feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Det finns viktigare frågor än jämställdhet"


Gå till senaste inlägget#1  "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" ManiacDarling
2006-11-06 23:46:29

Har ni hört den förut?

Senast igår fick jag höra detta "motargument" mot min feministiska kamp. En gubbe sa att "jo, feminism är väl bra men det finns ju mycket viktigare frågor att ägna sig åt". Det är ju ta mig fan som att hånskratta åt de miljontals misshandlade, våldtagna, könsstympade kvinnorna rakt i ansiktet!
Och om man då talar med en person som ändå erkänner jämställdhet som en viktig fråga, och talar om feminismen med utgångspunkt från det som sker en närmast, här i Sverige, med fokus på skönhetsideal, sexualisering och löneskillnader - ja, då får man höra att man ödslar onödig energi på oväsentligehter och att det är mycket viktigare med t.ex jämställdheten utanför Sveriges gränser "Ja, men kvinnorna i Afghanistan har det ju mycket värre än er här i Sverige!" Ungefär som att man borde skämmas för att man gapar över för mycket i sin strävan efter jämställdhet. Suck. När ska ens feministiska kamp få tillåtelse att vara befogad?

#2  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" Escapist
2006-11-07 00:05:55

Fråga vad personen tycker är viktigare nästa gång. Sedan vänder du det här icke-argumentet mot honom eller henne med att ta upp något ÄNNU viktigare. Det finns alltid någon som har det värre.

Sedan ska man inte dissa någons engagemang mot fattigdom eller asteroidnedslag, men man kan kräva samma sak tillbaka.

#3  till ManiacDarling och Escapist fredriktomte
2006-11-07 00:33:58

Det går ju åt båda hållen. Vill man respekteras för de frågor man själv kämpar för måste man acceptera de frågor andra kämpar för och därmed även implicit acceptera att andra inte vill/orkar kämpa för de frågor man själv tycker är mest befogade.

Personligen anser jag att det finns viktigare politiska frågor än jämställdheten, men den hamnar ganska högt upp på agendalistan.

#4  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" ManiacDarling
2006-11-07 02:03:03

Måste man kategorisera/prioritera då? Det finns inget som hindrar att känna ett engagemang för flera orättvisor samtidigt. Det är ingen som har sagt att ett engagemang per automatik innebär tvång att alltid leva som man lär in i minsta detalj, lika lite som man negligerar andra orättvisor, men det verkar som om folk tror det så fort feminism kommer på tapeten. "Är du feminist? Mä, varför sminkar du dig då? Varför har du pojkvän för? Varför skiter du i världssvälten för, det är ju typ jättemycke viktigare!" Typ. Eller "Brinner du för djurrättsfrågor? Varför är du inte vegetarian för då?" Ja, att hela tiden försvara sitt engagemang har gjort mig lite trött. Kan man inte få vara emot en orättvisa utan att för den skull skita i andra orättvisor?

#5  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" macramatic
2006-11-07 06:09:55

Frågan om människors lika värde är tillsammans med miljöfrågan de absolut viktigaste frågorna, då dessa är förutsättningen för vår vidare levnad på lång sikt. Det är omöjligt i mina ögon att inte vara konsekvent strävandet efter människors lika värde. Filippinska kvinnors rätt till samma framtid som deras män hör samman med palestiniers rätt till ett drägligt liv. Mänskligheten behöver så många som engagerar sig i den. Att då förhindra möjligheten för hälften att bidra för med sig så omfattande konsekvenser.

#6  macramatic 0laberg
2006-11-07 09:00:05

Lysande!

#7  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" Escapist
2006-11-07 12:11:53

Det är helt sant, de flesta kan hålla mer än en sak i huvudet samtidigt, förutom kanske media då. Dessutom hänger allt ihop. Teknologiska framsteg, hållbar utveckling, fattigdomsbekämpning, spridande av frihet och humanism (mina egna favvisar) är samma sak och är inte hinder för varandra, tvärtom.

#8  ang #1 UppåtEmma
2006-11-07 12:19:40

är inte det enda svar en kan ge på en sån kommentar:
tycker du ja!

