feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Idrottsvärlden - ett ormbo ingen vill störa?


Gå till senaste inlägget#1  Idrottsvärlden - ett ormbo ingen vill störa? Kaiser
2006-10-29 16:36:02

Jag ska på förhand erkänna att jag inte vet särskilt mycket om vad som orsakade tv-sportens Jonas Karlssons angrepp på brottarna i landslaget. Jag ska också erkänna att jag faktiskt inte är särskilt intresserad av brottning (eller sport öht), men ändå ...

Där finns ett slags allmänintresse hos mig, om varför sport och idrottsvärlden är mer eller mindre helt fredad från kritisk granskning. Antagligen därför att jag står utanför denna värld av 'Riktiga Män' (med tandproteser).

Sport och idrott har en väsentlig inverkan på samhällsskicket. Idrott, träning och motion är bra för både kropp och själ (har jag hört). Sport och idrott är en av de viktigaste aktörerna när det gäller att utveckla unga människor. Värdet av lagarbete och målmedvetenhet, värdet av fysisk aktivitet och interaktionen människor emellan - allt sådant och mycket mer är kanske det viktigaste som idrott kan tillföra samhället.

Men vad för värderingar lärs ut?

Varför betraktas idrottsvärlden som en slags 'stat i staten', där allt är tillåtet med motiveringen 'i stridens hetta'? Varför accepteras exempel efter exempel av antisocialt och i många fall rent kriminellt beteende, bara därför att det utspelar sig på eller i anslutning till en idrottsarena? Om alla andra strukturer ständigt ifrågasätts, varför är det så tyst om idrotten?

Är sporten den 'sista manliga bastionen' - och är det därför ingen vill, törs eller får ifrågasätta den?

Eller är det en annan slags helig ko, nämligen den fysiska träningens heliga ko. Allt som främjar motion måste anses vara gott, även om det gömmer på allt ifrån tortyr och sexism till fascistiskt tänk och homofobi (och i vissa fall utpräglade hatbrott - 1995 mördades den öppet homosexuelle hockeyspelaren Peter Karlsson)?

För omväxlings skull fann jag faktiskt en läsvärd krönika i Aftonbladet, där sociologen Peter Söderström mer eller mindre går till frontalangrepp på idrottsvärlden.

http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,…

#2  Sv: Idrottsvärlden - ett ormbo ingen vill störa? Myelina
2006-10-29 16:58:27

Jag har också undrat varför dåligt beteende ses som så självklart inom idrotten (allt från världsstjärnor som flyttar ut sina pengar till fotbollshuliganer). Tror inte att det har att göra med att den fysiska träningen är en helig ko, mer kanske för att idrott blivit den sista legitima arenan för patriotism och machismo.

Nu lite förvirrat (?) spånande: Idrotten är arenan för de längsta klassresorna. Från att ha varit en liten kille i Rosengård blir Zlatan en superstar. De som gör denna resa blir symboler för "the selfmade man", och därmed befriade från kritik eftersom de själva en gång tillhört en underpriviligierad grupp. Kan detta vara en av anledningarna?

Om du inte har läst "med uppenbar känsla för stil", så är den ett måste. Där diskuteras bl a mansidealet inom fotbollsvärlden.

#3  Sv: Idrottsvärlden - ett ormbo ingen vill störa? MariaBystrom
2006-11-11 21:10:57

Detta är ett intressant ämne. Bloggade om det för ett tag sedan efter en lektion i idrottspsykologi.

Och boken "uppenbar känsla av stil" är helt klart läsvärd!

http://tinnitussans.blogspot.com/2006/09/att-…

#4  Sv: Idrottsvärlden - ett ormbo ingen vill störa? Tamara
2006-11-11 21:33:06

Idrotten är uppenbarligen orörbar. Möjligen kan man diskutera från vilka åldrar toppnings ska vara tillåtet, men att ifrågasätta sportens grundläggande värderingssystem är mycket svårt när alla inblandade tar det som en attack på dem själva (som t.ex. är ledare inom barn- och ungdomsidrotten). Det är min erfarenhet från att ha arbetat med föreningsstöd.

#5  Sv: Idrottsvärlden - ett ormbo ingen vill störa? smashitup
2006-11-12 18:55:41

http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2…

Ja jävlar.

#6  #5 Oknytt
2006-11-12 18:59:27

"och gör sig i ett slag ovän med halva mänskligheten"

Positivt i vilket fall att halva mänskligheten är feminister? :)

#7  Sv: Idrottsvärlden - ett ormbo ingen vill störa? Kaiser
2006-11-12 19:54:40

Han var åtminstone ärlig :o)

Ja, att han inte stack under stol med att han var manchauvinist, alltså.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?