feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Den dolda agendan


Gå till senaste inlägget#1  Den dolda agendan 0laberg
2006-11-12 18:13:49

I en GP (gårdagens?) som jag slängt var det en psykolog (namnet glömt) som gjorde en iakttagelse rörande manligt och kvinnligt föräldraskap: Kvinnor drabbas av en dubbel börda, dels att uppfylla de synliga kraven, dels att uppfylla en dold agenda.

Det innebär ju att även en man som verkligen tar hela ansvaret minst halva tiden, får det lättare i det att han endast behöver uppfylla de synliga.

Finns en sån här dold agenda (dolda förväntningar på kvinnor) i olika situationer (inte bara föräldraskap)?

Det verkar ju hur sjukt jobbigt som helst.

Kan man, kanske i en tråd som denna, synliggöra sådana dolda agendor?

#2   charlie
2006-11-12 18:23:11

kommer du ihåg hur hen beskrev den dolda agendan för kvinnligt föräldraskap?

#3  Sv: Den dolda agendan 0laberg
2006-11-12 18:27:08

Nej.

#4  Sv: Den dolda agendan Oknytt
2006-11-12 18:32:33

Kanske faller out of topic, ursäkta i sådant fall, men det får mig att tänka på en sak signaturen Hanna H skrev i DN för ett par veckor sedan. Det hade mer formen av en känsla än ett rationellt resonemang med rätt och fel men i ett heteroförhållande räcker det inte att dela lika på hemarbete och ansvar för relationen. Mannen måste göra mer än hälften för att det ska vara jämställt då han åtnjuter så mycket större status för de saker han gör än kvinnan som bara gör det som förväntas av henne.

#5   charlie
2006-11-12 18:37:05

jag tänkte precis på det! att en pappa får massa boost för att hen är en närvarande förälder om hen tar 50 %, medan mamman antagligen får lite skit för att hen inte tar tillräckligt.

det är ju toppen att få boost, men det borde ju också göra dagishämtning och dyl trevligare, och "lättare". om en blir bekräftad så får en ofta energi...

#6   charlie
2006-11-12 18:38:05

...och kan ta disken i ett nafs när en ändå är igång.

;)

#7  Sv: Den dolda agendan 0laberg
2006-11-12 18:42:10

Kan vara något sådant.

Man får en oschysst massa cred som man när man försöker göra sin del av barn, hem och familjeomhändertagande.

Jag vet dock inte om det ska tas som incitament för att göra en större del än hälften (i en tvåsamhet).

Jag menar: målet är ju att arbetet ska göras, och att det ska fördelas rättvist. Inte att credden ska fördelas rättvist.

Den lösning jag har valt, för att försöka motverka detta, går ut på att försöka göra så mycket som möjligt i det fördolda.

Vilket bekymrar mig. För då befäster jag det att det tillhör kvinnans område.

Men det kan vara en grej: hem och familj som naturligt ansvarsområde: definitivt en del av den dolda agendan.

#8  Sv: Den dolda agendan 0laberg
2006-11-12 18:57:21

Jag hittade GPn i pappersinsamlingen:

Margot Bengtsson, docent vid Psykologiska institutionen i Lund, har intervjuat en drösa män födda på 70-talet när de var runt 20, och nu när de är runt 30:

"Män kommer från ett annat håll, de tar inte på sig duktigheten som kvinnor gjort. De är inte fast i någon roll, och det gör att de alltid har möjligheten att protestera."

"Det i sin tur gör att män, pappor, inte drabbas av stress i samma utsträckning som kvinnor. När de får problem väljer de bort, därför att de helt enkelt inte har någon dold dagordning som de måste följa för att duga."

#9  Sv: Den dolda agendan 0laberg
2006-11-12 18:58:28

Ja, det var ungefär som vi resonerade innan. Förväntningarna är för låga på männen och för höga på kvinnorna.

Finns det andra saker som är dolda i dessa förväntningar?

#10   charlie
2006-11-12 19:30:17

åh...sex och kärlek. där finns en hel drös agendor...

vare sig vi pratar kärlek, sex eller kärlek och sex ihop.

egentligen vill jag inte bunta ihop dem, men det är just det som är den (inte så himla) dolda agendan...

#11  Sv: Den dolda agendan kezo
2006-11-12 21:54:04

Problemet är att om mannen gör mer av hemarbete och dylikt än kvinnan, ses det som ännu mer orättvist än det omvända (som få ens reflekterar över) och en sådan kvinna ses som värsta utnyttjaren och mannen som en hunsad toffel. (Medan en kvinna som gör 70-80 procent av det obetalda hemarbetet, aldrig ses som hunsad eller förtryckt i samma utsträckning.)

