feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Konkreta åtgärder för de olika feminismerna?


Gå till senaste inlägget#1  Konkreta åtgärder för de olika feminismerna? Jagheterblixten
2006-09-16 18:12:59

Jag läser genusvetenskap A på karlstads universitet och som en del i en tutoruppgift ska jag svara på vad man som representant för de olika feminismerna skulle kunna föreslå för åtgärder för att uppnå jämställdhet. Vi utgår från lena gemzöes fyra huvudinriktningar i feminism, liberalfeminism, radikalfeminism, marxism/socialistisk feminism och socialistisk radikalfeminism.
Är jag helt ute och cyklar om jag föreslår t ex avdragsgill städhjälp och lika lön på libfeminism, fortsatt stöd åt kvinnojourerna och liknande saker på radikalfeminism, lika lön för lika arbete på marx (eftersom de tycker att kvinnor utnyttjas av det kapitalistiska systemet? men jag är lite osäker på marx/socialistisk överhuvudtaget, någon som vill hjälpa mig att reda ut?) och mer information och liknande om klasssystemet och kvotering av föräldraförsäkringen, mer information om genusstrukturen och liknande på soc.rad.feminism?

Långt konstigt utlägg, men någon som har några synpunkter?

#2  Sv: Konkreta åtgärder för de olika feminismerna? FiaMia
2006-09-16 22:33:43

Jag är feministisk aktivist och har aldrig kunnat hitta vare sig mig själv eller andra i "de fyra huvudinriktningarna". Känns väldigt akademinskt konstruerat. Så det spelar nog ingen roll vad du svarar, det blir nog bra med det.
Verkligheten är i alla fall någon annanstans.

#3  Sv: Konkreta åtgärder för de olika feminismerna? Jagheterblixten
2006-09-17 08:55:46

Jo, jag håller med egentligen. Det känns som att det är risk att det blir förvirrat när man ska benämna sig som något, radikalfeminist t ex förknippas ju oftast med dåliga saker tyvärr. Å andra sidan tror jag att benämningarna kan vara bra, om alla visste vad de betydde skulle man lättare förstå vad folk menade när de kallade sig feminist.

#4  Sv: Konkreta åtgärder för de olika feminismerna? plommon
2006-09-17 13:04:29

För mig känns det bra att veta vart "grunden" i mina åsikter kommer ifrån, från vilken tradition ungefär. Även om det är svårt att rent praktiskt dela upp dem - den här hör dit och den dit. Men så här i valtider är det ju schysst att veta så en röstar rätt :)

Och för att för att försöka hjälpa till att bena ut: De är väldigt lika, radikalfeminism och socialistisk radikalfeminism. Det ena är väl "bara" mer marxistiskt (dvs ser precis som du skriver, det kapitalistiska systemet mer som grunden till orättvisorna än just en könsmaktsordning) än det andra. Eller?

Det blev tydligare (liksom en känsla - men det hjälper ju inte dig...) när jag läste originaltexterna av författare som representerar de olika riktingarna.

#5  Sv: Konkreta åtgärder för de olika feminismerna? Jagheterblixten
2006-09-17 16:02:48

Jo, så har jag förstått det som också. Ja, jag förstår vad du menar med känslan, det är lätt att förstå vilka som tillhör vilka riktningar när man läser texter, men just konkreta åtgärder har jag haft väldigt svårt med. Det är svårt att sätta ord på det liksom.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?