feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Allierade i den feministiska kampen?


Gå till senaste inlägget#1  Allierade i den feministiska kampen? jenslandberg
2006-09-21 15:19:59

Hur ser den feministiska kampen ut, och vilka är dess allierade?

(Jag har alldeles för lite akademisk kunskap och praktisk erfarenhet för att svara uttömmande och/eller konkret på den frågan. Därför är även Gissningar, teorier och "sanningar" välkomna.
Men sitter du på erfarenhet eller kunskap är dina synpunkter det viktigaste inslaget.)

#2  Sv: Allierade i den feministiska kampen? Blindalina
2006-09-21 16:50:19

Jag skulle eg vilja svara i grupperingar och celler, men det bästa svaret är nog att den feministiska kampen är allt det som sägs och teoretiseras i feminismens namn. Men det är klart, då räknar jag in genusteorier övh och det är kanske inte det som är kampen ifr.

Nej, kampen är väl de som visar utåt att de kämpar för feminismen, men då räknar en ju ut alla de som kämpar i tysthet och inofficiellt.

#3  Sv: Allierade i den feministiska kampen? Blindalina
2006-09-21 16:52:58

Fast en borde rita upp en tydlig karta på feminismens generaler och alla dess allierade, med namn och allt.

#4  #3 Blindalina jenslandberg
2006-09-21 16:56:19

Ja, det vore lite kul. Den här tråden är mitt försök att tydliggöra lite.

#5  Sv: Allierade i den feministiska kampen? jenslandberg
2006-09-21 16:59:07

En fråga: Är de politiska partier smo säger sig vara feminister att se som just deltagare i den feministiska kampen? Eller är de bara allierade? Eller kanske inte ens det?

Jag är benägen att påstå att de partier som säger sig vara feminister är feminismens allierade. Ett undantag kan vara Fi, som ju fortfarande är ett oprövat kort.

#6  Sv: Allierade i den feministiska kampen? Evon
2006-09-21 20:51:38

Jag skulle nog säga att det inte räcker med att ett parti säger sig vara feministiskt för att räknas som allierat. Det är vad man driver i praktiken som räknas för mig. Ord är bra och nödvändiga, men de måste följas av handling också för att verkligen få kraft. Ord kan också dölja de egentliga prioriteringarna, och handlingar kan gå helt på tvärs med orden.

#7  Sv: Allierade i den feministiska kampen? 0laberg
2006-09-21 21:28:10

Jag håller på folk _inom_ partierna. Med undantag för F! finns det inget feministiskt parti. Däremot feminister lite här och var.

Det är för övrigt en bra pryl: tipsa om feminister med makt, folk att personvälja, folk att skicka lobbymäjl till.

#8  Sv: Allierade i den feministiska kampen? 0laberg
2006-09-21 21:29:38

Birgitta Ohlsson.

Sådär. Nu har jag tipsat.

#9  Sv: Allierade i den feministiska kampen? 0laberg
2006-09-21 21:41:18

http://www.birgitta.nu

#10  Sv: Allierade i den feministiska kampen? Sinderella
2006-09-22 13:46:03

Jag tycker att alla de som gör något praktiskt för feminismen deltar i kampen.Jag tänker då på allt ifrån alla kvinnor och tjejer som jobbar(oftast) ideellt på tjej och kvinnojourer, fackombud inom lågavlönade kvinnoyrken som försöker driva upp arbetsvillkor och löner, lärare och fritidsledare(dessa kan även vara män) som säger till på skarpen mot killar som kallar tjejer horor och fittor och som tålamodigt förklarar för och pratar med killarna om att Ett nej är ett nej,arbetsgivare som anstränger sig för att underlätta för både män och kvinnor att kombinera arbete och familj, advokater och andra jurister som vägrar acceptera kränkande och ovidkommande frågor till kvinnor i våldtäktsrättegångar, ja listan kan bli lång.Författare och journalister som skriver om sexism ska ha cred. Personligen har jag dock svårt för extrema teoretiker som skriver långa abstrakta skitnödiga texter i tidningar som BANG.De skriver texterna för varandra, inte för kvinnor/feminister i allmänhet är mitt intryck.

