feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Frizoner från könsroller?


Gå till senaste inlägget#1  Frizoner från könsroller? Kaiser
2006-11-12 14:47:16

Jag kom att fundera över detta apropå snacket om gapskratt i en annan tråd. Att män gapskattar men att kvinnor gömmer skrattet bakom handen får väl anses som ännu en könsrollshämsko på oss, men ...

Finns det frizoner? När jag betraktar publiken på en revy, t ex, eller inför en stand up-komiker, verkar skrattet vara allmänmänskligt. Det verkar inte finnas någon som följer 'regeln om huru skratt bör utföras'.

Finns det andra frizoner där vi först och främst är människor, inte kön? Världen är ganska komplicerad, så det borde ju ha upstått några 'luckor' här och där. och om de finns, hur har de uppkommit och hur kan de expanderas?

Jag kommer att tänka på ett inte fullt lika roligt exempel som stand up comedy, nämligen katastrofer. Hur omständigheter bortom vår kontroll reducerar män och kvinnor till den minsta gemensamma nämnaren - en levande, om än skadad, organism. Kan det verkligen vara så illa att vi måste befinna oss i en livflotte på Östersjön (typ) för att bli fria från dem, könsrollerna? Finns det inga 'bra' frizoner?

Eller är tanken om frizoner det bara önsketänkande från min sida?

#2  Sv: Frizoner från könsroller? Myelina
2006-11-12 15:19:57

Framför datorn! Vem vet, jag kanske är en 72-årig man som bara vill komma undan min könsroll en stund...

#3  Sv: Frizoner från könsroller? 0laberg
2006-11-12 15:37:53

"där vi först och främst är människor, inte kön? "

"Framför datorn! "

Fast... vi är ju kön där också. Vi könas, dels utifrån den identitet vi valt (manligt/kvinnligt nick) att exponera; och dels utifrån de delar av vårt beteende som tillhör den könsroll vi skolats in i.

Även fast du ju är en gubbe, så uppträder du som kvinna, så i socialt hänseende, i den lilla ankdammen Internet, så är du inte fri.

Datorn experimentverkstad? Ja! Frizon? Nä.

#4  Sv: Frizoner från könsroller? yelin
2006-11-12 15:57:45

Jag tror tyvärr att det inte finns några totala frizoner. Vi kommer alltid, vad vi än gör, att ha med oss våra kroppar, våra kön och våra uppfattningar ocherfarenheter om kön. Det kan finnas tillfällen då vi tänker mindre på vårt kön och trivs bättre med det, men likväl finns det där hela tiden. Och kanske är det som är omedvetet det som är farligast? Då vi tror att det är "naturligt" eller opåverkat av "könsstereotyper".

#5  Sv: Frizoner från könsroller? metamorfos
2006-11-12 17:25:59

Instämmer med yelin.

- olycka = "rädda kvinnor och barn först"-tänket finns med (dvs ta hand om de "svaga")
- skratt - den som inte skrattar som förväntat blir pinsam. Särskilt pinsam är en kvinno-kvinna som skrattar mycket högt och/eller "ovanligt". Bilden av en kvinno-kvinna-stereotyp innehåller inte ett gapskratt!
- internet - tja... vi märker även här i en del diskussioner hur män och kvinnor lärt sig olika sätt att interagera.

Tyvärr tror jag inte det finns några frizoner, däremot zoner som är mer befriade från icke uttalade krav på att spela en roll.

#6  Sv: Frizoner från könsroller? 0laberg
2006-11-12 17:50:33

Väldigt begränsade och målinriktade sammanhang tycker jag kan vara mer frizoner. Typ: dragspelsklubben. Alla spelar dragspel. Även om man kan göra genusobservationer även där, så spelar det en mindre roll.

#7  #6 olaberg feather
2006-11-13 00:09:18

Absolut!
Det har jag också upptäckt.
Smala intressen/grupperingar förenar så mycket på individuell nivå att generella/tendentiösa könsskillnader/fördomar blir mindre intressanta.
(Jag tror könsroller primärt existerar för att människor i allmänhet har behov av att förena och kategorisera, och har man redan en massa annat som *de facto* förenar och kategoriserar behöver man inte ta till imaginära klubbtillhörigheter. Jag tycker mig iallafall märka att ju mer "i mittfåran" folk håller sig desto mer könsrollsorienterade är de. Folk i subkulturer av olika slag är ofta inte lika könsrollsorienterade.)

