feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feministiska barn/ungdomsprogram?


Gå till senaste inlägget#1  Feministiska barn/ungdomsprogram? Jagheterblixten
2006-09-24 21:26:48

Jag har funderat över barn och ungdomsprogram osv, och jag vet att när jag var liten var det väldigt mycket ´"typiska" roller, samt väldigt tydligt vad som var ämnat för tjejer och killar att se.
För två år sedan gjorde jag också en film om könsroller bland barn i en två-trea, alltså med barn som var 8-9 år, och de hade väldigt tydliga uppfattningar om media i stort och vilka program som var ämnade för vilka.

Finns det "könsneutrala" barnprogram? Är detta något att eftersträva? Finns det feministiska barnprogram? Jag kan inte komma på några alls, förutom det uppenbara: Grynet! underbara underbara grynet.

Ursäkta smått förvirrat, osammanhängande resonemang ovan, jag har suttit vid datorn länge med en uppgift och tänkte få igång en diskussion som en ursäkt för en paus. =)

#2  Sv: Feministiska barn/ungdomsprogram? Crumble
2006-09-24 22:26:39

Fem myror är fler än fyra elefanter var nog till för alla. Därmed inte sagt att könsrollerna inte märktes i programmet. Andra program som jag tror ses/sågs av både flickor och pojkar (och vuxna ibland) är Björnes magasin, Bullen...

*här höll jag på att nämna en lång lista med tecknade serier men insåg att _alla_ hade en huvudkaraktär som var kille och möjligtvis hade en kvinnlig biroll*

#3  Sv: Feministiska barn/ungdomsprogram? babyJesus
2006-09-24 22:45:17

Lilla sportspegeln är bra! Eller, det var ett tag sedan jag såg det men då var det iallafall jämnt med killar och tjejer och det visades både balett och hockey, ridning och fotboll och tennis och badminton och simning och massa och även handikappidrott har jag för mig. Jag har även läst att det är det enda sportprogrammet med jämn könsfördelning och jag skulle klassa det som könsneutralt, liksom hjärnkontoret, grynet, rea, lilla aktuellt.
Sedan vet jag inte så många mer namn på program, men det finns ju massa tecknade program som går på typ cartoon network och jag tycker de rätt ofta riktar till både flickor & pojkar, dock verkar det vara väldigt viktigt att markera könet, en tjej men jaha då måste hon ha läppstift & kjol & örhängen & pipig röst & stora bröst & smal midja & ja vadsomhelst, bara det syns att det är en tjej liksom. Eller det verkar snarare vara viktigt att markera att det här är en tjej, killarna har mer vanliga kläder (typ tröja o jeans,) som jag även ser massa barntjejer ha på stan. Det flesta programmen har väl även en kille i huvudrollen.. Annars tycker jag det varierar endel, vissa program är väldigt stereotypa där killarna är på ett sätt och tjejerna på ett annat (om de ens får vara med) men har även sett program där rollerna är mer könsöverskridande.

Och nu verkar det väl som att jag inte gör annat än kollar på barnprogram:)

Och kanske OT men måste nämna fantastisk film: Sagan om syskonen baudelaires olycksaliga liv, glöm harry potter, syskonen baudelair knäcker honom lätt. Och Shrek 1 och 2 då såklart, ett pruttande prinsesstroll, kan det bli bättre?

#4  Sv: Feministiska barn/ungdomsprogram? 0laberg
2006-09-25 00:24:19

Bolibompa har överlag ett genustänk i sitt utbud. Här finns tuffa tjejer och veka killar.

När mina barn kommer hem efter sejourer hos vänner med kabel-TV och berättar om programmen som visas där, så verkar det vara sämre beställt med genustankarna...

*älskar gammal god svensk stalin-TV-barnprogram a la 70-talet*

#5  Sv: Feministiska barn/ungdomsprogram? Terminator
2006-09-25 11:04:47

Jo, håller med om Bolipompa! Den är väldigt väl genomtänkt och faktiskt normbytande. Just lilla sportspegeln tror jag har verkligen "varannan" ambition, vilket är bra! Men de mer komersiella krafterna är ju verkligen inte så genomtänkta (eller det är väl just vad de är), men jag tror att även om det finns äckligt könsstereotypa tecknade serier till exempel men jag tror att många av min dotters kompisar (både tjejer och killar) gillar Scooby-do. Så det kanske är ett exempel som tilltalar alla. Med en rädd/dum kille och en dum hund i huvudrollerna :-)

#6  Sv: Feministiska barn/ungdomsprogram? Jagheterblixten
2006-09-25 11:44:55

Vad glad jag blir med bolibompa! Jag håller nog också med, vid närmare eftertanke.