Förstå mig rätt, jag tycker inte att mannen ska behöva göra mer än hälften, min poäng är bara att det inte heller löser problemet eller förändrar folks inställning, tvärtom. En man som diskar är duktig, en kvinna som diskar gör bara vad som förväntas av henne. Typ.

Det är attityderna som måste ändras, inte arbetsfördelningen. (Om den nu är ca 50/50 vill säga).

#12  Sv: Den dolda agendan Ella
2006-11-12 22:14:36

Bra att den här artikeln i GP togs upp, jag retade mig nämligen på detta :
"Johan känner sig inte piskad att under de tre timmar som barnen är borta (dagis) handla, bädda, städa, diska, tvätta."
"Att vara hemmapappa handlar för Johan om att inte drunkna i hushållsbestyr. Fokus ligger på barnen och helst ska det vara kul."

Det låter ju helt underbart (och det är ju till största del mkt positivt)...men vem gör då hushållsarbetet? The word "dubbelarbete" comes to mind...

#13  Ella 0laberg
2006-11-13 00:04:51

Jag fundrade också på det. Fast artikeln hintade ju att vad han gjorde var att helt enkelt sänka ambitionsnivån en smula.

Bädda är t ex ur alla praktiska hänsyn helt onödigt.

Handlar man dubbelt så mycket kan man handla hälften så ofta.

Sk "Darwinistisk tvätt" optimerar raskt tvätthögen (man kör alltså allt blandat med allt i 60 grader, textilier som inte håller för den behandlingen slänger man, och estetik är _inget_ giltigt hänsyn).

#14  #8 Olaberg feather
2006-11-13 00:33:38


"Män kommer från ett annat håll, de tar inte på sig duktigheten som kvinnor gjort. De är inte fast i någon roll, och det gör att de alltid har möjligheten att protestera."

"Det i sin tur gör att män, pappor, inte drabbas av stress i samma utsträckning som kvinnor. När de får problem väljer de bort, därför att de helt enkelt inte har någon dold dagordning som de måste följa för att duga."


Som vanligt är jag tydligen mest en man. Jag väljer alltid bort om det kör ihop sig.
Duga? För vem då?
Duktig? Who cares?
Aldrig att jag stressar ihjäl mig för att hinna med hushållsbestyr.
Och jag kan se det så som män troligen ser det:
Om en kompis klagar över att hon är skittrött, jag säger gå och lägg dig och ta en siesta då, hon svarar att hon inte hinner för hon måste dammsuga och sedan är det dags att hämta barnen...
Jamen släpp dammsugaren - gå och snooza människa!
Men det kan hon inte för hon kan inte slappna av om det inte är rent.
Hon dammsuger typ varje dag, så nog fan är det rent - det är helt psykologiskt, hon måste känna att hon fullgjort sin plikt innan hon kan slappna av.

Och hennes döttrar ser henne göra detta varje dag, och hör hennes ord, och lär sig, och blir likadana, och lär sina döttrar samma sak... det är nog en av de svåraste könsrollsbitarna att jobba emot.

#15  #13 Olaberg feather
2006-11-13 00:41:46

..."Darwinistisk tvätt"...?
:-D

#16  Sv: Den dolda agendan Karra
2006-11-13 06:50:16

Jag läste "I don't know how she does it" av Alison Pearson för ett par år sen. Den handlar om en kvinna som är börsklippare (el dyl), är gift och har två barn. Hon jobbar mer än sin man och tjänar mer än sin man. Ändå är det hon som förväntas veta exakt vad barnen gillar och inte gillar att äta, till exempel, medan han kommer undan ifall han säger fel. Detta trots att barnen är i en fas då dom ändrar favoritmat en gång om dan, ungefär. Hon ska också baka till skolbasarer, hinna städa, hinna gå till frissan, hinna gå till gymmet, hinna hem och äta med familjen samtidigt som det inte får märkas på arbetet att hon har en familj, medan en man kan resa sig upp från ett möte och säga "jag ska på min dotters dansuppvisning" och alla tycker det är såååååå guuuuuulligt!

#17  Sv: Den dolda agendan 0laberg
2006-11-13 08:49:01

feather: skriv den där boken

Karra: tack för boktipset!

#18  Olaberg LillAnders
2006-11-13 09:58:48

Olaberg skrev:

”Den lösning jag har valt, för att försöka motverka detta, går ut på att försöka göra så mycket som möjligt i det fördolda.”