#11  Sv: Allierade i den feministiska kampen? SGTallentyre
2006-09-22 14:55:03

Svensk feminism har en stark allierad kraft - moralkonservatism. De förenas i motståndet mot porr, naken hud i media, plastikkirurgi, tonårssex och andra uttrryck för misshaglig sexualitet utanför den äkta sängen.

#12  # 11 Blindalina
2006-09-22 15:12:42

"Svensk feminism har en stark allierad kraft - moralkonservatism. De förenas i motståndet mot porr, naken hud i media, plastikkirurgi, tonårssex och andra uttrryck för misshaglig sexualitet utanför den äkta sängen. "

haha, vilket snickesnack.

#13  Sinderella & Blindalina 0laberg
2006-09-22 15:51:41

word.

#14  SGTallentyre metamorfos
2006-09-22 19:54:27

Och antifeminister har allierade i _sin_ kamp av feminister som gärna ettikerar andra feministers åsikter i negativa ordalag.

#15  forts. metamorfos
2006-09-22 19:57:26

Ettikerar och tillskriver, skulle det stå.

#16  Sv: Allierade i den feministiska kampen? Catharina
2006-09-23 19:26:54

"Svensk feminism har en stark allierad kraft - moralkonservatism. De förenas i motståndet mot porr, naken hud i media, plastikkirurgi, tonårssex och andra uttrryck för misshaglig sexualitet utanför den äkta sängen. "

Återigen saknas könsmaktsperspektiv ser jag.

#17  Sv: Allierade i den feministiska kampen? jenslandberg
2006-09-25 12:27:09

Jag tror vi kan gå vidare från att citera #11 nu. ;)

Visst finns det en hel del folk som anser sig verka inom den feministiska rörelsen som är moralkonservativa. Likaså fins det en hel del folk som anser sig verka inom den feministiska kampen som anser sig vara radikala.

Frågan är väl, om vi för en stund vill kliva ur sandlådan och bete oss som vuxna, vad dessa grupperingar _egentligen_ verkar för och stödjer.

Jag anser personligen att de moralkonservativa som kallar sig feminister alt. profeminister ofta visar sig ha en enastående enögdhet i sin problemanalys.
Jag kan gå med på att de anser sig vara feminismens allierade. Men då feminismen _är_ en radikal rörelse så innebär det bara att de inte riktigt har förstått att de egentligen inte är för, utan emot.

Så vad kan sägas om de riktigt radikala som kallar sig feminister?

-Och vad kan sägas om de som är radikala, men inte kallar sig feminister? Är de feminismens allierade?

#18  Sv: Allierade i den feministiska kampen? metamorfos
2006-09-25 12:29:33

Jag vill gärna ha exempel - konkreta exempel - på "moralkonservativa" feminister.

För jag har en krypande misstanke om att det inte handlar om "moralkonservatism" utan om något helt annat, men att det är så lätt att kasta ut etiketten "moralkonservativ" på någon som inte har samma uppfattning som en själv.

#19  Sv: Allierade i den feministiska kampen? Pasi
2006-09-26 17:04:13

I believe that there are at least five significant groups of power in the development of equality, feminism and unequality:

1. Liberal feminists and postmodern feminists, who are truly antisexist as they object the exaggerated emphasis on the differences of men and women (while claiming that there is more variation within the genders than between the genders)

2. Antisexist men who believe in the ability of men to learn childcare in just a few hours or days, and in the ability of men to be just as caring and loving as women.

3. Feminist difference theorists who believe in the fundamential differences of men and women.

4. Conservative sexist women, who believe that women are more virtuous and have less vices than the men who tend to drink too much alcohol, tend to be sex-crazed and have no ability to take care of children and home (even after exercise).

5. Sexist men who believe that women should not go to the army and that women should be given special treatment if they step out of the domain of home, as they are the "weaker casket".

To me it seems that we have two alternative coalitions that, in theory, could appear in Nordic equality policy:

1. The coalition of difference theorists and conservative maternalists - who call the sexist gentlemen for help, if needed.

2. The coalition of liberal feminists, postmodern feminists and antisexist men.

The first of these two seems to be dominant. This may be verified by discourse analysis concerning equality policy or by sending surveys to the members of the parliament. I guess it is relatively easy to read from between the lines that I seriously wish that coalition number two would win the battle.

Pasi

PS. Please, feel free to answer in Swedish. I may understand Swedish rather well although my written Swedish is very rusty.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?