Ang. Harry Potter, jag älskar Harry Potter, men hur är det ställt med stereotyperna där egentligen? Hermione är ju väldigt "duktig flicka", överhuvudtaget är det glest med tjejer i höga positioner, läraren på skolan vars namn jag inte minns nu är ju visserligen högt uppsatt, men hon känns många gånger som en "ragata". alltså, att det är konstigt att hon är som hon är. Eller letar jag bara fel nu? Hursomhelst, jag ska kolla in Sagan om syskonen baudelaires olycksaliga liv, babyJesus =)

#7  Sv: Feministiska barn/ungdomsprogram? babyJesus
2006-09-25 22:53:42

Jag gillar också Harry Potter! Och just Harry Potter tycker jag ändå har hyfsade roller- visst Hermoine är den där duktiga flickan fast hon är även väldigt modig & tuff & rätt käftig. Ron får vara rädd trots han är kille och sådant, jag tycker det känns som att det skulle gå att byta kön på karaktärerna utan att det skulle bli mindre trovärdigt och det är ett bra tecken.. Iallafall till boken som senast blev film dock, där Hermoine plötsligt blir TJEJ (innan var hon bara människa), kommer inte ihåg så noga nu men kom ihåg att jag störde mig på det, kan ju hoppas jag har förstorat upp det såhär i efterhand:)

#8  Sv: Feministiska barn/ungdomsprogram? Escapist
2006-09-25 23:34:27

Att McGonagall har ragatatendenser är väl inget jämfört med det faktum att alla obehagliga och/eller onda lärare har varit män. Malfoy och hans kumpaner är också nästan uteslutande män. Där har vi en riktig könsuppdelning som går långt bortom personlighetsdrag. Det är först i den senaste boken som några onda kvinnor kommer fram. Men jag skulle nog vilja säga att de flesta HP-karaktärer är ARKEtypiska, inte stereotypa.

Riktigt bra animation är svårt att hitta. Jag kan komma på flera serier som tagit ett steg i rätt riktning, men ingen som står ut just i det här avseendet.

En serie ni borde hålla ögonen på är Oban Star-Racers, en fransk-japansk sci-fi-serie med en stark och förhållandevis otypisk kvinnlig huvudperson som brottas med en del könsrelaterade problem.

På de manga- och animebloggar jag läser ibland dsiskuteras könsroller och feminism rätt ofta. Det kan vara värt att titta på om man har lite äldre barn kanske. Trots Japans bristande utveckling på området kommer en och annan serie därifrån som är bra även ur ett feministiskt perspektiv.

#9  Sv: Feministiska barn/ungdomsprogram? 0laberg
2006-09-25 23:37:01

"Trots Japans bristande utveckling på området kommer en och annan serie därifrån som är bra även ur ett feministiskt perspektiv."

Nu är jag verkligen ingen manga-kännare, men jag får iaf intrycket att mangan är _det_ forumet där könsrollerna (och andra feudala inslag i den Japanska kulturen) bearbetas och görs upp med.

Det känns som att det är i mangan som man försöker sig på att skapa nya ideal. Experimenterar med hjältetyper.

#10  0laberg Escapist
2006-09-26 00:01:04

Ur en japansk synvinkel är det definitivt så. Men manga är ett konstnärligt medium som vilket annat, så det finns många fler uttryck än så. Vissa av dem är rätt sorgliga, men det kan man inte lasta manga i stort för. Tyvärr är manga väldigt segmenterat i serier för män och serier för kvinnor fortfarande, så frågan är hur mycket den utveckligen följer de gränserna.

Jag blev positivt överraskad när jag läste xxxHolic (har inget med porr alls att göra), där den manlige huvudkaraktärens främsta egenskap är att han är huslig och bra på att laga mat, plus att han är hysterisk och emotionell på ett sätt som är rätt typiskt kvinnligt annars.

Men det är kanske ett ämne för en annan tråd.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?