 #90 FumikoFem
2010-01-11 16:18:30

"Jo det är något ett sorts återgång alltid. Jag tror att det ses som lite flärdfullt och världsvant att kunna gå i skyhöga klackar - beviset på att du är en civiliserad kvinna är att du kan hantera denna svåra konst, vilket är en rätt obehaglig attityd."

Ja det är en obehaglig attityd :(

"Fast egentligen handlar det ju inte om att bli längre eller en viss accepterad längd, utan om att det hjälper en i vissa fall att få en mer självsäker hållning och sträcka på sig, och det har jag svårt att se något negativt i. Jag tror det är bra för självförtroendet för alla människor att sträcka på sig och gå med huvudet högt, s.a.s."

Är inte det i sig en värdering? Alltså detta med kropps hållning? även det har ju könade kopplingar på flera sätt, i hur det feminina och maskulina ses och värderas.

"Ja, det är svårt det där. Jag kommer ihåg den manlige pendeltågsföraren som bar kjol då han nekades att bära shorts i jobbet då det var varmt :-)
Jag tycker det är rimligt att vissa jobb kräver ett professionellt utseende, vilket innebär propra kläder. Dock så tycker inte jag att det skulle vara rimligt med krav på t.ex. högklackat på kvinnor för att se proper ut, det går utmärkt att vara proper i ex. loafers. Inte heller att kvinnor "måste" ha kjol. Men det är svårt det där med klädkoder på jobb - får en man ha kjol om han vill? Jag tycker det, men hur påverkar det t.ex. bankens anseende? Hur mycket man än önskar att det vore ok så kommer ju många uppleva det som en "oseriös" klädsel."

Der som jag kommer ihåg från diskussionen och attityden var att även om det var en könad förväntning från arbetet så ansågs det vara accpterat, det var inte så många som ifrågasatte det heller vilket fick mig att undrar varför. Istället för dom flesta då ifrågasatte och poängterade att det ska handla om att individer ska kunna få välja kläder oavsett det förväntande könet.

#93  #92 FumikoFem kx2
2010-01-11 16:22:51

Är inte det i sig en värdering? Alltså detta med kropps hållning? även det har ju könade kopplingar på flera sätt, i hur det feminina och maskulina ses och värderas.


Jag antar att man kan se det som en värdering, att den som sträcker på sig ser mer självsäker ut än den som kurar ihop sig. Jag tycker inte det är en dålig värdering dock, att det är bra att se självsäker ut - vad är det för dåligt med det?

Att se självsäker ut om man sträcker på sig är förövrigt könsneutralt.

#94  forts. #92 FumikoFem kx2
2010-01-11 16:28:10

Der som jag kommer ihåg från diskussionen och attityden var att även om det var en könad förväntning från arbetet så ansågs det vara accpterat, det var inte så många som ifrågasatte det heller vilket fick mig att undrar varför. Istället för dom flesta då ifrågasatte och poängterade att det ska handla om att individer ska kunna få välja kläder oavsett det förväntande könet.


Jag kan tänka mig att det finns könade förväntningar ifrån ett arbete, att män ska bära byxor i vissa branscher exempelvis. På ett byggjobb har ju både män och kvinnor byxor som arbetskläder av praktiska skäl. Men på en bank t.ex så förväntas nog män ha byxor och inte kjol. Det är såklart en könad förväntning. Men som jag skrev tidigare skulle tyvärr de flesta bankkunder säkert uppfatta det som underligt och oprofessionellt om den manliga bankpersonalen mötte dem i kjol. Jag tycker därför inte att det är så konstigt om banken kräver att deras manliga tjänstemän har byxor, annars tappar de kunder. Det är m.a.o. kundernas och inte bankens förväntningar det är "fel" på.

#95  Sv: kx2 #91 FumikoFem
2010-01-11 17:15:30

"Här skiljer sig våra uppfattningar åt lite. Jag tycker inte det är en regel att skor "ska" kännas bekväma genast (även om jag tycker att de inte borde vara skadliga såklart). Jag tycker var och en får välja om det är värt besväret, och att det handlar lite om tillfälle. Ett par joggingskor ska såklart kännas bra direkt, för det är deras syfte. Men högklackade skor har ett annat syfte - vissa tycker det ser bra ut, det kompletterar en viss stil osv. och då är det kanske en look som kräver lite tid. Men det är såklart galet om det finns ett krav på att kvinnor _måste_ bära högklackat för att vara snygga/"kvinnliga"."

Jo det finns ju vanliga plattskor som inte är så bekväma direkt heller utan dom måste gås in. Ja var och en får välja själv, det vänder jag mig inte emot utan som du skriver, kravet och den förväntan på att kvinnor ska använda höklackade skor.

"Valfriheten ifrågan om utbud och attityd tycker jag är hela skillnaden. Om det är frivilligt att använda högklackat trots att det är krävande så tycker jag det är OK - folk ägnar sig åt många andra sysselsättningar som gör ont, tatuering, piercing, body contortion, etc. och jag tycker det faller i samma kategori som höga klackar. Idrott, dans m.m. kan också göra ont och vara skadligt för kroppen."