#9  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" ozzie
2006-11-07 12:26:00

vad man än engarera sig i kommer folk alltid ha åsikter om det
"är du vegan? hur kan du bryr dig om djur när människor ha det så jävligt?"
"är du vegan? jaha, men sopsorterar du då?"

engamanget: borde alltid ligga någon annan (_viktigare_) stans eller så blir man utpekad som moralist, och då vill folk gärna släpa fram ens svarta fläckar.

och, ja suck. "kvinnorna i afgahnistan" har man ju hört en massa gånger. och det är ju galet på så många sätt. äsch nu blev jag trött..

#10  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" kezo
2006-11-07 12:48:26

Det denda acceptabla tycks vara att inte engagera sig alls och bara flyta med strömmen, ev. skänka en slant till nåt välgörenhetsprojekt då och då. Så slipper man anklagas för att man engagerar sig i "fel" saker?

Löjligt.

Undra om gubben i #1 skulle kunna gå in på Stadsmissionen och säga: "Varför engagerar ni er i svenska hemlösa? De får ju ändå mat och någon form av pension. Skicka pengarna till svältande barn istället, det är ju mycket viktigare!"

Annars håller jag med macramatic i #5 till punkt och pricka!

#11  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" Sofie
2006-11-07 16:35:40

När jag för ett tag sen blev intervjuad i en tidning om jämställdhet och mot objektifiering fick jag en kommentar efteråt om att det finns så mycket viktigare saker, tex fattigdom i Afrika. Då svarade jag att jag tycker det är jätteviktigt också och att jag faktiskt är engagerad där också, bla med fadderbarn, men att jag faktiskt kan göra/engagera mig i flera saker samtidigt, då blev personen i fråga väldigt tyst. :-D

#12  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" metamorfos
2006-11-07 17:30:33

ManiacDarling - exakt så.

#13  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" Kaiser
2006-11-07 18:06:05

Jag tror att många antar att varje problem är i sig ensamt, dvs att jämställdhet inte påverkas av globalisering, som inte påverkas av djurrätt, som inte påverkas av fattigdom, som inte påverkas av svält, som inte påverkas av krig, som inte påverkas av ... Osv osv.

Jag har för mig att det kallas intersektionalitet, men är inte säker. Visst gör det?

Att förklara att allt hänger ihop tar tid och kraft - och många har varken tid eller ork att antingen förklara, eller att lyssna. Speciellt att lyssna.

Att lyssna kräver ju att en är okej med tanken att kanske ändra sin ståndpunkt, vilket sällsynt få faktiskt är. Det vi vet, det vet vi - och här ska ingen liten skit komma och lära mig nåt nytt inte. Typ. Det är synd, därför att enda sättet att lära sig något nytt - och förändra sitt beteende - är att lyssna, att tänka, att villigt kunna erkänna 'jag hade fel'.

Det är som när jag och morsan började diskutera hedersvåld; hon hade jäkligt svårt att se hur vad som inträffade iom bildandet av stadsstaterna Ur och Marduk kunde påverka modern tids hederskultur. När jag _nästan_ hade nått fram ... Då gick hon och började steka köttbullar :S

(Det var iofs goda köttbullar, men det förtog lite av min argumentation.)

#14  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" ManiacDarling
2006-11-08 17:04:31

Citat: "Undra om gubben i #1 skulle kunna gå in på Stadsmissionen och säga: "Varför engagerar ni er i svenska hemlösa? De får ju ändå mat och någon form av pension. Skicka pengarna till svältande barn istället, det är ju mycket viktigare!""

Ha! Bra sagt... :-) Men inte en jävel skulle ju göra så, inte mot sånt där "heligt" och oantastligt engagemang som att hjälpa hemlösa, skänka pengar, skicka kläder och mat eller nåt annat liknande. Om man däremot är en obehaglig jävel som bestämmer sig för att göra politik av folks privatliv och pekar på orättvisor och förtryck som det krävs lite(men ändå mycket) av folk för att hjälpa till att förändra - då minsann blir det tvärstopp.