#8  Sv: Frizoner från könsroller? 0laberg
2006-11-13 08:43:43

"(Jag tror könsroller primärt existerar för att människor i allmänhet har behov av att förena och kategorisera, och har man redan en massa annat som *de facto* förenar och kategoriserar behöver man inte ta till imaginära klubbtillhörigheter. Jag tycker mig iallafall märka att ju mer "i mittfåran" folk håller sig desto mer könsrollsorienterade är de. Folk i subkulturer av olika slag är ofta inte lika könsrollsorienterade.)"

Smart tanke! Du har nog rätt.

#9  Feather #7 Arryn
2006-11-15 17:58:49

Såvida inte subkulturen spelar på eller handlar om könsroller, men annars håller jag med dig till fullo. Det stämmer ju verkligen. Har man ingen identitet att koppla till ett starkt intresse eller uttryck kan man iallafall koppla sin identitet till sitt kön.

#10  Sv: Frizoner från könsroller? Corona
2006-11-15 20:56:49

Fast som nybörjare i en intresseklubb är vi ofta mycket "könsrolliga".

Mina två yngsta barn går på aikido. En flicka och en pojke.

Hon var mycket mer försiktig än han i början - rädd att göra "fel", liksom de flesta tjejer, och mycket litet antal killar.
De flesta nybörjarkillar kastade sig in i aikidon - lyssnade inte särskilt mycket på ledaren utan bara körde på med sitt race. En eller två tjejer till är på samma sätt som majoriteten av killarna - tjoar o skriker o gör helt fel, men ser lika glada ut för det.

Men bland ledarna kan man inte se några könsrollsmönster - möjligen är den kvinnliga ledaren snabbare på att trösta barnen, och att förmana dem när de busar för mycket - men det beror nog också på hennes ålder.
De manliga ledarna är ganska unga och har inte lika mycket pondus och karisma. Lektionerna kan flippa ut lite om bara de är där.

Men ju mer proffsig och specialiserad en människa är - ju mindre behöver hon luta sig mot sin könsroll för att känna trygghet.

#11  Sv: Frizoner från könsroller? Arryn
2006-11-15 22:10:57

Såg precis "Mitt i naturen" som handlade om fåglar. Fågelskådarna betedde sig och såg ut precis likadana oavsett om de var män eller kvinnor. Det känns verkligen som de är helt neutraliserade i fråga om könsroller :)

#12  Sv: Frizoner från könsroller? Terminator
2006-11-15 22:46:22

Jag tycker också att många som fjällvandrar och fågelskådar (särskilt i samkönad sällskap) kan vara rätt könsbefriade. Att man liksom upplever och skådar naturen, som är så mycket större än människor kan nog säkert främja viss könlöshet.

#13  Sv: Frizoner från könsroller? MariaBystrom
2006-11-15 23:10:22

Jag kan ofta rent subjektivt uppfatta att jag i första hand ses som individ och inte efter mitt kön.

Jag har aldrig varit rädd att ta plats, att skratta högt eller så.

Dessvärre tror jag nog ändå att rent objektivt finns få frizoner befriade från föreställningar om kön. Att jag egentligen inte är DEN som skrattar högt utan att jag är DEN DÄR KVINNAN som skrattar högt.

En spontan tanke kanske skulle vara långvården. Alltså, riktigt sjuka, gamla människor som i stort sätt behöver hjälp med allt från att vändas i sängen, att matas och så vidare. Då ses man nog i första hand som gammal&sjuk och inte som en gammal kvinna/man som är gammal&sjuk.

#14  Sv: Frizoner från könsroller? Blindalina
2006-11-17 16:27:30

vilken intressant tråd.

#15  Sv: Frizoner från könsroller? Arryn
2006-11-17 17:45:14

MariaBystrom: Absolut, efter helt ovetenskapliga observationer ser jag helt klart en tendens till att man "befrias" från sin könsroll ju äldre man blir.

#16  Sv: Frizoner från könsroller? Terminator
2006-11-17 20:33:53

Jag tror också att genom ålderdomen befrias vi mer och mer...och det är då vi liknar varandra också! Alla har lite skägg, hängiga bröst, ansikten smälter samman till en mer neutralt könad en och så vidare.

#17  Sv: Frizoner från könsroller? Arryn
2006-11-17 22:17:14

vi liknar varandra när vi föds också. Tyvärr är vi inte så befriade från könsroller då :|

#18  Sv: Frizoner från könsroller? metamorfos
2006-11-18 00:23:52

I en del enkönade samlingar går det faktiskt att vara rätt fri från könsroller. För där finns inte "det andra könet" att speglas mot. Däremot är det svårt att befria sig från könsrollsbeteende, eftersom det präntats in i en så länge.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?