Ja många sysslar med sådant som kan skada kroppen, en ifrågasätter jiu om det är så frivilligt, för det finns ofta tillfällen då en kvinna förväntas ha högklackade skor, som på en fest.

"Felet som jag ser det uppstår först när det blir ett (uttalat eller outtalat) krav att man ska bete sig på ett visst sätt/bemästra någon viss teknik för att betraktas som socialt accepterad eller "duktig" och civiliserad."

Ja, och det är det som en också vänder sig emot och kritiserar.

#96  #95 FumikoFem kx2
2010-01-11 19:29:44

Ja många sysslar med sådant som kan skada kroppen, en ifrågasätter jiu om det är så frivilligt, för det finns ofta tillfällen då en kvinna förväntas ha högklackade skor, som på en fest.


Jag håller faktiskt inte med om det riktigt. Jag tycker/tror det vanligaste i Sverige är att festdeltagare går i strumpfötter på vanlig hemmafest, om det inte är frågan om överklass eller kvinnor i övre medelåldern som ofta har inneskor. Men även om evkationen kvinnor+fest+högklackat är vanlig så tycker jag inte det finns något direkt krav, jag tycker många nuförtiden har finare sk ballerinaskor eller kanske pumps men med låg klack som inte är besvärlig.

#97  Sv: kx2 #93 FumikoFem
2010-01-11 19:50:16

"Jag antar att man kan se det som en värdering, att den som sträcker på sig ser mer självsäker ut än den som kurar ihop sig. Jag tycker inte det är en dålig värdering dock, att det är bra att se självsäker ut - vad är det för dåligt med det?

Att se självsäker ut om man sträcker på sig är förövrigt könsneutralt."

Jo könsneutralt men det finns ändå menar jag, könsnormer där, eftersom det ofta är kopplat till hur en går, står, sitter osv. Och att detta då också är könad, precis som att högklackade skor och hur en går kopplas till det som ses som kvinnligt.
Min poäng var mer att jag vill poängtera just detta, inte att det skulle vara bra eller dåligt att sträcka på sig alltså.

#98  Sv: Högklackade skor Blindalina
2010-01-12 20:46:47

instammer i #93. hur viktigt detta nu kan vara.
pa ett vis kan man t om kanna sig mer kompetent i klackar, man kommer upp litet, far rakare hallning, gar med mer overdrivna rorelser liksom samt kommer in i en annan rytm. problemet är bara i det opraktiska. och just darfor kan det kannas fanigt med hogklackat, flats funkar helt enkelt battre och man är rorligare och kan springa, hoppa ordentligt. lite ilandsproblem ;)

#99  Sv: Högklackade skor FumikoFem
2010-01-13 09:38:16

Fast är inte just en del av problemet att kroppen tvingas in i denna hållning av just högklackade skor? Snarare än att en tränar att få denna hållning.

#100  Sv: Fumiko Fm 89 Sinderella
2010-01-13 12:22:02

Men hur många skor känns egentligen bekväma direkt?

De obekvämaste skorna enligt mitt tycke är faktiskt ofta de som ses som mest"okvinnliga".

Dr Martens eller Get a Grip med stålhätta, som så gott som "alla" ungdomar hade för en 15 år sedan är den värsta fot-tortyr jag upplevt. Känns som att ha två tegelstenar fastbundna på varje fot.

Foppatofflor , som av många anses som det mest osexiga som finns var också fruktansvärt att ha på sig utomhus, man måste hela tiden spänna fötterna så att de inte glider ur skorna eftersom de inte sitter fast ordentligt på foten.

Badskor och flipflops (det sisnämnda iofs en rätt "kvinnlig" sko ska vi bara inte tala om.

Jag tvivlar inte på att det finns tjejer och kvinnor som bär högklackade skor de finner obekväma p.g.a uttalade eller outtalade policys, däremot vänder jag mig emot uppfattningen att "alla innerst inne vet att högklackat till skillnad från kängor och foppatofflor är smärtsamt att bära, men att alla kvinnor som ändå har det gör det ändå ,enbart p.g.a någon sorts norm."

Till sist är det väl skillnad på högklackat och högklackat. Mycket Smala och samtidigt mycket höga klackar tycker nog väldigt få är bekvämt, men en bredare men fortfarande relativt hög klack kan vara mycket skönare en en totalt platt sko.

#101  Sv: Sinderella #100 FumikoFem
2010-01-13 12:57:54

Jo som jag skrev i #95 så finns det vanliga plattskor som inte är så bekväma direkt heller utan dom måste gås in.
När jag tänker på platta skor så är det mera gympaskor.

Sen tänker jag också på att platta skor kan vara jobgiga att gå i för dom kan vara för trånga eller liknande, och därför är smärtsam för foten och tårna. Högklackade kan ofta, beronde på model, vara inte bara smärtsamma för tår och fot utan även för vader, knä och rygg, det blir mer smärta och även skada i fler delar av kroppen.

Sen kan dom som du nämner med bred klack och som kanske inte är så höga inte behöva bara obekväma för fötter eller tår men kan kan vara det ändå för knä och rygg exempelvis.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?