Man kanske kan använda det här argumenetet: Ja, men de svältande barnen i Afrika får det inte ett dugg bättre bara för att jag slutar vara feminist och engagera mig för jämställdhet. + att det är betydligt lättare för en människa att vara engagerad mot fler än 1 fråga på samma gång, än vad det är för densamme att pissa och skita samtidigt.

Nu kanske jag svamlar för mycket..

#15  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" 0laberg
2006-11-08 22:58:24

"Nu kanske jag svamlar för mycket.. "

Absolut inte. Jag tycker du sammanfattade det hela väldigt bra.

#16  maniacdarling Blindalina
2006-11-09 00:01:19

" det är betydligt lättare för en människa att vara engagerad mot fler än 1 fråga på samma gång, än vad det är för densamme att pissa och skita samtidigt."

det tycker jag var bra sagt.

bra att säga till folk som inte bryr sig om någonting.

#17  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" Kaiser
2006-11-09 00:22:31

*agerar lite advocatus diaboli*

Men nog finns det viktigare saker än att pissa och skita samtidigt?

Faktum är ... Nej. De besvär som uppkommer av att inte kunna göra två saker samtidigt kan i slutänden hota att kullkasta hela din existens.

Vi värderar gärna vilken 'katastrof' som är viktigast; den med högst dödsoffer är alltid viktigare eftersom vi människor står så otroligt nära döden, även om vi inte vill erkänna det. En stor del av mänskligheten är livrädd för att dö, så därför ter sig 'skiten' (dvs döden) som viktigare än annat (dvs det som i salongstermer kallas 'det lilla behovet' - som t ex kvinnor). Därtill kommer det faktum att vi gärna värderar _synliga_ dödsoffer mer än de osynliga; t ex - tsunamin var hemsk, men inte lika hemsk som Estonia, eftersom vi slapp se TV-bilder av döda (svenska) kroppar i vatten från Thailand.

Döda barn i Darfur framstår som mer hemskt än döda kvinnor i en namnlös lägenhet i Sverige, därför att Darfurbarnen _syns i TV_. Det gör inte de allra flesta dödade svenska kvinnor. Eller svenska män. Alltså är det viktigare att bry sig om barnen i Darfur än svenska kvinnor/män - trots att det vi gör i Sverige i slutänden även får efffekt på Darfur. Inte om ett år, eller två, eller tre. Men om trehundra år (med lite god vilja från vilket väsen eller politiker vi nu vill åkalla).

Vi vill helst inte se längre än nästippen. Allt bortom den är okänt och därmed farligt. och sånt som är farligt ... Om vi inte bryr oss om det, så finns det inte. Monstret i garderoben; blunda och det dör, stirra och den bleka handen rycker täcket av dig.

Fast de svältande barnen sitter i TV-rutan, det gör inte svenska kvinnor med för låg lön - och därför syns de inte. Egentligen. så då behöver vi inte bry oss lika mycket om dem, för de är ju inte lika utsatta som Darfurs telningar. Kvinnorna är inget problem.

De som väljer att se bortom nästippen är ett hot mot 'den trygga modellen', den där schimären av att allt egentligen är ganska bra - särskilt i jämförelse med de svältande barnen i Afrika.

#18  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" Sinderella
2006-11-09 00:39:39

Det är alltid viktigt att ha ett globalt perspektiv på feminism, men det innebär inte att man ska förlöjliga och kritisera den feministiska kampen i Sverige.
Några exempel på vad jag menar:

¤Det är ett problem att det finns tonårstjejer som inbillar sig att de är feta-trots att deras BMI är helt normalt-för att de inte kan ha kläderna på H&M Impuls.
Men vi får inte glömma kvinnorna i varmare länder som sitter och syr kläderna under vidriga arbetsförhållanden för slavlöner.