Jag funderade lite på det du skrev här. Som jag ser det finns det flera viktiga syften med att dela lika och att göra det över könsgränserna. En av de viktigaste tycker jag är hur man påverkar andra människor och då tänker jag främst på barn. Jag och min fru har inga egna barn, men vi får besök av små yngre nära släktingar då och då. Vid de här tillfällena försöker vi alltid köra lite överdrivet tvärtom-roller. Jag lagar mat, diskar och städar. Hon kör bil, vräker sig i soffan och skruvar fast en list.

Risken med att jobba i det fördolda är ju att det inte får de här positiva effekterna på omgivningen.

#19  Sv: Den dolda agendan 0laberg
2006-11-13 16:54:33

"Risken med att jobba i det fördolda är ju att det inte får de här positiva effekterna på omgivningen. "

Precis. Det blir liksom fel hur man än bär sig åt. Men gentemot de små gossarna är jag tvärtom tydlig.

#20  Sv: Den dolda agendan MarianneK
2006-11-14 00:31:40

Det som slår mig i fallet "Johan" ovan är att paret inte verkar ha kommunicerat. Jag menar, är det så svårt att _komma överens_ om vad den som är barnledig ska hinna med under dagen?

Vad är egen tid, och vad är tid som man ska lägga på hushållsarbete. Att till exempel se barnets vakentid som tid som ska ägnas åt henom, medan barnets sovtid är tid som läggs på hushållsarbete, kan vara en lösning kanske.

Jag tror att den stora faran är att skita i att prata om det och bara hoppas att det flyter på.

För om kvinnan då drabbas av den dolda agendan som att göra egen barnmat, eller få skäll av ideologiska småsystrar för att man köper Nestlés osv, kommer hennes arbetsbörda att öka utan att det hela diskuteras.

Typ, prata om det?

#21  Sv: Den dolda agendan irtion
2006-11-14 08:56:08

Jag har läst två böcker, den ena heter

"i sällskap med skulden"

och den andra heter

"världens bästa pappa?"

det är två böcker som behandlar å ena sidan mammarollen och å andra sidan papparollen och titlarna är ganska talande. Ylva Elvin Novak som har skrivit böckerna har intervjuat ett antal mammor innan hon skrev den första boken och ett antal pappor innan hon skrev den andra boken och en talande skillnad var att mammorna dras med mycket mer skuldkänslor för att inte räcka till.

att om mammorna kommer och hämtar på dagis en viss tid, säg klockan fem, så har de dåligt samvete för att de inte kunde komma tidigare, för att de inte räcker till. medan papporna som kommer och hämtar sitt barn samma tid känner sig och blir bemötta som att de är underbara pappor, eftersom de kommer och hämtar sina barn på dagis.

det blir också tydligt att mammornas förstahandprioritering alltid måste vara barnen medan papporna kan skylla på "det är mycket på jobbet just nu" eller "jag ska ju träffa..." och det är ok. de tar barnansvar om inte jobbansvar kommer ivägen. medan mammorna tar jobbansvar om inte barn kommer ivägen. ungefär.

en annan intressant sak var att de gånger papporna hade dåligt samvete var när de "var tvungna att åka på den där konferensen" och mamman fick ta allt ansvar. då hade de skuldkänslor gentemot mamman. medan mammorna 'alltid' hade skuldkänslor gentemot barnen.

världens bästa pappa behöver bara vara lika bra som en medelmåttig mamma.

#22  irtion & MarianneK 0laberg
2006-11-14 22:18:05

Tack!

#23  Sv: Den dolda agendan 0laberg
2006-11-14 22:19:41

En annan tanke... kan man bli världens bästa pappa, jagmenar världens bästa förälder, som far, om nu kraven på fäder är så inpiskat låga?

Jag tror inte det. Jag tror att låga förväntningar skapar ett lågt resultat. Vilket ger låga förväntningar osv.

#24  Sv: Den dolda agendan MarianneK
2006-11-15 00:31:41

Jag tror tyvärr att en del av de krav som finns på mammor inte gör dem till bättre föräldrar, som att byta gardiner fyra-fem gånger om året osv.

En annan sak med mer barnrelaterade krav, men jag tro ändå att en stor del av kravkatalogen skadar mer än den peppar.

Men visst, vet man att man inte får skit av att inte ha koll på om ens barn tycker om morötter eller inte, är det väl troligt att man struntar i att lära sig det.

#25  Sv: Den dolda agendan 0laberg
2006-11-16 22:24:31

"Men visst, vet man att man inte får skit av att inte ha koll på om ens barn tycker om morötter eller inte, är det väl troligt att man struntar i att lära sig det."

Det är faktiskt värre. Man får inte skit. Man får skratt. Och "men det kan ju naturligtvis inte du ha koll på".

#26  Sv: Den dolda agendan MarianneK
2006-11-17 00:43:00

Fy fan...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?