feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

starta tjejjour?


Gå till senaste inlägget#1  starta tjejjour? Sofie
2006-10-22 13:47:58

I kommunen jag bor nu finns ingen tjejjour och bara en bristande kvinnojour utan någon direkt verksamhet (verkar det som). Jag funderar på om det skulle gå att starta upp en tjejjour, typ på halvtid, men har ingen aning om vad som krävs, typ om man måste gå nån kurs hos ROKS, om den måste vara ansluten till kvinnojouren, eller kan vara fristående, om man kan få pengar av kommunen osv...
Nån som vet?

#2  Sv: starta tjejjour? someld
2006-10-22 14:16:11

Jadu... ett tips är kanske att både kontakta ROKS och SKR - Sveriges Kvinnojourers riksorganisation - för att se vad de har att erbjuda som stöd och hjälp med ditt engagemang och använda deras erfarenheter för att slippa uppfinna hjulet från början.

Inget originellt förslag - men ibland behöver man höra det från nån annan vad man själv tänker.

Lycka till!

#3  Sv: starta tjejjour? Vintern
2006-10-22 15:40:10

Jag har inga tips att ge men däremot tycker jag att du förtjänar en stor klapp på axeln och jag önskar dig all lycka till med projektet!

#4  Sv: starta tjejjour? ozzie
2006-10-22 15:46:36

shit vilket bra iniativ! jag är aktiv medlem i en tjejjour-men har tyvärr ingen erfarenhet av att starta upp, jouren hade funnits i ungefär 5 år när jag blev medlem.
dom som startade den var typ 3-4 stycken och första tiden var nog ganska slitig men jäklarns kul.
det tar ju ett tag innan allt kommer igång med att pengarna man söker blir beviljade.
vi har fått från en stadsdelsförvaltning och från länsstyrelsen blandannat- det där är nog väldigt olika från stad till stad.
någonslags studiecirkel i tjejjouskunskap borde du ju få gå innan, men som sagt känner inte till rutinerna.

#5  Sv: starta tjejjour? FiaMia
2006-10-22 22:55:17

"Tjejjourskunskap" av Eva Karlsson och Gerda Christenson är en jättebra handbok som handlar om hur man startar tjejjour.

#6  Sv: starta tjejjour? Lily
2006-10-23 09:16:17

Hej, är jourkvinna själv och visst kan du starta en tjejjour. Finns massor man måste tänka på förstås och det finansiella får man av staten och man måste aktivt söka pengar vilket är slitsamt. Med den nya regeringen är också risken att den typen av stöd blir svårare att få.

Men trots allt det byråkratiska och alla hinder så tror jag inte att det behöver vara så svårt. Att som kvinnojour vara anknuten till ROKS är ett plus då de har egna medel att hjälpa till med.

Vidare är ett tips att du kontaktar en existerande tjejjour. Poängen med tjej- och kvinnojourer är just att hjälpen sker från medsyster till medsyster. Så visst kan du hjälpa och t o m starta egen tjejjour och jobba utifrån de problem som dyker upp.

Viktigt är att ALDRIG få en kvinna att känna skuld (det har de så det räcker och blir över). Praktisk hjälp i form av kontakter med polis och socialtjänst är något som kan göra en enorm skillnad i kvinnans liv. Vad gäller skyddat boende kan du få hjälp med det från andra kvinnojourer som ha såna platser etc...

Oj, här börja en lång lista... he he

Ta kontakt med en tjej-jour och hör hur de gjort... lärandet kommer mer med jobbet.

Stort lycka till på dig!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?