¤Det är ett problem att det är så svårt för lesbiska att få adoptera barn genom adoptionsorganisationer i Sverige.
Men vi får inte glömma att i en perfekt värld skulle det inte finnas,eller vara ytterst sällsynt med internationella adoptioner överhuvudtaget.Då skulle jordens alla kvinnor ha tillgång till gratis och säkra preventivmedel.Ingen kvinna skulle heller med blödande hjärta vara tvungen att lämna ett nyfött barn hon egentligen ville ta hand om själv och se växa upp till ett barnhem enbart för att det skulle svälta ihjäl annars.

¤Det är ett problem att det finns tjejer i Sverige som inte vågar visa sig ens för sin pojkvän utan smink.(Jag säger absolut inte att det är "fel" att sminka sig eller att smink alltid är till för att behaga killen.)
Men vi får inte glömma att i Iran finns det kvinnor som kämpar hårt för rätten att få gå på stan med nagellack och läppstift utan att bli straffade med piskrapp.

Alltså sammanfattningsvis:Det svenska feminister kämpar för är inte bagateller eller skitsaker.(Med enstaka undantag, Herr Gårman skylten struntar jag fullständigt i.)
Men vi får aldrig glömma bort att ha det globala perspektivet OCKSÅ, och acceptera att för kvinnor i andra länder är det andra saker som står högst upp på agendan.Håller ni andra med?

#19  Sinderella Blindalina
2006-11-09 01:15:16

"Det är alltid viktigt att ha ett globalt perspektiv på feminism, men det innebär inte att man ska förlöjliga och kritisera den feministiska kampen i Sverige. "

Precis.
Och jag håller med. All sorts förtryck är fortfarande samma förtryck.

Jag har t ex hört det inom den utomparlamentariska vänstern som jag varit litet tillochfrån engagerad i under delar av mina ungdomsår, att klasskampen är viktigast, osv. Men alla kamper är viktiga, på sitt sätt.

#20  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" Escapist
2006-11-09 01:31:53

Exakt, det går att ha andra perspektiv på sådana här frågor, som är genomtänkta och relevanta, utan att ställa problemen mot varandra. Min åsikt att utländska fabriker som erbjuder kvinnor i fattiga länder utvecklingsmöjligheter är en jättebra grej står inte i motsats till deras säkerhet och föreningsfrihet, men det blir lätt så när man ska ställa upp en prioriteringslista.

#21  Sv: "Det finns viktigare frågor än jämställdhet" feather
2006-11-11 04:29:28

Jag är egentligen en betydligt större miljövän än människovän - och om jag fick välja en enda fråga som alla skulle kämpa för så skulle jag klockrent välja miljöfrågan.
Vår planet är grunden för vår existens, kör vi slut på den är mänskligheten dödsdömd, talibaner och feminister och bibliotekarier och psykopater all alike.

Men när det gäller människofrågor tycker jag de alla befinner sig på samma nivå.
Det där resonemanget att "det finns viktigare frågor" är ju bara patetiskt överförmynderi. Tolkningsföreträde kan man kalla det för. Det är bara att vända spegeln mot den som uttrycker sig så.
Typ: - Jahaaaaa, så det är okej med dig om din chef spottar dig i ansiktet och postar hundbajs hem till dig - för att en bilbomb sprängdes i Bagdad idag.
Mmmm.
Säkert.
Och det är okej med dig om några tusen svenska kvinnor får stryk av sina män dagligen - det är ju faktiskt flera miljoner kvinnor som dör av AIDS i Afrika årligen. Lite misshandel gör ju bara lite ont. Ibland.

Spik i foten liksom.

Det är som med Kurdo Bakshi - som sade åt Nalin Pekgul att sluta kämpa mot hedersmordskulturen bland kurder. Lille Kurdo tyckte det var viktigare att det svenska folket sympatiserade med kurder som förtrycks och mördas av turkiska tyranner, än att det svenska folket sympatiserade med kurdiska flickor som förtrycks och mördas av KURDISKA tyranner.
Först måste kurdiska MÄN sluta terroriseras och mördas. Kurdiska kvinnor är inte lika viktigt. De borde snarare förstå att den kurdiska befrielsekampen faktiskt är viktigast.

Där förvandlades min respekt för honom till maskföda.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?